Brīdī, kad termometra stabiņš kā tāds neatlaidīgs Everesta alpīnists, kāpj virs +30 grādu atzīmes, tad pieprasījums pēc ledus skrien tam līdzi! Viens brīdis, un veikalu saldētavas tukšojas ātrāk nekā ledus karstā saulē izkūst! Pirms vēl saldētavās sabāzta vasaras raža, aizpildi to ar ledus kubiņiem.
Ledus. Ledus klasiskais
Starp citu, silts ūdens sasals ātrāk nekā auksts vai istabas temperatūras. Tas ir Mpembas efekts , kuram drīz būs 60 gadi. Par to paldies kādam Tanzānijas skolniekam Erasto Mpemba, kurš, kopā ar klasesbiedriem gatavojot saldējumu, atklāja, ka viņa karstais piens par saldējumu pārvērtās ātrāk nekā draugu aukstais.
Fizika, draugi, fizika! Ja ūdens ir silts vai karsts, tā apakšējais slānis ir blīvāks, kā arī smagāks nekā augšpusē. Notiek ūdens rotēšana– apakšējais slānis sasalst ātrāk.
Bagātini ledu!
Lielā tveicē vajag ne tikai veldzēties, bet arī skaisti veldzēties! Tādēļ, pirms lej ūdeni saldējamos trauciņos, iemet tur ogas, sagrieztus citrusa gabaliņus, garšaugus un ēdamos ziedus. Salasīji tējas zāles? Pirms sakaltē, skaistākos eksemplārus sasaldē!
Mohito bāze
Vainīgs vai nevainīgs mohito, bet piparmētrām, laimam un brūnajam cukuram tur jābūt! Lai būtu gatavs mohito ballītei, sasaldē kubiņos jau piestā saberztu mohito trio. Vēlāk tikai atliks pievienot šķidrumus, un bauda varēs sākties!
Ledus vīns
Protams, ka vīna glāzē var mest ledu parasto, bet, ja negribi vīnu atšķaidīt, tad sasaldē to gabaliņos! Tiesa, te ir viena blakne – vīna baudītājiem tomēr nevajadzētu miksēt vīnogu šķirnes, bet pieturēties pie tā, ka glāzē ir tas pats, kas ledū.
Tādā ziņā ērtāks ir otrs variants, ka ar vīna ledu bagātina ūdeni – tāds dzēriens dos patīkamu skābumu un spirdzinājumu, kā arī minimālu reibumu!
Sulas ledus
Protams, protams, ja salej sulu saldējuma trauciņos, tad iegūst gandrīz sorbetu, bet šoreiz par izspiestu sulu, ko saliet ūdens vietā. Apelsīnu, citrona, laima, zemeņu, aveņu, ābolu – kāda vien pašiem tīk! Droši var sasaldēt arī sīrupu! Tālāk jau var miksēt limonādes un sangrijas uz nebēdu!
Starp citu, par sangriju runājot – vērts sasaldēt citrusa šķēlītes – tās lieliski palīdzēs ledus gabaliņiem to atdzesēt un lieliski izskatīsies
Ledus kafija un tēja
Ja kafiju pieskaita pie šķidrumiem, tad skaidra lieta, arī tā ir pelnījusi pārvērsties ledū, tāpat kā jebkura tēja! Ar šādi sasaldētiem dzērieniem viegli iegūt veldzi. Pievieno kafijai siltu pienu un re – auksta latte gatava! Pievieno tējai saldinātājs, augļus un ogas, kā arī papildu ūdeni, un ledus tēja gatava dzesēt slāpes!
Lai top pieprasītākais vasaras našķis – ledus, visos tā veidos un paveidos!
Šampētera frappe
Grieķijā nošpikota, Latvijā atkārtota, saņēmusi stāvovācijas un iekārtojusies manā Šampētera virtuvē uz palikšanu. Šī ir viena no aukstās kafijas versijām, bet tās ir tikpat dažādas kā kafijas dzērāji.
Greipfrūtu un vermuta spritz ar timiānu
Kad Aperol Spritz vai Hugo Spritz apnicis, iespējams, laiks izmēģināt greipfrūtu un vermuta Spritz! Recepte no "Alkoutlet" ekspertu krājumiem.
Veldzējošā granita – ledainais zāļu tējas deserts
Veldzēties ar ko ledainu, kas atvēsina un iepriecina, vasarā vienmēr ir aktuāli. Lieliska izvēle vasaras sezonas ballītēm un tveicīgiem jūnija vakariem ir aukstās zāļu tējas jeb granitas, kas ir veselīgāka un slāpes veldzējošāka alternatīva saldinātajiem dzērieniem. Recepti iesaka šefpavārs, gardēdis un ''Barbora.lv'' garšas eksperts Dzintars Kristovskis.
Apelsīnu punšs
Reibinošs dzēriens ar svētku garšu tām reizēm, kad karstvīns šķiet par vienkāršu. Uzmanību – bērniem šis dzēriens gan nav piemērots, tādēļ sarūpē viņiem kādu limonādi!
Ledus kafija ar lavandas sīrupu
Neparasta ledus kafija, kas garšos lavandas mīļotājiem. Lavandas sīrupu var izmantot arī dažādu citu dzērienu un kokteiļu pagatavošanai.
