Foto: Shutterstock

Biezpiens nav gluži avokado – tik ātri un bez brīdinājuma tas nesabojājas. Bet iestāvēties gan mēdz, īpaši, ja noslēpies dziļāk ledusskapī. Un tad pienāk stadija, par kādu mēdz teikt: šitas drīz sāks runāt. Bet arī tādu biezpienu var likt lietā – tiesa, ja smaržo tikai skābeni, nevis šaušalīgi. Bet to jau katrs deguna īpašnieks pats var novērtēt.

Biezpiens, tātad, vairs nav pirmā un varbūt pat ne otrā labuma. Ko darīt? Skaidrs, ka pirmā doma, kas nāk prātā – jācep biezpiena plācenīši. Un tā nudien ir garda izvēle, jo biezpiena plācenīši ir ēdiens-leģenda, ēdiens, kas cilvēku pavada visu dzīvi. Un katru ieskābušu biezpienu, pieberot maķentiņ sodas, lai neitralizētu saskābumu, un pierīvējot citrona miziņu, var pārvērst par brīnišķīgiem plācenīšiem.

Foto: Shutterstock

Taču plācenīši nepavisam nav vienīgais veids, kā izmantot biezpienu. Vēl jau, piemēram, ir dažnedažādi biezpiena sacepumi – gan saldi, gan tādi, kur cauraudzītis piegriezts klāt. Tiesa, tad ledusskapī būtu jāaizmirst teju kilograms, lai kaut kas jēdzīgs sanāk.

Foto: Shutterstock

Patiesībā, ja runājam par skāņu biezpienu, tieši sāļo gardumu iespējas, šķiet, gauži nenovērtētas. Tā padomājot, kas gan ir novecot sācis biezpiens? Lielās līnijās ņemot un sīkumos neiedziļinoties – tas ir vēl negatavs siers. Un, kā izmantot sieru, to jau nu gan mēs varam iedomāties uzreiz vairākus veidus!

Biezpienu, piemēram, var iemaisīt uz pannas ceptos makaronos (vai makaronu sacepumā, ko cep cepeškrāsnī) – karstumā aprausies, mazliet sakusīs un rezultātā būs kaut kas ļoti līdzīgs sieram! Vēl sacepti sīpoliņi pa virsu – nenoēsties!

Arī picām, ja siera mājās aptrūcies, var mierīgi uzbirdināt biezpienu, kaut arī pavecāku – cepeškrāsns izdarīs savu karsto triku, pārvēršot biezpienu staipīgā, sieram līdzīgā masā.

Foto: Shutterstock

Vēl jau ir tāds ēdiens, kas nezinātājiem šķiet pabriesmīgs, bet tas tikai tāpēc, ka nav baudīts. Cepts vecais biezpiens, tā to dažās mājās sauc. Tā tiešām ir – ar svaigu biezpienu nekas labs neiznāk, bet ar tādu labi pastāvējušu gan!

Te ir divas versijas: sāļā un saldā. Sāļajam variantam sagriež cauraudzīti un maisot cep pannā kopā ar vecu biezpienu. Kad masa kļūst viegli staipīga, piesit klāt olas un nepārtraukti maisa. Brīnumgardas brokastis, ticiet uz vārda!

Savukārt saldā versija ir vēl vienkāršāka. Nosaukums tas pats, ņemšanās – nekāda. Sacep vecu biezpienu sviestiņā un gatavs! Ēd karstu ar aukstu zapti no pagraba.

Vārdu sakot, kad ledusskapī ierunājas biezpiens, nesodiet sevi bargi! Tās nav beigas – tas ir tikai sākums dažādiem gardiem ēdieniem.

Latvieša versija par siera kūku – biezpiena sacepums visām gaumēm

Foto: DELFI

Viena panna, divas garšas – ar sacepumu našķēsies gan tie, kam garšo žāvēti augļi, gan tie, kas tos ienīst.

