dārzeņi, ledus, saldēti dārzeņi
Foto: Shutterstock
Dārzeņu un ogu saldēšana ziemai šobrīd ir viena no karstākajām tēmām dārzos un virtuvēs. Kā sasaldēt dārza labumus tā, lai pēc atkausēšanas tie nezaudētu struktūru un būtu izmantojami gatavošanā?

Veģetārās pavārmākslas eksperte Dita Lase priecājas, ka ledusskapja saldētavas izmantojam arvien vairāk: "Saldēšanu mēs esam iemācījušies, malacīši! Man pat dažkārt liekas, ka cilvēki tagad saldē vairāk nekā vāra – ja galīgi vairs neko nevar iebāzt saldētavā, pat ar kāju pieminot, tad tikai ķeras pie vārīšanas un konservēšanas. Un tā ir ļoti laba tendence!"

Viena lieta ir visu samest saltētavā ziemai, cita lieta – atkausēt. Īpaši ar dārzeņiem reizēm gadās tā, ka atkausējot ir īsta ķēpa – viss labums iztek šķidrumā, un negribas pat klāt ķerties. Kādi ir saldēšanas knifi?

"Attiecībā uz dažādu dārzeņu saldēšanu jāpadomā, ko un kā saldē," saka Dita Lase. "Ja sasaldēsi zaļus kabačus vai ķirbjus, atlaidinātiem būs tikai šķiedras, viss pārējais iztecēs. Saldēti un atlaidināti Briseles kāposti vispār ir kaut kas pretīgs. Būtu es Briseles kāpostu ministre, es aizliegtu tos saldēt vispār, saldēšana tos pilnīgi sabojā.

Lai dārzeņi nemainītu tekstūru pēc atlaidināšanas, tos pirms saldēšanas ir jāsagatavo: jāsavāra, jāpacep vai vismaz jākarsē. Piemēram, ķirbi es izcepu cepeškrāsnī, mīkstumu ar karoti salieku maisiņos – un saldētavā iekšā. Kad velku ārā, ķirbis nekā neatšķiras no tāda, kāds bija tikko izcepts. Un tad var gan krēmzupu gatavot, gan ķīseli, gan želeju vai kādu desertu, mērci – visu ko. Kabačus, ķirbjus, puķkāpostus, pupas pirms saldēšanas vajag katru mazliet termiski apstrādāt, tad atsaldētiem tiem ir daudz labāka struktūra."

Ir laiks piepildīt ledusskapi! Dalāmies ar saldēšanas receptēm no "Tasty" krājumiem.

Eļļā saldēti zaļumi

Foto: Shutterstock

Šādi var sagatavot jebkurus zaļumus: dilles, pētersīļus, baziliku, salviju, rozmarīnu, timiānu, raudeni u.c. Iesaldējot zaļumus eļļā vai kausētā sviestā, tiek "nošauti divi zaķi": ziemai saudzīgā un veselīgā veidā tiek saglabāti aromātiski garšaugi; katrs aromatizētais eļļas kubiņš ir uzreiz gatavs lietošanai uz pannas vai pievienošanai sautējumiem, vai citiem ēdieniem.

Lasīt vairāk

Saldētas cūku pupas ziemai

Foto: Shutterstock

Nezinu ērtāku veidu cūku pupu saglabāšanai ziemai, kā to sasaldēšana. Cūku pupas ir pirmās, kas pazūd no manas saldētavas, un tās vēl nekad līdz šim nav bijušas sasaldētas par daudz. Turklāt cūku pupas, ja ir bijušas saldētas, izvārās gatavas piecās minūtēs. Arī rudenī, pirms vāru cūku pupas, tās iemetu saldētavā kaut uz pusstundu, lai pēc tam nav tik ilgi jāvāra.

Lasīt vairāk

Saldēti tomāti zupām un mērcēm ziemas mēnešiem

Foto: Shutterstock

Lielisks un vienkāršs veids, kā ziemai saglabāt tomātus. Tos izmanto zupām, sautējumiem un mērcēm.

