Avenē ir kaut kas no pasakas: šodien ieliec kabatā dārgakmeņus, nākamajā rītā attopies, ka kabatā sausas lapas vien. Hahā – vai ar zaļganzilu pelējuma vilniņu apaugušas avenes! Burvestība? Tas tev par sodu, ka nolaidi acis – avenes neuzmanību nepiedod.
Avenes tiešām ir ļoti prasīgas, lai neteiktu – cimperlīgas: šā tā viņas nesalasīsi, šā tā neglabāsi, un arī dienām ilgi neviena avene tevi negaidīs. Avenes nepiedod ne kavēšanos, ne pārlieku lielu dedzību un steigu. Ar tām nudien jāapietas saudzīgi, kā ar baltiem cimdiem rokās: jānovāc ne par agru, ne par vēlu, jāglabā ar īpašu uzmanību un tikai īsu brīdi.
Bet uzmanība aveņu galmā vienmēr atmaksājas un tiek novērtēta. Nu kur vēl smalkāka, maigāka, delikātāka oga par aveni! Maigs, samtains, saldeni veldzējošs sulīgums katrā ogā... Trauslums, tvirtums un daiļums!
Šobrīd ir īstais laiks pievērsties aveņu kūkām un desertiem. Protams, arī aveņu ieziemošana ir ļoti aktuāla, bet par to parunāsim citreiz. Vispirms jāpanašķējas, un aveņu laika gardumi ir kaut kas tāds, ko nudien nevajadzētu laist garām. Avenes ir burvīgas, sākot no ātrajiem desmit minūšu ievārījumiem tūlītējai apēšanai (pankūkas ar aveņu zapti, nu traks var palikt, cik tas ir garšīgi, kurš tad var sagaidīt ziemu, lai drīkstētu taisītu vaļā zaptes burku!), turpinot ar kēksiņiem, groziņiem, tartēm un tortēm, un nobeidzot ar dažādiem desertiem, kuros avenes var triumfēt visā savā sulīgajā dailē.
Ne jau vienmēr jārūpējas par avenes perfektās formas saglabāšanu. Reizēm gribas tieši otrādi – huligāniski samest tās avenes mīklā, pa kādai mellenei piemetot klāt, un tad gaidīt pie cepeškrāsns kā Latgales keramiķis gaida pie cepļa: kas nu iznāks ārā, kādus brīnumus būs sastrādājusi glazūra. Ar aveņu kēksiem, mafiniem un tamlīdzīgiem gardumiem tas pats: nekad nevar zināt, kādi būs tie aveņu pleķi – kēksa šķēlē vai plātsmaizes gabalā tās bieži izskatās kā uzsprāgušas planētas! – bet skaidrs, ka tā vienmēr būs māksla un garšas baudījums, uzkožot pašķīdušo aveni. Un, lai nu kas tas arī būtu, vienmēr jau var nobērt svaigas avenes blakus. Nu, vai uzstutēt virsū, iepriekš parūpējoties par baltu glazūru, kas vēl vairāk izcels sārtās ogas.
Tortes, tartes un groziņi – tas jau cits stāsts: lai kāds būtu pildījums – un aveņu nots gan gaisīgā krēmā, gan šokolādīgā maisījumā ir pat vēlama! – avenēm rotājumā jābūt perfektām, kā tikko no krūma nākušām. Ja vēl pāri pārpeld liegs pūdercukura mākonis, skats ir neprātīgi kārdinošs. Un kādēļ gan lai pretotos avenes vilinājumam groziņā ar saldi krēmīgu pildījumu... Vai avenei, kura, pašapzinīgi kvēlojot, rotā šokolādes ruleti vai torti... Avenes ar šokolādi rotaļājas saldi un izsmalcināti, te nav nekādu ķiršu ātro triku – plunkš! Un šokolādes vannā iekšā! Te viss notiek daudz smalkāk, aveni šokolādē jūs neredzēsiet, bet, kad avene pieskaras šokolādei ar savu samtaino muti, notikt var pilnīgi viss...
Ak, un vēl jau ir tādi kulinārijas brīnumi, kur avenes izspēlē visas savas kārtis, vienā desertā spējot gan izšķīst, gan saplūst ar krēmu, gan izskatīties arī nevainojami neskartas un elegantas. Piemēram, kaut kas tik debešķīgs kā aveņu tiramisu. Tur avenes deserta pagrabstāvos izšķīst zem cepumiem, sulīgi savijoties ar balto krēmu bez kautrības un klīrēšanās, bet burvīgā deserta virskārtā tās ir atkal nevainojami svaigas un perfektas, un princesīgi šķīstas.
