alus, gurķis, uzkodas
Foto: Shutterstock
Nav tiesa, ka vīri (un sievas), kam ir hokejs krūtīs, nejūt izsalkumu – un kā vēl jūt. Ar ko barot cilvēku pie televizora? Tāds ir jautājums.

Vadīt hokeja spēli – tas prasa spēku. Stratēģiski plānot spēles iznākumu, uzmundrināt mūsējos, garīgi samīcīt konkurentus; vērot tiesnešu darbības un neprašas vajadzības gadījumā sūtīt ziepēs, dillēs vai pie kuģa (atkarībā no nodarījuma smaguma), turklāt komentēt ne tikai spēles norisi, bet vienlaicīgi komentēt arī komentētājus – uh! Sakiet, ko gribat, bet būt par hokeja spēles vērotāju ir ļoti smags darbs. Ar tukšu vēderu to darīt nevar.

Foto: Shutterstock
Skaidrs, ka pirmā diena paiet nemanot ar veco, labi uzticamo televizora vērotāja komplektiņu, kāds nu kuram tas izveidojies: vēss dzēriens un čipsi no pakas, riekstiņi no bundžas, pica no kastes vai, ja tā laicīgi padomāts, vēl šis tas garšīgs no zēniem ar zilajām un zaļajām kastēm uz muguras. Bet ko ēdīs rīt? Kā dzīvot tālāk? Nervi būs beigti, tas jau tagad skaidrs, bet nevar jau vēl arī kuņģi sabojāt, ēdienu no pakām vien ēdot!

Sena gudrība gan vēsta, ka hokeja līdzjutējs ir kā kosmonauts – bezsvara stāvoklī apēdīs kaut zobu pastu no tūbiņas. Sazin kur tādi murgi rodas? Ir arī tādas hokeja vērotāju sievas, kas vīrieša barošanu hokeja čempionāta laikā salīdzina ar trīsgadīga bērna ēdināšanu: galvenais, lai pēc tam to visu var uzsūkt ar putekļu sūcēju un izmazgāt no dīvāna. Bet nebūsim nu tik politnekorekti – galu galā, arī sievietes skatās hokeju! Un arī sievietes grib kaut ko garšīgu, vērojot aizraujošus spēka paņēmienus.

Vārdu sakot, hokeja čempionāts mums ir dots, lai legāli un ar pilnu spēku nodotos visdažādāko našķīšu darināšanai, ko kopīgi notiesāt pie zilajiem ekrāniem ar melno ripulīti notikumu centrā. Runājot par tiem trīsgadīgajiem bērniem, zināma taisnība ir: līdzjutēju uzkodām nav jābūt tādām, kas izšķīst pirkstos vai visu noķēpā ar majonēzi. Arī ēdieni kā mākslas darbi diez vai būs vietā – nu kuram tagad laiks novērtēt no gurķa izgrieztu rozi? Vienkārši, garšīgi, pikanti, kraukšķīgi – tādai ir jābūt hokeja uzkodai. Tāpat kā hokejam: uzkod – un ir! Met – un vārti!

Foto: Shutterstock

Skaidrs, ka nekad nevar nošaut garām ar klasiku. Nu nevar veikalā pirkti un sazin kad gatavoti ķiploku grauzdiņi konkurēt ar mājās sviestiņā svaigi grauzdētiem, ar pašrocīgi ierīvētu ķiplociņu... Un kurš hotdogs var būt gardāks par mājās ceptām cīsiņmaizītēm? Cik tur tā darba – atkausējam kārtaino mīklu, ieliekam cīsiņu pa vidu un krāsnī iekšā! Kas par smaržu un garšu! Ja nu galīgi gribas satrakoties, var jau cīsiņu ietīt bekonā un tad likt krāsnī izčurkstināties – gaļā ir spēks, un kārtīgam līdzjutējam spēka vajag daudz!

Foto: Shutterstock
“Tasty” novēl skaistas uzvaras, izcilas spēles un gardus uzkožamos! Idejas atradīsi mūsu sportiskajā, pikantajā un garšīgajā uzkodu kolekcijā.

