Mamma Zupa
Zupa, kā zināms ir visu ēdienu mamma, jo kas gan cits spēj tā nomierināt, iepriecināt, sasildīt nosalušas kājas, salabot saplīsušas sirdis un vispār – vienkārši būt uz galda priekos un bēdās. Runājot par tām bēdām – pēc lielas ēšanas vai dzeršanas pats jau esi tīri lustīgs, bet kuņgītim bēda. Tad silta, mierinoša vistas zupiņa sagurušam kuņģītim pati labākā – varbūt vēl kausētu sieru un prāvāku gabalu čili klāt, kas strādā kā maza pātadziņa, sak, dārgais kuņģi mosties, celies, strādā!
Aukstās zupas šajā laikā, protams, ir nepārejošs hits – baltas, zaļas, rozā, koši sārtas, kādu nu kurš atzinis par labāko un gardāko savā dzīvē esam. Auksts un sātīgs prieks ir tas, kas šajās dienās iegūst arvien lielāku nozīmi – atliek tikai laika ziņas paskatīties, un skaidrs, ka kefīrs un bietes jāsāk sarūpēt arī uz priekšdienām!
Gurķu glābējkomanda
Svaigi – tādi auksti, tikko no ledusskapja, marinēti, skābēti, sālīti – gurķi ir īsti glābēji ne tikai grūtākās pēcsvētku dienās. Bez gurķiem jau latvietis nekad nav varējis savu galdu sariktēt, ja nav gurķu, tad kaut kā pietrūkst. Ne gurķu tomātu salātus var sataisīt, ne auksto zupu, ne ko uz maizes uzlikt... Un mazsālītie gurķīši – nu kā bez tiem lai dzīvo? Vēl vakar tie jestri skraidīja par dārzu (nu, vai tirgu), bet šodien jau ēdami ar ķiplokainu un priecīgu kraukšķi! Šajās dienās auksti mazsālītie gurķīši no pagraba glābj dzīvības!
Kas var būt vēl latviskāk?
Jaunie kartupeļi ar gaileņu mērcīti un mazskābētiem gurķīšiem – kas var būt vēl latviskāk? Jāņi ir tas laiks, kad šī mūsu gastronomiskā svētā trīsvienība ir ienākusies dārzos, mežos un pagrabos. Ar visiem lietiem gailenes ir saskrējušas ātrāk, un labi, ka tā! Jāņu nedēļas nogalē smalkākas pusdienas nav iedomājamas – un vispār jau laikam visā vasarā glaunāku paēdienu grūti iedomāties.
Bet pietiek jau arī ar karalisku vienkāršību – ar visu mizu (protams, un cik tad tās mizas viņiem vispār ir!) savārītie jaunie kartupeļi ar labi daudz dillēm – šis arī varētu pretendēt uz latviskākā ēdiena godu (protams, dilles te ir obligātas). Ēd tāpat vai ar zaļajiem lapu salātiem un ko nu var sameklēt – te būs labs gan sasildīts vakardienas šašliks, gan sacepts Jāņu siers, kaut kā jau tas siers būs jāapēd galu galā.
Zemeņu debesmanna kā bērnībā
Novēlojies par vairākām nedēļām, zemeņu laiks tomēr ir sācies, un kas gan ir Jāņu galds bez zemenēm! Ēdam tāpat, liekam tortēs (kad beidzamo reizi taisīji cepumu torti ar zemenēm?) un kuļam debesmannu. Silta zemeņu debesmanna ar aukstu pienu vai atdzesēta debesmanna ar siltu vaniļas pienu kā bērnībā – labāku Jāņu laika saldēdienu grūti iedomāties.
"Latviešu šampanietis" un citi
Nu ir pats īstākais brīdis vilkt ārā no pagraba bērzu sulas un šaut to "latviešu šampanieti" vaļā – ak, laimīgie, kam tas viss ir! Kuram nav tādas laimes kā šampanieša pagraba, labi noder arī sūkalas (tak atstāji no siera siešanas un ieliki ledusskapī?), skābputras, tomātu un visas parējās sulas. Arī ūdeņi ar piparmētru lapiņām un zemenēm šodien iet uz "urrā", vai ne? Galvenais ir mitrināt un spēcināt sagurušu organismu. Pēc laika prognozēm spriežot, mums ar steigu jāturpina izkopt atspirdzinošu un atsvaidzinošu dzērienu gatavošanas meistarība!
Ak, Jāņu laiks, ar to tā pati laime un sūrmīte kā ar Ziemassvētkiem: ilgi nāca, drīz aizgāja. Bet mazliet saldu skumju jau arī piederas šajā balto nakšu laikā. Tveram aizejošā jūnija mirkļus! Baudām no sirds, gardi un laimīgi!
