Plātsmaize ir kaut kas no bērnības, no omītes, kura aplikusi baltu lakatiņu, mīklu iejāvusi jau pašā rīta agrumā. Tāda sirsnība, pamatīgums un gandrīz vai tāda kā vecmodīga noņemšanās. Uzrūgušo mīklu ņem ar putkaroti no lielās mīklas bļodas. Ieplāj pannā, rūpīgi ar pirkstiem pieguludinot stūrīšus. Un tad vēl gaidi, kad mazliet uzrūgs. Tad nāk bērnu darbiņš – ar dakšiņu sadurstīt caurumiņus, lai plātsmaize cepoties nesāk viļņoties. Svarīgs darbs!
Un tad jau var likt virsū biezpienu, ko kāds pa klusiņām jau kārtīgi pagaršojis. Nu kā tā var būt, ka tieši plātsmaizei iejauktais biezpiens ir visgaršīgākais? Tak ņem biezpienu, kad vien ienāk prātā, liec krējumu klāt, cik gribas, rozīnes lai, pat miltus mazliet var pielikt, lai viss kā plātsmaizes biezpienam – un, nē, nav tas! Šķiet, ka tam plātsmaizei iejauktajam biezpienam ir nekā citādi neatkārtojama garša! (Kaut kas līdzīgs kā ar pīrāgu gaļu, kas vilinoši smaržo bļodiņā uz plīts.)
Kad pirmā plāts ārā no krāsns, nevar vien sagaidīt kad omīte tev nogriezīs gabaliņu kopā ar visu kraukšķīgo maliņu un vēl karsto, kūpošos biezpiena kārtu, un jautās: "Nu, kāda ir?"
Laba. Ak, cik laba un garda! Pirmais gabaliņš vienmēr ir pats, pats labākais.
Jā, mājās cepta plātsmaize ir kaut kas, ko nevar dabūt katru dienu. Šur tur plātsmaizi izcep uz Jāņiem – uz pēdējiem rabarberiem. Vai tad, kad nāk pirmie baltie dzidrie gatavi, vēl paskābi un pacieti, bet plātsmaizei kā radīti. Un, protams, uz Ziemassvētkiem. Katru gadu Ziemassvētkos plātsmaize piedzīvo īstu renesansi, un joprojām ir mājas, kur plātsmaizei galdā ir jābūt.
"Tasty" ir tieši tādās pašās domās – plātsmaizei jābūt, un no mūsu lielās kolekcijas Tev būs ko izvēlēties un iedvesmoties!
Sulīga biezpiena plātsmaize ar rozīnēm
Garda un sulīga biezpiena plātsmaize, kuru cepot smaržos visa māja! Ēd nost gabaliņu pa gabaliņam vai pasniedz, pārlejot ar dzērveņu ķīseli. Recepti iesaka konditore Ieva Dārzniece.
Rūtainā ābolu un biezpiena plātsmaize
"Kad gribās nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu, top ābolu un biezpiena plātsmaizes apvienojums," pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītāja Lāsma Logina.
Karaliskā rabarberu plātsmaize ar zemenēm un maskarponi
Šī karaliski gardā plātsmaize rabarberu un zemeņu sezonā jāizmēģina katram kārumniekam!
Sulīgā biezpiena plātsmaize
Sulīgā biezpiena plātsmaize - viesus gaidot.
Lielā biezpiena plātsmaize ar rozīnēm
Biezpiena plātsmaize ar rozīnēm krietnam ciemiņu pulciņam.
Gaisīgā rabarberu plātsmaize
Garda un gaisīga rabarberu plātsmaize ar rabarberiem "iekšpusē". Recepte brīžiem, kad rabarberi sezonas plaukumā vai marta pēcpusdienai, lai iztukšotu saldētavas krājumus.
Ābolu - krējuma plātsmaize
Ābola - krējuma plātsmaize viesiem dzīves gadījumiem.
Garšīgā ābolu plātsmaize no krējuma mīklas
Garšīgā ābolu plātsmaize no sulīgas krējuma mīklas ikdienas našķim vai ciemiņus gaidot.
Liesa ābolu kūka kaloriju skaitītājiem
Liesa un diētiska kūka vai plātsmaize tiem, kas piedomā par svaru. Tiem kas nepiedomā - papildinātais variants.
Gardā ābolu plātsmaize no biezpiena mīklas
Mājinieku vai ciemiņu našķim - gardā ābolu plātsmaize.
Ātrā drumstalu plātsmaize ar ievārījumu
Ja pieteikušies negaidīti viesi vai nezini, kā patērēt iepriekšējā gada ievārījumu, noderēs šī recepte - ātrā drumstalu plātsmaize.
Rabarberu un zemeņu plātsmaize ar kefīra mīklu
Rabarberu plātsmaize ar karamelizētu virsiņu.
