Kā zināms, baltmaize sava sastāva dēļ bojājas ātrāk kā rupjmaize – pelējums var iemesties ātri vien. Ja tā – neko darīt, pelējumu ēst ir kaitīgi. Bet, brīdī starp svaigu maizi un ne pārāk svaigu maizi, ai, cik gardos veidos var izmantot baltmaizīti!
Protams, pārstrādāt sausiņos, grauzdiņos vai rīvmaizē baltmaizi var vienmēr. Un pati cietākā baltmaize, pienā vai ūdenī pamērcēta, atgūst mīkstumu un maigumu kā mīļā un, pievienota maltajai gaļai, paveic īstus gastronomijas brīnumus: kotletes, falšais zaķis, gaļas bumbiņas, ko vien var iedomāties. Baltmaize satur visu kopā un dod satvaru un harmoniju ne vienam vien gaļas darinājumam.
Protams, arī dažnedažādas karstmaizes no pastāvējušas baltmaizes sanāk labu labās. Ar sieru, ar tomātiem, ar desu, ar bekonu, ar sēnēm, ar olu – arī ar pacietu baltmaizi izdodas lieliskas, un baltmaizes cietības pakāpe te nevienu vairs neinteresē, jo visas garšas savijušās vienā lielā garšu kosmosā, kuru uz saviem pleciem tur baltmaizes šķēle.
Runājot par saldajiem ēdieniem un našķiem no baltmaizes, pirmais, kas nāk prātā – pienā un olā izmērcēta, katra maizes doniņa atmaigst, apcepot tādas sviestā, mēli var norīt! Ja vēl pienam pieber mazliet cukuru un kanēli vai magoņu sēkliņas – īsts kārumiņš ar bērnības garšu! Neko vairāk nevajag! Ja nu vienīgi... Ja nu vienīgi baltmaizes sacepumu. Tas arī viens brīnišķīgs ēdiens, kas garšo pēc bērnības.
Rupjmaize ir stabila manta un glabājas ilgi. Pat saziedējusi maizīte ir labu labā, ilgi ēdama un baudāma. Skaisti mēs saucam to pastāvējušo rupjmaizīti – saziedējusi.
Bet, ja reiz gribas tādu pastāvējušu rupjmaizi likt lietā, tad kas var būt gardāks un latviskāks par rupjmaizes kārtojumu, maizes zupu un ķiploku grauzdiņiem, sakiet jel?
"Tasty" piedāvā kaudzīti ar saldām un sāļām idejām, kā izmantot maizīti, kas tā ilgāk jau stāvējusi maizes kastē.
Ēdnīcas šnicele pēc 50 gadus senas receptes
Ir bērnības ēdieni, kuru garša paliek atmiņā uz visiem laikiem. Reizēm gribas pagatavot kādu ēdienu no bērnības – ne tikai garšas, bet droši vien arī sajūtu dēļ. Bieži gadās, ka mēģini, mēģini, bet – neizdodas. Nav tas. Ne garša, ne sajūtas. Bet Agrim Pontagam no Malnavas ir izdevies atgūt savu skolas gadu iecienītā ēdiena – ēdnīcas šniceles – garšu.
Fiksās ābolmaizītes franču gaumē
Frančiem ir lieliska tradīcija brokastīs un launagā mieloties ar tostiem jeb tostermaizītēm, kas pasniegtas ar pārkaisītu pūdercukuru vai vēl kādiem labumiem, piemēram, kā šajā gadījumā ar āboliem un kanēli. Vienkārši un ļoti garšīgi.
Kārdinošās karstmaizītes ar cīsiņiem, sieru un ķirštomātiem
"Kā man tādas šodien sakārojās! Karstās maizītes ar ķirštomātiem, sieru, desiņu un lociņiem," - tā recepti iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Sulīgas liellopa maltās gaļas bumbiņas
Gaļas bumbiņas nu reiz ir tas ēdiens, kas nekad neizies no modes, un katrai saimniecei ir savi knifiņi, kā piešķirt apetītlīgi brūnajām bumbiņām sulīgumu. Klasisku, pavisam vienkārši pagatavojamu vakariņu recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Ātrā baltmaizes - ābolu šarlote
Ābolu šarlote no kukuļa baltmaizes.
Ātrais ābolu pudiņš ar baltmaizi
Ja kārojas vienkāršu desertu ābolu laikā, izmēģini šo pudiņu!
Baltie ķiploku grauzdiņi
Baltmaizes ķiploku kumosiņi gatavi 10 minūtēs taukvāres katlā.
Ābolu un baltmaizes pudiņš ar saputotiem olu baltumiem
Ābolu pudiņš ar saputotiem olu baltumiem pagatavojams no baltmaizes.