Krēmīgā vistas un citronu zupa grieķu gaumē
Nebūs melots, sakot, ka vistas zupa ir iecienīta visā pasaulē – katrā valstī ir savi šī ēdiena gatavošanas knifi. Šoreiz skaidrosim, kā mājās pagatavot "avgolemono" – krēmīgu, sātīgu un ļoti gardu vistas virumu grieķu gaumē.
Vistas zupa ar kokosriekstu pienu un kariju
Gardas un ātri pagatavojamas vistas zupas recepti "Tasty" izsludinātajam konkursam, kura galvenā balva ir virtuves piederumu komplekts konservēšanai, piesaka Kristīne.
Veselīga vistas zupa ar grūbām, citronu un čili
Grūbas ir mūsu nacionālais lepnums, zirnīši zupai piešķir košumu, bet maigā vistas gaļa, salikumā ar aso čili un veselīgo citronu, rada spēcinošu garšu buķeti, kura palīdzēs noturēt veselību un ātri vien dabūs uz kājām savārgušos .
Siera - vistas un dārzeņu zupa
Siera - vistas un dārzeņu zupa un būsi sātīgi ieturējies.
Zibenīgais gaspačo ar asumiņu
Ideālais veids, kā izlietot piebriedušos atvasaras tomātus, – sablendēt tos ārkārtīgi gardā aukstajā gaspačo zupā. Garšu dažādībai klāt pievieno arī kādu no lauka atnestu gurķi, palielu sarkano sīpolu un pieber šķipsniņu kajēnas piparu.
Spirdzinoša dārzeņu aukstā zupa ar tomātu sulu
Aukstā zupa ir vienīgais ēdiens, uz ko nesas prāts tveicīgās vasaras dienās. Pavisam ātri pagatavojamas dārzeņu un tomātu sulas zupas recepti iesaka garšīgās "Instagram" lapas button_food autore Ērika Siliņa.
Spirdzinoša aukstā gurķu biezzupa ar zaļumiem un ķiplokiem
Gatavojot šo zupu, nenāksies lieki nopūlēties, tērējot pēdējos spēkus, kas vēl atlikuši pēc lustīgas līgošanas, jo lielāko daļu darba tavā vietā paveiks blenderis. Ja vēlies, lai zupa būtu atvēsināta jau uzreiz pēc pagatavošanas, ūdeni aizstāj ar ledus kubiņiem.
Fiksā gurķu aukstā zupa ar ķiplokiem un grieķu jogurtu
Šī ir nudien ātri pagatavojama un atsvaidzinoša zupiņa, kas ies pie dūšas tiem, kuri meklē garšīgu biešu aukstās zupas alternatīvu. Olas gādās par sātīgumu, ķiploki piešķirs asumiņu, gurķi – svaigumu, bet grieķu jogurts maigi "saprecinās" visas garšas, godam aizstājot karstajās dienās no veikalu plauktiem pazudušo kefīru.
Novadu garšas: Kolkas stragnams jeb aukstā zupa ar siļķi un skābētiem gurķiem
Kā piedienas īstai lībiešu receptei, šeit nav norādīts precīzs izejvielu daudzums, jo tas atkarīgs no ēdāju skaita un viņu apetītes, kā arī saimnieces uzskatiem, vai zupai jābūt biezai vai šķidrai. Pēc Baibas Dambergas receptes gatavotu stragnamu Lībiešu mājas kafejnīcu dienu ietvaros 1. un 2. jūnijā varēs nobaudīt mājas kafejnīcā "Santa tubā" Kolkā.
Vasaras garša – no paaudzes paaudzē mantota mazsālītu gurķīšu recepte
Mana omīte ir visīstākā burve savā virtuvē, vienmēr radot visneticamākās (proti, visgaršīgākās) receptes savai ģimenei. Un ne tikai ģimenei – arī saviem palīgiem! Proti, kad reiz notika lielas jo lielas kartupeļu talkas, dažādi lauku uzkopšanas darbi – viņa bija tā, kas visus pārsteidza ar gastronomiskajām "izvirtībām". Domāju, ka vairums devās palīgā tieši tā iemesla dēļ, ka turpinājums sekoja pie vakariņu galda. Man no šī visa prātā iespiedušies vecmāmiņas mazsālītie gurķīši, kurus kopīgi arī pagatavojām.
Mazsālīti gurķīši – šovakar uztaisi, rīt no rīta jau ēdīsi!
Mazsālīti gurķīši – brīniškīgā vasaras garša, kraukšķīgais jūlija prieciņš. Vakarā ieliec, no rīta jau ēd – viegli, ātri, garšīgi!
