gurķi burkās
Foto: Shutterstock
Gurķošanās laiks ir klāt! Skābēt, sālīt, marinēt, taisīt ziemas salātos vai grauzt tāpat, ka skraukšķ vien! Šoreiz par smalko pasākumu, kas prasa absolūtu koncentrēšanos, sterilitāti, darbošanos virtuvē ar iespēju applaucēties. Un tas viss, lai ziemā vilktu ārā krājumus un sajūsmā noelstos: "Žēl, ka nesamarinējām vairāk! Tik gardi sanākuši!"

Tas, ka sēņošana ir laviešu nacionālā īpatnība, sports, izklaide un kaislība, katram skaidrs! Par to nav jāpārliecina! Latvietis bez kaislības nevar! Sēņošana ir viena no tām, noteikti ar zelta medaļu apbalvojama. Ja dalītu medaļas, tad sudrabs pienāktos burkā bāšanas kaislībai. Latviešiem to patīk darīt gandrīz tikpat ļoti kā sēņot. Latvieši pat pacenšas šīs divas disciplīnas apvienot – salasīt bekas un sabāzt burkās.

Taču, ja jāizvēlas, kurš latviešu dārzenis, auglis vai oga visbiežāk tiek iebāzts burkās, tad tas visticamāk būs gurķis!

Mazs, tievs, liels resns, līks, pumpains, gluds, īkšķa lieluma un basketbolista pēdas augumā. Arī burkām, atkarībā no gurķu izmēra, tilpumi dažādi.

No visiem gurķu pārstrādes veidiem līderis ir tieši marinētie gurķi, jo latvietim marinēto gurķīti vajag gan pie rasola, gan Valmieras salātiem.

Tiesa, šis veids prasa īpašu sporta laukuma – virtuves sagatavi. Visam jābūt sterilam, pārskatāmam, vēlams, lai pa rokai ir uzticami svari vai mērtrauki, jo gurķu marinēšana nianses ir svarīgas! Marinādes vārīšana vien ir veselas zinātnes grāmatas vērta! Un tad vēl bīstamais moments, kad gurķi tiek pasterizēti, lai labāk un ilgāk stāv! Veselībai bīstams pasākums, jo pastāv iespēja applaucēties! Taču ko vajag, to vajag! Gadās arī kādu burku zaudēt!

Un kā tu cilvēks neuzgriezīsi marinētu gurķīti, klājot svētku galdu?! Un, kur nu vēl mērīšanās ar marinējumiem un dalīšanās receptēm? Tā jau ir īpaša apakšdisciplīna nacionālajā burkās bāšanas sportā!

Ar etiķi? Vai tomēr citronskābi? Tomātu mērcē un ābolu sulā! Ar karsēšanu un bez!

“Tasty.lv” iesaka izmēģināt kādu no šīm 15 receptēm! Marinēto gurķu receptes ir neskaitāmas! Kāda ir tavējā? Padalies, rakstot mums uz receptes@delfi.lv!

Marinēti gurķi

Foto: Shutterstock

Vienkārši un garšīgi marinēti gurķi.

Lasīt vairāk

Marinēti gurķi ar citronskābi

Foto: Shutterstock

Par gaumi jau nestrīdās, visu mūžu taisīju ar etiķi, kamēr mepagaršoju pēc šīs receptes taisītus gurķīšus - super! Gurķi sanāk kraukšķīgi. Šogad taisu tikai šādus.

Lasīt vairāk

Marinēti gurķi Pirtnieka gaumē

Foto: Shutterstock

Klasiskie marinētie gurķi Pirtnieka gaumē - mazskābi un maigi, bet kraukšķīgi gan.

Lasīt vairāk

Ābolu sulā marinēti gurķi bez sterilizēšanas

Foto: DELFI

Gurķi ābolu sulā - ar trīsreizēju pārliešanu, bez sterilizēšanas.

Lasīt vairāk

Marinēti gurķi vīnogu lapās

Foto: Shutterstock

Pikantie ziemas gurķi vīnogu lapās un marinādē ar ābolu sulu.

Lasīt vairāk

Gurķu marinēšana ar pārliešanu

Gurķu marinēšana ar pārliešanu - lai labi turas līdz nākamai ražai.

Lasīt vairāk

Parīzes gurķi bez etiķa ziemas krājumiem

Foto: "Virtuve diviem"

"Pēc šīs receptes gurķīši sanāk saldskābi, kraukšķīgi un pagrabā glabājas lieliski. Ideāla recepte tiem, kam nepatīk etiķa sīvums," tā praksē pārbaudītu gurķu ieburkošanas recepti iesaka mūsu lasītāja Arta Mitenberga.

Lasīt vairāk

Gurķi burkānu marinādē ziemas krājumiem

Foto: Privātais ahīvs

"Biju pārliecināta, ka šogad negatavošu nekādus dižos ziemas krājumus, bet, atverot ēdienu žurnālus un blogus, acis tā vien kārdina dažādu burciņu saturs. Nu kā tu cilvēks vari pretoties! Mazgāju burciņas, salasu gurķus un ziemas krājumi sāk nemanāmi veidoties. Šoreiz salāti, kurus var ēst gan tajā pašā dienā, gan arī pildīt burciņās un mieloties ziemā. Burkānu marinādē gurķi ir kraukšķīgi un iegūst saldskābi pikantu garšu. Tiešām negaidīti garšīgi salātiņi," pārbaudītu gurķu ieburkošanas veidu iesaka bloga "Virtuve diviem" autori.

Lasīt vairāk

Marinēti rasola gurķīši ziemai

Foto: Privātais arhīvs

"Mani rasola gurķīši, kas ziemā noder gan salātiem, gan zupā. Lai visiem izdodas!" tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītāja Santa Millere.

Lasīt vairāk

Marinēti gurķi ar papriku un sīpoliem ziemai

Foto: Privātais arhīvs

"Gurķīši nolasīti, taps kāds kārums ziemai. Šie ir mūsu mājās iecienīti salātiņi. Salāti nav jāpasterizē, tie stāv ļoti labi visu ziemu, un ledusskapis nav nepieciešams," recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.

Lasīt vairāk

Čili kečupā marinēti gurķi

Foto: Privātais arhīvs

Gurķu ieburkošānas sezona ir klāt! Praksē pārbaudītu čili kečupā marinētu gurķīšu recepti iesaka mūsu lasītāja Natalija Novikova.

Lasīt vairāk

Īpaši kraukšķīgi saldskābie gurķīši ar trīsreizēju pārliešanu

Foto: Shutterstock

Pēc šīs receptes gatavotie gurķīši sanāk īpaši kraukšķīgi un patīkami saldskābi. Pārbaudītu ģimenes recepti iesaka mūsu lasītāja Līga Pauļuka.

Lasīt vairāk

Pipargurķīši ziemas krājumiem

Foto: Shutterstock

Vienkārša pipargurķīšu recepte ziemai.

Lasīt vairāk

Gurķi ar ķiplokiem un ābolu etiķi ziemai

Gurķi ar ķiplokiem - ziemas krājumiem.

Lasīt vairāk

Tomātu mērcē marinēti gurķi ziemai

Foto: Privātā arhīva foto

Pārbaudītu gurķu ieburkošanas recepti ziemas krājumiem iesaka Kristīne Zakrevska.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!