Šoreiz stāsts būs par šarloti. Ne to, kas krējuma liķieris, un ne to, kas auž tīklus – zirneklieni Šarloti. Stāsts būs par kūku, ko var droši dēvēt arī par desertu. Nosaukums šim našķim viens, bet veidi, kā to pagatavot, vairāki. Pirmkārt, šarlote ir sakaltušas maizes atdzimšana, to izmērcējot olā, pienā, bagātinot ar āboliem un izcepot cepeškrāsnī. Šarlote ir ari gabaliņos cepti āboli, kas bagātīgi pārlieti ar saldu olu mērci un izcepti.
No sakaltušas maizes sacepuma šarlote ar laiku transformējās par smalkāku dāmu – maizes vietā tika likti dažādos šķidrumos (reibinošos un ne tik reibinošos) mērcēti cepumi, kas bagātināti ar olu krēmu. Šarloti droši var dēvēt par itāļu deserta tiramisu saldo radinieci no Francijas. Protams, briti, šo dzirdot, iebilstu un teiktu, ka šarlote ir britu pilsone, piesaucot to, ka senā angļu valodā vārds "šarlote" nozīmē "trauks ar olu krēmu". Viņi noteikti neaizmirstu pieminēt arī to, ka ābolu šarlote ir viņu karalienes Šarlotes iecienītais deserts. Franči britu argumentus noklausītos un teiku: "Jā! Brīnišķīgs stāsts! Taču šarlote ir franču deserts. Marijas Antuanetes iemīļotais deserts!"
Es ar šo desertu satikos pagājušajā gadsimtā. Tolaik mācījos pamatskolā, un šis deserts recepšu kladē ir ierakstīts kā torte "Linda". Recepte iegūta no kāda televīzijas raidījuma, ja nemaldos ar to dalījās diktore Laimdota Rone. Mana vecmāmiņa bija Linda, un tad nu skaidrs, ka šāda kūka jātaisa. Tur vajadzēja ruleti , ko sagrieza šķēlēs, ar ko izklāja bļodu, bet tad lēja virsū krēmu ar želatīnu.
Izrādās, ka mūsu lauku virtuvē toreiz tapa franču kulinārijas šedevrs, kas nesa manas vecāsmātes vārdu. Visvairāk man šajā procesā patika, ka tika cepts rolbiskvīs – varēja salaizīties kūlumu un notiesāt atgriezumus.
Ja gribam atrast šarlotes latvisko versiju, tad tās visticamāk būs cepumu mājiņas un tortes. Un kādēļ gan lai tā nebūtu? Ir cepumi, ir pildījums, un tas viss savienots kopā.
Ja gribam pieturēties pie pasaules prakses, tad šarlote visbiežāk tiek gatavota ar ruleti un savoiardi cepumiem, sauktiem par dāmu pirkstiņiem. Orģinālais olu krēms var tikt aizstāts ar krēmu, ko vislabāk gribētos atrast kūkā. Tas var būt gan uz jogurta bāzes, gan siera kūkas masa, tas var būt arī muss.
Arī formas šalotei var būt dažādas – kā apaļas, tā garenas.
Gatavojot šarloti ar savoiardi cepumiem, vislabāk to darīt pannā ar noņemamām malām. Malas jānoņem pēc tam, kad krēms ledusskapī sastindzis. Jā, šī ir vēl viena lieta, kas jāatceras, gatavojot šarloti – nogatavināšanas laiks ledusskapī.
Brīdī, kad krēms sastindzis, jāizvēlas glītākā lente un jāsasien kūka! Lenta kalpo ne tikai smukumam – tā nodrošina to, ka kūka līdz sagriešanai neizgāžas kā veca sēta, jo arī tā, jo sevišķi vasarā, var gadīties. Olu krēms un citi krēmi ir tādi slideni zēni – nepareizi pievienots želatīns, silts laiks, un viņi sāk aizslīdēt...
Samērā droši ir gatavot šarloti jau servējamos traukos – glāzēs un bļodiņās. Kūka nebūs jāgriež un būs ērti paņemama rokās.