Klasiska rabarberu plātsmaize ar mannas mīklu
Rabarberu laika klasika - sulīga plātsmaize ar kanēlīgu krējuma kārtiņu.
Citronu plātsmaize ar vaniļu
"Mana februāra garša pilnīgi noteikti ir salda, kopš salīdzinoši neseniem laikiem Valentīna dienas kūkas un šokolādes, kopš bērnības - Meteņu pankūkas (augu jauktajā ģimenē un vecmāmiņa mācīja godāt senas tradīcijas), bet pēc tam - lielais Gavēnis līdz pat Lieldienām. Februāra recepšu konkursā gribu piedalīties ar citronu plātsmaizi, ko iemīlēju, ciemojoties pie draugiem Amerikā," savā konkursa pieteikumā raksta Anna.
Ātrā kefīra plātsmaize ar rabarberiem
Ātrā kefīra plātsmaize ar rabarberiem - labākais gardums rabarberu laikā.
Ātrā kārtainās mīklas ābolmaizīte tikai no trim sastāvdaļām
Ja mājās ir tikai saldētas kārtainās mīklas paciņa, divi āboli un mazliet ābolu ievārījuma, arī no šīm trim sastāvdaļām sanāks lielisks deserts. Ātri, vienkārši un ļoti garšīgi!
Plātsmaize ar drumstalām un plūmju ievārījumu
Garda un vienkārši pagatavojama plātsmaize ar plūmju ievārījumu un mandeļu skaidiņu drumstalām. Patīkamu garšu piešķirs ievārījuma saldums un mīklas sastāvā esošie mandeļu milti.
Citronu krēma plātsmaize ar drupačām
Burvīga siera kūka, kas cepta plātsmaizes formā un kuras skābeni saldo krēma slāni sedz saldās un mutē kūstošās sviesta drupačas.
Plātsmaize ar zemenēm
Burvīga un aromātiska plātsmaize ar zemenēm. Īpašu pievilcību tai piešķir mīklas stērbelīšu pinums pāri ogām. Šo kūku var cept gan vasarā, gan ziemā, zemenes aizvietojot ar jebkurām citām svaigām vai saldētām ogām.
Ātrā kefīra mīklas bumbieru plātsmaize
Bumbieru plātsmaize, kuru var pagatavot 40 minūtēs.
Ātrā kefīra mīklas plātsmaize ar āboliem
Ātrā kefīra plātsmaize ar āboliem garšos gan lielajiem, gan mazajiem dzīves un rudens baudītājiem.
Ātrā banānu plātsmaize
Salds našķis kārumniekiem - ātrā banānu plātsmaize.
Gaisīgā biskvīta plātsmaize ar aprikozēm
Recepte, kas noteikti jāizmēģina un jānobauda - gaisīgais un maigais biskvīts ar aprikozēm, kas burtiski kūst mutē.
Ķiršu un pistāciju plātsmaize
Pavisam īpaša plātsmaize, ar ko palutināt savējos laiskos brīvdienu rītos. Pistācijas var aizvietot ar pekanriekstiem.
Rauga mīklas biezpienmaize
Klasiska vērtība - rauga mīklas plātsmaize ar sulīgu biezpiena masu un žāvētiem augļiem.
Rabarberu un aveņu kārtainā plātsmaize
Vasara tā vien mudina uzturēties ārpus telpām, ikdienas rutīnas un pavadīt vairāk laika ar tuviem cilvēkiem – draugiem un ģimenes locekļiem. Dodoties ciemos vai gaidot viesus, vienmēr noderēs gardu un viegli pagatavojamu vasarīgu desertu receptes, ar kurām palutināt savus mīļos. Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā sezonai aktuālu rabarberu un aveņu plātsmaizes recepti, kura iepriecinās ikvienu vasaras garšas baudītāju.
Krēmīgā rabarberu plātsmaize ar plānu, kraukšķīgu pamatni
Pārbaudītu un par labu esam atzītu recepti iesaka mūsu lasītāja Skaidrīte, atklājot, ka ideju noskatījusi no bloga "Kikas virtuve" publicētās ābolu plātsmaizes, piekoriģējot sastāvdaļas un produktu daudzumus pēc savas gaumes.
Vienkāršā rabarberu plātsmaize bez mīklas rullēšanas
Gatavojot šo plātsmaizi, nebūs jāķēpājas ar mīklas rullēšanu – visas sastāvdaļas atliks vien samaisīt un liet veidnē. Izcils rezultāts bez lieka darba! Recepti iesaka konditore Ieva Dārzniece.
Supersulīgā rabarberu plātsmaize
"Rabarberu laikā viss kā pienākās - atzīstu, es mīlu rabarberus, gan ķīselī, gan uzpūtenī, gan, protams, plātsmaizē," tā supersulīgās rabarberu plātsmaizes recepti piesaka garšīgās "Facebook" lapas "Zanes receptes" saimniece Zane Zepa.
