Groziņi ir lielisks izgudrojums – ne nazi un dakšiņu nevajag, tikai mazu šķīvīti (ko vēlams nepārkraut). Kā ballīšu klasika, groziņi ar dažāda veida pildījumiem stabili notur līderpozīcijas gan darba, gan mājas ballītēs. Drusku noņemšanās ir, nenoliedzami, jo groziņus vajag padaudz – tiem ir tendence ātri pazust. Bet noņemšanās galu galā ir ar visu. Un Jaunā gada ballītē gribas tādu aušīgāku un brīvāku galdu, kur neviens nav piesiets pie šķīvja un cepeša gabala. Groziņi ir ideāla izvēle. Ja vien... ja vien visi tūkstošpadsmit groziņi nav pildīti ar vecajiem (ne vārda burtiskā nozīmē), labajiem siera salātiem.
Groziņi ar siera salātiem – tā, protams, ir klasika. Bet vai siera salāti ir vienīgie pasaulē, kurus var ieguldīt sāļajā groziņā, laiviņā vai pusriekstiņā (ir redzētas arī tādas sagataves)? Ne tuvu! Tāpēc vērts paraudzīties uz groziņu pildījumu ar plašāku skatu un sapildīt tos ar dažādiem pildījumiem. Interesantāk, garšīgāk un radošāk! Un "Tasty" ir idejas – skati zemāk!
Runājot par pašiem groziņiem, ir izvēle. Var tos cept mājās pats – tad vienmēr zināsi, no kā tie sastāv, un tajos nebūs dažādu e un citu alfabēta burtu, kas tajos patiesībā ir pilnīgi lieki. Protams, laiku tas prasa, bet – groziņi būs tieši tik labi, svaigi, trausli un kvalitatīvi, kā iecerēts.
Bet neviens nekad nenosodīs tevi, ja izlemsi groziņus pirkt veikalā un pašrocīgi gatavosi tiem tikai pildījumus. Jo pildījumi – tas nav "tikai". Lai cik izcili būtu paši groziņi, galvenais ir un paliek pildījums. Protams, efektu veido abi kopā – trauslais, bet vienlaikus pietiekami izturīgais groziņš, ne par stipru, ne par maigu garšā, un gardais pildījums. Un tomēr un tomēr – groziņu jautājumā pildījums spēlē pirmo vijoli. Tam ir jābūt garšīgam, ne pārlieku sātīgam, tomēr tādam, lai, apēdot pat vienu groziņu, cilvēks justos mazliet iestiprinājies. Pildījumam jābūt arī daudzveidīgam, lai groziņu šķīvis vai paplāte nepārvēršas par brutālu siera salātu reklāmu, bet pārsteidz ar garšu, struktūru un dizaina daudzveidību. Groziņš – te ir, kur izvērsties!
Slavenie Rūjienas salāti – recepte no pirmavota
Burtnieku zandarts, Matīšu mednieciņi, Rūjas veltnīši, Valmieras salāti, Rūjienas salāti – tie nebūt nav visi ēdieni un dzērieni, kas nosaukti Valmieras novada vietvārdos. Viens no novada slavenākajiem ēdieniem gadu desmitiem bijuši Rūjienas salāti. Gurķu pikantums un kraukšķis, sarkano biešu vieglums un svaigums, zaļo zirnīšu saldi rūgtā nostalģija. Lūk, kāda ir oriģinālo Rūjienas salātu recepte, kas, tāpat kā citas, tiek glabāta Valmieras arhīvā.
Aknu salāti ar marinētu gurķīti
Subprodukti reizēm tiek nepelnīti piemirsti. Bet tad iestājas jautājums par to, ko ēst, kad viss jau bijis un apnicis. Vistu vai tītaru aknu salāti ir ļoti gards un sātīgs paēdiens, kad darbdienā negribas neko cept un šmorēt, tomēr, stāvot pie atvērta ledusskapja, pusdienot arī neliekas stils. Aknu salāti ir lielisks kompromiss starp cenu, garšu un ātrumu.
