40 dienas pirms Lieldienām jeb septītā trešdienā pirms Lieldienām kristīgā pasaule atzīmē Pelnu trešdienu (2022. gadā tā iekrīt 2. martā). Izsenis šī bijusi publiska grēku nožēlas diena un fiziska pelnu kaisīšana uz galvas (lūk, te arī aug kājas teicienam "kaisīt pelnus uz galvas", kad kāds publiski sevi vaino visos grēkos) un sākas atturības laiks it visā. Ņemot vērā, ka ēdiens ir viena no lielākajām un visvienkāršāk sasniedzamām baudām, striktie noteikumi sākas ar ēdienkartes izmaiņām – pirmkārt, nekādas gaļas, viduslaikos strikts "nē!" tika teikts arī olām un piena produktiem, bet, mainoties gadsimtiem, šis noteikums mīkstināts.
Jāatzīst, ka agrāk gavēni ievērot bija nesalīdzināmi vienkāršāk, jo pavasaris izsenis ir bijis trūcīgs laiks. Par to pat daino latviešu tautasdziesma, kas stāsta, ka rudenī pilni apcirkņi, bet "pavasarī dvēselīte diedziņā karājās".
Jaunlopi vēl nebija piedzimuši, govis – aizlaistas ciet, vistas dēja ļoti slinki vai nedēja nemaz (olas tika vāktas un rūpīgi uzglabātas, gaidot Lieldienas) – faktiski ideāls laiks gavēnim, jo tāpat neko nevarēja dabūt. Taču ar katru gadu tas kļuva aizvien grūtāk – parādījās ledusskapji, saldētavas, jaunas tehnoloģijas un iespējas, kas ļāva dabūt, ko sirds un vēders kāro, visu gadu.
Taču fizisks gavēnis palīdz garīgam gavēnim. Atteikšanās, piemēram no saldumiem un kādas izklaides lietotnes izdzēšana no telefona, viena otru papildina. Atsakoties no kāda našķa, tu atceries par to, ka gavē arī garīgi.
Atteikties no gaļas ir viens no vienkāršākajiem veidiem, daudz grūtāk ir ar našķu izslēgšanu no ēdienkartes, arī olu un piena produktu neesamība ikdienas maltītēs var sagādāt lielu pārbaudījumu.
Ja esi visēdājs, tad klasiskais gavēnis – atteikšanās no gaļas – būs kā ceļojums jaunu garšu meklējumos. Iespēju, kā aizstāt ierasto kotleti vai karbonādi, ir bezgala daudz, vajag tikai apņēmību un ledusskapja papildināšanu ar jauniem produktiem. Neaizstājams palīgs šajā ceļojumā būs ēdienreižu plānošana, jo viss jaunais prasa nelielu iespringšanu un mācīšanos no kļūdām.
Ja šis būs pirmais gavēnis tev, tad vislabāk ir sev izturēt vēl vienu dienu, nevis skaļi paziņot par 40 dienu atteikšanos no ierastā.
Dod iespēju graudaugiem un makaroniem, cel godā saknes un salātus, diedzē sēklas un tukšo saldētavu, kur savu uznācienu dārzeņi un ogas, atklāj dažādu mērču un smūtiju spēku. Vāri, sautē, cep un blendē!
Lai aizraujošs un jauniem garšas atklājumiem bagāts ceļojums!
Sildošā tomātu un lēcu biezzupa bez gaļas
Sasildies ar sātīgu un gardu tomātu un lēcu biezzupu! Viegli pagatavojama, rudens krāsām pielieta un ļoti garda! Lēcas bieži vien tiek nepelnīti atstatas novārtā, it īpaši zupu sezonā, kad svarīgi dažādot maltītes ar garšām un tekstūrām. Lēcas ir ātri pagatavojamas un satur daudz vērtīgu vitamīnu, par ko organisms būs pateicīgs, atklāj "Just Nature", iesakot recepti.
Veģetārie rīsu salāti ar avokado, tomātiem un sieru
Vienkārši pagatavojamos un atsvaidzinošos salātus vari pasniegt gan kā piedevu pamatēdieniem, gan kā pilnvērtīgu veģetāro maltīti, jo rīsi, pupiņas un avokado nodrošinās ilgstošu sāta sajūtu. Recepti iesaka kulinārijas portāls "Cook.me".
