Viens no slavenākajiem piemēram pasaules ēdienu klasikā, runājot par viltotajiem ēdieniem, ir viltotā bruņurupuču zupa. Anglijā un Francijā kopš 16. gadsimta bruņurupuču zupa bija populārs ēdiens smalkās aprindās. Tas bija arī ārkārtīgi dārgs ēdiens, turklāt bruņurupuču bija maz, nav jau nekādas tibiņas vai aitas. Lai pabarotu visus smalkos ļaudis, kas pieprasīja modes ēdienu, ar laiku nācās izgudrot viltotā bruņurupuča zupu, ko gatavoja no teļa gaļas, kas garšas ziņā esot līdzīga bruņurupuča gaļai.
Atcerieties Luisa Kerola "Alisi Brīnumzemē"? To nodaļu, kur Alise ciemojās pie Viltotā Bruņurupuča un kurš žēlabainā balsī dziedāja: "Brī-ī-nišķā zuu-upa! Va-a-akara Zuu-upa!"
- Vai Tu Viltoto Bruņurupuci jau esi redzējusi?
- Nē, - Alise atbildēja. - Es pat nezinu, kas ir Viltotais Bruņurupucis.
- No tā gatavo viltotā bruņurupuča zupu. Tas ir kaut kas līdzīgs viltotajam zaķim. - Karaliene teica.
Lai nu kā, viltoto ēdienu autori nudien prot izlīdzēties – un parasti jau vārds "viltotais" vai, pēc senākas modes, "falšais" uzreiz ēdājam pasaka priekšā, ka ne zaķus, ne irbes, ne bruņurupučus priekšā neviens necels, taču ēdiens būs tāds, kad skata vai garšas ziņā atgādinās zaķi, irbi vai bruņurupuci.
Atsevišķa un milzīga viltoto ēdienu sadaļa attiecas uz ēdienu, ko aizvieto dažādu reliģisku uzskatu un fundamentālu dzīves pārliecību, piemēram, veģetārisma dēļ. Bet tas, kāpēc veģetārs izstrādājums tomēr jāsauc, piemēram, par desu jau ir cits jautājums un ne šai reizei. Šoreiz "Tasty" piedāvā gardu viltoto ēdienu izlasi – viss būs pa īstam garšīgi!
Soli pa solim: viltotās 'irbītes' ar brūno mērci
"Mazs pastāsts manā, lizumniešu, mēlē: Mamma bija godu saimniece un ķēķa sievas "irbītes" gatavoja iepriekšējā dienā, jo darbu un laika ziņā šis ēdiens ir gana prasīgs! Kad mērce bija gatava pasniegšanai, tad to "pīlē" pielēja klāt un uzsildīja mērcē "irbītes". Lēja bļodiņās – māla vai citās – un pasniedza. Maza būdama, es visos godos gaidīju tieši "irbītes" ar tupeņiem, tādēļ tas ir mans mīļākais bērnības ēdiens no "nopietnā" gala," tā tradicionālu latviešu virtuves godu recepti piedāvā uzņēmuma "Tirzas bullis" saimniece Līga Āpša.
Ātrās irbītes no maltās gaļas
Irbītes no maltās gaļas ar burkānu, papriku un žāvētu gaļu.
'Irbītes' ar žāvētas gaļas un olas pildījumu
Īpašām viesībām - īpaši gardās "irbītes" ar žāvētas gaļas un olas pildījumu.
Liellopa gaļas 'irbītes' mājas gaumē
Liellopa gaļas "irbītes" mājas gaumē ikdienas vai svētku galdam.
Viltotais zaķis ar brūnā cukura glazūru
Viltotais zaķis ir latviešu kulinārijas klasika. Mani vienmēr saista klasisko ēdienu 'uzlabošana' – šoreiz zaķi noglazēju ar pasaldu lipīgu mērci. Laika gaitā esmu izmēģinājusi vairākas glazūras un to sastāvdaļas. Domāju, ka eksperimentējot un garšojot arī jūs atradīsiet savu ideālo garšu un sastāvdaļu kombināciju.
Viltotais zaķis ar vārītām olām pildījumā
Ātri pagatavojams viltotais zaķis - nepieciešamas 15 minūtes visu sastāvdaļu sajaukšanai un mīcīšanai un cepeškrāsnī iekšā! Labi garšos arī atdzisis - uz brokastu maizītes.
Viltotais zaķis ar gardo glazūru
Viltotais zaķis ar piedevām būs ērti pagatavojamas un sātīgas pusdienas vai vakariņas ģimenei, bet atlikušo gaļu nākamajā dienā varēs izmantot, lai uzsmērētu sviestmaizes. Gaļas kukulīša glazūrai izmanto kečupu vai tomātu mērci grilētai gaļai (barbekjū mērci).
Ātrais viltotais zaķis ar zilo sieru un šķiņķi
Gardais un sātīgais - ātrais viltotais zaķis ar zilo sieru.
Liellopa gaļas viltotais zaķis ar ceptiem sīpoliem un speķi
Viltotais zaķis gards gan karsts ar piedevām, gan auksts uz maizes.
Noras viltotais zaķis viltotā kažokā
Noras viltotais zaķis viltotā kažokā no kārtainās mīklas.
Falšais zaķis ar ķimenēm
Falšais zaķis ar ķimenēm gardām vakariņām vai brokastu sviestmaizēm.
Viltotais zaķis ar majonēzi
Viltotais zaķis ar majonēzi ikdienas maltītei vai aukstajam galdam.
