Protams, sezonas lielākais hits ir un paliek gaileņu mērce. Sviestiņā ar sakapātiem sīpoliem apceptas sēnītes saldkrējuma vai dāsnā skāba krējuma mērcē (taisni vai jābrīnās, ka citkārt taupīgie senči attiecībā uz gailenēm atļāvušies tādas vaļības!) kopā ar jaunajiem kartupelīšiem un mazsālītiem gurķīšiem noteikti jāieraksta nacionālajā gastronomiskajā kanonā. Tā ir viens no mūsu klasiskākajiem nacionālajiem vasaras ēdieniem, un protams, ka gaileņu sezona sākas tieši ar mērci. Gaileņu mērce ar visu pārējo piederas pie mūsu dzīvesziņas, un, ja neskanētu tik dīvaini, varētu pat teikt, ka gaileņu mērce latvietim ir asinīs.
Protams, ka mērci var ēst un ēst, bet – gaileņu sezona jau nav mūžīga, tāpēc vērts izmēģināt arī citus gaileņu ēdienus, un to nudien ir daudz.