To, ka karš ir briesmīgs, nenoliegs neviens, taču, neskatoties uz šausmām, ko tas nes, dzīve turpinās. Kara laikā ir dzimuši bērni, svinēti svētki un klāts galds. Diemžēl kara laiks nozīmē, ka produkti pieejami limitēti vai nav pieejami nemaz. Tā Otrā Pasaules kara laikā britu saimniecēm nācās likt lietā izdomu, ja vēlējās pagatavot kaut ko gardu.
Lielbritānija ir slavena ar kūkām, kur sviests nav žēlots ne mīklai, nedz garnējumam. Kara gados šādas iespējas vairs nebija – milti, sviests, olas, viss bija pieejams limitētos daudzumos. Taču cilvēkiem kārojās nedaudz svētku, nedaudz kūku. Britu dāmas lika kopā visu savu radošumu un tapa ābolu krambls. Karstumizturīgā bļodiņā cepti saldi āboli, pārbērti ar miltu-sviesta drupačām, jo ierastajai ābolu kūkai miltu nepietika.
Karš beidzās, pieliekamajos atgriezās sviests un milti, bet krambls britu virtuvē nogruntējās uz palikšanu. Tiesa, miera laikos šis gardais britu pilsonis varēja atļauties bagātīgāk ietīties drumstalās, rotāties ar putukrējuma cilindru vai saldējuma kravati. Vēl vairāk – tas sāka ceļot uz citām pasaules virtuvēm, kur to labprāt pieņēma un dažādoja.
Melleņu, persiku, rabarberu, bagātināts ar auzu pārslām mandeļu skaidiņām, ar alkohola piešprici, cepts lielos traukos un mazās bļodiņās, britu drumstalu deserts ir ieņēmis desertu Olimpu.
Arī mums latviešiem nav svešs šis deserts, mēs gan to saucam par drumstalmaizi un cepam uz lielas pannas. Vēl mūsu lokālais krambls ir grauzdētas auzu pārslas ar putukrējumu un dzērveņu mērci.
Meklējam pannu, mizojam ābolus un gatavojam drumstalas! Lai saldi un gardi!
Vienkāršais ābolu - kanēļa pudiņš ar drumstalām
Vienkāršais ābolu - kanēļa pudiņš ar drumstalām ir ātri pagatavojams un lieliski garšos ar vaniļas saldējumu.
Ātrais ogu krambls - drumstalu deserts
Veselīgas un ātrās brokastis - kas varētu būt labāks? Laba iespēja izmantot pēdējās ogas, vai arī pievienot plūmes, bumbierus vai kaut ko citu, kas padarīs rītu patīkamāku! Pasniedzot kopā ar saldējumu, brokastis pārvēršas par īstiem svētkiem un vairs nav grūti piecelties agrāk.
Rabarberu un auzu pārslu drumslu deserts 'krambls'
Ātrajam našķim - sulīgi kraukšķīgs rabarberu "krambls" jeb "crumble" ar auzu pārslām un mandeļu skaidiņām.
Fiksais plūmju krambls jeb drumstalu deserts
Plūmes ilgi negaidīs, kad tās notiesās. Ja iegādāts vairāk, nekā var apēst, tās jāliek lietā gatavošanā, un krambls jeb drumstalu deserts ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā ātri pagatavot izcilu gardumu.
Persiku un melleņu krambls ar kokosriekstu skaidiņām
Vasarai piestāv viegli pagatavojami un ne pārāk trekni deserti, un šis sulīgais persiku un melleņu krambls noteikti tāds ir.
Ābolu un plūmju krambls ar vaniļas mērci
Sulīgs rudens augļu krambls ar zeltainām smilšu mīklas dumstalām ir viens no vienkāršāk pagatavojamiem ceptajiem desertiem. Cel to galdā karstu, papildinot ar vaniļas mērci vai saldējuma bumbu.
Marutas brūkleņu plātsmaize – ēdiet un nenožēlojiet neko!
"Svētki beigušies, vēderi izstaipīti, visādas apņemšanās izdomātas. Bet nav nekā burvelīgāka par kārtīgu plātsmaizi, kuras pagatavošanai vajag divas paciņas sviesta," saka receptes autore Maruta Funta. "Tamdēļ piedāvāju savu brūkleņu plātsmaizes recepti – sviesta spridzekli. Un nosacījums – netaupieties! Ēdiet šo cukura, sviesta un krējuma spridzekli pilnām mutēm un nenožēlojiet nevienu mirkli."
Leģendārā ābolu kūka 'Sapnis'
"Viena no visgaršīgākajām bērnības ābolkūkām "Sapnis" – tā ir drupena, bet ne sausa, mutē kūstoša un reizē svaiga," raksta Santa no garšīgās recepšu lapas "Santas saldā virtuve".
Biezpiena–ķiršu kūka ar auzu pārslu drumstalām
"Kad ķiršu laiks beidzies, var atraut vaļā saldētavas durtiņas un sākt tukšot ziemai sagatavotos krājumus. Šī kūka vienlīdz labi garšos gan ar svaigām, gan saldētām ogām, tikai ķiršiem jābūt bez kauliņiem, kā arī liekā sula jāsavāra morsā," recepti piesaka Maruta.
Ābolu plātsmaize ar drumstalām
Ābolu ražas laiks nav iedomājams bez gardām un sulīgām plātsmaizēm, kas pašas kūst mutē. Laiks piesmaržināt virtuvi ar kanēļa un ābolu aromātu!
Cepti āboli ar mandeļu skaidiņām un saldējumu
Zaļo mauriņu dārzos pārklāj ābolu segas, tāpēc sārtvaidži jāliek lietā, spiežot sulu un gatavojot kārdinošus desertus. Šis ir debešķīgi aromātisks, viegli pagatavojams un gards deserts, kas piepildīs visu māju, liekot kārumniekiem uzreiz steigties uz virtuvi. Šī ir mana bērnības garša, kurā vēlos dalīties arī ar jums, lasītāji!