Krabju nūjiņu salāti ar tomātiem un sieru
Salāti, ko pagatavot nieka 15 minūtēs, būs ne tikai ātra, bet arī garda maltīte darbdienas skrējienā. Krabju nūjiņu salātiem ir veiksmīgs garšu salikums, tomāti piešķir svaigumu un siers – sātīgumu. Recepti iesaka gardēde Veronika Ļevša.
Mencu aknu salāti uz tostermaizes vai pildīšanai groziņos svētku galdā
Salātus vari baudīt kopā ar grauzdētu maizi vai pildīt sāļajos groziņos un pasniegt uz Ziemassvētku galda. Tik vienkārši pagatavojami, bet ar knifiņu. Recepti iesaka gardēde Sandija Zeltiņa.
'Rosolje' – igauņu rasols ar bietēm un siļķi
Izrādās, rasols jeb "rosolje", kā to dēvē Igaunijā, ir neatņemams svētku galda atribūts ne vien Latvijā, bet arī mūsu kaimiņvalstī. Tiesa gan, igauņi šos salātus ir pielāgojuši savai gaumei, sastāvdaļu sarakstu papildinot ar bietēm. Katrai igauņu saimniecei ir sava "rosolje" recepte - dažās mājās šos salātus gatavo ar gaļu, citās bez gaļas, bet vispopulārākā versija ir rasols, kas papildināts ar siļķes gabaliņiem.
Aknu salāti ar kartupeļiem un marinētiem gurķiem
Klasiski, ļoti sātīgi aknu salāti no teju katrā virtuvē atrodamām sastāvdaļām labi piesies dūšu gan ikdienā, gan svētku reizēs. Recepti iesaka mūsu lasītāja Inga Matisone.
Fiksie mencu aknu salāti ar olīvām un majonēzi
Dažās minūtēs pagatavojamos mencu aknu salātus varēsi izmantot dažādos veidos – ziest uz brokastu maizītēm, vai ballītēs izmantot kā lavaša vai sāļo groziņu pildījumu.
Fiksie kūpināta jūras asara un olu salāti
"Reizēm jau var pagrēkot," teic "Instagram" konta esutijumifood saimniece Solvita Kvite-Belte, piedāvājot kūpināta jūras asara un olu salātu recepti. Šie fiksie un sātīgie salātiņi īpaši labi garšos, uzziesti uz grauzdētas maizes šķēles.
Fiksie tunča salāti ar olām, dillēm un sīpoliem
Šos 10 minūtēs pagatavojamos tunča un olu salātus var pasniegt uz svaigām, kraukšķīgām salātlapām vai var arī ziest uz maizes šķēlēm. Laba ideja, kā izmantot pēc Lieldienām pāri palikušās olas. Recepti piedāvā kulinārijas portāls "Cook.me".
Sātīgie skumbrijas konservu salāti ar rīsiem un olām
Sātīgu, vienkārši pagtavojamu skumbrijas konservu, rīsu un olu salātu recepti iesaka mūsu lasītāja Kristīne Saleniece.
Fiksie krabju salāti ar sieru, tomātiem un kukurūzu
Šie gardie salāti ir ļoti ātri pagatavojami, kad viesi jau teju vai klauvē pie durvīm, jo nekas nav jāvāra vai jācep. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Groziņu pildījums - krabju nūjiņu un kukurūzas salāti
Groziņu pildījums - krabju un kukurūzas salāti.
Valmieras salāti
Zibenīgi pagatavojamos, vienkāršos un ļoti sātīgos Valmieras salātus, kas ir nedaudz piemirsta pašmāju salātu klasika, iesaka Kitija Giptere no "Facebook" domubiedru grupas "Mēs gatavojam!".
Krabju un siera salāti
Krabju nūjiņu un siera salāti, ko pagatavot nieka 15 minūtēs. Ja tīk, salātiem var pievienot sarīvētus vārītus burkānus un zaļos zirnīšus krāsainībai.
Garneļu salāti pildīšanai groziņos
Kad ierastie siera salāti ir jau apnikuši un jūras produkti ir tuvi sirdij, ierastos siera groziņus var nomainīt pret garneļu. Turklāt to pagatavošana ir vēl ātrāka!
