Foto: Shutterstock
Jūnijs ir ieskrējies. Ar gumijniekiem kājās, bet ieskrējies. Apbrīnojami, kā mēneša laikā no pirmajiem zaļumiem, kad likās, ka šogad būs jāgaida mūžību, esam nonākuši līdz gurķiem, tomātiem. kartupeļiem, burkāniem, bietēm, kāpostiem, zemenēm un citiem vietējiem vasaras labumiem. Viss vēl tik svaigs, viss vēl mazs, īpaši kraukšķīgs, īpaši smaržīgs. Viss vēl "agrais" un "pirmais", un tieši tāpēc jau tik kārots un bezgalīgi gards.

Kāds piebildīs: un viss vēl tik dārgs... Jā un nē, gurķus, tomātus, dilles un lociņus veikalos var dabūt jau sen un vairs ne par "pirmo" cenām. Tirgus arī vietējie labumi sāk piepildīt, un cenas lēni, tomēr slīd uz leju. Ziemas krājumu veidošanai vēl par agru (nu, ar dažām lietām gan tomēr jāpasteidzas), bet gardi un veselīgi paēst – pašā laikā. Un bonusā vēl klāt tā labā sajūta, ka ar savu pirkumu esi kādu vietējo zemnieku atbalstījis.

Kas mums jau ir un ko var baudīt pilnā sparā


Vietējie tomāti, gurķi, loki, dilles, zaļie salāti jau labu laiku lielveikalu plauktos (zaļumi tos, šķiet, ne brīdi nav pametuši!), un šobrīd arvien pieejamāki. Ja cilvēkam ir tomāts, gurķis, kāds sīpols (te gan mēs esam gaidu stadijā, jo jaunie vēl gauži pamazi, bet vecie savukārt pamīksti, nu jāzlīdzas kaut kā nebūt) un krējums – tas jau ir ēdiens, un ļoti gards paēdiens. Ja klāt vēl ar mizu vārīti jaunie kartupelīši, kārtīgi pārkaisīti ar dillēm – Dievu ēdiens!

Vai arī salāti ar lokiem, dillēm un jaunajiem, ņiprajiem redīsiem – nu ko vēl? Ko vēl, es jums prasu, vajag laimei? Kādu gaļas gabalu varbūt? Nav liegts, nav liegts, grilēšanas vaina!

Par salātiem runājot – nu te nu arī cilvēks var izvērsties, radot tādus garšu salikumus milzu bļodās, par ko Mišelini pat sapņot nevar, jo liels tajos smalkajos restorānos nekas nav. Bet cilvēks parastais savā "mājas Mišelinā" tak var darīt, kā vēlas un piegriezt kaut vašbļodu pilnu ar salātiem, pieķerot kādas garšīgas nezāles klāt un vēl aizdarot pēc sirds vēlēšanās, sākot no mazprocentu kefīra un beztauku jogurta, beidzot ar krējumu visprocentīgāko un treknāko!

Starp citu: var tomēr arī restorāna cienīgus skatus panākt, ja salātus gatavo ar zaļumiem un mazītiņiem apaļiem jaunajiem kartupelīšiem, vārītiem un viegli apceptiem. Klāt rukola, spinātu lapiņas, smalki sagriezti zaļie salāti, kāda uz pusēm pārgriezta paipalas oliņa, kāda smalka mērcīte, piemēram, medus ar olīveļļu un citronu, ja gribas, var smalki sagrieztu saceptu bekonu piebērt klāt – izskatās smalki un instagramīgi, un ir sātīgi un garšīgi. Patiesībā – tie paši kartupeļi, gaļa un salāti, tikai kombinācija cita. Tas jau viens no vasaras skaistumiem – ka gribas vairāk eksperimentēt, un jaunie dārza labumi to ļauj un tieši uz to iedvesmo!

Par to, ka dārza zaļumi to vien gaida, kā iemesties līdz kaklam kādā aukstajā zupā, par to jau pat lieki runāt – lai ko tur teiktu par to desu un citām sastāvdaļām, bet bez zaļumiem neviena aukstā zupa, balta, zaļa vai rozā, vēl nav iztikusi. Tāpat kā cilvēks neiztiek bez aukstās zupas, bet nu tur jau sezona lielā gabalā, vai ne?

Vēl cilvēks nedzīvo bez mazsālītiem gurķīšiem – un tas nu ir jūnija gardākais un skaistākais ķiplokainais kraukšķis, un nav pilnīgi nekādu šķēršļu, lai mazus, ņiprus gurķīšus ar nogrieztiem galiem neiemestu minerālūdenī vai maisiņā ar sāli un ķiplokiem, vai kāda nu katram tā metode, un baudītu, baudītu, baudītu...

Kas ienāk un jāsāk baudīt


Jaunie kartupeļi, burkāni, bietītes, kāpostiņi, protams, zemenes, spināti – ir klāt, šogad viss grūtāk un ilgāk audzis un audzināts, bet nu ir!

