krambls
Foto: Shutterstock
Gardais, ar drumstalām bagātais deserts radies Otrā pasaules kara laikā Lielbritānijā, kad saimniecēm bija jāliek lietā radošums, lai no nekā pagatavotu kaut ko gardu. Mūsdienās pieejamas neskaitāmas krambla variācijas, atliek tikai izvēlēties gardāko.

To, ka karš ir briesmīgs, nenoliegs neviens, taču, neskatoties uz šausmām, ko tas nes, dzīve turpinās. Kara laikā ir dzimuši bērni, svinēti svētki un klāts galds. Diemžēl kara laiks nozīmē, ka produkti pieejami limitēti vai nav pieejami nemaz. Tā Otrā Pasaules kara laikā britu saimniecēm nācās likt lietā izdomu, ja vēlējās pagatavot kaut ko gardu.

Lielbritānija ir slavena ar kūkām, kur sviests nav žēlots ne mīklai, nedz garnējumam. Kara gados šādas iespējas vairs nebija – milti, sviests, olas, viss bija pieejams limitētos daudzumos. Taču cilvēkiem kārojās nedaudz svētku, nedaudz kūku. Britu dāmas lika kopā visu savu radošumu un tapa ābolu krambls. Karstumizturīgā bļodiņā cepti saldi āboli, pārbērti ar miltu-sviesta drupačām, jo ierastajai ābolu kūkai miltu nepietika.

Karš beidzās, pieliekamajos atgriezās sviests un milti, bet krambls britu virtuvē nogruntējās uz palikšanu. Tiesa, miera laikos šis gardais britu pilsonis varēja atļauties bagātīgāk ietīties drumstalās, rotāties ar putukrējuma cilindru vai saldējuma kravati. Vēl vairāk – tas sāka ceļot uz citām pasaules virtuvēm, kur to labprāt pieņēma un dažādoja.

Melleņu, persiku, rabarberu, bagātināts ar auzu pārslām mandeļu skaidiņām, ar alkohola piešprici, cepts lielos traukos un mazās bļodiņās, britu drumstalu deserts ir ieņēmis desertu Olimpu.

Arī mums latviešiem nav svešs šis deserts, mēs gan to saucam par drumstalmaizi un cepam uz lielas pannas. Vēl mūsu lokālais krambls ir grauzdētas auzu pārslas ar putukrējumu un dzērveņu mērci.

Meklējam pannu, mizojam ābolus un gatavojam drumstalas! Lai saldi un gardi!

Vienkāršais ābolu - kanēļa pudiņš ar drumstalām

Foto: Shutterstock

Vienkāršais ābolu - kanēļa pudiņš ar drumstalām ir ātri pagatavojams un lieliski garšos ar vaniļas saldējumu.

Lasīt vairāk

Ātrais ogu krambls - drumstalu deserts

Veselīgas un ātrās brokastis - kas varētu būt labāks? Laba iespēja izmantot pēdējās ogas, vai arī pievienot plūmes, bumbierus vai kaut ko citu, kas padarīs rītu patīkamāku! Pasniedzot kopā ar saldējumu, brokastis pārvēršas par īstiem svētkiem un vairs nav grūti piecelties agrāk.

Lasīt vairāk

Rabarberu un auzu pārslu drumslu deserts 'krambls'

Foto: Shutterstock

Ātrajam našķim - sulīgi kraukšķīgs rabarberu "krambls" jeb "crumble" ar auzu pārslām un mandeļu skaidiņām.

Lasīt vairāk

Fiksais plūmju krambls jeb drumstalu deserts

Foto: DELFI

Plūmes ilgi negaidīs, kad tās notiesās. Ja iegādāts vairāk, nekā var apēst, tās jāliek lietā gatavošanā, un krambls jeb drumstalu deserts ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā ātri pagatavot izcilu gardumu.

Lasīt vairāk

Persiku un melleņu krambls ar kokosriekstu skaidiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vasarai piestāv viegli pagatavojami un ne pārāk trekni deserti, un šis sulīgais persiku un melleņu krambls noteikti tāds ir.

Lasīt vairāk

Ābolu un plūmju krambls ar vaniļas mērci

Foto: Vida Press

Sulīgs rudens augļu krambls ar zeltainām smilšu mīklas dumstalām ir viens no vienkāršāk pagatavojamiem ceptajiem desertiem. Cel to galdā karstu, papildinot ar vaniļas mērci vai saldējuma bumbu.