Gardā gavēņa laika zupa ar grūbām un šķeltajiem zirņiem
Ļoti garšīga un vienkārši pagatavojama gavēņa laika zupa. Izvāri lielo katlu un mielojies trīs dienas no vietas! Noderēs arī pirmsalgas dienām, jo tās sastāvdaļas ir ļoti lētas un visiem pieejamas.
Gavēņa salāti ar kartupeļiem un marinētiem šampinjoniem
Vienkārši pagatavojami un sātīgi kartupeļu salāti gavēņa ēdienkartei vai atslodzei no gaļas. Šie salātiņi vēl labāk garšos nākamajā dienā, kad marināde būs iesūkusies kartupeļos.
Saldo kartupeļu un turku zirņu sautējums
Ļoti gards un sātīgs sautējums brīnišķīgai vasaras maltītei. Receptes autore Nīna Koula teic, ka pavadījusi krietnu laiciņu, lai panāktu izcilu sautējuma garšu, bet nu nodod savu lolojumu citu vērtējumam un aicina izmēģināt un izbaudīt.
Sātīgais kabaču sutinājums ar kariju
Mēdz jokot, ka vasaras beigas pienāk tad, kad, satiekot paziņas un draugus, pirmais jautājums ir nevis, kā tev iet, bet – vai kabačus nevajag? Kad šķiet, ka aptrūcies ideju, kā vēl pagatavot gardo dārzeni, izmanto šo "Tasty" lasītājas Sabīnes ieteikto recepti! Kā viņa norāda – varbūt nav tas daiļākais ēdiens, bet garšo lieliski, un tas jau ir galvenais!
Trejkrāsu humoss
Austrumos dzimusī zirņu pastēte ir lieliska ēdmaņa – tā dod sātu, to vienlīdz augstu novērtē kā veģetārieši, tā visēdāji. Tā ir viegli pagatavojama un budžetā neiecērt dziļu un sāpīgu robu.
Veģetārais lēcu un rīsu plovs ar dārzeņiem
Veģetāru ēdienu cienītājiem šis plovs noteikti būs pārsteidzošs atklājums, taču tā labo garšu salikumu noteikti novērtēs arī gaļēdāji. Plovam ekosotisku garšu un patīkamu krēmīgumu piešķir kokosriekstu piens, savukārt lēcas un rīsi rada nepieciešamo sātīgumu. Plovs lieliski garšos gan jau tikko pagatavots, gan jau nedaudz atdzisis.
Spēka ēdiens - kartupeļi ar sviestu un marinētiem gurķiem
Viss ģeniālais ir vienkāršs! Atgūsti spēkus pēc nogurdinošas dienas, mielojoties ar vārītiem ceptiem kartupelīšiem un marinētām gurķu šķēlēm.
Gandrīz omlete, tikai bez olām. Ditas Lases recepte
Laikā, kad veģetārisms un vegānisms bieži tiek asociēts ar diētisku un vēlmes ierobežojošu paradumu, veģetāra uztura skolas "Vegus" vadītāja Dita Lase uzrakstījusi pavārgrāmatu, kas pierāda pretējo – viņas "Veģetārēšana" pilnīgi noteikti ir domāta sevis palutināšanai un katra maltītes kumosa izbaudīšanai. Piedāvājam recepti no Ditas krājumiem, kas iekļauta arī jaunajā grāmatā.
Ātrā konservēto tomātu krēmzupa
Garšīgas krēmzupas pagatavošanai nav nepieciešamas vairākas stundas, ja vien izmanto vienkāršas sastāvdaļas. No konservētajiem tomātiem sanāks izcili garda, karsta un sildoša zupa, kuru baudīt pusdienās vai kā pirmo ēdienu sātīgākās vakariņās.
Lēcu un paprikas salāti
To, ka beluga lēcas ir perfektas salātos, atklāju pagājušajā vasarā. Kopš tā laika, man tās vienmēr ir mājās, un jāsaka - ieņēmušas pirmo vietu lēcu topā. Izvārās ātri, neizšķīst un fantastiski garšo.
Makaronu salāti ar avokado
Kopš izmēģināju salātiem avokado mērci, sapratu - jā, tas ir īstais- īstais auglis salātiem. Nevajag obligāti nez cik sastāvdaļas, pietiek ar avokado, citrona sulu, ķiploku, sāli, pipariem un varbūt pavisam nedaudz ūdens.
Rīsi ar dārzeņiem
Rīsi ar dārzeņiem - pamatēdienam vai gardai piedevai.
