Ēšanas gaume ar gadiem mainās, raksta portāls "Bon Appetit". Mēs visi veicam ceļojumu no saldās bērnības uz pieaugušā cilvēka dzīves garšu pikantērijām, savukārt sirmā vecumā vēlmes un garšas sajūtas atkal mainās.
Saldā bērnība
Ne velti mēdz teikt, ka bērnības atmiņas ir saldas – bērni tiešām izvēlas saldākas lietas un noraidoši izturas pret rūgtiem, skābiem, asiem ēdieniem. Bērniem vienkārši ir ap 30 000 garšas kārpiņu, līdz ar to viņi visas garšas uztver saasināti, dodot priekšroku saldajām garšām. Bērnībā esam īpaši jutīgi arī pret dažādām faktūrām, tāpēc lielākajai daļai bērnu viss pusjukušais un "pļekainais", piemēram, spināti ir tīrās šausmas un mocības.
Pētnieki domā, ka bērni izvēlas saldas garšas tīri instinktīvi – un tas ir ļoti garš evolūcijas ceļš. Ar rūgtu garšu daba bieži signalizē par briesmām un indīgām lietām: indīgi augi bieži ir rūgti, kukaiņi aizsargājoties izšļāc rūgtus vai asus šķidrumus. Tad nu lūk, cilvēce evolūcijas gaitā iemācījusies: gribi izdzīvot, izvairies no rūgtā. Un šis brīdinājums un zināšanas mūsos jau ir tīri ģenētiskas, tāpēc arī bērnībā priekšroku dod saldajām garšām.
Salds ēdiens dod daudz enerģijas, kurš gan nav piedzīvojis, kā sīkie, saldumus saēdušies, kļūst hiperaktīvi. "Bon Appetit" raksta, ka ir vēl kāda teorija: arī dabā visas ēdamās saldās lietas faktiski ir īsceļš uz ātri iegūstamu enerģiju. Pētnieki domā, ka bērnu smadzenēs tīri ģenētiski ielikta zināšana, ka enerģiju vajag, lai izaugtu, un arī tāpēc viņi neapzināti saldo garšu atzīst par labāko.
Kad sākas īstā ballīte
Jo vecāki kļūstam, jo mazāk garšas kārpiņu, spēku pilnbriedā mums to ir vairs tikai kādas 10 000. Turklāt tās notrulinās – nodilst kā tādas kārtīgi nobrauktas ziemas riepas. Garšas kārpiņas mūsu mutēs dzīvo pašas savu dzīvi: dzimst, aug un atmirst, dzīves cikls tām ir divas nedēļas. Bet, jo vecāki kļūstam, jo mazāk to paliek.
Taču garšu ballīte ar to tikai sākas – lai gūtu baudas un piesātinājuma sajūtu, gribas arvien intensīvākas garšas: sāļu, rūgtu, asu. Zilais siers, olīvas, ēdieni ar čili, saldskābas Āzijas garšas – esam gatavi garšu pikantērijām un dažādu struktūru ēdieniem.
Jo vecāki kļūstam, jo mazāk saldums vai rūgtums saistīts ar mūsu garšas kārpiņām – nozīme ir tam, kas notiek mūsu galvā. Saskaroties ar jebkuru ēdienu, cilvēks saņem ļoti daudz dažādu signālu, kas saistīti gan ar fiziskām sajūtām, gan ar neiroķīmiskiem procesiem smadzenēs, gan ar atmiņām. Viss šis pasākumu komplekss zibenīgi izveido sajūtu: šis man garšo – vai negaršo. Jo vecāki kļūstam, jo racionālāk spējam valdīt pār to, kas notiek mūsu galvās. Tādējādi pārvaram pretīgumu pret puķkāpostiem, sākam ēst brokoļus un olu kultenī sākam iemaisīt spinātus. Tiesa, bērnības atmiņas attiecībā uz ēdienu neizbalo, kā tas bieži notiek ar citām atmiņām, tā kā, ir dažas lietas, kas arī pieaugušā vecumā ir un paliek pilnīgs tabu ēdiena pasaulē, piemēram, piena plēve, ķirbju zupa, nu, katram jau savas traumas.
