gavenis
Foto: Shutterstock
Pateicoties kristīgajām tradīcijām, gavēnis saistās ar atteikšanos no gaļas, olām un dažkārt pat piena. Faktiski uz šo laiku tu kļūsti par vegānu, lai pēc 40 dienām mestos pie klātiem galdiem un atgūtu zaudētās kotletes, krēma kūkas un omletes. Vai iespējams vairāk nekā mēnesi atteikties no gaļas, nedzīvojot izsalkumā? Jā, protams! Taču vajadzēs radošāk un ilgāk padarboties virtuvē.

40 dienas pirms Lieldienām jeb septītā trešdienā pirms Lieldienām kristīgā pasaule atzīmē Pelnu trešdienu (2022. gadā tā iekrīt 2. martā). Izsenis šī bijusi publiska grēku nožēlas diena un fiziska pelnu kaisīšana uz galvas (lūk, te arī aug kājas teicienam "kaisīt pelnus uz galvas", kad kāds publiski sevi vaino visos grēkos) un sākas atturības laiks it visā. Ņemot vērā, ka ēdiens ir viena no lielākajām un visvienkāršāk sasniedzamām baudām, striktie noteikumi sākas ar ēdienkartes izmaiņām – pirmkārt, nekādas gaļas, viduslaikos strikts "nē!" tika teikts arī olām un piena produktiem, bet, mainoties gadsimtiem, šis noteikums mīkstināts.

Jāatzīst, ka agrāk gavēni ievērot bija nesalīdzināmi vienkāršāk, jo pavasaris izsenis ir bijis trūcīgs laiks. Par to pat daino latviešu tautasdziesma, kas stāsta, ka rudenī pilni apcirkņi, bet "pavasarī dvēselīte diedziņā karājās".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!