Pirms plaši apceram supergardo mērci, ko radījuši acteki, svarīgi ir nopirkt labu avokado. Plaši zināmi ir joki par to, ka avokado ir divas stadijas – akmens ciets vai samelnējis pļurā. Taču, ja atrodas atrast labu avokado, tad tā ir jau puse no uzvaras ceļā uz gvakamoli.
Acteki, saprotams, neko nezināja par avokado izcilajām īpašībām, viņi vienkārši saprata, ka, saspaidot šo augli ar dažādām garšvielām, iegūst pasakainu ēdienu, ko braši smērēt visur virsū vai mērcēt tajā, ko vien iepatīkas.
Ahuacamolli– tā acteki sauca šo dievu ēdienu. Spāniski šīs mērces nosaukums nozīmē avokado (agvacate) un bieza, tumīga mērce (mole). Ja gribam šo zaļo ēdienu latviskot, tad tas būtu jāsauc par avokado biezmērci. Lai vai kādā vārdā mēs to nosauktu, skaidrs ir viens – tā ir garda, pikanta un ar plašu pielietojumu.
Gvakamoles pagatavošanas veidi mēdz atšķirties. Kāds šo mērci gatavo ar blenderi, cits šausmās saķer galvu un sauc to par noziegumu un uzskata, ka īstu gvakamoli var iegūt tikai ar miezera un piestas palīdzību. Taču vēl kāds, rāmi svilpodams, līdz vajadzīgajai konsistencei avokado saspaida ar dakšiņu. Vēl tikai jāsagriež tomāti, sīpoli, jāpiespiež laims, jābagātina ar kādu pilienu Tabasko mērces vai nedaudz halapenjo pipariem. Meksikāņuprāt, īsta gvakamole ir pagatavota ar kinzu. Tā ir sliktā ziņa visiem tās nīdējiem, bet – ko padarīt? – mums latviešiem tas gēnos.
Kad mērce pagatavota, var sākties našķošanās. Pirmā bļoda tradicionāli jaizleksē ar meksikāņu kukurūzas čipsiem, nākamo jau var integrēt citos ēdienos.
Piemēram, gvakamole lieliski iederēsies pildītajās pankūkās un dažādās sviestmaizēs.
To var dāsni smērēt uz dārzeņiem, maizes, krekeriem, pagatavojot dažādas kanapē uzkodas.
Gvakamoles bļoda noderēs arī pie grila, tur labi mērcēsies gan gaļa, gan dārzeņi.
Kā jau no Meksikas nākušai mērcei, tai patiks būt līdzdalībniecei dažādos meksikāņu ēdienos, piemēram "chili con carne", tako, burito, kesadijās, enčiladās, albondigās un tortiljās.
Zaļai vasarai piestāv zaļa mērce! Dodam iespēju acteku mērcei kāpt uz letiņu galda!
Jogurta gvakamole un biešu tzatziki mērce ar kartupeļu salmiņiem
Divas gardas mērces, kas piestāvēs ceptiem kartupeļiem un citām kraukšķīgām uzkodām – gvakamole, kas pagatavota no avokado un grieķu jogurta, un "tzatziki", kam pievienotas bietes.
Pikantā meksikāņu uzkoda – gvakamole
Gvakamoli ēd ar grauzdētu maizi vai kukurūzas čipsiem, vai kā piedevu pie tortiljas.
Lašmaizītes ar gvakamoli un kresēm
Kam gan negaršo lašmaizītes? Šoreiz piedāvājam lašmaizītes ar gvakamoli un diedzētām kresēm.
Avokado un mango gvakamole
Gardā avokado gvakamole ar īpašu sastāvdaļu – svaigu mango. Mērcīte lieliski garšos kopā ar kraukšķīgiem čipsiem vai kādu citu uzkodu.
Gardās maizītes ar konservētu tunci un gvakamoli
Grauzdētas maizes šķēles, devīgi pārziestas ar krēmīgu avokado gvakamoli un papildinātas ar konservēta tunča gabaliņiem, noderēs gan brokastu reizei, gan ātrai izsalkuma remdēšanai starp ēdienreizēm.
Tortiļas ar ceptu lasi, svaigu gurķi un divām mērcēm
Tortiļas ar ceptu lasi ir neticami garšīgas. Jo īpaši, ja garšu buķeti papildināsi ar gvakamoli un tropisko salsu.
Skābeņu – avokado krēmzupa
Iepriekšējā Berga Bazāra tirgū, ļaujoties jūsmai par pavasara zaļumiem, manā iepirkumu grozā nonāca skābenes. Nav zināms gan, kādiem nolūkiem – jo klasiskās skābeņu zupas vārīšanai esmu par slinku, bet svaigas skābenes nav mana iecienītākā salātu sastāvdaļa. Tā nu pēc nedēļām divām, veicot ledusskapja revīziju, nācās secināt, ka krājumā ir krietni pavītušas skābenes. Ko darīt? Ārā mest nevar – dabai un makam nedraudzīgi. Iepazīstoties ar mājās pieejamajām sastāvdaļām, tapa skābeņu – avokado krēmzupa.
Makaronu salāti ar avokado
Kopš izmēģināju salātiem avokado mērci, sapratu - jā, tas ir īstais- īstais auglis salātiem. Nevajag obligāti nez cik sastāvdaļas, pietiek ar avokado, citrona sulu, ķiploku, sāli, pipariem un varbūt pavisam nedaudz ūdens.
Cukīni un avokado krēmzupa ar kazas sieru
Esmu pārliecināta, ka neko tādu no cukīni nebūsiet gaidījuši! Ļoti krēmīga un maiga zupa ar patīkamu kazas siera garšu. Ja gribās vieglāku zupiņu, var gatavot arī bez avokado, joprojām būs garšīgi!
Avokado - biezpiena maizes ar garnelēm
Ātri pagatavojamas, sātīgas un gardas avokado - biezpiena maizes ar garnelēm.
Sildoši sātīgais meksikāņu sautējums 'Chili con carne'
No Meksikas nākušajam sautējumam piemīt ne viena vien vērā ņemama īpašība – tas labi sasilda, dod sātu un izcili garšo arī nākamajā dienā. Arī piedevas šis pikantais sautējums akceptē dažādas – der gan rīsi, gan nūdeles, pat laviešu iecienītie kartupeļi labi iet klāt. Taču drīkst nepievienot neko un ēst pilnām karotēm tāpat!
Students virtuvē: Fiksā 'chili con carne' māsīca
Nu jau esmu svaigs absolvents, bet studiju laikā un dzīvojot kopmītnēs, kur uz visu stāvu man un citiem desmitiem studentu bija viena virtuve ar divām plītīm un kopskaitā četriem riņķiem, man īpaši svarīgi bija tas, lai varu savu maltīti pagatavot ātri un nesāpīgi. Man bija svarīgi, lai virtuvē būtu jāuzkavējas pēc iespējas īsāku laiku, jo citu acis, kas skatās, kā gatavoju, man sagādāja stresu, un bieži vien viss gatavošanas process tāpēc nojuka. Tā tapa mana fiksā ''chili con carne'' ''māsīca''.
Pupiņu zupa ar liellopa gaļu un desiņām
Zupa ar spēcīgu garšu sātīga ēdiena cienītājiem. Šajā Chili con carne interpretācijā netrūkst gaļas, garšvielu un, protams, sarkano pupiņu. Angļu valodā ir iegājies apzīmējums "komforta ēdiens" (comfort food), ar kuru tiek apzīmēti tādi ēdieni, kas dod mājīguma sajūtu un ļauj vismaz uz brīdi piemirst par savām ikdienas raizēm – šī zupa noteikti ir viens no šādiem ēdieniem.
Ātrie vistas tako ar gvakamoli
Pavisam ātrie un veselīgie tako, ko pagatavot no vakardienas vistas. Ja ir vēlēšanās, var izmantot jau gatavu gvakamoli, bet svaiga garšos daudz labāk.
Tako laiviņas ar turku zirņiem un olām
"Balticovo" piedāvāja piedalīties viņu aizraujošajā projektā un parādīt jums dažas receptes, kuru viena no sastāvdaļām ir olas. Protams, mēs ar prieku piekritām! Jo mums patīk garšīgi paēst! Domājot par to, ko interesantu jums piedāvāt, nolēmām, ka viens no mūsu iecienītākajiem ēdieniem, iespējams, jums ļoti garšos! Šodien kopā pagatavosim oriģinālu tako! Parasti tako mums asociējas tikai ar ļoti asu un tālu meksikāņu ēdienu, taču to var pagatavot arī, izmantojot daudz pazīstamākas sastāvdaļas, galvenais ir likt lietā fantāziju un nenobīties eksperimentēt. Mūsu recepte noderēs tiem, kuri iecienījuši veselīgu pārtiku, un arī veģetāriešiem – gan kā uzkoda, gan arī pamatēdiens. Bet varbūt brokastis – kāpēc gan nē? Tā kā pierakstiet un gatavojiet kopā ar "Salt’n’Pepper Lifestyle Blog"!
