Teļa gaļa ir maigākais, kas var būt, ja runājam par gaļas veidiem. Un arī pagatavot iespējams teju visu, sākot no tvaicētiem gaļas kumosiņiem bērniem, beidzot ar kotletēm, sīpolklopšiem, gulašiem un šnicelēm kraukšķīgos, apetītlīgos panējumos. Jā, tieši tā, slaveno Vīnes šniceli arī cep no teļa gaļas.
Teļa gaļa ir ne tikai maiga, bet arī diētiska (nu, kopā ar mērcēm, panējumiem un sviestiņā sabrūninātiem kartupelīšiem diētiskums, protams, strauji beidzas), to pagatavot ir arī daudz ātrāk nekā citas nobriedušāku lopu gaļas. Tā kā gaļa ir tik delikāti maiga, gatavojot teļa gaļu, ar garšvielām pārāk aizrauties nav vēlams, tad jau labāk kāda sauja svaigi kapātu zaļumu, lai to aromāts saplūst vienotā veselumā ar gaļas sulīgo svaigumu.
Šķiet, kur nu vēl nevainīgāks gaļas gabals par teļu, tomēr – tāpat kā par faktiski visiem vērā ņemamiem ēdieniem, arī ap viegli saklapētu teļa gaļas šķēli virmojušas negantas kaislības. Nu kā gan citādi, ja gan itāļiem, gan austriešiem liekas, ka tieši viņi izdomājuši, ka gaļas gabalu var tā ņemt un izklapēt, un cept burvīgā panējumā. Stāsts ir kā detektīvsižets, kurā neviens Bārnabijs vai tēvs Brauns tā arī nav ticis skaidrībā. Vīnes šniceles detektīvsižeta cienīgo sāgu var izlasīt šeit.
Savukārt kāds cits slavens teļa gaļas ēdiens – osso buco – gan ir radies Itālijā, un te pierādījumi ir tik skaidri, ka neviens to neapstrīd. Vairāk par osso buco rašanās apstākļiem var izlasīt šeit.
Teļa gaļa ir lieliska visos veidos – gan zupā, gan gulašā ar krēmīgu brūno mērci, gan krāšņā un aromātiskā sautējumā, gan ceptā veidā. Teļš noteikti ir viena no labākajām izvēlēm cepšanai folijā uz grila – gaļas gabals izcepas salīdzinoši ātri (drīzāk jābaidās pārcept), un, folijā cepot, tas saglabā visu sulīgumu un aromātus, ko pirms cepšanas var uzmanīgi papildināt ar garšvielām. Pirms likšanas folijā ieteicams gaļas šķēles apvārtīt piparos un strauji apcept, lai tās nedaudz apbrūninās – un tad gan folijā iekšā un uz grila restēm. Nenovērsiet grilētāja uzmanību, kad viņš cep teļa gaļu – viss notiek ātri!
Austriešu lepnums - Vīnes šnicele
Austriešu nacionālais ēdiens un lepnums. Šnicele tulkojumā nozīmē gaļas šķēle ar kraukšķīgu garoziņu. Klasiskai Vīnes šnicelei izmanto teļa vai jaunlopa steika gabala gaļu, bet tā var būt arī cūkgaļa vai vistas fileja.
Aromātiskais teļa gaļas sautējums ar dārzeņiem baltvīna mērcē
Vienkārši pagatavojams, bet ļoti garšīgs teļa gaļas sautējums ar dārzeņiem. Šķipsna timiāna, šļuciņa sausa baltvīna, un šis vienkāršais ēdiens garšos gluži kā smalkā restorānā.
'Cordon Bleu' – teļa šnicele ar zilo sieru
"Cordon Bleu" (no franču valodas "zilā josta", kas raksturo izcilību) ir šnicele, kas pozitīvi pārsteigs viesus un piesies dūšu. Lieliski garšo ar dažādām piedevām, sākot no svaigiem lapu salātiem līdz pat basmati rīsiem, saldo kartupeli vai dārzeņu biezeni. "Tiamo grupas" radošā direktore Daiga Veismane atklāj, kā pagatavot debešķīgi sulīgu un viegli pikantu "Cordon Bleu" ar zilo sieru.
Ātrā teļa gaļas 'piccata'
Ātri pagatavojamās un gardās teļa gaļas šķēles aromātiskā citronu–kaperu mērcē ir viena no "Mafijas pavārgrāmatas" receptēm, kas ir tik gardas un ģeniāli vienkāršas, ka to dēļ nebūtu žēl pat mirt.
Gardais teļa gaļas sīpolklopsis
Kas ir sīpolklopsis? Tie ir gaļas gabaliņi ar mērci un daudz ceptiem sīpoliem. Oriģinālrecepte paredz gatavošanai izmantot teļa gaļu, bet vari to droši aizstāt un šādā veidā gardi pagatavot arī vistas, cūkas, liellopa vai jebkādu citu sev tīkamu gaļu. Lai recepti saglabātu autentiskāku, atļāvāmies saglabāt tās autora oriģinālo rakstīšanas stilu.
Teļa gaļas šnicele ar gurķu salātiem
Gardām pusdienām un vakariņām pietiek vien ar kārtīgi saceptu karbonādi. Tāpēc teļa gaļas šnicele būs lieliska izvēle. Pasniedz to kopā ar svaiga gurķa salātiņiem, kas sajaukti ar jogurta mērci.
