Smilšu mīkla ātri pagatavojama, to nevajag raudzēt kā rauga mīklu, tā, atšķirībā no plaucētās mīklas, ļaujas receptes uzlabošanai un pamainīšanai. Faktiski smilšu mīklu varētu saukt par drošo mīklu. Žigli samīcāma, ledusskapī pusstundu atpūtināma, tā ir gatava konditorejas varoņdarbiem – cepumiem, tartēm, groziņiem un plātsmaizēm.
Bērnībā es smilšu mīklu saucu par balto piparkūku mīklu, jo šķita dīvaini, ka tik gardo, ar sviestu bagāto veidojumu sauc neēdamas substances vārdā. Un mīkla bērnībā garšoja labāk par pašiem cepumiem. Luncinājos ap virtuves galdu, kur tika mīcīta mīkla, un dīcu, lai ome atstāj nesamīcītas sviesta - cukura drupačas.
Omes mudināts, tētis nocēla no plaukta gaļas mašīnu un pieskrūvēja pie galda. Tas bija zemais starts cepumiem! Mēs ar māsu vilkām ārā metāla uzpariktes, ko tētis iestellēja gaļas mašīnā. Uz garenā metāla bija pieci dažādu formu caurumi, visvairāk lietojamā bija “zāģītis” no tā cepumi sanāca tādi skaisti viļņaini.
Pēc pāris minūtēm virtuve saldi nosmaržoja pēc vaniļas, un pasaulē gardākie cepumi bija gatavi – trausli, saldi un bezgalīgi gardi! Tie bija cepumu etalons, manuprāt, visiem cepumiem bija jāgaršo šādi. Saprotams, ka veikala piedāvājums bija skumja atblāzma par to, kas tapa mūsu virtuvē.
No smilšu mīklas tika gatavotas arī plātsmaizes, kas manā izpratnē bija pakāpi pārākas par rauga mīklas gardumu. Savukārt smilšu mīklas groziņus ar zefīram līdzīgu pildījumu izcili gatavoja māsas krustmāte. Viņa to dara joprojām, un, iekožoties mazajā našķī, var teleportēties bērnībā, kad viss bija iespējams, sasniedzams un uzvarams! Un, protams, apēdams!
Nevar nepieminēt cepumus "Riekstiņi", kur smilšu mīklas cepums pildīja rieksta čaumalas lomu, bet vārītais krēms - rieksta kodolu. Šie cepumi bija īpašās svētku reizēs, jo, kuram gan laukos laiks metāla formiņās pildīt mīklu, cept, atdzesēt, sasaldināt ar krēmu un salipināt kopā!
Tagad, kad esmu izaugusi, smilšu mīkla man ir pamatne dažādām tartēm. Šo uzdevumu mīkla pilda visbiežāk. Taču pāris reižu gadā, visbiežāk rudens un ziemas periodā, es velku ārā Kanādas draudzenes Baibas dāvāto smilšu cepumu pannu un gatavoju skotu cepumus, ko pasaulē dēvē par “shortbread”. Tie ir ļoti trausli un ļoti gardi, nedaudz līdzīgi maniem bērnības cepumiem. Cepumu panna ir apaļa, ar trijstūra iedaļām un bagātīgu reljefā attēlotiem dadžiem, kas ir Skotijas simbols. Dadžu zīmējums glīti ieņem savu vietu uz cepuma, bet, mielojoties ar mazajiem trijstūrīšiem, nevaru nedomāt par Skotijas augstmaņiem un dāmu kuplajiem apakšsvārkiem. Cepumu senais nosaukums bija apakšsvārki, jo apaļais cepums, kas sadalīts mazos trijstūros, atgādināja tā laika apakšsvārkus – krinolīnu. Mūsdienās populārāka ir pirkstu formas cepumi, īkšķa gari taisnstūrīši ar iespiestām iedobītēm.
Pati smilšu mīkla ir ļoti pateicīga, lai izdotos arī iesācējiem. Tā ļaujas eksperimentiem – daļu parasto miltu var aizstāt ar mandeļu miltiem, pierīvēt citrusa miziņas vai piebērt kanēli garšas uzlabošanai. Galvenais nosacījums ir auksts sviests, ātra tā sakapāšana ar pārejām sastāvdaļām un pusstundas atpūtināšana. Tālāk jau katrs var rīkoties pēc saviem ieskatiem – cept mutē kūstošus cepumiņus, bagātīgas tartes vai drupačām pārkaisītas plātsmaizes.
