Kāds piebildīs: un viss vēl tik dārgs... Jā un nē, gurķus, tomātus, dilles un lociņus veikalos var dabūt jau sen un vairs ne par "pirmo" cenām. Tirgus arī vietējie labumi sāk piepildīt, un cenas lēni, tomēr slīd uz leju. Ziemas krājumu veidošanai vēl par agru (nu, ar dažām lietām gan tomēr jāpasteidzas), bet gardi un veselīgi paēst – pašā laikā. Un bonusā vēl klāt tā labā sajūta, ka ar savu pirkumu esi kādu vietējo zemnieku atbalstījis.
Kas mums jau ir un ko var baudīt pilnā sparā
Vietējie tomāti, gurķi, loki, dilles, zaļie salāti jau labu laiku lielveikalu plauktos (zaļumi tos, šķiet, ne brīdi nav pametuši!), un šobrīd arvien pieejamāki. Ja cilvēkam ir tomāts, gurķis, kāds sīpols (te gan mēs esam gaidu stadijā, jo jaunie vēl gauži pamazi, bet vecie savukārt pamīksti, nu jāzlīdzas kaut kā nebūt) un krējums – tas jau ir ēdiens, un ļoti gards paēdiens. Ja klāt vēl ar mizu vārīti jaunie kartupelīši, kārtīgi pārkaisīti ar dillēm – Dievu ēdiens!
Vai arī salāti ar lokiem, dillēm un jaunajiem, ņiprajiem redīsiem – nu ko vēl? Ko vēl, es jums prasu, vajag laimei? Kādu gaļas gabalu varbūt? Nav liegts, nav liegts, grilēšanas vaina!
Par salātiem runājot – nu te nu arī cilvēks var izvērsties, radot tādus garšu salikumus milzu bļodās, par ko Mišelini pat sapņot nevar, jo liels tajos smalkajos restorānos nekas nav. Bet cilvēks parastais savā "mājas Mišelinā" tak var darīt, kā vēlas un piegriezt kaut vašbļodu pilnu ar salātiem, pieķerot kādas garšīgas nezāles klāt un vēl aizdarot pēc sirds vēlēšanās, sākot no mazprocentu kefīra un beztauku jogurta, beidzot ar krējumu visprocentīgāko un treknāko!
Starp citu: var tomēr arī restorāna cienīgus skatus panākt, ja salātus gatavo ar zaļumiem un mazītiņiem apaļiem jaunajiem kartupelīšiem, vārītiem un viegli apceptiem. Klāt rukola, spinātu lapiņas, smalki sagriezti zaļie salāti, kāda uz pusēm pārgriezta paipalas oliņa, kāda smalka mērcīte, piemēram, medus ar olīveļļu un citronu, ja gribas, var smalki sagrieztu saceptu bekonu piebērt klāt – izskatās smalki un instagramīgi, un ir sātīgi un garšīgi. Patiesībā – tie paši kartupeļi, gaļa un salāti, tikai kombinācija cita. Tas jau viens no vasaras skaistumiem – ka gribas vairāk eksperimentēt, un jaunie dārza labumi to ļauj un tieši uz to iedvesmo!
Par to, ka dārza zaļumi to vien gaida, kā iemesties līdz kaklam kādā aukstajā zupā, par to jau pat lieki runāt – lai ko tur teiktu par to desu un citām sastāvdaļām, bet bez zaļumiem neviena aukstā zupa, balta, zaļa vai rozā, vēl nav iztikusi. Tāpat kā cilvēks neiztiek bez aukstās zupas, bet nu tur jau sezona lielā gabalā, vai ne?
Vēl cilvēks nedzīvo bez mazsālītiem gurķīšiem – un tas nu ir jūnija gardākais un skaistākais ķiplokainais kraukšķis, un nav pilnīgi nekādu šķēršļu, lai mazus, ņiprus gurķīšus ar nogrieztiem galiem neiemestu minerālūdenī vai maisiņā ar sāli un ķiplokiem, vai kāda nu katram tā metode, un baudītu, baudītu, baudītu...
Kas ienāk un jāsāk baudīt
Jaunie kartupeļi, burkāni, bietītes, kāpostiņi, protams, zemenes, spināti – ir klāt, šogad viss grūtāk un ilgāk audzis un audzināts, bet nu ir!
Par jaunajiem kartupelīšiem gan "Tasty" jau rakstījis slavas himnas un mīlas poēmas, gan paši varbūt jau esat novārījuši, ēduši un teikuši: neko vairāk nevajag! Tā ir – pirmie! Tā ir tā pirmo, vietējo burvība un vienkāršības skaistums.
