gaļa, čipsi, uzkodas
Foto: Shutterstock
Pekinas ziemas olimpiskās spēles ir sākušās. Līdz ar to pasludinām televizora našķu un uzkodu maratonu par atklātu!

Pekinā esot sals, sportistiem grūti. Bet kam tagad viegli! Vai mums, sporta vērotājiem pa televizoru, ir viegli? Tik daudz ko gribas redzēt, laiki jāsaskaņo, īkšķi jātur, kas zina, kādā agrumā vēl nāksies celties un cik vēlu iet gulēt, lai sekotu visam līdzi!

Sporta līdzjutēja mūžs nav viegls, un svēta lieta nolikt pa rokai ko uzkožamu un uzgraužamu, ko paķert īpaši saspringtos un atbildīgos brīžos.

Skaidrs, ka uzkodām jābūt viegli iemetamām mutē, jauki sagraužamām, gardām un tīkamām no skata. Pat, ja īpaši atbildīgos brīžos mutē tiek bāzts viss un jebkas, acis no televizora nenovēršot. Visu laiku televizorā neskatīsies – kādā garlaicīgākā slēpošanas kilometrā, gribi negribi, acis pievērsīsies mazajam galdiņam ar burvīgo uzkodu grēdu. Tāpēc izskatam ir nozīme! Galu galā, šīs te nav nekādas, atvainojiet, mazpilsētu badmintona draudzības spēles – un arī tad kompotam un desmaizēm jābūt uz goda. Bet olimpiāde – tas ir pavisam cits līmenis, kad līmenī jābūt arī uzkodām un našķiem.

Protams, nevar arī pārforsēt un visus salūtus izšaut vienā dienā – pirmkārt, kurš to visu apēdīs, otrkārt, olimpiāde gara, vēl daudz uzkodu vajadzēs. Šoreiz "Tasty" piedāvā tādu lielāku sāļo našķu izlasi televizora vērotājiem, kādam laiciņam ideju pietiks. Vēl uz starta nav devušās picas, popkorns un saldie našķīši – arī saldumiņi vajadzīgi, jo sports jau nav tikai uzvaras, gadās jau arī pa kādam rūgtākam brīdim. Tomēr ceram, ka saldu uzvaru un skaistu brīžu būs vairāk!

Pikantie vistas pusspārniņi ar čili un medu

Foto: Ieva Berga

Lielisks ēdiens – divi vienā. Var pasniegt gan kā gardu uzkodu vai našķi, gan kā pamatēdienu kopā ar rīsiem vai frī kartupeļiem un salātiem. Recepti iesaka Ieva Berga.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepti burkānu čipsi

Foto: Shutterstock

Ne visiem garšo burkāni. Taču krāsnī cepti burkāni garšo visiem – pārbaudīts!

Lasīt vairāk

Siera standziņas ar timiānu

Foto: Virtuvē ar Unu

Kraukšķīga, aromātiska un garda uzkoda, kuras pagatavošana ir vieglāka par vieglu! Siera standziņu recepti piedāvā kulinārā bloga saimniece Una no "Virtuvē ar Unu".

Lasīt vairāk

Foto recepte: Tortiljas labam vakaram

Foto: Edgars Turķis

"Sestdienas vakaram ar draugiem, suņiem, kaķiem vai vienkārši tev pašam pie aliņa" – tā tortilju brīnišķīgi demokrātisko un garšīgo būtību apraksta receptes autors Edgars Turķis. Viens divi - un izdevies vakars garantēts!

