Šašliks tiešām ir nacionālais ēdiens. Tikai kuras nācijas, tāds ir jautājums. Krimas tatāri noteikti pieteiktos uz autorību, un pareizi darītu. Jo šašliks tiešām nav dzimis padomju tipa "šašličnajās" – Krievijā tas ienāca tikai 19. gadsimta beigās, kad Krimas tatāri bija izkopuši gaļas cepšanu līdz niansēm, īpaši piestrādājot pie daļas, kur gaļu ar zobiem noplēš no zobena – kā filmās. Protams, dāmu dēļ, uz ko gan vēl šis triks varētu atstāt iespaidu.
Rietumāzijai un Austrumāzijai arī izsenis ir savi veidi, kā cept gaļu uz iesmiem un irbulīšiem, tā kā – šašliku, sauktu dažādos vārdos, mīl visi, un arī šašlikam ir plaša sirds, tas ļaujas ar sevi izdarīties, kā nu kuram tīk.
Par marinādēm vien varētu izrakstīties gari, plaši un sulīgi. To jau esam darījuši šajā rakstā, tāpēc teiksim īsi: marinādes ir māksla un zinātne reizē. No kefīra un majonēzes līdz ananasu sulai un brendijam, no sīpoliem etiķī līdz sarkanvīnam, no kadiķogām līdz kivi un granātāboliem – marināžu jautājumā tautas jaunradei robežu nav, un liekas, ka nav augļa, ogas vai šķidruma, kurā nevarētu mēģināt iemarinēt šašliku. Protams, kārtīga latvieša pirmā izvēle ir kefīrs un dilles, bet vai nu pie pirmās izvēles allažiņ jāapstājas!
Protams, nav jau tā, ka par šašliku nosaucama jebkura gaļa, kas sabāzta spainīti ar sazin ko un rotāta ar uzrakstu "Šašliks". Veikalos var nopirkt sazin ko, un reizēm pastāv pamatotas aizdomas, ka kādā gaļas fabrikā dienas gaitā uz zemes nokritušie atgriezumi savu reizi nonāk tieši šādos spainīšos. Protams, ne visi šašliku ražotāji vienā spainīti bāžami, bet vilšanos piedzīvot nācies daudziem. Un kas var būt ļaunāks par vīlušos un izsalkušu jāņabērnu? Protams, uz rīta pusi var apēst jebko, bet vai tāpēc grils jākurina, lai uz tā liktu sazin kādas gaļas ļerpatiņas?
Lai nu kur, bet šašliku jautājumā nekādu kompromisu nav un nevar būt. Gaļai ir jābūt pirmšķirīgai. Tāpēc, ja nu ir kāda pavisam droša izcila šašlika recepte, tad tā ir šāda: no zināma saimnieka pērkam zināma lopa gaļas gabalu... Tālāk jau izvēles jautājums. Skaidra lieta, ne visiem lemts šikot ar pazīstamiem lopiņiem uz Jāņu grila. Tā teikt, vēl viņdien bužināji pazodi, šodien jau draudziņš mazos gabaliņos uz grila gozējas. Ja ar šādām draudzībām nepaveicas, jāpaļaujas uz savu pircēja intuīciju, redzi un ožu veikalā vai tirgū. To, kas spainīti, ne redzēsi, ne saodīsi, tāpēc šašliku labāk kapāt pašam no kārtīgi apskatīta gaļas gabala. To pašu var teikt arī par marinēšanu.
Runājot par oglītēm un cepšanu – te nu katrs ir pats sev boss, mākslinieks un zinātnieks, un katrs cepējs pats zina, kuru bērzu vai ozolu pirms Jāņiem jāgāž un grila malkā jāzāģē. Tikai viena maza nianse: nekādas ķīmijas labākai degšanai. Šašliks to nepiedos.
Tepat zemāk "Tasty" piedāvā supersulīgu šašliku kolekciju. Lai uz Jāņu grila nonāk labākais šašliks un lai līgotājiem pilni vēderi un priecīgs prāts!