Mājās gatavoti ķiploku grauzdiņi

Foto: Shutterstock
Grauzdiņi ar ķiplokiem - ātri "pazūd" jebkādā tusiņā.

Lasīt vairāk

Baltie ķiploku grauzdiņi

Foto: Shutterstock
Baltmaizes ķiploku kumosiņi gatavi 10 minūtēs taukvāres katlā.

Lasīt vairāk

Sēklu maizes ķiploku grauzdiņi

Izmēģināšanas vērta recepte, kas pilnīgi noteikti ierindosies ballītes iecienītāko uzkodu topa augšgalā.

Lasīt vairāk

Cīsiņi kārtainajā rauga mīklā – konditoreju klasika

Foto: Privātais arhīvs
Tikko izņemti no krāsns, tie garšos īpaši labi. Tos ar prieku apēdīs arī bērni. Konditoreju klasika no bērnības laikiem interesantā un citādā izpildījumā. Recepti iesaka gardēde Judīte Suharevska.

Lasīt vairāk

Desiņas vai cīsiņi kārtainajā mīklā

Foto: DELFI
Ātrā uzkoda, kas jo īpaši patiks bērniem – cīsiņi mīklā. Izvēlies tādus cīsiņus vai desiņas, kas pašam garšo vislabāk. Ēd, kamēr silts!

Lasīt vairāk

Cīsiņu, bekona un marinētu gurķīšu uzkoda

Foto: Publicitātes attēls
Gaidāmi ciemiņi, bet par uzkodām esi piemirsis? Lūk, viena ļoti ātra, vienkārša un smeķīga ideja – cīsiņi, kas ievīstīti bekonā un pasniegti ar mazu marinēto gurķīti. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā "Rīgas miesnieks".

Lasīt vairāk

Uzlabotās olīvas – mājās gatavota Vidusjūras uzkoda

Foto: DELFI
Ir olīvas parastās un ir uzlabotās olīvas, ko uz svara var nopirkt veikalos. Bezgala gardas un dārgas ar, un vienmēr pietrūkst. Pagatavo Vidusjūras cienīgu uzkodu pats! Ģimene un draugi tev aplaudēs!

Lasīt vairāk

Siera standziņas ar timiānu

Foto: Virtuvē ar Unu
Kraukšķīga, aromātiska un garda uzkoda, kuras pagatavošana ir vieglāka par vieglu! Siera standziņu recepti piedāvā kulinārā bloga saimniece Una no "Virtuvē ar Unu".

Lasīt vairāk

Gurķu uzkoda ar ķiplokiem un sezama sēkliņām ķīniešu gaumē

Foto: Shutterstock
Vienkārši pagatavojama uzkoda un īsts našķītis tiem, kuriem tīk kreptīgās garšas. Ķiplokains marinēta gurķīša kraukšķīgums, patīkamā sezama sēkliņu klātbūtne un viegli austrumnieciska pēcgarša. Marinādes sulīgās garšas ar ķiplociņa noti savijušās ar gurķīša kraukšķīgo struktūru – tiešām lieliska MADE IN CHINA ideja.

Lasīt vairāk

Ātrie siera virtulīši, kas kūst uz mēles

Foto: Noras Sveces privātais arhīvs
Virtuļi nav tikai ar ievārījuma pildījumu! Tos var pagatavot arī no siera. Ātru, gardu un vienkāršu siera virtuļu recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta "ms.svece" autore un veselīga dzīvesveida entuziaste Nora Svece.

Lasīt vairāk

Šitake sēņu uzkoda piecu minūšu laikā

Foto: Viesturs Radovics/DELFI
Tikai četras sastāvdaļas, pāris minūtes un izsalkums remdēts gluži vai restorāna līmenī. Savu mīļāko šitake sēņu pagatavošanas recepti iesaka Andris Vjaksa, kurš saimnieko viesu mājā "Garīkas", šajā rakstā vari lasīt, kā viņš 90. gadu sākumā kļuva par pirmo šitake sēņu audzētāju Latvijā.