Lasīt vairāk

Biezpiena sacepums no Ulmaņlaika pavārgrāmatas

Foto: Privātais arhīvs

"Mūsu ģimenē lielā cieņā ir biezpiens, no tā gatavojam dažnedažādus gardus ēdienus – ar biezpienu pildītus baklažānu rullīšus, plācenīšus un pankūciņas, bulciņas un cepumus vai vienkārši ar krējumu un sīpoliem kā piedevu ceptiem kartupelīšiem. Šoreiz pagatavoju biezpiena sacepumu pēc kādas ļoti senas receptes no Ulmaņlaiku pavārgrāmatas. 1937. gadā atkārtoti izdoto grāmatiņu "Pavāru māksla" sastādījusi leģendārā Minjona jeb Hermīne Zālīte (1858-1932)," tā pārbaudītu recepti iesaka "Instagram" konta "Čība gatavo" autore Sanda Seļezņova.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un biezpiena sacepums ar šķiņķi un sīpoliem

Foto: DELFI

Sātīgais kartupeļu sacepums ar kraukšķīgām šķiņķa šķēlītēm vienlīdz labi garšo gan tikko no krāsns izcelts, kad to var baudīt ar skābu krējumu vai kečupu, gan nākamajā dienā, kad to, sagrieztu šķēlēs, var šķīt iekšā kā sāļo našķi, pēcāk aplaizot nošmulētos pirkstus.

Lasīt vairāk

Vienkāršais griķu un biezpiena sacepums

Foto: Shutterstock

Griķu un biezpiena sacepums labi garšos gan tikko no krāsns izcelts, kad to vislabāk baudīt ar vēsu skābo krējumu, gan arī jau atdzisis. Turklāt sacepuma gatavošanai var izmantot arī no iepriekšējās dienas maltītes pāri palikušos griķus.

Lasīt vairāk

Izcili gardais biezpiena sacepums ar rozīnēm

Foto: Shutterstock

Biezpiena sacepums gluži kā skolas laikos – salds, garšīgs un ar rozīnēm. Atdzesētu sacepumu var kāri noēst tāpat vai ar ogu ķīseli, skābo krējumu vai kādu saldu mērci.

Lasīt vairāk

Karaliskais kartupeļu un biezpiena sacepums

Foto: Shutterstock

Sātīgai un gardai maltītei - karaliskie kartupeļi ar biezpienu. Kādēļ karaliskie? Jo ļoti sātīgi!

Lasīt vairāk

Rikotas sacepums ar mannu, rozīnēm un citrona miziņu

Foto: Shutterstock

Biezpiena sacepums, ko pasniedz vēl siltu - ar jogurtu, skābo krējumu vai svaigu ogu mērci, vai ēd aukstu. Vienkārši un ļoti garšīgi.

Lasīt vairāk

Sirņiki – biezpiena plācenīši ukraiņu gaumē

Sirņiki jeb ukraiņu biezpiena plācenīši būs gards dienas sākums, ja pagatavosi tos brokastīm, vai lielisks ievads vakara cēlienam, ja celsi tos galdā launagā. Sirņiku galvenā sastāvdaļa, protams, ir biezpiens – brīnišķīgs kalcija un proteīnu avots, kas nodrošinās ilgāku sāta sajūtu un dos enerģiju produktīvai dienai. Ar savu recepti dalās portāla "Cook.me" pastāvīgā autore Lilija Matuse – virtuves entuziaste un mamma, kas lieliski zina, cik izvēlīgi mēdz reizēm būt mazie ēdāji. Tieši tādēļ savā ikdienā viņa meklē un mēģina receptes, kas ir gan gardas, gan pēc iespējas veselīgākas.

Lasīt vairāk

Burkānu un biezpiena plācenīši

Foto: Spināti un sviests

Burkānu sula ir jādzer, īpaši tagad, kad burkāni ir tik svaigi sulīgi. Bet ko darīt ar biezumiem? Iecept gardos plācenīšos! Recepti iesaka Ieva Salmane no restorāna "Spināti un sviests".

Lasīt vairāk

Kārļa Kazāka bērnības dienu atmiņas – biezpiena plācenīši

Foto: Shutterstock

Mūziķim Kārlim Kazākam īpaši skaists rīta mirklis saistās ar bērnības garšu, kad mamma iepriecināja ar biezpiena plācenīšiem. "Vēl guļu, no virtuves istabā ielavījusies mazliet kodīgā saulespuķu eļļas un saldenā pankūku smarža. Acis vēl nevar atvērt, bet ceļš līdz virtuvei blokmājas dzīvoklī nav tāls. To var aiziet nepamostoties. Pie galda mammas rokas pastumj priekšā biezpiena plācenīšu šķīvi. Un jāņogu želejas burciņu." Tagad, ja pamostas pirmais, Kārlis vēlas uzdāvināt īpašo sajūtu saviem bērniem, kuri novērtē garšīgos plāceņus. Pamēģini arī tu un iepriecini savu ģimeni!

Lasīt vairāk

Ķiplokainie biešu un biezpiena plācenīši

Foto: DELFI

Rudenīgi košu un spēcinošu biezpiena plācenīšu recepti iesaka "Tasty" lasītāja Sabīne. Viņa gatavošanā izmantojusi griķu miltus, bet derēšot arī citi!

