Viņi viens no otra izspiež labāko. Viņi spēlējas un izaicina viens otru. Viena skābums iedvesmo atvērties otra saldumam. Otra saldums skābumu sacukuro un padara maigu un tīkamu. Zemenes un rabarberi ir savienība, kas radīta kulinārijas debesīs. Rabarberu laiks pašā pilnbriedā, un grieķu zemenes tirgos krītas cenā. Ir īstais laiks pievērsties zemeņu un rabarberu gardumiem!
Rabarberu un zemeņu plātsmaizes, protams, ir maija beigu un jūnija sākuma hits. Rabarberu skābenums, zemeņu saldenais sulīgums saplūst vienā garšu kokteilī, un, ja kādam vēl par maz salduma, pāri pārliets skābā krējuma un cukura maisījums visu padara vienkārši neatvairāmi gardu. Bet tas jau tiešām izklausās pēc īstas gastronomiskās izvirtības. Daudziem patīk autentiskāka un godīgāka rabarberu un zemeņu plātsmaizes garša, ko nenomāc krējuma jūra. Tikai kāda sauja cukura pāri un... drumstalas. Gardās, treknās drumstalas, kas jebko spēj padarīt par kūku. Tik gardas, ka tās patiesībā varētu ēst jēlas! Ja ne vien tā plātsmaize, to taču gribas lielisku un ar drumstalām bagātīgi nobārstītu.
Un kur nu vēl kēksi, jebkādas mīklas, visvienkāršākie – samet tik iekšā rabarberus ar gabaliņos sagrieztām zemenēm, samaisi un lej veidnē! Rabarberi karstumā kļūst mīksti un maigi, un zemenes kā tādas sarkanas, uzsprāgušas planētas, skats ir pirmatnējs un skaists, un garša – debešķīga.
Vēl taču arī ir ceptas un neceptas kūkas un pīrāgi, kur, mazliet nopietnāk padarbojoties, iesmērēt ātri savārītu rabarberu un zemeņu biezeni.
Par biezeņiem runājot, lētās tirgus zemenes un plaši pieejamie rabarberi ļauj sākt piepildīt pagrabus un saldētavas. Rabarberu un zemeņu biezeni ar cukuru var savārīt un, vietas taupīšanas nolūkos salikt pa porcijām maisiņos, teiksim, tā, lai pietiek vienai kūkai. Vai pankūku rītam. Vai debesmannā. Un arī rabarberu un zemeņu ievārījumam nebūt nav par agru – šis ir jādara tagad, jo vēlāk tāpat būs darba pilnas rokas ar citiem dārza labumiem. Rabarberi zemenēm dod savu skābumiņu un struktūru, šāds ievārījums būs arī stingrāks un biezāks, un ziemā noderēs visur, kur vien var iedomāties.
Kūkas un ievārījumi jau vēl nav viss: ir taču sulas, limonādes un sīrupi un dažnedažādi saldēdieni, sākot ar veco, labo debesmannu, beidzot ar saldajām zupām, dažnedāžādām želejām, kārtojumiem un modīgajiem krambliem, kur karstai rabarberu un zemeņu masai ar kraukšķīgo, gardo virsiņu vēl uzliek aukstu saldējuma bumbu pa vidu. Saldenskāba svētlaime!
Zemenes rabarberu skābo smaidu padara saldu, rabarberi zemenes draiskulīgo saldumiņu padara neatvairāmu, un kopā viņi abi ir nepārspējami! Iedvesmai dalāmies ar “Tasty” saldenskābajām receptēm.
Rabarberu un zemeņu putas vienkāršam vasaras desertam
Kad plātsmaizes jau nedaudz apnikušas, bet joprojām briest brangi rabarberu kāti un kārojas pēc ātri pagatavojama deserta, izmēģini šo vienkāršo recepti, ko iesaka "Delfi" dzīvesstila žurnālu redakcijas vadītāja Egita Segliņa. Šī garduma priekšrocība ir tajā, ka šī ir recepte "divi vienā" – desertam izmanto vien rabarberu biezumus, savukārt no sīrupa var iegūt gardu vasaras limonādi – vien sajauc to ar gāzētu ūdeni un pievieno piparmētru lapiņas un ledu!
Bezgrēka rabarberu un zemeņu kūka kaloriju skaitītājiem
Kamēr vien ir rabarberu laiks, tie jāliek lietā dažādos garšīgos veidos, piemēram, kūkā. Un vēl labāk, ja ar kūku var mieloties bez sirdsapziņas pārmetumiem un kaitējuma slaidajai līnijai. Recepti kaloriju skaitītājiem iesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.
Rabarberu un zemeņu salsa
Rabarberu laiks nozīmē, ka vasara patiešām ir sākusies, un jau drīz dārzos ienāksies arī pirmās ogas. Ja ierastās rabarberu plātsmaizes vai ķīseļa vietā gribas pamēģināt ko neparastāku, kārdinošu rabarberu pagatavošanas recepti piedāvā "Rimi gardēdis", šefpavārs Normunds Baranovskis.
Gardā rabarberu biskvītkūka ar zemenēm
Čaganā biskvīta mīklā iecep skābenos rabarberu kātus un sulīgas zemeņogas, pilnai laimei nobeigumā pārlejot kūku ar maigu kanēļa cukura krēmu. Ņamm... Recepti iesaka mūsu lasītāja Natalija Novikova.