Lasīt vairāk

Siera bumbiņas gardai uzkodai

Foto: Privātais arhīvs
Siers jau pats par sevi ir gardums, un šādā izpildījumā – garšas bauda dubultā. Maiga uzkoda kopā ar pašgatavotu siera vai diļļu mērcīti. Recepti iesaka gardēde Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Zeltainie sīpolu gredzeni alus mīklā

Piektdienas vakars, bet netiec uz krodziņu? Uzbur ballītes atmosfēru mājas apstākļos! Gardie sīpolu gredzeni ir mājās pagatavojama uzkoda, kas lieliski papildinās tava iecienītākā atspirdzinošā dzēriena garšu.

Lasīt vairāk

Ātrā sāļo vafeļu un maltās gaļas uzkoda

Foto: Privātais arhīvs
Šī ātri pagatavojamā sāļo vafeļu un maltās gaļas uzkoda ir garšīga gan karstā, gan auksta veidā. Mērcītei vari sajaukt krējumu ar majonēzi, ķiploku un zaļumiem. Recepti iesaka mūsu lasītāja Oksana Matvijanko.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie siera cepumi ar melno sezamu

Foto: Publicitātes foto
Līgo svētku galda klāšanā katrs grib izcelties ar ko īpašu, bet reizē tradicionālu. Tā kā siers ir neatņemama svētku sastāvdaļa, veikals-noliktava "Gemoss" piedāvā recepti viegli pagatavojamiem siera cepumiem ar melno sezamu. Lieliska uzkoda vai ideja pašgatavotai dāvanai Jānim un Līgai.

Lasīt vairāk

Krabju nūjiņu un siera kotletes

Foto: Shutterstock
Ja gaļas vai zivju kotletes jau apnikušas, izcep zeltainas kotletītes no siera un krabju nūjiņām. Tās ir ātri pagatavojamas vien no četrām sastāvdaļām un vienlīdz labi garšos gan siltas, gan kā aukstā uzkoda.

Lasīt vairāk

Alus mīklā panētas krabju nūjiņas

Foto: Shutterstock
Garda, ātri pagatavojama uzkoda – krabju nūjiņas alus mīklā.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepts siers uzkodām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Karstā siera uzkoda baudīšanai ar vīna glāzi. Pagatavošanas princips pavisam vienkāršs – ņem sierus, kas ledusskapī aizkavējušies, sajauc un uzcep cepeškrāsnī. No tiem sanāks fantastisks gardums viesu pacienāšanai.

Lasīt vairāk

Uzkoda itāliešu gaumē ar dārzeņiem un šķiņķi – 'antipasti'

Foto: DELFI
Ar "antipasti" itāliešu virtuvē saprot uzkodu, ko pasniedz pirms pamatēdiena. Šajā receptē apcepti baklažāni un cukīni pasniegti ar Parmas šķiņķi un gardām itāļu olīvām. Recepti piedāvā restorāna "3" šefpavārs Juris Dukaļskis sadarbībā ar "Borjomi".

Lasīt vairāk

Mazās desiņu un sinepju maizītes no alus mīklas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Pikanta uzkoda, ko baudīt arī ar kādu stiprāku dzērienu – desiņu maizītes no alus un sinepju mīklas. Pasniedz ar tomātu mērci neilgi pēc izņemšanas no krāsns.

Lasīt vairāk

Pikantie vistas stilbiņi indiešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Pikanti un ātri pagatavojami vistas stilbiņi jogurta marinādē. Pasniedz ar maigu jogurta mērcīti, lai gaļa nebūtu pārlieku asa.

