Protams, nav jau gluži tā, ka ar krējuma mērci var pasniegt slaveno cirvja kātu vai krokodilādas somiņu, un neviens neko nemanīs un norīs veselu. Taču skaidrs, ka maiga, krēmīga mērcīte – vai, tieši otrādi, pikanta, sātīga, izteiksmīga krējuma mērce – padara ikvienu ēdienu par baudpilnu piedzīvojumu.
Jebkura veida gaļa, izpeldināta krējuma mērcē, kļūst izcili maiga, mīksta un garda. Gaļas bumbiņas saldkrējuma mērcītē, kotletes, kam pārlieta pāri grēcīgi gardā krējuma un sīpolu mērcīte, kas – ak šausmas! – iespējams, pat iebiezināta ar miltiem, kā mūsu mammas to darījušas... Gardumiņš, ko var ēst un ēst, un pat tad, kad omulīgi apaļīgie gaļas izstrādājumi vairs lāga nelien iekšā, šķīvi ar mērces paliekām gribas izlaizīt kārtīgi jo kārtīgi.
Par karbonādēm, truša kāju vai vistas gaļas gabaliņiem, kas izsautēti krējuma mērcē jau vispār nevar pat parunāt – siekalu pilna mute! Mājas kārtībā nav ko pārliet visu to krāšņumu baltos porcelānos – visjaukāk tādu pašu cepampannu likt galdā, kurā viss virums vēl verd un burbuļo, izplatīdams dievišķas smaržas.
Cilvēks jau nedzīvo no gaļas vien – citkārt viņš dzīvo no pastas ar lasi vai jūras veltēm, piemēram, un tad saldkrējuma mērce, kas apvij katru tagliatelles centrimetru un metru ir gluži nepieciešama pilnai laimei.
Par saldkrējuma mērces un gaileņu nedalāmo savienību pēdējā laikā runāts daudz (iespējams, pat mazliet par daudz, bet cik grūtas ir divas lietas pasaulē: nepārēsties un atkal un atkal nerunāt par ēdienu!). Bet nevajag jau nemaz gailenes, šampinjoni krējuma mērcē taču ir vienkārši satriecoši gardi! Un, ja mērcei piedrupina kādu siera kriksīti, bauda ir absolūta, ēd ar griķiem, rīsiem, kartupeļiem, ar jebko, droši servē kaut ar pašu jau minēto cirvja kātu!
Lai gardas un baudpilnas vakariņas! "Tasty" te ir dažas krēmīgas idejas – skati zemāk!
Cūkgaļa saldā krējuma mērcē 20 minūtēs
Cūkgaļa krējuma mērcē būs garda maltīte ne tikai pusdienās, bet arī vakariņās. Ātri, viegli, turklāt – nekā sarežģīta! "Gatavs 20 minūtēs!" tā par šo recepti saka kulinārā bloga saimniece Una no "Virtuvē ar Unu".
Šmorēta vista ar sīpoliem un ķiplokiem saldā krējuma mērcē
Tik garda maltīte mājas gaumē, ka baudījums būs liels un vēl pirkstiņus aplaizīsi. Viegli pagatavojama un sātīga, kā arī lieliski piemērota lietainai un drēgnai dienai. Papildini ēdienu ar ceptiem kartupeļiem un gurķu, tomātu, lociņu salātiem. Recepti iesaka gardēde Kristīne Pleiša.
Pasta ar lasi krējuma mērcē
Ja mājās nekā nav, izņemam no ledusskapja lasi… Kā mēdz teikt, skaisti dzīvot neaizliegsi! Īpaši, ja cilvēks zina, ko darīt ar veselu lasi. Ja to pareizi un saimnieciski sagatavo, sanāk vairākas ēdienreizes. Un no visa, kas tādā gatavošanā paliek pāri, sanāk ātri pagatavojamas, svētdienīgi smalkas un ļoti gardas pusdienas! Recepti iesaka Iveta Rutkovska.
Mini kotletes šampinjonu-saldā krējuma mērcē
"Kad apnikušas parastās kotletes, tad jāimprovizē ar to, kas mājās atrodams," saka receptes autore Monta Štrodaha. Ierastajam kotletēm pievienojot gardu mērcīti, izbaudīsi jaunus garšu iespaidus. Mērce ir maiga, bet vari pievienot arī kādu čili pikantumam. Kotletes nevajadzētu taisīt no saldētas gaļas, citādi tās būs sausākas, un gaļai svarīga tauku daudzuma proporcija.
Alus un saldā krējuma mērcē sautētas mīdijas
Ja vēlies palutināt savas garšu kārpiņas, pagatavo aromātiskā alus un saldā krējuma mērcē sautētas mīdijas. Tās vislabāk garšos, pasniegtas ar svaigu maizi, zaļiem salātiem vai kraukšķīgiem frī kartupeļiem. Recepti iesaka šefpavāre Inga Kalniņa.
Sulīgie maltās gaļas telfteļi skābā krējuma mērcē
Krējuma mērcē sutināti tefteļi sanāk ļoti gardi un sulīgi. Sastāvdaļu daudzums ir atkarīgs no trauka lieluma. Recepti iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Heka fileja krējuma mērcē ar zaļajiem zirnīšiem
Heka filejas gabaliņus krēmīgā mērcē, kam īpaši kārdinošu izskatu un lielisku garšu piešķir zaļie zirnīši, pasniedz ar rīsiem vai kartupeļu biezputru.