Ūdens ar arbūziem un piparmētrām
Lielisku, atsvaidzinošu dzeramo ūdeni var pagatavot, to aromatizējot ar arbūzu un piparmētrām.
Ūdens ar apelsīniem, laimu un gurķiem
Smaržīgs un gards veldzējums karstai vasaras dienai. Gurķi ūdeni mīkstina, bet citrusi piešķir burvīgus aromātus.
Ūdens ar apelsīniem un kinzu
Atspirdzinošs dzēriens sanāks, ūdeni aromatizējot ar apelsīnu. Interesantākas garšas cienītāji papildus var pievienot dažas kinzas lapiņas.
Gandrīz saldējums - dzesētas arbūzu šķēles
Atjautīgs veids, kā pasniegt arbūzu, turklāt atspirdzinošs un tik vēsinošs karstā vasaras dienā.
Ūdens ar avenēm un vaniļu
Izmanto aveņu laiku un pagatavo burvīgi atsvaidzinošo ūdeni ar avenēm un vaniļu.
Apiņu mohito
Šo spridzīgo kokteili noteikti ir vērts pamēģināt tiem, kuri vēlas nobaudīt ko jaunu. Klasiskais mohito apspēlēts jaunā gaismā – piparmētru sīrupam un laimam pievienots alus. Recepti Tasty.lv piedāvā izklaides un atpūtas vietas "Klondaika" bārmeņi.
Tropisko augļu sorbetu trio
Eksotisko augļu vasaras našķis – trīs sorbetu veidi, kas pagatavoti no mango, papaijas un marakujas. To pagatavošana būtiski neatšķiras no tā, kā tiek gatavoti upeņu, aveņu, zemeņu un citi sorbeti no mūsu pašu ogām un augļiem. Pasniegti kopā ar piparmētru lapiņām deserta šķīvī tie būs lielisks garšas piedzīvojums. Un kas to lai zina, varbūt spirdzinošais augļu deserts iemantos īpašu vietu ēdienkartē.
Zemeņu un piparmētru mohito
Vasara ziemā – atspirdzinošs zemeņu un piparmētru lapiņu kokteilis, kas liks reibt no patīkamās garšas (un drusciņas ruma, kas ir neatņemama mohito sastāvdaļa). Pagatavo gardo kokteili no svaigām vai saldētām zemenēm – īpaši iesakām saldētās, jo tad nebūs nepieciešams ledus.
Zemeņu daikiri
Zemeņu daikiri jeb "daiquiri" kokteilis romantiskam vakaram vai saulainai un siltai pēcpusdienai.
Zemeņu un bazilika ledus kokteilis
Laikā, kad saule silda īpaši stipri, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar veikalu tīklu "Elvi" piedāvā veselīga un atspirdzinoša zemeņu un bazilika ledus kokteiļa recepti.
Mājas ķiršu limonāde
"Mamma, šī limonāde ir tā kā ķiršu kola!" nogaršojuši šo dzērienu, izsaucās bērni. Un viņiem taisnība, jo šefpavārs Lauris Aleksejevs, kurš esot šīs receptes autors, tieši tā arī nosaucis. Izmēģinājām un atzinām par labu esam. Noteikti atkārtosim vēl, jo ķiršu vēl daudz. Tiesa, atkāpāmies no receptes oriģināla, samazinot cukura daudzumu, jo šķita – būs par daudz.
Persiku sangrija
Vasarīgs, aromātisks dzēriens, kas veldzēs karstā vasaras pēcpusdienā un darīs to tīksmīgāku.
Zemeņu un rabarberu sangrija
Zemeņu laikā sangrija jājauc ar zemenēm, klāt liekot arī rabarberu. Zemenes saderēsies ar rozā vai balto vīnu. Sangriju pēc sajaukšanas būtu jānoliek ledusskapī vismaz uz stundu, lai garšas sadraudzējas. Toties, lai sangrija priecīgi sprēgātu pa mēli, pirms pasniegšanas pievieno atdzesētu gāzēto ūdeni, kuru var aizstāt arī ar aukstu šampanieti.
Mājas limonāde 'Tarhūns'
Kaut mūsdienās veikalu plauktos plašā izvēlē pieejami dažādi atspirdzinoši dzērieni, tomēr ne viens vien ar siltām jūtām atceras koši zaļo "Tarhūnu" – to īsto, no bērnības. Mājās gatavots "Tarhūns", protams, nevarēs lepoties ar tik jiftīgu krāsu, tomēr, ja vēlies atsaukt atmiņā bērnības garšu un pagatavot gardu un veselīgu spirdzinājumu, tev šī recepte noteikti ir jāizmēģina.
Mājās gatavota ingvera limonāde
Atspirdzinoša, turklāt ļoti veselīga ingvera limonādes recepte.
Atspirdzinošais citronu medalus
Medalus ir viegli raudzēts rudzu maizes dzēriens, kura raudzēšanai nepieciešamas 2 - 3 dienas, bet maizes mērcēšanai vēl papildus viena nakts. Ideāli piemērots Jāņu svinēšanai, bet medalu var raudzēt un ar to atsvaidzināties visu vasaru.
Aukstais kafijas dzēriens enerģijai
Zibenīgi pagatavojams kafijas dzēriens no teju katrā virtuvē atrodamām sastāvdaļām ir ne vien gards, bet arī uzmundrinošs. Recepti iesaka mūsu lasītāja Natalija Novikova.