Protams, sezonas lielākais hits ir un paliek gaileņu mērce. Sviestiņā ar sakapātiem sīpoliem apceptas sēnītes saldkrējuma vai dāsnā skāba krējuma mērcē (taisni vai jābrīnās, ka citkārt taupīgie senči attiecībā uz gailenēm atļāvušies tādas vaļības!) kopā ar jaunajiem kartupelīšiem un mazsālītiem gurķīšiem noteikti jāieraksta nacionālajā gastronomiskajā kanonā. Tā ir viens no mūsu klasiskākajiem nacionālajiem vasaras ēdieniem, un protams, ka gaileņu sezona sākas tieši ar mērci. Gaileņu mērce ar visu pārējo piederas pie mūsu dzīvesziņas, un, ja neskanētu tik dīvaini, varētu pat teikt, ka gaileņu mērce latvietim ir asinīs.
Protams, ka mērci var ēst un ēst, bet – gaileņu sezona jau nav mūžīga, tāpēc vērts izmēģināt arī citus gaileņu ēdienus, un to nudien ir daudz.
Kaut vai kaut kas tik vienkāršs, kā gailenes pēc īstas lauku modes, kad pēc lielās sēņošanas vairs nav spēka visādiem gatavošanas smalkumiem. Pannā apcep cauraudzīti ar sīpolu, tajos pašos bekona tauciņos arī veselas gailenes un vēl vārītus kartupeļus piecep klāt. Neko vairāk nevar vēlēties! Sēņotāja laime!
Bet, ja nu ir laiks un luste, tad, protams, ar gailenēm brokastlaikā var panākt restorāna cienīgus skatus un garšas efektus. Aromātiska un sātīga gaileņu omlete, apgrauzdētas mazītes, uz kurām uzliek vēl karstu kūpošu omleti un virsū – sviestā saceptas gailenes – šādi ēdieni cilvēku pašu kā tādu gaileni izceļ no dzīves sūnām, tu jūties tāds pacilāts un saproti: te un tagad notiek tā dzīves svinēšana. Un te nu jāsāk skatīties apkārt, vai kaut kur nav kāds auksts prosecco aizķēries. Ja dzīro, tad dzīro!
Gaileņu zupas un biezzupas jau attiecas uz pusdienaika sadaļu, kad kopā ar apgrauzdētu maizīti ar sviestu vai iekožoties no cepeškrāsns tikko izņemtā kraukšķīgā siermaizītē atkal var piedzīvot īstu gaileņu baudu, kad sēņu rūgteno maigumu izceļ vēl kāda lāse trifeļu eļļas, arī jau no zemes nācis produkts savos pirmsākumos.
Gaileņu risoto ir kaut kas debešķīgs, viens no tiem ēdieniem, ko katram vajadzētu piešķirt tiesības pagaršot vismaz reizi mūžā, – bet tad jau, protams, ar vienu reizi būtu par maz. Tas, kas katlā notiek risoto rīsu un gaileņu starpā, nedaudz piepalīdzot otrā plāna lomas spēlētājiem, ir kaut kas brīnumains. Šļuka baltvīna vēl uzkurina kaislības, un, alkoholam iztvaikojot, mēs iegūstam debešķīgi gardu ēdienu. Mēli var norīt!
Jāteic, ka arī dažāda veida pastas lieliski prot savīties ap gailenēm, radot neiedomājami gardas kombinācijas, un dažas receptes pat paģēr, lai gailenes pastai pievieno svaigas – tas ļauj izbaudīt šīs delikātās meža sēnes izsmalcināto rūgtumiņu un svaigumu. Un tad jau pastas vijumi kopā ar krēmīgām mērcēm ierauj gailenes savās orģijās, un baudītāji var pat aizmirst, cik nepaklausīgi ap dakšiņu vijas pasta, tam vairs nav nozīmes.
Bet ja nu dzīves proza mazliet atrauj no dakšiņu virpināšanas un gastronomiskas poēzijas, nesagrieztas gailenes var mierīgi, ar cieņu un bez kādas pārdabīgas virpuļošanas apcept vecajā, labajā, melnajā čuguna pannā ar kārtīgu sviesta pikuci. Un tādas gailenes iederēsies jebkurā kompānijā – piemēram, salātos ar kartupeļiem, tomātiem, apceptu papriku un cukini un kraukšķīgiem ledussalātiem. Un arī būs lieliski un garšīgi. Gailenes, viņas ir tādas – viņas ikvienu maltīti padara par maziem svētkiem.
"Tasty" gaileņu kolekcijas receptes, cerams, iedvesmos gan paveikt patīkamo nacionālo gastronomisko pienākumu – pagatavot gaileņu mērci – , gan izmēģināt kaut ko jaunu.
Ceptas cāļu sirdis ar gailenēm, sutinātas saldajā krējumā un konjakā, uz grauzdētas saldskābmaizes
Mājas kafejnīcu dienās Druvienas muižā Druvienas Latviskās Dzīvesziņas Centrs pavārmākslas meistare Laura Ķirse bija sagatavojusi tādu ēdienkarti, kur siekalas saskrien mutē, tikai izlasot vien. Viss sākas ar Lauras radīto uzkodu, kuru baudījušie saka: absolūts šedevrs!