Vienkāršais dārzeņu sautējums ar vistu un zaļajiem zirnīšiem
Pavisam vienkārši pagatavojams dārzeņu sautējums ar vistas gaļu un zaļajiem zirnīšiem maigā skābā krējumā mērcē, kas garšo gluži kā bērnībā!
Krāsnī ceptas kartupeļu šķēlītes saldā krējuma mērcē
Ja receptē pieminēts saldais krējums, ir skaidrs - kur treknums, tur arī gardums! Katru vakaru, protams, šādu sacepumu gatavot nevajadzētu, bet dažreiz jau var. Kartupeļu šķēlītes lieliski saderēs ar sēņu mērci un svaigiem salātiem pēc tavas izvēles.
Kotletes saldā krējuma mērcē un kartupeļu biezenis ar spinātiem
Kotletes saldā krējuma mērcē un kartupeļu biezenis ar spinātiem noteikti kļūs par vienu no jūsu iecienītākajiem ēdieniem!
Piparota liellopu gaļa ar mērci
Piparota liellopu gaļa ar mērci ikdienai vai svētku mielastam.
'Dietologa bieds' jeb tīģergarneles saldajā krējumā
Lai dietologi teiktu ko teikdami, bet tīģergarneles aromātiska saldā krējuma mērcē, kas pasniegtas ar gabalos salauztu čabatu, ko varēsi izmantot kā ēdamrīku, piesūcinot kraukšķīgo maizi ar aromātisko mērcīti, ir lielisks veids, kā izbaudīt brīvdienas. Šādi pagatavotas garneles būs ļoti garšīgas arī tad, kad atdzisīs, bet, visticamāk, tāds brīdis nepienāks, jo garneles pazudīs zibens ātrumā.
Pasta ar sezonas dārzeņiem saldā krējuma mērcē
Pasta pusdienās vai vakariņās bieži vien šķiet labākā doma, ko pagatavot. Ātri, vienkārši un garšīgi! Arī šī recepte neliks vilties.
Gaileņu mērce ar speķi
Gaileņu mērce ar speķi piedevai pie kartupelīšiem, rīsiem vai makaroniem. Ja ir vēlme, var pievienot arī zaļumus, lai maltīte būtu aromātiskāka.
Spageti saldā krējuma mērcē ar spinātiem
Ja ledusskapī glabājas bunte spinātu, bet zupa nešķiet tas kārdinošākais veids, kā tos likt lietā, pagatavo sātīgu maltīti no spageti, zaļumus liekot lietā mērces gatavošanā. Krēmīgi, sātīgi un vasarīgi!
Smalkie pastas gliemežvāciņi ar sēnēm krējuma mērcē
Mazie pastas gliemežvāciņi jeb orecchiette ir lieliski piemēroti, lai tos pagatavotu maigā saldā krējuma mērcē. Klāt pievienotās apceptās sēnes un pētersīļi pacels septītajās debesīs ar katru apēsto kumosu. Iepriecini sevi un mīļos pusdienās!
Vistas sautējums ar valriekstiem krējuma mērcē
Zeltaini ceptos vistas gabaliņus gatavo cepeškrāsnī, sutinot krējuma mērcē, kas bagātināta ar sīpoliem, šampinjoniem, valriekstiem un rozīnēm.
Zilā siera un saldkrējuma mērce makaroniem vai rīsiem
Ļoti garda, vienkārši un ātri pagatavojama zilā siera un saldā krējuma mērce rīsiem.
Makaroni krējuma mērcē ar vistu un šampinjoniem
Ārkārtīgi garda un vienkārša recepte bagātīgām pusdienām vai vakariņām divatā reizēm, kad ir vēlme pēc kaut kā vienkārša. Šampinjoni lieliski papildina vistu, bet jaunie pavasara lociņi maltītei piešķirs tik nepieciešamo košumu.
Vistas fileja saldā krējuma mērcē
Vienkārša vakariņu recepte - vistas fileja ar saldo krējumu. Pasniedz ar makaroniem vai rīsiem!
Vista krējuma mērcē
Vista krējuma mērcē ar neparastu garšu kombināciju.
Saldā krējuma mērce ar krabju nūjiņām
Krabju nūjiņu - saldā krējuma mērce garda kopā ar makaroniem.
Vistu akniņu - saldā krējuma mērce ar kariju un āboliem
Vienkārši pagatavojama un ļoti garšīga aknu - saldā krējuma mērce ar kariju un āboliem.
Aukstā ķiploku un krējuma mērce kartupeļiem
Ar kiploku - krējuma mērci kartupelim būs cita garša.
Krējuma mērce ar marinētu gurķi un ķiplokiem
Ļoti vienkārši pagatavojama krējuma mērce ar ķiplokiem un marinētu gurķi.
Zilā siera - saldā krējuma mērce
Zilā siera mērce - garšos gan ar tikko vārītiem makaroniem, gan ar cepeti, vistu spārniņiem vai svaigiem dārzeņiem.
Šmorēta pīle krējuma mērcē
Šmorēta pīle - gardums pēc veiksmīgām medībām.
Sautēta buka gaļa ar burkāniem krējuma-ķimeņu mērcē
Cepta buka gaļa burkānu – saldā krējuma mērcē.
Ruletītes krējuma mērcē
Ruletītes krējuma mērcē visgaršīgāk ēst aukstas.
Vistas fileja estragona mērcē
Vienkāršs un ātrs veids, kā sagatavot krēmīgu vistas fileju estragona mērcē. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem vai kartupeļu biezputru.
Heka fileja saldā krējuma un sīpolu mērcē
Gardai maltītei - sautēta heka fileja saldajā krējumā un sīpolos.