plātsmaize
Foto: Shutterstock
Plātsmaize ir īpaši sirsnīgs un mājīgs gardums. To nevar tā – uz ātru roku. Nav jau nekāda pica! Plātsmaizei vajag iejaukt mīklu, uzraudzēt, sagriezt ābolus vai rabarberus, ko virsū likt, sataisīt biezpienu, piejaucot klāt krējumu un varbūt arī miltos apviļātas rozīnes...

Plātsmaize ir kaut kas no bērnības, no omītes, kura aplikusi baltu lakatiņu, mīklu iejāvusi jau pašā rīta agrumā. Tāda sirsnība, pamatīgums un gandrīz vai tāda kā vecmodīga noņemšanās. Uzrūgušo mīklu ņem ar putkaroti no lielās mīklas bļodas. Ieplāj pannā, rūpīgi ar pirkstiem pieguludinot stūrīšus. Un tad vēl gaidi, kad mazliet uzrūgs. Tad nāk bērnu darbiņš – ar dakšiņu sadurstīt caurumiņus, lai plātsmaize cepoties nesāk viļņoties. Svarīgs darbs!

Un tad jau var likt virsū biezpienu, ko kāds pa klusiņām jau kārtīgi pagaršojis. Nu kā tā var būt, ka tieši plātsmaizei iejauktais biezpiens ir visgaršīgākais? Tak ņem biezpienu, kad vien ienāk prātā, liec krējumu klāt, cik gribas, rozīnes lai, pat miltus mazliet var pielikt, lai viss kā plātsmaizes biezpienam – un, nē, nav tas! Šķiet, ka tam plātsmaizei iejauktajam biezpienam ir nekā citādi neatkārtojama garša! (Kaut kas līdzīgs kā ar pīrāgu gaļu, kas vilinoši smaržo bļodiņā uz plīts.)

Kad pirmā plāts ārā no krāsns, nevar vien sagaidīt kad omīte tev nogriezīs gabaliņu kopā ar visu kraukšķīgo maliņu un vēl karsto, kūpošos biezpiena kārtu, un jautās: "Nu, kāda ir?"

Laba. Ak, cik laba un garda! Pirmais gabaliņš vienmēr ir pats, pats labākais.

Jā, mājās cepta plātsmaize ir kaut kas, ko nevar dabūt katru dienu. Šur tur plātsmaizi izcep uz Jāņiem – uz pēdējiem rabarberiem. Vai tad, kad nāk pirmie baltie dzidrie gatavi, vēl paskābi un pacieti, bet plātsmaizei kā radīti. Un, protams, uz Ziemassvētkiem. Katru gadu Ziemassvētkos plātsmaize piedzīvo īstu renesansi, un joprojām ir mājas, kur plātsmaizei galdā ir jābūt.

"Tasty" ir tieši tādās pašās domās – plātsmaizei jābūt, un no mūsu lielās kolekcijas Tev būs ko izvēlēties un iedvesmoties!

Sulīga biezpiena plātsmaize ar rozīnēm

Foto: Privātais arhīvs

Garda un sulīga biezpiena plātsmaize, kuru cepot smaržos visa māja! Ēd nost gabaliņu pa gabaliņam vai pasniedz, pārlejot ar dzērveņu ķīseli. Recepti iesaka konditore Ieva Dārzniece.

Lasīt vairāk

Rūtainā ābolu un biezpiena plātsmaize

Foto: Privātais arhīvs

"Kad gribās nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu, top ābolu un biezpiena plātsmaizes apvienojums," pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītāja Lāsma Logina.

Lasīt vairāk

Karaliskā rabarberu plātsmaize ar zemenēm un maskarponi

Foto: DELFI

Šī karaliski gardā plātsmaize rabarberu un zemeņu sezonā jāizmēģina katram kārumniekam!

Lasīt vairāk

Sulīgā biezpiena plātsmaize

Foto: Shutterstock

Sulīgā biezpiena plātsmaize - viesus gaidot.

Lasīt vairāk

Lielā biezpiena plātsmaize ar rozīnēm

Foto: Shutterstock

Biezpiena plātsmaize ar rozīnēm krietnam ciemiņu pulciņam.

Lasīt vairāk

Gaisīgā rabarberu plātsmaize

Foto: DELFI

Garda un gaisīga rabarberu plātsmaize ar rabarberiem "iekšpusē". Recepte brīžiem, kad rabarberi sezonas plaukumā vai marta pēcpusdienai, lai iztukšotu saldētavas krājumus.