Viltotais zaķis bekona 'kažociņā'
Vidusjūras viltotais zaķis - pateicoties siera klātbūtnei, viltoto zaķi (jebšu "mānīgo trusi", kā šo variāciju nokristīja mana meita) ir viegli sagriezt aukstu plānās šķēlēs un likt uz maizes.
Viltotais zaķis no liellopu gaļas
Viltotais zaķis no liellopu gaļas, kurš pēc vēlmes pildāms ar olu, žāvētām plūmēm vai sēnēm.
Viltotais zaķis ar sieru un sēnēm
Viltotais zaķis ar sieru un sēnēm - gards arī atdzisis liekot uz maizes.
Viltotais zaķis no līdakas un speķīša
Kad mums laimējās noķert paprāvu līdaku, izrādījās, ka zivs gaļas ir tik daudz, ka jāizdomā kas netradicionālāks par gabaliņos ceptu līdaku. Turklāt gaļa bija diezgan šķiedraina. Tā nu tapa variācija par pildīto līdaku jeb "falšais zaķis" no zivs.
Viltotais zaķis kēksiņu formās ar kartupeļu biezeņa 'cepurēm'
Ja meklē ideju, kā pagatavot viltoto zaķi vien pāris personām, tev lieti noderēs amerikāņu blogeres, "Framedcooks.com" autores Katrīnas Džeksones ideja šo vienkāršo ēdienu pagatavot kā glazūrkēksiņus, proti, cepot mafinu formās un pārsedzot ar gaisīga kartupeļu biezeņa "cepuri".
Viltotais plovs ar malto gaļu un tomātu mērci
Viltotais plovs ar tomātu mērci un malto gaļu – ļoti garšīgi un viegli pagatavojams. Recepti, izmantojot "Tasty" recepšu iesūtīšanas formu, iesūtījusi mūsu lasītāja Alvīne.
Viltotais čebureks ar sēnēm, papriku un sieru kaloriju skaitītājiem
"Pilngraudu tortiljas patiešām ir īsts atradums ātrai, gardai un veselīgai maltītei. Ko tikai ar tām nevar sadarīt! Šoreiz izdomāju pagatavot viltoto čebureku ar šampinjoniem, papriku un sieru," tā recepti kaloriju skaitītājiem pieiesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.
Viltotais vistas cepetis
Pēc ilgiem laikiem man parādījās iedvesma kaut ko pagatavot virtuvē. Nolēmu, ka, sagaidot šo gadu, svētku galdam derētu vista, turklāt, lai būtu interesantāk - atkaulota un ar pildījumu. Piņķerīgais atkaulošanas darbs veicās ļoti raiti, iesaku nevienam nenobīties un kaut reizi pieķerties šai vistas "preparēšanai". Galarezultāts sanāk pārsteidzoši labs, un pats galvenais - tīrs fantāziju lidojums. Šai vistai mūsmājās bija ļoti liela piekrišana un tā pazuda diezgan īsā laika posmā.
Viltotais vistas gaļas plovs
Gards un viekārši pagatavojams viltotais plovs ar vistas fileju.
Biezpiena un mārrutku smēriņš – viltotais 'Rama Creme Bonjour'
Viltotais "Rama Creme Bonjour" smērēšanai uz sviestmaizēm.
Viltotais aprikožu ķīselis
Ļoti gards burkānu ķīselis jeb viltotais aprikožu ķīselis.
Falšā zaķa ātrais 'brālis', kas izdodas vienmēr
Falšā zaķa ātrais brālis, kas izdodas vienmēr, ir garšīgs gan karsts ar piedevām, gan auksts uz maizes.
Falšais zaķis bez vārītas olas
Falšais zaķis bez olas vidū - garšīgs gan karstā veidā ar piedevām, gan atdzisis uz maizēm.
Falšais zaķis mājas gaumē
Maltās gaļas ruleti, kas daudzās mājās tiek dēvēta par falšo zaķi, var ēst gan siltu ar piedevām, gan aukstu uz maizītes. Ja pērk nezināma sastāva iepriekš samaltu gaļu, tad nekā laba tur patiesi nevar būt. Taču, nopērkot labu gaļu un pašam samaļot, sanāk ļoti gards un veselīgs ēdiens. Recepti iesaka bloga Gards, ka nenoēsties! autore.
Viltotie buljona pīrādziņi bez gaļas
"Izpētīju daudzas vegāniskas "sausage rolls" jeb desu ruļļu receptes un rezultātā iznāca mana vidējā recepte. Ēdāji teica, ka garšojot pēc buljona pīrādziņiem. Pati esmu sajūsmā, tādus tagad cepšu regulāri. Lūk, te ir uzskatāmi redzams, kā pīrādziņus sarullēt un sagriezt!" recepti, kas noderēs gan ikdienai, gan svētku reizei, iesaka recepšu bloga "Mr. Magpie" autore Ieva.
Viltotā maltās gaļas mērce ar pupiņām un dārzeņiem
"Tasty" lasītājs Jānis Kursītis recepšu konkursam, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai, piesaka sātīgas un gardas sojas granulu mērces recepti.
Viltotā lazanja – cukīni sacepums ar malto gaļu
Lazanja, kuru gluži nevar par tādu nodēvēt, jo klasiskās lazanjas plāksnes aizstātas ar plāni sagrieztām cukīni šķēlēm. Sātīga, garda un ļoti barojoša maltīte vakariņām.
Viltotā brokoļu siera zupa
Izšķirstot Ziemassvētku vecīša atnesto grāmatu, pirmā recepte, kas iekrita acīs - brokoļu siera zupa, noteikti arī tāpēc, ka pilna saldētava ar brokoļiem salikta, un tagad jāsteidz apēst līdz nākamajai ražai, kas nemaz tik tālu vairs nav, paskat, jau februāris.