Sirmu vecumu sasnieguši cilvēki reizēm žēlojas, ka nekas vairs īsti negaršo. To diemžēl nodara garšas kārpiņas, tās kļūst pavisam slinkas un to paliek arvien mazāk.
Priecājoties par laiku, kad spējam izbaudīt visas garšas, iedvesmai piedāvājam "Tasty" receptes ēdieniem, kurus bērni, iespējams, nespēj novērtēt, bet mēs, pieaugušie, gan!
Spinātu salāti ar bietēm un olām
Veselīgām un vieglām pusdienām – spinātu un biešu salāti. Pasniedz ar jogurta mērcīti vai tāpat ar eļļu.
Spinātu salāti ar kūpinātu lasi un mocarellu
Spinātu salāti ar kūpinātu lasi - izsmalcinātam gardēdim.
Zemeņu un sparģeļu spirdzinošie salāti
Jāņu laikā notiek divas gastronomiski svarīgas lietas, ko vērts garšīgi nosvinēt. Latvijas sparģeļi aiziet no ēdienkartes, Latvijas zemenes – ienāk. Nav jau tā, ka sparģeļi uzreiz pazudīs – tomēr vispārzināma prakse ir pēc Jāņiem sparģeļus vairs nevākt, jo tie sāk zaudēt tvirto kraukšķīgumu un kļūst kokaini. Toties vietējās zemenes tikai tagad sāk savu sulīgo, krāšņo uznācienu. Tāpēc tieši laikā ap Jāņiem jāpagūst savienot divas vietējās garšas: sparģeļus un zemenes. Spirdzinoši, sulīgi, kraukšķīgi un sātīgi sparģeļu un zemeņu salāti ir īsts vasaras baudījums gan acīm, gan vēderam. Ātri, vienkārši, garšīgi un efektīgi!
Cūkgaļas fileja ar spinātu un fetas siera pildījumu
Šī ēdiena baudītāji paliks tavā varā. Tik aromātiska ceptas gaļas smarža, kuru kā pārsteigums papildina siers ar spēcīgu garšu savienojumā ar veselīgajām un košajām spinātu lapām. Baudot šo gardumu, tu ne tikai sātīgi paēdīsi, bet arī pamielosi acis ar zeltaini apcepto gaļu un tās rotājumu.
Plānās pankūkas ar krēmīgu spinātu un rikotas siera pildījumu
Krēmīgo spinātu pildījumu vari gan ierullēt pankūkās, gan izmantot, lai pagatavotu gardu pankūku torti karaliskām brokastīm.
Pavasarīga pesto mērce no spinātiem un bazilika
Variācija par klasiskās pesto mērces tēmu, šajā gadījumā daļu bazilika aizstājot ar spinātiem, bet ciedru riekstus ar grauzdētiem valriekstiem. Lai pesto mērce nebūtu rūgta, valriekstus pēc apgrauzdēšanas uz sausas pannas rūpīgi attīri no miziņām
Brokoļi zilā siera mērcē
Par brokoļiem domas dalās – kādam garšo, kādam tie pieder pie bērnības traumām. Bet ir kāds veids, kā brokoļus padarīt pilnīgi neatvairāmus: pārliet tos ar aromātisku un garšā intensīvu siera mērci. Pasniedzot ar olīveļļā nedaudz apgrauzdētu bageti – restorāna cienīgs ēdiens!
Zilā siera un bumbiera salāti ar karamelizētiem valriekstiem
Pavasarīgi, garšās krāšņi un krāsaini salāti, kuru īpašais noslēpums ir karamelizēti valrieksti. Bumbieris ar zilo sieru veido izcilu garšu spēli, bet graudu sinepes salātiem piešķir izteiksmīgu akcentu. Recepti iesaka gardēde Evita Lindersone.
Svaigie rukolas un zilā siera salāti ar riekstiem
Svaigu lapu salāti ar rukolu, zilo sieru, Indijas riekstiem, ķirštomātiem un balzamiko. Ne vien garšīgi, bet arī ļoti viegli pagatavojami!
