Pekinā esot sals, sportistiem grūti. Bet kam tagad viegli! Vai mums, sporta vērotājiem pa televizoru, ir viegli? Tik daudz ko gribas redzēt, laiki jāsaskaņo, īkšķi jātur, kas zina, kādā agrumā vēl nāksies celties un cik vēlu iet gulēt, lai sekotu visam līdzi!
Sporta līdzjutēja mūžs nav viegls, un svēta lieta nolikt pa rokai ko uzkožamu un uzgraužamu, ko paķert īpaši saspringtos un atbildīgos brīžos.
Skaidrs, ka uzkodām jābūt viegli iemetamām mutē, jauki sagraužamām, gardām un tīkamām no skata. Pat, ja īpaši atbildīgos brīžos mutē tiek bāzts viss un jebkas, acis no televizora nenovēršot. Visu laiku televizorā neskatīsies – kādā garlaicīgākā slēpošanas kilometrā, gribi negribi, acis pievērsīsies mazajam galdiņam ar burvīgo uzkodu grēdu. Tāpēc izskatam ir nozīme! Galu galā, šīs te nav nekādas, atvainojiet, mazpilsētu badmintona draudzības spēles – un arī tad kompotam un desmaizēm jābūt uz goda. Bet olimpiāde – tas ir pavisam cits līmenis, kad līmenī jābūt arī uzkodām un našķiem.
Protams, nevar arī pārforsēt un visus salūtus izšaut vienā dienā – pirmkārt, kurš to visu apēdīs, otrkārt, olimpiāde gara, vēl daudz uzkodu vajadzēs. Šoreiz "Tasty" piedāvā tādu lielāku sāļo našķu izlasi televizora vērotājiem, kādam laiciņam ideju pietiks. Vēl uz starta nav devušās picas, popkorns un saldie našķīši – arī saldumiņi vajadzīgi, jo sports jau nav tikai uzvaras, gadās jau arī pa kādam rūgtākam brīdim. Tomēr ceram, ka saldu uzvaru un skaistu brīžu būs vairāk!
Pikantie vistas pusspārniņi ar čili un medu
Lielisks ēdiens – divi vienā. Var pasniegt gan kā gardu uzkodu vai našķi, gan kā pamatēdienu kopā ar rīsiem vai frī kartupeļiem un salātiem. Recepti iesaka Ieva Berga.
Cepeškrāsnī cepti burkānu čipsi
Ne visiem garšo burkāni. Taču krāsnī cepti burkāni garšo visiem – pārbaudīts!
Siera standziņas ar timiānu
Kraukšķīga, aromātiska un garda uzkoda, kuras pagatavošana ir vieglāka par vieglu! Siera standziņu recepti piedāvā kulinārā bloga saimniece Una no "Virtuvē ar Unu".
Foto recepte: Tortiljas labam vakaram
"Sestdienas vakaram ar draugiem, suņiem, kaķiem vai vienkārši tev pašam pie aliņa" – tā tortilju brīnišķīgi demokrātisko un garšīgo būtību apraksta receptes autors Edgars Turķis. Viens divi - un izdevies vakars garantēts!
Universālais olu salātu sendvičs un tā dažādās variācijas
Vasaras sezona nenoliedzami ir karstākais pārgājienu laiks, kad tiek plānoti tuvāki un tālāki maršruti aktīvai atpūtai pie dabas. Un neatņemama pārgājienu sastāvdaļa ir arī piknika pauzes, kad atvilkt elpu un uzkrāt spēkus tālākam ceļam. Kādas uzkodas izvēlēties, lai tās būtu ne tikai viegli pagatavojamas un ērti paņemamas līdzi, bet arī sniegtu nepieciešamās uzturvielas enerģijas rezervju atjaunošanai? "Barbora.lv" garšas eksperts, pieredzes bagātais šefpavārs un lauku gardēdis Dzintars Kristovskis iesaka
vienkāršu, taču reizē arī spēcinošu sendviču, kas noderēs kā lieliska uzkoda pauzēs starp aktīvu atpūtu zaļumos.
Traki gardā siera mērcīte ar alu un ķiplokiem
Lai top mērcīte visiem dzīves gadījumiem! Tā lieliski iederēsies pie grilētiem dārzeņiem un sēnēm, pie sulīga šašlika; to var likt uz siltas maizes, tajā var iemērkt kraukšķīgu siera standziņu… Un ja vēl blakus vēss un norasojis dzēriens – pats labumiņš!