Lasīt vairāk

Universālais olu salātu sendvičs un tā dažādās variācijas

Vasaras sezona nenoliedzami ir karstākais pārgājienu laiks, kad tiek plānoti tuvāki un tālāki maršruti aktīvai atpūtai pie dabas. Un neatņemama pārgājienu sastāvdaļa ir arī piknika pauzes, kad atvilkt elpu un uzkrāt spēkus tālākam ceļam. Kādas uzkodas izvēlēties, lai tās būtu ne tikai viegli pagatavojamas un ērti paņemamas līdzi, bet arī sniegtu nepieciešamās uzturvielas enerģijas rezervju atjaunošanai? "Barbora.lv" garšas eksperts, pieredzes bagātais šefpavārs un lauku gardēdis Dzintars Kristovskis iesaka
vienkāršu, taču reizē arī spēcinošu sendviču, kas noderēs kā lieliska uzkoda pauzēs starp aktīvu atpūtu zaļumos.

Lasīt vairāk

Traki gardā siera mērcīte ar alu un ķiplokiem

Foto: Publicitātes foto

Lai top mērcīte visiem dzīves gadījumiem! Tā lieliski iederēsies pie grilētiem dārzeņiem un sēnēm, pie sulīga šašlika; to var likt uz siltas maizes, tajā var iemērkt kraukšķīgu siera standziņu… Un ja vēl blakus vēss un norasojis dzēriens – pats labumiņš!

Lasīt vairāk

Sulīgie un kraukšķīgie vistas nageti

Foto: No privātā arhīva

Garšīgi, sulīgi un kraukšķīgi – tādi ir vistas nageti, ko pārbaudījusi un iesaka @egitasvirtuve, bloga egitasvirtuve.lv veidotāja. Par savu blogu viņa saka: blogs kā personīgā recepšu klade!

Šoreiz recepte, ko par labu atzinuši arī Egitas puikas: vistas nageti. Garšos visiem, jo kā var negaršot sulīga vistiņa kraukšķīgā mētelītī?

Lasīt vairāk

Ātrie siera virtulīši, kas kūst uz mēles

Foto: Noras Sveces privātais arhīvs

Virtuļi nav tikai ar ievārījuma pildījumu! Tos var pagatavot arī no siera. Ātru, gardu un vienkāršu siera virtuļu recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta "ms.svece" autore un veselīga dzīvesveida entuziaste Nora Svece.

Lasīt vairāk

Šitake sēņu uzkoda piecu minūšu laikā

Foto: Viesturs Radovics/DELFI

Tikai četras sastāvdaļas, pāris minūtes un izsalkums remdēts gluži vai restorāna līmenī. Savu mīļāko šitake sēņu pagatavošanas recepti iesaka Andris Vjaksa, kurš saimnieko viesu mājā "Garīkas", šajā rakstā vari lasīt, kā viņš 90. gadu sākumā kļuva par pirmo šitake sēņu audzētāju Latvijā.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un speķīša vafeles ar sieru

Foto: Privātais arhīvs

Jauns veids, kā izmantot kartupeļus, kad šķiet, ka idejas jau aptrūkušās. Piedzīvojums būs ne tikai garšā, bet arī pagatavošanas veidā – lai pagatavotu sāļo, neparasto gardumu, būs nepieciešama vafeļu panna.. Palīgos vari saukt arī bērnus, kuriem cepšana vafeļu pannā liksies aizraujoša. Recepti iesaka gardēde Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Siera bumbiņas gardai uzkodai

Foto: Privātais arhīvs

Siers jau pats par sevi ir gardums, un šādā izpildījumā – garšas bauda dubultā. Maiga uzkoda kopā ar pašgatavotu siera vai diļļu mērcīti. Recepti iesaka gardēde Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Bekonā ietītu tīģergarneļu iesmiņi

Foto: Publicitātes foto

“Garneles ir viena no visiecienītākajām uzkodām uz grila. Tās vislabāk iemarinēt pesto, saldskābā vai saldā čili mērcē. Lai arī cukurotās marinādes nav labākās grilēšanai, jo tās mēdz piedegt, garnelēm vai citām jūras veltēm tās būs ideālas," skaidro "Rimi" gardēdis šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Alus mīklā panēts Jāņu siers

