Vieglākais un ātrākais veids, kā paēst gardi un viegli, ir salāti. Iespējams, labāka brīža par šodienu vairs nebūs: visi dārza labumi maksimāli uzsūkuši sevī sauli un ir pašā dailes un spēka pilnbriedā, viss tik sulīgs, gatavs un tvirts; gaiss ir silti tumīgs kā tikko slaukts piens vai jūra Asaros vasaras pēcpusdienā.
Gribas ēst, bet negribas pārēsties, lai varētu turpināt šo svētdienas slinko levitāciju gaisā – starp svētdienu un darbiem, starp vasaru un tuvo skolas sākumu, starp laimīgo mieru un bažām par nākotni. Nebūs viegli. Bet šodien ir. Šodien ir svētdiena, šodien mēs dzīvojam laimē un mierā, un salāti mums šodien nebūs nekādi ikdienišķie. Tomātus ar gurķiem arī darbdienā var ēst. Svētdienai piestāv mazliet eksotiska greznība, neparastākas garšas un skaistāki šķīvji.