Par jaunajiem kartupelīšiem gan "Tasty" jau rakstījis slavas himnas un mīlas poēmas, gan paši varbūt jau esat novārījuši, ēduši un teikuši: neko vairāk nevajag! Tā ir – pirmie! Tā ir tā pirmo, vietējo burvība un vienkāršības skaistums.

Jūnijs ir jauno kartupelīšu slavas mēnesis, tas ir fakts, un visvienkāršākās lietas, ko liec klāt – zaļie salāti, gurķi, tomāti, redīsu ripas, biezpiens, varbūt pat kāda siļķe – viss ir karalisks savā vienkāršībā un neticami garšīgs.

Ak, un jaunie dārzenīši – tik sprigani, kraukšķīgi, svaigi, ka, liekas, grēks, tādus vārīt, jāgrauž svaigi! Un pamazām arī zirnīši sāks parādīties. Ak, kas tas par debešķīgu ēdienu – jauno burkānu un zirnīšu biezenis miltu un saldā krējuma mērcītē... Īsta bērnības vasaru garša.

Vai jauno dārzeņu piena zupa – te jau gan domas, saprotams, dalās, kā ar daudziem tādiem ēdieniem. Bet daudziem arī tā ir vasaras bērnības gardā, siltā zupiņa, pēc kuras saldajā nāk rabarberu debesmannā vai pirmās pašu dārza zemenes ar pienu...

Kas aiziet un kas jāieziemo tagad


Sparģeļi aiziet uz neatgriešanos (līdz nākamajam gadam, protams) – jūlijā jau vēl būs veikalos, bet – nebūs tas. Vietējo svaigums un kraukšķīgais lūziens nevar būt nevienam tālu ceļu braukušam sparģelim. Un jājautā, vai tādu vajag? Tāpēc sparģeļus ir jābauda tagad, šajās dienās – salātos, ceptus, vārītus, ar prošuto, ar zemenēm, kā tikai sirds kāro! Un jādomā, kā ieziemot, lai ziemas salātiem, picām un citiem kārumiem var pielikt klāt un ar baudu un ilgām atcerēties vasaru.

Arī pirmās vasaras skābenes un rabarberi ir jābauda tagad – līdz Jāņiem. Pēc tam skābeņskābe tajos satrakosies, un cauri būs. Jāvāra skābeņu zupas, jāēd skābeņu bagāti salāti, jātaisa skābeņu saldējumi, uzputeņi un viss, ko vien ar skābenēm var izdarīt. Un jāliek saldētavā ziemai!

Rabarberi – tas pats stāsts. Debesmannas, ķīseļi, klimpas, plātsmaizes, kūkas, krambli, visi iespējamie kārumi un gardumi ir jāsteidz baudīt. Un jāliek saldētavā ziemas krājumiem, jāvāra ievārījumos un čatnijos.

Protams, nav jau tā, ka skābeņu un rabarberu sapnim strīpa pāri, ja tagad nepagūs. Bet visi pirmie rabarberi jārauj ārā, un skābenes jāpļauj nost. Jāgaida otrā kārta – bet kad tas vēl būs, kad vēl tas izaugs? Kuram patīk gaidīt, galu galā, un vai vēlāk būs vairāk laika? Tāpēc ar rabarberu un skābeņu ziemas krājumiem labāk tikt galā tagad, jūnijā. Un, protams, baudīt – baudīt pēc pilnas programmas un visos veidos!

Tāds tas jūnijs – tik ļoti baudāms. "Tasty" dalās ir receptēm, kas, cerams, jūs iedvesmos gardām vasaras maltītēm.

Foto recepte: Krāsainie dārzeņu rullīši ar tunci

Foto: Mārīte Gatavo

Vai vēlies šādas patīkamas atmiņas, kad sēdi pie virtuves galda, veido un ēd pavasara rullīšus kopā ar saviem mīļajiem? Bez šaubām, dārzeņu rullīšu tīšana ir kā relaksējošs process: ietin, iemērcē, ēd un sarunājies. Nekā sarežģīta! Ļoti vienkārši, ātri pagatavojami un īpaši veselīgi. Turklāt ērti ieliekami pusdienu kārbiņā un lieliski piemēroti kā vieglas vakariņu uzkodas. Recepti iesaka Mārīte Gatavo (IG:gatavo_marite).

Lasīt vairāk

Pikantā burkānu un tomātu zupa

Foto: @vendija_tievesanaonline

Tomāti un burkāni aug griezdamies – jāizmanto, lai figūrai draudzīgi un garšīgi paēstu! Recepti, iedvesmojoties no Dīna Orniša grāmatas "Sirds veselībai", pagatavojusi un iesaka Vendija Karalkina savā "Instagram" kontā.

Lasīt vairāk

Košie dārzeņu salāti ar makaroniem un zemesriekstu mērci vasarīgam piknikam

Vasarīga, svaiga un viegli pagatavojama pastas salātu recepte, ko iesaka ēdienu blogere Anna Panna. Šos salātus iespējams ērti paņemt līdzi jebkurā izbraukumā, un to pagatavošanai nepieciešamas vien pāris minūtes. Dodies zaļumos un izbaudi vasarīgu svaigumu arī uz sava šķīvja!