Alus ir ne tikai atsvaidzinošs dzēriens, bet to var izmantot arī dažādos ēdienos, piemēram, lai pagatavotu kraukšķīgu panējumu Jāņu siera šķēlēm. Ēdienu stiliste un pavāre Linda Vilmansone-Virbule piedāvā oriģinālu recepti, kas noteikti noderēs, gatavojoties Jāņu mielastam.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un cietā siera pankūkas ar lasi un svaigu gurķi

Foto: Publicitātes foto

Iecienīta uzkoda "Rimi Gardēdes" Lienes Zemītes mājās ir mazās kartupeļu pankūciņas ar lasi un svaigu gurķi. Ātri pagatavojamas un kraukšķīgas – ideāla uzkoda svētku galdam.

Lasīt vairāk

Zeltainie sīpolu gredzeni alus mīklā

Piektdienas vakars, bet netiec uz krodziņu? Uzbur ballītes atmosfēru mājas apstākļos! Gardie sīpolu gredzeni ir mājās pagatavojama uzkoda, kas lieliski papildinās tava iecienītākā atspirdzinošā dzēriena garšu.

Lasīt vairāk

Lavaša rullīši ar tunci, sieru un majonēzi

Foto: Shutterstock

Lavašs, pildīts ar tunci, rīvētu olu, sieru un zaļumiem – vienkārši pagatavojama uzkoda svētku galdam.

Lasīt vairāk

Foto recepte: superkraukšķīgās kartupeļu pankūkas uzkodām

Foto: Privātais arhīvs

Šīs kartupeļu pankūkas izdodas stingras, superkraukšķīgas un atdziestot saglabā formu, tādēļ tās, gluži kā čipsus vai ķiploku grauzdiņus, var ērti baudīt, pa vienai vien ar pirkstiem ķeksējot no bļodas un mērcējot skābajā krējumā vai kādā pašgatavotā uzkodu mērcē. Ja gaidi ciemiņus, šīs pankūciņas vari celt galdā kā pamatu uzkodām, pārziežot ar siera salātiem, gvakamoli, krēmsieru un lasi, humusu vai dekorējot ar zaļumu biezpienu un gabaliņu siļķes.

Lasīt vairāk

Kārdinošās karstmaizītes ar cīsiņiem, sieru un ķirštomātiem

"Kā man tādas šodien sakārojās! Karstās maizītes ar ķirštomātiem, sieru, desiņu un lociņiem," - tā recepti iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Pikantās siera karstmaizes ar desu un marinētiem gurķīšiem

Foto: Privātais arhīvs

"Šīs ir mūsu mājās iecienītās karstmaizes, kas garšo visiem," tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītāja Everita Strazdiņa.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu frī

Foto: DELFI

Kraukšķīgi, saldi un ļoti garšīgi frī kartupeļi, kas pagatavoti no oranžās batātes jeb saldā kartupeļa. Garšos gan pašiem mazākajiem ēdājiem, gan lielākajiem.

Lasīt vairāk

Strogaņina – kā pagatavot īstu vīru cienīgu uzkodu no skumbrijas

Foto: Publicitātes foto

"Nedaudz iz vēstures... Bija laiki, kad ZK "Banga" kuģi tika nosūtīti zvejā pie Āfrikas krastiem, kur tika zvejoti jūras asari. No asariem tajā laikā gatavoja surimi pastu krabju nūjiņu gatavošanā. No pārpalikumiem, ko nevarēja izmantot pastas pagatavošanā, gatavoja zivju eļļu un zivju miltus. Pāri nekas nepalika. Ja gadījās piezvejā tikt pie kādas skumbrijas (makreles), zvejas vīri bija iecienījuši uz kuģa pagatavot "strogaņinu" – uzdodu, ko latviešu valodā varētu tulkot kā "saēvelētā" vai "sašķeldotā" zivs," ēdiena vēsturi skaidroja Aivars Dālderis Kaltenes klubā aizvadītajā makreļu ēdienu gatavošanas meistarklasē Rojas Jūras zvejniecības muzejā.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgas kartupeļu kroketes ar siera pildījumu

Foto: Privātais arhīvs

Gardas, kraukšķīgas kartupeļu kroketes ar staipīgu siera pildījumu ir lielisks veids, kā izmantot vakarējo kartupeļu biezputru. Recepti iesaka "Tasty" lasītāja Luīze.

