viltotais zaķis, vakariņas
Foto: Shutterstock
Viltot iespējams teju visu – arī ēdienu pasaulē. Viltotais zaķis, irbītes, plovs, pat ķīselis – kārtīga saimniece var noviltot visu! Taču ne jau aiz vēlmes mānīties radušies viltotie ēdieni. Visbiežāk tie radušies tad, kad īstās sastāvdaļas ir pārāk dārgas vai pat nenopērkamas – tad jādomā, kā izlīdzēties.

Viens no slavenākajiem piemēram pasaules ēdienu klasikā, runājot par viltotajiem ēdieniem, ir viltotā bruņurupuču zupa. Anglijā un Francijā kopš 16. gadsimta bruņurupuču zupa bija populārs ēdiens smalkās aprindās. Tas bija arī ārkārtīgi dārgs ēdiens, turklāt bruņurupuču bija maz, nav jau nekādas tibiņas vai aitas. Lai pabarotu visus smalkos ļaudis, kas pieprasīja modes ēdienu, ar laiku nācās izgudrot viltotā bruņurupuča zupu, ko gatavoja no teļa gaļas, kas garšas ziņā esot līdzīga bruņurupuča gaļai.

Atcerieties Luisa Kerola "Alisi Brīnumzemē"? To nodaļu, kur Alise ciemojās pie Viltotā Bruņurupuča un kurš žēlabainā balsī dziedāja: "Brī-ī-nišķā zuu-upa! Va-a-akara Zuu-upa!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!