Plucinātā cūkgaļa alū – burgeru un tortilju pildījumam
Plucināta cūkgaļa jeb "pulled pork" ir garšīga gan silta, gan auksta uz brokastmaizēm, bet burgeri ar karstu, mutē kūstošu gaļu.. tas ir īpašs stāsts. Kulinārijas bloga "Našķoties" autore Zane Ozoliņa piedāvā izmēģināt divas receptes, kurām pievienot arī alu, lai atklātu jaunas garšu nianses.
Asais burito ar liellopa gaļu un papriku
Ļoti ātri pagatavojamu vakariņu ideja tex-mex cienītājiem - burito ar liellopa gaļas strēmelītēm un saldo papriku.
Pildītas tako ligzdiņas ar Holandes sieru
Pelēkajās dienās šī priecīgā maltīte būs tā, kas noteikti uzmundrinās ēdājus. "Sātu dod vistas fileja, kraukšķīgumu salāti un paprika. Izvēlies dārzeņus pēc savas gaumes – plāni grieztu burkānu, gurķa vai baltā redīsa šķēlītes, Ķīnas kāpostu vai ledus salātus," norāda receptes autore Linda Tellgrena no bloga Lindas Virtuve. Punkts uz "i" būs gardais, izkusušais Holandes siers.
Karsti kūpoša tortilja ar siera, šķiņķa un dārzeņu pildījumu
Variācija par ātri pagatavojamu picu no tortiljas plāksnēm. Garšu buķeti veido dažādās sastāvdaļas un mērces, kas veiksmīgi savienojas īstajā garšā. Punktiņš uz "i", protams, ir siers, taču ar to nevajag pārcensties, citādi nebūs jūtams citu sastāvdaļu izteiksmīgums. Recepti iesaka gardēde Monta Štrodaha.
Zivs vrapi ar pikantu ananasu salsu
Vieglai vasaras maltītei tām dienām, kad kārojas gan maigu zivi, gan ko pikantāku. Baudi kopā ar vēsu baltvīnu un zvaigžņu lietu, kas šajās augusta dienās būs īpaši labi redzams!
Tortiljas ar gaļas bumbiņām, sēnēm un svaigu jogurta mērci
Dažreiz pietiek ar vienu pamatrecepti, lai tālāk pagatavotu dažādus ēdienus. "Rimi" gardēde Signe Meirāne aicina kopā ar bērniem pagatavot gaļas bumbiņas, kas ir pamatrecepte citu ēdienu pagatavošanā. Tu, piemēram, vari izmantot tās kā tortilju pildījumu, papildinot ar ceptām sēnēm, jogurta mērci un citiem labumiem.
Sātīgās brokastu tortiljas ar olām un bekonu
Pēc šādas maltītes neviens nepaliks ar tukšu vēderu! Tortiljas pildījumā ir viss, ko var vēlēties patiesi sātīgās brokastīs: bekons, olas un siers.
Asie tortilju rullīši ar liellopa gaļu
Nezinu, kā jums, bet man ļoti garšo tako jebkurā tā formā. Tako salāti, cepeškrāsnī cepti kartupeļi ar tako mērci... Tas ir tikai laika jautājums, līdz es izdomāšu, kā tako iekļaut arī zupās. Bet šai dienai - tako pildījums tortilju rullīšos. Nav tā, ka man negaršotu kraukšķīgie tako čipsi, tomēr ikreiz, kad tos ēdu, puse čipsu galu galā sabirst man klēpi, tādēļ nolēmu eksperimentēt ar tortiljas plāceņiem.
Vienkārši pagatavojama tomātu biezzupa ar vistu meksikāņu gaumē
Vienkārši pagatavojama tomātu zupa ar vistu, kam vēl vairāk meksikāņu temperamenta piešķirsi, pievienojot svaigu vai kaltētu čili. Tāpat šai zupai piestāv arī dažādi svaigi zaļumi, piemēram, pētersīļi vai kinza.