Šarlote var kalpot kā iedvesma dažādu desertu pagatavošanai – negribi klasisko cepto vai no cepumiem būvēto, pagatavo kādu kārtojumu. "Tasty" ir piemeklējis dažādas receptes perfektiem vasaras desertiem!
Rolbiskvīts, kas nepievils! Gadsimtu sena recepte
Kas var būt gardāks par kūku biskvītu? Sarullēts biskvīts ar ievārījumu! Vienkārši pagatavojams gardums, kas ar vienu kumosu aiznes atpakaļ bērnībā un bezrūpībā. Šai receptei ir gadsimtu sena vēsture, manai omītei to iemācīja viņas mamma, bet es recepti iemācījos vairāku gadu garumā, stāvot rindā uz bļodas izlaizīšanu.
Vienkāršā ābolu šarlote
Ātri un vienkārši pagatavojama apgrieztā šarlote, kas īpaši lieliski garšos ar saldējuma bumbu. Recepti iesaka Antuanete.
Fiksais pudiņš no tostermaizes jeb rabarberu šarlote
Iespējams, sākotnēji varētu šķist, ka šāda garduma pagatavošana prasīs šefpavāra cienīgas iemaņas, taču patiesībā kārums ir vieglāk par vieglu pagatavojams, un rezulāts cerības pilnībā attaisnos. Tā kā rabarberu sezona turpina ritēt pilnā sparā, šī var būt ļoti laba alternatīva ierastajām rabarberu plātsmaizēm un klimpu zupai.
Šarlote ar olu krēmu un plūmēm
Deserts, kas nebūs jācep cepeškrāsnī – no britu virtuves aizgūtais mīklas pudiņš. Pasniedz Šarloti ar cukurotām plūmēm un paša gatavotu olu krēmu.
Zemeņu tiramisu kūka bez cepšanas
"Padalos ar savu mīļāko un ēdāju slavētāko deserta recepti - zemeņu tiramisu kūku! Tā nav ne jācep, ne jāvāra, ne jāizmanto kādas virtuves iekārtas, tikai nazis un bļoda!" Tasty.lv raksta receptes autore Annija Erdmane.
Bumbieru šarlote bez piena produktiem
Veselības labad izslēdzot no ēdienkartes piena produktus, nebūt nav jāatsakās no našķēšanās ar kūkām un plātsmaizēm. Sulīgā bumbieru šarlote ir tam garšīgs pierādījums. Recepti iesaka mūsu lasītāja Eva Brauna.
Ātrā baltmaizes - ābolu šarlote
Vasarīgais tiramisu ar zemenēm un avenēm
Kārtainais deserts ar kazenēm un 'mascarpone' siera krēmu
Brīvdienas ir tās reizes, kad tik ļoti ir vēlme apēst ko garšīgu, bet gatavošana nereti noplok pie apziņas, ka kūkas vai banānmaizes izcepšana prasa laiku. Jāsaka paldies kulinārijas dieviem, ka ir tādi kārtainie deserti, kuros likt ne tikai to, ko sirds kāro, bet, būsim atklāti, to, kas ir ledusskapī. Ātri, viegli un garšīgi!
Mājās gatavots gardais tiramisu pēc itāļu saimnieces receptes
Kārdinošajam desertam ir daudz variāciju, bet šī recepte atceļojusi no itāļu saimnieces un pielāgota, lai tu to vari pavisam viegli pagatavot mājās. Šai receptei pat netiek izmantoti "dāmu pirkstiņi", bet klasiskie cepumi, kas ir izdevīgāk, tomēr rezultāts ir ļoti gards. Ar cukura daudzumu vari variēt atbilstoši savām vēlmēm. Galvenais ir pagatavošanas procesā izmantot ļoti stipru espreso kafiju, tad desertam būs jūtama kafijas nianse.
Foto recepte: Ātrais zefīra, zemeņu un putukrējuma kārtojums
"Ak, šis debešķīgais zefīra un ogu kārtojums, kas jau ir iegājies kā oficiālais mūsu draugu saieta deserts Košraga vasarās! Lai arī tas ir labs gan ar sezonas zemenēm vai avenēm, tomēr mans favorīts ir ar dažādām meža ogām – meža zemenēm, mellenēm un avenēm. Der arī pa saujai upeņu vai jāņogu. Tā kā sezona ir īsa, sākam baudīt!" pārbaudītu recepti piedāvā kulinārijas bloga "Family Feast" autore Ārija Avota.