Teļa gaļas šķēles ar ķiploku kartupelīšiem ātrām vakariņām viduslaiku noskaņā
Viduslaiku dzīru cienīga maltīte, kuru vari pagatavot mazāk kā stundas laikā.
'Hašlama' - bagātīgs teļa gaļas sautējums
Bagatīgs un sildošs gaļas sautējums, kurš pie mums atceļojis no armēņu nacionālās virtuves. Gatavojot "hašlamu", nebaidies pievienot zaļumus un mājinieki sajutīs šī ēdiena kārdinošo aromātu jau pirms ienākšanas virtuvē.
Teļa gaļas rullīši vīna buljonā
Izsmalcinātai maltītei - teļa gaļas rullīši vīna buljonā.
Osso buco: mīlu tevi līdz kaulu smadzenēm!
Osso buco ir izcils, itāliski karsts un bagātīgs ziemas beigu ēdiens. To gatavojot un pasniedzot, verd jūtas! Osso buco noteikti vērts apsvērt nobriedušu un kaislīgu mīlētāju sirsniņdienas vakariņām.
Atsvaidzinošie sicīliešu salāti
Ievies jaunas vēsmas savā ēdienkartē, pagatavojot sicīliešu iecienītos fenheļa un apelsīnu salātus ar olīvām. Sulīgi, dzīvespriecīgi koši un garšām bagāti - tie atgādinās, ka vasara vairs nav aiz kalniem.
Uzkoda svētku galdam: vārītas gaļas šķēles ar tunča-kaperu mērci
Plāni sagrieztas vārītas teļa gaļas šķēles, kas pārlietas ar krēmīgu, garšām piesātinātu tunča-kaperu mērci jeb "vitello tonnato" ir Itālijā iecienīta uzkoda. Savukārt par "pollo tonnato" itālieši dēvē šī paša ēdiena versiju ar vārītu vistu. Kaut reizi nogaršojot šo vienkārši pagatavojamo, izcili gardo, auksto uzkodu, tā, ļoti iespējams, turpmāk kļūs par neatņemamu tava svētku galda atribūtu.
Ar sēnēm un papriku pildīti teļa gaļas rullīši
Pildīta teļa krūtiņa ar šampinjonu šķēlītēm un baltvīna mērci.
Teļa gaļas 'osso buco' mafijas gaumē
Gards veids, kā pagatavot neticami sulīgu teļa gaļas "osso buco", kas tulkojumā no itāļu valodas nozīmē "kauls ar caurumu". Šis ēdiens tradicionāli tiek gatavots no teļa stilba šķēlēm ar kaulu. Kādēļ mafijas gaumē? Jo šī ir viena no "Mafijas pavārgrāmatas" receptēm, kuras ir tik gardas un ģeniāli vienkāršas, ka to dēļ nebūtu žēl pat mirt.
Krāsnī ceptas karbonādes ar sēnēm, sieru un tomātiem
Krāsnī gatavotas karbonādes būs īpaši sulīgas un gardas. Šī ēdiena gatavošanai vari izmantot ne vien cūkgaļu, bet arī vistas, tītara, liellopa vai teļa gaļas šķēlītes.
Teļa gaļas kotletes
Kotletes no teļa gaļas gardas gan karstā, gan aukstā veidā.
Pupiņu zupa ar teļa gaļas ribiņām
Pupiņu zupa ar teļa gaļas ribiņām un konservētām pupiņām - sanāks pat gatavot nepratējiem.
Lazanja ar teļa gaļas ragū
Lazanja ar teļa gaļas ragū - īpašām viesībām.
Teļa buljons ar gaļas bumbiņām
Silts buljons ir viens no komforta ēdieniem, kas liek justies labāk. "Tiamo grupas" radošā direktore Daiga Veismane piedāvā universālu aromātiska buljona recepti. Tā būs lieliska izvēle dienai, kad aiz loga slapjdraņķis un gribas kārtīgi sasildīties.
'Bracciole' jeb sulīgi gaļas rullīši itāliešu gaumē
Ar dažādiem labumiem pildīti, sulīgi gaļas rullīši, kas pāris stundas sutināti piesātinātā tomātu mērcē, garšo patiešām debešķīgi.
Teļa gaļa ar žāvētiem augļiem podiņā
Fantastiski sulīgs un aromātisks Marokas stila sautējums. Tā gatavošanai var izmantot keramikas podu, tadžīnu vai čuguna sautējamo katlu. Svarīgs ir trauks, kuru var noslēgt ar vāku, tādējādi iesprostojot tvaiku pie sautējuma.
Teļa aknas ar sīpoliem un sarkanvīna mērci
Venēcijas stilā ceptas aknas ar sīpoliem un sarkanvīna mērci ir ļoti vienkāršs un viegli pagatavojams ēdiens. Visvairāk laika aizņems sīpolu karamelizēšana, bet plāni sagrieztās aknas izcepsies apmēram 2 minūtēs (pa minūtei no katras puses). Venēcijā šādi sagatavotas aknas parasti pasniedz ar polentas biezputru.
Cepta teļa gaļa ar baravikām
Cepta teļa gaļa ar baravikām - pamatēdienam vai gardai uzkodai. Pasniedz ar svaigajiem lapu salātiem.
Vārīta mēle
Vārīta mēle - svētku galda cienastam.