Kraukšķīgi mazsālīti gurķīši gāzētā minerālūdenī
Vasara nav iedomājama ne tikai bez aukstās zupas un šašlikiem, bet arī bez mazsālītajiem gurķīšiem. Ārzemju portālos manīju, ka mazsālītos gurķīšus var pagatavot minerālūdenī. Sacīts – darīts!
Ātrie mazsālītie diļļu gurķīši
"Mazsālītiem gurķīšiem ir simtiem recepšu, bet mēs ģimenē tos gatavojam tikai šādi. Jūs nekad neviens ciemiņš nepārsteigs nesagatavotus, jo gurķīši praktiski ir gatavi 30–60 minūšu laikā. Zinu, ka var likt daudz ko citu klāt, bet es gribu izbaudīt gurķu ne upeņu lapu vai garšvielu garšu. Mājas ballīšu laikā "aiziet" trīs, četri šādi trauciņi. Sevišķi tos iecienījušas mazās roķeles – paķer pa gurķītim katrā rokā un aizjož kraukšķināt," elementāru mazsālīto gurķu recepti iesaka mūsu lasītājs Uldis Grīnbergs.
Gaileņu mērce ar žāvētu gaļu
Gaileņu mērce ar žāvētu gaļu - visgardāk ar jaunajiem kartupeļiem, bet derēs arī ar vecajiem vai rīsiem, griķiem, kā arī vienkārši ar maizi.
Gaileņu mērce
Nenoliedzami, vasaras gardākā maltīte - vārīti jaunie kartupelīši ar dillēm, mazsālītiem gurķiem un krēmīgu gaileņu mērci. Recepte no portāla Cālis.lv lietotājas, pieredzējušās virtuves pavēlnieces Loras.
Jaunie kartupeļi ar gaileņu mērci uz dzīvas uguns
"Šis ir laiks, kad ēst meža veltes pilnām saujām – gan svaigas, gan dažādi pagatavotas – un tikai pāri palikušo jānoglabā ziemai. Klasiskais variants ir ēst ogas svaigas vai savārīt ievārījumā, savukārt sēnes visbiežāk gatavojam mērcē vai sacepumā. Šogad iesaku pamēģināt pagatavot meža veltes uz atklātas uguns," stāsta Rimi Bērniem šefpavārs Normunds Baranovskis. Protams, gatavojot kopā ar bērniem, jābūt īpaši uzmanīgiem un jāpārrunā drošības noteikumi, darbojoties ar atklātu uguni. "Vasaras ik gadu mūsu ģimene pavada laukos, kur gandrīz katru dienu vakariņojam ārā, un ārā arī daudz gatavojam. Sevišķi gardi sanāk, ja gatavo uz "dzīvās" uguns, tad ēdienam ir īpaša garša."
Cepeškrāsnī cepti jaunie kartupeļi ar kraukšķīgu garoziņu un ķiploku mērci
Vasarā viens no gaidītākajiem notikumiem dārzā ir ne tikai zemeņu laiks, bet arī jauno kartupeļu rakšana. Tie allaž uz galda tiek celti dažnedažākajos veidos, bet allaž garšo izcili labi. Piedāvāju nedaudz citādāku cepeškrāsnī cepto kartupeļu recepti, kas pārsteigs ar izteiksmīgu garšu buķeti un kraukšķīgu garoziņu.
Jauno kartupeļu biezenis ar marinētiem gurķīšiem un citiem gardumiem
Kurš gan negaida brīdi, kad galdā var likt jaunos kartupelīšus no pirmajām ražām. Šoreiz kartupeļu biezenis citādā, pikantākā manierē ar izteiksmīgajiem kaperiem, marinētajiem gurķīšiem un sīpoliem. Bet svaigu dvesmu maltītei piešķirs piparmētras.
Folijā cepti jaunie kartupeļi
Folijā cepti jaunie kartupeļi ar krējuma un lociņu mērcīti.
Gaisīgā zemeņu debesmanna ar pienu
Gaisīgo, maigo un gardo saldēdienu no zemenēm vari pagatavot pat ziemā. Ja ledusskapī neatrodi saldētas zemenes, lielisks tas izdosies arī no āboliem vai citām ogām. Bērni īpaši novērtēs šo kārumu, kuru pagatavot var vienkārši. Galvenais ir kārtīgi to saputot, tad garša būs nepārspējama.
Čagana debesmanna ar aukstu pienu
Čaganas debesmannas pagatavošanai, protams, var izmantot svaigas ogas, bet šis ir lielisks veids, kā likt lietā saldētavas krājumus, lai atbrīvotu vietu jaunajai ogu ražai.
Zemeņu uzputenis
Šis deserts ir pavisam viegls un gaisīgs - vari izmantot svaigas vai saldētas zemenes, lai zemeņu aromātu ienestu arī ziemas mēnešos.