Ēst zaļos lociņus ir gluži kā bučoties ar pavasari. Skūpsts tāds saldi sīvs, bet apstāties nevar, kamēr nav sauja nograuzta un elpa kļuvusi stipra un pikanta. Kad pirmā kāre remdēta, laiks lociņus godināt biezpienā, pīrāgos un pesto!
Paši paši pirmie nograužamie pavasara vēstneši izspraukušies uz palodzes. Gluži kā skolēns, kurš, labi sagatavojies stundai, vicina gaisā roku, tā arī zaļie asni izlīduši no sīpola, slejas augšup. Teicamniekus parasti ietupinu mazā ūdens burciņā un dodu iespēju uzzaļot un izstiepties pretī pavasarim. Paši pirmie loki aiziet šņak-šņak pa tīro bez piedevām. Nākamā porcija jau iekārtojas uz rupjmaizes ar biezpienu, bet tad jau klāt laiks, kad sīpolloki sakuplojuši dārzā un plūcami saujām.
Ja tiktu piešķirta balva par universālāko pavasara garšvielu, tad loki noteikti saņemtu zelta medaļu!
Ar loku palīdzību var uzlabot gan zupas, gan biezpienu, gan salātus un kartupeļus. Tie vienlīdz labi izcelsies rītišķī uz brokastu maizēm, gan vakariņu salātos.
Visātrāk un gardāk ir tos piešņikāt klāt uzlabojamam ēdienam, bet atbalstāma ir ideja lokus pārstrādāt kādā ilgspēlējošā ēdmaņā, piemēram pesto. No lokiem var pagatavot izcilu krēmzupu, tikai jāizlemj, ar ko sīvo lakstu sapārosi. Loks nav izvēlīgs, viņš draudzējas ar visiem dārzeņiem, bet zupām vislabāk izvēlēties pākšaugus vai dārzeņus, kas iebiezina zupu.
Pašā loku brieduma laikā mēdz gadīties, ka ar šiem zaļumiem dāsni apdāvina visi, kam tie saauguši, bet cilvēks, kam sava dārza nav, ņem pretī nedomājot. Brīdī, kad mājās visas vāzes pilnas ar apēdamo pavasari, jāsāk domāt, kā saglabāt, lai nesavīst.
Ja loki nāk komplektā ar visu sīpolu, tad vislabāk to ielikt ūdens burkā, bet burku ledusskapī. Lai izvairītos no loku apkalšanas, uzmauc virsū plastmasas vai papīra maisiņu. Lokus bez sīpola ietin, apslaka ar ūdeni un glabā ledusskapja atvilktnē.
Taču, ja loku ir tik daudz, ka pat ledusskapī un vāzēs vietas nav, tad jāatrota piedurknes un jāsagatavo tie ziemai. Visātrākais, protams, ir sakapāt un sasaldēt, bet var arī izkaltēt cepeškrāsnī un uzglabāt cieši noslēgtās burkās.
Ja tev ir loki un eļļa, tad, savienojot šos abus, iegūsi aromātisku un pikantu eļļu, ko ledusskapī uzglabāt pāris mēnešus un papildināt salātus vai kādu wok ēdienu.
Lokus var arī sālīt un marinēt, gluži tāpat kā visu ražu. Sālīšanai vajadzēs tikai lokus un sāli, kā arī trauku, kur to darīt. Sālīšana notiek pēc būvniecības principiem – viena kārta loku, viena sāls un tā uz priekšu, līdz trauks pilns. Ieteicamā proporcija – uz 100 gramiem loku viena ēdamkarote sāls.
Laiks lokoties un spokoties! Lai saldi sīva pavasara buča!
Vistas šnicele ar lociņu pesto
Garda un garšaugiem bagāta šniceļu recepte – tās apvārtītas ne tikai miltos un rīvmaizē, bet arī sakultā olā, kurai pievienoti lociņi un pētersīļi. Gardākām pusdienām klāt arī lociņu pesto, bet kā piedevas var izvārīt kartupeļus.
Nedaudz neparasta un sātīga gaļas pankūka, kurai zaļie lociņi piešķir pavasarīgu svaigumu. Ja vēlies, cep vairākas nelielas pankūciņas un pasniedz tās ar mērci un zaļajiem salātiem.
Ātrā pelmeņu zupa ar sēnēm un lociņiem ķīniešu gaumē
Ja aptrūkušās idejas, kā gardi pagatavot pelmeņus, tad sildoša, aromātiska un ātri pagatavojama dārzeņu zupa ar cūkgaļas pelmeņiem būs īsts atklājums darbadienu vakariņām. Ingvers, ķiploki, sojas mērce un lociņi piešķirs šai zupiņai Ķīnas tradicionālajai virtuvei raksturīgas garšas nianses.
"Negaidīti vēsajā maijā organisms brēktin brēc pēc kā svaiga un vitamīniem bagāta, tādēļ ierasto frikadeļu zupu patīkami atsvaidzinās tikko plūktas dilles, lociņi un redīsa kraukšķis," - iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna Šulce–Palma.
