"Maza, maza muciņa, divējāds alutiņš", tā par olu saka latviešu tautas mīkla. Divējāds tas ir labi līdz brīdim, kad recepte pieprasa tikai dzelteno vai balto alutiņu.
Dikti kārojas pavlovas, bet tur vajag tikai olu baltumus. Un, kur, pie visām olu čaumalām, lai liek tos olu dzeltenumus?! Ja nepieciešami tikai baltumi, tad var izlīdzēties, nopērkot rūpnieciski ražotus baltumus pudelēs, bet, ja recepte pieprasa dzeltenumus, ko pudelēs netirgo, tad atkal nākamā bēda, kur, lai liek baltumus?
Manā virtuvē visbiežāk pāri paliek tieši baltumi, jo, gatavojot savu izslavēto tiramisu, olu dzeltenumi nepieciešami vairāk nekā baltumi. Parasti baltumus saleju burciņā un pāris dienas uzglabāju ledusskapī, iegūstot laiku. Vēlāk tie pārtop vai nu omletē, vai bezē cepumos
Savukārt, ja gatavoju pavlovas vai versiju par latviešu iecienīto torti "Cielaviņa", tad dzeltenumi pārtop vaniļas mērcē, cepumos vai omletē.
Atzīšos, ka nereti viens vai otrs no "alutiņa muciņas" stāv iesprostots burciņā, gaidot savu pārtapšanu debešķīgā desertā, bet beigās tiek sakults ar garšvielām un brutāli piegāzts klāt uz pannas vakardienas kartupeļiem vai makaroniem. Ātri, sātīgi un vienkārši! Lai piedod man visi konditorejas dievi! Nedaudz smalkāks veids – apviļāt baltmaizes šķēles un ievietot vafeļu pannā vai vienkārši uz pannas pagatavot sātīgu karstmaizi. Pavisam izsmalcināts variants jau būs dzeltenumus vai baltumus ar piedevām saliet mafinu pannā un izcept izsmalcinātu uzkodu.
Galvenais, pirms ķeries pie receptes, kur ir nepieciešama tikai olas dzeltenums, piemeklē tai pārinieci, kurai nepieciešami baltumi. Jā, virtuvē sanāks pavadīt vairāk laika, nekā plānots, bet pretī iegūsi gastronomisku dubultbaudu .
Lai olas pārtop gardās kūkās, cepumos, omletēs, mērcēs un desertos!
Omlete ar sieru un banānu kaloriju skaitītājiem
Vienkārši un ātri pagatavojamas saldās omletes recepti kaloriju skaitītājiem iesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.
Sicīliešu brokastis
Esi izsalcis pēc jauna garšas piedzīvojuma savā virtuvē? Mums ir lieliska recepte, kas liks ne tikai tavām garšas kārpiņām lidot, bet arī kaimiņiem radīs nevaldāmu interesi par latvietim netipisko brokastu ēdienu.
Apelsīnu un marmelādes suflē
Gaisīgs kā mākonis – apelsīnu suflē, kas papildināts ar apelsīnu marmelādi. Turklāt deserta forma būs pavisam neparasta, jo par trauciņiem izmantoti izgrebti apelsīni.
Gaisīgā 'Pavlova' ar svaigām ogām
Valentīndienai, šķiet, nav nekā piemērotāka saldās kāres remdināšanai par gaisīgo un uz mēles kūstošo "Pavlovu". Ja vairies no šīs kūkas gatavošanas, jo process šķiet sarežģīts, tad pēdējais laiks lauzt šo pieņēmumu, jo tas pavisam neatbilst patiesībai. Pārliecinies par to pats!
Bezē cepumi ar rīvētu šokolādi
Ak, kraukšķīgie un gaisīgie putotā olbaltuma cepumiņi! Bezē, kas paši kūst uz mēles. Patiesībā pievienotā šokolāde cepumu garšu gandrīz neietekmē, toties ļoti atsvaidzina to izskatu!
Mājas torte 'Cielaviņa' ar lazdu riekstiem un granātābola sēkliņām
Ja tiktu veidots pašmāju iecienītāko kūku tops, "Cielaviņa" tajā noteikti ieņemtu godalgotu vietu, jo leģendāro torti ar kraukšķīgu riekstu bezē pamatni un bagātīgu šokolādes krēmu ir iecienījuši ļoti daudzi gardēži. Savu "Cielaviņas" versiju piedāvā mūsu lasītāja Maija Minskere.
Kafijas olu krēms tasītēs
Salds un pavisam vienkāršs olu krēms ar kafijas garšu vieglam desertam, kas ideāli piestāvēs pusdienām draugu vai ģimenes lokā. Kafija krēmā viegli uzmundrinās, bet kakao virskārta piešķirs saldajam ēdienam patīkamu smaržu.
Mājās gatavots plombīra saldējums
Pēc saldējuma mašīnas iegādes kā pirmo recepti ar saldējuma mašīnu izmēģinājām klasisko plombīra saldējumu, tiesa, mēs pievienojām nedaudz svaigu ogu sulu no mellenēm un avenēm iegūtu, tāpēc arī tik maiga lillā krāsa. Bieži un daudz tādu neieēdīsi, (un tas taču tikai pluss) bet kopumā saldējums ļoti garšīgs.