Lasīt vairāk

Ābolu - krējuma plātsmaize

Foto: Shutterstock

Ābola - krējuma plātsmaize viesiem dzīves gadījumiem.

Lasīt vairāk

Garšīgā ābolu plātsmaize no krējuma mīklas

Foto: Shutterstock

Garšīgā ābolu plātsmaize no sulīgas krējuma mīklas ikdienas našķim vai ciemiņus gaidot.

Lasīt vairāk

Liesa ābolu kūka kaloriju skaitītājiem

Foto: Shutterstock

Liesa un diētiska kūka vai plātsmaize tiem, kas piedomā par svaru. Tiem kas nepiedomā - papildinātais variants.

Lasīt vairāk

Gardā ābolu plātsmaize no biezpiena mīklas

Foto: Shutterstock

Mājinieku vai ciemiņu našķim - gardā ābolu plātsmaize.

Lasīt vairāk

Ātrā drumstalu plātsmaize ar ievārījumu

Foto: Shutterstock

Ja pieteikušies negaidīti viesi vai nezini, kā patērēt iepriekšējā gada ievārījumu, noderēs šī recepte - ātrā drumstalu plātsmaize.

Lasīt vairāk

Rabarberu un zemeņu plātsmaize ar kefīra mīklu

Foto: Shutterstock

Rabarberu plātsmaize ar karamelizētu virsiņu.

Lasīt vairāk

Klasiska rabarberu plātsmaize ar mannas mīklu

Foto: Privātais arhīvs

Rabarberu laika klasika - sulīga plātsmaize ar kanēlīgu krējuma kārtiņu.

Lasīt vairāk

Citronu plātsmaize ar vaniļu

"Mana februāra garša pilnīgi noteikti ir salda, kopš salīdzinoši neseniem laikiem Valentīna dienas kūkas un šokolādes, kopš bērnības - Meteņu pankūkas (augu jauktajā ģimenē un vecmāmiņa mācīja godāt senas tradīcijas), bet pēc tam - lielais Gavēnis līdz pat Lieldienām. Februāra recepšu konkursā gribu piedalīties ar citronu plātsmaizi, ko iemīlēju, ciemojoties pie draugiem Amerikā," savā konkursa pieteikumā raksta Anna.

Lasīt vairāk

Ātrā kefīra plātsmaize ar rabarberiem

Foto: Shutterstock

Ātrā kefīra plātsmaize ar rabarberiem - labākais gardums rabarberu laikā.

Lasīt vairāk

Ātrā kārtainās mīklas ābolmaizīte tikai no trim sastāvdaļām

Foto: Shutterstock

Ja mājās ir tikai saldētas kārtainās mīklas paciņa, divi āboli un mazliet ābolu ievārījuma, arī no šīm trim sastāvdaļām sanāks lielisks deserts. Ātri, vienkārši un ļoti garšīgi!

Lasīt vairāk

Plātsmaize ar drumstalām un plūmju ievārījumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda un vienkārši pagatavojama plātsmaize ar plūmju ievārījumu un mandeļu skaidiņu drumstalām. Patīkamu garšu piešķirs ievārījuma saldums un mīklas sastāvā esošie mandeļu milti.

Lasīt vairāk

Citronu krēma plātsmaize ar drupačām

Foto: Shutterstock

Burvīga siera kūka, kas cepta plātsmaizes formā un kuras skābeni saldo krēma slāni sedz saldās un mutē kūstošās sviesta drupačas.

Lasīt vairāk

Plātsmaize ar zemenēm

Foto: Shutterstock

Burvīga un aromātiska plātsmaize ar zemenēm. Īpašu pievilcību tai piešķir mīklas stērbelīšu pinums pāri ogām. Šo kūku var cept gan vasarā, gan ziemā, zemenes aizvietojot ar jebkurām citām svaigām vai saldētām ogām.

Lasīt vairāk

Ātrā kefīra mīklas bumbieru plātsmaize

Foto: Shutterstock

Bumbieru plātsmaize, kuru var pagatavot 40 minūtēs.

Lasīt vairāk

Ātrā kefīra mīklas plātsmaize ar āboliem

Foto: Shutterstock

Ātrā kefīra plātsmaize ar āboliem garšos gan lielajiem, gan mazajiem dzīves un rudens baudītājiem.

Lasīt vairāk

Ātrā banānu plātsmaize

Foto: Shutterstock

Salds našķis kārumniekiem - ātrā banānu plātsmaize.