Lasīt vairāk

Sulīgie vasarnieku tefteļi zaļumos

Foto: Privātais arhīvs

Vasaras ēdienkartei jābūt cik vien iespējams zaļai. Bet kurš teicis, ka cilvēks dzīvo no rukolas vien? Sulīgi, gardā mērcītē sautēti tefteļi zaļumos ir izcila vasaras maltīte – viegla un vienlaikus sātīga. Nekādas smaguma un vainas sajūtas, bet paēsts kārtīgi un gardu muti! Recepti pārbaudījusi un iesaka gardo Kūku kapteine Laura.

Lasīt vairāk

Aromātiskais burkānu-zirnīšu sautējums krējuma mērcītē

Foto: Shutterstock

Mūsmājās šo sautējumu gatavo bieži, kā saka – "labs aizdars". To var baudīt ar kartupeļiem vai makaroniem, vai kotletītēm. Kad parastās mērces šķiet jau izmēģinātas, burkānu-zirnīšu sautējums ir garšīga izvēle.

Lasīt vairāk

Sulīgie burkānu kēksiņi ar krēmsiera krēmu

Foto: Cook.me

Burkāni kēksiņiem piešķirs īpašu sulīgumu, bet krēmsiera krēmā sagaršosi vaniļas notis. Bauda katrā kumosā! Recepti iesaka kulinārijas portāls "Cook.me".

Lasīt vairāk

Vienkāršā vistas zupa ar dārzeņiem un rīsu nūdelēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Aromātiska vistas zupa ar burkāniem, puraviem, selerijām un rīsu nūdelēm, turklāt no pašu vārīta buljona. Kā teiktu Mārtiņš Rītiņš, kas var būt labāks par šo?

Lasīt vairāk

Veselīgie lavaša rullīši ar dārzeņu salātu pildījumu kaloriju skaitītājiem

Foto: "Edunsporto" publicitātes foto

"Svētki garām, gaļas esam saēdušies, tādēļ var ļaut kunģim nedaudz atpūsties no tās pārstrādes, vietu dodot dārzeņiem. Ja esi asu, pikantu ēdienu cienītājs, tad šie lavaša vai tortilju rullīši ar veselīgu salātu pildījumu tev garšos," recepti kaloriju skaitītājiem piesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.

Lasīt vairāk

Svaigu kāpostu zupa ar liellopa gaļu

Foto: Shutterstock

Garda un sātīga svaigo kāpostu zupa ar liellopa gaļu. Īpaši labi garšos, pasniegta ar skābo krējumu un kapātiem lociņiem.

Lasīt vairāk

Cepampapīrā pagatavota forele ar burkāniem un seleriju

Foto: Shutterstock

Ātrai zivju maltītei – cepampapīra tīstoklītī pagatavoti foreles steiki ar burkāniem un seleriju kātiem. Ļoti vienkārši un gardi!

Lasīt vairāk

Dārzeņu biezzupa

Foto: Shutterstock

Dārzeņu biezzupa ikdienas pusdienu maltītei, īpaši sasildīs rudenī un ziemā.

Lasīt vairāk

Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu itāliešu gaumē

Foto: Shutterstock

Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu, ir viena no retajām zupām, kas atrodama tradicionālo itāliešu restorānu ēdienkartēs.

Lasīt vairāk

Sāļais 'Napoleons' ar lakšu, spinātu un svaigā siera pildījumu

Foto: DELFI

Ja esi ticis pie krietnas meža ķiploku jeb lakšu buntes un gribas pagatavot ko neredzētu, šī būs īstā recepte! Var, protams, lakšus ēst svaigus vai blenderī pagatavot lakšu pesto, taču interneta plašumi ir burvīgi, lai iedvesmotos kādai īpašai receptei. Tā tapa arī šī sāļā un pavasarīgā "torte". Pikanti svaigs zaļumu pildījums, svaigais siers, mazliet saulē kaltētu tomātu un trauslā kārtainā mīkla – to visu apvieno sāļajā "Napoleona" kūkas variācijā, un paēdusi būs visa ģimene.

Lasīt vairāk

Jauno biešu zupa ar ķiplokiem

Foto: No privātā arhīva

Garšīgi, sātīgi, kārtīgi paēst, bet nepārēsties – tas vasarai der! Jauno dārzenīšu vieglums, jaunlopa gaļas sātīgums, ķiplociņa asumiņš harmoniski apvienots brīnišķīgā vasaras zupā, kur visu noslēdz dāsna krējuma karote un kaudze zaļumu. Recepti iesaka dizainere un gardēde Ieva Berga.

Lasīt vairāk

Jauno kāpostu un sīpolu sautējums pannā

Foto: Privātais arhīvs

Pavisam ātra un vienkārša recepte vasaras vakariņām no sērijas "kad algas diena tikai aizparīt, bet mājās nekā nav". Savu vakariņu recepti atsūtījusi Elza.