Sulīgie un kraukšķīgie vistas nageti
Garšīgi, sulīgi un kraukšķīgi – tādi ir vistas nageti, ko pārbaudījusi un iesaka @egitasvirtuve, bloga egitasvirtuve.lv veidotāja. Par savu blogu viņa saka: blogs kā personīgā recepšu klade!
Šoreiz recepte, ko par labu atzinuši arī Egitas puikas: vistas nageti. Garšos visiem, jo kā var negaršot sulīga vistiņa kraukšķīgā mētelītī?
Ātrie siera virtulīši, kas kūst uz mēles
Virtuļi nav tikai ar ievārījuma pildījumu! Tos var pagatavot arī no siera. Ātru, gardu un vienkāršu siera virtuļu recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta "ms.svece" autore un veselīga dzīvesveida entuziaste Nora Svece.
Šitake sēņu uzkoda piecu minūšu laikā
Tikai četras sastāvdaļas, pāris minūtes un izsalkums remdēts gluži vai restorāna līmenī. Savu mīļāko šitake sēņu pagatavošanas recepti iesaka Andris Vjaksa, kurš saimnieko viesu mājā "Garīkas", šajā rakstā vari lasīt, kā viņš 90. gadu sākumā kļuva par pirmo šitake sēņu audzētāju Latvijā.
Kartupeļu un speķīša vafeles ar sieru
Jauns veids, kā izmantot kartupeļus, kad šķiet, ka idejas jau aptrūkušās. Piedzīvojums būs ne tikai garšā, bet arī pagatavošanas veidā – lai pagatavotu sāļo, neparasto gardumu, būs nepieciešama vafeļu panna.. Palīgos vari saukt arī bērnus, kuriem cepšana vafeļu pannā liksies aizraujoša. Recepti iesaka gardēde Veronika Ļevša.
Siera bumbiņas gardai uzkodai
Siers jau pats par sevi ir gardums, un šādā izpildījumā – garšas bauda dubultā. Maiga uzkoda kopā ar pašgatavotu siera vai diļļu mērcīti. Recepti iesaka gardēde Veronika Ļevša.
Bekonā ietītu tīģergarneļu iesmiņi
“Garneles ir viena no visiecienītākajām uzkodām uz grila. Tās vislabāk iemarinēt pesto, saldskābā vai saldā čili mērcē. Lai arī cukurotās marinādes nav labākās grilēšanai, jo tās mēdz piedegt, garnelēm vai citām jūras veltēm tās būs ideālas," skaidro "Rimi" gardēdis šefpavārs Normunds Baranovskis.
Alus mīklā panēts Jāņu siers
Alus ir ne tikai atsvaidzinošs dzēriens, bet to var izmantot arī dažādos ēdienos, piemēram, lai pagatavotu kraukšķīgu panējumu Jāņu siera šķēlēm. Ēdienu stiliste un pavāre Linda Vilmansone-Virbule piedāvā oriģinālu recepti, kas noteikti noderēs, gatavojoties Jāņu mielastam.
Kartupeļu un cietā siera pankūkas ar lasi un svaigu gurķi
Iecienīta uzkoda "Rimi Gardēdes" Lienes Zemītes mājās ir mazās kartupeļu pankūciņas ar lasi un svaigu gurķi. Ātri pagatavojamas un kraukšķīgas – ideāla uzkoda svētku galdam.
Zeltainie sīpolu gredzeni alus mīklā
Piektdienas vakars, bet netiec uz krodziņu? Uzbur ballītes atmosfēru mājas apstākļos! Gardie sīpolu gredzeni ir mājās pagatavojama uzkoda, kas lieliski papildinās tava iecienītākā atspirdzinošā dzēriena garšu.
Lavaša rullīši ar tunci, sieru un majonēzi
Lavašs, pildīts ar tunci, rīvētu olu, sieru un zaļumiem – vienkārši pagatavojama uzkoda svētku galdam.