Lasīt vairāk

Kā pagatavot gardu ballīšu uzkodu – fritētas olīvas kraukšķīgā panējumā

Foto: Shutterstock

Negaidīti kraukšķīgs pagrieziens ballīšu uzkodu sadaļā – fritētas olīvas zeltainā rīvmaizes panējumā. Vienkārši pagatavojamas, garšām piesātinātas un ar dažādiem pildījumiem, fritētās olīvas īpaši labi garšos ar ķiploku mērci un būs īsts ballītes hits. Lai mājās pagatavotu šo vienkāršo uzkodu, nepieciešamas vien dažas sastāvdaļas, atklāj "Thewanderlustkitchen".

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie sīpolu riņķīši alus mīklas 'kažociņā'

Foto: Publicitātes foto

Lai ikdienas našķošanos vai svētku galdu padarītu interesantāku, kulinārijas bloga "Našķoties" autore Zane Ozoliņa sadarbībā ar "Lielvārdes alus" piedāvā recepti kraukšķīgiem sīpolu riņķīšiem alus mīklas "kažociņā".

Lasīt vairāk

Kraukšķīgās siera pankūciņas

Foto: Privātais arhīvs

Šī vienkāršā recepte būs īsts atklājums siermīļiem, jo zeltaino, kraukšķīgo pankūciņu pagatavošanai lieti noderēs arī viegli apkaltuši siera gabaliņi, kas mēdz viltīgi slēpties dažādos ledusskapja stūros. Galvenais nosacījums – sieram ir jābūt garšīgam! Savā virtuvē pārbaudītu un mājinieku iecienītu recepti iesaka Diana Lapinska.

Lasīt vairāk

Zeltainas kartupeļu daiviņas 'Tex Mex' gaumē

Foto: Publicitātes foto

Kartupeļu daiviņas ar patīkamu "Tex Mex" garšas pieskārienu! Pasniedz tās kā uzkodu ar skābo krējumu, kas papildināts ar sakapātiem lociņiem.

Lasīt vairāk

Vistas nageti kraukšķīgā parmezāna garoziņā

Foto: Publicitātes foto

Ātri un vienkārši pagatavojami vistas nageti kraukšķīgā parmezāna siera garoziņā. Vislabāk garšos, pasniegti ar sulīgiem kāpostu salātiem (recepte, lūk, te).

Lasīt vairāk

Siera standziņas kraukšķīgā alus mīklā

Foto: Shutterstock

Siera standziņas kraukšķīgā alus mīklā – ģeniāla ideja, ja pēc līgošanas pāri palicis siers.

Lasīt vairāk

Gatavas 10 minutēs: tortiljas ar tunci un avokado

Foto: Shutterstock

Šīs tortiljas ar pavasarīgi svaigu, sulīgu un slaidajai līnijai draudzīgu pildījumu varēsi pagatavot nieka 10 minūšu laikā.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: Kraukšķīgas 'portugāļu' siermaizītes ar marinētiem šampinjoniem

Foto: Privātais arhīvs

"Ciemojoties pie draugiem Portugālē, nevarēju vien sagaidīt brokastu laiku, jo katru rītu nesteidzīgi sākām kafejnīcas terasē ar kafiju un siermaizīti. Sildoties saulē, garšīgi gatavojāmies Koimbras pilsētas iepazīšanai," stāsta Oskars, kurš pārsteidzis arī savus viesus, dzimšanas dienas svinībās uzcepot vairākas maizīšu pannas.