Jūnijs ir jauno kartupelīšu slavas mēnesis, tas ir fakts, un visvienkāršākās lietas, ko liec klāt – zaļie salāti, gurķi, tomāti, redīsu ripas, biezpiens, varbūt pat kāda siļķe – viss ir karalisks savā vienkāršībā un neticami garšīgs.
Ak, un jaunie dārzenīši – tik sprigani, kraukšķīgi, svaigi, ka, liekas, grēks, tādus vārīt, jāgrauž svaigi! Un pamazām arī zirnīši sāks parādīties. Ak, kas tas par debešķīgu ēdienu – jauno burkānu un zirnīšu biezenis miltu un saldā krējuma mērcītē... Īsta bērnības vasaru garša.
Vai jauno dārzeņu piena zupa – te jau gan domas, saprotams, dalās, kā ar daudziem tādiem ēdieniem. Bet daudziem arī tā ir vasaras bērnības gardā, siltā zupiņa, pēc kuras saldajā nāk rabarberu debesmannā vai pirmās pašu dārza zemenes ar pienu...
Kas aiziet un kas jāieziemo tagad
Sparģeļi aiziet uz neatgriešanos (līdz nākamajam gadam, protams) – jūlijā jau vēl būs veikalos, bet – nebūs tas. Vietējo svaigums un kraukšķīgais lūziens nevar būt nevienam tālu ceļu braukušam sparģelim. Un jājautā, vai tādu vajag? Tāpēc sparģeļus ir jābauda tagad, šajās dienās – salātos, ceptus, vārītus, ar prošuto, ar zemenēm, kā tikai sirds kāro! Un jādomā, kā ieziemot, lai ziemas salātiem, picām un citiem kārumiem var pielikt klāt un ar baudu un ilgām atcerēties vasaru.
Arī pirmās vasaras skābenes un rabarberi ir jābauda tagad – līdz Jāņiem. Pēc tam skābeņskābe tajos satrakosies, un cauri būs. Jāvāra skābeņu zupas, jāēd skābeņu bagāti salāti, jātaisa skābeņu saldējumi, uzputeņi un viss, ko vien ar skābenēm var izdarīt. Un jāliek saldētavā ziemai!
Rabarberi – tas pats stāsts. Debesmannas, ķīseļi, klimpas, plātsmaizes, kūkas, krambli, visi iespējamie kārumi un gardumi ir jāsteidz baudīt. Un jāliek saldētavā ziemas krājumiem, jāvāra ievārījumos un čatnijos.
Protams, nav jau tā, ka skābeņu un rabarberu sapnim strīpa pāri, ja tagad nepagūs. Bet visi pirmie rabarberi jārauj ārā, un skābenes jāpļauj nost. Jāgaida otrā kārta – bet kad tas vēl būs, kad vēl tas izaugs? Kuram patīk gaidīt, galu galā, un vai vēlāk būs vairāk laika? Tāpēc ar rabarberu un skābeņu ziemas krājumiem labāk tikt galā tagad, jūnijā. Un, protams, baudīt – baudīt pēc pilnas programmas un visos veidos!
Tāds tas jūnijs – tik ļoti baudāms. "Tasty" dalās ir receptēm, kas, cerams, jūs iedvesmos gardām vasaras maltītēm.
Foto recepte: Krāsainie dārzeņu rullīši ar tunci
Vai vēlies šādas patīkamas atmiņas, kad sēdi pie virtuves galda, veido un ēd pavasara rullīšus kopā ar saviem mīļajiem? Bez šaubām, dārzeņu rullīšu tīšana ir kā relaksējošs process: ietin, iemērcē, ēd un sarunājies. Nekā sarežģīta! Ļoti vienkārši, ātri pagatavojami un īpaši veselīgi. Turklāt ērti ieliekami pusdienu kārbiņā un lieliski piemēroti kā vieglas vakariņu uzkodas. Recepti iesaka Mārīte Gatavo (IG:gatavo_marite).
Pikantā burkānu un tomātu zupa
Tomāti un burkāni aug griezdamies – jāizmanto, lai figūrai draudzīgi un garšīgi paēstu! Recepti, iedvesmojoties no Dīna Orniša grāmatas "Sirds veselībai", pagatavojusi un iesaka Vendija Karalkina savā "Instagram" kontā.
Košie dārzeņu salāti ar makaroniem un zemesriekstu mērci vasarīgam piknikam
Vasarīga, svaiga un viegli pagatavojama pastas salātu recepte, ko iesaka ēdienu blogere Anna Panna. Šos salātus iespējams ērti paņemt līdzi jebkurā izbraukumā, un to pagatavošanai nepieciešamas vien pāris minūtes. Dodies zaļumos un izbaudi vasarīgu svaigumu arī uz sava šķīvja!