Jaunie kartupeļi ar gaileņu mērci uz dzīvas uguns
"Šis ir laiks, kad ēst meža veltes pilnām saujām – gan svaigas, gan dažādi pagatavotas – un tikai pāri palikušo jānoglabā ziemai. Klasiskais variants ir ēst ogas svaigas vai savārīt ievārījumā, savukārt sēnes visbiežāk gatavojam mērcē vai sacepumā. Šogad iesaku pamēģināt pagatavot meža veltes uz atklātas uguns," stāsta Rimi Bērniem šefpavārs Normunds Baranovskis. Protams, gatavojot kopā ar bērniem, jābūt īpaši uzmanīgiem un jāpārrunā drošības noteikumi, darbojoties ar atklātu uguni. "Vasaras ik gadu mūsu ģimene pavada laukos, kur gandrīz katru dienu vakariņojam ārā, un ārā arī daudz gatavojam. Sevišķi gardi sanāk, ja gatavo uz "dzīvās" uguns, tad ēdienam ir īpaša garša."
Bagātīgais un sātīgais gaileņu kišs
Gaileņu laika gardums - franču pīrāgs jeb kišs, kurā var satilpināt visu, kas garšo. Recepte ir gara, bet nav grūta. Galvenais uzdevums ir izcept kiša pamatni tā, lai malas noturas vietās. Pēc tam jau sākas īsta rotaļāšanās ar smaržām un garšām - smaržos visa virtuve. Izbaudiet!
Gaileņu sviests – aromātisks un bagātīgs
Gaileņu laika brīnišķīgā uzkoda – gaileņu sviesta maizītes. Svaigi cepta vai sasildīta maizes šķēle ar sātīgu, garšīgu sviesta kārtu, kas kūstot mazliet iesūcas maizē. Meža smarža, kas savijas ar siltas maizes burvīgo aromātu. Cik maz gan vajag laimei.
Fotorecepte: Fanijas karstie gaileņu salāti
Gaileņu laika labumi ienāk virtuvē! Ja sēnes pašu salasītas, tām ir vēl labāka garša. Veselības sporta speciāliste, kustības "Walking Fox" izveidotāja Fanija Šica iesaka savu mīļāko vasaras recepti. Pēc labas pastaigas mežā šī ir ļoti ātra un sātīga maltīte.
Vasaras karstākā maltīte – gaileņu groziņš ar gaļu un svaigo sieru
"Mājās gatavota maltīte var pārtrumpot pat restorānu ēdienkarti, ja ļaujas izdomai," tā gaileņu kiša recepti piesaka Matīss. Viņš atklājis, ka ēst gatavošana viņam sagādā prieku un nav jau žēl arī dalīties savā veikumā ar citiem!
Ātrā vistas zupa ar gailenēm
Šo gardo zupiņu varēsi pagatavot mazāk kā stundas laikā, iztiekot bez laikietilpīgas buljona vārīšanas un lieku trauku smērēšanas - produktu apcepšanai un vārīšanai būs nepieciešams tikai katls.
Pildītas karstmaizes ar olu kulteni, gailenēm un bekonu
Ja tev palaimējies tikt pie kādas saujas gaileņu un vēlies palutināt mājiniekus ar īpaši gardām un sātīgām brokastīm, pagatavo maizes "laiviņas", kas pildītas ar olu kulteni, gailenēm un bekonu, kas slēpjas zem kūstoša siera kārtas.
Maizītes ar kausēto sieru, bekonu un sviestā ceptām gailenēm
Ja gadījies salasīt vien pāris saujas gaileņu un mērcei ir "par īsu", pagatavo šīs gardās maizītes, apcepot sēnes sviestā un papildinot ar kraukšķīgām bekona šķēlēm, kausēto sieru un timiānu.
Spageti gaileņu un kausētā siera mērcē
Kad gaileņu mērce pagatavota visās zināmajās variācijās, laiks ieviest jaunas vēsmas ēdienkartē, izpeldinot sēnes kausētajā sierā un "saprecinot" vienā pannā ar spageti.
Krēmīgais gaileņu risoto
Kamēr dažviet sēņotāji nāk ārā no meža ar pilniem groziem baraviku, ne vienam vien nākas samierināties ar karstās vasaras sauso atlikumu – pāris saujām gaileņu. Lai defektu pārvērstu efektā, izmanto šo guvumu, lai pagatavotu krēmīgu gaileņu risoto.
Vasaras pīrāgs ar gailenēm un fetas sieru
Kad gaileņu mērce jau šķiet kaut kas pavisam ikdienišķs un gribas ko interesantāku, recepte ar sāļo pīrāgu nāks pašā laikā. Lieliska ideja brokastīm, līdzņemšanas cienastam vai galdā ceļamai uzkodai.