Olbaltuma cepumi ar riekstiem un rozīnēm
Ir receptes, kur nepieciešami tikai olu dzeltenumi. Ko darīt ar baltumiem? Jāgatavo olu baltuma cepumi.
Citronīgais olu krēms ar plūmju mērci
Iebraucot ar karoti maigajā olu krēmā, atklāsies, ka trauciņa apakšā tevi gaida pārsteigums - skābena plūmju mērce. Garšīgi!
Divas tortes vienā – 'Snickers' un Kijevas kūka
"Šī fantastiskā torte ir kaut kas pa vidu starp "Snickers" torti un "Kijevas" torti. Krieviski tortei ir nosaukums "Крещатый яр", kas burtiski tulkojas kā "Krustceļu aiza". Torti gatavoju savai mammai dzimšanas dienā," raksta Anastasija Safronova, kura ar šo torti startē "Tasty" recepšu konkursā.
Karaliskā mājas 'Cielaviņa' ar lazdu riekstiem
Mūsu lasītāja, pieredzējusi kūku cepēja Genovefa Galauliņa atklāj savas karaliskās "Cielaviņas" recepti – ar diviem krēmiem un grauzdētiem lazdu riekstiem.
Bezē rulete ar laima krēmu un ogām
Gaisīga bezē rulete ar spirgtu laima krēmu un sulīgām ogām. Mutē izkusīs katrs gabaliņš!
Slinkā 'Pavlova' jeb bezē ar ogām
Vasara tā vien mudina uzturēties ārpus telpām, ikdienas rutīnas un pavadīt vairāk laika ar tuviem cilvēkiem – draugiem un ģimenes locekļiem. Dodoties ciemos vai gaidot viesus, vienmēr noderēs gardu un viegli pagatavojamu vasarīgu desertu receptes, ar kurām palutināt savus mīļos. "Rimi" veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā sezonai aktuālu desertu recepti, kura iepriecinās ikvienu vasaras garšas baudītāju.
Mājās cepta torte 'Cielaviņa'
Kuram gan negaršo torte "Cielaviņa"? Mutē kūstošs bezē, šokolādes krēms un kraukšķīgi rieksti, mmmm! Vēl gardāka kūka būs, ja pagatavosi to pati! Vien nedaudz jāiemanās, cepot bezē kārtas, pārējais jau pavisam vienkārši! Piedāvājam portāla "Cālis.lv" lietotājas Sonicfox recepti. Pierakstā saglabāta autores oriģinālrakstība un stils.
Bezē rulete ar šokolādes krēmu
Kad gavēnis beidzies, var sevi palutināt ar kādu kārumu. Bezē rulete prasīs zināmas iemaņas un roku veiklību, bet rezultāts pārspēs visu gaidīto! Izmēģini!
Bezē rulete ar iebiezinātā piena un piparmētru krēmu
Saldi kraukšķīga bezē rulete ar kārdinošu iebiezinātā piena krēma pildījumu, turklāt šo jau tā bagātīgo garšu buķeti papildina arī rīvēta piparmētru šokolāde. Īsti svētki! Īsts baudījums!
Peldošās salas
"Sen zināmās un gardās peldošās salas - gards deserts īstiem kārumniekiem. Es izmantoju lauku olas, tāpēc vaniļas mērce sanāca tik skaisti dzeltena," recepti iesaka mūsu lasītāja Kristīne Henzele.
Ķiršu uzputenis ar krēmīgu vaniļas mērci
"Ko gan citu ogu laikā baudīt, ja ne desertus! Šī deserta veiksmes atslēga ir vaniļas mērce, jo uzputeni sakult jau māk katrs. Esmu lasījusi, ka kāds vaniļas mērces biezināšanai liek klāt miltus, ko es galīgi neatzīstu. Ja man nav olu, lai varu izvārīt īstu un gardu, tad labāk nevāru nemaz. Jo vairāk olu dzeltenumu vaniļas mērcei pieliek, jo biezāka un gardāka tā sanāk. Un tā kā man ir pieejamas mājas vistiņu olas, tad drošu sirdi to varu arī atļauties. Mērcīte iznāk bieza, krēmīga un ļoti garda," tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītāja Aija Kārkliņa.
Rabarberu–ingvera plātsmaize ar vaniļas mērci
Vienkārši pagatavojama kefīra–rabarberu plātsmaize, ko īpaši gardu padara ingvera sildošais aromāts un krēmīga vaniļas mērce.
Vārītais olu krēms ar vaniļu
Ideāli piemērots taršu un groziņu pildīšanai. Virsmu dekorējam ar svaigām ogām un skaists deserts ir gatavs!
Eklēri ar šokolādes - kafijas krēmu
Eklēri ar šokolādes - kafijas krēmu - gardums pie tējas vai kafijas.
Olu krēma deserts ar zemenēm
Saldais kārdinājums – karstā olu dzeltenumu zupa, kurā peld veselas zemenes. Būs īstais deserts vēsākajām un lietainākajām dienām, kad kaut nedaudz apsildīties ar vasaru. Viegli un garšīgi!
Vaniļas mērce
Iecienītā vaniļas mērce - garda piedeva saldajiem ēdieniem.