rupjmaizes kārtojums
Foto: Shutterstock
Kurš nezina: ja maizīte nokrīt zemē, tā jāpaceļ un jānobučo. Un par maizes mešanu ārā vispār nav runas! Un tomēr – atkal un atkal maizīti gadās sapirkt par daudz. Labā ziņa: ir daudz veidu, kā ne pārāk svaigu maizi likt lietā!

Kā zināms, baltmaize sava sastāva dēļ bojājas ātrāk kā rupjmaize – pelējums var iemesties ātri vien. Ja tā – neko darīt, pelējumu ēst ir kaitīgi. Bet, brīdī starp svaigu maizi un ne pārāk svaigu maizi, ai, cik gardos veidos var izmantot baltmaizīti!

Protams, pārstrādāt sausiņos, grauzdiņos vai rīvmaizē baltmaizi var vienmēr. Un pati cietākā baltmaize, pienā vai ūdenī pamērcēta, atgūst mīkstumu un maigumu kā mīļā un, pievienota maltajai gaļai, paveic īstus gastronomijas brīnumus: kotletes, falšais zaķis, gaļas bumbiņas, ko vien var iedomāties. Baltmaize satur visu kopā un dod satvaru un harmoniju ne vienam vien gaļas darinājumam.

Protams, arī dažnedažādas karstmaizes no pastāvējušas baltmaizes sanāk labu labās. Ar sieru, ar tomātiem, ar desu, ar bekonu, ar sēnēm, ar olu – arī ar pacietu baltmaizi izdodas lieliskas, un baltmaizes cietības pakāpe te nevienu vairs neinteresē, jo visas garšas savijušās vienā lielā garšu kosmosā, kuru uz saviem pleciem tur baltmaizes šķēle.

Runājot par saldajiem ēdieniem un našķiem no baltmaizes, pirmais, kas nāk prātā – pienā un olā izmērcēta, katra maizes doniņa atmaigst, apcepot tādas sviestā, mēli var norīt! Ja vēl pienam pieber mazliet cukuru un kanēli vai magoņu sēkliņas – īsts kārumiņš ar bērnības garšu! Neko vairāk nevajag! Ja nu vienīgi... Ja nu vienīgi baltmaizes sacepumu. Tas arī viens brīnišķīgs ēdiens, kas garšo pēc bērnības.

Foto: Shutterstock

Rupjmaize ir stabila manta un glabājas ilgi. Pat saziedējusi maizīte ir labu labā, ilgi ēdama un baudāma. Skaisti mēs saucam to pastāvējušo rupjmaizīti – saziedējusi.

Bet, ja reiz gribas tādu pastāvējušu rupjmaizi likt lietā, tad kas var būt gardāks un latviskāks par rupjmaizes kārtojumu, maizes zupu un ķiploku grauzdiņiem, sakiet jel?

Foto: Shutterstock

"Tasty" piedāvā kaudzīti ar saldām un sāļām idejām, kā izmantot maizīti, kas tā ilgāk jau stāvējusi maizes kastē.

Ēdnīcas šnicele pēc 50 gadus senas receptes

Foto: Agris Pontags

Ir bērnības ēdieni, kuru garša paliek atmiņā uz visiem laikiem. Reizēm gribas pagatavot kādu ēdienu no bērnības – ne tikai garšas, bet droši vien arī sajūtu dēļ. Bieži gadās, ka mēģini, mēģini, bet – neizdodas. Nav tas. Ne garša, ne sajūtas. Bet Agrim Pontagam no Malnavas ir izdevies atgūt savu skolas gadu iecienītā ēdiena – ēdnīcas šniceles – garšu.

Lasīt vairāk

Fiksās ābolmaizītes franču gaumē

Foto: Shutterstock

Frančiem ir lieliska tradīcija brokastīs un launagā mieloties ar tostiem jeb tostermaizītēm, kas pasniegtas ar pārkaisītu pūdercukuru vai vēl kādiem labumiem, piemēram, kā šajā gadījumā ar āboliem un kanēli. Vienkārši un ļoti garšīgi.

Lasīt vairāk

Kārdinošās karstmaizītes ar cīsiņiem, sieru un ķirštomātiem

"Kā man tādas šodien sakārojās! Karstās maizītes ar ķirštomātiem, sieru, desiņu un lociņiem," - tā recepti iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Sulīgas liellopa maltās gaļas bumbiņas

Foto: Privātais arhīvs

Gaļas bumbiņas nu reiz ir tas ēdiens, kas nekad neizies no modes, un katrai saimniecei ir savi knifiņi, kā piešķirt apetītlīgi brūnajām bumbiņām sulīgumu. Klasisku, pavisam vienkārši pagatavojamu vakariņu recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Ātrā baltmaizes - ābolu šarlote

Foto: Shutterstock

Ābolu šarlote no kukuļa baltmaizes.

Lasīt vairāk

Ātrais ābolu pudiņš ar baltmaizi

Foto: Shutterstock

Ja kārojas vienkāršu desertu ābolu laikā, izmēģini šo pudiņu!

Lasīt vairāk

Baltie ķiploku grauzdiņi

Foto: Shutterstock

Baltmaizes ķiploku kumosiņi gatavi 10 minūtēs taukvāres katlā.

Lasīt vairāk

Ābolu un baltmaizes pudiņš ar saputotiem olu baltumiem

Foto: Shutterstock

Ābolu pudiņš ar saputotiem olu baltumiem pagatavojams no baltmaizes.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas kotletes ar baltmaizi un apceptiem sīpoliem

Foto: Shutterstock

Cūkgaļas kotletes ar baltmaizi un apceptiem sīpoliem, kad gaļa nopirkusies tā pamazāk.