Lasīt vairāk

Liesais jauno kāpostu un gaļas sacepums tievētājiem

Foto: (c) Tievesanaonline.lv

Tievēt var arī garšīgi! Pavisam vienkārši pagatavojama, garda un slaidajai līnijai draudzīga kāpostu sacepuma recepti piedāvā veselīgā "Instagram" konta "Tievesanaonline.lv" autore Vendija Karalkina.

Lasīt vairāk

Zaļumu biezpiens jauno kartupeļu mundierī

Foto: Shutterstock

Jaunie kartupeļi ir sen gaidīti un varen gardi – ēd kaut plikus ar dillēm! Tradicionāls vasaras komplekts ir jaunie kartupeļi ar biezpienu un salātiem. Bet var tos pagatavot arī neparastāk: zaļumus iemaisīt biezpienā un biezpienu – ielikt kartupeļos. Karsti, mutē kūstoši kartupeļi ar gardu zaļumu biezpienu, jauno kartupelīšu un diļļu smarža – vienkāršas un gardas vakariņas!

Lasīt vairāk

Grilēta siera un jauno kartupeļu salāti

Foto: Publicitātes foto

"Es vasarā iesaku biežāk gatavot veģetāros grila ēdienus. Tie ir pavisam vienkārši,toties versiju – miljons un viena. Grilēt var visu, sākot ar sieriem – halumi, tofu un dažādām vegāniem piemērotām versijām – līdz dārzeņiem. Piedāvāju recepti, kuru pagatavojot, noteikti to nenožēlosi un savu ēdienkarti atsvaidzināsi ar ko nebijušu," iesaka "Rimi" gardēde Signe Meirāne.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu salāti ar kariju

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Jaunajiem kartupelīšiem pašiem par sevi ir fantastiski maiga garša, taču nelielu asumiņu un izteiksmīgāku garšu tiem piešķirs karijs. Nevajag satraukties – šoreiz to pievieno pavisam nedaudz, lai garšas kontrastētu.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu biezenis ar marinētiem gurķīšiem un citiem gardumiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kurš gan negaida brīdi, kad galdā var likt jaunos kartupelīšus no pirmajām ražām. Šoreiz kartupeļu biezenis citādā, pikantākā manierē ar izteiksmīgajiem kaperiem, marinētajiem gurķīšiem un sīpoliem. Bet svaigu dvesmu maltītei piešķirs piparmētras.

Lasīt vairāk

Tomātu un jauno kartupeļu salāti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mazliet vasaras vienā šķīvī – sulīgu tomātu un jauno kartupelīšu salāti ar sarkano sīpolu sīvumam un granātābolu sēkliņām saldumam. Salātiem pievieno tādas garšvielas, kas vislabāk garšo, kā arī apkaisa ar sakapātiem garšaugiem.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu tarte ar tomātiem un rozmarīnu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sāļš un gards kārtainās mīklas sacepums, uz kura izkārtota sezonas aktualitāte – jaunie kartupelīši. Īpašu garšu vienkāršajai maltītei piešķirs aromātiskais rozmarīns.

Lasīt vairāk

Vācu kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un olām

Foto: Shutterstock

Vācu kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un vārītām olām būs laba piedeva grilētai gaļai vai šašlikam. Mazsālīto gurķu vietā var izmantot arī marinētus gurķus.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu biezenis ar zaļumiem

Foto: Shutterstock

Vitamīniem bagātai maltītei pagatvo kartupeļu - zaļumu biezeni.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu sacepums ar sieru

Foto: Shutterstock

Ja meklē idejas, kā gardi pagatavot jaunos kartupelīšus, izmēģini šo sacepumu ar Knorr 4 sieru un brokoļu mērces maisījumu! Sātīgas un garšīgas vakariņas vai pusdienas būs gatavas rekordīsā laikā - aptuveni 30 minūtēs!

Lasīt vairāk

Jauktu dārzeņu biezenis

Foto: Shutterstock

Veselīgs un gards jauktu dārzeņu biezenis.

Lasīt vairāk

Dārzeņu biezenis ikdienai un svētkiem – trīs receptes, ko izmēģināt jau šajā nedēļas nogalē

Foto: Publicitātes foto

Bez saknēm, dārzeņiem, salātiem un garšaugiem nav iedomājams pilnvērtīgs ikdienas un svētku ēdiens. Tie ne tikai ir veselīgi, bet arī piešķir maltītei bagātīgu garšu. Dārzeņi un saknes ir ļoti daudzveidīgi krāsās, izskatā, garšās un konsistencē. Turklāt, atkarībā no pagatavošanas veida, tie maina garšas īpatnības. "Rimi" Gardēdis Normunds Baranovskis iesaka trīs dārzeņu biezeņu receptes ikdienai un svētkiem.

Lasīt vairāk

Piknika salāti ar kāpostiem, burkāniem un selerijām

Foto: "Virtuve diviem" publicitātes foto

"Meklējot piemērotu recepti dārza pasākumam pie gaļas ēdieniem, ideju aizguvām no bloga "Lindas virtuve". Var dārzeņus jau iepriekš sagatavot, uzklāt pārtikas plēvi un ielikt ledusskapī iepriekšējā vakarā. Otrā dienā tikai atliks tos sajaukt ar majonēzi vai citu mērci un likt galdā. Ļoti ērta recepte, un arī ciemiņiem salāti garšoja. Noteikti recepti izmantošu arī turpmāk," teic kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autori.