Ābolu plātsmaize ar gardu biezpiena mīklu
"Ierastās rauga, kārtainās un kefīra mīklas vietā pagatavo ābolu plātsmaizi no gardās biezpiena mīklas, kura nevienu neatstās vienaldzīgu," tā recepti "Tasty" izsludinātajam konkursam, kura galvenā balva ir virtuves piederumu komplekts konservēšanai, piesaka Agita Valtere.
Bezgala sulīgā ābolu plātsmaize
"Pavisam vienkārši pagatavojama ābolu plātsmaize, kas garšo gluži vienkārši debešķīgi – to atzīst visi, kam palaimējies to kaut reizi nobaudīt. Recepti noskatīju blogā "Kikas virtuve", ar laiku to pieslīpējot savai gaumei," tā recepti piesaka Lūcija.
Ātrā rabarberu un biezpiena plātsmaize
Rabarberu laikā top ne tikai gardi dzērieni, bet arī kārdinošas plātsmaizes, deserti un uzkodas. Viegli pagatavojamu plātsmaizes recepte noderēs ne tikai Līgo svētkos, bet arī ikdienas maltītei.
Rabarberu plātsmaize ar kokosriekstu bezē putām
Ja rabarberu plātsmaizes sulīgo pildījumu pārklāsi ar čaganām kokosriekstu bezē putām, rezultāts tev noteikti neliks vilties. Recepti iesaka Kristīne Rudzīte.
Ātrā rabarberu plātsmaize ar drumstalām
Viegli un ātri pagatavojama, plāna un sulīga plātsmaize ar zeltainām drumstalām. Mīklu nav jāraudzē, tādēļ nenāksies ilgi gaidīt, lai varētu mieloties ar jau gatavo kārumu. Recepti iesaka Natalija Novikova.
Sulīgā ābolu un jāņogu plātsmaize
Nereti jāpieķer sevi pie mūžsenā jautājuma – ko lai paņem cienastā? Šoreiz draugi paši pačukstēja, ka vēlas kādu pašgatavotu gardumu, tāpēc tapa sulīga ābolu un jāņogu plātsmaize.
Ābolu-brūkleņu plātsmaize
Latvijas pirmā Vegānfestivāla gaidās, kas norisināsies jau šī gada 26. augustā K.K. fon Stricka villā, Madara un Toms no "Leaving Big" atklāj, kā pagatavot vegānisku ābolu-brūkleņu plātsmaizi.
Apgāztā kārtainās mīklas plātsmaize grieķu gaumē ar vīģēm
Medaina un ļoti salda vīģu plātsmaize ar kraukšķīgu kārtainās mīklas pamatni. Svaigajām vīģēm ļauj sasūkties ar medus karameli – tad tās būs mīkstas un sīrupainas.
Brūkleņu plātsmaize ar mandeļu skaidiņām
Īsti rudenīgs gardums – plātsmaize ar svaigajām brūklenēm un cukurotām mandeļu skaidiņām pa virsu. Mīklai pievienotais kanēlis piešķirs patīkamu aromātu. Baudīt kopā ar kādu krūzi siltas tējas.
Ābolu plātsmaize ar mandeļu skaidiņu virskārtu
Mazliet citādāka ābolu plātsmaize, kuras pamatne ir no drumstalu mīklas, vidū gardi āboli, bet virskārta nosēta ar saldenām mandeļu skaidiņām.
Krēmīgā aveņu plātsmaize
Avenes mūsmājās ir tās ogas, kas tiek noēstas svaigas, tādēļ parasti pret dažādām kūkām, kurās sulīgais kārums tiek termiski apstrādāts, izturos skeptiski. Tomēr, izrādās, velti!
Skābā krējuma un upeņu plātsmaize
Ja jāliek lietā jaunas iemaņas, kā ogas iekļaut saldajos, pagatavo šo vienkāršo plātsmaizi.
Ābolu plātsmaize ar cepumu pamatni
"Šī būs lielisks našķis tiem, kam negaršo pārāk saldi ēdieni, šis būs tieši laikā," saka garšīgā "Instagram" konta "Ēdiens un vēl" autore un veselīga dzīvesveida piekritēja Anna Dimpere, kura iepazīstina ar ļoti garšīgu ābolu plātsmaizes recepti.
Smilšu mīklas biezpiena plātsmaize ar rozīnēm
Visticamāk, plātsmaize savas lieliskās garšas dēļ pazudīs no šķīvja zibens ātrumā, taču, ja kāds gabaliņš būs palicis, tad nākamajā dienā būs vēl garšīgāk. Biezpienmaize ar rozīnēm un rīvētu citrona miziņu akcentam atsauc atmiņā bērnību ar šī kāruma baudīšanu, kas bija svētki. Recepti iesaka gardēde Valentīna Bogdanova.