Lasīt vairāk

Vienkāršie mājas krekeri

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pašgatavoti olīveļļas krekeri garšos daudz labāk kā veikalā pirktie. Tie ir vienkārši pagatavojami, turklāt krekerus vari papildināt ar rozmarīnu, timiānu vai citiem garšaugiem, lai piešķirtu tiem dažādas garšu nianses. Kraukšķīgie kumosiņi būs ideāli pasniegšanai ar dažādām uzkodu mērcēm.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepti načos ar malto gaļu un dārzeņiem

Foto: DELFI

Kad gaidāms kuplāks bariņš viesu, nevajag krist panikā par to, ko celt galdā, bet izvēlēties ko tādu, kas neprasa daudz laika gatavošanā un sātīgi pabaros izsalkušos ēdājus.

Lasīt vairāk

Ātras brokastis vai ballīšu uzkoda: pannā cepti rullīši ar šķiņķi un sieru

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojami un kraukšķīgi brokastu tīstoklīši no lavaša vai tostermaizes, pildīti ar šķiņķi un sieru – gan brokastīm, gan ballītes uzkodu galdam.

Lasīt vairāk

Video: Tortilju vīstoklīši – ātrie pīrādziņi ar ceptām desiņām

Kādā virtuves plauktā pa ķērienam allaž vajadzētu turēt paku ar tortilju plāceņiem, tad izsalkumu varēsi remdēt pavisam ātri: apcep desiņas, pievieno konservētas pupiņas un, papildinot ar sieru, satin vīstoklītī. Vienkārši un garšīgi!

Lasīt vairāk

Sīpolu gredzeni mīklā

Foto: Privātais arhīvs

"Kad pirmo reizi ēdu sīpolu gredzenus, es pat nenojautu, ka tie ir sīpoli, jo es taču sīpolus neēdu! Jautāju namamātei, kas tas ir, viņa saka – sīpols, neticu, domāju, ka nes cauri! Veda virtuvē un rādīja, ka tiešām sīpoli! Šis ir vienīgais veids, kā es varu tos ieēst, ļoti garšo. Laikam tas ir mīklas dēļ!" šādi Sīpolu ceļa recepšu konkursam piesakās Maruta.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepts siers uzkodām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Karstā siera uzkoda baudīšanai ar vīna glāzi. Pagatavošanas princips pavisam vienkāršs – ņem sierus, kas ledusskapī aizkavējušies, sajauc un uzcep cepeškrāsnī. No tiem sanāks fantastisks gardums viesu pacienāšanai.

Lasīt vairāk

Uzkoda itāliešu gaumē ar dārzeņiem un šķiņķi – 'antipasti'

Foto: DELFI

Ar "antipasti" itāliešu virtuvē saprot uzkodu, ko pasniedz pirms pamatēdiena. Šajā receptē apcepti baklažāni un cukīni pasniegti ar Parmas šķiņķi un gardām itāļu olīvām. Recepti piedāvā restorāna "3" šefpavārs Juris Dukaļskis sadarbībā ar "Borjomi".

Lasīt vairāk

Mazās desiņu un sinepju maizītes no alus mīklas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pikanta uzkoda, ko baudīt arī ar kādu stiprāku dzērienu – desiņu maizītes no alus un sinepju mīklas. Pasniedz ar tomātu mērci neilgi pēc izņemšanas no krāsns.

Lasīt vairāk

Asie siera načo

Foto: Publicitātes attēls

Kraukšķīgi, pikanti un ļoti gardi načo čipsi ar piedevām – olīvām, sieru, pipariem un lociņiem. Piektdienas vakaram draugu lokā būs tieši laikā! Recepti piedāvā "Rimi" gardēde Ilze Jurkāne.

Lasīt vairāk

Lavaša rullīši ar lasi, olu un sieru

Lavašs, sapildīts ar lasi, ceptu olu un siera gabaliņiem, būs ideāla maltīte līdzņemšanai vai pasniegšanai viesiem. Pievieno sastāvdaļām pašgatavotu humusu, lai padarītu maltīti vēl īpašāku.

