Foto: Diāna Bogdanova
Vasaras brīvlaiks vecākiem nereti izvēršas par dubultslodzes darbu – jāpagūst paveikt gan tiešie darba pienākumi, gan bērnkopības uzdevumi. Pats galvenais – jāizdomā, ko pagatavot, lai bērns paēdis. Ko vēl bez cīsiņiem un makaroniem lai piedāvā, kad ierastais repertuārs beidzies?

"Pusdienāāās!!!!" labi nostādītā balsī sauc ome. Protams, visaizraujošākā momentā. Viņai jau neinteresē, ka esmu pa dārzu salasījusies burkānus, zirņus, desertā uzkodusi skābu ābolu un sauju jāņogu. Pusdienas ir gatavas, un tās ir jāēd! Neatceros, ka man būtu spiests ēst, bet termins "normāls ēdiens" gan palicis atmiņā. Nenormālais bija tas, ko bērni paķēra un aizskrēja tālāk. Par apetītes trūkumu arī nevarēju sūdzēties, jo laukos, paralēli pašizdomātām izklaidēm, bija arī jāstrādā.

Toties mani vienaudži, kuri dzīvoja daudzdzīvokļu mājās, zina stāstīt par šo pusdienu saucienu no dažādiem stāviem. No viena, otra un trešā loga atskanēja sauciens par pusdienām, knēveļi pukstot skrēja uz māju, lai tikpat ātri atgrieztos pie pārtrauktām nodarbēm. Kas tad bija pusdienu šķīvī? Visticamāk, zupa, kartupeļi, vistas šmoris, varbūt biezputra ar čirvuļiem. Katrā ziņā šķīvis tapa tukšs, un izvēlēties nebija iespējams.

Visu cieņu omēm, mammām, tētiem, krustmātēm, vecākajiem brāļiem un māsām, brālēniem, māsīcām, vārdu sakot, visiem, kuri prata pabarot bērnus visas vasaras garumā. Kāds tur radošums ir jāiegulda! Tur vajag ne tikai prast pagatavot, bet arī noprezentēt tā, lai augošais cilvēks izēstu šķīvi tukšu, ne tikai ņergātos!

Īsta glābējgrāmata ir kustības "Ēstprieks" izdotā grāmata " Veselīga uztura ceļvedis ģimenei". Tajā atrodamas ne tikai bērnu testētas un par labu atzītas receptes, bet arī vienkāršā un saprotamā veidā paskaidrots, kam tad jābūt uz šķīvja katrā ēdienreizē, cik daudz šķidruma dienā jāizdzer un, ko nevajag teikt bērnam, lai viņš iztukšotu šķīvi.

Daudzveidība, regularitāte un mērenība. Tie ir trīs vaļi uz, ko balstās bērnu ēdienreižu plānošana. Plānojot bērnu ēdienkarti, būsim spiesti mainīt arī paši savus ieradumus. Daudzveidība nozīmē, ka katru dienu uz šķīvja nav tikai kartupelis vai makaroni, par ko jaunā paaudze, protams, būtu sajūsmā. Regularitāte nozīmē ievērot ēdienreizes, nevis ļaut visas dienas garumā našķoties ar viegli sasniedzamām uzkodām. Mērenība jāievēro it visā. Kā uzsver uztura speciāliste Lizete Puga: "Mūsu rokas ir mūsu porciju spogulis."

Katrā ēdienreizē ir jāuzņem tik , cik saiet ēdāja plaukstā.

Tāpat nevajag aizmirst, ka daudz labāk garšo ēdiens, kas pagatavots kopīgi. Paša izvārīts brokolis būs daudz gardāks par mammas vārīto! Iesaistot bērnu maltīšu plānošanā un gatavošanā, apetīte tikai uzlabosies. Sliktā ziņa vecākiem – tas prasīs vairāk laika un nervu, kā arī bezgalīgu pacietību. Taču tas ar laiku atmaksājas!

"Tasty" savos apcirkņos atrada receptes, kas iepriecinās mazos ēdājus un vecākiem sniegs iedvesmu un sirdsmieru.

Lai visiem vecākiem radošums, pacietība un paēduši bērni!

Cepeškrāsnī cepti biezpiena plācenīši

Foto: Diāna Bogdanova

Biezpiena plācenīšus, protams, var cept tradicionālajā veidā – uz pannas, bet reizēm gribas kaut ko mazliet citādāku, saka Diāna Bogdanova. Un, lūk, tapa biezpiena plācenīši cepeškrāsnī – kā kūciņas! Savukārt saliekot mīklu kēksu formiņās, sanāk biezpiena kēksiņi.

Lasīt vairāk

Burkānu un biezpiena plācenīši

Foto: Spināti un sviests

Burkānu sula ir jādzer, īpaši tagad, kad burkāni ir tik svaigi sulīgi. Bet ko darīt ar biezumiem? Iecept gardos plācenīšos! Recepti iesaka Ieva Salmane no restorāna "Spināti un sviests".

Lasīt vairāk

Biezpiena plācenīši

Foto: Shutterstock

Nesteidzīgu brīvdienu rītu brokastu klasika - biezpiena plācenīši!

Lasīt vairāk

Foto recepte: Sulīgas kabaču un vistas gaļas kotletes

Foto: Aina Gatavo

Tikai trīs sastāvdaļas, enerģiska gaļas izklapēšana, cepšana ar mīlestību – un sulīgas vistas gaļas kotletes ir gatavas. Recepti iesaka Aina no "Facebook" lapas "Aina Gatavo".

Lasīt vairāk

Mocarellas salāti ar fenheli

Foto: Publicitātes foto

Garda zemeņu sezonas recepte no Dansukker Zemeņu ēdienu meistarklases kopā ar Lauri Aleksejevu (restorāns "36.līnija").

Lasīt vairāk

Mocarellas salāti ar zemenēm

Foto: Shutterstock

Svini vasaru un mocarellas salātus pagatavo, tomātu vietā izmantojot zemenes. Pasniedz ar grauzdētu maizi vai papildini siera zemeņu salātus ar jauktām salātu lapām, rukolu, iegūstot vasarīgu zaļo uzkodu dienas vidū.

Lasīt vairāk

Piecu graudu pārslu putra ar ceptiem banāniem

Foto: Publicitātes foto

"Gatavojot putru, pienu var aizstāt arī ar rīsu vai auzu dzērienu. Ja putras gatavošanai tiks izmantots auzu piens, tā būs saldāka, jo auzas ir dabiski saldas," iesaka "Rimi" gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Biešu krēmzupa

Foto: Publicitātes foto

Pierastā biešu zupa var kļūt par elegantu krēmzupu! TV3 balss Guntis Krivms šovā "Gandrīz ideālas vakariņas" pasniedza biešu krēmzupu, kuru gardu muti notiesāja pat tie vakariņu viesi, kuriem ar bietēm neesot tās labākās attiecības.

Lasīt vairāk

Ātrā biešu zupa ar frikadelēm

Foto: Shutterstock

Biešu zupa ar frikadelēm – ātri pagatavojamai un sildošai maltītei.

Lasīt vairāk

Biešu zupa ar tītara gaļu

Foto: Privātais arhīvs

Garda biešu zupa, kas pagatavota no tītara gaļas. Tasty.lv "Zupu konkursam" to iesūtījusi lasītāja Evija. Viņas ģimene to ļoti iecienījusi izteiktās un vienreizējās garšas dēļ.

Lasīt vairāk

Sulīgie burkānu kēksiņi ar krēmsiera krēmu

Foto: Cook.me

Burkāni kēksiņiem piešķirs īpašu sulīgumu, bet krēmsiera krēmā sagaršosi vaniļas notis. Bauda katrā kumosā! Recepti iesaka kulinārijas portāls "Cook.me".

Lasīt vairāk

Vistu aknu pastēte ar burkāniem

Foto: Shutterstock

Garšīgām maizītēm vistu aknu pastēte ar burkāniem.

Lasīt vairāk

Vistu aknu pastēte ar āboliem, timiānu un ingveru

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Pavisam vienkārši pagatavojama vistu aknu pastēte svētku galda, kas neliks taviem viesiem vilties: ābola skābumiņš, timiāna rūgtenās notis un ingvera spirgtais aromāts veido filigrānu garšu saspēli. Uz grauzdētas maizes šķēles šī delikatese garšos tiešām izcili!

Lasīt vairāk

Soli pa solim: kaneloni ar maltās gaļas pildījumu un sieru

Foto: Privātais arhīvs

Ar malto gaļu pildīti kaneloni jeb makaronu trubiņas saldā krējuma un smalcinātu tomātu mērcē, kas, pilnai laimei, pārkaisītas ar dāsnu siera kārtu. Itāliešu virtuves recepti, kuras gatavošanai iedvesma gūta kādā "Ievas Virtuve" žurnālā, iesaka Zanda Riekstiņa.

Lasīt vairāk

Fiksie kaneloni ar liellopa gaļu un mocarellu

Foto: DELFI

Recepte, ar kuru izdabāt kā izsalkušam dzīvesbiedram, tā bērniem, jo kas gan var būt labāks par makaroniem un gaļu. Neskatoties uz to, ka kaneloni trubiņu pildīšana varētu likties piņķerīgs darbiņš, šis fiksais variants būs vienkāršāks par lazanjas gatavošanu.

Lasīt vairāk

Kaneloni ar spinātiem un tofu

Foto: Shutterstock

Veselīgs ēdiens, kas piemērots visai ģimenei. Tofu un spinātu kaneloni ne vien labi garšo, bet ir arī vērtīgs olbaltumvielu un dzelzs avots. Šis ēdiens ir piemērots arī saldēšanai.

Lasīt vairāk

Zaļie brokastu burito

Ko brokastīs piedāvāt bērniem, kas bauda vasaras brīvlaiku, ja gatavošanai nevaram vai negribam veltīt daudz laika, taču mazie brokastotāji ir pietiekoši izvēlīgi un kārtējā omlete vai desmaize nederēs? Šie burito ir ātri un viegli pagatavojami, turklāt bagāti ar daudzveidīgām un vērtīgām uzturvielām! Recepti iesaka uztura speciāliste Jevgēnija Jansone.

Lasīt vairāk

Burito ar vistu

TV šova "Mūsdienu Latvijas garša" finālists Artūrs Freibergs piedāvā šo gardo meksikāniskā ēdiena recepti - burito ar vistu.

Lasīt vairāk

Pufīgās biešu pankūkas

Foto: Shutterstock

Neparastās rozā pankūkas no īpašas sastāvdaļas – bietēm. Saldās pankūkas pēc izcepšanas pasniedz ar grieķu jogurtu un ievārījumu.

Lasīt vairāk

Plānās biešu pankūkas ar rjaženku

Foto: Privātais arhīvs

Košās biešu pankūkas piešķirs jaunas krāsas un garšas tavām brokastīm. Lai acis priecētu arī krāsu kontrasts, pankūkas var pildīt ar mājas sieru vai biezpienu, kam pievienots skābs krējums un pāris saujas sīki sakapātu vai ātri sviestā apceptu spinātu. Recepti iesaka lasītāja Diana Lapinska.

Lasīt vairāk

Gardais kartupeļu sacepums ar sieru

Foto: Shutterstock

Jaunie kartupeļi no ēģiptēm un citām zemēm jau lepni dīžājas veikalu plauktos, kamēr vecie daiļāki nepaliek. Bet, ziniet ko, ir ēdieni, kur vislabāk der tieši vecie kartupeļi – ar dzīves pieredzi! Vai no jaunajiem sanāk kārtīga biezputra? Nekādi! Tas pats ir ar kartupeļu scepumiem. Nenoniecinām vecos kartupeļus – izgriežam, kas izgriežams, un gatavojam garšīgu un sildošu kartupeļu sacepumu! Tieši tas, kas vajadzīgs vējainas dienas noslēgumam!

Lasīt vairāk

Ātrais cāļa, dārzeņu un kartupeļu sacepums

Foto: Publicitātes foto

Ko darīt, ja nav laika ilgi stāvēt pie plīts, taču jāklāj galds ģimenes pusdienām vai draugu sanākšanai? Atraktīvais britu pavārs Džeimijs Olivers iesaka pagatavot brīnišķīgu cāļa, dārzeņu un kartupeļu sacepumu. Tā ir veselīga, garda maltīte, kuru var pagatavot vien nieka 15 minūtēs. Sulīgais cālis, šķiņķis, svaigi dārzeņi un krēmīgi kartupeļi sniegs neaizmirstamu garšu baudījumu.

Lasīt vairāk

Apgāztais kartupeļu sacepums jeb kūka

Foto: Shutterstock

Viss garšīgais ir patiešām vienkāršs – liec kartupeļu ripiņas kārtu kārtās, kā jau ierastā sacepumā, apgāz un neparasti pasniegts ēdiens gatavs. Kartupeļu kūku pasniedz ar svaigiem salātiem un kādu krējuma mērcīti.

Lasīt vairāk

Granola ar jogurtu un ogām

Foto: Shutterstock

Ātri un viegli pagatavojamas brokastis. Turklāt, ja tiks izmantots bezpiedevu jogurts, arī ļoti diētiskas. Izvēlies ogas, kādas tev garšo. Ja izmanto zemenes, sagriez tās mazākos gabaliņos.

Lasīt vairāk

Vistas buljons ar putotu olu klimpām

Foto: Shutterstock

Lai zupa būtu savādāka kā citas reizes, vistas buljonu var pasniegt ar buljonā vārītiem burkāniem un putotu olu klimpām, beigās porciju pārkaisot ar kapātiem zaļumiem.

Lasīt vairāk

Gaisīgā dārzeņu omlete

Foto: DELFI

Sātīga un ļoti gaisīga omlete ar krietnu sauju dārzeņu – tā, lai brokastis var baudīt divatā.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: Gaisīga krāsnī cepta omlete ar dārzeņiem un sieru

Foto: DELFI

Nesteidzīgs brīvdienu brančs nav iedomājams bez kāda olu ēdiena. Kamēr cepeškrāsns gādās par omleti, vari pagūt pagatavot svaigus lapu salātus un aromātisku kafiju.

Lasīt vairāk

Kabaču omlete

Foto: Shutterstock

Kabaču omletes recepte vieglām brokastīm vai launagam.

Lasīt vairāk

Omlete ar zirnīšiem

Foto: Shutterstock

Apnikusi tradicionālā omlete? Pamēģini omleti ar zaļajiem zirnīšiem.

Lasīt vairāk

Bīstami gardas karstmaizītes

Foto: DELFI

Karstmaizes ir ideāls veids, kā ikdienišķo sviestmaizi padarīt par vēlo brokastu zvaigzni. Būs nepieciešama cepeškrāsns, maize un uz tās liekami siera salāti.

Lasīt vairāk

Pilngraudu pica ar ķirbi, bekonu un spinātiem

Foto: Vida Press

Šo gribas dēvēt par rudens un ziemas sezonas picu, jo uz sātīgās pilngraudu pamatnes saulainais ķirbis satiekas ar sīvo sīpolu un kraukšķīgām bekona šķēlēm, bet ierasto tomātu mērci aizstāj pikantā čili mērcīte.

Lasīt vairāk

Karstmaizes ar četriem sieriem

Foto: Publicitātes foto

Kārdinošas četru sieru karstmaizes recepti piedāvā "Latvijas Maiznieks" sadarbībā ar ēdienu stilisti, grāmatu autori un pavāri Lindu Vilmansoni-Virbuli.

Lasīt vairāk

Siera un grilētu dārzeņu maizīte

Sātīga pusdienu uzkoda vai neliela launaga maltīte – maizīte ar siera bumbām un cepeškrāsnī grilētiem dārzeņiem. Recepti piedāvā bloga "Divi10.com" autores Monika un Justīne.

Lasīt vairāk

Spageti ar gaļas bumbiņām Boloņas mērcē Intara Rešetina gaumē

Foto: Publicitātes foto

Tradicionālās zviedru gaļas bumbiņas parasti pasniedz ar kartupeļu biezeni, brūkleņu ievārījumu, zaļajiem zirnīšiem un mērci, taču ir vēl neskaitāmi citi gaļas bumbiņu pasniegšanas veidi. Vienu no tiem piedāvā aktieris Intars Rešetins sadarbībā ar "Ikea" restorānu.

Lasīt vairāk

Ātrie makaroni krēmīgā siera mērcē

Foto: DELFI

Ar makaronu pagatavošanu ir gluži kā ar kartupeļiem – tos var pagatavot neskaitāmos veidos. Tā kā reizēm nav vēlmes stāvēt pārāk ilgi pie plīts, tad šī recepte būs tieši laikā – ātri un viegli pagatavojama, pie tam tik sātīga, ka nemaz negribēsies klāt gaļu vai citas piedevas.

Lasīt vairāk

Ātrie makaronu un svaigu tomātu salāti

Foto: Shutterstock

Sātīgi makaroni, svaigi tomāti un mazliet čili un ķiploki asumam – tas viss salātos, ko baudīt pusdienās vai vakariņās, kad gribas ko vienkāršu. Salātiem izmantot to pastas veidu, kas vislabāk tīk – garos spageti, fusilli vai kādus citus.

Lasīt vairāk

Spageti ar bazilika pesto un krāsainiem tomātiem

Mājās gatavots bazilika pesto gan smaržo, gan garšo daudz labāk, nekā veikalos pirktais. Pat ja nav zaļumu sezona, veikalos ir iespējams iegādāties leknus garšaugus podiņos. Baziliks un ciedru rieksti ar pilnasinīgu sieru veidos pesto, kurš pat vienkāršākos spageti pārvērtīs karaliskā maltītē. Maltītes ideju iesaka bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Spageti ligzdiņas ar sieru un ķirštomātiem

Foto: Shutterstock

Kēksiņu formiņās var izcept atraktīvas spageti ligzdiņas, katru rotājot ar ķiršu tomātiņu un baziliku. Šādu spageti ligzdiņu var pasniegt gan kā silto pamatēdienu kopā ar salātiem, gan kā auksto uzkodu izbraukumā. No šī produktu daudzuma varēs izcept 12 ligzdiņas.

Lasīt vairāk

Gardais viesis no Indijas – lassi

Foto: Shutterstock

Iespējams, ka lassi jau top tavā virtuvē, tev pašam to nezinot. Tas ir no Indijas nācis smūtijs, kur kopā sablendēts jogurts, ūdens, augļi un garšvielas.

Lasīt vairāk

Zemeņu un banānu smūtijs ar grieķu jogurtu

Foto: Tasty For Me publicitātes foto

Pavasarī maltītēm jābūt vieglām, un smūtijs ir tieši tāds - visas svaigās un veselīgās sastāvdaļas vienkārši samet blenderī un minūtes laikā sakul gaisīgos mākoņos. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta "Tasty For Me" saimniece Sandra.

Lasīt vairāk

Rabarberu un saldētu aveņu smūtijs

Foto: Shutterstock

Spēcinošs rīta kokteilis ar rabarberiem, avenēm un mazu gabaliņu bietes. Smūtijam izmanto mīļāko augu pienu, piemēram, auzu vai rīsu. Bet ja tie nevilina, kokteilis būs gards arī ar govs pienu.

Lasīt vairāk

Zaļais pavasara vitamīnu kokteilis

Foto: DELFI

Vai ir vēl kāds labāks veids, kā apēst tikko izaugušās, zaļās dabas veltes? Smūtijs, šķiet, ir tā labākā izvēle, kā vienā piegājienā apēst veselu sauju zaļumu, kas tik ļoti vajadzīgi organisma stiprināšanai. Steidz izmantot dārzā pieejamos zaļumus, sākot no nātrēm, beidzot ar gārsas lapiņām, kas arī, starp citu, ir ļoti veselīgas, bet garšas dažādībai noderēs arī piparmētru lapiņas.

Lasīt vairāk

Mango - avokado brokastu smūtijs

Foto: Shutterstock

Veselīgs, gards un zibenīgi ātri pagatavojams mango-avokado kokteilis, kurš ir tik sātīgs, ka noteikti var aizstāt brokastu siermaizes vai omleti. Ja vēlies, vari tam pievienot arī jogurtu vai pienu.

Lasīt vairāk

Uzlabotā klasika – frikadeļu zupa ar kausēto sieru

Foto: DELFI

Kurš gan spēj palikt vienaldzīgs, ja katlā burbuļo frikadeļu zupa! Protams, ka pati galvenā šajā zupā ir gaļas klimpa – frikadele, kas visžēlīgi katlā atļauj būt arī dārzeņiem. Šoreiz kulta statusu ieguvusī zupa ir tapusi ar kausētā siera līdzdalību.

Lasīt vairāk

Skābeņu zupa ar frikadelēm

Foto: Shutterstock

Skābeņu zupa ar frikadelēm – tā tik ir ideja! Parasti skābeņu zupas pamatā ir vairākas stundas vārīts gaļas buljons, bet, izmantojot frikadeles, zupu varēsi baudīt jau pēc 30 minūtēm, turklāt, iespējams, tā būs pat garšīgāka nekā stundām ilgi gatavotā. Šo zupiņu labāk vārīt pieclitrīgajā katlā, lai varētu mieloties vairākas dienas pēc kārtas.

Lasīt vairāk

Gardā frikadeļu zupa ar kausēto sieru

Foto: Privātais arhīvs

Frikadeļu zupa plus kausētais siers – tā tik ir ideja! Izvāri pieclitrīgo katlu, lai varētu mieloties ar gardo zupiņu vairākas dienas pēc kārtas! Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Zaļais pavasara smūtijs ar baziliku un piparmētrām

Foto: Shutterstock

Pasludinām šo par pavasara smūtiju, lai gan tajā ir ziemas un vasaras augļu sajaukums. Apelsīni, kas noteikti vairāk ir ziemas auglis, mango, kas savukārt asociējas ar vasaru un banāni, kas ir iecienīti visās sezonās. Tomēr tas, kas patiešām padara šo smūtiju tik īpašu, ir piparmētras un baziliks, kas piešķir neticami svaigu garšu.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu un turku zirņu krēmzupa

Janvāris visā pasaulē ir veģetārā uztura popularizēšanas mēnesis. Aizvien vairāk cilvēku veikalu plauktos meklē veģetāros ēdienus un izvēlas izaicināt sevi, periodiski atsakoties no gaļas ēdieniem, novērojuši veikalu tīkla "Elvi" speciālisti. Uztura speciāliste Jevgēnija Jansone iesaka lielisku, sildošu un sātīgu veģetāru zupu, kas īpaši labi garšos tieši aukstajā ziemas periodā un lieliski papildinās ēdienkarti arī tiem, kas labprāt ēd gaļu.

Lasīt vairāk

Burkānu zupa ar pupiņām

Foto: Shutterstock

Vienkārša un ļoti garda burkānu krēmzupa, kurā iemaisītas konservētās pupiņas. Zupai svaiguma noti piešķirs svaigā citronu sula.

Lasīt vairāk

Vistas buljona krēmzupa

Foto: Shutterstock

Mazliet citādāka krēmzupa, kas pagatavota no iepriekš novārīta buljona un piena. Īpaši sasildīs aukstajās dienās, kad nomoka drebulis.

Lasīt vairāk

Aukstā zaļo zirnīšu krēmzupa

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tuvojoties vasaras sezonai, vairums no mums jau nepacietīgi gaida aukstās zupas baudīšanu, taču, atkāpjoties no klasiskām vērtībām, ir vērts izmēģināt arī šo auksto zaļo zirnīšu krēmzupu. Zupas krāsa, garša un tekstūra pilnībā atbilst pavasarim, turklāt tās pasniegšanas veids itin labi piestāv arī svētkiem.

Lasīt vairāk

Rauga pankūkas

Foto: Shutterstock

Rauga pankūkas – pufīgas un gardas brokastis vai launags. Pankūkas var pasniegt kā ar ievārījumu, tā skābo krējumu, šokolādes mērci vai saldu sīrupu.

Lasīt vairāk

Gaisīgas rauga pankūkas, atceroties bērnības garšu

Foto: Privātais arhīvs

Rauga pankūkas, kas atgādina savulaik bērnudārzos gatavotās. Pufīgas, vieglas un gaisīgas, tik garšīgas, ka pazūd no šķīvja zibens ātrumā. Baudi ar ievārījumu vai krējumu. Recepti iesaka gardēde Laila Rudzone.

Lasīt vairāk

Vienkāršie turku zirņu plācenīši

Foto: DELFI

Ja ledusskapī vai pieliekamajā ir konservēti turku zirņi, tad no tiem var pagatavot dažādus ēdienus – gan saldus, gan arī sāļus. Šoreiz izvēle krita par labu sāļajiem turku zirņu plācenīšiem, kuru pagatavošana ir gaužām vienkārša.

Lasīt vairāk

Krēmīgais sparģeļu kišs

Foto: Shutterstock

Sparģeļu laika krēmīgais, sātīgais un vienlaikus – vieglais gardums, ko var baudīt gan siltu, gan aukstu: sparģeļu kišs. Kišu burvīgums slēpjas tajā, ka tos var pildīt, ar ko vien iepatīkas. Arī ar sparģeļu kišu var eksperimentēt, liekot klāt sēnes, spinātus, kazas sieru, gabaliņos sagrieztu bekonu... Kā vien garšas kārpiņām tīk! Taču sparģeļu delikāto garšu vislabāk izbaudīt ar kaut ko tikpat maigu, tādu kā rikotas siers.

Lasīt vairāk

Krāsainā tarte ar dārzeņu un sāļā krēma pildījumu

Foto: Shutterstock

Krāsaina dārzeņu tarte ar visiem sezonas labumiem un sāļo krēmu pildījumā. Tā izskatās tik kārdinoša, ka tarti noteikti vēlēsies nogaršot pat pārliecināti dārzeņu neēdāji.

Lasīt vairāk

Sulīgie biezpiena kēksiņi ar saldētām upenēm

Foto: Privātā arhīva foto

Kad ledusskapī uziets biezpiens, bet saldētavā – pērnā gada ogas, tad top biezpiena-upeņu kēksiņi. Recepti iesaka lasītāja Kristīne Kalneniece.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepta foreles fileja ar dārzeņiem un mērcīti

Foto: Privātais arhīvs

Cepeškrāsnī folijā pagatavotā maltīte būs garda ne tikai ikdienas vakariņām, bet arī atbilstoša Ziemassvētku galdam gan bagātīgo sastāvdaļu, gan izskata un garšas dēļ. Klāt pievienotā mērcīte dos saldenu niansi. Recepti savā "Instagram" kontā "Prieks gatavot" iesaka Silva Kronberga.

Lasīt vairāk

Cepta zivs spinātu un siera kažociņā

Foto: Shutterstock

Sulīgi cepta saldā krējuma mērcē ar atspirdzinošo citronu, vasarīgajiem spinātiem un sātīgo sieru, derēs kā pusdienām, tā vakariņām.

Lasīt vairāk

Zivs buljonzupa zvejnieku gaumē

Aromātiska un piesātināta, sildoša un neticami garšīga - tāda ir šī zivju zupa zvejnieku gaumē. Izvēlies zivi – raudu, līdaku, mencu vai jebkuru citu, sagatavo sezonas dārzeņus un izbaudi!

Lasīt vairāk

Pannā cepta zivs fileja ar ceptiem burkāniem

Foto: DELFI

Gardā zivs burkānu "kažociņā".

Lasīt vairāk

Sviesta pupiņas ar cieto sieru

Foto: Publicitātes foto

Recepti iesaka Linda Vilmansone.

Lasīt vairāk

Vasarīgie sviesta pupiņu un mazsālīto gurķu salāti

Foto: DELFI

Ja novārīts par daudz sviesta pupiņu, liec lietā vasaras gardumu salātos, aizvietojot kartupeļus. Kādam varbūt tieši šāda variācija iegaršosies vēl vairāk.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu frī

Foto: DELFI

Kraukšķīgi, saldi un ļoti garšīgi frī kartupeļi, kas pagatavoti no oranžās batātes jeb saldā kartupeļa. Garšos gan pašiem mazākajiem ēdājiem, gan lielākajiem.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu biezenis. (Kartupeļi šokā!)

Foto: Shutterstock

Ziedkāpostu biezenis ir garšīga un veselīga alternatīva kartupeļu biezenim. Recepti iesaka šefpavārds Rūdolfs Šteinbergs savā jaunajā pavārgrāmatā "Radi savu dzīves garšu".

Lasīt vairāk

Trejkrāsu humoss

Foto: Shutterstock

Austrumos dzimusī zirņu pastēte ir lieliska ēdmaņa – tā dod sātu, to vienlīdz augstu novērtē kā veģetārieši, tā visēdāji. Tā ir viegli pagatavojama un budžetā neiecērt dziļu un sāpīgu robu.

Lasīt vairāk

Pērļu grūbu risoto jeb gruboto ar bietēm un mocarellas bumbiņām

Foto: DELFI

Kad dabā krāsas ir devušās ziemas miegā, tās ikdienā jāienes caur košu apģērbu un ēdienu. Siltais grūbu paēdiens piesies dūšu, tā spilgtā krāsa pamielos acis, bet baltās siera bumbiņas īpaši patiks bērniem.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu un mandeļu cepumi ar šokolādes noti

Foto: DELFI

Auzu pārslu cepumi ir našķis, kas ļoti labprāt padodas improvizācijai. Galvenais, lai tev virtuvē atrodas cukurs, auzu pārslas un sviests. Viss pārējais jau ir katra gardēža pārziņā. Viens pievienos riekstus, cits žāvētus augļus, vēl kāds cits šokolādi. Protams, ir daži pamatprincipi, ko vērts atcerēties.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu – dateļu cepumi

Foto: Shutterstock

Auzu pārslu – dateļu cepumi gardam našķim pie tējas vai kafijas.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie auzu pārslu cepumi

Foto: DELFI

Ja kārojas ko garšīgu un mājās iekrājušās auzu pārslas, pagatavo cepumus! Vai vēl labāk – iedod šo recepti bērniem un lai cep viņi! Papildini ar sēkliņām, šokolādi, sukādēm, riekstiem – vienkāršs un gards našķis!