Lasīt vairāk

Asie siera načo

Foto: Publicitātes attēls
Kraukšķīgi, pikanti un ļoti gardi načo čipsi ar piedevām – olīvām, sieru, pipariem un lociņiem. Piektdienas vakaram draugu lokā būs tieši laikā! Recepti piedāvā "Rimi" gardēde Ilze Jurkāne.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie siera salmiņi

Kraukšķīgi kārtainās mīklas salmiņi ar sieru un garšvielām. Ideāla uzkoda filmu vakariem un reizēm, kad gaidāmi ciemiņi. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Linda Tellgrena, bloga Lindasvirtuve.lv autore.

Lasīt vairāk

Sātīgie grauzdiņi ar steiku, tomātiem un pesto

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Kraukšķīgas maizītes ar rikotas sieru, krāsnī ceptiem tomātiem, svaigu pesto un sulīga steika strēmelītēm. Brusketas maizītes būs ideāla uzkoda vēlās brokastīs, pusdienās, kā arī papildinās mājas branča galdu.

Lasīt vairāk

Ciabata ar picas virskārtu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Pavisam ātri pagatavojamas picas maizītes uzkodām. Uz ciabatas jeb čabatas maizes pusītēm liek tomātu mērci, apkaisa ar kazas sieru un pipariem, un apcep.

Lasīt vairāk

Siera un šķiņķa kēksiņi

Foto: Shutterstock
Mīksti un gaisīgi kēksiņi ar šķiņķi un sieru. Lieliski noderēs brokastīs vai nelielās viesībās kā uzkoda.

Lasīt vairāk

Ātri pagatavojami lavaša čipsi ar siera mērci

Vienkārši pagatavojama veikalā nopērkamo čipsu alternatīva – nepieciešams vien lavašs, garšvielas un eļļa. Bet siera mērci pagatavo no ne visai trekna siera, piena un mazliet kurkumas, kas piešķirs skaisto, dzelteno krāsu. Recepti sagatavojusi Linda Tellgrena, bloga Lindas Virtuve autore.

Lasīt vairāk

Siera nūjiņas rīvmaizes panējumā

Foto: Shutterstock
Pavisam viegli pagatavojama siera uzkoda, kas iepriecinās ne tikai pašu gatavotāju, bet arī ēdājus. Siera nūjiņām kraukšķīgumu piešķirs rīvmaizes panējums, bet siltais siers tās viducī patīkami kusīs uz mēles.

Lasīt vairāk

Pikantie kalmāra kumosiņi

Foto: Shutterstock
Eļļā vārīti kalmāru kumosiņi ir garda uzkoda, kas parasti ātri pazūd. To pikantā, kraukšķīgā garoziņa indiešu gaumē patiks asu ēdienu cienītājiem. Vārot kalmārus, uzmani eļļu, lai tā nekļūst pārāk karsta, tad kalmāri apdegs, bet nebūs izcepušies. Karsē katlu un vidējas uguns.

Lasīt vairāk

Načo čipsi ar malto gaļu un sieru

Foto: Shutterstock
Načo - kukurūzas čipsi ar malto gaļu un pupiņām ir sātīga uzkoda pie aliņa.

Lasīt vairāk

Sīpolu gredzeni – ātrais un vienkāršais variants

Foto: Shutterstock
Sīpolu gredzeni - ātri pagatavojama uzkoda baudīšanai ar vēsu alu.

Lasīt vairāk

Načos plate

Foto: Shutterstock
Načos plate - uzkoda, ko pasniegt draugiem vienojoties kopīgās sarunās.

Lasīt vairāk

Uzkoda 'Večiem pēc pirts' – cepti ķiploki

Foto: Shutterstock
Garda ķiploku uzkoda večiem pēc pirts.

Lasīt vairāk

Laba uzkoda pie alutiņa – krabju nūjiņas siera kažokā

Foto: Shutterstock
Laba uzkoda pie Jāņu alutiņa - baigi labs ņammis gan siltā gan aukstā veidā.

Lasīt vairāk

Fritēti cīsiņi mīklā

Foto: Shutterstock
Cīsiņi mīklā - uzkoda vai pamatēdiens gan bērniem, gan pieaugušajiem.