Lasīt vairāk

Kartupeļu-biezpiena plācenīši no pavārgrāmatas 'Latviešu ēdieni'

Foto: Čība gatavo

Lieliska ideja, kā izmantot no iepriekšējās maltītes pāri palikušos kartupeļus vai kartupeļu biezputru. Pārbaudītu recepti iesaka "Instagram" konta "Čība gatavo" autore Sanda Seļezņova.

Lasīt vairāk

Biezpiena plācenīši, kas izdodas vienmēr

Foto: Privātais arhīvs

"Pēc šīs receptes gatavotie biezpiena plācenīši izdosies vienmēr un mīkla nebūs ķepīga. Knifs ir tāds, ka biezpienu iemīca mīklā gatavošanas beigās," tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītāja Laila Rudzone.

Lasīt vairāk

Ātrie biezpiena plācenīši jeb 'sirņiki'

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojami biezpiena plācenīši jeb "sirņiki", ko vislabāk baudīt ar karoti skāba krējuma. Izmantojot tikai pāris katrā virtuvē atrodamas sastāvdaļas, drīz vien varēsi baudīt gardum gardas vakariņas.

Lasīt vairāk

Biezpiena plācenīši ar citrona miziņu

Foto: Shutterstock

Biezpiena plācenīši - gardi tāpat, vēl gardāki ar krējumu, ievārījumu vai saldo mērcīti.

Lasīt vairāk

Mazie biezpiena pankūciņi

Foto: DELFI

Recepte, kas tapusi, lai bērniem iemānītu biezpienu un kefīru, vienlīdz labi garšo arī pieaugušajiem. Pankūciņi ir pankūku mazie un ņiprie brālēni, kas tapuši, peldoties karstā sviestā. No bļodas pazūd zibenīgi gan ar ievārījumu, gan bez tā. Ja vēlies nedaudz sarežģīt pagatavošanu, tad cepot katram pankūciņam vari uzlikt virsū plānu ābolu šķēlīti.

Lasīt vairāk

Biezpiena kūka ar rozīnēm no omes recepšu klades

Foto: Shutterstock

Biezpiena kūka bez miltiem, toties ar daudzām, daudzām rozīnēm, apaļa un dzeltena kā saule! Īstā kūka, kas jācep, lai vieglāk pavasari sagaidīt!

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Lavaša, vistas un salami pīrāgs

Foto: Edgars Turķis

Edgars Turķis apgalvo, ka par pavāru nekur nav mācījies un vispār ēst taisīt neprotot, bet kā lai tam notic? Viņa receptes ir īsta ballīte – sākot jau no tā, kā uzrakstītas, beidzot ar rezultātu, protams. Edgara jaunākās receptes pilns nosaukums ir šāds: Vistfilejolīvsalamisierpīrāgs.

Lasīt vairāk

Vienkāršie biezpiena un banānu kēksiņi kaloriju skaitītājiem

"Vienreizēji gardi un vienkārši pagatavojami kēksiņi bez liekām kalorijām. Noteikti pagatavojiet un notestējiet!" recepti kaloriju skaitītājiem iesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.

Lasīt vairāk

Suitu novada garšas: sklandrauši jeb suitu rauši

Foto: Shutterstock

Sklandrauši ir ēdami atdzesēti, auksti - vislabāk otrā dienā pēc pagatavošanas. Pārgriežot uz pusēm, jābūt redzamām trīs kārtām: rudzu maize, kartupeļu kārta un burkānu kārta. Galdā tos tradicionāli pasniedz māla traukos vai pītos groziņos, klāt dodot aukstu pienu. Mielojoties rausi var apziest ar sviestu vai medu. Ēdot sklandrausi, garšām jāsaplūst vienā harmoniskā buķetē ar rudzu maizes, kartupeļu, burkānu un ķimeņu pieskaņu. Vienīgā suitu raušu garšviela ir ķimenes. Neder ne modīgais kanēlis, ne vaniļa. Turklāt sklandrausis nedrīkst būt arī pārsaldināts, jo tad tas vairs nav īsts suitu rausis, skaidrots Suitu novada mājas lapā.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: tradicionālie sklandrauši

Foto: DELFI

Vasaras saulgriežu svētkos bez pīrāgiem, alus kausiem, plātsmaizēm un siera rituļiem galdā vajadzētu būt arī sklandu raušiem jeb sklandraušiem, jo kad tad, ja ne šajos svētkos tos gatavot un baudīt?

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!