Sulīgie vasarnieku tefteļi zaļumos
Vasaras ēdienkartei jābūt cik vien iespējams zaļai. Bet kurš teicis, ka cilvēks dzīvo no rukolas vien? Sulīgi, gardā mērcītē sautēti tefteļi zaļumos ir izcila vasaras maltīte – viegla un vienlaikus sātīga. Nekādas smaguma un vainas sajūtas, bet paēsts kārtīgi un gardu muti! Recepti pārbaudījusi un iesaka gardo Kūku kapteine Laura.
Aromātiskais burkānu-zirnīšu sautējums krējuma mērcītē
Mūsmājās šo sautējumu gatavo bieži, kā saka – "labs aizdars". To var baudīt ar kartupeļiem vai makaroniem, vai kotletītēm. Kad parastās mērces šķiet jau izmēģinātas, burkānu-zirnīšu sautējums ir garšīga izvēle.
Sulīgie burkānu kēksiņi ar krēmsiera krēmu
Burkāni kēksiņiem piešķirs īpašu sulīgumu, bet krēmsiera krēmā sagaršosi vaniļas notis. Bauda katrā kumosā! Recepti iesaka kulinārijas portāls "Cook.me".
Vienkāršā vistas zupa ar dārzeņiem un rīsu nūdelēm
Aromātiska vistas zupa ar burkāniem, puraviem, selerijām un rīsu nūdelēm, turklāt no pašu vārīta buljona. Kā teiktu Mārtiņš Rītiņš, kas var būt labāks par šo?
Veselīgie lavaša rullīši ar dārzeņu salātu pildījumu kaloriju skaitītājiem
"Svētki garām, gaļas esam saēdušies, tādēļ var ļaut kunģim nedaudz atpūsties no tās pārstrādes, vietu dodot dārzeņiem. Ja esi asu, pikantu ēdienu cienītājs, tad šie lavaša vai tortilju rullīši ar veselīgu salātu pildījumu tev garšos," recepti kaloriju skaitītājiem piesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.
Svaigu kāpostu zupa ar liellopa gaļu
Garda un sātīga svaigo kāpostu zupa ar liellopa gaļu. Īpaši labi garšos, pasniegta ar skābo krējumu un kapātiem lociņiem.
Cepampapīrā pagatavota forele ar burkāniem un seleriju
Ātrai zivju maltītei – cepampapīra tīstoklītī pagatavoti foreles steiki ar burkāniem un seleriju kātiem. Ļoti vienkārši un gardi!
Dārzeņu biezzupa
Dārzeņu biezzupa ikdienas pusdienu maltītei, īpaši sasildīs rudenī un ziemā.
Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu itāliešu gaumē
Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu, ir viena no retajām zupām, kas atrodama tradicionālo itāliešu restorānu ēdienkartēs.
Sāļais 'Napoleons' ar lakšu, spinātu un svaigā siera pildījumu
Ja esi ticis pie krietnas meža ķiploku jeb lakšu buntes un gribas pagatavot ko neredzētu, šī būs īstā recepte! Var, protams, lakšus ēst svaigus vai blenderī pagatavot lakšu pesto, taču interneta plašumi ir burvīgi, lai iedvesmotos kādai īpašai receptei. Tā tapa arī šī sāļā un pavasarīgā "torte". Pikanti svaigs zaļumu pildījums, svaigais siers, mazliet saulē kaltētu tomātu un trauslā kārtainā mīkla – to visu apvieno sāļajā "Napoleona" kūkas variācijā, un paēdusi būs visa ģimene.
Jauno biešu zupa ar ķiplokiem
Garšīgi, sātīgi, kārtīgi paēst, bet nepārēsties – tas vasarai der! Jauno dārzenīšu vieglums, jaunlopa gaļas sātīgums, ķiplociņa asumiņš harmoniski apvienots brīnišķīgā vasaras zupā, kur visu noslēdz dāsna krējuma karote un kaudze zaļumu. Recepti iesaka dizainere un gardēde Ieva Berga.
Jauno kāpostu un sīpolu sautējums pannā
Pavisam ātra un vienkārša recepte vasaras vakariņām no sērijas "kad algas diena tikai aizparīt, bet mājās nekā nav". Savu vakariņu recepti atsūtījusi Elza.