Lasīt vairāk

Vasarīgie zaļumu un redīsu salāti kefīra mērcē

Foto: Publicitātes foto

Jauno lapu un zaļumu salāti ar pirmajiem redīsiem, gurķiem, kas bagātīgi sajaukti ar kefīra mērci. Kefīram šajos salātos jābūt daudz, jo tie, atšķirībā no gurķu un tomātu salātiem, nedod tik daudz papildu sulas. Šie salāti ir īsti vasaras vēstneši! Recepti iesaka "Rimi Gardēžu" komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Vasarīgie un aromātiskie kuskusa salāti libāņu gaumē

Foto: No privātā arhīva

Iepazīstieties: viegli kuskusa salāti tveicīgai vasarai no libāņu virtuves – tabulē. Šos salātus dažādās versijās gatavo gandrīz visās Tuvo Austrumu zemēs. Tabulē iesaka Iveta Rutkovska – recepti viņa iemācījusies no libāņu kolēģiem, dzīvojot un strādājot Beļģijā.

Lasīt vairāk

Video: 'Grila skolas' vasarīgie šašlika salāti

Lielisku veidu, kā izmantot pēc grila ballītes pāri palikušo šašliku gardu, vasarīgu salātu pagatavošanai, iesaka "Grila skola".

Lasīt vairāk

Vasarīgie salāti ar zemenēm, vistu un medus-citrusu mērcīti

Kārdinoši un gardi svaigie salāti ar zemenēm un vistas gaļu. Pievieno klāt mazliet magoņu sēkliņu kraukšķīgumam un siera bumbas sātīgumam. Recepti piedāvā Justīne un Monika no bloga "Divi10.com".

Lasīt vairāk

Vasarīgie vistas un rīsu salāti

Apzinos, ka teorētiski vasara vēl ir dažu nedēļu attālumā, tomēr vienmēr ir labi sagatavoties tam, kas mūs sagaida tuvākajā laikā. Kā zinām, vasara nāk roku rokā ar grilētiem ēdieniem, svaigiem dārzeņiem un garšaugiem - to visu atradīsiet šajos salātos: saldus tomātus, sulīgu vistu un aromātisku baziliku.

Lasīt vairāk

Svaigie sparģeļu salāti

Foto: Publicitātes foto

Vienkāršas un veselīgas pusdienas, kas patīkami atsvaidzinās ierasto ēdienkarti.

Lasīt vairāk

Zemeņu un sparģeļu spirdzinošie salāti

Foto: Shutterstock

Jāņu laikā notiek divas gastronomiski svarīgas lietas, ko vērts garšīgi nosvinēt. Latvijas sparģeļi aiziet no ēdienkartes, Latvijas zemenes – ienāk. Nav jau tā, ka sparģeļi uzreiz pazudīs – tomēr vispārzināma prakse ir pēc Jāņiem sparģeļus vairs nevākt, jo tie sāk zaudēt tvirto kraukšķīgumu un kļūst kokaini. Toties vietējās zemenes tikai tagad sāk savu sulīgo, krāšņo uznācienu. Tāpēc tieši laikā ap Jāņiem jāpagūst savienot divas vietējās garšas: sparģeļus un zemenes. Spirdzinoši, sulīgi, kraukšķīgi un sātīgi sparģeļu un zemeņu salāti ir īsts vasaras baudījums gan acīm, gan vēderam. Ātri, vienkārši, garšīgi un efektīgi!

Lasīt vairāk

Zemeņu zupa ar saldējumu

Foto: DELFI

Zemeņu laiks jau tuvojas izskaņai, tāpēc jāsteidz ēst gardās ogas! Lūk, viens gards zemeņu deserts, kura pagatavošana būs vieglāka par vieglu!

Lasīt vairāk

Vienkāršā rabarberu un zemeņu kūka bez cepšanas

Foto: Privātā arhīva foto

Svaiga, garda un bez cepšanas pagatavojama rabarberu un zemeņu kūka – īsteni vasarīgs kārums! Recepti iesaka Anda Rožkalne.

Lasīt vairāk

Sulīgās vistas karbonādes ar tomātiem un mocarellu

Foto: Shutterstock

No Itālijas virtuves aizgūtā tomātu, mocarellas un bazilika savienību var lieti noderēt arī karbonāžu uzfrišināšanai. Pateicoties sarkanbaltsarkanajam krāsu salikumam, valsts svētkos sulīgās karbonādes lieliski aizstās tradicionālo svētku cepeti, turklāt tās lieliski garšos arī nākamajā dienā, uzliktas uz maizes šķēles vai sagreiztas gabaliņos un ietītas lavašā.

Lasīt vairāk

Zeltaini apceptas cūkgaļas karbonādes ar ķiplokiem un timiānu

Foto: Shutterstock

Ar ķiplokiem un timiānu ceptas cūkgaļas karbonādes šķēles ikdienas vakariņām.