Lasīt vairāk

Gaisīgā biskvīta plātsmaize ar aprikozēm

Foto: mosfood

Recepte, kas noteikti jāizmēģina un jānobauda - gaisīgais un maigais biskvīts ar aprikozēm, kas burtiski kūst mutē.

Lasīt vairāk

Ķiršu un pistāciju plātsmaize

Pavisam īpaša plātsmaize, ar ko palutināt savējos laiskos brīvdienu rītos. Pistācijas var aizvietot ar pekanriekstiem.

Lasīt vairāk

Rauga mīklas biezpienmaize

Foto: Shutterstock

Klasiska vērtība - rauga mīklas plātsmaize ar sulīgu biezpiena masu un žāvētiem augļiem.

Lasīt vairāk

Rabarberu un aveņu kārtainā plātsmaize

Vasara tā vien mudina uzturēties ārpus telpām, ikdienas rutīnas un pavadīt vairāk laika ar tuviem cilvēkiem – draugiem un ģimenes locekļiem. Dodoties ciemos vai gaidot viesus, vienmēr noderēs gardu un viegli pagatavojamu vasarīgu desertu receptes, ar kurām palutināt savus mīļos. Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā sezonai aktuālu rabarberu un aveņu plātsmaizes recepti, kura iepriecinās ikvienu vasaras garšas baudītāju.

Lasīt vairāk

Krēmīgā rabarberu plātsmaize ar plānu, kraukšķīgu pamatni

Foto: Privātais arhīvs

Pārbaudītu un par labu esam atzītu recepti iesaka mūsu lasītāja Skaidrīte, atklājot, ka ideju noskatījusi no bloga "Kikas virtuve" publicētās ābolu plātsmaizes, piekoriģējot sastāvdaļas un produktu daudzumus pēc savas gaumes.

Lasīt vairāk

Vienkāršā rabarberu plātsmaize bez mīklas rullēšanas

Foto: Privātais arhīvs

Gatavojot šo plātsmaizi, nebūs jāķēpājas ar mīklas rullēšanu – visas sastāvdaļas atliks vien samaisīt un liet veidnē. Izcils rezultāts bez lieka darba! Recepti iesaka konditore Ieva Dārzniece.

Lasīt vairāk

Supersulīgā rabarberu plātsmaize

Foto: Privātais arhīvs

"Rabarberu laikā viss kā pienākās - atzīstu, es mīlu rabarberus, gan ķīselī, gan uzpūtenī, gan, protams, plātsmaizē," tā supersulīgās rabarberu plātsmaizes recepti piesaka garšīgās "Facebook" lapas "Zanes receptes" saimniece Zane Zepa.

Lasīt vairāk

Ābolu plātsmaize ar gardu biezpiena mīklu

Foto: Shutterstock

"Ierastās rauga, kārtainās un kefīra mīklas vietā pagatavo ābolu plātsmaizi no gardās biezpiena mīklas, kura nevienu neatstās vienaldzīgu," tā recepti "Tasty" izsludinātajam konkursam, kura galvenā balva ir virtuves piederumu komplekts konservēšanai, piesaka Agita Valtere.

Lasīt vairāk

Bezgala sulīgā ābolu plātsmaize

Foto: DELFI

"Pavisam vienkārši pagatavojama ābolu plātsmaize, kas garšo gluži vienkārši debešķīgi – to atzīst visi, kam palaimējies to kaut reizi nobaudīt. Recepti noskatīju blogā "Kikas virtuve", ar laiku to pieslīpējot savai gaumei," tā recepti piesaka Lūcija.

Lasīt vairāk

Ātrā rabarberu un biezpiena plātsmaize

Foto: DELFI

Rabarberu laikā top ne tikai gardi dzērieni, bet arī kārdinošas plātsmaizes, deserti un uzkodas. Viegli pagatavojamu plātsmaizes recepte noderēs ne tikai Līgo svētkos, bet arī ikdienas maltītei.

Lasīt vairāk

Rabarberu plātsmaize ar kokosriekstu bezē putām

Foto: DELFI

Ja rabarberu plātsmaizes sulīgo pildījumu pārklāsi ar čaganām kokosriekstu bezē putām, rezultāts tev noteikti neliks vilties. Recepti iesaka Kristīne Rudzīte.

Lasīt vairāk

Ātrā rabarberu plātsmaize ar drumstalām

Foto: Privātā arhīva foto

Viegli un ātri pagatavojama, plāna un sulīga plātsmaize ar zeltainām drumstalām. Mīklu nav jāraudzē, tādēļ nenāksies ilgi gaidīt, lai varētu mieloties ar jau gatavo kārumu. Recepti iesaka Natalija Novikova.