Liesais jauno kāpostu un gaļas sacepums tievētājiem
Tievēt var arī garšīgi! Pavisam vienkārši pagatavojama, garda un slaidajai līnijai draudzīga kāpostu sacepuma recepti piedāvā veselīgā "Instagram" konta "Tievesanaonline.lv" autore Vendija Karalkina.
Zaļumu biezpiens jauno kartupeļu mundierī
Jaunie kartupeļi ir sen gaidīti un varen gardi – ēd kaut plikus ar dillēm! Tradicionāls vasaras komplekts ir jaunie kartupeļi ar biezpienu un salātiem. Bet var tos pagatavot arī neparastāk: zaļumus iemaisīt biezpienā un biezpienu – ielikt kartupeļos. Karsti, mutē kūstoši kartupeļi ar gardu zaļumu biezpienu, jauno kartupelīšu un diļļu smarža – vienkāršas un gardas vakariņas!
Grilēta siera un jauno kartupeļu salāti
"Es vasarā iesaku biežāk gatavot veģetāros grila ēdienus. Tie ir pavisam vienkārši,toties versiju – miljons un viena. Grilēt var visu, sākot ar sieriem – halumi, tofu un dažādām vegāniem piemērotām versijām – līdz dārzeņiem. Piedāvāju recepti, kuru pagatavojot, noteikti to nenožēlosi un savu ēdienkarti atsvaidzināsi ar ko nebijušu," iesaka "Rimi" gardēde Signe Meirāne.
Jauno kartupeļu salāti ar kariju
Jaunajiem kartupelīšiem pašiem par sevi ir fantastiski maiga garša, taču nelielu asumiņu un izteiksmīgāku garšu tiem piešķirs karijs. Nevajag satraukties – šoreiz to pievieno pavisam nedaudz, lai garšas kontrastētu.
Jauno kartupeļu biezenis ar marinētiem gurķīšiem un citiem gardumiem
Kurš gan negaida brīdi, kad galdā var likt jaunos kartupelīšus no pirmajām ražām. Šoreiz kartupeļu biezenis citādā, pikantākā manierē ar izteiksmīgajiem kaperiem, marinētajiem gurķīšiem un sīpoliem. Bet svaigu dvesmu maltītei piešķirs piparmētras.
Tomātu un jauno kartupeļu salāti
Mazliet vasaras vienā šķīvī – sulīgu tomātu un jauno kartupelīšu salāti ar sarkano sīpolu sīvumam un granātābolu sēkliņām saldumam. Salātiem pievieno tādas garšvielas, kas vislabāk garšo, kā arī apkaisa ar sakapātiem garšaugiem.
Jauno kartupeļu tarte ar tomātiem un rozmarīnu
Sāļš un gards kārtainās mīklas sacepums, uz kura izkārtota sezonas aktualitāte – jaunie kartupelīši. Īpašu garšu vienkāršajai maltītei piešķirs aromātiskais rozmarīns.
Vācu kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un olām
Vācu kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un vārītām olām būs laba piedeva grilētai gaļai vai šašlikam. Mazsālīto gurķu vietā var izmantot arī marinētus gurķus.
Jauno kartupeļu biezenis ar zaļumiem
Vitamīniem bagātai maltītei pagatvo kartupeļu - zaļumu biezeni.
Jauno kartupeļu sacepums ar sieru
Ja meklē idejas, kā gardi pagatavot jaunos kartupelīšus, izmēģini šo sacepumu ar Knorr 4 sieru un brokoļu mērces maisījumu! Sātīgas un garšīgas vakariņas vai pusdienas būs gatavas rekordīsā laikā - aptuveni 30 minūtēs!
Jauktu dārzeņu biezenis
Veselīgs un gards jauktu dārzeņu biezenis.
Dārzeņu biezenis ikdienai un svētkiem – trīs receptes, ko izmēģināt jau šajā nedēļas nogalē
Bez saknēm, dārzeņiem, salātiem un garšaugiem nav iedomājams pilnvērtīgs ikdienas un svētku ēdiens. Tie ne tikai ir veselīgi, bet arī piešķir maltītei bagātīgu garšu. Dārzeņi un saknes ir ļoti daudzveidīgi krāsās, izskatā, garšās un konsistencē. Turklāt, atkarībā no pagatavošanas veida, tie maina garšas īpatnības. "Rimi" Gardēdis Normunds Baranovskis iesaka trīs dārzeņu biezeņu receptes ikdienai un svētkiem.
