zefīra uzkodas
Foto: Shutterstock

Zefīrs ir teicams našķis ne tikai kā solo spēlētājs, tas ir izcils arí komandā. Ko tik no šī salduma nevar pagatavot! Desertus, kūkas, cepumus, ar to var bagātināt sviestmaizes un dzērienus. To var pat grilēt!

Ja zefīrs būtu gadalaiks, tad tas noteikti būtu pavasaris, ziedoņa laiks, kad ābeles, plūmes un ievas pārvēršas kupenās zefīru krāsā. Toņi tik maigi, ziedi tik glezni un gaiss tik dzidrs! Īsts zefīru laiks! Tas jānosvin! Ar zefīriem, saprotams!

Man zefīrs ir bērnības našķis. Zefīru varēja dabūt tikai tad, kad mammai bija jādodas darba darīšanās uz Rīgu, jo lauku bodē no saldumiem varēja dabūt tikai sauso ķīseli un cietu halvu, kā arī sveramās, kopā sakusušās ledenes. Zefīrs bija visu saldumu Olimps. Vakarā, kad mammai bija ar vilcienu jāierodas no Rīgas, nepacietībā trinos gar logu un mēģināju saskatīt, vai maisiņā ir vai nav zefīrs. Parasti zefīra kaste nodevīgi vīdēja no maisiņa ārā. Ak, kas tā bija par svētlaimi – iekosties saldajā mākonī. Zefīru vienmēr bija par maz, man šķita, ka varētu apēst visu kasti viena pati. Tāds bija mans mērķis laikam "kad izaugšu liela". Es izaugu, un zefīri sabojājās. Tie vairs negaršoja kā bērnībā. Tie no kastēm pārcēlās uz paciņām, kļuva saldāki un mazāk mīksti. Laikam ritot, parādījās arī citi zefīra ražotāji, un es tos testēju, vērtējot, lai garšotu kā bērnībā. Piemēram, Skrīveru pusē ražotie visvairāk atbilst bērnībā baudītajiem.

Ko iesākt, kad esi pieaudzis un izēst zefīra kasti vairs nav ne vēlmes, ne spēka? Ir laiks kļūt radošam un gatavot dažādus kārumus. Zefīrs ir izcils pamatakmens dažādiem desertiem un kalpo kā laba garšviela dažādos karstos dzērienos.

Nu, ko – iepērkam zefīrus un, lai top!

Saldie kārtojumi

Foto: Shutterstock


Visātrākais, gardākais un vienkāršākais deserts, manuprāt, ir zemeņu-zefīru-putukrējuma kārtojums. Zefīri kā ķieģelīši, putukrējums – cements, bet zemenes – dekoratīva josla. Svarīgi putukrējumam nepievienot papildu cukuru, jo zefīri tápat saldinās desertu. Pateicoties pektīnam, kas atrodas zefīros, deserts arī būs kompakts un viegli pasniedzams.

Foto: Shutterstock

Zemeņu vietā var izvēlēties citas ogas vai ogu mērci, var pievienot arī cepumus "Dāmu pirkstiņi", kas iepriekš izmērcēti, piemēram, kafijā vai kādā skābākā sulā.

Zefīrs kā rotājums

Foto: Shutterstock


Gan mūsu pašu zefīri ar ilgvilņiem līdzīgo frizūru, gan svešzemnieces pastilas, tautā dēvētas par māršmeloviem (no angļu val. - "marshmallows") – abi vienlīdz noder, lai izrotātu kūkas, cepumus, virtuļus, tartes un citus konditorejas meistardarbus. Mazie zefīriņi ir ļoti ērti uzbēršanai uz dažādām glazūrām, kur tie eleganti pielīp.

Saldās uzkodas

Foto: Shutterstock


Zefīrus var izmantot kā pamatu, lai veidotu dažādas mini uzkodas. Sapāro zefīru ar zemeni, biezpiena krēmu, citrusa gabaliņu! Zefīrus var ietupināt starp cepumiem, tos nedaudz apgrilējot. Ja vēl pievienosi šokolādi, tad taps našķis, ko visi gribēs vēl un vēl!

Cepumu un kūku piedeva

Foto: Shutterstock


Gandrīz katru cepumu vai kūkas recepti var uzlabot ar gabaliņu zefīra. Rēķinies, ka zefīrs sasaldinās šo konditorejas izstrādājumu, tāpēc samazini cukura daudzumu receptē.

Savukārt pastilu zefīriņi ļoti labi iederēsies dažādu šokolādes desu gatavošanā.

Saldā sviestmaize

Foto: Shutterstock


Gribi būt bērnam mīļākais vecāks? To samērā viegli un ātri izdarīt, ja mājās ir sviestmaižu tosteris, baltmaize un zefīri.

Uz vienas baltmaizes sagriez vai saber zefīrus, otru šķēli virsū un tosterī iekšā! Garšos gan silta, gan atdzisusi!