Piepildi virtuvi ar cepumu smaržu!
Trauslā smilšu mīkla
Trauslo smilšu mīklu izmanto dažādiem mīklas groziņiem (kišiem, tartēm un pīrāgiem), kurus pēc tam pilda vai nu ar sāļu, vai saldu pildījumu. Ļoti svarīgi mīklas gatavošanas procesā visus produktus censties uzturēt aukstus. Groziņš iznāks trausls un nedaudz atgādinās kārtaino mīklu. Mīkla ir ļoti neitrāla un piemērota gan saldiem, gan sāļiem pildījumiem.
Cepumi 'Riekstiņi' ar vārīto kondensēto pienu
Saldais našķis no bērnības – trauslas smilšu mīklas riekstiņi ar kondensēto pienu. "Šeit būs recepte saldajiem riekstiņiem, ko smuki pasniegt kā dāvanu mīļajiem!" konkursa pieteikumā raksta Kristīne, kura vēlas iegūt vērtīgo Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursa balvu.
Bretaņas sviesta cepumi ar citronu krēmu
Plani, trausli un kārdinoši smaržojoši - tādi ir šie Bretaņas sviesta cepumi. Vislabāk tos baudīt ar skābenu citronu krēmu vai sāļo karameli. Īsts kārumnieka sapnis! Recepti iesaka šefpavāre Inga Kalniņa.
Sviesta cepumi ar šokolādes glazūru un valriekstu pusītēm
Gardie smilšu mīklas cepumiņi ar tumšās šokolādes glazūru un valriekstu pusītēm greznos ikvienu svētku galdu. Tos var arī iesaiņot mazās paciņās un pasniegt draugiem dāvanā.
Dzērveņu - olu putu pīrāgs
Gaisīgais un gardais dzērveņu - olu putu pīrāgs.
Mini tartes ar citronu krēmu un olbaltumu cepurīti
Ikviens, kas pagaršojis šo desertu, priekā gavilēs, jo nepārspējamā garšu kombinācija, ko sniedz kraukšķīgā auzu maizcepuma pamatne, citrusīgais krēms un gaisīgi saldais olbaltums, gluži vai liek pacelties desmit centimetrus virs zemes.
Apgāztā ābolkūka jeb 'tarte tartin' Šampētera versijā
Apmainot vietām saskaitāmos, summa nemainās, vēsta matemātika. Tāpat ir ar ābolu tarti – vēkšpēdus vai klasiski – garša dievīga! Un āboli pieejami visu gadu.
Konditoreju klasika: Smilšu mīklas groziņi ar gaisīgu olbaltuma krēmu
Recepti daudzu iecienītam bērnības kārumam no padomju konditoreju klasikas iesaka garšīgā "Instagram" konta karineljka saimniece, konditore Karina.
Olu krēma groziņi
Kārdinoši trausla mīkla un maigs olu krēms, kam pa virsu uzkaisīts smaržīgais muskatrieksts - tas viss apvienots gardos groziņos. Deserts, kura katrs kumosiņš liks garšas kārpiņām aiz sajūsmas dejot.
Citronu kūciņas
Kraukšķīgie un trauslie groziņi ar burvīgo citronu krēmu būs perfekti pie pēcpusdienas tējas vai kafijas.
Smilšu mīklas gredzeni ar riekstiem – zelta klasika
Ir tādas kūkas, saldie un cepumiņi, kas, šķiet, bijuši vienmēr – kopš vien sevi atceramies. Smilšu mīklas gredzeni ar daudz, daudz grauzdētajiem riekstiem pa virsu ir tieši tāds našķis. Kurš vēl bērnībā slepus knibinājis riekstus no virsiņas, vēl pirms gredzeni likti uz galda?... Recepti no saviem bērnības našķu krājumiem iesaka Veronika Ļevša.