Ja tev nepatīk suši rullēšanas process, bet suši ļoti garšo, izmēģini tos tortes jeb salātu kārtojuma formā. Tajā izmanto tradicionālās suši sastāvdaļas, kuras liec konditorejas riņķī, un kārtām pievieno sastāvdaļas, kas tev šķiet tīkamas. Receptei nav noteiktu proporciju, jo šoreiz labāk noderēs gatavošana uz aci jeb pēc sajūtām. Lieliskās garšas noslēpums ir rīsu pareiza novārīšana, viss pārējais – improvizācija. Recepti iesaka gardēde Evita Lindersone.
Gardās un ātrās saldo kartupeļu vafeles vasaras brokastīm
Dažreiz vislabākās brokastis izdodas rītos, kad mājās it kā nekā TĀDA nav. Lieliskā omā pavirinot virtuves skapīti, ledusskapi un vafeļu pannu, var izdoties uzburt izcili gardas un fotogēniskas vafeles. Servē ar krāsainiem dārzeņiem un zaļumiem un liec kaut Instagram! Recepti saulainā vasaras rītā ātri izdomāja un pagatavoja Ilze Lipska no ģimenes saimniecības Krimuldas laukos "Absolūts ēd".
Košie dārzeņu salāti ar makaroniem un zemesriekstu mērci vasarīgam piknikam
Vasarīga, svaiga un viegli pagatavojama pastas salātu recepte, ko iesaka ēdienu blogere Anna Panna. Šos salātus iespējams ērti paņemt līdzi jebkurā izbraukumā, un to pagatavošanai nepieciešamas vien pāris minūtes. Dodies zaļumos un izbaudi vasarīgu svaigumu arī uz sava šķīvja!
Siļķei kažokā vasarā par karstu! Taču baklažānu dzimtene ir Ķīna un Indija, tāpēc baklažāniem karstumiņa nekad nav par daudz. Baklažāni kažokā ir garšīga, veģetāra, krāsaina, augu pasaulē balstīta maltīte, kas ar garantiju garšos arī neveģetāriešiem. Šo krāsaino “kūku” droši var piedāvāt arī bērniem - recepti pārbaudījusi, gatavojusi un iesaka dvīņu mamma Ilze Kraukle, kuras "Instagram" kontā @kraukleni_gatavo atradīsi vēl daudzas bērniem un veģetāriešiem draudzīgas ēdienu idejas.
Karaliskie krāsnī ceptie kartupeļi ar bekona un siera pildījumu
Skaidra lieta – 100 un 1 kartupeļu recepte katram latvietim ielikta šūpulī. (Kopā ar vienīgo pareizo aukstās zupas recepti un vēl dažām gastronomiski svētām lietām.) Tad nu tā – tagad mums būs 102 kartupeļu pagatavošanas receptes! Šajā kartupeļu receptē Nr.102 ir viss, kas vajadzīgs – rezultātā kartupelim ir kraukšķīga miziņa, maigs un sātīgs mīkstumiņš, sātīgs, aromātisks bekoniņš, pakusis sieriņš, maigi sīvs lociņš pa virsu… Karaliska maltīte!
Ticējumi vēsta, ka Ziemassvētkos jāēd pīrāgi, lai nākamgad būtu daudz pārsteigumu. Lai izpildītu šo tradīciju, vienlaikus domājot arī par to, ka Ziemassvētku galds būtu mūsdienīgs un svinētājiem nākamajā cienā nevajadzētu lūkot pēc kāda pārēšanās simptomus mazinoša medikamenta, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone un "Elvi" piedāvā recepti sāļajiem biezpiena pīrādziņiem.
Aukstās zupas variācijas ir nebeidzamas. Izmēģini auksto zupu pagatavot blenderī tikai ar divām sastāvdaļām. Blendēšana padara zupu maigi putainu un viendabīgu, un skābēto gurķu un zaļumu papildinājums sniedz bagātīgu garšu un aromātu buķeti. Skaistas un garšīgas vasaras pusdienas 10 minūtēs!
Man patīk vakariņām gatavot olu ēdienus. Un ne tikai tādēļ, ka tās ļoti labi sader ar ceptu bekonu (nav noslēpums, ka man garšo bekons), bet arī tāpēc, ka tās gatavot ir vienkārši, turklāt itin veselīgi.
Veselīgas ēšanas mērķis vai ne, bet 2022. gadā šie veselīgie salāti ir skatīti "TikTok" platformā vairāk nekā 20 miljonus reižu! Tas nozīmē tikai vienu – tie ir obligāti jāizmēģina. Tie ir ļoti viegli pagatavojami, turklāt šis ir tas gada laiks, kad vairums no mums ir noteikuši mērķi – pievērsties veselīgiem ēšanas paradumiem. Lūk, šis ir tas ar ko vari sākt!
