Skaidrs, ka biezputru pasaule ir brīnišķīga un daudz plašāka par pirmajām klišejām, kas mums nāk prātā. Galu galā, bez "rīta herkulesa" un griķiem, kas vēl joprojām nespēj attapties no savas pēkšņās popularitātes pandēmijas pirmajā vilnī, ir vēl kaudzēm vērtīgu graudu un un pat dārzeņu, no kuriem sanāk izcili garšīgas biezputras. Grūbas, rīsi, mieži, kvieši, prosa, polenta, kvinoja, pupiņas galu galā – ir, kur izvērsties! Varētu pat teikt, ka savā ziņā biezputras pieaugušo dzīvē tiek nepelnīti aizmirstas. (Skaisto biezputru bildīšu atrādīšana sociālajos tīklos neskaitās.) Varbūt mēs jūtamies veiksmīgi tikuši no tām vaļā, īstenojot bērnības sapni: izaugšu liels, ēdīšu ko gribēšu! Normāls domu gājiens! Bet pie biezputrām tomēr vērts atgriezties.
Ne velti dakteri dzied slavas dziesmas biezputrām. Biezputra – tas nozīmē izoderētu kuņģi, pilnu vēderu un enerģiju ilgākam laikam. Tas ir arī īsts cilvēkmīlestības ēdiens ar teju bibliskām un dievišķām spējām, jo no katla ar biezputru var paēst teju neierobežots daudzums ļaužu – paēdīs trīs, bet, ja vajag, var pabarot arī trīs reiz trīs izsalkušos.
Galu galā, biezputra – tas ir arī smalki un trendīgi; mūslaikos biezputra ir katra sevi cienoša restorāna brokastu ēdienkartē! Pat leģendārajā "Cafe Osiris" mākslas kuratori, baņķieri, aktieri un citi interesanti cilvēki ar daudz aizraujošākām dzīvēm nekā mūsējās no rītiem iegriežas uzēst ne jau austeres, bet auzu putru ar ievārījumu.
Kā jau ar daudz ko, un ar ēdienu īpaši, arī ar biezputrām saistās liela daļa bērnības atmiņu, sākot no bērnības traumām, beidzot ar bērnības gardumiem. Ja runājam par bērnības traumām, man tā, piemēram, ir bukstiņputra. Grūbas un vārīti kartupeļi vienā šķīvī – nekad mūžā, ne toreiz, ne tagad! Atceros, kā, žļembājot to lipīgo kartupeli pa muti, pie sevis prātoju: nu kā tas iespējams, ka vecmāmiņa, kura taisa ēst kā pats mīļais Dieviņš, tik garšīgi – kā iespējams, ka viņa spēj pagatavot kaut ko tik... Tik šausmīgu!
Savukārt pati grūbu biezputra gan bērnībā, gan tagad liekas vienreizēji garšīgs ēdiens – gan ar krējumu, gan īpašos vaļības brīžos ar sačurkstinātiem cauraudzīša gabaliņiem. Vai grūbu putra. Iemetot gandrīz verdošā, tikko no uguns noņemtā putrā biezpiena pikas, tās karstajā pienā viegli savelkas un ir gardums pats par sevi. Un sātīgā piena putra kļūst vēl gardāka. Galvenais ir uz beigām atstāt mazliet grūbu, ko apēst pēdējās. Tās garšīgi knakst starp zobiem, laime pilnīga. Bet labi, putras – tas jau ir mazliet cits stāsts. Atgriežamies pie biezputrām.
Bērnības garšas ir tik dažādas – ir cilvēki, kam tieši bukstiņputra paver ceļu uz tādām garšas, smaržas un mīlestības atmiņām, ka tagad, dabūnot tādu biezputru, tajā iekrīt pa asarai. Ir labi, ja ir, kam pajautāt, vai vismaz receptes saglabātas, lai īpašos brīžos tādas bērnības biezputras var atkal uzvārīt. Kādam tā būs bukstiņputra, kādam mannas putriņa, ar kādu baroja mamma, kad sasāpējās vēders, kādam vēl kāda cita biezputra. Galu galā, vai tad kāds bez biezputras izaudzis?
Šķiet, ka katras lieliskas biezputras pamatā ir milzu pacietība: ilga vārīšana uz mazas uguntiņas. Katrā ziņā, biezputru vārīšanas meistarība ir kaut kas tāds, ko var kopt un izkopt visu mūžu.
