Putru sākotnēji vārīja no Latvijā tolaik visvairāk audzētiem graudaugiem – miežiem, kas ir viena no vissenākajām lauku kultūrām Latvijā. Pirmo reizi mieži konstatēti Kreiču neolīta apmetnē, kas tiek datēta ar 4500.–1500. g. pirms Kristus. Par miežu senumu liecina arī lingvistiskie dati – valodnieki uzskata, ka "mieži" un "maize" ir vienas cilmes vārdi, skaidro Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Etnogrāfijas nodaļas vadītāja Sanita Stinkule (piecus aizraujošus stāstus par mūsu senču ēšanas paradumiem senatnē atradīsi, lūk, te).
Iecienīti latviešu zemnieku ikdienas uzturā bija arī pākšaugi – zirņi, pupas un lēcas. Tos uzskatīja par līdzvērtīgiem labībai un tiem maizi klāt neēda. Pākšaugu putra tika celta galdā vairākas reizes nedēļā. Ziemā to vārīja ar miežu putraimiem un taukiem, vasarā ar pienu. Pievienojot biezenim kaņepes, kartupeļus, sīpolus, taukus vai saceptu gaļu, taisīja kamolus jeb pikas. Gatavoja arī sausus – taukšķētus zirņus, saberot tos krāsnī pēc maizes cepšanas. Sausos pelēkos zirņus bieži vien izvārīja sestdienās, un lielā zirņu bļoda stāvēja saimes istabā uz galda, lai katrs no tās varētu pēc patikas pagrābt pa saujai. Tāpat izvārīja arī pupas, kurām blakus nolika sālnīcu, lai pupas varētu pamērcēt sālī. Klāt piedzēra rūgušpienu.
Kartupeļus mūsdienās dēvējam arī par otro maizi, bet kartupeļa ceļš līdz latviešu vēderam nemaz nebija tik gluds. Latvijā kartupeļi pirmo reizi minēti 17. gadsimta otrajā pusē Kurzemes hercoga Jēkaba galmā. Turpmākos simts gadus kartupeļus stādīja vienīgi muižu daiļdārzos, kartupeļu košo ziedu dēļ. 19. gadsimta beigās kartupeļu stādījumi paplašinājās, un 20. gadsimta sākumā tupeņi jau bija viens no galvenajiem zemnieku uztura produktiem un tos izmantoja dažādos veidos, tai skaitā arī kombinējot ar graudaugiem un pākšaugiem dažādās putrās.
Lūk, 17 lētas un sātīgas receptes putrām no mūsu senču kulinārā mantojuma pūralādes!
Grūdenis
Šķelto zirņu - kartupeļu un putraimu putra
Šķelto zirņu - kartupeļu un putraimu putra garšīga tāpat vai apcepta, kopā ar krējumu vai sīpoliem.
'Krupņiks ar guļbim' – miežu putra ar pienu un kartupeļiem Latgales gaumē
Bērnībā pa kluso zagos virtuvītē, kur vecmamma vārīja rukšiem putru - miežu putraimu viru ar nemizotiem kartupeļiem. Kad klāt vēl piejauca pienu, sanāca īpaši garšīgs un sātīgs ēdiens piena sivēnu barošanai. Dažreiz izdīcu, lai vecmamma pagatavo arī man šādu putru, vien ar mizotiem kartupeļiem. Nesen mamma ļāva pakavēties bērnības atmiņās, tādēļ padalīšos ar šo garšu.
Koča jeb ķūķis
Koča jeb ķūķis - grūbu putra ar žāvētu speķi un sīpoliem.
Vienkāršā šķelto zirņu biezputra
Šķelto zirņu biezputra sātīgai maltītei.
Putraimu – grūbu skābputra
Kārtīgai maltītei pagatavota putraimu – grūbu skābputra.
Suitu novada garšas: Sātīgais grūbu virums jeb suitu plovs
Atsaucoties "Tasty" aicinājumam dalīties ar savas puses tradicionālo ēdienu receptēm, biedrība "Etniskās kultūras centrs "Suiti"" piedāvā grūbu viruma jeb suitu plova recepti no saimnieces Skaidrītes Nagliņas recepšu krājumiem.
Novadu kulinārais mantojums: Latgales grūslis ar gaļas un kaņepju aizdaru
Turpinot iepazīt Latvijas vēsturisko novadu kulināro mantojumu, "reanimējam" novadu garšas, sadarbībā ar LTV raidījumu "Īsakūd Latgolā" (Iekodies Latgalē) piedāvājam uzzināt, kādi tad ir Latgales puses tradicionālie ēdieni. Latgaliešu saimniece Sarmīte Stepiņa māca, kā gatavojams satīgais grūslis.
Bukstiņputra jeb miežu putraimu biezputra ar kartupeļiem
Garda tradicionālā miežu biezputra, kuru šoreiz papildina arī burkānu gabaliņi. Recepti piedāvā Rimi gardēdis un šefpavārs Normunds Baranovskis.
Kandavas novada svilpene jeb tauku putra
“Kandavas novads dzīvo ar garšu!" – tā skan Kandavas novada devīze, tāpēc novadā ir izveidojušies kandavniekiem raksturīgi ēdieni un dzērieni, piemēram, svilpene jeb tauku putra, kuru, iepriekš pasūtot, iespējams nobaudīt Kandavas novada muzejā vai Amatniecības centrā.
Zirņu biezputra ar apceptu bekonu
Zirņu biezputra bija viens no galvenajiem ēdieniem viduslaikos. Smalkos namos, to vārot, tika pievienotas dārgas un aromātiskas garšvielas: safrāns, kanēlis, muskatrieksts, ingvers un melnie pipari, tās visas samaisot kopā ar cukuru. Šādu maisījumu izmantoja gan gaļas ēdieniem, gan dārzeņiem, gan desertiem. Šoreiz cukurs pievienots biezputrai vārīšanas procesā, bet garšvielas tiek pārkaisītas, biezputru pasniedzot.
Šķelto zirņu biezenis ar kūpinātu šķiņķi
Ļoti sātīgi un lēti - šķelto zirņu biezenis ar apceptiem šķiņķa kubiņiem.
Grūbu putra ar speķi
Grūbu putra ar speķi - garda klāt piedzerot kefīru, kam virsū uzbērts sāls un pipari.
Klasiska šķelto zirņu biezputra ar žāvētas gaļas mērci
Grūbu - piena putra ar gaļas mērci un sālītu gurķi
Garda grūbu - piena putra ar sačurkstināta speķīša un sīpolu mērci.
Stiprā bukstiņputra
Klasiskā bukstiņputra ar miežu un kviešu putraimiem. Lai putra būtu gruntīgāka, pievieno arī pienu. Pasniedz ar ievārījumu vai saceptiem sīpoliem un speķi.