Kaukāza šašliks stundas laikā
Katram latvietim ir sava Kaukāza šašlika recepte, kuru tam iedevis kāds zinātājs, kuram to savukārt iedevis kāds cits zinātājs. Garšo mums tas Kaukāza šašliks, garšo! Un, ja vēl gaļu var samarinēt stundas laikā – ideāli! "Egitas virtuve" dalās ar savu recepti. Grilējiet uz veselību!
Šašliks adžikas un kefīra marinādē no Egitas virtuves
"Kā jūs gatavojat marinādi šašlikam? Sametat kopā visu, kas pa rokai, vai izmantojat noteiktas receptes? Man jau šķiet, ka "viss pa rokai" variants mēdz būt lieks garšvielu tēriņš, jo viena otru pārmāc un konkurē," saka Egita. Viņa iesaka sašlika recepti, kurā viss tiek kontrolēts!
Vistas šašliks ar sacivi majonēzē
Galvenais nopelns šaja receptē ir sacivi, saka receptes autore Egita savā kulinārajā blogā Egitas virtuve. Garšvielu var iegādāties Centrāltirgū uzbeku garšvielu stendos un gan jau arī kādos citos garšvielu veikaliņos. Vēl svarīgi grilēšanai izmantot malku, nevis ogles. Egita saka: "Varbūt manas iedomas, bet tad gaļa vienmēr sanāk gardāka, sulīgāka."
Uzlabotā tomātu mērce šašlikam Māra Astiča gaumē
Restorāna "Ferma" šefpavārs un Restorānu servisa skolas īpašnieks Māris Astičs kā piedevu šašlikam un citiem uz grila gatavotiem gaļas un zivju ēdieniem iesaka pagatavot uzlaboto tomātu mērci ar sulīgiem sīpoliem, ķiplokiem, marinētu gurķu gabaliņiem un kapātiem zaļumiem. Vienaldzīgo nebūs!
Lieliskais šašliks znota gaumē
"Mana znota šašliks ir izslavēts tālu aiz mūsu ģimenes robežām. Tie, kam palaimējies šo gardumu nobaudīt, saka, ka ir ļoti labs un prasa recepti," teic mūsu lasītāja Laila Rudzone.
Liepziedu tējā marinēts cūkgaļas šašliks ar medu un citronu sulu
Aromātisko liepziedu tēju var ne tikai malkot, lai sasildītos, bet arī izmantot šašlika marinēšanai. Recepti piedāvā pavārs Renārs Purmalis.
Sulīgs citronvistiņas šašliks cepeškrāsnī
Sulīgs citronvistiņas šašliks cepšanai cepeškrāsnī vai uz grila.
Klasisks cūkgaļas šašliks šefpavāra Ērika Dreibanta gaumē
Populārā šefpavāra Ērika Dreibanta iecienītākā šašlika recepte kārtējo reizi pierāda to, ka viss ģeniālais ir vienkāršs.
Vistas šašliks kečupa marinādē
"Grila sezona ir sākusies, un atkal laiks uzmeklēt savu iecienītāko, uzticamāko grilu, notīrīt pēc ziemas guļas un likt lietā. Tos, kuri grilēšanā ir iesācēji, gribu iedrošināt – tur nav nekā pārāk sarežģīta, un nav jābūt, lai grilētie ēdieni izdotos gards," saka "Rimi gardēdis", šefpavārs Normunds Baranovskis, piedāvājot savu recepti vistas šašlikam.
Vistas šašliks piparmētru un jogurta marinādē
Šašlika marinādēs parsti izmanto citronu, majonēzi, etiķi, sīpolus un garšvielas, bet – kāpēc neļauties kaut kam nedaudz neparastākam, pārsteidzot Līgo svētkos sanākušos viesus? Ņem talkā piparmētras!
Ņammīgais cūkgaļas šašliks
Bieži vien šašlika receptēs tiek ieteikts visas sastāvdaļas pievienot "pēc garšas", bet, ko iesākt, ja par savu garšas izjūtu neesi īsti pārliecināts? Praksē daudzkārt pārbaudītu ņammīgā šašlika recepti ar precīzām produktu mērvienībām iesaka mūsu lasītājs Agris Pontags.