Pirmie sparģeļi ar zilā siera mērci
Kaut līdz sparģeļu sezonai, kas uzņem apgriezienus aprīļa beigās, vēl jāpaciešas, veikalos jau ir nopērkami pirmie – koši zaļie un kraukšķīgie – sparģeļu dzinumi. Tādēļ tiem, kas ir izslāpuši pēc pavasarīga svaiguma, iesakām pagatavot sparģeļus ar zilā siera mērci.
Kakla karbonāde zem zilā siera segas
Īsta cūkgaļas recepte vīrieša gaumē. Kalorijas, protams, šajā ēdienā labāk nezināt, bet garša – neatkārtojama. Un kāpēc gan mēs kādreiz pēc kārtīgas izslēpošanās dzestrajā ziemas gaisā nevarētu baudīt kaut ko tik sātīgu, toties bezgala gardu. Gatavo Dzintars Šteinbergs-Ozoliņš, ēst gatavot mīlētājs, dekorators mākslinieks.
Bumbieru, rukolas un zilā siera salāti
Kaut kas citādāks tavai ēdienkartei – medū apcepti bumbieri, kas pasniegti kopā ar gardajiem rukolas salātiem. Tam visam klāt lieliski iekļaujas arī kraukšķīgie ciedru rieksti un pikantais zilais siers. Vieglai pēcpusdienas maltītei!
Vīnogu, zilā siera un valriekstu salāti
Garšīgi un interesanti salāti, kuros sāļais mijas ar saldo, kā arī maigais ar skābo. Šo garšu salikumu nodrošina salātos esošie āboli, citronu sula, rukola, vīnogas un rieksti. Bet sātīgumam klāt piekož baltmaizes grauzdiņus, kas apsmērēti ar zilo sieru.
Kabacis ar čili
Stādu audzētāji Stādu laboratorija ražas laiku pavada ar cimdiem rokās – ne jau tāpēc, ka būtu baltrocīši. Ir ienācies asais pipars "Poseidon"! Un tam bez cimdiem labāk netuvoties. Taču, satiekoties vienā burciņā ar kabaci, šis čili atmaigst. Rezultāts joprojām ir gana ugunīgs, bet ļoti, ļoti garšīgs.
Sildoši sātīgais meksikāņu sautējums 'Chili con carne'
No Meksikas nākušajam sautējumam piemīt ne viena vien vērā ņemama īpašība – tas labi sasilda, dod sātu un izcili garšo arī nākamajā dienā. Arī piedevas šis pikantais sautējums akceptē dažādas – der gan rīsi, gan nūdeles, pat laviešu iecienītie kartupeļi labi iet klāt. Taču drīkst nepievienot neko un ēst pilnām karotēm tāpat!
Cepts ziedkāposts ar burratas sieru un pesto
Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone iesaka sausos un pussausos dzirkstošos vīnus un šampaniešus baudīt kopā ar izsmalcinātām, bet viegli pagatavojamām uzkodām. Ieguvējs būs gan vīns, gan ēdiens, gan, protams, arī pats baudītājs!
Āzijas garša – karijs ar vistu un dārzeņiem
Nav šaubu, ka internetā var atrast daudz un dažādas receptes. Katra gaumei savu! Arī mēs "Instagram" dzīlēs, konkrētāk Evelīnas Luīzes Lapiņas kontā, atradām Āzijas karija sautējuma recepti un izmēģinājām. Novērtē, kā tas "Tasty" izdevās un izmēģini arī pats!
Kraukšķīgā karija vistiņa
Ēdienu un recepšu bloga "3 Muskatrieksti" autores par šo recepti saka tā: "Šī ir ļoti vienkārša un ātri pagatavojama recepte. Tā mūsu virtuvēs bieži top darba dienu vakaros, kad pēc garas darba dienas ir pārņēmis izsalkums un negribas tērēt daudz laika vakariņu gatavošanai. Šī vistiņa ir bagāta ar garšu un tai ir superkraukšķīga un garda ādiņa."
Ātrā nūdeļu zupa ar garnelēm
Tici vai ne, bet šo debešķīgi gardo un aromātisko zupu var pagatavot mazāk nekā pusstundas laikā.