Smilšu mīklas Lieldienu zaķi ar konfekšu astītēm
Garaušu cepumi būs vizuāli pievilcīgs Lieldienu akcents. To fifīgums slēpjas tieši "pūkainajās" astītēs, kas veidotas no apaļām šokolādes konfektēm ar riekstu apvalciņu un krēma pildījumu. Šie zaķu cepumi īpaši iepriecinās bērnus un radīs svētku noskaņu mājās. Recepti iesaka gardēde Veronika Ļevša.
Smilšu mīklas biezpiena plātsmaize ar rozīnēm
Visticamāk, plātsmaize savas lieliskās garšas dēļ pazudīs no šķīvja zibens ātrumā, taču, ja kāds gabaliņš būs palicis, tad nākamajā dienā būs vēl garšīgāk. Biezpienmaize ar rozīnēm un rīvētu citrona miziņu akcentam atsauc atmiņā bērnību ar šī kāruma baudīšanu, kas bija svētki. Recepti iesaka gardēde Valentīna Bogdanova.
Foto recepte: Vārītā krēma un smilšu mīklas kūka
"Tā ir kā pildīts, maigs un sulīgi drupans cepums. Ļoti, ļoti garšīga un lēni baudāma, lai tās garša vēl ilgi paliek atmiņā, jo katru dienu jau tādu neizcepsim. Šīs kūkas recepte ir atvesta no Toskānas. Itāļi šo kūku cep lielā, lēzenā pannā ar zemām malām. Man tādas nav un arī nevēlējos meklēt pannu vienai kūkai, tādēļ vispirms krēmu atdzesēju līdz istabas temperatūrai, lai tas ir biezāks un tad leju uz mīklas. Kad krēms būs atdzisis, tas tik ļoti netecēs un tam mierīgi varēs uzlikt pāri otru mīklas apli un malas saspiest. Ir noteikti vērts to kādreiz izcept!" pārbaudītu recepti piedāvā kulinārijas bloga "Family Feast" autore Ārija Avota.
Vienkāršā smilšu mīklas drumstalkūka ar ievārījumu
Vienkārši pagatavojams, garda un drupana smilšu mīklas un ievārījuma drumstalkūka, kuras sastāvdaļu sagatavošana aizņem tikai 10 minūtes. Ideāls kārums pie tējas vai kafijas. Recepti iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Rabarberu drumstalmaize ar avenēm un smilšu mīklas pamatni
"Nogriezu pirmos sešus mazos rabarberu kātus, nu vajag to kūku man! Tā kā rabarberu bija maz, liku klāt vēl pagājušā gada avenes, ko saldētava glabāja. Smilšu mīklas pamatne, augšā drupačas," rabarberu un aveņu plātsmaizes recepti iesaka garšīgās "Facebook" lapas "Zanes receptes" saimniece Zane Zepa.
Tarte ar maigu olu krēma pildījumu
Ja tev garšo portugāļu slavenās olu krēma kūciņas "pasteis de nata", tad noteikti būsi stāvā sajūsmā arī par šo krēmīgo tarti. Recepti iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna Šulce-Palma.
Smilšu mīklas cepumi ar pekanriekstiem
Gardi un saldi cepumiņi ar pekanriekstiem. Cepumi būs patīkami kraukšķīgi, kā arī kusīs mutē, pateicoties smilšu mīklai un pūdercukuram.
Ābolkūka no gatavās smilšu mīklas
Ātrais variants - ābolkūka no gatavās smilšu mīklas.
Smilšu mīklas sirsniņcepumi ar dzērvenēm
Mutē kūstoši sirsniņcepumi ar spirdzinošiem dzērveņu gabaliņiem, kuri noslēpušies aiz cukurotās garoziņas.
Franču zīda kūka - vēsas šokolādes putas zeltainā smilšu mīklas groziņā
Decembris ir tas gada laiks, kad es īstenoju desertu receptes, kuras citkārt šķiet pārāk izsmalcinātas. Dekadentiskas, grēcīgi saldas un šokolādīgas. Bet ar vienu BET, ko es ievēroju allaž - šīm receptēm jābūt vienkāršām un uzticamām. Jo šai pasaulē ir divas lietas, ko es nevēlos pieredzēt - pavadīt visu dienu virtuvē un vilties par rezultātu. Šī iemesla dēļ es dievinu franču "zīda kūku". Vienkārši pagatavojama, grēcīgi garda un šokolādīgi izsmalcināta!