Karsto dzērienu draudziņš

Foto: Shutterstock


Karsts kakao ar kaudzi zefīru pastilu, kas lēnām kūst, ir romantisko kino klasika. Kāpēc gan tev to neatkārtot?

Starp citu, ja garšo salda kafija, sablendē kopā zefīru ar saldo krējumu un pievieno karstajai, melnajai dzirai! Mmmm! To var dzert arī rūgtās kafijas cienītāji – tik garda tā ir!

Grila klasika

Foto: Shutterstock


Uz ugunskura vai grila apcepinātas dižpastilas ir visu laiku labākā piknika bezrecepte. Vajag tikai iesmu, pastilas un uguni. Var ēst svaigi pakusušas, var likt uz cepumiem, var smērēt uz maizes un baudīt saldumu, kas liek saķept mutei un baudīt mirkli!

​"Tasty" dalās ar zefīru ziedoņa cienīgu recepšu mākoni. Lai salda mielošanās!

Foto recepte: Klasiskā siera kūka soli pa solim

Foto: DELFI

Šo recepti saglabā, jo uz tās bāzes varēsi gatavot dažnedažādas siera kūkas. Šī ir klasiska ceptā siera kūka, ko katrs var uzlabot pēc savas patikšanas un vēlmēm : bagātināt cepumu pamatni ar riekstiem un augļiem, pievienot siera krēmam dažādas garšas un rotāt ar sezonalitātes aktualitātēm.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: debešķīgi gardie rabarberu zefīri

"Rabarberu zefīram ir maiga, saldenskāba garša, kurā lieliski kontrastē rabarbera skābums ar cukura saldumu. Internetā klīst dažādas receptes, tādēļ tikai eksperimentējot var nonākt pie tās, kura izdodas nevainojama. Beidzot mani rabarberu zefīri izdevās ideāli, tādēļ mēģināšu sīki un smalki aprakstīt procesu, lai tos sanāktu pagatavot arī citiem," ar pārbaudītu recepti dalās mūsu lasītāja Elīna Pentjuša.

Lasīt vairāk

Maigā suflē torte 'Putna piens'

Foto: Privātais arhīvs

Suflē torte "Putna piens" ir dievīgi garda aizgājušo gadu klasika. Maigs, mutē kūstošs suflē, viegls biskvīts un kārdinoša šokolādes glazūra. Ģimenē iecienītu sešdesmito gadu recepti, kas nodota mantojumā, iesaka Vineta Vīksna.

Lasīt vairāk

Grilēti augļu iesmiņi ar zefīriem

Foto: Publicitātes foto

"Grilēt var ne tikai gaļu un dārzeņus, bet arī augļus un saldos kārumus!" atgādina "Rimi" šefpavārs Normunds Baranovskis, piedāvājot kārdinošu recepti lieliem un maziem saldummīļiem.

Lasīt vairāk

Foto recepte: Ātrais zefīra, zemeņu un putukrējuma kārtojums

"Ak, šis debešķīgais zefīra un ogu kārtojums, kas jau ir iegājies kā oficiālais mūsu draugu saieta deserts Košraga vasarās! Lai arī tas ir labs gan ar sezonas zemenēm vai avenēm, tomēr mans favorīts ir ar dažādām meža ogām – meža zemenēm, mellenēm un avenēm. Der arī pa saujai upeņu vai jāņogu. Tā kā sezona ir īsa, sākam baudīt!" pārbaudītu recepti piedāvā kulinārijas bloga "Family Feast" autore Ārija Avota.

Lasīt vairāk

Neceptā šokolādes kūka ar riekstiem, zefīriem un sāļajiem kliņģerīšiem

Kārdinoša šokolādes kūka bez cepšanas – ar grauzdētiem riekstiem, zefīriem un sāļajiem kliņģerīšiem. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Vienkāršais zefīra krēms kūkām un tortēm

Foto: Shutterstock

Vien no trīs sastāvdaļām pagatavojams zefīra krēms, ko ziest uz tortes vai kūkas biskvīta, pildīt smilšu mīklas groziņos, vafeļu konusos, eklēros, kā arī izmantot dažādos citos garšīgos veidos. Krēms lieliski notur formu, tādēļ ir īpaši piemērots gaisīgu rozīšu un cita veida dekoru veidošanai.

Lasīt vairāk

Zefīru un putukrējuma deserts ar zemenēm

Foto: DELFI

Vienkārši pagatavojams, vasarīgs un izcili garšīgs - vai vajag vēl kādu iemeslu, lai pagatavotu šo kārumu?

Lasīt vairāk

Zemeņu groziņi ar gaisīgu zefīra krēmu

Foto: DELFI

Ne vienmēr jācep tortes un kūkas, tā vietā pagatavo smilšu mīklas groziņus un pildi tos ar to, ko sirds kāro. Kaut vai ar krabju nūjiņām, olām un lociņiem. Šoreiz gatavojām saldo versiju – ar pašgatavotu zefīru un zemenēm, bet vari izmantot arī mellenes vai avenes.