Arī dažnedažādos kārtojumos, kur grauzdēta rupjmaize, grauzdētas auzu pārslas vai mērcētas čia sēklas tēlo otrā plāna lomas un notur visu to saldi izlaidīgo krēma un aveņu trakumu kopā, avenēm ir iespēja būt gan sašķaidītām, gan savārītām ievārījumā, gan samaisītām ar krēmu vai jogurtu, vai vienalga, ko – un beigās tās atkal parādās virspusē nevainojami perfektā formā un izskatā. Kā jau princesēm klājas! Avenes ikvienu vasaras desertu padara izsmalcinātu, gandrīz vai tā kā prasās atšaut mazo pirkstiņu, tādu baudot.
Lai grēcīgi salds un sulīgs aveņu laiks! "Tasty" kolekcijā ir daudz ideju vasarīgiem kulināriem vilinājumiem, sākot no plātsmaizēm, beidzot ar debešķīgām aveņu kūkām un krēmīgiem desertiem.
Biezpiena plātsmaize ar aveņu želeju
Vari izmantot jau gatavu smilšu mīklu, taču viegli būs arī to pagatavot. Plātsmaizes pildījums ir bagātīgs un sulīgs. Ja mājās nav aveņu vai citu ogu, plātsmaize būs garda arī bez tām, taču odziņas piešķirs papildu garšas baudījumu. Recepti iesaka gardēde Jeļena Šteinarte.
Biezpiena krēms ar aveņu mērci un grauzdētām auzu pārslām
Daļa cilvēku nejūtas lieliski paēduši, ja pēc pamatēdiena nav apēduši kādu kārumu. Saldais ēdiens dos punktiņu uz "i" un bagātinās labās sajūtas. Biezpiena krēms, kas sajaukts ar saldo krējumu un cukuru, ir pavisam viegli pagatavojams un papildinās tavu garšu piedzīvojumu. Recepti iesaka gardēde Veronika Ļevša.
'Panna cotta' ar persiku un aveņu želeju
Želejas deserti ir tie, kurus mierīgi var pagatavot kaut vai iepriekšējā dienā! Darbiņš būs laikietilpīgs, bet viennozīmīgi var teikt, ka katra gatavošanas minūte būs tā vērta. "Panna cotta" desertu ar persiku un aveņu želeju saviem viesiem raidījumā "Gandrīz ideālas vakariņas" gatavoja tviteraktīviste Ance Tarvida. Lūk, viņas versija par šo gardo itāļu desertu!
Bezē rulete ar biezpiena un aveņu krēmu
Kraukšķīga bezē rulete ar kārdinošu biezpiena un aveņu krēma pildījumu. Īsts baudījums!
Rabarberu un aveņu sorbets
Atsvaidzinošu recepti rabarberu laikam iesaka "Rimi gardēdis", šefpavārs Normunds Baranovskis.
'Selgas' šokolādes cepumu kūka ar biezpiena un aveņu krēmu
Šokolādes cepumu kārtas savienojumā ar skābeni saldo, vieglo biezpiena un aveņu krēmu garšos tiešām debešķīgi. Pats labākais ir tas, ka šo kūku varēsi pagatavot, iztiekot bez cepeškrāsns darbināšanas. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Rabarberu drumstalmaize ar avenēm un smilšu mīklas pamatni
"Nogriezu pirmos sešus mazos rabarberu kātus, nu vajag to kūku man! Tā kā rabarberu bija maz, liku klāt vēl pagājušā gada avenes, ko saldētava glabāja. Smilšu mīklas pamatne, augšā drupačas," rabarberu un aveņu plātsmaizes recepti iesaka garšīgās "Facebook" lapas "Zanes receptes" saimniece Zane Zepa.
Biezpiena plācenīši ar aveņu pildījumu kaloriju skaitītājiem
"Man kopš bērnības ļoti garšo biezpiena plācenīši. Un, ja vēl tajos "slēpjas" svaigas avenes... Tas ir tik garšīgi! Lielisks iesākums dienai vai gards launags," tā recepti kaloriju skaitītājiem piesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.
Elementārais aveņu saldējums bez saldējuma aparāta
Lai pagatavotu šo saldējumu, nav nepieciešama īpašs aprīkojums – visu darbu paveiks mikseris. Šī saldējuma tekstūra un garša esot neaprakstāma, apgalvo garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Neceptā apelsīnu un aveņu krēma torte no lavaša kaloriju skaitītājiem
"Ejot ciemos, draugi palūdza ciemakukulī atnest pie manis iepriekš baudīto lavaša – apelsīnu krēma tortīti. Šoreiz izdomāju to uzlabot, pieliku nedaudz fantāzijas, un tapa ideāla kūka," tā recepti kaloriju skaitītājiem iesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.