Foto recepte: Saldēti zaļumu pesto kubiņi ziemas krājumiem
Vasarā, kad dobēs lekni sazaļojuši sīpolloki un dilles, salātos vien tos nekādi nenoēst. Lai vitamīniem bagātie laksti neaizietu postā, no tiem pavisam ātri un vienkārši var pagatavot saldētus pesto kubiņus, ko ziemā pievienot zupām, sautējumiem, atkausējot izmantot gaļas marinēšanai, ziest uz maizītēm vai iemaisīt brokastu biezpienā. Vienkāršu ideju lielāka zaļumu daudzuma izmantošanai iesaka garšīgās "Instagram" lapas button_food autore Ērika Siliņa.
"Šādi es gatavoju auksto zupu. Sanāk vienmēr un ļoti garšo," savas iecienītās vasaras veldzes recepti komentē vegānisko recepšu bloga "Mr. Magpie" autore Ieva.
Veselīgie lavaša rullīši ar dārzeņu salātu pildījumu kaloriju skaitītājiem
"Svētki garām, gaļas esam saēdušies, tādēļ var ļaut kunģim nedaudz atpūsties no tās pārstrādes, vietu dodot dārzeņiem. Ja esi asu, pikantu ēdienu cienītājs, tad šie lavaša vai tortilju rullīši ar veselīgu salātu pildījumu tev garšos," recepti kaloriju skaitītājiem piesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.
Dabā gatavots rasols ar šašliku un jaunās ražas dārzeņiem
Rasols ne vienmēr ir bijis smalkos gabaliņos sakapāts un sajaukts ar majonēzi - pirmsākumos rasola jeb Olivjē salātu sastāvdaļas tika eleganti izkārtotas traukā, majonēzi pasniedzot kā piedevu. Iedvesmojoties no klasikas, savu versiju par rasola tēmu piedāvā pavārs Renārs Purmalis sadarbībā ar "Mežpils alus".
Rauga pankūkas ar kaltētām sēnēm un zaļajiem lociņiem
"It kā parastas pankūkas, bet šoreiz tās tiek piedāvātas ar pašu lasītām, kaltētām baravikām un vitamīnu pilniem zaļajiem lociņiem. Labākas par jebko!" tā savu iecienīto recepti piesaka mūsu lasītājs Ivars, piedaloties "Tasty" recepšu konkursā, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai.
Biešu aukstā zupa vien pāris minūtēs? Šī recepte pierāda, ka tas ir iespējams. Liec sastāvdaļas katlā, sablendē un baudi! Ņamm...Recepti piedāvā "Stirna&avocado".
Ar rupjmaizes 'ķieģelīti' iebiezināta biešu aukstā zupa
Ja tev ierasts, ēdot biešu auksto zupu, piekost klāt rupjmaizes "ķieģelīša" šķēli, tad tev noteikti jāizmēģina šī recepte, jo ar skābenās maizītes drupačām iebiezināta aukstā zupiņa garšo tiešām lieliski.
Ātri un vienkārši pagatavojama mērce no dārzos lekni saaugušajiem zaļajiem lociņiem un saldā krējuma. Īpaši labi garšos ar vārītiem jaunajiem kartupeļiem. Recepti Sīpolu ceļa konkursam iesūtījusi Alvja mamma.
Pavasarīgi vieglu uzkodu var pagatavot, sajaucot graudaino biezpienu ar redīsiem un zaļumiem. Var izvēlēties jebkādus zaļumus, kas mājās, piemēram, tomātus un Ķīnas kāpostu.
Man ļoti garšo cepti kartupeļi "mundierī" ar olu un bekonu. Vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt jau tādēļ, ka ola, iecepta kartupelī, kļūst par krēmīgu mērci. Otrkārt, bekons. Treškārt, dievīgā garšu kombinācija, kas rodas, samīcot kartupeli ar sviestiņu un pienu, pievienojot sāli un piparus un izveidojot mīkstu "gultu", kurā iecepties olai. Un galu galā - ikvienā kumosā ir nedaudz olas, bekona un kartupeļu biezeņa. Bum!
Aukstā skābeņu zupa ar zirnīšiem un marinētām bietēm
Tuvojoties svētkiem, jaunu garšu meklējumos mūsu ceļš aizveda līdz restorānam "Bibliotēka Nr.1" un šīs vietas šefpavāram Mārim Jansonam, kurš nu "Tasty.lv" lasītājiem piedāvā atspirdzinošu auksto zupu ar svaigām skābenēm un kefīru. Aukstās zupas pamatu sagatavo atsevišķi no piedevām, abas daļas sajaucot pirms pasniegšanas. Ja marinētas bietes būs jau gatavas, zupu varēs pagatavot ļoti ātri.
Šādi sagatavotus kartupeļus var pasniegt grila vakarā pie grilētas gaļas, kopīgi ar kādiem svaigajiem, zaļajiem salātiem vai pasniegt kā uzkodu dienas vidū.
Vasarīgi krēmīga un garda biezzupa, kas būs gatava pasniegšanai vien 10 minūtēs. Tik tiešām – ja zirnīši, sīpolloki un buljons jau sagatavoti, gatavošana aizņems ļoti maz laika.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit