"Pusdienāāās!!!!" labi nostādītā balsī sauc ome. Protams, visaizraujošākā momentā. Viņai jau neinteresē, ka esmu pa dārzu salasījusies burkānus, zirņus, desertā uzkodusi skābu ābolu un sauju jāņogu. Pusdienas ir gatavas, un tās ir jāēd! Neatceros, ka man būtu spiests ēst, bet termins "normāls ēdiens" gan palicis atmiņā. Nenormālais bija tas, ko bērni paķēra un aizskrēja tālāk. Par apetītes trūkumu arī nevarēju sūdzēties, jo laukos, paralēli pašizdomātām izklaidēm, bija arī jāstrādā.
Toties mani vienaudži, kuri dzīvoja daudzdzīvokļu mājās, zina stāstīt par šo pusdienu saucienu no dažādiem stāviem. No viena, otra un trešā loga atskanēja sauciens par pusdienām, knēveļi pukstot skrēja uz māju, lai tikpat ātri atgrieztos pie pārtrauktām nodarbēm. Kas tad bija pusdienu šķīvī? Visticamāk, zupa, kartupeļi, vistas šmoris, varbūt biezputra ar čirvuļiem. Katrā ziņā šķīvis tapa tukšs, un izvēlēties nebija iespējams.
Visu cieņu omēm, mammām, tētiem, krustmātēm, vecākajiem brāļiem un māsām, brālēniem, māsīcām, vārdu sakot, visiem, kuri prata pabarot bērnus visas vasaras garumā. Kāds tur radošums ir jāiegulda! Tur vajag ne tikai prast pagatavot, bet arī noprezentēt tā, lai augošais cilvēks izēstu šķīvi tukšu, ne tikai ņergātos!
Īsta glābējgrāmata ir kustības "Ēstprieks" izdotā grāmata " Veselīga uztura ceļvedis ģimenei". Tajā atrodamas ne tikai bērnu testētas un par labu atzītas receptes, bet arī vienkāršā un saprotamā veidā paskaidrots, kam tad jābūt uz šķīvja katrā ēdienreizē, cik daudz šķidruma dienā jāizdzer un, ko nevajag teikt bērnam, lai viņš iztukšotu šķīvi.
Daudzveidība, regularitāte un mērenība. Tie ir trīs vaļi uz, ko balstās bērnu ēdienreižu plānošana. Plānojot bērnu ēdienkarti, būsim spiesti mainīt arī paši savus ieradumus. Daudzveidība nozīmē, ka katru dienu uz šķīvja nav tikai kartupelis vai makaroni, par ko jaunā paaudze, protams, būtu sajūsmā. Regularitāte nozīmē ievērot ēdienreizes, nevis ļaut visas dienas garumā našķoties ar viegli sasniedzamām uzkodām. Mērenība jāievēro it visā. Kā uzsver uztura speciāliste Lizete Puga: "Mūsu rokas ir mūsu porciju spogulis."
Tāpat nevajag aizmirst, ka daudz labāk garšo ēdiens, kas pagatavots kopīgi. Paša izvārīts brokolis būs daudz gardāks par mammas vārīto! Iesaistot bērnu maltīšu plānošanā un gatavošanā, apetīte tikai uzlabosies. Sliktā ziņa vecākiem – tas prasīs vairāk laika un nervu, kā arī bezgalīgu pacietību. Taču tas ar laiku atmaksājas!
"Tasty" savos apcirkņos atrada receptes, kas iepriecinās mazos ēdājus un vecākiem sniegs iedvesmu un sirdsmieru.
Lai visiem vecākiem radošums, pacietība un paēduši bērni!
Cepeškrāsnī cepti biezpiena plācenīši
Biezpiena plācenīšus, protams, var cept tradicionālajā veidā – uz pannas, bet reizēm gribas kaut ko mazliet citādāku, saka Diāna Bogdanova. Un, lūk, tapa biezpiena plācenīši cepeškrāsnī – kā kūciņas! Savukārt saliekot mīklu kēksu formiņās, sanāk biezpiena kēksiņi.
Burkānu un biezpiena plācenīši
Burkānu sula ir jādzer, īpaši tagad, kad burkāni ir tik svaigi sulīgi. Bet ko darīt ar biezumiem? Iecept gardos plācenīšos! Recepti iesaka Ieva Salmane no restorāna "Spināti un sviests".
Biezpiena plācenīši
Nesteidzīgu brīvdienu rītu brokastu klasika - biezpiena plācenīši!
Foto recepte: Sulīgas kabaču un vistas gaļas kotletes
Tikai trīs sastāvdaļas, enerģiska gaļas izklapēšana, cepšana ar mīlestību – un sulīgas vistas gaļas kotletes ir gatavas. Recepti iesaka Aina no "Facebook" lapas "Aina Gatavo".
Mocarellas salāti ar fenheli
Garda zemeņu sezonas recepte no Dansukker Zemeņu ēdienu meistarklases kopā ar Lauri Aleksejevu (restorāns "36.līnija").
Mocarellas salāti ar zemenēm
Svini vasaru un mocarellas salātus pagatavo, tomātu vietā izmantojot zemenes. Pasniedz ar grauzdētu maizi vai papildini siera zemeņu salātus ar jauktām salātu lapām, rukolu, iegūstot vasarīgu zaļo uzkodu dienas vidū.
Piecu graudu pārslu putra ar ceptiem banāniem
"Gatavojot putru, pienu var aizstāt arī ar rīsu vai auzu dzērienu. Ja putras gatavošanai tiks izmantots auzu piens, tā būs saldāka, jo auzas ir dabiski saldas," iesaka "Rimi" gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis.
Biešu krēmzupa
Pierastā biešu zupa var kļūt par elegantu krēmzupu! TV3 balss Guntis Krivms šovā "Gandrīz ideālas vakariņas" pasniedza biešu krēmzupu, kuru gardu muti notiesāja pat tie vakariņu viesi, kuriem ar bietēm neesot tās labākās attiecības.
Ātrā biešu zupa ar frikadelēm
Biešu zupa ar frikadelēm – ātri pagatavojamai un sildošai maltītei.
Biešu zupa ar tītara gaļu
Garda biešu zupa, kas pagatavota no tītara gaļas. Tasty.lv "Zupu konkursam" to iesūtījusi lasītāja Evija. Viņas ģimene to ļoti iecienījusi izteiktās un vienreizējās garšas dēļ.
Sulīgie burkānu kēksiņi ar krēmsiera krēmu
Burkāni kēksiņiem piešķirs īpašu sulīgumu, bet krēmsiera krēmā sagaršosi vaniļas notis. Bauda katrā kumosā! Recepti iesaka kulinārijas portāls "Cook.me".
Vistu aknu pastēte ar burkāniem
Garšīgām maizītēm vistu aknu pastēte ar burkāniem.
Vistu aknu pastēte ar āboliem, timiānu un ingveru
Pavisam vienkārši pagatavojama vistu aknu pastēte svētku galda, kas neliks taviem viesiem vilties: ābola skābumiņš, timiāna rūgtenās notis un ingvera spirgtais aromāts veido filigrānu garšu saspēli. Uz grauzdētas maizes šķēles šī delikatese garšos tiešām izcili!
Soli pa solim: kaneloni ar maltās gaļas pildījumu un sieru
Ar malto gaļu pildīti kaneloni jeb makaronu trubiņas saldā krējuma un smalcinātu tomātu mērcē, kas, pilnai laimei, pārkaisītas ar dāsnu siera kārtu. Itāliešu virtuves recepti, kuras gatavošanai iedvesma gūta kādā "Ievas Virtuve" žurnālā, iesaka Zanda Riekstiņa.
Fiksie kaneloni ar liellopa gaļu un mocarellu
Recepte, ar kuru izdabāt kā izsalkušam dzīvesbiedram, tā bērniem, jo kas gan var būt labāks par makaroniem un gaļu. Neskatoties uz to, ka kaneloni trubiņu pildīšana varētu likties piņķerīgs darbiņš, šis fiksais variants būs vienkāršāks par lazanjas gatavošanu.
Kaneloni ar spinātiem un tofu
Veselīgs ēdiens, kas piemērots visai ģimenei. Tofu un spinātu kaneloni ne vien labi garšo, bet ir arī vērtīgs olbaltumvielu un dzelzs avots. Šis ēdiens ir piemērots arī saldēšanai.
Zaļie brokastu burito
Ko brokastīs piedāvāt bērniem, kas bauda vasaras brīvlaiku, ja gatavošanai nevaram vai negribam veltīt daudz laika, taču mazie brokastotāji ir pietiekoši izvēlīgi un kārtējā omlete vai desmaize nederēs? Šie burito ir ātri un viegli pagatavojami, turklāt bagāti ar daudzveidīgām un vērtīgām uzturvielām! Recepti iesaka uztura speciāliste Jevgēnija Jansone.
Burito ar vistu
TV šova "Mūsdienu Latvijas garša" finālists Artūrs Freibergs piedāvā šo gardo meksikāniskā ēdiena recepti - burito ar vistu.
Pufīgās biešu pankūkas
Neparastās rozā pankūkas no īpašas sastāvdaļas – bietēm. Saldās pankūkas pēc izcepšanas pasniedz ar grieķu jogurtu un ievārījumu.
Plānās biešu pankūkas ar rjaženku
Košās biešu pankūkas piešķirs jaunas krāsas un garšas tavām brokastīm. Lai acis priecētu arī krāsu kontrasts, pankūkas var pildīt ar mājas sieru vai biezpienu, kam pievienots skābs krējums un pāris saujas sīki sakapātu vai ātri sviestā apceptu spinātu. Recepti iesaka lasītāja Diana Lapinska.
Gardais kartupeļu sacepums ar sieru
Jaunie kartupeļi no ēģiptēm un citām zemēm jau lepni dīžājas veikalu plauktos, kamēr vecie daiļāki nepaliek. Bet, ziniet ko, ir ēdieni, kur vislabāk der tieši vecie kartupeļi – ar dzīves pieredzi! Vai no jaunajiem sanāk kārtīga biezputra? Nekādi! Tas pats ir ar kartupeļu scepumiem. Nenoniecinām vecos kartupeļus – izgriežam, kas izgriežams, un gatavojam garšīgu un sildošu kartupeļu sacepumu! Tieši tas, kas vajadzīgs vējainas dienas noslēgumam!
Ātrais cāļa, dārzeņu un kartupeļu sacepums
Ko darīt, ja nav laika ilgi stāvēt pie plīts, taču jāklāj galds ģimenes pusdienām vai draugu sanākšanai? Atraktīvais britu pavārs Džeimijs Olivers iesaka pagatavot brīnišķīgu cāļa, dārzeņu un kartupeļu sacepumu. Tā ir veselīga, garda maltīte, kuru var pagatavot vien nieka 15 minūtēs. Sulīgais cālis, šķiņķis, svaigi dārzeņi un krēmīgi kartupeļi sniegs neaizmirstamu garšu baudījumu.
Apgāztais kartupeļu sacepums jeb kūka
Viss garšīgais ir patiešām vienkāršs – liec kartupeļu ripiņas kārtu kārtās, kā jau ierastā sacepumā, apgāz un neparasti pasniegts ēdiens gatavs. Kartupeļu kūku pasniedz ar svaigiem salātiem un kādu krējuma mērcīti.
Granola ar jogurtu un ogām
Ātri un viegli pagatavojamas brokastis. Turklāt, ja tiks izmantots bezpiedevu jogurts, arī ļoti diētiskas. Izvēlies ogas, kādas tev garšo. Ja izmanto zemenes, sagriez tās mazākos gabaliņos.
Vistas buljons ar putotu olu klimpām
Lai zupa būtu savādāka kā citas reizes, vistas buljonu var pasniegt ar buljonā vārītiem burkāniem un putotu olu klimpām, beigās porciju pārkaisot ar kapātiem zaļumiem.
Gaisīgā dārzeņu omlete
Sātīga un ļoti gaisīga omlete ar krietnu sauju dārzeņu – tā, lai brokastis var baudīt divatā.
Soli pa solim: Gaisīga krāsnī cepta omlete ar dārzeņiem un sieru
Nesteidzīgs brīvdienu brančs nav iedomājams bez kāda olu ēdiena. Kamēr cepeškrāsns gādās par omleti, vari pagūt pagatavot svaigus lapu salātus un aromātisku kafiju.
Kabaču omlete
Kabaču omletes recepte vieglām brokastīm vai launagam.
Omlete ar zirnīšiem
Apnikusi tradicionālā omlete? Pamēģini omleti ar zaļajiem zirnīšiem.
Bīstami gardas karstmaizītes
Karstmaizes ir ideāls veids, kā ikdienišķo sviestmaizi padarīt par vēlo brokastu zvaigzni. Būs nepieciešama cepeškrāsns, maize un uz tās liekami siera salāti.
Pilngraudu pica ar ķirbi, bekonu un spinātiem
Šo gribas dēvēt par rudens un ziemas sezonas picu, jo uz sātīgās pilngraudu pamatnes saulainais ķirbis satiekas ar sīvo sīpolu un kraukšķīgām bekona šķēlēm, bet ierasto tomātu mērci aizstāj pikantā čili mērcīte.
Karstmaizes ar četriem sieriem
Kārdinošas četru sieru karstmaizes recepti piedāvā "Latvijas Maiznieks" sadarbībā ar ēdienu stilisti, grāmatu autori un pavāri Lindu Vilmansoni-Virbuli.
Siera un grilētu dārzeņu maizīte
Sātīga pusdienu uzkoda vai neliela launaga maltīte – maizīte ar siera bumbām un cepeškrāsnī grilētiem dārzeņiem. Recepti piedāvā bloga "Divi10.com" autores Monika un Justīne.
Spageti ar gaļas bumbiņām Boloņas mērcē Intara Rešetina gaumē
Tradicionālās zviedru gaļas bumbiņas parasti pasniedz ar kartupeļu biezeni, brūkleņu ievārījumu, zaļajiem zirnīšiem un mērci, taču ir vēl neskaitāmi citi gaļas bumbiņu pasniegšanas veidi. Vienu no tiem piedāvā aktieris Intars Rešetins sadarbībā ar "Ikea" restorānu.
Ātrie makaroni krēmīgā siera mērcē
Ar makaronu pagatavošanu ir gluži kā ar kartupeļiem – tos var pagatavot neskaitāmos veidos. Tā kā reizēm nav vēlmes stāvēt pārāk ilgi pie plīts, tad šī recepte būs tieši laikā – ātri un viegli pagatavojama, pie tam tik sātīga, ka nemaz negribēsies klāt gaļu vai citas piedevas.
Ātrie makaronu un svaigu tomātu salāti
Sātīgi makaroni, svaigi tomāti un mazliet čili un ķiploki asumam – tas viss salātos, ko baudīt pusdienās vai vakariņās, kad gribas ko vienkāršu. Salātiem izmantot to pastas veidu, kas vislabāk tīk – garos spageti, fusilli vai kādus citus.
Spageti ar bazilika pesto un krāsainiem tomātiem
Mājās gatavots bazilika pesto gan smaržo, gan garšo daudz labāk, nekā veikalos pirktais. Pat ja nav zaļumu sezona, veikalos ir iespējams iegādāties leknus garšaugus podiņos. Baziliks un ciedru rieksti ar pilnasinīgu sieru veidos pesto, kurš pat vienkāršākos spageti pārvērtīs karaliskā maltītē. Maltītes ideju iesaka bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.
Spageti ligzdiņas ar sieru un ķirštomātiem
Kēksiņu formiņās var izcept atraktīvas spageti ligzdiņas, katru rotājot ar ķiršu tomātiņu un baziliku. Šādu spageti ligzdiņu var pasniegt gan kā silto pamatēdienu kopā ar salātiem, gan kā auksto uzkodu izbraukumā. No šī produktu daudzuma varēs izcept 12 ligzdiņas.
Gardais viesis no Indijas – lassi
Iespējams, ka lassi jau top tavā virtuvē, tev pašam to nezinot. Tas ir no Indijas nācis smūtijs, kur kopā sablendēts jogurts, ūdens, augļi un garšvielas.
Zemeņu un banānu smūtijs ar grieķu jogurtu
Pavasarī maltītēm jābūt vieglām, un smūtijs ir tieši tāds - visas svaigās un veselīgās sastāvdaļas vienkārši samet blenderī un minūtes laikā sakul gaisīgos mākoņos. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta "Tasty For Me" saimniece Sandra.
Rabarberu un saldētu aveņu smūtijs
Spēcinošs rīta kokteilis ar rabarberiem, avenēm un mazu gabaliņu bietes. Smūtijam izmanto mīļāko augu pienu, piemēram, auzu vai rīsu. Bet ja tie nevilina, kokteilis būs gards arī ar govs pienu.
Zaļais pavasara vitamīnu kokteilis
Vai ir vēl kāds labāks veids, kā apēst tikko izaugušās, zaļās dabas veltes? Smūtijs, šķiet, ir tā labākā izvēle, kā vienā piegājienā apēst veselu sauju zaļumu, kas tik ļoti vajadzīgi organisma stiprināšanai. Steidz izmantot dārzā pieejamos zaļumus, sākot no nātrēm, beidzot ar gārsas lapiņām, kas arī, starp citu, ir ļoti veselīgas, bet garšas dažādībai noderēs arī piparmētru lapiņas.
Mango - avokado brokastu smūtijs
Veselīgs, gards un zibenīgi ātri pagatavojams mango-avokado kokteilis, kurš ir tik sātīgs, ka noteikti var aizstāt brokastu siermaizes vai omleti. Ja vēlies, vari tam pievienot arī jogurtu vai pienu.
Uzlabotā klasika – frikadeļu zupa ar kausēto sieru
Kurš gan spēj palikt vienaldzīgs, ja katlā burbuļo frikadeļu zupa! Protams, ka pati galvenā šajā zupā ir gaļas klimpa – frikadele, kas visžēlīgi katlā atļauj būt arī dārzeņiem. Šoreiz kulta statusu ieguvusī zupa ir tapusi ar kausētā siera līdzdalību.
Skābeņu zupa ar frikadelēm
Skābeņu zupa ar frikadelēm – tā tik ir ideja! Parasti skābeņu zupas pamatā ir vairākas stundas vārīts gaļas buljons, bet, izmantojot frikadeles, zupu varēsi baudīt jau pēc 30 minūtēm, turklāt, iespējams, tā būs pat garšīgāka nekā stundām ilgi gatavotā. Šo zupiņu labāk vārīt pieclitrīgajā katlā, lai varētu mieloties vairākas dienas pēc kārtas.
Gardā frikadeļu zupa ar kausēto sieru
Frikadeļu zupa plus kausētais siers – tā tik ir ideja! Izvāri pieclitrīgo katlu, lai varētu mieloties ar gardo zupiņu vairākas dienas pēc kārtas! Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Zaļais pavasara smūtijs ar baziliku un piparmētrām
Pasludinām šo par pavasara smūtiju, lai gan tajā ir ziemas un vasaras augļu sajaukums. Apelsīni, kas noteikti vairāk ir ziemas auglis, mango, kas savukārt asociējas ar vasaru un banāni, kas ir iecienīti visās sezonās. Tomēr tas, kas patiešām padara šo smūtiju tik īpašu, ir piparmētras un baziliks, kas piešķir neticami svaigu garšu.
Ziedkāpostu un turku zirņu krēmzupa
Janvāris visā pasaulē ir veģetārā uztura popularizēšanas mēnesis. Aizvien vairāk cilvēku veikalu plauktos meklē veģetāros ēdienus un izvēlas izaicināt sevi, periodiski atsakoties no gaļas ēdieniem, novērojuši veikalu tīkla "Elvi" speciālisti. Uztura speciāliste Jevgēnija Jansone iesaka lielisku, sildošu un sātīgu veģetāru zupu, kas īpaši labi garšos tieši aukstajā ziemas periodā un lieliski papildinās ēdienkarti arī tiem, kas labprāt ēd gaļu.
Burkānu zupa ar pupiņām
Vienkārša un ļoti garda burkānu krēmzupa, kurā iemaisītas konservētās pupiņas. Zupai svaiguma noti piešķirs svaigā citronu sula.
Vistas buljona krēmzupa
Mazliet citādāka krēmzupa, kas pagatavota no iepriekš novārīta buljona un piena. Īpaši sasildīs aukstajās dienās, kad nomoka drebulis.
Aukstā zaļo zirnīšu krēmzupa
Tuvojoties vasaras sezonai, vairums no mums jau nepacietīgi gaida aukstās zupas baudīšanu, taču, atkāpjoties no klasiskām vērtībām, ir vērts izmēģināt arī šo auksto zaļo zirnīšu krēmzupu. Zupas krāsa, garša un tekstūra pilnībā atbilst pavasarim, turklāt tās pasniegšanas veids itin labi piestāv arī svētkiem.
Rauga pankūkas
Rauga pankūkas – pufīgas un gardas brokastis vai launags. Pankūkas var pasniegt kā ar ievārījumu, tā skābo krējumu, šokolādes mērci vai saldu sīrupu.
Gaisīgas rauga pankūkas, atceroties bērnības garšu
Rauga pankūkas, kas atgādina savulaik bērnudārzos gatavotās. Pufīgas, vieglas un gaisīgas, tik garšīgas, ka pazūd no šķīvja zibens ātrumā. Baudi ar ievārījumu vai krējumu. Recepti iesaka gardēde Laila Rudzone.
Vienkāršie turku zirņu plācenīši
Ja ledusskapī vai pieliekamajā ir konservēti turku zirņi, tad no tiem var pagatavot dažādus ēdienus – gan saldus, gan arī sāļus. Šoreiz izvēle krita par labu sāļajiem turku zirņu plācenīšiem, kuru pagatavošana ir gaužām vienkārša.
Krēmīgais sparģeļu kišs
Sparģeļu laika krēmīgais, sātīgais un vienlaikus – vieglais gardums, ko var baudīt gan siltu, gan aukstu: sparģeļu kišs. Kišu burvīgums slēpjas tajā, ka tos var pildīt, ar ko vien iepatīkas. Arī ar sparģeļu kišu var eksperimentēt, liekot klāt sēnes, spinātus, kazas sieru, gabaliņos sagrieztu bekonu... Kā vien garšas kārpiņām tīk! Taču sparģeļu delikāto garšu vislabāk izbaudīt ar kaut ko tikpat maigu, tādu kā rikotas siers.
Krāsainā tarte ar dārzeņu un sāļā krēma pildījumu
Krāsaina dārzeņu tarte ar visiem sezonas labumiem un sāļo krēmu pildījumā. Tā izskatās tik kārdinoša, ka tarti noteikti vēlēsies nogaršot pat pārliecināti dārzeņu neēdāji.
Sulīgie biezpiena kēksiņi ar saldētām upenēm
Kad ledusskapī uziets biezpiens, bet saldētavā – pērnā gada ogas, tad top biezpiena-upeņu kēksiņi. Recepti iesaka lasītāja Kristīne Kalneniece.
Krāsnī cepta foreles fileja ar dārzeņiem un mērcīti
Cepeškrāsnī folijā pagatavotā maltīte būs garda ne tikai ikdienas vakariņām, bet arī atbilstoša Ziemassvētku galdam gan bagātīgo sastāvdaļu, gan izskata un garšas dēļ. Klāt pievienotā mērcīte dos saldenu niansi. Recepti savā "Instagram" kontā "Prieks gatavot" iesaka Silva Kronberga.
Cepta zivs spinātu un siera kažociņā
Sulīgi cepta saldā krējuma mērcē ar atspirdzinošo citronu, vasarīgajiem spinātiem un sātīgo sieru, derēs kā pusdienām, tā vakariņām.
Zivs buljonzupa zvejnieku gaumē
Aromātiska un piesātināta, sildoša un neticami garšīga - tāda ir šī zivju zupa zvejnieku gaumē. Izvēlies zivi – raudu, līdaku, mencu vai jebkuru citu, sagatavo sezonas dārzeņus un izbaudi!
Pannā cepta zivs fileja ar ceptiem burkāniem
Gardā zivs burkānu "kažociņā".
Sviesta pupiņas ar cieto sieru
Recepti iesaka Linda Vilmansone.
Vasarīgie sviesta pupiņu un mazsālīto gurķu salāti
Ja novārīts par daudz sviesta pupiņu, liec lietā vasaras gardumu salātos, aizvietojot kartupeļus. Kādam varbūt tieši šāda variācija iegaršosies vēl vairāk.
Saldo kartupeļu frī
Kraukšķīgi, saldi un ļoti garšīgi frī kartupeļi, kas pagatavoti no oranžās batātes jeb saldā kartupeļa. Garšos gan pašiem mazākajiem ēdājiem, gan lielākajiem.
Ziedkāpostu biezenis. (Kartupeļi šokā!)
Ziedkāpostu biezenis ir garšīga un veselīga alternatīva kartupeļu biezenim. Recepti iesaka šefpavārds Rūdolfs Šteinbergs savā jaunajā pavārgrāmatā "Radi savu dzīves garšu".
Trejkrāsu humoss
Austrumos dzimusī zirņu pastēte ir lieliska ēdmaņa – tā dod sātu, to vienlīdz augstu novērtē kā veģetārieši, tā visēdāji. Tā ir viegli pagatavojama un budžetā neiecērt dziļu un sāpīgu robu.
Pērļu grūbu risoto jeb gruboto ar bietēm un mocarellas bumbiņām
Kad dabā krāsas ir devušās ziemas miegā, tās ikdienā jāienes caur košu apģērbu un ēdienu. Siltais grūbu paēdiens piesies dūšu, tā spilgtā krāsa pamielos acis, bet baltās siera bumbiņas īpaši patiks bērniem.
Auzu pārslu un mandeļu cepumi ar šokolādes noti
Auzu pārslu cepumi ir našķis, kas ļoti labprāt padodas improvizācijai. Galvenais, lai tev virtuvē atrodas cukurs, auzu pārslas un sviests. Viss pārējais jau ir katra gardēža pārziņā. Viens pievienos riekstus, cits žāvētus augļus, vēl kāds cits šokolādi. Protams, ir daži pamatprincipi, ko vērts atcerēties.
Auzu pārslu – dateļu cepumi
Auzu pārslu – dateļu cepumi gardam našķim pie tējas vai kafijas.
Kraukšķīgie auzu pārslu cepumi
Ja kārojas ko garšīgu un mājās iekrājušās auzu pārslas, pagatavo cepumus! Vai vēl labāk – iedod šo recepti bērniem un lai cep viņi! Papildini ar sēkliņām, šokolādi, sukādēm, riekstiem – vienkāršs un gards našķis!
Biezās vafeles ar auzu pārslām
Tuvojas pirmā skolas diena, kas ģimenēm ir gluži kā jauna gada sākums, turklāt šogad bērni skolā atgriezīsies pēc ilgāka pārtraukuma, tāpēc, svinot Zinību dienu, palutiniet savus mīļos ar gardām beļģu vafelēm! Interesantu saldo vafeļu recepti iesaka uztura speciāliste Jevgēnija Jansone. Tā iepriecinās gan skolēnus, gan citus viņu tuviniekus un vēlāk noteikti atradīs savu vietu ģimenes brīvdienu ēdienkartē!
Veselīgās vafeles no trijām sastāvdaļām
"Veselīgās vafeles bez cukura lieliski garšos kopā ar svaigām vasaras ogām un medu. Tām pēc izvēles var pievienot arī ievārījumu un zemesriekstu sviestu, kas nu kuram vairāk iet pie sirds. Labākais, ka vafeles garšo tik labi, ka citi pat neticēs, ka klāt nav cukura," tā recepti piesaka Marta Cīrule.
Paniņu vafeles
Svētku un brīvdienu gardums - vafeles no mīklas, kam pievienotas paniņas.
'Panna cotta' ar persiku un aveņu želeju
Želejas deserti ir tie, kurus mierīgi var pagatavot kaut vai iepriekšējā dienā! Darbiņš būs laikietilpīgs, bet viennozīmīgi var teikt, ka katra gatavošanas minūte būs tā vērta. "Panna cotta" desertu ar persiku un aveņu želeju saviem viesiem raidījumā "Gandrīz ideālas vakariņas" gatavoja tviteraktīviste Ance Tarvida. Lūk, viņas versija par šo gardo itāļu desertu!
Panna cotta krēms ar vasaras ogu mērci
Cik pavāru, tik versiju par to, kā gatavojams klasiskais itāliešu deserts "panna cotta". Šajā reizē savās zināšanās dalās "SemaraH Hotel Lielupe" restorāna šefpavārs Ainārs Pizāns, piedāvājot saldo krēmu papildināt ar vasaras ogu mērci.
Sulīgas un maigas kotletes ar cāļa akniņu pildījumu
Ārkārtējai situācijai turpinoties, iespējams, esam piekusuši no ikdienā neskaitāmas reizes gatavotiem ēdieniem. "Tasty" pastāvīgais lasītājs un labas garšas pazinējs Andrejs Tihomirovs atgādina, ka var spēlēties gan ar garšām, gan ar dažādu valstu virtuvēm.
Kraukšķīgas kartupeļu kroketes ar siera pildījumu
Gardas, kraukšķīgas kartupeļu kroketes ar staipīgu siera pildījumu ir lielisks veids, kā izmantot vakarējo kartupeļu biezputru. Recepti iesaka "Tasty" lasītāja Luīze.
Rabarberu saldējums piecās minūtēs
Viss, kas jāizdara – jāatceras laicīgi sasaldēt rabarberus! Tad svaigs, gards rababeru saldējums būs gatavs piecās minūtēs, sola "Rimi Bērniem" garšas eksperte Lība Smildziņa.
Ātri pagatavojams saldējums ar riekstiem un datelēm
Ja vien saldētavā glabājas ogas un augļi, tad pie saldējuma var tikt pāris minūšu laikā, atliek tikai iedarbināt blenderi. Našķojies uzreiz vai sasaldēt nākotnei, tā ir katra paša izvēle, garšo vienlīdz labi abos gadījumos. Piemērots arī vegāniem, jo nav pievienoti nedz piena produkti, nedz olas.
Cepts siers ar ogām un saldējumu
Brokastu siermaize lai paliek citai dienai – ir rīti, kad gribas ko īpašāku. Cepts siers ar saldējumu, skābenām ogām un sulīgiem augļu gabaliņiem ir pilnīgi viss, kas vajadzīgs: karsts, auksts, sātīgs, viegls, aromātisks, atsvaidzinošs... Un nepārspējami elegants!