Katlā vārīt vasaras melnās ogas – tas ir kā radīt veselu kosmosu katlā. Katru ievārījumu vārīšanas sezonu cilvēks var justies kā ogu Dievs, stāvot pie katla, kurā saldi verd melni lillā kosmoss, uzmetot pa kādam rozā burbulim. Īsta pasaules radīšana!
Upeņu ievārījums liekas kā ābece – puse ogu, puse cukura, stāvi klāt, maisi un lieta darīta. Kas gan var būt labāks par upeņu ievārījumu pie tējas vēsākā vakarā. Vispār arī pie vaniļas saldējuma upeņu ievārījums der īpaši labi – un ne tikai krāsas dēļ. Upeņu intensīvā garša ir neatkārtojama.
Taču ne jau tikai uz ievārījumu upenes ir spējīgas – papētiet zemāk receptes no "Tasty" krājumiem! Želejas, sīrupi, liķieri, čatniji – ko tik no upenēm nevar dabūt gatavu! Ziemā būs gan prieks, gan "priekā!".
Meža mellenes piedzīvo ja ne pēdējo stundiņu, tad pēdējās nedēļas gan, un te nudien ir jāpasteidzas, lai tās ieburkotu ziemai. Ievārījumu vārot, mellenes var salikt kopā ar banāniem, citroniem, aprikozēm, persikiem, nektarīniem – būs saldi, gardi un garšās sabalansēti. Un, kamēr vēl pieejamas arī avenes, noteikti vērts izvārīt tā saucamo karalienes ievārījumu, kur mellenes vāra kopā ar avenēm. Par to, vai šim ievārījumam ir kāds sakars ar Zviedrijas karalieni, vēsture klusē (diez vai karalienes rosās pa virtuvi – bet ja nu tomēr kādā pavaļas brīdī?), zināms vien tas, ka Zviedrijā šī recepte parādījusies ap 1903. gadu un līdz šai dienai ir ļoti iecienīta. Recepti atradīsi zemāk!
Nekur gan nav teikts, ka visas mellenes jāsavāra ievārījumos – vēlāk taču būs vajadzīgi arī kompoti, biezeņi un mellenes savā sulā. Kā tad ziemā melleņu ķiļķenus vārīs?
Kazenes visbrīnišķīgākās ir svaigas – tās nudien izskatās kā daudzšķautņaini dārgakmeņi, ne velti šīs melnās skaistules tik ļoti iecienījuši konditori. Saldenskābā kazeņu garša ievārījumos tikai pastiprinās, tāpēc kādai kazeņu ievārījuma burciņai mājās jābūt īpašiem gadījumiem. Jāatceras, ka arī kazeņu tēja ir brīnišķīga, tādēļ, vācot kazenes, vērts noplūkt pa kādam stublājam ar visām lapām un ogām, ko sakaltēt tējai.
Un tad – tad, kad mēs būsim savaldījuši visu šo lillā kosmosu un salikuši augustu burkās – tad var nākt rudens un ziema. Mēs uzvārīsim karstu tēju ar upeņu ievārījumu un ēdīsim pankūkas. Būs silti un gardi, un virtuvē smaržos pēc augusta...
Pēdējo vasaras ogu želeja
No mammas dārza, no paša dobes vai no tirgus – augusts nevienu ar tukšām somām mājās nelaiž. Ja mājās ir kaudze ar sulīgām vasaras beigu ogām – jāņogas, ķirši, avenes, mellenes, upenes, tās jau nāk pārgatavas. Vasaras ogu želejai – pats labumiņš. Ziemā īsts kārums pie pankūkām vai uz apceptas baltmaizītes, nerunājot par kūku cepšanu, kad devīga želejas kārta pa vidu starp krēma kārtām kūkai dod savu sulīgo vasaras ogu garšu.
Upeņu liķieris ar ingveru un vaniļu
Vasarā, kad uznāk konservēšanas drudzis, arī man gribas piedalīties un iespundēt ogu garšu burciņā, bet ievārījumi un kompoti nav mans lauciņš. Toties liķiera pagatavošana gan nav raķešzinātne. Ja tas ir pa spēkam man, tad to var paveikt katrs!
Upeņu sīrups kokteiļiem
Vienkārši pagatavojams upeņu sīrups, kas noderēs vienkāršiem padzērieniem, kokteiļiem ar ledu un citiem dzērieniem. Ar doto proporciju daudzumu sanāks divas sīrupa pudeles.