Pistāciju smilšu mīklas kūka ar mango un aveņu krēmu
Lielas un mazas, treknas un gluži nevainīgas, saldas un skābenas, krāšņas un pieticīgas – kūkas ir viens no iemīļotākajiem svētku gardumiem. Tās liekam galdā gan tad, kad uzņemam ciemiņus, gan brīžos, kad gribam pacelties pāri ikdienišķajam un palutināt sevi ar ko neparastu. "Rimi" gardēde Liene Zemīte piedāvā kūkas recepti, kas liekama galdā īpašos gadījumos.
Biskvīta kūka ar iebiezinātā piena krēmu un aveņu ievārījumu
Viegli pagatavojama un garšas kārpiņām tīkama kūkas, kura graciozi pagodinās skaisti klāto svētku galdu! Kūkas un receptes veidotāja ir pavārmākslas speciāliste Dita Lase.
Aveņu mafini ar drumstalām
Sulīgi vaniļas mafini ar saldām avenēm un zeltaini kraukšķīgām drumstalām. Ēd siltus, piedzerot auksta piena krūzi, vai atdzesētus kopā ar tējas vai kafijas tasi.
Veselīgie auzu pārslu groziņi ar aveņu krēmu
Groziņu pamatnei izmantojot auzu pārslas un sēkliņas, bet pildījumam nesaldinātu biezpiena krēmu ar sulīgām avenēm, rezultātā iegūsi ne vien gardu, bet arī veselīgu našķi, nenodarot skādi slaidajai līnijai. Protams, ja vien neapēdīsi 10 groziņus vienā piegājienā. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Gardā mandeļu tarte ar aveņu ievārījumu pildījumā
Tik garda mandeļu tarte ar sulīgu aveņu ievārījuma pildījumu, ka mutē izkusīs katrs gabaliņš! Recepti iesaka lasītāja Maija Minskere.
Deserta salāti ar rikotas sieru un avenēm
Šo salātu sastāvdaļas veido ļoti īpašu un tiešām neparastu garšas kombināciju – šķīvī mīsies rikota, avenes un pat zaļie lapu salātiņi. Turklāt maltīte ir ļoti viegli un ātri pagatavojama!
Paniņu un saldētu aveņu smūtijs
Barojošs un vasaras garšas klātesošs smūtijs, kas derēs gan brokastīm, gan launagam.
Medus, citronu un aveņu semifredo
Klasiskais itāļu saldētais deserts – semifreddo. Pagatavots no jogurta, olu dzeltenumiem un svaigām avenēm.
Krēmīgā aveņu plātsmaize
Avenes mūsmājās ir tās ogas, kas tiek noēstas svaigas, tādēļ parasti pret dažādām kūkām, kurās sulīgais kārums tiek termiski apstrādāts, izturos skeptiski. Tomēr, izrādās, velti!
Apaļās aveņu pīrāgkūkas jeb 'galettes'
Karstas un sulīgas avenes, kas ievīstītas trauslā saldo pīrāgu mīklā. Ja saldētavā aizķērušās kazenes, pievieno arī tās vēl labākai garšai.
Sulīgie aveņu un mandeļu mafini
Ja arī tev par mafiniem ir aizspriedumi, ka tie ir sausi, pagatavo šos un tavas domas mainīsies. Sulīgi, pateicoties svaigajām avenēm, saldi no banāniem un patīkami kraukškīgi mandeļu skaidiņu dēļ.
Kakao ar aveņu sīrupu
Burvīgs dzēriens, kuru var pasniegt gan no rīta brokastīs, gan pēcpusdienā, lai spēcinātos un nedaudz sevi palutinātu.
Ūdens ar avenēm un vaniļu
Izmanto aveņu laiku un pagatavo burvīgi atsvaidzinošo ūdeni ar avenēm un vaniļu.
Aveņu tornīškūkas
Katra saldummīļa sapnis – kārtainas kūciņas, kas tā vien kusīs mutē! Kraukšķīgi maigā kārtainā mīkla kusīs mutē kopā ar aveņu ievārījumu un putukrējumu, bet cukura glazūras saldums kompensēs tā trūkumu vidējā kūciņas kārtā.