Lasīt vairāk

Sulīgā ābolu un jāņogu plātsmaize

Foto: DELFI

Nereti jāpieķer sevi pie mūžsenā jautājuma – ko lai paņem cienastā? Šoreiz draugi paši pačukstēja, ka vēlas kādu pašgatavotu gardumu, tāpēc tapa sulīga ābolu un jāņogu plātsmaize.

Lasīt vairāk

Ābolu-brūkleņu plātsmaize

Foto: Leaving Big

Latvijas pirmā Vegānfestivāla gaidās, kas norisināsies jau šī gada 26. augustā K.K. fon Stricka villā, Madara un Toms no "Leaving Big" atklāj, kā pagatavot vegānisku ābolu-brūkleņu plātsmaizi.

Lasīt vairāk

Apgāztā kārtainās mīklas plātsmaize grieķu gaumē ar vīģēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Medaina un ļoti salda vīģu plātsmaize ar kraukšķīgu kārtainās mīklas pamatni. Svaigajām vīģēm ļauj sasūkties ar medus karameli – tad tās būs mīkstas un sīrupainas.

Lasīt vairāk

Brūkleņu plātsmaize ar mandeļu skaidiņām

Foto: Shutterstock

Īsti rudenīgs gardums – plātsmaize ar svaigajām brūklenēm un cukurotām mandeļu skaidiņām pa virsu. Mīklai pievienotais kanēlis piešķirs patīkamu aromātu. Baudīt kopā ar kādu krūzi siltas tējas.

Lasīt vairāk

Ābolu plātsmaize ar mandeļu skaidiņu virskārtu

Foto: DELFI

Mazliet citādāka ābolu plātsmaize, kuras pamatne ir no drumstalu mīklas, vidū gardi āboli, bet virskārta nosēta ar saldenām mandeļu skaidiņām.

Lasīt vairāk

Krēmīgā aveņu plātsmaize

Foto: DELFI

Avenes mūsmājās ir tās ogas, kas tiek noēstas svaigas, tādēļ parasti pret dažādām kūkām, kurās sulīgais kārums tiek termiski apstrādāts, izturos skeptiski. Tomēr, izrādās, velti!

Lasīt vairāk

Skābā krējuma un upeņu plātsmaize

Foto: Shutterstock

Ja jāliek lietā jaunas iemaņas, kā ogas iekļaut saldajos, pagatavo šo vienkāršo plātsmaizi.

Lasīt vairāk

Ābolu plātsmaize ar cepumu pamatni

Foto: Privātais arhīvs

"Šī būs lielisks našķis tiem, kam negaršo pārāk saldi ēdieni, šis būs tieši laikā," saka garšīgā "Instagram" konta "Ēdiens un vēl" autore un veselīga dzīvesveida piekritēja Anna Dimpere, kura iepazīstina ar ļoti garšīgu ābolu plātsmaizes recepti.

Lasīt vairāk

Smilšu mīklas biezpiena plātsmaize ar rozīnēm

Foto: Privātais arhīvs

Visticamāk, plātsmaize savas lieliskās garšas dēļ pazudīs no šķīvja zibens ātrumā, taču, ja kāds gabaliņš būs palicis, tad nākamajā dienā būs vēl garšīgāk. Biezpienmaize ar rozīnēm un rīvētu citrona miziņu akcentam atsauc atmiņā bērnību ar šī kāruma baudīšanu, kas bija svētki. Recepti iesaka gardēde Valentīna Bogdanova.

Lasīt vairāk

Trauslā biezpiena plātsmaize ar drumstalām

Foto: DELFI

Ja rauga mīklas plātsmaizes šķiet par "maizīgu", bet kārojas gardu biezpienmaizi, tad gatavo šo! Recepti iesaka "Delfi" dzīvesstila žurnālu redakcijas vadītāja Egita Segliņa, kas savulaik to atradusi ģimenes portāla "Cālis" forumā. "Brīdinu, ka kūka pati kūst mutē un liegi nosēžas uz gurniem," smej Egita.

Lasīt vairāk

Ābolu plātsmaize no 'Billītēm' pēc senas kurzemnieku receptes

Foto: Diāna Jance

Ciemiņus gaidot, dzejnieku Edvarta Virzas un Elzas Stērstes mājās "Billītes" pavasaros mēdz cept rabarbermaizi. Augustā līdz ar pirmajiem vasaras ābolīšiem, pienāk kārta ābolu plātsmaizei.