Siera salāti ar burkāniem, zirnīšiem un majonēzi
Ātri pagatavojami burkānu – siera salāti ar zirnīšiem un majonēzi.
Tunča salāti Vecgada vakaram
Gardus tunča salātiņus, kas dekorēti ar simbolisku pulksteņa ciparnīcas imitāciju, tādēļ būs īpaši piemēroti Vecgada vakara mielastam, iesaka Sanita Polukejeva.
Iecienītie tunča salāti ar vārītu olu un sieru
Vienmēr iecienītie tunča - olu salāti ar sieru.
Siera salāti ar lociņiem un pētersīļiem
Variācija par klasiskajiem siera salātiem, kas pagatavoti no Krievijas siera. Šoreiz ar olām un pētersīļiem.
Maizītes ar krēmīgiem olu un tomātu salātiem
Strādājot no mājām, šīs vienkārši pagatavojamās, sātīgās un gardās maizītes ir īsts glābiņš, lai ātri remdētu izsalkumu. Recepti iesaka kulinārijas portāls "Cook.me".
Olu salāti
Vienkāršs olu mikslis - īpaši gardi, liekot uz grauzdētas maizītes brokastīs!
Kapātas siļķes un olu salāti
Kapātas siļķes salāti ikdienas vai svētku galdam.
Garneļu - avokado un olu salāti
Gardie, ātrie garneļu - avokado un olu salāti.
Burkānu sviests
Burkānus var ne vien sarīvēt salātos, bet arī ziest uz maizes, pavisam ātri un vienkārši no tiem pagatavojot garšvielām pagātu un krēmīgu burkānu sviestu. Recepti piedāvā Linda Vilmansone-Virbule sadarbībā ar "Fiskars".
Vienkāršā vistu aknu pastēte ar sīpoliem un baltvīnu
Klasisks smēriņš uz brokastu maizes ir aknu pastēte. Paštaisīta pastēte ir daudz garšīgāka un arī lētāka. Un skaidri zināsi, ka tajā nav ādu, tauku un gaļas atgriezumu.
Olu un lociņu smēriņš jeb salāti maizītēm
Ātrie olu un lociņu salāti maizītēm. Izmanto kā smēriņu, ziežot uz maizes ar nazi. Ja uzkodu vēlies pikantāku, pievieno vairāk sinepju.
Kūpināta laša krēmsiers
Smēriņš ziešanai uz maizītēm vai pasniegšanai uzkodu platē – pašu sajaukts krēmsiers ar kūpinātu lasi un citām piedevām. Ja vēlies, lai laša gabaliņi krēmsierā būtu jo īpaši smalki, sastāvdaļas maisi virtuves kombainā.
Pikantais tomātu humuss ar baziliku
Gards turku zirņu smēriņš jeb humuss ar tomātiem, čili un baziliku. Baudi humusu ar kraukšķīgām sāļajām vafelēm, grauzdiņiem, dārzeņu gabaliņiem vai citām uzkodām. Recepti piedāvā raidījuma "Gatavo 3" kulināre Linda Vilmansone sadarbībā ar "Selga".
Sāļais avokado krēms
Kad skābā krējumā vai majonēzes vietā labprāt izvēlētos veselīgāku alternatīvu, vērts izmēģināt šo avokādo krēmu, kas ļoti labi garšos kā pildījums pankūkās, smēriņš uz maizītes vai tortiljās.
Viltotie ikri – siļķes smēriņš
Izmēģiniet šādu eksperimentu: lieciet viesiem aizvērt acis un nogaršot šīs uzkodu maizītes, minot, ko viņi ēd. Ne reizi vien pārbaudīts, visi kā viens atbild: "Tie ir sarkanie ikri!". Lēti un labi!
Sniegbaltīte – biezpiena smēriņš ar ķiplokiem
Sniegbaltīte - var ēst kā salātus vai ziest uz maizes.
Biezpiena smēriņš ar šprotēm auksto uzkodu galdam
Garda kanapē ar šprotēm un biezpienu.
Avokado - siera smēriņš
Brokastu maizītes labas dienas sākumam.