Piknika salāti ar kāpostiem, burkāniem un selerijām
"Meklējot piemērotu recepti dārza pasākumam pie gaļas ēdieniem, ideju aizguvām no bloga "Lindas virtuve". Var dārzeņus jau iepriekš sagatavot, uzklāt pārtikas plēvi un ielikt ledusskapī iepriekšējā vakarā. Otrā dienā tikai atliks tos sajaukt ar majonēzi vai citu mērci un likt galdā. Ļoti ērta recepte, un arī ciemiņiem salāti garšoja. Noteikti recepti izmantošu arī turpmāk," teic kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autori.
Vasarīgie zaļumu un redīsu salāti kefīra mērcē
Jauno lapu un zaļumu salāti ar pirmajiem redīsiem, gurķiem, kas bagātīgi sajaukti ar kefīra mērci. Kefīram šajos salātos jābūt daudz, jo tie, atšķirībā no gurķu un tomātu salātiem, nedod tik daudz papildu sulas. Šie salāti ir īsti vasaras vēstneši! Recepti iesaka "Rimi Gardēžu" komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.
Vasarīgie un aromātiskie kuskusa salāti libāņu gaumē
Iepazīstieties: viegli kuskusa salāti tveicīgai vasarai no libāņu virtuves – tabulē. Šos salātus dažādās versijās gatavo gandrīz visās Tuvo Austrumu zemēs. Tabulē iesaka Iveta Rutkovska – recepti viņa iemācījusies no libāņu kolēģiem, dzīvojot un strādājot Beļģijā.
Video: 'Grila skolas' vasarīgie šašlika salāti
Lielisku veidu, kā izmantot pēc grila ballītes pāri palikušo šašliku gardu, vasarīgu salātu pagatavošanai, iesaka "Grila skola".
Vasarīgie salāti ar zemenēm, vistu un medus-citrusu mērcīti
Kārdinoši un gardi svaigie salāti ar zemenēm un vistas gaļu. Pievieno klāt mazliet magoņu sēkliņu kraukšķīgumam un siera bumbas sātīgumam. Recepti piedāvā Justīne un Monika no bloga "Divi10.com".
Vasarīgie vistas un rīsu salāti
Apzinos, ka teorētiski vasara vēl ir dažu nedēļu attālumā, tomēr vienmēr ir labi sagatavoties tam, kas mūs sagaida tuvākajā laikā. Kā zinām, vasara nāk roku rokā ar grilētiem ēdieniem, svaigiem dārzeņiem un garšaugiem - to visu atradīsiet šajos salātos: saldus tomātus, sulīgu vistu un aromātisku baziliku.
Svaigie sparģeļu salāti
Vienkāršas un veselīgas pusdienas, kas patīkami atsvaidzinās ierasto ēdienkarti.
Zemeņu un sparģeļu spirdzinošie salāti
Jāņu laikā notiek divas gastronomiski svarīgas lietas, ko vērts garšīgi nosvinēt. Latvijas sparģeļi aiziet no ēdienkartes, Latvijas zemenes – ienāk. Nav jau tā, ka sparģeļi uzreiz pazudīs – tomēr vispārzināma prakse ir pēc Jāņiem sparģeļus vairs nevākt, jo tie sāk zaudēt tvirto kraukšķīgumu un kļūst kokaini. Toties vietējās zemenes tikai tagad sāk savu sulīgo, krāšņo uznācienu. Tāpēc tieši laikā ap Jāņiem jāpagūst savienot divas vietējās garšas: sparģeļus un zemenes. Spirdzinoši, sulīgi, kraukšķīgi un sātīgi sparģeļu un zemeņu salāti ir īsts vasaras baudījums gan acīm, gan vēderam. Ātri, vienkārši, garšīgi un efektīgi!
Zemeņu zupa ar saldējumu
Zemeņu laiks jau tuvojas izskaņai, tāpēc jāsteidz ēst gardās ogas! Lūk, viens gards zemeņu deserts, kura pagatavošana būs vieglāka par vieglu!
Vienkāršā rabarberu un zemeņu kūka bez cepšanas
Svaiga, garda un bez cepšanas pagatavojama rabarberu un zemeņu kūka – īsteni vasarīgs kārums! Recepti iesaka Anda Rožkalne.
Sulīgās vistas karbonādes ar tomātiem un mocarellu
No Itālijas virtuves aizgūtā tomātu, mocarellas un bazilika savienību var lieti noderēt arī karbonāžu uzfrišināšanai. Pateicoties sarkanbaltsarkanajam krāsu salikumam, valsts svētkos sulīgās karbonādes lieliski aizstās tradicionālo svētku cepeti, turklāt tās lieliski garšos arī nākamajā dienā, uzliktas uz maizes šķēles vai sagreiztas gabaliņos un ietītas lavašā.