Grūbu - sālītu gurķu zupa
Vienkārši pagatavojama grūbu - gurķu zupa.
Zirņu zupa ar kartupeļiem
Zirņu zupa ar kartupeļiem - ļoti sātīgi!
Raibie dārzeņu salāti
Krāsaini un veselīgi iepriecinās raibie salāti.
Ātrais risoto ar sēnēm
Īsti gardēži rauks degunu un teiks, ka tas nav risoto, jo nav korekta pagatavošana, tomēr to var pagatavot arī šādi. Sātīgi un ļoti gardi!
Šampinjonu krēmzupa
Kas var būt labāks par aromātisku un tumīgu krēmzupu no šampinjoniem? Nesteidzieties iebilst - šampinjonu krēmzupai ir brīnišķīgs un maigs sēņu aromāts... Bet, pats galvenais - zupu var pavisam vienkārši pagatavot!
Skābo kāpostu zupa ar sēnēm
Tradicionāls ēdiens jaunā versijā - garšīgi un bez gaļas! Aromātiskā skābu kāpostu zupa patiks gan tiem, kas gatavojas gavēnim, gan tiem, kas vēlas atpūtināt organismu no smagās "ziemas" pārtikas.
Burkānu-ābolu salāti ar kolrābjiem un mārrutkiem
Svaigai, gardai, pikantai piedevai pie otrā ēdiena der burkānu - ābolu salāti ar kolrābjiem un mārrutkiem.
Lēcu biezzupa ar dārzeņiem un kumīnu
Aromātiski apcepti dārzeņi, biezas lēcas ar kumīnu un svaigu koriandru jeb kinzu - spilgts produktu trio, kas apvienojies vienā katliņā, lai kļūtu par gardu pusdienu maltīti. Pikantais kumīns zupai piešķir noslēpumaini austrumniecisku garšu. Šī ir zupa gardēžiem!
Dārzeņu biezzupa ar biešu un kaperu jogurtu
Dārzeņu biezzupa, kuru var pagatavot no tā, kas mājās. Svētku sajūtu šai sātīgajai zupiņai piešķir aizdars - biešu un kaperu jogurts.
Tomātu biezzupa ar lēcām
Garda tomātu zupa, kas noderēs ēdienkartes dažādošanai.
'Minesotas' zupa tievētājiem
Veselīga dārzeņu zupa - sātīga, bet ar nelielu kaloriju skaitu. Šī zupa ir daļa no tā saucamās Minesotas klīnikas diētas, kas īpaši izstrādāta ātrai svara samazināšanai (pacientiem pirms operācijām) un organisma attīrīšanai. Pat ja tev nav nepieciešams ievērot diētu, runā, ka pēc pāris atslodzes dienām, pamatā lietojot šo zupu, rodoties laba pašsajūta un esot jūtams spēku pieplūdums.
Šķelto zirņu biezzupa ar kūpinātu papriku
Silta un sātīga šķelto zirņu biezzupa, kuras recepte noderēs arī veģetāriešiem. Šis ir lielisks veids, kā vari iepazīties ar kūpināto papriku - reiz pamēģinot, tā pilnīgi noteikti tavā garšvielu plauktā iekārtosies uz ilgu palikšanu.
Kāpostu tīteņi ar sēnēm
Kurš vēlas kāpostu tīteņus ar sēnēm? Nekad tādus neesat ēduši? Tiešām? Tad noderēs šī foto recepte.
Veģetārais čili
Tradicionāli čili con carne gatavo no maltās gaļas, taču nezinātāji pat nepateiks, ka šajā receptē no gaļas nav ne kripatiņas, jo tā aizstāta ar soju, tāpēc netrūkst ne sātīguma, ne arī tipiskā garšvielu pikantuma.
Seleriju krēmzupa ar popkorna mežģīni
Piedaloties BioLoģiski.lv rīkotajā lielajā bioloģiskās zupas vārīšanas epopejā, Vegus.lv autore un veģetāra uztura skolas Vegus vadītāja Dita Lase, piegāja lietai no otras puses - nevis recepte un tad skriešana pa veikaliem, meklējot vajadzīgās sastāvdaļas, bet vispirms apstaigāja veikalus, izpētīja, ko bioloģisku tur var dabūt, ko ne, un tad nolēma, kādu zupu vārīt. Tādejādi iepirkšanās bija pilnīgs relax - vēsā mierā daži simti metru pa Brīvības ielu, un viss vajadzīgais jau groziņā.