Lasīt vairāk

Sulīgas franču karbonādes cepeškrāsnī

Foto: Shutterstock

Franču karbonādes cepeškrāsnī jeb gaļas, sīpolu, tomātu un siera kārtojums gardai maltītei bez lielas piepūles.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgi mazsālīti gurķīši gāzētā minerālūdenī

Foto: DELFI

Vasara nav iedomājama ne tikai bez aukstās zupas un šašlikiem, bet arī bez mazsālītajiem gurķīšiem. Ārzemju portālos manīju, ka mazsālītos gurķīšus var pagatavot minerālūdenī. Sacīts – darīts!

Lasīt vairāk

Mazsālīti gurķīši – šovakar uztaisi, rīt no rīta jau ēdīsi!

Foto: No privātā arhīva

Mazsālīti gurķīši – brīniškīgā vasaras garša, kraukšķīgais jūlija prieciņš. Vakarā ieliec, no rīta jau ēd – viegli, ātri, garšīgi!

Lasīt vairāk

Vasaras garša – no paaudzes paaudzē mantota mazsālītu gurķīšu recepte

Foto: DELFI

Mana omīte ir visīstākā burve savā virtuvē, vienmēr radot visneticamākās (proti, visgaršīgākās) receptes savai ģimenei. Un ne tikai ģimenei – arī saviem palīgiem! Proti, kad reiz notika lielas jo lielas kartupeļu talkas, dažādi lauku uzkopšanas darbi – viņa bija tā, kas visus pārsteidza ar gastronomiskajām "izvirtībām". Domāju, ka vairums devās palīgā tieši tā iemesla dēļ, ka turpinājums sekoja pie vakariņu galda. Man no šī visa prātā iespiedušies vecmāmiņas mazsālītie gurķīši, kurus kopīgi arī pagatavojām.

Lasīt vairāk

Pavasarīgā skābeņu zupa ar liellopa gaļu un grūbām

Foto: "Virtuve diviem"

"Nāk pavasaris un kā vienas no pirmajām no ziemas miega "mostas" skābenes. Tās var salasīt pļavās, upes krastos un nomaļos, vecos parkos, Savvaļas skābenes izceļas ar īpaši piesātinātu garšu – tās ir skābākas par dārza skābenēm, tādēļ iesakām apvienot pastaigu ar lietderīgo skābeņu salasīšanu. Pavasarīgai zupiņai pietiks ar kārtīgām 2-3 saujām, bet, protams, var arī nopirkt jau gatavas sālītās skābenes burciņās tirgū vai veikalā vai izaudzēt tās savā dārzā," mudina kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autori, iesakot klasisku skābeņu zupas recepti.

Lasīt vairāk

Aukstā skābeņu zupa

Foto: Shutterstock

Karstas dienas pusdienām - aukstā skābeņu zupa.

Lasīt vairāk

Spirdzinoša aukstā gurķu biezzupa ar zaļumiem un ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Gatavojot šo zupu, nenāksies lieki nopūlēties, tērējot pēdējos spēkus, kas vēl atlikuši pēc lustīgas līgošanas, jo lielāko daļu darba tavā vietā paveiks blenderis. Ja vēlies, lai zupa būtu atvēsināta jau uzreiz pēc pagatavošanas, ūdeni aizstāj ar ledus kubiņiem.

Lasīt vairāk

Lietuvas garšas: Šaltibarščiai jeb aukstā zupa

Foto: "Skonių kelias" publicitātes attēls

Uzskata, ka Lietuvā auksto biešu zupu vēsturiski sāka gatavot karstajā vasaras darbu sezonā, kad ēdiena gatavošanai nebija vaļas. Veldzējoši aukstā zupa bija ideāls paēdiens siena laikā: dārzeņus pievienoja vitamīnu dēļ, rūgušpiens – lai atvēsinātu, bet ūdeni – lai remdētu slāpes. Šo iemeslu dēļ aukstā biešu zupa Lietuvā joprojām ir īpaši iecienīts ēdiens pavasara un vasaras sezonā. Tradicionāli to pasniedz ar vārītiem vai ceptiem kartupeļiem.

Lasīt vairāk

Vakariņas 5 minūtēs: gaspačo jeb tomātu aukstā zupa

Foto: DELFI

Kad termometra stabiņš sasniedz vai pat pārsniedz 30 grādu atzīmi, darbināt cepeškrāsni nav prāta darbs, tādēļ labāk baudīt tādus ēdienus, ko iespējams pagatavot bez termiskas apstrādes. Vien piecu minūšu laikā pagatavojama aukstā zupa būs ideāls risinājums gardai maltītei uz ātru roku. Pagatavo lielo katlu, lai ar gardo zupu varētu mieloties arī nākamajā dienā!

Lasīt vairāk

Okroška ar kvasu

Foto: Shutterstock

Aukstā zupa - okroška ar kvasu ir atsvaidzinoša, saldeni pikanta, kas dos uzmundrinājumu karstā laikā. Galvenais izvēlēties kvasu, kas nav ļoti salds, bet dabīgi saldens.