Aveņu un banānu smūtijs (vai sorbets)
"Mana iecienītākā smūtija/sorbeta recepte sastāv tikai no četrām sastāvdaļām un ir pagatavojama piecu minūšu laikā, izmantojot virtuves kombainu vai blenderi," recepti iesaka bloga "Kikasvirtuve.lv" autore Kristīne Strazdiņa.
Vasarīgais tiramisu ar zemenēm un avenēm
Divas klasiskas lietas satiekas vienā gardā desertā – tiramisu. Aukstais deserts atsvaidzinās, bet vīnā izmērcētie dāmu pirkstiņi piešķirs maltītei jautrāku noskaņu. Baudi kopā ar to pašu vīnu, kuru izmantoji gatavojot!
Aveņu drumstalu kūka ar mandeļu skaidiņām
Drumstalu kūka, kas liks saskriet siekalām mutē. Gards aveņu ievārījums, ar papildus avenēm un mandeļu skaidiņām pa virsu kūku padara īpaši gardu. Baudīt kopā ar tēju un labu kompāniju!
Grēcīgā šokolādes un aveņu kūka
Kūkas vizuālā pievilcība ir tik kārdinoša, ka ir grūti turēties pretī tās pagatavošanai. Šķiet, šis ir tas gadījums, kad arī nevajag pretoties, par to būs pārliecināts katrs, kurš izmēģinās šo recepti.
Aveņu kēksiņi
No iebiezinātā piena var izcept gardos aveņu kēksiņus. Var izmantot gan svaigas avenes, gan saldētas. Ja lieto svaigās avenes, tad dažas noglabā kēksiņu rotāšanai. Kēksiņus var arī izrotāt, pirms pasniegšanas viegli pārkaisot ar pūdercukuru. No dotā produktu daudzuma iznāks 12 kēksiņi.
Šokolādes un aveņu glazūrkūciņas
Ja prāts nesas uz nelielu pagrēkošanu, tad šīs gardās šokolādes un aveņu glazūrkūciņas būs tieši laikā. Saldo šokolādes garšu patīkami atsvaidzinās gardais pārsteigums kūciņas vidū – aveņu ievārījums.
Pašu gatavots jogurta saldējums ar avenēm
Atsvaidzinoša saldējuma recepte, turklāt deserts būs draudzīgs arī tiem, kas skaita kalorijas - atšķirībā no daudziem citiem mājas saldējumiem, šim saldā krējuma un piena vietā tiek izmantots bezpiedevu jogurts!
Baltās šokolādes un aveņu siera kūka
Karaliskā viešņa viesībās – baltās šokolādes un aveņu siera kūka.
Aveņu sīrups
Aveņu sīrups - ārstniecības līdzeklis un kārotākais našķis ziemā.
Rabarberu un aveņu kārtainā plātsmaize
Vasara tā vien mudina uzturēties ārpus telpām, ikdienas rutīnas un pavadīt vairāk laika ar tuviem cilvēkiem – draugiem un ģimenes locekļiem. Dodoties ciemos vai gaidot viesus, vienmēr noderēs gardu un viegli pagatavojamu vasarīgu desertu receptes, ar kurām palutināt savus mīļos. Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā sezonai aktuālu rabarberu un aveņu plātsmaizes recepti, kura iepriecinās ikvienu vasaras garšas baudītāju.
Biskvīta rulete ar aveņu ievārījumu
Biskvīta rulete ar aveņu vai kādu citu ievārījumu lielisks papildinājums pie tējas vai kafijas.
Aveņu krēma deserts ar grauzdētām rupjmaizes drumstalām un kanēli
Aveņu krēmsiera deserts ar grauzdētu rupjmaizes rīvmaizi. Recepti piedāvā Signe Meirāne.
Aveņu - šokolādes kūka bez cepšanas
Aveņu - šokolādes kūka bez cepšanas izdaiļos jebkuru svinību galdu.
Skābā krējuma, meža zemeņu medus želeja ar rabarberu ievārījumu un zemeņu sulas ledu
Šoruden 12 Rīgas restorānu ēdienkartēs parādījušies jauni ēdieni, kas tapa pirmajam Daugmales Jāņa bišu medus ēdienu saietam. Portāls "Delfi" piedāvā saviem lasītājiem iepazīties ar 12 īpašajām receptēm, kurās izmantots Latvijā vākts viršu, griķu vai meža aveņu medus.
Aveņu krēma kārtojums ar ogām un cepumiem
Gardais un gaisīgais aveņu krēma, ogu un cepumu kārtojums.