Vistas karbonādes ar sieru un gailenēm
Vienkārša ideja gardām pusdienām vai vakariņām - vistas karbonādes ar zeltainu siera "sedziņu", zem kuras slēpjas ceptas gailenes. Atliek vien novārīt klāt jaunos kartupeļus un priecāties par dzīvi! Recepti iesaka vairāku pavārgāmatu autore Laila Trektere.
Video: Uz grila cepts gaileņu pīrāgs ar cāļa gaļas šašliku un sieru
Vai zināji, ka grilu var izmantot arī pīrāgu cepšanai? Lai pārliecinātos, ka tā ir tiešam lieliska ideja, pagatavo sulīgu pīrāgu ar gaileņu, cāļa šašlika gabaliņu un kūstoša kamambēra pildījumu kraukšķīgā, kārtainās mīklas groziņā, sekojot "Grila skolas" padomiem.
Olas mundierī ar jauniem kartupeļiem un gailenēm
"Restorāns 3" saimnieka un šefpavāra Ērika Dreibanta recepte.
Kuskuss ar gaileņu mērci
Kad vasaras klasika – gailenes ar vārītiem kartupeļiem – jau šķiet vienmuļa, izmēģini mērces salikumu ar kuskusu.
Gaileņu mērce kabaču laiviņās ar pesto
Gaileņu mērce ar saldo krējumu, kas pārlieta pāri jaunajiem kartupelīšiem ir jūlija klasika. Šis ēdiens var rādīties pat sapņos un ir dzirdēts, ka sēņotājs pēc neveiksmīgas meža ķemmēšanas ir lējis gaužas asaras. Ja izdevies tikt kaut pie nelielas gaileņu saujas, guldi tās kabaču laiviņās, kur jau gaida pesto un siers. Bet, ja sēņojot nav izdevies tikt pie kārotā "loma", gailenes vari aizstāt ar šampinjoniem vai citām sēnēm.
Olu kultenis ar gailenēm
Vienkārša un ļoti garda brokastu vai vēlo brokastu maltīte sēņu sezonai – olu kultenis ar gailenēm.
Gaileņu žuljēns
Gardais gaileņu žuljēns ar parmezāna cepurīti.
Gaileņu biezzupa
Garšīgai un sātīgai maltītei – gaileņu biezzupa.
Gaileņu mērce ar speķi
Gaileņu mērce ar speķi piedevai pie kartupelīšiem, rīsiem vai makaroniem. Ja ir vēlme, var pievienot arī zaļumus, lai maltīte būtu aromātiskāka.
Kartupeļu sacepums ar gailenēm un sieru
Izcili krēmīgs un gards kartupeļu šķēlīšu sacepums ar gailenēm un siera virskārtu. Pasniedz tāpat vai kopā ar svaigajiem salātiem.
Grauzdēta graudu maize ar gailenēm
Šefpavārs Raimonds Zommers savā pavārgrāmatā "Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve", kas šomēnes sasniegusi lasītājus, piedāvā jaunas idejas un iedvesmu, kā labi zināmus un tepat Latvijā augušus produktus ieviest ikdienā vienkāršā un, tajā pašā laikā, oriģinālā un neparastā veidā. Izmēģini šo recepti!
Gaileņu risoto
Vienkārša, bet tajā pašā laikā izsmalcināta recepte -gaileņu risoto.
Gaileņu mērce
Nenoliedzami, vasaras gardākā maltīte - vārīti jaunie kartupelīši ar dillēm, mazsālītiem gurķiem un krēmīgu gaileņu mērci. Recepte no portāla Cālis.lv lietotājas, pieredzējušās virtuves pavēlnieces Loras.
Makaroni ar gailenēm
Makaroni ar gailenēm sātīgām vasaras pusdienām.
Jūras velns ar artišoku biezeni un gailenēm
Lai kļūtu par ekskluzīvā gaisa restorāna "Dinner in the Sky" šefpavāru un ēdienkartes autoru, ir jābūt izcilam pavāram, bet, ja izcils šefpavārs atklāj savu recepti, ikviens var mēģināt pagatavot brīnišķīgu maltīti arī mājās. Šī recepte ir no "Dinner in the Sky" gastronomiskā piedzīvojuma Viļņā.
Plānās pankūkas ar gaileņu pildījumu
Plānās pankūkas ar gaileņu pildījumu - iecienītas ne tikai rudens sezonā.
Gaileņu mērce ar žāvētu gaļu
Gaileņu mērce ar žāvētu gaļu - visgardāk ar jaunajiem kartupeļiem, bet derēs arī ar vecajiem vai rīsiem, griķiem, kā arī vienkārši ar maizi.
Vistas filejas un gaileņu mērce
Vienkārši pagatavojama vistas filejas – gaileņu mērce.
Gaileņu zupa ar kausēto sieru
Gaileņu zupa ar kausēto sieru - lielākam ēdāju pulciņam.
Ar sēnēm un kausēto sieru pildītas pankūkas
Plānās pankūkas ar sēnēm un kausēto sieru – gruntīgs sākums labai dienai.