Lasīt vairāk

Aukstā zupa ar gurķiem un redīsiem

Foto: Shutterstock

Atvēsinoša un veldzējoša aukstā zupa ar kraukšķīgiem redīsu un gurķu gabaliņiem. Pasniedz ar ķiploku grauzdiņiem.

Lasīt vairāk

Aukstā zupa ar desu un marinētām bietēm

Foto: DELFI

Vienkārši pagatavojama marinētu biešu aukstā zupa ar kefīru.

Lasīt vairāk

Skābeņu, redīsu un gurķu salāti ar fetas sieru

Foto: Shutterstock

Piecās minūtēs pagatavojami salāti ar sezonā aktuālajām skābenēm un pirmajiem no dobes izceltajiem redīsiem. Fetas siers šiem svaigajiem salātiem piešķirs krēmīgumu, turklāt tiem nebūs jāpievieno sāls, jo feta ir gana sāļa.

Lasīt vairāk

Kartupeļu, gurķu un redīsu aukstā zupa ar kūpinātu jūras asari

Foto: DELFI

Ja tev neceļas roka aukstajai zupai griezt klāt nenosakāmas izcelsmes desu, izmēģini jaunas vēsmas - auksto zupu ar kūpinātu jūras asari.

Lasīt vairāk

Gurķu un redīsu salāti

Foto: Shutterstock

Svaigi un kraukšķīgi gurķu un redīsu salāti.

Lasīt vairāk

Svaigie redīsu salāti ar Ķīnas kāpostu

Foto: Shutterstock

Ķīnas kāposta - redīsu salāti gardai piedevai pie otrā ēdiena.

Lasīt vairāk

Tomātu un rupjmaizes salāti grieķu gaumē – dzimtas recepte

Foto: Diāna Sproģe

Šos tomātu un rupjmaizes salātus man iemācīja gatavot vecvectēvs Femelis, kuru ļoti labi atceros. Viņš devās mūžībā, kad man bija jau deviņi gadi. Šī ir ļoti vienkārši pagatavojama grieķu recepte, jo mans vecvectēvs bija īsts grieķis no Kalimnosas salas Egejas jūrā. Viņš, kā jau grieķis, ļoti labi gatavoja. Ar smeķi vārīja gan pieneņu lapas, gan spinātus un bagātīgi laistījās ar padomju laikos sazin kur iegūto olīveļļu. Lai būtu godīgi, jāteic, ka pavārmākslā neatpalika arī vectēvs Pāvels, un joprojām izcili gatavo arī pārējie "grieķu mafijas" locekļi – mana mamma Lia, viņas brāļi Aleksandrs un Adrians. Nu jau pa virtuvi ar prieku šeptējas arī mans pieaugušais dēls Kristers. Arī viņš bieži gatavo šo recepti, ko mūsmājās sauc vienkārši par tomātiem ar olīveļļu.

Lasīt vairāk

Rabarberu ķīselis ar pienu

Foto: Rita

"Kukū?! Vai uz pasaules ir vēl kāds, kas ēd rabarberu ķīseli ar pienu?" jautā "Twitter" lietotāja Rita. Kārdinātāja! Viņas ķīseļa bilde tak ir tāda, ka visu gribas pamest un iet vārīt to ķīseli tagad un tūlīt! Sacīts – darīts! Lai top garšīgais vasaras saldēdiens ar īstu bērnības garšu!

Lasīt vairāk

Rabarberu un zemeņu klimpu zupa

Teju katrā lauku mājā zaļo rabarberu krūms. Tā ir ne tikai krāšņa pagalma rota, bet arī vērtīgs vitamīnu avots, turklāt 100 gramu rabarberu satur vien 21 kaloriju, jo tā pamatu – 95% – veido ūdens. Rabarbers ir daudzgadīgs augs un var zaļot pat 10 līdz 15 gadus. Interesanti, ka sezonas laikā viens rabarbera krūms var saražot līdz 40 kg rabarberu. To, ka rabarberus var kraukšķināt tāpat, tikko rautus no dobes, šķiet, zina ikviens, bet no tiem var pagatavot arī lieliskus saldēdienus. “Rimi Bērniem” garšas eksperte Lība Smildziņa gatavo rabarberu saldo zupu ar klimpām.

Lasīt vairāk

Šašliks adžikas un kefīra marinādē no Egitas virtuves

Foto: Egitas virtuve

"Kā jūs gatavojat marinādi šašlikam? Sametat kopā visu, kas pa rokai, vai izmantojat noteiktas receptes? Man jau šķiet, ka "viss pa rokai" variants mēdz būt lieks garšvielu tēriņš, jo viena otru pārmāc un konkurē," saka Egita. Viņa iesaka sašlika recepti, kurā viss tiek kontrolēts!