Viena no leģendārākajām biezputrām manā ģimenē ir griķu biezputra. Neviens to neprot uzvārīt labāk kā mana mamma – to atzīst arī mani brālēni un māsīcas un mammas māsas. Kas par triku? Melnā jaka! Proti, griķu biezputra, kā zināms, pēc vārīšanas jāatstāj uzbriest siltumā. Jūrmalas mājā pie plīts uz pakaramā vienmēr karājās mammas melnā, pēc malkas ejamā jaka. Lūk, šī jaka vienmēr tika apspraudīta ap griķu katlu, kamēr tie uzbrieda. Tik garšīgu biezputru kā mūsmājās ir vienkārši neiespējami atkārtot. Tā nesanāk nevienam. Pat pašiem vairs nesanāk, jo... Nav jau vairs tās melnās jakas...
Vārdu sakot, biezputra – tas ir īpašs ēdiens un smalka lieta. Tā var būt gan ar aukstu ūdeni aplietas auzas vai siltumā uzbriedināti griķi, gan kaut kas pagalam smalks. Dažas vārīšanas un briedināšanas tehnikas, pāris šļukas baltvīna, kāda sēne un vēl šis tas – un ar pareizajiem rīsiem tā vairs nav dienišķā biezputra, bet risoto! Vai arī gruboto – ja smalku risoto rīsu vietā izvēlamies (ne mazāk smalkās!) grūbas, kas turklāt ir caur un caur made in Latvija! Var, protams, strīdēties, vai risoto ir vai nav biezputra, bet nu kas gan cits tas ir? Galvenais, vīnu garšojot, atcerēties to pareizajā brīdī pievienot arī rīsiem. Vai grūbām.
Varena, vērtīga un bezgala garšīga tā biezputru pasaule! Iedvesmai dalāmies ar gardām idejām no "Tasty" biezputru un putru recepšu krājumiem – ar gaļu, bez gaļas, ar pienu, bez piena, ar ievārījumu, ar ogām, ar augļiem, pat ar trifelēm galu galā. Kā tik pašiem labāk garšo!
Foto recepte soli pa solim: krēmīgs sēņu risoto ar maigu trifeļu noti
"Gemoss" šefpavāre Ina Poliščenko "Tasty" gatavo sēņu risoto, kuram īpaši izsmalcinātu garšas noti un aromātu dod trifeļu pasta un trifeļu miziņas pulveris. Vajag pavisam nelielu trifeļu pieskārienu, lai krēmīgs, sulīgs un garšīgs mājās gatavots risoto kļūtu par izcila restorāna cienīgu ēdienu, ko baudīt klusā laimē, izgaršojot līdz beidzamajam rīsu graudiņam.
Pērļu grūbu risoto jeb gruboto ar bietēm un mocarellas bumbiņām
Kad dabā krāsas ir devušās ziemas miegā, tās ikdienā jāienes caur košu apģērbu un ēdienu. Siltais grūbu paēdiens piesies dūšu, tā spilgtā krāsa pamielos acis, bet baltās siera bumbiņas īpaši patiks bērniem.
Pērļu grūbu risoto jeb gruboto ar bietēm un bumbieriem
"Pērļu grūbas un arī parastās grūbas esmu iemācījusi ēst savējiem visdažādākajos veidos. Vispazīstamākā recepte ir pienā vārītas grūbas, kam beigās tiek pievienoti sīpoli ar kūpinātu gaļu," raksta Nataša Rogova savā Tasty.lv "Ātro vakariņu" konkursa pieteikumā. Nataša piedāvā ļoti interesantu pērļu gruboto variāciju.
Risoto ar sparģeļiem, baravikām un trifeļu eļļu
Ja produktu plauktiņā būs risoto rīsi, tad teju vienmēr varēs pagatavot izcili gardu maltīti. Atliek vien izvēlēties, ar ko to papildināt, šajā reizē šefpavārs Lauris Aleksejevs iesaka izmēģināt recepti ar sparģeļiem un baravikām.
Saulainais risoto ar safrānu
Pavasaris un košums vienā šķīvī – risoto ar baltvīnu un šķipsniņu aromātiskā safrāna. Šī maltīte būs lielisks veids, kā kulināri iepazīties ar vērtīgo garšvielu. Recepti piedāvā "Rimi" šefpavārs Normunds Baranovskis.
Krēmīgais biešu risoto ar zilo sieru
Ziemai piestāv risoto, jo tas ar savu krēmīgumu un sātīgumu vienmēr pabaro pat izsalkušākos ēdājus, turklāt ēdiens pats par sevi ir tik pilnīgs, ka nemaz neprasās klāt vēl gaļa vai zivs. Risoto var gatavot dažādās variācijās, arī ar karamelizētām bietēm un zilo sieru maltīte ļaus kaut nedaudz sajust Vidusjūras ēdienu garšu.
'Gruboto' ar pesto, parmezānu un saulē kaltētiem tomātiem
Latvisko grūbu glaunāka variācija, kas būs lieliska piedeva jebkuram svētku cepetim. Ņem vērā - jo ilgāk gruboto ievilksies, jo irdenāks tas būs. Turklāt tas lieliski garšos arī nākamajā dienā, kad varēsi pasniegt bagātīgo gruboto kā piedevu viegliem, atsvaidzinošiem zaļajiem salātiem. Recepti Tasty.lv iesūtījusi Agnese, kura piedalās Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursā.
Risoto ar tomātiem un bekonu
Šķiet, ka risoto var pagatavot teju visās iespējamās variācijās, lai to pielāgotu gan sezonālajiem produktiem, gan ēšanas paradumiem. To pierāda arī šī recepte, kurā apvienoti kraukšķīgie rīsi, grēcīgi sātīgais bekons un konservētie tomāti, ko ir vērts vienmēr glabāt virtuves skapītī, lai no tiem pagatavotu garšīgus šedevrus.
Rīsu putra ar karamelizētiem apelsīniem
Garda, ar citrusaugļu smaržu un garšu bagāta rīsu maltīte. Šī rīsu putra būs lielisks brokastu ēdiens vai deserts svinīgām reizēm. Apelsīnus receptē ziemas sezonā var aizvietot ar mandarīniem.
Risoto ar jūras veltēm un čorizo desu
Vidusjūras gaumē ieturēta, nedaudz izsmalcināta rīsu maltīte pusdienām vai vakariņām – risoto ar jūras ķemmītēm, garnelēm un čorizo desas gabaliņiem. Nedaudz pikantu garšu piešķirs drusciņa šerija, bet izteiksmīgā garša panākta ar zivju buljonu.
Rudenīgais risoto ar saldajiem kartupeļiem, šķiņķi un zaļajiem zirnīšiem
Risoto ar neparasti garšīgu pavērsienu – mīkstiem saldajiem kartupeļiem un zirnīšiem pildījumā. Uz šķīvja pa virsu izkārtotās kartupeļa šķēlītes un Parmas šķiņķis vēl jo vairāk papildinās maltīti un piešķirs tai rudenīgu noskaņu. Vislabāk garšos, ja risoto tiks pagatavots no arborio rīsiem.
Krēmīgs citronu risoto
Šis krēmīgais citronu risoto pilnīgi noteikti ir izmēģināšanas vērts. Tā samtainā konsistence patīkami harmonē ar citrona spirdzinošo raksturu, radot ēdienu, kurš piestāvēs gan ģimeniskām vakariņām, gan gardēžu maltītei.
Risoto ar sviesta ķirbi un papriku
Ja meklē idejas, kā dažādot ēdienkarti, iekļaujot tajā arī ogu karali - ķirbi, izmēģini šo risoto recepti! Vien pieci pārtikas produkti un 30 minūtes pie plīts - un izcilas vakariņas vai pusdienas gatavas!
Gruboto - grūbu 'risoto'
Grūbu risoto jau sen gribēju izmēģināt, taču nekad līdz tam netiku. Kādurīt beidzot cēlos ar skaidru domu, ka ir īstā diena, kad to gatavot! Izpētīju receptes internetā un nolēmu, ehh... gatavošu pēc "čujs ņuhs un poņa" principa. Galarezultāts sanāca sātīgs un gards. Jaunākais bērns noēda 3 (!!!) porcijas. Kur tas mazajā puncītī sarūmējās, to nevaicājiet!
Brokastu risoto ar bekonu
Brīvdienas klāt! Lai pietiktu spēka visiem nedēļas nogales priekiem, iesaku nobaudīt šo brokastu risoto - krēmīgus rīsus ar bekonu, bez čaumalas vārītu olu un artišokiem.
