Veģetārās pavārmākslas eksperte Dita Lase priecājas, ka ledusskapja saldētavas izmantojam arvien vairāk: "Saldēšanu mēs esam iemācījušies, malacīši! Man pat dažkārt liekas, ka cilvēki tagad saldē vairāk nekā vāra – ja galīgi vairs neko nevar iebāzt saldētavā, pat ar kāju pieminot, tad tikai ķeras pie vārīšanas un konservēšanas. Un tā ir ļoti laba tendence!"
Viena lieta ir visu samest saltētavā ziemai, cita lieta – atkausēt. Īpaši ar dārzeņiem reizēm gadās tā, ka atkausējot ir īsta ķēpa – viss labums iztek šķidrumā, un negribas pat klāt ķerties. Kādi ir saldēšanas knifi?
"Attiecībā uz dažādu dārzeņu saldēšanu jāpadomā, ko un kā saldē," saka Dita Lase. "Ja sasaldēsi zaļus kabačus vai ķirbjus, atlaidinātiem būs tikai šķiedras, viss pārējais iztecēs. Saldēti un atlaidināti Briseles kāposti vispār ir kaut kas pretīgs. Būtu es Briseles kāpostu ministre, es aizliegtu tos saldēt vispār, saldēšana tos pilnīgi sabojā.
Lai dārzeņi nemainītu tekstūru pēc atlaidināšanas, tos pirms saldēšanas ir jāsagatavo: jāsavāra, jāpacep vai vismaz jākarsē. Piemēram, ķirbi es izcepu cepeškrāsnī, mīkstumu ar karoti salieku maisiņos – un saldētavā iekšā. Kad velku ārā, ķirbis nekā neatšķiras no tāda, kāds bija tikko izcepts. Un tad var gan krēmzupu gatavot, gan ķīseli, gan želeju vai kādu desertu, mērci – visu ko. Kabačus, ķirbjus, puķkāpostus, pupas pirms saldēšanas vajag katru mazliet termiski apstrādāt, tad atsaldētiem tiem ir daudz labāka struktūra."
Ir laiks piepildīt ledusskapi! Dalāmies ar saldēšanas receptēm no "Tasty" krājumiem.
Eļļā saldēti zaļumi
Šādi var sagatavot jebkurus zaļumus: dilles, pētersīļus, baziliku, salviju, rozmarīnu, timiānu, raudeni u.c. Iesaldējot zaļumus eļļā vai kausētā sviestā, tiek "nošauti divi zaķi": ziemai saudzīgā un veselīgā veidā tiek saglabāti aromātiski garšaugi; katrs aromatizētais eļļas kubiņš ir uzreiz gatavs lietošanai uz pannas vai pievienošanai sautējumiem, vai citiem ēdieniem.
Saldētas cūku pupas ziemai
Nezinu ērtāku veidu cūku pupu saglabāšanai ziemai, kā to sasaldēšana. Cūku pupas ir pirmās, kas pazūd no manas saldētavas, un tās vēl nekad līdz šim nav bijušas sasaldētas par daudz. Turklāt cūku pupas, ja ir bijušas saldētas, izvārās gatavas piecās minūtēs. Arī rudenī, pirms vāru cūku pupas, tās iemetu saldētavā kaut uz pusstundu, lai pēc tam nav tik ilgi jāvāra.
Saldēti tomāti zupām un mērcēm ziemas mēnešiem
Lielisks un vienkāršs veids, kā ziemai saglabāt tomātus. Tos izmanto zupām, sautējumiem un mērcēm.
Saldēti baklažāni ziemai
Baklažānu saldēšana ir nedaudz atšķirīga, kā citiem dārzeņiem. Ja šo gardo dārzeni sagriezīsi gabaliņos un vienkārši sasaldēsi, rezultātā sautējumam iegūsi samērā gumijotu dārzeni. Tādēļ, lai izvairītos no šādas gumijotas konsistences, baklažāni pirms saldēšanas ir termiski jāapstrādā.
Saldētas skābenes zupai
Vasaras garšai ziemā – sasaldētas skābenes.
Saldētie dārzeņi – glābiņš reizēs, kad nepieciešams maltīti pagatavot ātri
Pat ja svaigi dārzeņi un augļi ir visgardākie un uzturvielām bagātākie, labs un ērts veids, kā šos produktus vairāk iekļaut ēdienkartē, ir lietot saldētus dārzeņus un augļus. Lūk, daži iemesli, kāpēc ikdienas gatavošanā izmantot tieši saldētus dārzeņus!
Foto recepte: Saldēti zaļumu pesto kubiņi ziemas krājumiem
Vasarā, kad dobēs lekni sazaļojuši sīpolloki un dilles, salātos vien tos nekādi nenoēst. Lai vitamīniem bagātie laksti neaizietu postā, no tiem pavisam ātri un vienkārši var pagatavot saldētus pesto kubiņus, ko ziemā pievienot zupām, sautējumiem, atkausējot izmantot gaļas marinēšanai, ziest uz maizītēm vai iemaisīt brokastu biezpienā. Vienkāršu ideju lielāka zaļumu daudzuma izmantošanai iesaka garšīgās "Instagram" lapas button_food autore Ērika Siliņa. Šo metodi var izmantot ne tikai diļļu un lociņu ieziemošanai, bet pagatavot pesto kubiņus arī no pētersīļiem, selerijām, kressalātiem, bazilika, spinātiem, rukolas un dažādām garšaugu un zaļumu kombinācijām.
Kad raža novākta: kurus dārzeņus glabāt virtuvē, vēsā pagrabā un kurus saldēt
Pēc saulainās atvasaras, kad aizvadītas kartupeļu talkas, ķirbjiem nogrieztas stīgas un no zemes izrauti sīpoli, jādomā, kā tad visus paša izaudzētos labumus uzglabāt, lai varētu izmantot pēc iespējas ilgāku laiku. Kurus dārzeņus un augļus var atstāt virtuvē, kuriem vieta ir vēsākā pagrabā, bet kurus labāk saldēt?
Ko iesākt ar cūku pupām? Padomi ātrai apēšanai un ziemas krājumiem
Augusta beigas mūs nudien lutina – cūku pupas aug griezdamās, pākstis saulē piebriedušas un gatavas, kad tās gādīgas rokas noplūks, lai nonāktu katlā ar sālsūdeni. Ja arī tavā rīcībā ir ļoti, ļoti daudz cūku pupu, vienalga, paša salasītu vai tirgū nopirktu, tad noteikti esi prātojis par to, ko lai ar tām iesāk. Lūk, dažas idejas, kas noderēs gan tūlītējai pagatavošanai un notiesāšanai, gan krājumiem ziemai!
Saldētas pupiņas ziemai
Saldētas svaigas pupiņas ļoti ātri izvārās un tās nevajag mērcēt ūdenī.
Saldētas pūmes plūmēs ziemai
Saldētas plūmes plūmēs - ziemā vasara uz galda.
Saldētas aprikozes aprikozēs
Saldētas aprikozes - kārums, kas ļaus arī ziemā sajust vasaras garšu.
Saldētas skābenes
Vēlies baudīt skābenes arī ziemas periodā? Tad recepte, kas paskaidro, kā sasaldēt skābenes ir tas, kas tev ir nepieciešams!
Saldētas sviesta pupiņas
Sviesta pupiņas saldētavā - ēd kad tik ienāks prātā.