Lasīt vairāk

Traki gardā siera mērcīte ar alu un ķiplokiem

Foto: Publicitātes foto

Lai top mērcīte visiem dzīves gadījumiem! Tā lieliski iederēsies pie grilētiem dārzeņiem un sēnēm, pie sulīga šašlika; to var likt uz siltas maizes, tajā var iemērkt kraukšķīgu siera standziņu… Un ja vēl blakus vēss un norasojis dzēriens – pats labumiņš!

Lasīt vairāk

Rabarberu un zemeņu putas vienkāršam vasaras desertam

Foto: DELFI

Kad plātsmaizes jau nedaudz apnikušas, bet joprojām briest brangi rabarberu kāti un kārojas pēc ātri pagatavojama deserta, izmēģini šo vienkāršo recepti, ko iesaka "Delfi" dzīvesstila žurnālu redakcijas vadītāja Egita Segliņa. Šī garduma priekšrocība ir tajā, ka šī ir recepte "divi vienā" – desertam izmanto vien rabarberu biezumus, savukārt no sīrupa var iegūt gardu vasaras limonādi – vien sajauc to ar gāzētu ūdeni un pievieno piparmētru lapiņas un ledu!

Lasīt vairāk

Sparģeļi ar tīģergarnelēm ķiploku sviestā dzīves svinēšanai

Foto: Shutterstock

Sparģeļu laiks ir karalisks – lai kā un ar ko tos gatavo, vienmēr ir mazliet svētku sajūta. Maigi kraukšķīgie sparģeļi kopā ar tīģergarnelēm ķiploku sviestā ir viegla, pavasarīga un izsmalcināta uzkoda. Kā radīta skaistam vasaras vakaram, kad gribas svinēt dzīvi.

Lasīt vairāk

Skābeņu krēmzupa ar paipalas oliņu un bekona grauzdiņu

Foto: Privātais ahīvs

Viegli pagatavojama, vasarīga un sātīga zupa ar restorāna cienīgu, vienkārši pagatavojamu rotājumu. Lielisks veids, kā baudīt skābenes tiem, kuriem parastajās zupās tās neiet pie sirds. Recepti "Tasty" lasītājiem iesaka Ieva Berga.

Lasīt vairāk

Izcili kartupeļu salāti ar vīna etiķa un ķiploku mērci

Vegānie kartupeļu salāti bez majonēzes mērces – nevis vienkārši garšīgi, bet izcili, jo tos var pagatavot krietnu laiku pirms pasniegšanas un tie garšos izcili pat tad, ja būs gaidījuši savu iznācienu no ledusskapja divas, trīs dienas. Rēķinies, ka salātiem pirms pasniegšanas jāpastāv vismaz 30 minūtes – lai visas garšas saprecas un savelkas.

Lasīt vairāk

Rabarberu ķīselis ar pienu

Foto: Privātais arhīvs

"Rabarberi man vienmēr asociēsies ar mammu un viņas receptēm. Sezonas gardums ar bērnības piešprici," savā "Instagram" kontā pārbaudītu recepti atklāj Justīne Rūda.

Lasīt vairāk

Rabarberu un zemeņu salsa

Foto: Publicitātes foto

Rabarberu laiks nozīmē, ka vasara patiešām ir sākusies, un jau drīz dārzos ienāksies arī pirmās ogas. Ja ierastās rabarberu plātsmaizes vai ķīseļa vietā gribas pamēģināt ko neparastāku, kārdinošu rabarberu pagatavošanas recepti piedāvā "Rimi gardēdis", šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Skābeņu saldējums ar zemenēm

Foto: Publicitātes foto

Skābenes ir īsts vitamīnu sprādziens, tādēļ tās noteikti vajadzētu iekļaut pavasara-vasaras sezonas ēdienkartē. No leknajām, skābajām lapām parasti vārām zupu vai pievienojam tās salātiem, bet, izrādās, no skābenēm var pagatavot arī gardu, spirdzinošu saldējumu. Projekta “Restorāns tavā virtuvē” ietvaros šefpavāre Svetlana Riškova sadarbībā ar “Maxima Latvija” dalījās ar interesantu recepti – skābeņu saldējumu, kuru ikviens var pagatavot savās mājās.

Lasīt vairāk

Gaisīgais deserts ar zemenēm un bezē jeb 'eton mess'

Foto: Shutterstock

Britu iecienīts deserts "eton mess", kurā svaigie zemeņu gabaliņi mijas ar saldajiem bezē cepumiem, slīgstot gaisīgā putukrējumā. Tā kā deserts ir viegli un ātri pagatavojams, tad recepte noderēs gan saldākai ikdienai, gan svētku reizēm.

Lasīt vairāk

Ātrais putukrējuma deserts ar kivi un bezē jeb 'eton mess'

Foto: Shutterstock

"Eton mess" ir britu iecienīts deserts, kurā svaigu ogu gabaliņi mijas ar saldajiem bezē cepumiem, slīgstot gaisīgā putukrējumā. Tradicionāli šim desertam tiek izmantotas zemenes, bet, kamēr vēl gaidām pašmāju aromātisko ogu sezonu, zemenes var aizstāt ar kivi, kuru spirdzinošais skābums lieliski izbalansēs pārējo sastāvdaļu saldumu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!