Lasīt vairāk

Maigā citrusaugļu un zefīru kūka

Foto: Shutterstock

Salds un reizē skābs, krēmīga pildījuma pavadībā. Izcils deserts, kas neprasīs daudz laika gatavošanā un sajūsminās zefīru cienītājus. Liec lietā mandarīnus, apelsīnus, greipfrūtus, kivi, pomelo vai citus skābos augļus, kas ideāli kontrastēs ar saldumu.

Lasīt vairāk

'Svara vērotāja trieka' - zefīra un augļu kūka bez cepšanas

Foto: DELFI

"Svara vērotāju trieka" - garda zefīra un augļu kūka, kurai nav nepieciešama cepšana.

Lasīt vairāk

Piparkūku kakao ar dedzinātiem zefīriem

Svētku sajūtai un īpašam pārsteigumam - kakao dzēriens ar dedzinātu zefīru.

Lasīt vairāk

Grilēti maršmelovi ar zemenēm

Foto: DELFI

Dārza ballītes izskaņā pie kafijas var piekost nevis kūku, bet saldos maršmelovu zefīrus, kas izcili sader ar skābenām zemenēm. Lai sagrilētu šo gardumu, nav nepieciešamas ļoti karstas ogles, tādēļ pēc šaslika cepšanas var vēl brīdi laiski pazvilnēt saulītē, atpūsties un tikai tad ķerties pie deserta gatavošanas.

Lasīt vairāk

Gaisīgie rabarberu maršmelovi

Foto: DELFI

Rabarberi pelnījuši sezonas laikā tikt izmantoti ne vien ātro kūku receptēs, bet arī kādā radošākā eksperimentā, piemēram, gaisīgos maršmelovos.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgās šokolādes bumbiņas ar maršmeloviem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Salds un kraukšķīgs našķis, kura pagatavošanai vajadzīgas vien četras sastāvdaļas, un mazliet roku veiklības. No Izkausētiem gaisīgajiem zefīriem jeb maršmeloviem un mazliet kraukšķīgu brokastu pārslu sanāks gardas šokolādes bumbiņas.

Lasīt vairāk

Ātrais našķis cepeškrāsnī: cepumi 'Selga' ar šokolādi un maršmeloviem

Foto: Privātais arhīvs, Aija Lietiņa

Kaut pikniku sezona jau beigusies, čaganās maršmelovu pastilas, ko mazi un lieli kārumnieki iecienījuši cept virs ugunskura liesmas, vēl nesteidz noglabāt tālākajā virtuves plauktā! Maršmelovi arī gada aukstajos mēnešos lieti noderēs ātra našķa pagatavošanai cepeškrāsnī. Recepti piedādāvā Ilze.

Lasīt vairāk

Brīvdienu pankūkas ar gaisīgu maršmalovu pildījumu

Foto: Privātais arhīvs

"Meitiņai dzimšanas dienā taisīju pankūku ballīti. Tā kā pa rokai bija pustukša maršmalovu paka, nolēmu tos izmantot pildījumam. Rezultāts izdevās pārsteidzoši labs, tādēļ nolēmu ar to padalīties. Karstumā uz pannas maršmalovi ātri vien izkūst, pārvēršoties čaganās, gaisīgās putās," stāsta receptes autore, mūsu lasītāja Līga.

Lasīt vairāk

Gaisīgs vaniļas un maršmelovu krēms ar ogām

Foto: Shutterstock

Pēc gardi paēstām vakariņām deserts ar saulainās vasaras saldi skābeno garšu pārsteigs ikvienu saldummīli. Apvienot gardākās vasaras ogas restorāna cienīgā, bet vienkārši pagatavojamā desertā, iesaka "Rimi" gardēdis Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Ugunskurā cepti banāni ar šokolādi un maršmeloviem

"Karsts saldais ēdiens, ar ko sasildīties rudenīgā piknikā, laivu braucienā vai vienkārši vēsos brīžos", ar ugunskurā cepto banānu recepti dalās "Delfi" žurnālists Ansis Īvāns. Viņš vienā dienā ar SUP dēli nobrauca visu Salacas upi, par piedzīvoto vari lasīt šeit.

Lasīt vairāk

Deserts uz maizcepuma ar ceptu 'marshmallow'

Foto: Māris Lapiņš

Amerikāņiem pikniki un nakts pārgājieni nav iedomājami bez saldajiem našķiem, kuru galvenajā lomā ir uz atklātas uguns apceptie marshmallows jeb pastilas. Tradicionāli šis deserts ietver cepumu, šokolādi un pastilu, taču šajā vēl jo labāk deserts garšo ar auzu maizcepumu, kas piešķir patīkamu kraukšķīgumu un auzu garšu.

Lasīt vairāk

Mīkstie kanēļa zefīriņi svētkiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Cukuroti, smaržīgi un ak, cik saldi! Gaisīgie zefīri būs ideālais Ziemassvētku našķis ikvienā mājā. Pie reizes, skaisti iesaiņotie zefīra gabaliņi var kalpot kā paša gatavota dāvana svētkos.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!