Lasīt vairāk

Lavašs ar šķiņķi

Foto: Shutterstock
Ātri pagatavojama uzkoda ciemiņiem - lavašs ar šķiņķi

Lasīt vairāk

Mājās kūpinātas gardās vistu kājiņas

Foto: DELFI
Siltas, kūpinātas vistu kājiņas tikko no namiņa pašu dārzā – diez vai ir daudz ēdienu, kas garšas un smaržas ziņā var pārspēt šo! Turklāt šis ir arī ļoti vienkārši pagatavojams un visai diētisks ēdiens, jo liela daļa tauku kūpināšanas procesā iztek.

Lasīt vairāk

Vistas stilbiņi medus un sojas mērcē

Foto: Shutterstock
Vistas stilbiņi medus - sojas mērcē derēs ikdienas maltītei un svinībām.

Lasīt vairāk

Pannā cepti vistu spārniņi ar kečupu un etiķi

Foto: Shutterstock
Pikanti vistu spārniņi ar kečupu un etiķi - tikai pāris sastāvdaļas, minimums piepūles, bet izcili gards rezultāts.

Lasīt vairāk

Vistas spārniņi ar ķiplokiem

Foto: Shutterstock
Gardi vistas spārniņi saldenā ķiploku, medus un sojas mērces glazūrā. Lielisks variants vienkāršām vakariņām, kas pabaros visu ģimeni.

Lasīt vairāk

Gardie vistu spārniņi ar safrānu un ķiplokiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Garda spāņu karstā tapa. Safrāns iekrāsos spārnus apetīlīgā, dzeltenbrūnā tonī. Pasniedz ar svaigas bagetes šķēlēm.

Lasīt vairāk

Vistu spārniņi sojas-medus mērcē

Foto: Shutterstock
Vistu spārniņi ar medus,ingvera un sojas mērci.

Lasīt vairāk

Zeltaini vistu spārniņi apelsīnu-čili marmelādē

Foto: Vida Press
Mazliet citādi vistu spārniņi – marinēti aromātiski pikantajā apelsīnu-čili marmelādē, tie veido gardu, saldskābi asu karameles garoziņu.

Lasīt vairāk

Sāļie biezpiena pīrādziņi

Ticējumi vēsta, ka Ziemassvētkos jāēd pīrāgi, lai nākamgad būtu daudz pārsteigumu. Lai izpildītu šo tradīciju, vienlaikus domājot arī par to, ka Ziemassvētku galds būtu mūsdienīgs un svinētājiem nākamajā cienā nevajadzētu lūkot pēc kāda pārēšanās simptomus mazinoša medikamenta, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone un "Elvi" piedāvā recepti sāļajiem biezpiena pīrādziņiem.

Lasīt vairāk

Uz pannas cepti 'ātrie' pīrādziņi

Foto: Privātais arhīvs
Ja līdz svinēšanai atlicis vēl daudz darbiņu, ko izdarīt, piemēram, māju sakārtot un eglīti izrotāt, tomēr svētku garšu un smaržu vēlies sajust, pagatavo "ātros" pīrādziņus uz pannas. To pildījumam vari izmantot to, kas atrodams ledusskapī un ko sirds kāro, gardi būs arī ar kādu džemu vai āboliem un kanēli. Sāļo pīrādziņu recepti iesaka gardēde Ieva Meldere.

Lasīt vairāk

Supervienkāršie kausētā siera pīrādziņi ar gaļas un marinētu gurķīšu pildījumu

"Šī rīta fiksie pīrādziņi no kausēta siera mīklas. Pildījumā ir maltā gaļa ar marinētiem gurķīšiem un vārītu olu," recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrādziņi ar cīsiņiem

Foto: Publicitātes attēls
Fiksā kārtainās mīklas pīrāgu recepte ar cīsiņiem. No dotā sastāvdaļu daudzuma sanāks astoņi prāvi pīrādziņi, ko notiesāt, kamēr vēl silti. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā "Rīgas miesnieks".

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!