viltotais zaķis
Foto: Shutterstock
Viltotais jeb falšais zaķis ir brīnišķīga iespēja ietaupīt laiku, spēkus un līdzekļus – un vienlaicīgi sasniegt gardu rezultātu, ar ko var pabarot veselu bariņu ļaužu. Lieliska alternatīva svētku vakara cepetim bez lielām cepeša gaļas medībām un ilgas buršanās pie plīts!

Par to, vai falšo zaķi cept tikai no maltas cūkgaļas vai piejaukt klāt arī liellopa gaļu, domas dalās. Liellopa gaļa viena pati dudziem liekas par sausu, savukārt tīras cūkgaļas falšais zaķis mēdz stipri sarauties un iztecēt taukos. Dzirdēts par labu rezultātu, ja cūkgaļu sajauc ar tītara malto gaļu – zaķis labi tur formu, ir gana sulīgs un neiztek taukos.

Par pildījumu runājot, laikam nekas labāks par vārītu olu nav izdomāts. Šajā gadījumā gan liesāka gaļa, tātad, liellops, kas nejūk ārā ar garantiju, nodrošina labāku kompozīciju, kad zaķis gatavs griešanai šķēlēs.

Runājot par gaļas stingrumu – te ir varianti. Izmērcēta baltmaize, ola, kāda karotīte miltu – tas viss gaļas masai palīdz turēties kopā. Tomēr jāatceras – jo vairāk gaļas un mazāk saistvielu, jo labāk. Ar olām vispār jāuzmanās, jo tās cietina, tādēļ – ne vairāk par vienu!

Gaļas sulīgumu var panākt dažādos veidos – gan ar pāris karotēm kārtīga krējuma, ar sīki sakapātu speķīti, kas piejaukts mīklai (gaumes lieta – vienmēr atradīsies kāds, kas pēc tam tos speķa gabaliņus neuzkrītoši centīsies no gaļas izņemt ārā).

Ar falšā zaķa būtību neiepazinušies ļaudis mēdz teikt, ka falšais zaķis tā pati kotlete vien ir – tikai lielāka. Nu nē, draugi, tā nu gan nav. Falšā zaķa mīkla ir bagātināta ar dažnedažādām garšvielām un ķimenēm, un, kas kotletē nepagūst ne lāga iedzīvoties, cepoties falšajā zaķī, kārtīgi atraisās – garšas un aromāti bagātina gaļu, ko kotlete savā īsajā cepšanas laikā vienkārši nepagūst piedzīvot, lai kā arī gribētu. Falšā zaķa sulīgais, bagātīgais, gaļainais mīkstums, kam pa virsu ir kārtīgi izcepusies garoziņa, ir īsts gardums. Kopā ar kartupeļu biezputru un kādu brūno vai pat sēņu mērcīti un skābētiem gurķīšiem – nepārspējams gardums. Kāpēc gan nesarīkot sev šādas dzīres Ziemassvētku vakarā?

Apskati arī "Tasty" idejas svētku vakara falšā zaķa cepetim!

Viltotais zaķis ar gardo glazūru

Foto: Shutterstock

Viltotais zaķis ar piedevām būs ērti pagatavojamas un sātīgas pusdienas vai vakariņas ģimenei, bet atlikušo gaļu nākamajā dienā varēs izmantot, lai uzsmērētu sviestmaizes. Gaļas kukulīša glazūrai izmanto kečupu vai tomātu mērci grilētai gaļai (barbekjū mērci).

Lasīt vairāk

Viltotais zaķis ar brūnā cukura glazūru

Viltotais zaķis ir latviešu kulinārijas klasika. Mani vienmēr saista klasisko ēdienu 'uzlabošana' – šoreiz zaķi noglazēju ar pasaldu lipīgu mērci. Laika gaitā esmu izmēģinājusi vairākas glazūras un to sastāvdaļas. Domāju, ka eksperimentējot un garšojot arī jūs atradīsiet savu ideālo garšu un sastāvdaļu kombināciju.

Lasīt vairāk

Viltotais zaķis ar vārītām olām pildījumā

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojams viltotais zaķis - nepieciešamas 15 minūtes visu sastāvdaļu sajaukšanai un mīcīšanai un cepeškrāsnī iekšā! Labi garšos arī atdzisis - uz brokastu maizītes.

Lasīt vairāk

Ātrais viltotais zaķis ar zilo sieru un šķiņķi

Foto: Shutterstock

Gardais un sātīgais - ātrais viltotais zaķis ar zilo sieru.

Lasīt vairāk

Viltotais zaķis kēksiņu formās ar kartupeļu biezeņa 'cepurēm'

Ja meklē ideju, kā pagatavot viltoto zaķi vien pāris personām, tev lieti noderēs amerikāņu blogeres, "Framedcooks.com" autores Katrīnas Džeksones ideja šo vienkāršo ēdienu pagatavot kā glazūrkēksiņus, proti, cepot mafinu formās un pārsedzot ar gaisīga kartupeļu biezeņa "cepuri".

Lasīt vairāk

Viltotais zaķis ar majonēzi

Foto: Shutterstock

Viltotais zaķis ar majonēzi ikdienas maltītei vai aukstajam galdam.

Lasīt vairāk

Falšais zaķis ar ķimenēm

Foto: Shutterstock

Falšais zaķis ar ķimenēm gardām vakariņām vai brokastu sviestmaizēm.

Lasīt vairāk

Viltotais zaķis bekona 'kažociņā'

Foto: Shutterstock

Vidusjūras viltotais zaķis - pateicoties siera klātbūtnei, viltoto zaķi (jebšu "mānīgo trusi", kā šo variāciju nokristīja mana meita) ir viegli sagriezt aukstu plānās šķēlēs un likt uz maizes.

Lasīt vairāk

Liellopa gaļas viltotais zaķis ar ceptiem sīpoliem un speķi

Foto: Shutterstock

Viltotais zaķis gards gan karsts ar piedevām, gan auksts uz maizes.

Lasīt vairāk

Noras viltotais zaķis viltotā kažokā

Foto: Shutterstock

Noras viltotais zaķis viltotā kažokā no kārtainās mīklas.

Lasīt vairāk

Viltotais zaķis no līdakas un speķīša

Foto: DELFI

Kad mums laimējās noķert paprāvu līdaku, izrādījās, ka zivs gaļas ir tik daudz, ka jāizdomā kas netradicionālāks par gabaliņos ceptu līdaku. Turklāt gaļa bija diezgan šķiedraina. Tā nu tapa variācija par pildīto līdaku jeb "falšais zaķis" no zivs.

Lasīt vairāk

Viltotais zaķis ar sieru un sēnēm

Foto: Shutterstock

Viltotais zaķis ar sieru un sēnēm - gards arī atdzisis liekot uz maizes.

Lasīt vairāk

Falšais zaķis mājas gaumē

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Maltās gaļas ruleti, kas daudzās mājās tiek dēvēta par falšo zaķi, var ēst gan siltu ar piedevām, gan aukstu uz maizītes. Ja pērk nezināma sastāva iepriekš samaltu gaļu, tad nekā laba tur patiesi nevar būt. Taču, nopērkot labu gaļu un pašam samaļot, sanāk ļoti gards un veselīgs ēdiens. Recepti iesaka bloga Gards, ka nenoēsties! autore.

Lasīt vairāk

Falšais zaķis bez vārītas olas

Foto: Shutterstock

Falšais zaķis bez olas vidū - garšīgs gan karstā veidā ar piedevām, gan atdzisis uz maizēm.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!