Foto recepte: superkraukšķīgās kartupeļu pankūkas uzkodām
Šīs kartupeļu pankūkas izdodas stingras, superkraukšķīgas un atdziestot saglabā formu, tādēļ tās, gluži kā čipsus vai ķiploku grauzdiņus, var ērti baudīt, pa vienai vien ar pirkstiem ķeksējot no bļodas un mērcējot skābajā krējumā vai kādā pašgatavotā uzkodu mērcē. Ja gaidi ciemiņus, šīs pankūciņas vari celt galdā kā pamatu uzkodām, pārziežot ar siera salātiem, gvakamoli, krēmsieru un lasi, humusu vai dekorējot ar zaļumu biezpienu un gabaliņu siļķes.
Kārdinošās karstmaizītes ar cīsiņiem, sieru un ķirštomātiem
"Kā man tādas šodien sakārojās! Karstās maizītes ar ķirštomātiem, sieru, desiņu un lociņiem," - tā recepti iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Pikantās siera karstmaizes ar desu un marinētiem gurķīšiem
"Šīs ir mūsu mājās iecienītās karstmaizes, kas garšo visiem," tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītāja Everita Strazdiņa.
Saldo kartupeļu frī
Kraukšķīgi, saldi un ļoti garšīgi frī kartupeļi, kas pagatavoti no oranžās batātes jeb saldā kartupeļa. Garšos gan pašiem mazākajiem ēdājiem, gan lielākajiem.
Strogaņina – kā pagatavot īstu vīru cienīgu uzkodu no skumbrijas
"Nedaudz iz vēstures... Bija laiki, kad ZK "Banga" kuģi tika nosūtīti zvejā pie Āfrikas krastiem, kur tika zvejoti jūras asari. No asariem tajā laikā gatavoja surimi pastu krabju nūjiņu gatavošanā. No pārpalikumiem, ko nevarēja izmantot pastas pagatavošanā, gatavoja zivju eļļu un zivju miltus. Pāri nekas nepalika. Ja gadījās piezvejā tikt pie kādas skumbrijas (makreles), zvejas vīri bija iecienījuši uz kuģa pagatavot "strogaņinu" – uzdodu, ko latviešu valodā varētu tulkot kā "saēvelētā" vai "sašķeldotā" zivs," ēdiena vēsturi skaidroja Aivars Dālderis Kaltenes klubā aizvadītajā makreļu ēdienu gatavošanas meistarklasē Rojas Jūras zvejniecības muzejā.
Kraukšķīgas kartupeļu kroketes ar siera pildījumu
Gardas, kraukšķīgas kartupeļu kroketes ar staipīgu siera pildījumu ir lielisks veids, kā izmantot vakarējo kartupeļu biezputru. Recepti iesaka "Tasty" lasītāja Luīze.
Kā pagatavot gardu ballīšu uzkodu – fritētas olīvas kraukšķīgā panējumā
Negaidīti kraukšķīgs pagrieziens ballīšu uzkodu sadaļā – fritētas olīvas zeltainā rīvmaizes panējumā. Vienkārši pagatavojamas, garšām piesātinātas un ar dažādiem pildījumiem, fritētās olīvas īpaši labi garšos ar ķiploku mērci un būs īsts ballītes hits. Lai mājās pagatavotu šo vienkāršo uzkodu, nepieciešamas vien dažas sastāvdaļas, atklāj "Thewanderlustkitchen".
Kraukšķīgie sīpolu riņķīši alus mīklas 'kažociņā'
Lai ikdienas našķošanos vai svētku galdu padarītu interesantāku, kulinārijas bloga "Našķoties" autore Zane Ozoliņa sadarbībā ar "Lielvārdes alus" piedāvā recepti kraukšķīgiem sīpolu riņķīšiem alus mīklas "kažociņā".
Kraukšķīgās siera pankūciņas
Šī vienkāršā recepte būs īsts atklājums siermīļiem, jo zeltaino, kraukšķīgo pankūciņu pagatavošanai lieti noderēs arī viegli apkaltuši siera gabaliņi, kas mēdz viltīgi slēpties dažādos ledusskapja stūros. Galvenais nosacījums – sieram ir jābūt garšīgam! Savā virtuvē pārbaudītu un mājinieku iecienītu recepti iesaka Diana Lapinska.
Zeltainas kartupeļu daiviņas 'Tex Mex' gaumē
Kartupeļu daiviņas ar patīkamu "Tex Mex" garšas pieskārienu! Pasniedz tās kā uzkodu ar skābo krējumu, kas papildināts ar sakapātiem lociņiem.
