Kabaču situācijas liktenīgumu precīzi apraksta redaktore un kulinārijas entuziaste Marta Dziļuma "Facebook": "Tas brīdis, kad lielie kabači noderētu, bet tādu vēl nav. Pēc divām nedēļām vajadzētu šos mazos, un to vairs nebūs. Sauksim to par cilvēka dabu."
Tas kabacis taču ražo kā nenormāls!
Īpaši svarīgi nenokavēt mazo kabacīšu novākšanu. Gan tādēļ, ka tie vismaigākie un gardākie – tādus var ēst salātos arī svaigus! – gan tāpēc, ka tos var lieliski iemarinēt. Tā gan laikam ir māksla, ko mācāmies lēni: mazu dārzenīšu – piemēram, kabaču, patisonu – iemarinēšana.
Zīmola "Gardais" un veģetārā uztura skolas "Vegus" vadītāja Dita Lase intervijā "Tasty" saka: "Būtu es kabaču ministre – es atļautu no katra kabaču krūma tikai vienu nīlzirgu audzēt, pārējie būtu jānovāc maziņi. Man būtu izstrādāti Ministru kabineta noteikumi, kā ar kabačiem apieties!"
Dita nevar vien sagaidīt, kad būsim tik saprātīgi un nelaidīsim garām mazo dārzenīšu konservēšanas priekus: " Vairāk par visu pasaulē gaidu, kad kāds mājsaimnieks vai kāda mājsaimniece sāks marinēt mini kabacīšus, negaidot, kad viņi izaugs par šitādiem te teļiem, ar kuriem neviens nezina, ko pasākt.
Tas kabacis taču ražo kā nenormāls! Nav brīnums, ka cilvēkiem tā kabaču sāpe ir tik aktuāla. Mums bija dārzs, uz visu dārzu mums bija divi kabaču stādi un mēs, 12 cilvēku ģimene, nebijām viņus spējīgi ne apēst, ne sakonservēt. Atceros, kā ar riteni katru dienu vedu divus divdesmitkilogramīgus kabaču maisus uz mājām un domāju: "Kad vienreiz tie kabači beigsies…"
Es visu mūžu lūdzu mammai, lai ļauj man lasīt mazus kabacīšus, un tā man arī neizdevās viņu pierunāt. "Nu kā tad tik maziņus lasīsi!" Nu bet elementāri – no rīta un vakarā! Viņus var kā pipargurķīšus iemarinēt. Tā ir pilnīgi jauna kabaču pieredze. Un, ja vēl ar garšvielām kaut ko izdara – vienreizēji. Un ja, piemēram, Latgales salātus nevis ar gurķiem, bet ar mazajiem kabacīšiem uztaisa ar tuč tuč timiānu iekšā – tas ir kaut kas brīnišķīgs.
Priecājos, ka cilvēki jau iemācījušies, ka var ēst nelielākus kabacīšus, ka nav jāaudzē viņi lieli kā zirgi. Bet to, ka ēdīs un marinēs tos maziņos – to es gaidu kā "next level" (nākamais līmenis – red.)."
Ko darīt ar "kabaču nīlzirgiem"?
Un tomēr – nu aug un aug tie kabači, izaug milzīgi. Ko ar tādiem pasākt? Dita Lase skaidro: "Kabacis un ķirbis ir radinieki. Kad kabači ir izauguši lieli, tos var gatavot pēc visām ķirbju receptēm – ieskaitot marinētus kabačus tāpat kā marinē ķirbjus. Piemet klāt ērkšķodziņu, kādu Kaukāza plūmīti – būs tev brīnišķīgi kabači marinādē, tikai balti, nevis dzelteni.
No pāraugušiem kabačiem sanāk riktīgi garšīgs saldais ievārījums. Tad gan jānomizo, sēklu daļa jāizņem un kabacis uz rupjās rīves jāsarīvē.
Kabacis – veģetārā zivs
Dita Lase atklāj vēl kādu negaidītu kabača garšu: "Jā, kabacis ir veģetārā zivs! Runājot par zivīm, ar jūras aļģēm kopā kabacis arī ļoti labi garšo. Es mēdzu taisīt kabaču sautējumu, tikai kabacis vien, bet var likt klāt arī kartupeli, sīpolu, ķiploku apbrūnina un pasautē sviestiņā vai olīveļļā, pieliek klāt biezenim. Kad tas ir gatavs, tajā iegriež suši nori lapiņas sīkos gabaliņos vai arī sagrieztu jūras kāpostu, var kādu aļģu pulverīti piebērt. Kabacis ar jūras garšu ir brīnišķīgs."