Lasīt vairāk

Cīsiņu, bekona un marinētu gurķīšu uzkoda

Foto: Publicitātes attēls

Gaidāmi ciemiņi, bet par uzkodām esi piemirsis? Lūk, viena ļoti ātra, vienkārša un smeķīga ideja – cīsiņi, kas ievīstīti bekonā un pasniegti ar mazu marinēto gurķīti. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā "Rīgas miesnieks".

Lasīt vairāk

Vistas spārniņi ar ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Gardi vistas spārniņi saldenā ķiploku, medus un sojas mērces glazūrā. Lielisks variants vienkāršām vakariņām, kas pabaros visu ģimeni.

Lasīt vairāk

Liellopa gaļas burgeri, ko pagatavot mājās

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgs liellopa maltās gaļas burgers ar tomātiem, sarkanajiem sīpoliem un saldo kukurūzas mērci. Ātrā uzkoda, kuru pagatavot mājās – patiks kā mazākajiem ēdājiem, tā pieaugušajiem.

Lasīt vairāk

Mini picas maizītes

Itālijas virtuves klasiku – picu – iecienījuši gan lieli, gan mazi. Ja pieteikušies ciemiņi vai tuvojas svētki, pagatavo šo gardo mini uzkodu. Maizītes piemērotas arī bērnu ballītēm, jo mazie svinētāji to var veikli paķert rokā un apēst, neatraujoties no rotaļām. Mini picas maizītes gatavo mafinu formiņās, un tas aizņem vien dažas minūtes laika. Recepti iesaka bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Gardie vistu spārniņi ar safrānu un ķiplokiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda spāņu karstā tapa. Safrāns iekrāsos spārnus apetīlīgā, dzeltenbrūnā tonī. Pasniedz ar svaigas bagetes šķēlēm.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie kalmāri ar sīpoliem un papriku

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vasarīga un viegli pagatavojama spāņu uzkoda jeb tapa, piemērota pasniegšanai, gaidot pamatēdienu.

Lasīt vairāk

Grilēti vistas filejas un čorizo desas iesmiņi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vistas filejas un čorizo kebabus var grilēt vai arī cept uz grila pannas. Tos pasniedz ar gardo vīna un sviesta mērci un zaļajām olīvām.

Lasīt vairāk

Sīpolu gredzeni alus panējumā

Foto: Shutterstock

Izrādās, fritētus sīpolu gredzenus var itin viegli pagatavot arī mājas apstākļos, nesteidzoties uz tuvāko ātrās ēdināšanas iestādi pēc kārotā. Pāris vienkāršas sastāvdaļas un veiklas rokas, un kārotā uzkoda būs gatava!

Lasīt vairāk

Apgrauzdēti asie Indijas rieksti

Foto: Shutterstock

Ierasto sāļo zemesriekstu vietā noteikti jāpamēģina šī interesantā recepte - grauzdēti Indijas rieksti ar sāli, laimu un sarkanajiem pipariem asumiņam. Lieliski garšos kopā ar alu vai kādu citu aukstu dzērienu.

Lasīt vairāk

Vistu spārniņi sojas-medus mērcē

Foto: Shutterstock

Vistu spārniņi ar medus,ingvera un sojas mērci.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgās čabatas karstmaizes ar salami

Foto: Vida Press

Dienās, kad negribas pavadīt ilgu laiku virtuvē maltītes pagatavošanai, bet tomēr kārojas kas neparasts, pagatavo šīs sātīgās čabatas uzkodas, kas lieliski remdēs vakara izsalkumu.

Lasīt vairāk

Načo čipsi ar malto gaļu un sieru

Foto: Shutterstock

Načo - kukurūzas čipsi ar malto gaļu un pupiņām ir sātīga uzkoda pie aliņa.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!