Lasīt vairāk

Marutas brūkleņu plātsmaize – ēdiet un nenožēlojiet neko!

Foto: Maruta Funta

"Svētki beigušies, vēderi izstaipīti, visādas apņemšanās izdomātas. Bet nav nekā burvelīgāka par kārtīgu plātsmaizi, kuras pagatavošanai vajag divas paciņas sviesta," saka receptes autore Maruta Funta. "Tamdēļ piedāvāju savu brūkleņu plātsmaizes recepti – sviesta spridzekli. Un nosacījums – netaupieties! Ēdiet šo cukura, sviesta un krējuma spridzekli pilnām mutēm un nenožēlojiet nevienu mirkli."

Lasīt vairāk

Leģendārā ābolu kūka 'Sapnis'

Foto: Privātais arhīvs

"Viena no visgaršīgākajām bērnības ābolkūkām "Sapnis" – tā ir drupena, bet ne sausa, mutē kūstoša un reizē svaiga," raksta Santa no garšīgās recepšu lapas "Santas saldā virtuve".

Lasīt vairāk

Biezpiena–ķiršu kūka ar auzu pārslu drumstalām

Foto: Privātā arhīva foto

"Kad ķiršu laiks beidzies, var atraut vaļā saldētavas durtiņas un sākt tukšot ziemai sagatavotos krājumus. Šī kūka vienlīdz labi garšos gan ar svaigām, gan saldētām ogām, tikai ķiršiem jābūt bez kauliņiem, kā arī liekā sula jāsavāra morsā," recepti piesaka Maruta.

Lasīt vairāk

Ābolu plātsmaize ar drumstalām

Foto: DELFI

Ābolu ražas laiks nav iedomājams bez gardām un sulīgām plātsmaizēm, kas pašas kūst mutē. Laiks piesmaržināt virtuvi ar kanēļa un ābolu aromātu!

Lasīt vairāk

Cepti āboli ar mandeļu skaidiņām un saldējumu

Foto: DELFI

Zaļo mauriņu dārzos pārklāj ābolu segas, tāpēc sārtvaidži jāliek lietā, spiežot sulu un gatavojot kārdinošus desertus. Šis ir debešķīgi aromātisks, viegli pagatavojams un gards deserts, kas piepildīs visu māju, liekot kārumniekiem uzreiz steigties uz virtuvi. Šī ir mana bērnības garša, kurā vēlos dalīties arī ar jums, lasītāji!

Lasīt vairāk

Rabarberu drumstalmaize vācu gaumē

Foto: Shutterstock

Sulīgs rabarberu pildījums un zeltainas mīklas drumstalas – klasika bez liekām sastāvdaļām. Īpaši labi šī plātsmaize garšos, pasniegta ar saldējumu vai svaigi kultu putukrējumu.

Lasīt vairāk

Gardā biezpiena drumstalkūka ar rabarberiem

Foto: Shutterstock

Pasakaini garda biezpiena kūka, kurai īpašu sulīgumu un spirgtumu piešķir sezonā aktuālie rabarberi.

Lasīt vairāk

Mandeļu drumstalu ogu kūka

Klāt vasara - skaistākais ogu laiks! Izmanto sava dārza veltes šai kūkā, kas ir arī veselīga, ne tikai garda, jo drumstalu pagatavošanai izmantotas mandeles.

Lasīt vairāk

Ābolu un kanēļa drumstalu pīrāgs

Klasiskais ābolu drumstalu pīrāgs modernajā versijā ar auzu pārslām un brūno cukuru.

Lasīt vairāk

Rabarberu plātsmaize ar auzu pārslu drumstalām

Foto: Privātais arhīvs

"Brīvdienu rīts smaržo pēc kanēļa ar pašmāju jauno rabarberu skābumiņu un auzu pārslu drumstalām. Lielu kafijas krūzi un ceriņu aromātu, kas iezogas pa logu," brīvdienu recepšu konkursa pieteikumā raksta Agate.

Lasīt vairāk

Siera kūkas un plūmju mafini ar drumstalām

Garšīgu un smaržīgu mafinu recepte, kas atgādina siera kūku, bet īpašu garšu tiem piešķir pa virsu liktās drumstalas. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā bloga Lostinpattern.com autore Brigita Dambe, kura īpaši iesaka mafinus baudīt vēsās rudens dienās ar tasi karstas tējas.