Zeltaini apceptas cūkgaļas karbonādes ar ķiplokiem un timiānu
Ar ķiplokiem un timiānu ceptas cūkgaļas karbonādes šķēles ikdienas vakariņām.
Sulīgas franču karbonādes cepeškrāsnī
Franču karbonādes cepeškrāsnī jeb gaļas, sīpolu, tomātu un siera kārtojums gardai maltītei bez lielas piepūles.
Kraukšķīgi mazsālīti gurķīši gāzētā minerālūdenī
Vasara nav iedomājama ne tikai bez aukstās zupas un šašlikiem, bet arī bez mazsālītajiem gurķīšiem. Ārzemju portālos manīju, ka mazsālītos gurķīšus var pagatavot minerālūdenī. Sacīts – darīts!
Mazsālīti gurķīši – šovakar uztaisi, rīt no rīta jau ēdīsi!
Mazsālīti gurķīši – brīniškīgā vasaras garša, kraukšķīgais jūlija prieciņš. Vakarā ieliec, no rīta jau ēd – viegli, ātri, garšīgi!
Vasaras garša – no paaudzes paaudzē mantota mazsālītu gurķīšu recepte
Mana omīte ir visīstākā burve savā virtuvē, vienmēr radot visneticamākās (proti, visgaršīgākās) receptes savai ģimenei. Un ne tikai ģimenei – arī saviem palīgiem! Proti, kad reiz notika lielas jo lielas kartupeļu talkas, dažādi lauku uzkopšanas darbi – viņa bija tā, kas visus pārsteidza ar gastronomiskajām "izvirtībām". Domāju, ka vairums devās palīgā tieši tā iemesla dēļ, ka turpinājums sekoja pie vakariņu galda. Man no šī visa prātā iespiedušies vecmāmiņas mazsālītie gurķīši, kurus kopīgi arī pagatavojām.
Pavasarīgā skābeņu zupa ar liellopa gaļu un grūbām
"Nāk pavasaris un kā vienas no pirmajām no ziemas miega "mostas" skābenes. Tās var salasīt pļavās, upes krastos un nomaļos, vecos parkos, Savvaļas skābenes izceļas ar īpaši piesātinātu garšu – tās ir skābākas par dārza skābenēm, tādēļ iesakām apvienot pastaigu ar lietderīgo skābeņu salasīšanu. Pavasarīgai zupiņai pietiks ar kārtīgām 2-3 saujām, bet, protams, var arī nopirkt jau gatavas sālītās skābenes burciņās tirgū vai veikalā vai izaudzēt tās savā dārzā," mudina kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autori, iesakot klasisku skābeņu zupas recepti.
Aukstā skābeņu zupa
Karstas dienas pusdienām - aukstā skābeņu zupa.
Spirdzinoša aukstā gurķu biezzupa ar zaļumiem un ķiplokiem
Gatavojot šo zupu, nenāksies lieki nopūlēties, tērējot pēdējos spēkus, kas vēl atlikuši pēc lustīgas līgošanas, jo lielāko daļu darba tavā vietā paveiks blenderis. Ja vēlies, lai zupa būtu atvēsināta jau uzreiz pēc pagatavošanas, ūdeni aizstāj ar ledus kubiņiem.
Lietuvas garšas: Šaltibarščiai jeb aukstā zupa
Uzskata, ka Lietuvā auksto biešu zupu vēsturiski sāka gatavot karstajā vasaras darbu sezonā, kad ēdiena gatavošanai nebija vaļas. Veldzējoši aukstā zupa bija ideāls paēdiens siena laikā: dārzeņus pievienoja vitamīnu dēļ, rūgušpiens – lai atvēsinātu, bet ūdeni – lai remdētu slāpes. Šo iemeslu dēļ aukstā biešu zupa Lietuvā joprojām ir īpaši iecienīts ēdiens pavasara un vasaras sezonā. Tradicionāli to pasniedz ar vārītiem vai ceptiem kartupeļiem.
Vakariņas 5 minūtēs: gaspačo jeb tomātu aukstā zupa
Kad termometra stabiņš sasniedz vai pat pārsniedz 30 grādu atzīmi, darbināt cepeškrāsni nav prāta darbs, tādēļ labāk baudīt tādus ēdienus, ko iespējams pagatavot bez termiskas apstrādes. Vien piecu minūšu laikā pagatavojama aukstā zupa būs ideāls risinājums gardai maltītei uz ātru roku. Pagatavo lielo katlu, lai ar gardo zupu varētu mieloties arī nākamajā dienā!
Okroška ar kvasu
Aukstā zupa - okroška ar kvasu ir atsvaidzinoša, saldeni pikanta, kas dos uzmundrinājumu karstā laikā. Galvenais izvēlēties kvasu, kas nav ļoti salds, bet dabīgi saldens.