Šefpavāra Ingmara Ladiga īstas garšas šašliks
"Mana šašlika garša veidojās, to baudot jau 1990. gadā Gruzijā. Atminos, ka tajos laikos braucām barot mūsu celtniekus, kas būvēja armēņiem mājas un dažādas infrastruktūras ēkas pēc postošās zemestrīces. Atpūtas brīžos ar mikroautobusu "Latvija" apceļojām tuvāko apkaimi. Tā kā līdz Gruzijas robežai nebija tālu, bieži viesojāmies šajā valstī, un man paveicās šašliku nobaudīt autentiskā un tradicionālā vidē,"savas iecienītākās šašlika receptes stāstu atklāj "Rožmalu" šefpavārs Ingmars Ladigs.
Sulīgs cūkgaļas šašliks ātrajā citronskābes marinādē
Gatavojot cūkgaļas šašliku, etiķis ir biežāk izmantotais skābinātājs. Piešaujot marinādei citronskābi, rezultāts tevi pārsteigs – kamēr kurināsi grilu, gaļa jau būs perfekti iemarinējusies, turklāt gabaliņi būs izcili sulīgi, maigi un teju mutē kūstoši.
Vegāniskais sojšliks jeb sojas šašliks
Recepti iesaka bloga "Ēdamzāle" autore Maruta Rampāne, kā arī Vegānfestivāla, kas notiks jau 12. augustā, radošā komanda.
Cūkas šašlika marināde īpaši sulīgam rezultātam
Cūkas šašliks īpašā marinādē – īpaši sulīgam rezultātam. Laižam piknikā!
Sulīgs stirnu buka šašliks ar kadiķogām
Gardais jēra gaļas šašliks
Jēra gaļas šašliks – lai izdevies pikniks!
Vistas filejas šašliks karija marinādē
Ja gribas sulīgu, garšām piesātinātu šašliku, bet ātri un bez ilgas marinēšanas, šī recepte būs tam piemērota.
Sulīgs vistas šašliks superātrā marinādē
Grilēšanas sezonai mūsu mājās nav ne atklāšanas, ne noslēguma, jo grilēt, izvēloties piemērotu ekipējumu, var arī ziemā, vien īpaši sliktos laikapstākļos šim nolūkam izmantojot kamīnu. Laika gaitā ir pārbaudītas ļoti daudzas receptes, bet tikai dažas no tām ir guvušas visu mājinieku nedalītu atzinību. Viens no šādiem ēdieniem ir vistu šķiņķīšu šašliks superātrajā marinādē – ar pārliecību varu apgalvot, ka gaļas marinēšanai būs nepieciešams vien tik ilgs laiks, līdz iekurināsi grilu, bet rezultāts noteikti tev neliks vilties.
Laša šašliks
Gards laša šašliks, kas marinēts balzamiko etiķī.
Cūkgaļas šašliks ātrajā sīpolu marinādē
Vienalga, vai šašlika cepšana būtu par godu Līgo svētkie, vai dārza ballītei, labi iemarinēta un izcepta gaļa būs kā punktiņš uz ''i'' gaidītajā pasākumā, turklāt neviens veikalā pirktais šašliks neizkonkurēs paša gatavoto, tāpēc izmēģini ''Lage Ko'' ražošanas vadītāja Riharda Leiskina piedāvāto recepti.
Laša šašliks ar ķirštomātiem un papriku
Vasarīga alternatīva klasiskajam cūkgaļas vai vistas gaļas šašlikam – laša filejas iesmiņi. Pamīšus uz bambusa iesmiņiem sadur arī ķirštomātus un papriku, lai gardāka maltīte.
Stores šašliks sīpolu marinādē
Ja apnicis tradicionālais šašliks, laša šašliks mēģināts, bet ir vēlme nogaršot ko savādāku, tad stores šašliks būs tieši laikā. Šī recepte piedalās portāla "Viņa" rīkotajā grila meistardarbu konkursā, kam var paspēt pieteikties līdz 10. augustam.