Vistas nageti kraukšķīgā parmezāna garoziņā
Ātri un vienkārši pagatavojami vistas nageti kraukšķīgā parmezāna siera garoziņā. Vislabāk garšos, pasniegti ar sulīgiem kāpostu salātiem (recepte, lūk, te).
Siera standziņas kraukšķīgā alus mīklā
Siera standziņas kraukšķīgā alus mīklā – ģeniāla ideja, ja pēc līgošanas pāri palicis siers.
Gatavas 10 minutēs: tortiljas ar tunci un avokado
Šīs tortiljas ar pavasarīgi svaigu, sulīgu un slaidajai līnijai draudzīgu pildījumu varēsi pagatavot nieka 10 minūšu laikā.
Soli pa solim: Kraukšķīgas 'portugāļu' siermaizītes ar marinētiem šampinjoniem
"Ciemojoties pie draugiem Portugālē, nevarēju vien sagaidīt brokastu laiku, jo katru rītu nesteidzīgi sākām kafejnīcas terasē ar kafiju un siermaizīti. Sildoties saulē, garšīgi gatavojāmies Koimbras pilsētas iepazīšanai," stāsta Oskars, kurš pārsteidzis arī savus viesus, dzimšanas dienas svinībās uzcepot vairākas maizīšu pannas.
Vienkāršie mājas krekeri
Pašgatavoti olīveļļas krekeri garšos daudz labāk kā veikalā pirktie. Tie ir vienkārši pagatavojami, turklāt krekerus vari papildināt ar rozmarīnu, timiānu vai citiem garšaugiem, lai piešķirtu tiem dažādas garšu nianses. Kraukšķīgie kumosiņi būs ideāli pasniegšanai ar dažādām uzkodu mērcēm.
Cepeškrāsnī cepti načos ar malto gaļu un dārzeņiem
Kad gaidāms kuplāks bariņš viesu, nevajag krist panikā par to, ko celt galdā, bet izvēlēties ko tādu, kas neprasa daudz laika gatavošanā un sātīgi pabaros izsalkušos ēdājus.
Ātras brokastis vai ballīšu uzkoda: pannā cepti rullīši ar šķiņķi un sieru
Ātri pagatavojami un kraukšķīgi brokastu tīstoklīši no lavaša vai tostermaizes, pildīti ar šķiņķi un sieru – gan brokastīm, gan ballītes uzkodu galdam.
Video: Tortilju vīstoklīši – ātrie pīrādziņi ar ceptām desiņām
Kādā virtuves plauktā pa ķērienam allaž vajadzētu turēt paku ar tortilju plāceņiem, tad izsalkumu varēsi remdēt pavisam ātri: apcep desiņas, pievieno konservētas pupiņas un, papildinot ar sieru, satin vīstoklītī. Vienkārši un garšīgi!
Sīpolu gredzeni mīklā
"Kad pirmo reizi ēdu sīpolu gredzenus, es pat nenojautu, ka tie ir sīpoli, jo es taču sīpolus neēdu! Jautāju namamātei, kas tas ir, viņa saka – sīpols, neticu, domāju, ka nes cauri! Veda virtuvē un rādīja, ka tiešām sīpoli! Šis ir vienīgais veids, kā es varu tos ieēst, ļoti garšo. Laikam tas ir mīklas dēļ!" šādi Sīpolu ceļa recepšu konkursam piesakās Maruta.
Krāsnī cepts siers uzkodām
Karstā siera uzkoda baudīšanai ar vīna glāzi. Pagatavošanas princips pavisam vienkāršs – ņem sierus, kas ledusskapī aizkavējušies, sajauc un uzcep cepeškrāsnī. No tiem sanāks fantastisks gardums viesu pacienāšanai.
Uzkoda itāliešu gaumē ar dārzeņiem un šķiņķi – 'antipasti'
Ar "antipasti" itāliešu virtuvē saprot uzkodu, ko pasniedz pirms pamatēdiena. Šajā receptē apcepti baklažāni un cukīni pasniegti ar Parmas šķiņķi un gardām itāļu olīvām. Recepti piedāvā restorāna "3" šefpavārs Juris Dukaļskis sadarbībā ar "Borjomi".