Cūkgaļas kotletes ar baltmaizi un apceptiem sīpoliem
Cūkgaļas kotletes ar baltmaizi un apceptiem sīpoliem, kad gaļa nopirkusies tā pamazāk.
Kārtainie siera salāti ar grauzdiņiem un Ķīnas kāpostu
Grauzdiņu - Ķīnas kāpostu kārtainie salāti aukstajam galdam.
Olā apcepta baltmaize
Garšīgs, salds un vienkāršs našķis pie tējas.
Saldais maizes un olu pudiņš
Saldais maizes un olu pudiņš ļoti gards ar augļu mērci.
Ātrā 'kūka' – cepta baltmaize ar āboliem
Baltmaize ar āboliem brīvdienu brokastīm.
Baltmaizes un maskarpones sacepums ar āboliem
Baltmaizes - maskarpones un ābolu sacepumu var ēst karstu/siltu ar pienu vai vaniļas mērci.
Saldais baltmaizes pudiņš
Baltmaizes pudiņš - garšos gan mazajiem, gan lielajiem ēdājiem.
Foršmaks jeb siļķu pastēte ar olām un āboliem
Foršmaku gatavo no labas, iepriekš pienā vai melnajā tējā izmērcētas siļķu filejas.
Rupjmaizes kārtojums ar upeņu balzamu, ogām un mandarīna miziņu
Tuvojoties gada nogales svētku sezonai, restorāna "Piramīda" šefpavārs Artūrs Brucis piedāvā vienkāršu un ātri pagatavojamu saldo ēdienu ar latviešu tradicionālo rupjmaizi.
Novadu kulinārais mantojums: Latgales murcovka
Turpinot iepazīt Latvijas vēsturisko novadu bagāto kulināro mantojumu, "reanimējam" novadu garšas, sadarbībā ar LTV raidījumu "Īsakūd Latgolā" (Iekodies Latgalē) piedāvājot uzzināt, kādi tad ir Latgales puses tradicionālie ēdieni. Zemnieku saimniecības "Solomina muiža" saimniece Inese Survilo māca, kā gatavojama murcovka – sātīgs gavēņa laika ēdiens.
Biezpiena un svaigā siera kūka ar rupjmaizes pamatni un zemenēm
Kūka, ko var cept arī kā plātsmaizi un ir izcili piemērota šim laikam! Oriģināli recepte atrasta kādā no iepriekšējo gadu žurnāla "Ievas Virtuve" speciālizlaidumiem, izmēģināta un atzīta par ļoti labu esam. "Kūkas top, ja gadās kāds svarīgs iemesls. Rupjmaize, biezpiens un zemenes, kur vēl gardāku kombināciju!" teic Ilze Limanāne, atrādot savu veikumu arī "Tasty" lasītājiem. Arī mēs nobaudījām un apstiprinām – ļoti garšīga!
Vienkāršais rupjmaizes kārtojums – kārums karoga krāsās
"Šo vienkāršo saldo ēdienu gatavoju ne biežāk kā reizi gadā, parasti – uz 11. vai 18. novembri. Valsts svētkos iederīgs šķiet gan ēdiena izskats (tumšsarkanais un baltais atgādina karogu), gan pamata izejvielu latviskā izcelsme: mūsu pašu rupjmaize, brūklenes no vietējiem mežiem, krējums, kas ražots Latvijas uzņēmumā," stāsta žurnāla 36,6° galvenā redaktore Zane Zālīte.
Maizes zupa ar žāvētiem augļiem un putukrējumu
Maizes zupa ir viens no tiem ēdieniem, kurš raksturīgs tieši Latvijai. Citviet pasaulē tādu neatrast un nenobaudīt, jo, kā zināms, rupjmaize, deserta galvenā sastāvdaļa, ir mūsu zemes "īpatnība". Baudi to ar gaisīgu putukrējumu vai pienu!
Rupjmaizes sacepums ar bekonu, sīpoliem un ķirbju sēklām
Sacepums, kurš "piesies" dūšu pat malkas cirtējam - tik sātīgs tas ir. Turklāt, tas ir ielisks veids, kā vari izmantot vakardienas maizi.
Siera - rupjmaizes salāti
Siera un rupjmaizes salāti - sātīgs cienasts bez lieliem pūliņiem.
Rupjmaizes drumstalu sacepums ar āboliem
Ikdienai un svētkiem gardais rupjmaizes drumstalu sacepums ar āboliem.
Maizes kvass
Maizes kvass – vasaras atspirdzinājums gan svētkiem, gan ikdienai.
Rupjmaizes miestiņš
Rupjmaizes miestiņš - līgotāju cienastam.
Rupjmaizes un biezpiena krēma kārtojums
Tradicionālais rupjmaizes un biezpiena krēma kārtojums.