Garneļu risoto
Garneļu risoto - gardēžu maltītei.
Risoto ar safrānu un sieru
Risoto - baltvīnā un buljonā uz pannas pagatavoti rīsi ar safrānu un sieru.
Rīsoto ar safrānu milāniešu gaumē
Buljonā un baltvīnā sautēti rīsi ar safrānu un Parmas sieru - risoto milāniešu gaumē.
Risoto ar kaltētām vai svaigām sēnēm
Risoto ar sēnēm garšīgas un sātīgas pusdienas vai vakariņas visai ģimenei. Ja kalēto sēņu vietā svaigas, tad pagatavošanas laik būs krietni īsāks.
Austersēņu risoto
Vēl viena ātrā risoto versija - latviešu gaumē.
Pilngraudu auzu putra ar žāvētiem augļiem un mandeļu pienu
Burvīga auzu putra ar augļiem un mandelēm. Mandeļu piena vietā var lietot arī parasto pienu. Recepti piedāvā "Rimi" gardēdis un šefpavārs Normunds Baranovskis.
Griķu pārslu putra ar karamelizētiem banāniem, mandeļu sviestu un šokolādi
10. oktobrī visā pasaulē tiek svinēta Starptautiskā Putras diena. Lai dažādotu putras baudīšanas iespējas, kulinārijas bloga "Upene.lv" autore Annija Mihelsone un "Dobeles dzirnavnieks" piedāvā recepti gardai un veselīgai griķu pārslu putrai ar karamelizētiem banāniem, mandeļu sviestu un šokolādi.
Vienkāršā griķu putra ar ceptiem sīpoliem un speķi
Pavisam vienkārši pagatavojama, bet ļoti garda un sātīga griķu putra ar ceptiem sīpoliem un cauraudzīti ikdienas pusdienu maltītei.
Griķu biezputra ar vistas fileju un dārzeņiem
Garda un krēmīga griķu biezputra ar maigajiem vistas filejas gabaliņiem un dārzeņiem. Aromātisks un vienkāršs vakariņu ēdiens, kas turklāt būs gatavs vienā mirklī.
Veselīga griķu putra
Īpaši garda un veselīga griķu putra.
Krāsnī briedināta miežu putra bez maisīšanas
"Man miežu putraimu putra ir garšojusi vienmēr, tāpat arī visiem mājiniekiem. Ir brīži, kad sagribas tieši to un neko citu, un tad ir jāvāra. Esmu pat izdomājusi unikālu pagatavošanas metodi, kad putru katlā ar vāku lēni sutina cepeškrāsnī bez maisīšanas, bez visas tās ņemšanās. Šim nolūkam der arī tādi katli kā "Zepter", jo temperatūra krāsnī nav liela. Izmēģiniet, būsiet sajūsmā!" pārbaudītu recepti piedāvā kulinārijas bloga "Family Feast" autore Ārija Avota.
Miežu pilngraudu putra ar smiltsērkšķu mērci, mellenēm un kanēli
Ātri pagatavojama, garšīga un veselīga putra ir viena no labākajām brokastu izvēlēms. Kulinārijas bloga "Upene.lv" autore Annija Mihelsone un "Dobeles dzirnavnieks" skaidro, kā pagatavot miežu pilngraudu putru ar smiltsērkšķu mērci, mellenēm un kanēli.
Kandavas novada svilpene jeb tauku putra
“Kandavas novads dzīvo ar garšu!" – tā skan Kandavas novada devīze, tāpēc novadā ir izveidojušies kandavniekiem raksturīgi ēdieni un dzērieni, piemēram, svilpene jeb tauku putra, kuru, iepriekš pasūtot, iespējams nobaudīt Kandavas novada muzejā vai Amatniecības centrā.
'Krupņiks ar guļbim' – miežu putra ar pienu un kartupeļiem Latgales gaumē
Bērnībā pa kluso zagos virtuvītē, kur vecmamma vārīja rukšiem putru - miežu putraimu viru ar nemizotiem kartupeļiem. Kad klāt vēl piejauca pienu, sanāca īpaši garšīgs un sātīgs ēdiens piena sivēnu barošanai. Dažreiz izdīcu, lai vecmamma pagatavo arī man šādu putru, vien ar mizotiem kartupeļiem. Nesen mamma ļāva pakavēties bērnības atmiņās, tādēļ padalīšos ar šo garšu.