Marinētas upenes
Marinētas upenes vai to marinādi (etiķa vietā) var izmantot dažādiem salātiem, piemēram, gatavotiem no svaigiem vai marinētiem ķirbjiem, svaigiem vai skābētiem kāpostiem, kā arī gaļas vai zivs uzkodām. Tādējādi iegūst jaunas, neparastas garšas nianses.
Ogas želejā
Ogas želejā dažādām ballītēm vai ikdienas kārumam.
Upeņu - čerešņas džems
Neticami garšīgais upeņu - čerešņas džems.
Aveņu - upeņu ievārījums
Aveņu - upeņu ievārījums - tik garšīgs, ka ziemu var nesagaidīt.
Upeņu liķieris ar rumu
Upeņu liķieris Ziemassvētku graķītim.
Vienkāršais upeņu liķieris
Vienkārši pagatavojams, aromātisks upeņu liķieris - svinību mēriņam.
Upeņu želeja
Upeņu želeja – C vitamīns burciņā. Upeņu želeju, tāpat kā ievārījumu, ziež uz maizītēm, cepumiem, starp biskvīta kārtām, ēd ar pankūkām vai kāri notiesā tāpat, pa karotītei vien.
Upeņu un persiku ievārījums ar melno balzamu
"Mana iecienītākā recepte šajā sezonā, kad ogu krūmos vēl ir pieejamas upenes, ir ekselents upeņu ievārījums ar melno Rīgas balzamu," portālam Tasty.lv raksta receptes autore Iveta Korsīte.
Upeņu balzama gēls
Upeņu balzama gēlu izmanto gan pie sāļiem, gan saldiem ēdieniem garšas bagātināšanai, iesaka receptes autore, restorāna "Elements" šefpavāre Svetlana Riškova, kas vadīja žurnāla "Dienas Ēdieni" un veikalu tīkla "Rito" gardo decembra meistarklasi.
Upenēs marinētas bietes
Neparsats ziemas kārums burciņās - upenēs marinētas bietes.
Upeņu liķieris no upeņu sulas
Vienkārši pagatavojams upeņu liķieris.
Tomātu čatnijs ar ogām
Vasara ir laiks, kad nevēlamies tērēt daudz laika ēst gatavošanai. Ļoti bieži dodamies izbraukumos pie dabas un ēdienu gatavojam uz vietas. "Kā lielisku papildinājumu dažādām uzkodām iesaku čatniju. Upeņu čatnijs ļoti labi sader, piemēram, ar siera platēm," iesaka AS Lido šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot gardu čatnija recepti.
Kazeņu un citrusu ievārījums
Īpašam našķim savārīts kazeņu - citrusu ievārījums.
Kazenes savā sulā
Kazenes savā sulā - ziemas īpašajam baudījumam.
Kazeņu un bumbieru ievārījums
Iekonservēta vasara burciņā – gards ievārījums no kazenēm un bumbieriem. Ievārījums būs vienmērīgas konsistences un patīkami sabiezēs, pateicoties ievārījuma cukuram, kurā ir pektīns. To pēc pagatavošanas var likt ne tikai uz pankūkām un brokastu grauzdiņiem, bet arī smērēt uz kūkām un gatavot mērces pie putna vai liellopa gaļas.
Karalienes zapte drottningsylt
Pirmo reizi šī recepte publicēta kādā zviedru pavārgrāmatā 1903. gadā. Par to, kāpēc tā tiek saukta par Karalienes zapti, vēsture klusē, bet garša zaptei patiešām ir karaliska, apgalvo Lauru lapa, piebilstot: "Vienaldzīgo nav!"
Melleņu biezenis ar cukuru
Lielisks veids, kā mellenes sagatavot ziemai ar minimālu cukura daudzumu.
Melleņu, banānu un aveņu ievārījums
Melleņu, banānu un aveņu ievārījums - jauna garša jūsu ievārījumu skapītī. Avenes var aizvietot arī ar zemenēm.
Mellenes savā sulā
Mellenes savā sulā - vitamīni visai ziemai. Lai iegūtu glāzi sulu, ogas būs vajadzīgas apmēram 2 - 3 reizes vairāk.
Melleņu kompots bez karsēšanas
Melleņu kompots bez karsēšanas - labi glabājās līdz nākamai ražai!
Melleņu - citronu ievārījums ziemai
Melleņu - citronu ievārījums - našķis pašiem, pārsteigums ciemiņiem.
Kazeņu ievārījums
Kazeņu ievārījums no pavisam nedaudzām sastāvdaļām. Gardums noderēs kā putrām un pankūkām, tā pildījumam tortēs.