Cūkgaļas šašliks vīna etiķa marinādē
Šašliks ir kā radīts brīvdienu maltītei, kas pagatavota uz grila. Pamēģini šo vienkāršo recepti, kur cūkgaļa iemarinēta sīpolos un vīna etiķī.
'Tandoori' jēra šašliks
Pikants jēra šašliks ar aso indiešu tandoori karija mērci, jogurtu un nedaudz citronu sulas. Kamēr grilēšanas sezona vēl nav beigusies, noteikti jāpamēģina kāda eksotiskāka gaļas recepte, kuru spraust uz iesma. Gatavo jēru pasniedz kopā ar viegliem salātiem.
Portera marināde pikantam cūkgaļas šašlikam
Portera alus marināde pikantam cūkgaļas šašlikam. Recepti piedāvā Lido šefpavāre Ilga Joma.
Sinepju un medus marināde maigam vistas gaļas šašlikam
Grilēšana ir neatņemama vasaras tradīcija, un tā kļūst īpaši aktuāla, tuvojoties Līgo svētkiem, jo jādomā, kā savu ģimeni un viesus iepriecināt ar lielisku cienastu – aromātisku, sulīgu un maigu šašliku. Šašlika sulīgumu gan nevar garantēt tikai ar tā pagatavošanas metodēm vien. Vislielākā nozīme ir iegādātās gaļas kvalitātei, uzsver "Lido" šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot recepti maigam vistas gaļas šašlikam, kas marinēts medus un sinepju marinādē.
Šašliks burkā bez grila
Neticami sulīgu šašliku var izcept cepeškrāsnī, iesmiņus vertikāli liekot sausā 3 litru burkā. Recepte jau ilgāku laiku klejo interneta vidē dažādās blogeru lapās. Nolēmu, ka arī latviešu lasītājiem tā ir jāizmēģina. Vienā burkā varēs ielikt 4 - 5 iesmiņus.
Buka šašliks kivi marinādē
Tuvojoties garšīgākajam pavasara piedzīvojumam uz Latvijas un Igaunijas robežas - 13.Lielajam labdarības robežtirgum, kā ietvaros 10.maijā notiks arī gaļas grilēšanas konkurss, valcēniete Lāsma Engere piedāvā recepti buka šašlikam. Receptes pierakstā saglabāta autores valoda un rakstības stils. Par Robežtirgu lasi šeit.
Meksikāņu vistas iesmiņi
Meksikāņu vistas iesmiņi "īstu asumiņu" cienītājiem.
Vistas šašliks riekstu marinādē
Maigs, nedaudz riekstains vistas šašliks vasarīgām pusdienām vai vakariņām. Ja vēlies, vistas vietā droši vari izmantot tītara gaļu.
Šašliks kefīra un majonēzes marinādē
Šis ir mans firmas šašliks, kas garšo visiem radiņiem - tā par majonēzē un kefīrā marinēto šašliku stāsta Evija, kas atsūtījusi recepti. Šādi marinēt var gan cūkgaļu (izvēlies muguras daļas gabaliņu), gan atkaulotus vistu šķiņķīšus vai fileju.
Klasiskais cūkgaļas šašliks
Šobrīd veikalos pieejamas neskaitāmas variācijas gatavai, jau iemarinētai cepamgaļai, tomēr daudz gardāks šašliks būs, ja marinēsiet to paši. Lūk, klasiska šašlika recepte, kurā tiek izmantots baltvīns un citrons. Vispārizplatītais uzskats, ka šašlikam noteikti jābūt marinētam etiķī, ir maldīgs.
Ātrais - klasiskais šašliks
Klasiskā šašlika recepte, kas turklāt ļoti ātri pagatavojama!
Vistas šašliks apelsīnu sulas marinādē
Vienkārša un izteiksmīga vistas gaļas marināde.
