Gailene ir skaistule un, kā jau visas skaistules, mazliet kaprīza. Ar viņu ir jāpadarbojas. Vispirms jau, mājās, atnesta, tā uzmanīgi jānotīra. Un arī tad tā neļaujas uzreiz burkā bāzties. Esam sagatavojuši vairākas pārbaudītas gaileņu ieziemošanas receptes un groziņu ar padomiem, kā labāk sēnes notīrīt un apstrādāt.
Marinētas gailenes ziemai
"Šīs sēnītes līdz glabāšanai netiks, pazudīs pa ceļam," raksta Sarmīte Veisa.
Lasīt vairāk
Apceptas gailenes cūku taukos ziemas krājumiem
No vecmāmiņu pūralādes aizlienēts padoms gaileņu ieziemošanai. Tikai trīs sastāvdaļas un nekādu lieku klapatu. Recepti iesaka mūsu lasītāja Iveta Šantare.
Lasīt vairāk
Marinētas gailenes ar dillēm un ķiplokiem
Kad gaileņu tik daudz, ka visas mērcē nenoēst, laiks ķerties pie sēņu marinēšanas! Recepti iesaka mūsu lasītāja Indra Rode.
Lasīt vairāk
Marinētas gailenes
Sēņu laika klasika – marinētas gailenes burciņās. Ar burkās pievienoto garšvielu daudzumu vari variēt, aizstājot pētersīļa sakni ar mārrutku vai dilles ar kādu citu zaļumu.
Lasīt vairāk
Sēņu kaviārs un pulveris ziemas krājumiem
Daudzi šovasar jau ir baudījuši pirmo gaileņu mērci, dažiem arī laimējies atrast baravikas un ņipras sviesta beciņas. Tā vien šķiet, ka šis būs sēņu gads, tādēļ čaklajām saimniecēm ieteiksim idejas, kā sagatavot sēņu kaviāru, pulveri, buljona kubiņus un citus krājumus ziemai.
Lasīt vairāk
Marinētas gailenes
Kā saglabāt gailenes ziemai? Tās var apcept un sasaldēt, sasaldēt svaigas vai arī, kā šajā receptē, - marinēt!
Lasīt vairāk
Taukos ceptas gailenes ziemai
Taukos ceptas gailenes - baudīšanai visas ziemas garumā.
Lasīt vairāk
Gaileņu un zaļumu kaviārs ziemai
Gaileņu un zaļumu kaviārs ziemas uzkodām burciņā zem vāciņa.
Lasīt vairāk
Mazgāt vai nemazgāt? Kā sagatavot gailenes cepšanai un saldēšanai
Lielā sēņotāju gaileņu bilžu gūzma sociālajos tīklos liecina tikai par vienu – šo sēņu lasīšana rit pilnā sparā. Kuram gan negaršo gaileņu mērcīte ar dillītēm un jaunajiem kartupelīšiem? Taču pirms bērt gailenes sakarsētā pannā, jāzina, kā tās pareizi apstrādāt, lai izdotos patiesi gardas, ar gailenēm raksturīgo garšu.
Lasīt vairāk
Sēņošanas bums: Sirmais iesaka, kā veikli notīrīt un gardi pagatavot meža veltes
Kas gan būtu rudens sezona bez karaliskajām baravikām, spilgtajām bērzlapēm un graciozajām rudmiesēm? Gluži kā jūnijā atēdamies tikko plūktas zemenes, šai sezonai ir savi labumi – sēnes. Lai gatavošanas prieku nenomāktu roku smērēšana un ķēpīgā tīrīšana, noderēs daži šefpavāra un "Rimi" gardēža Mārtiņa Sirmā priekšlikumi.
Lasīt vairāk
Revidējam sēņu krājumus: kā izmantot kaltēto, marinēto un saldēto rudens lomu
Tūdaļ, tūdaļ varēsim jau plūkt pašu izaudzētos labumus dārzā un siltumnīcā, taču, kamēr vēl jāsavalda nepacietība un jāiztiek ar importētajiem dārzeņiem, augļiem, ogām, pievērs uzmanību konservējumu krājumiem. Varbūt saldētavā izmisīgi savu kārtu gaida saldētās gailenes? Bet konservu plauktā marinētās sēnes vēl nav atradušas pielietojumu? Pēdējais laiks celt galdā šos rudens laikā salasītos labumus!
Lasīt vairāk
Sēnes ziemas krājumiem – kā marinēt, sālīt un kaltēt
Silto un lietaino dienu mija mūs pamatīgi lutina ar sēnēm mežos. Sēņotāji atrāda gūtos gaileņu, beku un baraviku lomus sociālajos tīklos, bet dedzīgie ēst gatavotāji jau spriež par to, ko no tām pagatavot. Lai kaut nedaudz notvertu jūlija beigu baraviku garšu burciņā un varētu tās notiesāt ziemā, tās ir vērts gan iemarinēt, gan sālīt, gan izkaltēt. Kā to paveikt pašam?
Lasīt vairāk
Ducis ideju, kā iekonservēt sēnes ziemas krājumiem
Tā kā gaisā jūtams rudens un sēņotāju mežos kļūst arvien vairāk, skaidrs ir tikai viens – kaut kur sēnes ir. Un daudz. Ja gadījies tikt pie prāviem groziņiem ar meža veltēm, tās vērts sagatavot ziemai – iesālīt, iemarinēt un pagatavot ziemas salātos. Lai mazliet atvieglotu spriešanu par to, kā tieši gatavot, izvēlējāmies 12 receptes no "Tasty" krātuves!
Lasīt vairāk
Marinēt, sālīt, cept vai kaltēt? Četri veidi, kā saglabāt brango sēņu ražu ziemai
Kā liecina fotogrāfiju pārpilnība sociālajos tīklos – par sēņu ražu šogad būtu grēks sūdzēties. Pārnesot no meža pilnus grozus baraviku, bērzlapju un rudmiešu, nākas secināt, ka mērcē vai zupā vien visu noēst nebūs pa spēkam, tādēļ laiks parūpēties par sēņu saglabāšanu ziemas krājumiem. Sālītās sēnes noderēs sēņu salātiem, zupai vai sēņu plācenīšu pildīšanai, no ceptām sēnēm varēsi ātri pagatavot aromātisku mērci, kaltētās sēnes būs ideāla piedeva zupām, mērcēm un sautējumiem, bet marinētas baravikas ir izcili garda delikatese, kas neprasa nekādus komentārus.
Lasīt vairāk