Tas, ka sēņošana ir laviešu nacionālā īpatnība, sports, izklaide un kaislība, katram skaidrs! Par to nav jāpārliecina! Latvietis bez kaislības nevar! Sēņošana ir viena no tām, noteikti ar zelta medaļu apbalvojama. Ja dalītu medaļas, tad sudrabs pienāktos burkā bāšanas kaislībai. Latviešiem to patīk darīt gandrīz tikpat ļoti kā sēņot. Latvieši pat pacenšas šīs divas disciplīnas apvienot – salasīt bekas un sabāzt burkās.
Taču, ja jāizvēlas, kurš latviešu dārzenis, auglis vai oga visbiežāk tiek iebāzts burkās, tad tas visticamāk būs gurķis!
Mazs, tievs, liels resns, līks, pumpains, gluds, īkšķa lieluma un basketbolista pēdas augumā. Arī burkām, atkarībā no gurķu izmēra, tilpumi dažādi.
Tiesa, šis veids prasa īpašu sporta laukuma – virtuves sagatavi. Visam jābūt sterilam, pārskatāmam, vēlams, lai pa rokai ir uzticami svari vai mērtrauki, jo gurķu marinēšana nianses ir svarīgas! Marinādes vārīšana vien ir veselas zinātnes grāmatas vērta! Un tad vēl bīstamais moments, kad gurķi tiek pasterizēti, lai labāk un ilgāk stāv! Veselībai bīstams pasākums, jo pastāv iespēja applaucēties! Taču ko vajag, to vajag! Gadās arī kādu burku zaudēt!
Un kā tu cilvēks neuzgriezīsi marinētu gurķīti, klājot svētku galdu?! Un, kur nu vēl mērīšanās ar marinējumiem un dalīšanās receptēm? Tā jau ir īpaša apakšdisciplīna nacionālajā burkās bāšanas sportā!
Ar etiķi? Vai tomēr citronskābi? Tomātu mērcē un ābolu sulā! Ar karsēšanu un bez!
“Tasty.lv” iesaka izmēģināt kādu no šīm 15 receptēm! Marinēto gurķu receptes ir neskaitāmas! Kāda ir tavējā? Padalies, rakstot mums uz receptes@delfi.lv!
Marinēti gurķi
Vienkārši un garšīgi marinēti gurķi.
Marinēti gurķi ar citronskābi
Par gaumi jau nestrīdās, visu mūžu taisīju ar etiķi, kamēr mepagaršoju pēc šīs receptes taisītus gurķīšus - super! Gurķi sanāk kraukšķīgi. Šogad taisu tikai šādus.
Marinēti gurķi Pirtnieka gaumē
Klasiskie marinētie gurķi Pirtnieka gaumē - mazskābi un maigi, bet kraukšķīgi gan.
Ābolu sulā marinēti gurķi bez sterilizēšanas
Gurķi ābolu sulā - ar trīsreizēju pārliešanu, bez sterilizēšanas.
Marinēti gurķi vīnogu lapās
Pikantie ziemas gurķi vīnogu lapās un marinādē ar ābolu sulu.
Gurķu marinēšana ar pārliešanu
Gurķu marinēšana ar pārliešanu - lai labi turas līdz nākamai ražai.
Parīzes gurķi bez etiķa ziemas krājumiem
"Pēc šīs receptes gurķīši sanāk saldskābi, kraukšķīgi un pagrabā glabājas lieliski. Ideāla recepte tiem, kam nepatīk etiķa sīvums," tā praksē pārbaudītu gurķu ieburkošanas recepti iesaka mūsu lasītāja Arta Mitenberga.
Gurķi burkānu marinādē ziemas krājumiem
"Biju pārliecināta, ka šogad negatavošu nekādus dižos ziemas krājumus, bet, atverot ēdienu žurnālus un blogus, acis tā vien kārdina dažādu burciņu saturs. Nu kā tu cilvēks vari pretoties! Mazgāju burciņas, salasu gurķus un ziemas krājumi sāk nemanāmi veidoties. Šoreiz salāti, kurus var ēst gan tajā pašā dienā, gan arī pildīt burciņās un mieloties ziemā. Burkānu marinādē gurķi ir kraukšķīgi un iegūst saldskābi pikantu garšu. Tiešām negaidīti garšīgi salātiņi," pārbaudītu gurķu ieburkošanas veidu iesaka bloga "Virtuve diviem" autori.
Marinēti rasola gurķīši ziemai
"Mani rasola gurķīši, kas ziemā noder gan salātiem, gan zupā. Lai visiem izdodas!" tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītāja Santa Millere.
Marinēti gurķi ar papriku un sīpoliem ziemai
"Gurķīši nolasīti, taps kāds kārums ziemai. Šie ir mūsu mājās iecienīti salātiņi. Salāti nav jāpasterizē, tie stāv ļoti labi visu ziemu, un ledusskapis nav nepieciešams," recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.
Čili kečupā marinēti gurķi
Gurķu ieburkošānas sezona ir klāt! Praksē pārbaudītu čili kečupā marinētu gurķīšu recepti iesaka mūsu lasītāja Natalija Novikova.
Īpaši kraukšķīgi saldskābie gurķīši ar trīsreizēju pārliešanu
Pēc šīs receptes gatavotie gurķīši sanāk īpaši kraukšķīgi un patīkami saldskābi. Pārbaudītu ģimenes recepti iesaka mūsu lasītāja Līga Pauļuka.
Pipargurķīši ziemas krājumiem
Vienkārša pipargurķīšu recepte ziemai.
Gurķi ar ķiplokiem un ābolu etiķi ziemai
Gurķi ar ķiplokiem - ziemas krājumiem.
Tomātu mērcē marinēti gurķi ziemai
Pārbaudītu gurķu ieburkošanas recepti ziemas krājumiem iesaka Kristīne Zakrevska.