Par to, vai falšo zaķi cept tikai no maltas cūkgaļas vai piejaukt klāt arī liellopa gaļu, domas dalās. Liellopa gaļa viena pati dudziem liekas par sausu, savukārt tīras cūkgaļas falšais zaķis mēdz stipri sarauties un iztecēt taukos. Dzirdēts par labu rezultātu, ja cūkgaļu sajauc ar tītara malto gaļu – zaķis labi tur formu, ir gana sulīgs un neiztek taukos.
Par pildījumu runājot, laikam nekas labāks par vārītu olu nav izdomāts. Šajā gadījumā gan liesāka gaļa, tātad, liellops, kas nejūk ārā ar garantiju, nodrošina labāku kompozīciju, kad zaķis gatavs griešanai šķēlēs.
Runājot par gaļas stingrumu – te ir varianti. Izmērcēta baltmaize, ola, kāda karotīte miltu – tas viss gaļas masai palīdz turēties kopā. Tomēr jāatceras – jo vairāk gaļas un mazāk saistvielu, jo labāk. Ar olām vispār jāuzmanās, jo tās cietina, tādēļ – ne vairāk par vienu!
Gaļas sulīgumu var panākt dažādos veidos – gan ar pāris karotēm kārtīga krējuma, ar sīki sakapātu speķīti, kas piejaukts mīklai (gaumes lieta – vienmēr atradīsies kāds, kas pēc tam tos speķa gabaliņus neuzkrītoši centīsies no gaļas izņemt ārā).
Ar falšā zaķa būtību neiepazinušies ļaudis mēdz teikt, ka falšais zaķis tā pati kotlete vien ir – tikai lielāka. Nu nē, draugi, tā nu gan nav. Falšā zaķa mīkla ir bagātināta ar dažnedažādām garšvielām un ķimenēm, un, kas kotletē nepagūst ne lāga iedzīvoties, cepoties falšajā zaķī, kārtīgi atraisās – garšas un aromāti bagātina gaļu, ko kotlete savā īsajā cepšanas laikā vienkārši nepagūst piedzīvot, lai kā arī gribētu. Falšā zaķa sulīgais, bagātīgais, gaļainais mīkstums, kam pa virsu ir kārtīgi izcepusies garoziņa, ir īsts gardums. Kopā ar kartupeļu biezputru un kādu brūno vai pat sēņu mērcīti un skābētiem gurķīšiem – nepārspējams gardums. Kāpēc gan nesarīkot sev šādas dzīres Ziemassvētku vakarā?
Apskati arī "Tasty" idejas svētku vakara falšā zaķa cepetim!
Viltotais zaķis ar gardo glazūru
Viltotais zaķis ar piedevām būs ērti pagatavojamas un sātīgas pusdienas vai vakariņas ģimenei, bet atlikušo gaļu nākamajā dienā varēs izmantot, lai uzsmērētu sviestmaizes. Gaļas kukulīša glazūrai izmanto kečupu vai tomātu mērci grilētai gaļai (barbekjū mērci).
Viltotais zaķis ar brūnā cukura glazūru
Viltotais zaķis ir latviešu kulinārijas klasika. Mani vienmēr saista klasisko ēdienu 'uzlabošana' – šoreiz zaķi noglazēju ar pasaldu lipīgu mērci. Laika gaitā esmu izmēģinājusi vairākas glazūras un to sastāvdaļas. Domāju, ka eksperimentējot un garšojot arī jūs atradīsiet savu ideālo garšu un sastāvdaļu kombināciju.
Viltotais zaķis ar vārītām olām pildījumā
Ātri pagatavojams viltotais zaķis - nepieciešamas 15 minūtes visu sastāvdaļu sajaukšanai un mīcīšanai un cepeškrāsnī iekšā! Labi garšos arī atdzisis - uz brokastu maizītes.
Ātrais viltotais zaķis ar zilo sieru un šķiņķi
Gardais un sātīgais - ātrais viltotais zaķis ar zilo sieru.
Viltotais zaķis kēksiņu formās ar kartupeļu biezeņa 'cepurēm'
Ja meklē ideju, kā pagatavot viltoto zaķi vien pāris personām, tev lieti noderēs amerikāņu blogeres, "Framedcooks.com" autores Katrīnas Džeksones ideja šo vienkāršo ēdienu pagatavot kā glazūrkēksiņus, proti, cepot mafinu formās un pārsedzot ar gaisīga kartupeļu biezeņa "cepuri".
Viltotais zaķis ar majonēzi
Viltotais zaķis ar majonēzi ikdienas maltītei vai aukstajam galdam.
Falšais zaķis ar ķimenēm
Falšais zaķis ar ķimenēm gardām vakariņām vai brokastu sviestmaizēm.
Viltotais zaķis bekona 'kažociņā'
Vidusjūras viltotais zaķis - pateicoties siera klātbūtnei, viltoto zaķi (jebšu "mānīgo trusi", kā šo variāciju nokristīja mana meita) ir viegli sagriezt aukstu plānās šķēlēs un likt uz maizes.
Liellopa gaļas viltotais zaķis ar ceptiem sīpoliem un speķi
Viltotais zaķis gards gan karsts ar piedevām, gan auksts uz maizes.
Noras viltotais zaķis viltotā kažokā
Noras viltotais zaķis viltotā kažokā no kārtainās mīklas.
Viltotais zaķis no līdakas un speķīša
Kad mums laimējās noķert paprāvu līdaku, izrādījās, ka zivs gaļas ir tik daudz, ka jāizdomā kas netradicionālāks par gabaliņos ceptu līdaku. Turklāt gaļa bija diezgan šķiedraina. Tā nu tapa variācija par pildīto līdaku jeb "falšais zaķis" no zivs.
Viltotais zaķis ar sieru un sēnēm
Viltotais zaķis ar sieru un sēnēm - gards arī atdzisis liekot uz maizes.
Falšais zaķis mājas gaumē
Maltās gaļas ruleti, kas daudzās mājās tiek dēvēta par falšo zaķi, var ēst gan siltu ar piedevām, gan aukstu uz maizītes. Ja pērk nezināma sastāva iepriekš samaltu gaļu, tad nekā laba tur patiesi nevar būt. Taču, nopērkot labu gaļu un pašam samaļot, sanāk ļoti gards un veselīgs ēdiens. Recepti iesaka bloga Gards, ka nenoēsties! autore.
Falšais zaķis bez vārītas olas
Falšais zaķis bez olas vidū - garšīgs gan karstā veidā ar piedevām, gan atdzisis uz maizēm.