Aukstā zupa ar gurķiem un redīsiem
Atvēsinoša un veldzējoša aukstā zupa ar kraukšķīgiem redīsu un gurķu gabaliņiem. Pasniedz ar ķiploku grauzdiņiem.
Aukstā zupa ar desu un marinētām bietēm
Vienkārši pagatavojama marinētu biešu aukstā zupa ar kefīru.
Skābeņu, redīsu un gurķu salāti ar fetas sieru
Piecās minūtēs pagatavojami salāti ar sezonā aktuālajām skābenēm un pirmajiem no dobes izceltajiem redīsiem. Fetas siers šiem svaigajiem salātiem piešķirs krēmīgumu, turklāt tiem nebūs jāpievieno sāls, jo feta ir gana sāļa.
Kartupeļu, gurķu un redīsu aukstā zupa ar kūpinātu jūras asari
Ja tev neceļas roka aukstajai zupai griezt klāt nenosakāmas izcelsmes desu, izmēģini jaunas vēsmas - auksto zupu ar kūpinātu jūras asari.
Gurķu un redīsu salāti
Svaigi un kraukšķīgi gurķu un redīsu salāti.
Svaigie redīsu salāti ar Ķīnas kāpostu
Ķīnas kāposta - redīsu salāti gardai piedevai pie otrā ēdiena.
Tomātu un rupjmaizes salāti grieķu gaumē – dzimtas recepte
Šos tomātu un rupjmaizes salātus man iemācīja gatavot vecvectēvs Femelis, kuru ļoti labi atceros. Viņš devās mūžībā, kad man bija jau deviņi gadi. Šī ir ļoti vienkārši pagatavojama grieķu recepte, jo mans vecvectēvs bija īsts grieķis no Kalimnosas salas Egejas jūrā. Viņš, kā jau grieķis, ļoti labi gatavoja. Ar smeķi vārīja gan pieneņu lapas, gan spinātus un bagātīgi laistījās ar padomju laikos sazin kur iegūto olīveļļu. Lai būtu godīgi, jāteic, ka pavārmākslā neatpalika arī vectēvs Pāvels, un joprojām izcili gatavo arī pārējie "grieķu mafijas" locekļi – mana mamma Lia, viņas brāļi Aleksandrs un Adrians. Nu jau pa virtuvi ar prieku šeptējas arī mans pieaugušais dēls Kristers. Arī viņš bieži gatavo šo recepti, ko mūsmājās sauc vienkārši par tomātiem ar olīveļļu.
Rabarberu ķīselis ar pienu
"Kukū?! Vai uz pasaules ir vēl kāds, kas ēd rabarberu ķīseli ar pienu?" jautā "Twitter" lietotāja Rita. Kārdinātāja! Viņas ķīseļa bilde tak ir tāda, ka visu gribas pamest un iet vārīt to ķīseli tagad un tūlīt! Sacīts – darīts! Lai top garšīgais vasaras saldēdiens ar īstu bērnības garšu!
Rabarberu un zemeņu klimpu zupa
Teju katrā lauku mājā zaļo rabarberu krūms. Tā ir ne tikai krāšņa pagalma rota, bet arī vērtīgs vitamīnu avots, turklāt 100 gramu rabarberu satur vien 21 kaloriju, jo tā pamatu – 95% – veido ūdens. Rabarbers ir daudzgadīgs augs un var zaļot pat 10 līdz 15 gadus. Interesanti, ka sezonas laikā viens rabarbera krūms var saražot līdz 40 kg rabarberu. To, ka rabarberus var kraukšķināt tāpat, tikko rautus no dobes, šķiet, zina ikviens, bet no tiem var pagatavot arī lieliskus saldēdienus. “Rimi Bērniem” garšas eksperte Lība Smildziņa gatavo rabarberu saldo zupu ar klimpām.
Šašliks adžikas un kefīra marinādē no Egitas virtuves
"Kā jūs gatavojat marinādi šašlikam? Sametat kopā visu, kas pa rokai, vai izmantojat noteiktas receptes? Man jau šķiet, ka "viss pa rokai" variants mēdz būt lieks garšvielu tēriņš, jo viena otru pārmāc un konkurē," saka Egita. Viņa iesaka sašlika recepti, kurā viss tiek kontrolēts!
Traki gardā siera mērcīte ar alu un ķiplokiem
Lai top mērcīte visiem dzīves gadījumiem! Tā lieliski iederēsies pie grilētiem dārzeņiem un sēnēm, pie sulīga šašlika; to var likt uz siltas maizes, tajā var iemērkt kraukšķīgu siera standziņu… Un ja vēl blakus vēss un norasojis dzēriens – pats labumiņš!