"Tasty" novēl aizraujošu, gardu, tradicionālām un jaunām un neparastām garšām bagātu kabaču sezonu!
Marinēti kabači ar ķiplokiem un papriku
Marinēti kabači ar ķiplokiem un papriku.
Īpaši kraukšķīgie kabači ar burkāniem un ķiplokiem ziemai
Pēc šīs receptes gatavoti kabači būs īpaši kraukšķīgi. Pētersīļus aizstājot ar dillēm, kabači pēc garšas atgādinās marinētas sēnes.
Dārzeņu asorti marinādē ātrai apēšanai
"Gatavojot ēdienus no dārza veltēm, dažkārt pa druskai kaut kas paliek pāri, tādēļ iesaku uztaisīt marinētu dārzeņu asorti ātrai noēšanai," recepti iesaka Līga Bajāre.
Varavīksnes konservi no kabačiem
Laikā, kad dobēs arvien garāki stiepjas kabači, jādomā, kā tos labāk izlietot. Šogad izmēģināju jaunu kabaču saglabāšanas veidu ziemai un noteikti taisīšu tos vēl. Lūk, fotorecepte, kā tapa krāsainie konservi.
Ātrā vīriešu zapte
Ātrā vīriešu zapte – pikantai piedevai ziemā. Pievieno pusdienu vai vakariņu šķīvim ar gaļu, rīsiem, kartupeļiem vai makaroniem.
Kraukšķīgi marinēti patisoni ziemai
Kraukšķīgu marinētu patisonu recepti pieliekamā krājumu papildināšanai iesakai Sniedze Puriņa.
Pikantie zaļo tomātu, kabaču un patisonu salāti
Pikanti zaļo tomātu - kabaču un patisonu salāti ziemas krājumiem. Šim sautējumam būs plašs pielietojums - tāpat "pliks" labi garšos pie sviestmaizes vai kā piedeva pie otrajiem ēdieniem, bet to var izmantot kā piedevu pie zupām (būs pikantākas un tumīgākas).
Kabaču salāti ziemai ar čili un ķiplokiem
Vēl viena kabaču recepte - lai ziemā būtu gardi piedevu salāti.
Aromātiskie kabaču salāti ziemai bez pasterizēšanas
Šiem vienkāršajiem kabaču salātiem ļoti patīkamu garšas niansi piešķir baltā jeb bulgāru paprika.
Kabacis ar čili
Stādu audzētāji Stādu laboratorija ražas laiku pavada ar cimdiem rokās – ne jau tāpēc, ka būtu baltrocīši. Ir ienācies asais pipars "Poseidon"! Un tam bez cimdiem labāk netuvoties. Taču, satiekoties vienā burciņā ar kabaci, šis čili atmaigst. Rezultāts joprojām ir gana ugunīgs, bet ļoti, ļoti garšīgs.
Sātīgais kabaču sutinājums ar kariju
Mēdz jokot, ka vasaras beigas pienāk tad, kad, satiekot paziņas un draugus, pirmais jautājums ir nevis, kā tev iet, bet – vai kabačus nevajag? Kad šķiet, ka aptrūcies ideju, kā vēl pagatavot gardo dārzeni, izmanto šo "Tasty" lasītājas Sabīnes ieteikto recepti! Kā viņa norāda – varbūt nav tas daiļākais ēdiens, bet garšo lieliski, un tas jau ir galvenais!
Kabaču–aliču kompots ziemai
"Šis nav kompots klasiskajā variantā, bet gan kabaču gabaliņi kopā ar aličām," tā pārbaudītu recepti "Delfi Aculiecinieks" izsludinātajam ziemas krājumu konkursam piesaka Sarmīte.
Pikantie salāti ziemai 'Sievasmātes mēle' bez pasterizēšanas
"Gardi salāti ziemas krājumiem. Pateicoties pievienotajiem ķiplokiem un čili pipariem, tie ir gana asi, tādēļ arī tikuši pie skanīgā nosaukuma," – tā pārbaudītu recepti piesaka mūsu lasītāja Inga Bardina.
Kabaču un paprikas lečo ar tomātiem ziemai
Ziemā lečo varēsi leksēt no burkas ar lielo karoti, pārliet čaganai kartupeļu biezputrai vai pasutināt aromātiskajā mērcē kotletes. Recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.
Kabači tomātos ziemas krājumiem
Ziemas krājumiem pagatavojot šos konservus, nošausi divus zaķus ar vienu šāvienu, garšīgi liekot lietā gan brango kabaču, gan saules pielieto, sulīgo tomātu ražu.