Foto: Shutterstock kolāža
Visbiežāk ogas un augļus ziemas krājumiem gatavojam, savārot tos ievārījumos, bet ne visiem ir tīkama nevienmērīgā zaptes struktūra, kurā jaušami dažāda lieluma gabaliņi. Laba alternatīva ir gluda, viendabīga un dzintaraini caurspīdīga želeja, kuras pagatavošanai izmanto ogas vai augļus, kas ir pašā pilnbriedā, bet vēl nav pārgatavojušies.

Stingras un gardas želejas priekšnoteikums ir augļi un ogas ar dabiski augstu pektīna saturu, kas vārīšanas laikā labi saželē: upenes, jāņogas, zilās plūmes, cidonijas, brūklenes, ērkšķogas, dzērvenes un atsevišķu šķirņu āboli, skaidrots grāmatā "Ātrais kurss konservēšanā" (Apgāds "Zvaigzne ABC", 2014).

Meža vai dārza veltes vispirms vai nu vāra ar ūdeni un cukuru un tad nokāš, vai nu izspiež no tām sulu – visērtāk un vienkāršāk to paveikt tvaicējamā katla palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!