Lasīt vairāk

Sulīgais melleņu 'crumble'

Foto: DELFI

Šis saldais ēdiens pilnībā atbilst filmai ''Manas melleņu naktis'', jo mellenes patiesi ir tik tumšas kā augusta naktis, savukārt saldā garša itin labi piestāv vasarai. Un kad tad vēl, ja ne tagad jāizbauda melleņu garšu variācijas? Iesaku remdināt kāri pēc kaut kā salda ar šo elementāri pagatavojamo desertu, kas pārsteigs pat tos, kas uzskata, ka recepte, kurā nepieciešama cepeškrāsns, ir sarežģīta.

Lasīt vairāk

Sulīgā melleņu drumstalkūka

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

"Kad sirdī jau ienācis pavasaris un prāts saka, ka nav nemaz tik tālu līdz nākamajai melleņu ražai, steidzami jāveic saldētavas tīrīšana. Nogurusi no melleņu musa kūkām, funktierēju, ka prasītos uzcept tādu pamatīgu melleņu pīrāgu. Pamanīju ledusskapī aizsēdējušos paniņu pudeli, kas tā vien prasījās tikt likta lietā. Pateicoties paniņu žēlabainajam saucienam pēc lietderības, rezultātā tapa bezgala garda melleņu drumstalu kūka," – šādi savu kārdinošo recepti piesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore.

Lasīt vairāk

Ābolu-brūkleņu plātsmaize

Foto: Leaving Big

Latvijas pirmā Vegānfestivāla gaidās, kas norisināsies jau šī gada 26. augustā K.K. fon Stricka villā, Madara un Toms no "Leaving Big" atklāj, kā pagatavot vegānisku ābolu-brūkleņu plātsmaizi.

Lasīt vairāk

Ātrā ābolu un persiku kūka ar drumstalām

Foto: DELFI

Gandrīz kā "Šarlote", bet vēl gardāka! Persiku un aprikožu vietā var likt iepriekš izmērcētas rozīnes, bet tagad, kad persiki tik sulīgi, izbaudām tos! Recepti izmēģinājis un citiem iesaka akmeņkalis un labu garšu pazinējs Guntis Pandars.

Lasīt vairāk

Aveņu mafini ar drumstalām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sulīgi vaniļas mafini ar saldām avenēm un zeltaini kraukšķīgām drumstalām. Ēd siltus, piedzerot auksta piena krūzi, vai atdzesētus kopā ar tējas vai kafijas tasi.

Lasīt vairāk

Šokolādes drupaču kūka ar maigu biezpiena pildījumu

Foto: Shutterstock

Pavisam vienārši pagatavojama kūka, kuras katrā kumosā kraukšķīgas šokolādes drupačas mīsies ar maigo un krēmīgo biezpiena pildījumu. Īsts gašu baudījums, kas tā vien kusīs uz mēles!

Lasīt vairāk

Trauslā biezpiena plātsmaize ar drumstalām

Foto: DELFI

Ja rauga mīklas plātsmaizes šķiet par "maizīgu", bet kārojas gardu biezpienmaizi, tad gatavo šo! Recepti iesaka "Delfi" dzīvesstila žurnālu redakcijas vadītāja Egita Segliņa, kas savulaik to atradusi ģimenes portāla "Cālis" forumā. "Brīdinu, ka kūka pati kūst mutē un liegi nosēžas uz gurniem," smej Egita.

Lasīt vairāk

Drupaču kūka ar āboliem, plūmēm un mellenēm

Foto: Publicitātes foto

Šī vasara Latviju lutinājusi gan ar laikapstākļiem, gan labu ogu un augļu ražu. Dārzos sācies ābolu laiks. Ko ar tiem iesākt, kad pirmā ābolu kāre pārvarēta un svaigā veidā tie vairs "nelien iekšā", iesaka kulinārijas eksperte un "Rimi" gardēde Signe Meirāne.

Lasīt vairāk

Dzērveņu un ābolu drumstalkūka

Foto: Shutterstock

Rudenīgs kārums ar dzērvenēm un āboliem, papildināts ar trauslajām sviesta un auzu pārslu drupačām. Var izmantot gan svaigas, gan saldētas dzērvenes, kā arī to vietā var izmantot brūklenes.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!