Rabarberu drumstalmaize vācu gaumē
Sulīgs rabarberu pildījums un zeltainas mīklas drumstalas – klasika bez liekām sastāvdaļām. Īpaši labi šī plātsmaize garšos, pasniegta ar saldējumu vai svaigi kultu putukrējumu.
Gardā biezpiena drumstalkūka ar rabarberiem
Pasakaini garda biezpiena kūka, kurai īpašu sulīgumu un spirgtumu piešķir sezonā aktuālie rabarberi.
Mandeļu drumstalu ogu kūka
Klāt vasara - skaistākais ogu laiks! Izmanto sava dārza veltes šai kūkā, kas ir arī veselīga, ne tikai garda, jo drumstalu pagatavošanai izmantotas mandeles.
Ābolu un kanēļa drumstalu pīrāgs
Klasiskais ābolu drumstalu pīrāgs modernajā versijā ar auzu pārslām un brūno cukuru.
Rabarberu plātsmaize ar auzu pārslu drumstalām
"Brīvdienu rīts smaržo pēc kanēļa ar pašmāju jauno rabarberu skābumiņu un auzu pārslu drumstalām. Lielu kafijas krūzi un ceriņu aromātu, kas iezogas pa logu," brīvdienu recepšu konkursa pieteikumā raksta Agate.
Siera kūkas un plūmju mafini ar drumstalām
Garšīgu un smaržīgu mafinu recepte, kas atgādina siera kūku, bet īpašu garšu tiem piešķir pa virsu liktās drumstalas. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā bloga Lostinpattern.com autore Brigita Dambe, kura īpaši iesaka mafinus baudīt vēsās rudens dienās ar tasi karstas tējas.
Sulīgais melleņu 'crumble'
Šis saldais ēdiens pilnībā atbilst filmai ''Manas melleņu naktis'', jo mellenes patiesi ir tik tumšas kā augusta naktis, savukārt saldā garša itin labi piestāv vasarai. Un kad tad vēl, ja ne tagad jāizbauda melleņu garšu variācijas? Iesaku remdināt kāri pēc kaut kā salda ar šo elementāri pagatavojamo desertu, kas pārsteigs pat tos, kas uzskata, ka recepte, kurā nepieciešama cepeškrāsns, ir sarežģīta.
Sulīgā melleņu drumstalkūka
"Kad sirdī jau ienācis pavasaris un prāts saka, ka nav nemaz tik tālu līdz nākamajai melleņu ražai, steidzami jāveic saldētavas tīrīšana. Nogurusi no melleņu musa kūkām, funktierēju, ka prasītos uzcept tādu pamatīgu melleņu pīrāgu. Pamanīju ledusskapī aizsēdējušos paniņu pudeli, kas tā vien prasījās tikt likta lietā. Pateicoties paniņu žēlabainajam saucienam pēc lietderības, rezultātā tapa bezgala garda melleņu drumstalu kūka," – šādi savu kārdinošo recepti piesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore.
Ābolu-brūkleņu plātsmaize
Latvijas pirmā Vegānfestivāla gaidās, kas norisināsies jau šī gada 26. augustā K.K. fon Stricka villā, Madara un Toms no "Leaving Big" atklāj, kā pagatavot vegānisku ābolu-brūkleņu plātsmaizi.
Ātrā ābolu un persiku kūka ar drumstalām
Gandrīz kā "Šarlote", bet vēl gardāka! Persiku un aprikožu vietā var likt iepriekš izmērcētas rozīnes, bet tagad, kad persiki tik sulīgi, izbaudām tos! Recepti izmēģinājis un citiem iesaka akmeņkalis un labu garšu pazinējs Guntis Pandars.
Aveņu mafini ar drumstalām
Sulīgi vaniļas mafini ar saldām avenēm un zeltaini kraukšķīgām drumstalām. Ēd siltus, piedzerot auksta piena krūzi, vai atdzesētus kopā ar tējas vai kafijas tasi.
Šokolādes drupaču kūka ar maigu biezpiena pildījumu
Pavisam vienārši pagatavojama kūka, kuras katrā kumosā kraukšķīgas šokolādes drupačas mīsies ar maigo un krēmīgo biezpiena pildījumu. Īsts gašu baudījums, kas tā vien kusīs uz mēles!
Trauslā biezpiena plātsmaize ar drumstalām
Ja rauga mīklas plātsmaizes šķiet par "maizīgu", bet kārojas gardu biezpienmaizi, tad gatavo šo! Recepti iesaka "Delfi" dzīvesstila žurnālu redakcijas vadītāja Egita Segliņa, kas savulaik to atradusi ģimenes portāla "Cālis" forumā. "Brīdinu, ka kūka pati kūst mutē un liegi nosēžas uz gurniem," smej Egita.
Drupaču kūka ar āboliem, plūmēm un mellenēm
Šī vasara Latviju lutinājusi gan ar laikapstākļiem, gan labu ogu un augļu ražu. Dārzos sācies ābolu laiks. Ko ar tiem iesākt, kad pirmā ābolu kāre pārvarēta un svaigā veidā tie vairs "nelien iekšā", iesaka kulinārijas eksperte un "Rimi" gardēde Signe Meirāne.
Dzērveņu un ābolu drumstalkūka
Rudenīgs kārums ar dzērvenēm un āboliem, papildināts ar trauslajām sviesta un auzu pārslu drupačām. Var izmantot gan svaigas, gan saldētas dzērvenes, kā arī to vietā var izmantot brūklenes.