Protams, protams, auksto zupu pirmais vilnis mums jau bija, un liekas – viss tika izmēģināts, bietes, kefīrs, gurķi, itin viss! Izstrēbām visu veikalu visu kefīru līdz pēdējai lāsītei! Bet pašu tomāti gan vēl nebija ienākušies, tāpēc tagad, kad vietējie tomāti ir pašā pilnbriedā un vēl vairāk, var teikt, ka līdz ar aukstās zupas renesansi beidzot sākusies īstā gaspačo sezona.
No tomātiem, protams, var pagatavot visdažādākā veida šķidrumus – arī tos, ar salmiņu sūcamos. Bet – Asiņainā Mērija, ne par tevi šis stāsts, ne par tevi. Ar iekāri skatoties uz tomātiem, mēs domājam tikai par patīkamu vēsumu, nevis šņabja piešprici tomātam. Šajā karstumā? Aizmirsti, Mērij, un gaidi aukstuma vilni! Šajā vilnī, kas mums te ir, mums vajadzīgs tikai gaspačo! Nu, un vēl, protams, tomātu un gurķu salāti, tos var piegriezt pilnu bļodu un turēt ledusskapī – kā pabāz galvu, tā aprij kādu karoti aukstu un dievīgi gardu salātu tajā izcilajā krējuma mērcītē, kas sniedz spēkus dzīvot tālāk. Bet šoreiz arī par nacionālajiem salātiņiem nav stāsts – šoreiz mūsu varonis un glābējs ir Latvijas tomātu gaspačo!
Gaspačo saprot, kas par lietu: galu galā tas radies ne tādā vien karstumiņā, kāds mums te šobrīd valda. Šī Andalūzijas kulta zupa ir radusies milzu svelmē, cilvēkiem smagi strādājot olīvu birzīs, kad ēšanai nebija nekādu dižo produktu pie rokas un pusdienlaiks darba līgumā arī vēl nebija noteikts pieklājīgā garumā. Vārdu sakot, laika bija maz, karsti bija ellīgi, un ēst gribējās, ka traks! Lūk, tādos apstākļos radās tomātu zupa gaspačo, un tāda tā ir vēl šobaltdien: pagatavojama zibenīgā ātrumā, gana sātīga un tīkami atvēsinoša.
Klasiskas gaspačo receptes sastāvdaļas ir tomāti, gurķi, sīpoli, paprika, ķiploki, olīveļļa, sāls, baltvīna etiķis, ūdens un ne pirmā svaiguma maize. Taču gaspačo var būt dažnedažādi, galvenais – jābūt aukstam un ar asumiņu. Par to aukstumu runājot – pēc pagatavošanas zupa jāieliek ledusskapī, bet var procesu arī paātrināt: kad zupa šķiet jau daudzmaz vēsa, tajā var iebērt ledus gabaliņus. Tad gan vairs nevar kavēties, jāķeras klāt. Lai vēsi, gardi un uzmundrinoši!
Vakariņas 5 minūtēs: gaspačo jeb tomātu aukstā zupa
Kad termometra stabiņš sasniedz vai pat pārsniedz 30 grādu atzīmi, darbināt cepeškrāsni nav prāta darbs, tādēļ labāk baudīt tādus ēdienus, ko iespējams pagatavot bez termiskas apstrādes. Vien piecu minūšu laikā pagatavojama aukstā zupa būs ideāls risinājums gardai maltītei uz ātru roku. Pagatavo lielo katlu, lai ar gardo zupu varētu mieloties arī nākamajā dienā!
Aukstā tomātu zupa ar arbūzu un Tabasko piešprici
Šī zupa ir parafrāze par spāņu lepnumu – gaspačo. Receptē ir apvienotas divas dažādas receptes. Galvenie spēlētāji šeit ir tomāti, kas savieno garšu virpulī gan sīpolus, gan arbūzus, un vēl bariņā pieķer Tabasko mērci. Rezultāts neliek vilties!
Pikantais gaspačo
Mazliet pikanta gaspačo aukstā zupa no dārzeņu sulas, dārzeņiem un čili mērces asumam. Recepti piedāvā "Rimi" gardēde Ilze Jurkāne.
Aukstā zupa itāļu gaumē
Atsvaidzinoša aukstā zupa ar bagātīgi pievienotām piparmētrām, gatavota uz jogurta bāzes.
Zibenīgais gaspačo ar asumiņu
Ideālais veids, kā izlietot piebriedušos atvasaras tomātus, – sablendēt tos ārkārtīgi gardā aukstajā gaspačo zupā. Garšu dažādībai klāt pievieno arī kādu no lauka atnestu gurķi, palielu sarkano sīpolu un pieber šķipsniņu kajēnas piparu.
Gaspačo ar ķiploku grauzdiņiem
Gaspačo - brīnišķīgā vasaras zupa, kuru tik viegli un ātri var sakult ar blenderi. Toties, lai pagatavotu ķiplokgrauzdiņu kubiņus, vispirms saspiestu, bet nesmalcinātu ķiploku apcep eļļā, tādējādi to aromatizējot. Pēc tam eļļu izmanto maizes kubiņu grauzdēšanai cepeškrāsnī.
Jāņu mātes vasaras tomātu zupa - gaspačo
Netradicionāla, garšīga un veselīga recepte Līgo svētku galdam, kas piemērota arī tiem, kuru ikdiena ir cukura diabēts. Receptes autore - uztura speciāliste Liene Sondore.
Aukstā tomātu zupa uz tomātu sulas bāzes
Aukstā tomātu zupa - karstas vasaras dienas glābiņš.
Andalūzijas gaspačo recepte
Andalūzijas gaspačo - tradicionālā recepte spāņu aukstajai tomātu zupai.
Gaspačo
Gaspačo - atvēsinoša un pikanta zupa karstai vasaras dienai.
Gaspačo ar baziliku
Atvēsinošais un pikantais gaspačo ar baziliku.