Šašliks ar adžiku
Šašliks ar adžiku, tomātu sulu, sīpoliem un baziliku.
Vīnā marinēts šašliks
Laiku pa laikam man uznāk nostalģija pēc sen pagājušiem laikiem, kad fotografēšanās bija Notikums (jā, jā, tieši ar lielo "N"), kad bija filmiņas attīstīšanas un bilžu gaidīšanas svētki – diez, vai bildes būs sanākušas un vai būs izdevušās. Un tādi paši gaidīšanas svētki bija šašlika cepšanai, jo savulaik to cepa tik vasarā – pa lieliem svētkiem. Šodien fotografē gandrīz visi un visu, pārsteiguma momenta praktiski nav. Tāpat zudusi arī šašlika "ekskluzivitāte" – grilē visi un visu, un praktiski jebkad. Līdzko parādās pirmās siltās un saulainās dienas, pat pilsētā gaisā virmo ceptas gaļas aromāts, jo grilēšanas sezona taču!
Stirnas šašliks sīpolos un majonēzē
Stirnas šašliks, marinēts sīpolos un majonēzē.
Parastais šašliks etiķī un sīpolos
Kārtīgam piknikam parasts etiķī un sīpolos marinēts šašliks - lielam draugu pulkam.
Šašliks minerālūdens un sojas mērces marinādē
Šašliks minerālūdens un sojas marinādē - pāris stundas un ir cepams.
Šašliks kečupa un skābā krējuma marinādē
Šašliks kečupā un skābajā krējumā - pats vai mutē kūst.
Cūkgaļas šašliks kefīrā
Cūkgaļas šašliks marinēts kefīrā - sanāks mīksts un sulīgs.
Cūkgaļas šašliks sīpolos bez etiķa
Cūkgaļa ar sīpoliem - marinēšana bez etiķa.
Visparastākais šašliks
Visparastākais šašliks ar etiķa esenci un sīpoliem.
Šašliks gāzēta minerālūdens marinādē
Šašliks gāzēta minerālūdens marinādē - ātrā marināde, gaļa jau pēc 1-2h ir iemarinējusies un gatava cepšanai.
Šašliks vīna, sīpolu un kinzas marinādē
Šašliks marinēts ar vīnu, citronu sulu, sīpoliem un koriandru.
Cūkgaļas šašliks sarkanvīna marinādē
Cūkgaļa sarkanvīnā - marinēšana mīkstam un sulīgam šašlikam.
Cūkgaļas šašliks majonēzē ar sinepēm un ķiplokiem
Kreftīgi marinēts cūkgaļas šašliks majonēzē ar sinepēm un ķiplokiem.
Šašliks pienā
Šašliks pienā - mīksts un sulīgs.
Šašliks alus un majonēzes marinādē
Šašliks alus un majonēzes marinādē būs noderīgs gan Līgo svētkos, gan arī vasaras izbraucienos dabā.
Šašliks kefīra un sīpolu marinādē bez sāls
Šašliks kefīrā un sīpolos - lai Līgo svētkos arī garšu kārpiņas tiktu iepriecinātas.
Cūkgaļas šašliks alus un granātābolu sulas marinādē
Ja gadās, kāds neieplānots pikniks un nav iespējas gaidīt 2 - 3 dienas, lai gaļu varētu vērt uz iesmiem, tad cūkgaļa alus un granātābolu sulas marinādē būs tas, kas palīdzēs - ātri un garšīgi.
Universālā šašlika marināde cūkgaļai un vistas gaļai
Marināde cūkgaļas un vistas šaslikam ar kariju un sīpoliem. Vistas fileju, cūkgaļas kakla karbonādi, marinēju kopā, vienā marinādē, kam negaršo cūkgaļa ēd vistas gaļu un vienlīdz garšīgi.
Šašliks ananāsu sulas marinādē
Šašliks ananāsu sulas marinādē - netradicionālāks garšas baudījums.
Cūkgaļas šašliks majonēzē ar dillēm
Piknikā pošoties - cūkgaļas šašliks majonēzē ar dillēm.