Lasīt vairāk

Biezpiena plātsmaize ar aveņu želeju

Foto: Privātais arhīvs

Vari izmantot jau gatavu smilšu mīklu, taču viegli būs arī to pagatavot. Plātsmaizes pildījums ir bagātīgs un sulīgs. Ja mājās nav aveņu vai citu ogu, plātsmaize būs garda arī bez tām, taču odziņas piešķirs papildu garšas baudījumu. Recepti iesaka gardēde Jeļena Šteinarte.

Lasīt vairāk

Dienas kārums – ābolu plātsmaize ar kefīra mīklas pamatni

Foto: Privātais arhīvs

Smaržīga, tikko no plīts izņemta, mutē kūstoša un kārdinoša ābolu plātsmaize, ko vari veikli pagatavot darbdienā, lai iepriecinātu ģimeni. Saldā ābolmaize ar karsti kūpošu tēju vai kakao piemērota baudīšanai. Recepti iesaka gardēde Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Dienas gardums – kefīra plātsmaize ar āboliem

Foto: Privātais arhīvs

Lai šo gardumu pagatavotu, būs nepieciešams mazliet pacietības tieši ābolu kārtošanā. Bet rezultāts būs ne tikai skaists, bet garšā lielisks. To vari pasniegt ar saldējumu vai vaniļas mērci. Recepti iesaka gardēde Aiga Balode.

Lasīt vairāk

Sulīga biezpiena plātsmaize ar rozīnēm garastāvokļa uzlabošanai

Foto: Privātais arhīvs

Izcepot gardo biezpienmaizi, māju piepildīs burvīgs aromāts un iegūsi dienas kārumu, ko baudīt ar tasi tējas. Kaut arī ikdienas skrējienā daudz notikumu un darbu, pagatavot biezpienmaizi būs pa spēkam ikvienam, un tas neprasīs daudz laika. Toties prieks garantēts. Recepti iesaka gardēde Elīna Henilāne.

Lasīt vairāk

Ābolu plātsmaize ar drumstalām

Foto: DELFI

Ābolu ražas laiks nav iedomājams bez gardām un sulīgām plātsmaizēm, kas pašas kūst mutē. Laiks piesmaržināt virtuvi ar kanēļa un ābolu aromātu!

Lasīt vairāk

Rabarberu drumstalmaize vācu gaumē

Foto: Shutterstock

Sulīgs rabarberu pildījums un zeltainas mīklas drumstalas – klasika bez liekām sastāvdaļām. Īpaši labi šī plātsmaize garšos, pasniegta ar saldējumu vai svaigi kultu putukrējumu.

Lasīt vairāk

Foto recepte: Slinkā rabarberu plātsmaize ar riekstiem

Foto: Privātais arhīvs

Rabarberu plātsmaize ar skābā krējuma krēmu un kraukšķīgiem riekstu gabaliņiem ir pasakaini gards kārums. Mīklu varēsi pagatavot pāris minūtēs, iztiekot bez mīcīšanas un rullēšanas. Recepti iesaka mūsu lasītāja Natālija Brīvere.

Lasīt vairāk

Ābolu plātsmaize ar kārtainās mīklas pamatni un biezpiena pildījumu

Foto: Privātais arhīvs

Kraukšķīgas kārtainās mīklas maliņas, sulīgs biezpiena pildījums un cukurotas ābolu šķēles – šī plātsmaize ir tik garda, ka nenoēsties! Recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.

Lasīt vairāk

Vegāniskā rabarberu plātsmaize

Foto: Zane Metla

Gardum gardu un sulīgu rabarberu plātsmaizi var izcept arī bez olām, sviesta un krējuma. Recepti iesaka Zane Metla.

Lasīt vairāk

Sulīgā ķirbju plātsmaize

Foto: Privātais arhīvs

Ķirbjus var ne vien cept krāsnī un vārīt biezzupā, bet arī izmantot dažādos kārdinošos saldajos cepienos. Sulīgas ķirbju plātsmaizes recepti iesaka Latvijas garšu pazinēja Līgas Druka-Smalkā.

Lasīt vairāk

Tikai 3 sastāvdaļas: biezpienkūka ar iebiezināto pienu

Foto: Shutterstock

Ši elementārā biezpienkūka, kuras pagatavošanai nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas, vienlīdz labi garšo gan tikko no krāsns izcelta, gan atdzisusi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!