Lasīt vairāk

Saldēti baklažāni ziemai

Foto: Shutterstock

Baklažānu saldēšana ir nedaudz atšķirīga, kā citiem dārzeņiem. Ja šo gardo dārzeni sagriezīsi gabaliņos un vienkārši sasaldēsi, rezultātā sautējumam iegūsi samērā gumijotu dārzeni. Tādēļ, lai izvairītos no šādas gumijotas konsistences, baklažāni pirms saldēšanas ir termiski jāapstrādā.

Lasīt vairāk

Saldētas skābenes zupai

Foto: Shutterstock

Vasaras garšai ziemā – sasaldētas skābenes.

Lasīt vairāk

Saldētie dārzeņi – glābiņš reizēs, kad nepieciešams maltīti pagatavot ātri

Foto: Shutterstock

Pat ja svaigi dārzeņi un augļi ir visgardākie un uzturvielām bagātākie, labs un ērts veids, kā šos produktus vairāk iekļaut ēdienkartē, ir lietot saldētus dārzeņus un augļus. Lūk, daži iemesli, kāpēc ikdienas gatavošanā izmantot tieši saldētus dārzeņus!

Lasīt vairāk

Foto recepte: Saldēti zaļumu pesto kubiņi ziemas krājumiem

Vasarā, kad dobēs lekni sazaļojuši sīpolloki un dilles, salātos vien tos nekādi nenoēst. Lai vitamīniem bagātie laksti neaizietu postā, no tiem pavisam ātri un vienkārši var pagatavot saldētus pesto kubiņus, ko ziemā pievienot zupām, sautējumiem, atkausējot izmantot gaļas marinēšanai, ziest uz maizītēm vai iemaisīt brokastu biezpienā. Vienkāršu ideju lielāka zaļumu daudzuma izmantošanai iesaka garšīgās "Instagram" lapas button_food autore Ērika Siliņa. Šo metodi var izmantot ne tikai diļļu un lociņu ieziemošanai, bet pagatavot pesto kubiņus arī no pētersīļiem, selerijām, kressalātiem, bazilika, spinātiem, rukolas un dažādām garšaugu un zaļumu kombinācijām.

Lasīt vairāk

Kad raža novākta: kurus dārzeņus glabāt virtuvē, vēsā pagrabā un kurus saldēt

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pēc saulainās atvasaras, kad aizvadītas kartupeļu talkas, ķirbjiem nogrieztas stīgas un no zemes izrauti sīpoli, jādomā, kā tad visus paša izaudzētos labumus uzglabāt, lai varētu izmantot pēc iespējas ilgāku laiku. Kurus dārzeņus un augļus var atstāt virtuvē, kuriem vieta ir vēsākā pagrabā, bet kurus labāk saldēt?

Lasīt vairāk

Ko iesākt ar cūku pupām? Padomi ātrai apēšanai un ziemas krājumiem

Foto: Shutterstock

Augusta beigas mūs nudien lutina – cūku pupas aug griezdamās, pākstis saulē piebriedušas un gatavas, kad tās gādīgas rokas noplūks, lai nonāktu katlā ar sālsūdeni. Ja arī tavā rīcībā ir ļoti, ļoti daudz cūku pupu, vienalga, paša salasītu vai tirgū nopirktu, tad noteikti esi prātojis par to, ko lai ar tām iesāk. Lūk, dažas idejas, kas noderēs gan tūlītējai pagatavošanai un notiesāšanai, gan krājumiem ziemai!

Lasīt vairāk

Saldētas pupiņas ziemai

Foto: Shutterstock

Saldētas svaigas pupiņas ļoti ātri izvārās un tās nevajag mērcēt ūdenī.

Lasīt vairāk

Saldētas pūmes plūmēs ziemai

Saldētas plūmes plūmēs - ziemā vasara uz galda.

Lasīt vairāk

Saldētas aprikozes aprikozēs

Saldētas aprikozes - kārums, kas ļaus arī ziemā sajust vasaras garšu.

Lasīt vairāk

Saldētas skābenes

Foto: Shutterstock

Vēlies baudīt skābenes arī ziemas periodā? Tad recepte, kas paskaidro, kā sasaldēt skābenes ir tas, kas tev ir nepieciešams!

Lasīt vairāk

Saldētas sviesta pupiņas

Foto: Shutterstock

Sviesta pupiņas saldētavā - ēd kad tik ienāks prātā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!