Sarkanā cāļa zupa Taizemes gaumē no Džeimija Olivera recepšu krājumiem
Lai ātri pagatavotu gardu ēdienu, nevajag daudz – vien pareizi un gudri apvienotas piecas galvenās sastāvdaļas, uzskata britu pavārs Džeimijs Olivers: “Reizēm vienkāršākās lietas ir vislabākās: nevaru noticēt, ka man bija nepieciešami 20 gadi, lai saprastu, ka koncentrēšanās uz piecām galvenajām sastāvdaļām, kas apvienotas izcilās kombinācijās un papildinātas ar labu tehniku, ir patiešām aizraujoša ēst gatavošanas pieredze.”
Vistas fileja kokosriekstu piena-karija mērcē ar laima sulu
Kādā kafejnīcā reiz nogaršoju krēmīgu vistas filejas mērci, kur bija jūtama maiga kokosriekstu garša un pikantais karijs. Mēģināju atkārtot ko līdzīgu mājās, pievienojot sēnes, papriku un laima sulu. Izdevās ļoti garšīgi!
Sāļais kēkss ar šķiņķi, sieru un olīvām
Ja garšas kārpiņas pieprasa Itālijas garšas, bet picu cept nav laika, pagatavo kēksu ar šķiņķi, sieru un olīvām. Tas ir vienkārši pagatavojams un ļoti gards.
Olīvu maize ar rozmarīnu
Itālijas garšas latvieša virtuvē – maize ar olīvām, saulē kaltētiem tomātiem un rozmarīnu! Recepti iesaka Sanita Briķe.
Rikotas un olīvu 'pastēte'
Papildinājums maizītēm vai uzkodu šķīvim – rikotas siera "pastēte" ar olīvām un svaigajām piparmētrām. Pastētes nosaukums dots vien tāpēc, ka smēriņam piemīt patīkama ziežamā konsistence.
Ceptas sardīnes ar olīvu salsu
Sardīnes ar aromātisko olīvu salsu - sātīga uzkoda spāņu gaumē. Šis ēdiens ir ļoti ātri pagatavojams un īpaši labi garšos ar glāzi baltvīna. Lai nelaistu zudumā gardo mērci , uzslauki to ar gabaliņu svaigi ceptas maizes.
Olīvu krēmsiera sendvičs ar tunci un avokado
Viegls vasaras pusdienu ēdiens, ko var paķert līdzi uz darbu. No rīta gatavots, sendvičs pusdienās garšos vēl labāk, jo visas garšas būs savilkušās. Receptes autore Signe Meirāne.
Marutas soļanka jeb 'sūp solānž' ar vīnu un seriālu
Ir cilvēki, kuriem piemīt gan gatavošanas, gan rakstniecības talants. Tas, kā viņi apraksta receptes, ielīksmo un liek sajūsmināties, un, kas svarīgi, recepte pati par sevi ir lieliska, viss sanāk, un rezultāts ir tikpat garšīgs, cik pati recepte.
Kad Maruta Funta uz savas "Facebok" sienas uzraksta kādu recepti, draugi zina: šis atkal būs viens no lieliskajiem Marutas stāstiem, un arī recepte būs tāda, kas oblitāti jāizmēģina. Lūk, Marutas soļankas jeb "sūp solānž" (izruna tik franciska, cik nu var nofeikot to franču valodu) recepte ar pagatavošanu soli pa solim.
Kā pagatavot gardu ballīšu uzkodu – fritētas olīvas kraukšķīgā panējumā
Negaidīti kraukšķīgs pagrieziens ballīšu uzkodu sadaļā – fritētas olīvas zeltainā rīvmaizes panējumā. Vienkārši pagatavojamas, garšām piesātinātas un ar dažādiem pildījumiem, fritētās olīvas īpaši labi garšos ar ķiploku mērci un būs īsts ballītes hits. Lai mājās pagatavotu šo vienkāršo uzkodu, nepieciešamas vien dažas sastāvdaļas, atklāj "Thewanderlustkitchen".
Marinētas olīvas
Recepti iesaka Linda Vilmansone.