Baklažānu steiks ar tomātiem un mocarellu
Šefpavārs Rūdolfs Šteinbergs šo recepti savā jaunajā pavārgrāmatā "Radi savu dzīves garšu" iekļāvis ar visu izsakošu piebildi: "Ņamm!"
Kartupeļu un kukurūzas biezzupa jeb čauders
Par čauderu amerikāņi sauc biezu zupu, un to tradicionāli ēd vēsā laikā. Tas var būt gan veģetārs, gan papildināts ar gaļu, gan zivīm un jūras veltēm, tomēr čaudera sastāvā vienmēr ir siers un saldais krējums. Šoreiz kartupeļu un kukurūzas čauders ar ceptiem bekona gabaliņiem.
Ābolu rausis bez olām
Kad slinkums iet uz veikalu, bet gribas kaut ko garšīgu, tad jāpārskata savi krājumi. Parasti kūku pagatavošanā jāizmanto olas, bet arī to man nebija, toties pārējās sastāvdaļas gan. Tā tapa ābolu kūka bez olām!
Students virtuvē: Vegāniskās kartupeļu un spinātu pankūkas
Sākoties jaunajam studiju gadam un zinot, cik dažbrīd ir grūti un mulsinoši būt patstāvīgam, ''Tasty'' aizsāk recepšu sēriju ''Students virtuvē'', kurā dalīsimies ar studentu ieteiktām, vienkāršām un maciņam draudzīgām receptēm. Esi students un tev ir savas receptes, kā ātri pagatavot kaut ko garšīgu, iekļaujoties budžetā? Ideāli! Vairs nestudē, bet tev ir studiju laika virtuves meistarstiķis, ar kuru vēlies padalīties? Lieliski! Receptes un procesa vai vismaz gala rezultāta foto sūti uz receptes@delfi.lv.
Burkānu un ananasu mafini bez olām
Interesanti mafini no burkānu un sasmalcinātu ananasu mīklas. Smaržos pēc rudens un kanēļa. Recepte jo īpaši piemērota tiem, kas neēd olas.
Krāsnī ceptu ķiploku mērce jeb ajoli bez olām
Ajoli (aioli) mērces variants bez olām, bet ar pietiekami daudz ķiplokiem un garšvielām. Ja ir vēlēšanās, to var papildināt arī ar kādu garšaugu. Ķiplokainā mērce garšos lieliski ar mīkstu maizi, vārītām olām un citām izteiktas garšas sastāvdaļām. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā kafejnīcas "Austra" šefpavāre Rūta Rietuma.
Maigais tiramisu bez olām
Tiem, kas baidās no debešķīgā itāļu deserta tiramisu, jo tā pagatavošanai jāizmanto termiski neapstrādātas, jēlas olas, iesakām izmēģināt šo recepti, kurā olas tiek aizstātas ar putukrējumu. Šis variants ir tikpat gards un maigs kā klasiskais tiramisu, tiesa - treknāks!
Bumbieru šarlote bez piena produktiem
Veselības labad izslēdzot no ēdienkartes piena produktus, nebūt nav jāatsakās no našķēšanās ar kūkām un plātsmaizēm. Sulīgā bumbieru šarlote ir tam garšīgs pierādījums. Recepti iesaka mūsu lasītāja Eva Brauna.
Viltotā brokoļu siera zupa
Izšķirstot Ziemassvētku vecīša atnesto grāmatu, pirmā recepte, kas iekrita acīs - brokoļu siera zupa, noteikti arī tāpēc, ka pilna saldētava ar brokoļiem salikta, un tagad jāsteidz apēst līdz nākamajai ražai, kas nemaz tik tālu vairs nav, paskat, jau februāris.
Bezgaļas rasols poļu gaumē – 'Salatka Jarzynowa '
Šos poļu tradicionālos salātus var dēvēt par rasolu bez gaļas, jo vārītā selerijas un pētersīļa sakne piešķir sātīgajiem salātiem ļoti bagātīgu, gaļīgu garšu, kā arī pikantumu, tādēļ var iztikt bez sīpolu pievienošanas.
Sātīga lēcu zupa franču gaumē
Šī sātīgā lēcu zupiņa bez gaļas piedevas ir īsti piemērota pirmdienai, kad gribas atvilkt elpu pēc brīvdienu gastronomiskajām izvirtībām.