Bukstiņputra jeb miežu putraimu biezputra ar kartupeļiem
Garda tradicionālā miežu biezputra, kuru šoreiz papildina arī burkānu gabaliņi. Recepti piedāvā Rimi gardēdis un šefpavārs Normunds Baranovskis.
Rīsu biezputra ar āboliem
Rīsu biezputra ar āboliem - veselīgām brokastīm vai launagam.
Pupiņu biezputra ar sezamu un žāvētu gaļu
Žāvētā gaļiņa ir jauks biezputras papildinājums. Ēdiens, kas klasiskajām pupiņām piešķir jaunas garšas nianses. Šo biezputru ar prieku notiesās arī tie, kas pupiņas ne pārāk "mīl", jo garšu salikums un ēdiena struktūra ir tik bagātīga un patīkama. Recepti iesaka Rūta Beirote no zemnieku saimniecības "Zutiņi".
Klasiska šķelto zirņu biezputra ar žāvētas gaļas mērci
Šķelto zirņu biezputras pagatavošana sākotnēji būs diezgan ilgs process, jo paies pāris stundas, kad zirņi uzbriedīs, bet gala rezultāts būs tā vērts – katlā kūpēs ļoti sātīgs un gards ēdiens, kas spēs remdēt izsalkušos vēderus vienā mirklī.
Gardā prosas biezputra ar medu un sviestu
Prosas biezputra veselīgām brokastīm vai launagam. Karsto putru pasniedz ar aukstu sviestiņu vai saldenu medu.
Risoto ar 'mascarpone' sieru un melleņu kompotu
Maigs un krēmīgs arborio rīsu risoto, kam pievienots gardais maskarpones svaigais siers un pašu vārīts karstais kompots no mellenēm. Maltīte nesteidzīgām vēlajām brokastīm, kad ir vēlme pēc garšīgas putras bļodiņas. Ne tik slepenā sastāvdaļa – maltais muskatrieksts – piešķirs īpašu smaržu un garšu.
Sviestā sautētas sēnes ar polentu
Restorāna cienīga maltīte – sviestā sautētas sēnes, ar ķiršu tomātiem, kukurūzas miltu putru polentu un Parmezānu pikantumam. Maltīte būs garšām bagātīga un maiga. Pasniedz kā pamatēdienu pusdienās vai pirmo ēdienu bagātīgās vakariņās.
Zirņu biezputra ar apceptu bekonu
Zirņu biezputra bija viens no galvenajiem ēdieniem viduslaikos. Smalkos namos, to vārot, tika pievienotas dārgas un aromātiskas garšvielas: safrāns, kanēlis, muskatrieksts, ingvers un melnie pipari, tās visas samaisot kopā ar cukuru. Šādu maisījumu izmantoja gan gaļas ēdieniem, gan dārzeņiem, gan desertiem. Šoreiz cukurs pievienots biezputrai vārīšanas procesā, bet garšvielas tiek pārkaisītas, biezputru pasniedzot.
Klasiskā kukurūzas biezputra - polenta
Polenta ar gardu garšvielu sviesta piedevu.
Auzu pārslu un banānu biezputra 'Bananarama'
Veselīgam dienas sākumam - brokastu auzu pārslu biezputra ar banāniem. Vēl labākam noskaņojumam - parūpējies par to, lai mazajam ēdājam patiktu brokastu noformējums! Mīļākā bļodiņa un dzērveņu ievārījuma smaidiņš noteikti uzlabos apetīti!
Vienkāršā prosas biezputra ar ķirbja gabaliņiem un sviestu
Aromātiska un "saulaina" prosas biezputra ar ķirbja gabaliņiem. Īpašu krēmīgumu tai piešķir sviests.
Auzu pārslu putra ar ūdeni un pienu
Brokastu un launaga auzu pārslu putra ar ūdeni un pienu.
Šķelto zirņu biezenis ar kūpinātu šķiņķi
Ļoti sātīgi un lēti - šķelto zirņu biezenis ar apceptiem šķiņķa kubiņiem.
Vienkāršā šķelto zirņu biezputra
Šķelto zirņu biezputra sātīgai maltītei.
Ātri vārāmo auzu pārslu putra
Ātri vārāmo auzu pārslu putra derēs baudīšanai ar zapti vai sviestu.