Trauslā biezpiena plātsmaize ar drumstalām
Ja rauga mīklas plātsmaizes šķiet par "maizīgu", bet kārojas gardu biezpienmaizi, tad gatavo šo! Recepti iesaka "Delfi" dzīvesstila žurnālu redakcijas vadītāja Egita Segliņa, kas savulaik to atradusi ģimenes portāla "Cālis" forumā. "Brīdinu, ka kūka pati kūst mutē un liegi nosēžas uz gurniem," smej Egita.
Ābolu plātsmaize no 'Billītēm' pēc senas kurzemnieku receptes
Ciemiņus gaidot, dzejnieku Edvarta Virzas un Elzas Stērstes mājās "Billītes" pavasaros mēdz cept rabarbermaizi. Augustā līdz ar pirmajiem vasaras ābolīšiem, pienāk kārta ābolu plātsmaizei.
Biezpiena plātsmaize ar aveņu želeju
Vari izmantot jau gatavu smilšu mīklu, taču viegli būs arī to pagatavot. Plātsmaizes pildījums ir bagātīgs un sulīgs. Ja mājās nav aveņu vai citu ogu, plātsmaize būs garda arī bez tām, taču odziņas piešķirs papildu garšas baudījumu. Recepti iesaka gardēde Jeļena Šteinarte.
Dienas kārums – ābolu plātsmaize ar kefīra mīklas pamatni
Smaržīga, tikko no plīts izņemta, mutē kūstoša un kārdinoša ābolu plātsmaize, ko vari veikli pagatavot darbdienā, lai iepriecinātu ģimeni. Saldā ābolmaize ar karsti kūpošu tēju vai kakao piemērota baudīšanai. Recepti iesaka gardēde Veronika Ļevša.
Dienas gardums – kefīra plātsmaize ar āboliem
Lai šo gardumu pagatavotu, būs nepieciešams mazliet pacietības tieši ābolu kārtošanā. Bet rezultāts būs ne tikai skaists, bet garšā lielisks. To vari pasniegt ar saldējumu vai vaniļas mērci. Recepti iesaka gardēde Aiga Balode.
Sulīga biezpiena plātsmaize ar rozīnēm garastāvokļa uzlabošanai
Izcepot gardo biezpienmaizi, māju piepildīs burvīgs aromāts un iegūsi dienas kārumu, ko baudīt ar tasi tējas. Kaut arī ikdienas skrējienā daudz notikumu un darbu, pagatavot biezpienmaizi būs pa spēkam ikvienam, un tas neprasīs daudz laika. Toties prieks garantēts. Recepti iesaka gardēde Elīna Henilāne.
Ābolu plātsmaize ar drumstalām
Ābolu ražas laiks nav iedomājams bez gardām un sulīgām plātsmaizēm, kas pašas kūst mutē. Laiks piesmaržināt virtuvi ar kanēļa un ābolu aromātu!
Rabarberu drumstalmaize vācu gaumē
Sulīgs rabarberu pildījums un zeltainas mīklas drumstalas – klasika bez liekām sastāvdaļām. Īpaši labi šī plātsmaize garšos, pasniegta ar saldējumu vai svaigi kultu putukrējumu.
Foto recepte: Slinkā rabarberu plātsmaize ar riekstiem
Rabarberu plātsmaize ar skābā krējuma krēmu un kraukšķīgiem riekstu gabaliņiem ir pasakaini gards kārums. Mīklu varēsi pagatavot pāris minūtēs, iztiekot bez mīcīšanas un rullēšanas. Recepti iesaka mūsu lasītāja Natālija Brīvere.
Ābolu plātsmaize ar kārtainās mīklas pamatni un biezpiena pildījumu
Kraukšķīgas kārtainās mīklas maliņas, sulīgs biezpiena pildījums un cukurotas ābolu šķēles – šī plātsmaize ir tik garda, ka nenoēsties! Recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.
Vegāniskā rabarberu plātsmaize
Gardum gardu un sulīgu rabarberu plātsmaizi var izcept arī bez olām, sviesta un krējuma. Recepti iesaka Zane Metla.
Sulīgā ķirbju plātsmaize
Ķirbjus var ne vien cept krāsnī un vārīt biezzupā, bet arī izmantot dažādos kārdinošos saldajos cepienos. Sulīgas ķirbju plātsmaizes recepti iesaka Latvijas garšu pazinēja Līgas Druka-Smalkā.
Tikai 3 sastāvdaļas: biezpienkūka ar iebiezināto pienu
Ši elementārā biezpienkūka, kuras pagatavošanai nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas, vienlīdz labi garšo gan tikko no krāsns izcelta, gan atdzisusi.