Rudzu maizes kārtojums ar grieķu jogurtu
Šis saldēdiens parasti tiek gatavots no rudzu maizes pārpalikumiem vai cietas maizes šķēlēm. Tradicionāli kārtojumu gatavo, maizi izžāvējot un samaļot. Lai drumstalas kļūtu saldākas, pievieno medu, kura daudzums atkarīgs no maizes salduma. Kārtās liek ievārījumu un uzputotu saldo krējumu. Šādā sastāvdaļu kombinācijā ēdiens ir ļoti salds. Lai līdzsvarotu saldo garšu, klāt parasti pievieno skābo krējumu, tomēr kārtojums tik un tā satur pārlieku daudz cukura.
Mango siera kūkas glāzītēs
Siera kūkai nav obligāti jābūt apaļai un lielā formā – pagatavo mango siera kūku desertu glāzītēs. Ļoti vienkārši un ātri!
Augļu un ogu kārtojums ar šokolādes vārīto krēmu
Laikā, kad svaigas ogas jau esam pieēdušies un gribas meklēt jaunas iespējas, kā palutināt saldās garšu kārpiņas, pagatavo šo desertu, kura pamatā ir svaigas ogas, šokolādes biskvīts un šokolādes vārītais krēms.
Gaisīgais deserts ar zemenēm un bezē jeb 'eton mess'
Britu iecienīts deserts "eton mess", kurā svaigie zemeņu gabaliņi mijas ar saldajiem bezē cepumiem, slīgstot gaisīgā putukrējumā. Tā kā deserts ir viegli un ātri pagatavojams, tad recepte noderēs gan saldākai ikdienai, gan svētku reizēm.
Ātri pagatavojamais zemeņu tiramisu glāzītēs
Pavisam veikli pagatavojams deserts, kuram nebūs jāstāv ledusskapī, un jāgaida, kad to varēs baudīt. Sapildi sastāvdaļas skaistās, caurspīdīgās glāzēs, tā, lai zemenes un gardo krēmu var redzēt visā krāšņumā. Ideāls variants ballītei vai maltītei dārzā, katram pagatavojot individuālas porcijas.
Ātrā tostermaizes kūka ar krēmīgu zemeņu mākoni
Tostermaize, mascarpone un zemenes – tagad vispār varētu pārtikt tikai no tā, vai ne? Īpaši brokastīs. Bet pareizajā kombinācijā un dvēseles stāvoklī vienkāršu tostermaizi var pārvērst par kūku. Un vēl kādu! Tā vairs nav tostermaize – tā ir kūka ar debešķīgu mākoņu kārtiņu pa vidu! Un jūnijā mākoņi noteikti garšo pēc zemenēm!
Bagātīga un atspirdzinoša kivi siera kūka bez cepšanas
Nav nemaz jāgaida līdz brīvdienām, ja sakārojas kāds gardums un gribas pagatavot kūku mājinieku iepriecināšanai. Ja mājās nav cepeškrāsns, izmēģini šo kūku, kas būs kārdinošs baudījums tās ēdājiem. Siera kūka ar bagātīgu krēma kārtu, ko veido krēmsiers un putukrējums, savukārt kivi, ar ko rotāta kūka, piešķir spirdzinošu akcentu. Kūkas pagatavošana prasīs mazliet laika, bet rezultāts būs vienreizīgs un tā vērts. Recepti iesaka gardēde Madara Linde.
Maigā un gaisīgā zemeņu kūka
Nav vairs ilgi jāgaida līdz brīdim, kad varēs iebrist zemeņu vagā un baudīt sulīgās un saldās odziņas. Lai radītu vasarīgu sajūtu jau tagad, pagatavo vieglu un gaisīgu biezpiena-krēmsiera kūku, kuras izskata un garšas īpašais akcents ir zemenes. Recepti iesaka gardēde, "Instagram" konta "ms.svece" autore Nora Svece.