Lasīt vairāk

Kārtainie siera salāti ar grauzdiņiem un Ķīnas kāpostu

Foto: Shutterstock

Grauzdiņu - Ķīnas kāpostu kārtainie salāti aukstajam galdam.

Lasīt vairāk

Olā apcepta baltmaize

Foto: Shutterstock

Garšīgs, salds un vienkāršs našķis pie tējas.

Lasīt vairāk

Saldais maizes un olu pudiņš

Foto: Shutterstock

Saldais maizes un olu pudiņš ļoti gards ar augļu mērci.

Lasīt vairāk

Ātrā 'kūka' – cepta baltmaize ar āboliem

Foto: Shutterstock

Baltmaize ar āboliem brīvdienu brokastīm.

Lasīt vairāk

Baltmaizes un maskarpones sacepums ar āboliem

Foto: Shutterstock

Baltmaizes - maskarpones un ābolu sacepumu var ēst karstu/siltu ar pienu vai vaniļas mērci.

Lasīt vairāk

Saldais baltmaizes pudiņš

Foto: Shutterstock

Baltmaizes pudiņš - garšos gan mazajiem, gan lielajiem ēdājiem.

Lasīt vairāk

Foršmaks jeb siļķu pastēte ar olām un āboliem

Foto: Shutterstock

Foršmaku gatavo no labas, iepriekš pienā vai melnajā tējā izmērcētas siļķu filejas.

Lasīt vairāk

Rupjmaizes kārtojums ar upeņu balzamu, ogām un mandarīna miziņu

Foto: Publicitātes foto

Tuvojoties gada nogales svētku sezonai, restorāna "Piramīda" šefpavārs Artūrs Brucis piedāvā vienkāršu un ātri pagatavojamu saldo ēdienu ar latviešu tradicionālo rupjmaizi.

Lasīt vairāk

Novadu kulinārais mantojums: Latgales murcovka

Foto: LTV publicitātes foto

Turpinot iepazīt Latvijas vēsturisko novadu bagāto kulināro mantojumu, "reanimējam" novadu garšas, sadarbībā ar LTV raidījumu "Īsakūd Latgolā" (Iekodies Latgalē) piedāvājot uzzināt, kādi tad ir Latgales puses tradicionālie ēdieni. Zemnieku saimniecības "Solomina muiža" saimniece Inese Survilo māca, kā gatavojama murcovka – sātīgs gavēņa laika ēdiens.

Lasīt vairāk

Biezpiena un svaigā siera kūka ar rupjmaizes pamatni un zemenēm

Foto: DELFI

Kūka, ko var cept arī kā plātsmaizi un ir izcili piemērota šim laikam! Oriģināli recepte atrasta kādā no iepriekšējo gadu žurnāla "Ievas Virtuve" speciālizlaidumiem, izmēģināta un atzīta par ļoti labu esam. "Kūkas top, ja gadās kāds svarīgs iemesls. Rupjmaize, biezpiens un zemenes, kur vēl gardāku kombināciju!" teic Ilze Limanāne, atrādot savu veikumu arī "Tasty" lasītājiem. Arī mēs nobaudījām un apstiprinām – ļoti garšīga!

Lasīt vairāk

Vienkāršais rupjmaizes kārtojums – kārums karoga krāsās

"Šo vienkāršo saldo ēdienu gatavoju ne biežāk kā reizi gadā, parasti – uz 11. vai 18. novembri. Valsts svētkos iederīgs šķiet gan ēdiena izskats (tumšsarkanais un baltais atgādina karogu), gan pamata izejvielu latviskā izcelsme: mūsu pašu rupjmaize, brūklenes no vietējiem mežiem, krējums, kas ražots Latvijas uzņēmumā," stāsta žurnāla 36,6° galvenā redaktore Zane Zālīte.

Lasīt vairāk

Maizes zupa ar žāvētiem augļiem un putukrējumu

Foto: DELFI

Maizes zupa ir viens no tiem ēdieniem, kurš raksturīgs tieši Latvijai. Citviet pasaulē tādu neatrast un nenobaudīt, jo, kā zināms, rupjmaize, deserta galvenā sastāvdaļa, ir mūsu zemes "īpatnība". Baudi to ar gaisīgu putukrējumu vai pienu!

Lasīt vairāk

Rupjmaizes sacepums ar bekonu, sīpoliem un ķirbju sēklām

Foto: Shutterstock

Sacepums, kurš "piesies" dūšu pat malkas cirtējam - tik sātīgs tas ir. Turklāt, tas ir ielisks veids, kā vari izmantot vakardienas maizi.

Lasīt vairāk

Siera - rupjmaizes salāti

Foto: Shutterstock

Siera un rupjmaizes salāti - sātīgs cienasts bez lieliem pūliņiem.

Lasīt vairāk

Rupjmaizes drumstalu sacepums ar āboliem

Foto: Shutterstock

Ikdienai un svētkiem gardais rupjmaizes drumstalu sacepums ar āboliem.

Lasīt vairāk

Maizes kvass

Foto: Shutterstock

Maizes kvass – vasaras atspirdzinājums gan svētkiem, gan ikdienai.

Lasīt vairāk

Rupjmaizes miestiņš

Foto: Shutterstock

Rupjmaizes miestiņš - līgotāju cienastam.

Lasīt vairāk

Rupjmaizes un biezpiena krēma kārtojums

Foto: Shutterstock

Tradicionālais rupjmaizes un biezpiena krēma kārtojums.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!