Rabarberu un zemeņu putas vienkāršam vasaras desertam
Kad plātsmaizes jau nedaudz apnikušas, bet joprojām briest brangi rabarberu kāti un kārojas pēc ātri pagatavojama deserta, izmēģini šo vienkāršo recepti, ko iesaka "Delfi" dzīvesstila žurnālu redakcijas vadītāja Egita Segliņa. Šī garduma priekšrocība ir tajā, ka šī ir recepte "divi vienā" – desertam izmanto vien rabarberu biezumus, savukārt no sīrupa var iegūt gardu vasaras limonādi – vien sajauc to ar gāzētu ūdeni un pievieno piparmētru lapiņas un ledu!
Sparģeļi ar tīģergarnelēm ķiploku sviestā dzīves svinēšanai
Sparģeļu laiks ir karalisks – lai kā un ar ko tos gatavo, vienmēr ir mazliet svētku sajūta. Maigi kraukšķīgie sparģeļi kopā ar tīģergarnelēm ķiploku sviestā ir viegla, pavasarīga un izsmalcināta uzkoda. Kā radīta skaistam vasaras vakaram, kad gribas svinēt dzīvi.
Skābeņu krēmzupa ar paipalas oliņu un bekona grauzdiņu
Viegli pagatavojama, vasarīga un sātīga zupa ar restorāna cienīgu, vienkārši pagatavojamu rotājumu. Lielisks veids, kā baudīt skābenes tiem, kuriem parastajās zupās tās neiet pie sirds. Recepti "Tasty" lasītājiem iesaka Ieva Berga.
Izcili kartupeļu salāti ar vīna etiķa un ķiploku mērci
Vegānie kartupeļu salāti bez majonēzes mērces – nevis vienkārši garšīgi, bet izcili, jo tos var pagatavot krietnu laiku pirms pasniegšanas un tie garšos izcili pat tad, ja būs gaidījuši savu iznācienu no ledusskapja divas, trīs dienas. Rēķinies, ka salātiem pirms pasniegšanas jāpastāv vismaz 30 minūtes – lai visas garšas saprecas un savelkas.
Rabarberu ķīselis ar pienu
"Rabarberi man vienmēr asociēsies ar mammu un viņas receptēm. Sezonas gardums ar bērnības piešprici," savā "Instagram" kontā pārbaudītu recepti atklāj Justīne Rūda.
Rabarberu un zemeņu salsa
Rabarberu laiks nozīmē, ka vasara patiešām ir sākusies, un jau drīz dārzos ienāksies arī pirmās ogas. Ja ierastās rabarberu plātsmaizes vai ķīseļa vietā gribas pamēģināt ko neparastāku, kārdinošu rabarberu pagatavošanas recepti piedāvā "Rimi gardēdis", šefpavārs Normunds Baranovskis.
Skābeņu saldējums ar zemenēm
Skābenes ir īsts vitamīnu sprādziens, tādēļ tās noteikti vajadzētu iekļaut pavasara-vasaras sezonas ēdienkartē. No leknajām, skābajām lapām parasti vārām zupu vai pievienojam tās salātiem, bet, izrādās, no skābenēm var pagatavot arī gardu, spirdzinošu saldējumu. Projekta “Restorāns tavā virtuvē” ietvaros šefpavāre Svetlana Riškova sadarbībā ar “Maxima Latvija” dalījās ar interesantu recepti – skābeņu saldējumu, kuru ikviens var pagatavot savās mājās.
Gaisīgais deserts ar zemenēm un bezē jeb 'eton mess'
Britu iecienīts deserts "eton mess", kurā svaigie zemeņu gabaliņi mijas ar saldajiem bezē cepumiem, slīgstot gaisīgā putukrējumā. Tā kā deserts ir viegli un ātri pagatavojams, tad recepte noderēs gan saldākai ikdienai, gan svētku reizēm.
Ātrais putukrējuma deserts ar kivi un bezē jeb 'eton mess'
"Eton mess" ir britu iecienīts deserts, kurā svaigu ogu gabaliņi mijas ar saldajiem bezē cepumiem, slīgstot gaisīgā putukrējumā. Tradicionāli šim desertam tiek izmantotas zemenes, bet, kamēr vēl gaidām pašmāju aromātisko ogu sezonu, zemenes var aizstāt ar kivi, kuru spirdzinošais skābums lieliski izbalansēs pārējo sastāvdaļu saldumu.