Lasīt vairāk

Biezās vafeles ar auzu pārslām

Tuvojas pirmā skolas diena, kas ģimenēm ir gluži kā jauna gada sākums, turklāt šogad bērni skolā atgriezīsies pēc ilgāka pārtraukuma, tāpēc, svinot Zinību dienu, palutiniet savus mīļos ar gardām beļģu vafelēm! Interesantu saldo vafeļu recepti iesaka uztura speciāliste Jevgēnija Jansone. Tā iepriecinās gan skolēnus, gan citus viņu tuviniekus un vēlāk noteikti atradīs savu vietu ģimenes brīvdienu ēdienkartē!

Lasīt vairāk

Veselīgās vafeles no trijām sastāvdaļām

Foto: DELFI

"Veselīgās vafeles bez cukura lieliski garšos kopā ar svaigām vasaras ogām un medu. Tām pēc izvēles var pievienot arī ievārījumu un zemesriekstu sviestu, kas nu kuram vairāk iet pie sirds. Labākais, ka vafeles garšo tik labi, ka citi pat neticēs, ka klāt nav cukura," tā recepti piesaka Marta Cīrule.

Lasīt vairāk

Paniņu vafeles

Foto: Shutterstock

Svētku un brīvdienu gardums - vafeles no mīklas, kam pievienotas paniņas.

Lasīt vairāk

'Panna cotta' ar persiku un aveņu želeju

Foto: Publicitātes foto

Želejas deserti ir tie, kurus mierīgi var pagatavot kaut vai iepriekšējā dienā! Darbiņš būs laikietilpīgs, bet viennozīmīgi var teikt, ka katra gatavošanas minūte būs tā vērta. "Panna cotta" desertu ar persiku un aveņu želeju saviem viesiem raidījumā "Gandrīz ideālas vakariņas" gatavoja tviteraktīviste Ance Tarvida. Lūk, viņas versija par šo gardo itāļu desertu!

Lasīt vairāk

Panna cotta krēms ar vasaras ogu mērci

Cik pavāru, tik versiju par to, kā gatavojams klasiskais itāliešu deserts "panna cotta". Šajā reizē savās zināšanās dalās "SemaraH Hotel Lielupe" restorāna šefpavārs Ainārs Pizāns, piedāvājot saldo krēmu papildināt ar vasaras ogu mērci.

Lasīt vairāk

Sulīgas un maigas kotletes ar cāļa akniņu pildījumu

Foto: DELFI

Ārkārtējai situācijai turpinoties, iespējams, esam piekusuši no ikdienā neskaitāmas reizes gatavotiem ēdieniem. "Tasty" pastāvīgais lasītājs un labas garšas pazinējs Andrejs Tihomirovs atgādina, ka var spēlēties gan ar garšām, gan ar dažādu valstu virtuvēm.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgas kartupeļu kroketes ar siera pildījumu

Foto: Privātais arhīvs

Gardas, kraukšķīgas kartupeļu kroketes ar staipīgu siera pildījumu ir lielisks veids, kā izmantot vakarējo kartupeļu biezputru. Recepti iesaka "Tasty" lasītāja Luīze.

Lasīt vairāk

Rabarberu saldējums piecās minūtēs

Foto: Publicitātes attēls

Viss, kas jāizdara – jāatceras laicīgi sasaldēt rabarberus! Tad svaigs, gards rababeru saldējums būs gatavs piecās minūtēs, sola "Rimi Bērniem" garšas eksperte Lība Smildziņa.

Lasīt vairāk

Ātri pagatavojams saldējums ar riekstiem un datelēm

Foto: DELFI

Ja vien saldētavā glabājas ogas un augļi, tad pie saldējuma var tikt pāris minūšu laikā, atliek tikai iedarbināt blenderi. Našķojies uzreiz vai sasaldēt nākotnei, tā ir katra paša izvēle, garšo vienlīdz labi abos gadījumos. Piemērots arī vegāniem, jo nav pievienoti nedz piena produkti, nedz olas.

Lasīt vairāk

Cepts siers ar ogām un saldējumu

Foto: No privātā arhīva

Brokastu siermaize lai paliek citai dienai – ir rīti, kad gribas ko īpašāku. Cepts siers ar saldējumu, skābenām ogām un sulīgiem augļu gabaliņiem ir pilnīgi viss, kas vajadzīgs: karsts, auksts, sātīgs, viegls, aromātisks, atsvaidzinošs... Un nepārspējami elegants!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!