Vienkāršā rabarberu un zemeņu kūka bez cepšanas
Svaiga, garda un bez cepšanas pagatavojama rabarberu un zemeņu kūka – īsteni vasarīgs kārums! Recepti iesaka Anda Rožkalne.
Rauga mīklas rabarberu kūka ar olbaltuma putām un zemenēm
Ņem vērā, ka šo plātsmaizi var cept, izmantojot arī kāds citu mīklu, piemēram, smilšu vai kārtaino. Ļaujies eksperimentiem un pārkaisi izcepto gardumu ar pūdercukuru vai riekstus aizstāj ar mandeļu skaidiņām.
Vasarīgais zemeņu-nektarīnu smūtijs ar saldētiem rabarberiem
Smūtijs ir izcils veids, kā apēst augļus, kas maisiņā saspiedušies un vairs nav tik glīti, lai liktu, piemēram, uz kūkām. Vasarā steidzīgos brīžos to var ātri pagatavot un dzert pa ceļam uz darbu vai ballīti!
Rabarberu un zemeņu ievārījums ar ingveru
Saldās zemenes salikumā ar skābenajiem rabarberiem un pikanto ingveru rada pārsteidzoši gardu garšu kombināciju.
Kefīra mīklas kēkss ar rabarberiem un zemenēm
Ātri pagatavojams kārums ar sulīgiem rabarberiem, zemenēm ģimenes palutināšanai.
Vasaras ogu un rabarberu drumstalkūka
Kolēģi, šo lasot, noteikti pasmīnēs, bet tik tiešām, šis gardums tapa, kad mājās nekā nebija, un atcerējos apsolīto – jūnijā aiznest uz darbu kādu kārumu. Nu jau gardi notiesātā un par labu atzītā drumstalkūka pelnījusi nonākt arī ''Tasty'' lasītāju lokā.
Jogurta saldējums ar zemenēm un rabarberiem
Vasarā nav labāka našķa par saldējumu. Te gan tiešām saldējums jādēvē par našķi, jo cukurs izmantots gana daudz, bet pie tā vainīgs skābais rabarbers. Ja vēlies saldējumu skābāku, cukuru izmanto mazāk, jebkurā gadījumā, rezultāts būs atspirdzinošs.
Zemeņu un rabarberu piena kokteilis
Rabarberu laiks jāizmanto no sirds – atveldzējies ar gardu piena kokteili. Rabarberu skābumu kokteilī piezemēs medus.
Neceptā rabarberu un zemeņu siera kūka
Zemenes un rabarberi – vai var būt vēl labāka savienība? Klasiskākā recepte, kur šo apvienību izmantot, būtu plātsmaize vai kāda biskvīta kūka ar olbaltuma cepurīti, taču, iemēģinot roku necepto siera kūku gatavošanas varā, pārliecinājos, nevar būt nekas labāks par šo. Saldās zemenes, skābenie rabarberi un krēmsiers ir tik dievīga kombinācija, no kuras var pat rasties atkarība.
Zemeņu un rabarberu ievārījums ar piparmētrām
Klāt laiks, kad zemenes ir gatavas un arī rabarberi vēl ir ēdami. Pagatavo atsvaidzinošo zemeņu un rabarberu ievārījumu. Izmanto ievārījumu cukuru 1:3, tad ievārījums nebūs pārmērīgi salds, bet patīkami skābens. Ja izmanto parasto cukuru tad uz 1 kg zemeņu un rabarberu jāņem 1 kg cukura.
Zemeņu un rabarberu sangrija
Zemeņu laikā sangrija jājauc ar zemenēm, klāt liekot arī rabarberu. Zemenes saderēsies ar rozā vai balto vīnu. Sangriju pēc sajaukšanas būtu jānoliek ledusskapī vismaz uz stundu, lai garšas sadraudzējas. Toties, lai sangrija priecīgi sprēgātu pa mēli, pirms pasniegšanas pievieno atdzesētu gāzēto ūdeni, kuru var aizstāt arī ar aukstu šampanieti.
Lauku stila groziņi ar rabarberiem un zemenēm
Dobēs lapo rabarberi, nobriedušas pirmās zemenes un var izcept gardos lauku stila groziņus ar rabarberu un zemeņu pildījumu. Visērtāk groziņus veidot un pildīt uzreiz uz cepamplāts, lai tie vairs nebūtu jācilā.
Līgo pīrāgs ar rabarberiem un zemenēm somu gaumē
Rabarberu maize ir iecienīts Līgo svētku ēdiens ne tikai Latvijā - arī somiem ir savs garšīgais rabarberu pīrāgs. Izmēģini!
Rabarberu un zemeņu dzēriens
Viegls vasaras dzēriens, kas garšos gan lieliem, gan maziem.
Rabarberu un zemeņu plātsmaize ar kefīra mīklu
Rabarberu plātsmaize ar karamelizētu virsiņu.
Rabarberu kūka ar ogām
Tradicionālā rabarberu - ogu kūka ar vasaras garšu.
Karaliskā rabarberu plātsmaize ar zemenēm un maskarponi
Šī karaliski gardā plātsmaize rabarberu un zemeņu sezonā jāizmēģina katram kārumniekam!
Noras zemeņu un rabarberu kūka
Noras zemeņu - rabarberu kūka ar sarkanu glazūru un pistācijām.