Mazās desiņu un sinepju maizītes no alus mīklas
Pikanta uzkoda, ko baudīt arī ar kādu stiprāku dzērienu – desiņu maizītes no alus un sinepju mīklas. Pasniedz ar tomātu mērci neilgi pēc izņemšanas no krāsns.
Asie siera načo
Kraukšķīgi, pikanti un ļoti gardi načo čipsi ar piedevām – olīvām, sieru, pipariem un lociņiem. Piektdienas vakaram draugu lokā būs tieši laikā! Recepti piedāvā "Rimi" gardēde Ilze Jurkāne.
Lavaša rullīši ar lasi, olu un sieru
Lavašs, sapildīts ar lasi, ceptu olu un siera gabaliņiem, būs ideāla maltīte līdzņemšanai vai pasniegšanai viesiem. Pievieno sastāvdaļām pašgatavotu humusu, lai padarītu maltīti vēl īpašāku.
Cīsiņu, bekona un marinētu gurķīšu uzkoda
Gaidāmi ciemiņi, bet par uzkodām esi piemirsis? Lūk, viena ļoti ātra, vienkārša un smeķīga ideja – cīsiņi, kas ievīstīti bekonā un pasniegti ar mazu marinēto gurķīti. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā "Rīgas miesnieks".
Vistas spārniņi ar ķiplokiem
Gardi vistas spārniņi saldenā ķiploku, medus un sojas mērces glazūrā. Lielisks variants vienkāršām vakariņām, kas pabaros visu ģimeni.
Liellopa gaļas burgeri, ko pagatavot mājās
Sātīgs liellopa maltās gaļas burgers ar tomātiem, sarkanajiem sīpoliem un saldo kukurūzas mērci. Ātrā uzkoda, kuru pagatavot mājās – patiks kā mazākajiem ēdājiem, tā pieaugušajiem.
Mini picas maizītes
Itālijas virtuves klasiku – picu – iecienījuši gan lieli, gan mazi. Ja pieteikušies ciemiņi vai tuvojas svētki, pagatavo šo gardo mini uzkodu. Maizītes piemērotas arī bērnu ballītēm, jo mazie svinētāji to var veikli paķert rokā un apēst, neatraujoties no rotaļām. Mini picas maizītes gatavo mafinu formiņās, un tas aizņem vien dažas minūtes laika. Recepti iesaka bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.
Gardie vistu spārniņi ar safrānu un ķiplokiem
Garda spāņu karstā tapa. Safrāns iekrāsos spārnus apetīlīgā, dzeltenbrūnā tonī. Pasniedz ar svaigas bagetes šķēlēm.
Kraukšķīgie kalmāri ar sīpoliem un papriku
Vasarīga un viegli pagatavojama spāņu uzkoda jeb tapa, piemērota pasniegšanai, gaidot pamatēdienu.
Grilēti vistas filejas un čorizo desas iesmiņi
Vistas filejas un čorizo kebabus var grilēt vai arī cept uz grila pannas. Tos pasniedz ar gardo vīna un sviesta mērci un zaļajām olīvām.
Sīpolu gredzeni alus panējumā
Izrādās, fritētus sīpolu gredzenus var itin viegli pagatavot arī mājas apstākļos, nesteidzoties uz tuvāko ātrās ēdināšanas iestādi pēc kārotā. Pāris vienkāršas sastāvdaļas un veiklas rokas, un kārotā uzkoda būs gatava!
Apgrauzdēti asie Indijas rieksti
Ierasto sāļo zemesriekstu vietā noteikti jāpamēģina šī interesantā recepte - grauzdēti Indijas rieksti ar sāli, laimu un sarkanajiem pipariem asumiņam. Lieliski garšos kopā ar alu vai kādu citu aukstu dzērienu.
Vistu spārniņi sojas-medus mērcē
Vistu spārniņi ar medus,ingvera un sojas mērci.
Kraukšķīgās čabatas karstmaizes ar salami
Dienās, kad negribas pavadīt ilgu laiku virtuvē maltītes pagatavošanai, bet tomēr kārojas kas neparasts, pagatavo šīs sātīgās čabatas uzkodas, kas lieliski remdēs vakara izsalkumu.
Načo čipsi ar malto gaļu un sieru
Načo - kukurūzas čipsi ar malto gaļu un pupiņām ir sātīga uzkoda pie aliņa.