Vēl jau pat paši pirmie – baltie dzidrie – ir gardi un kraukšķīgi, bez lieka miltainuma, tā kā našķis ir ābols tāds pats, vēlams, tikko no koka! Bet gribas jau gribas vēl kaut ko garšīgu, kaut ko kraukšķīgu, kaut ko karstu no cepeškrāns, kaut ko saldu un sulīgu, kur iekosties... Ar noteikumu, ka viss notiek ātri!
Un ātri pagatavojamu ābolu laika našķu nudien ir kaudžu kaudzēm. Kaut vai pats vienkāršākais: āboli cepeškrāsnī. Te iespējamas visdažādākās variācijas. Daudziem mīļākā tā vienkāršākā – varbūt tāpēc, ka atgādina bērnību? Baltos dzidros vienkārši cepeškrāsnī izcep mīkstus – un tas notiek ātri – un tad, turot aiz kātiņa, karstus apvārta cukurā un ēd, cenšoties pārlieku neapsvilināt mēli. Bet gaidīt jau nav iespējams, vajag uzreiz un tieši tādus, karstus, tikko no cepeškrāsns nākušus!
Vispār jau ar āboliem var izrīkoties visvisādi – pildīt ar biezpienu, riekstiem, apbērt ar kanēli... Ābols ļauj ar sevi gardi rotaļāties!
Bērnības gardums ir arī sviestā ceptas baltmaizes šķēles – tās var ēst ar ābolu zapti, uz tām var likt cukurā pacepinātas karamelizējušās ābolu šķēlītes... Kraukšķīgi izcepusies maizīte ar ābolu maigo, saldo mīkstumu garšo debešķīgi. Un, ja vēl tām pāri pārber kādu nieku brūkleņu, tad to rūgtumiņš kopā ar ābola saldo dzeltenumu sasniedz pilnīgus garšas debesu augstumus!
Runājot par ātro, uzreiz apēdamo ābolu zapti, tāda, protams, ir obligāta visās mājās, kurās dzīvo kārumnieki. Ja mājās ir ābolu zapte, kārums ir nodrošināts jeburā brīdī – ēd kaut ar karoti no burkas, pienu piedzerot, liec uz maizes vai... vai pie pankūkām, ķerot tās karstas no pannas. (Tie lielie, augstie pankūku torņi fotogrāfijās izskatās tik skaisti un smalki, bet kuram tad pietiek pacietības tik ilgi cept un tik ilgi gaidīt? Visgardākās pankūkas, kā zināms, ir tās, ko, pirkstus apdedzinot, izdodas nočiept no pannas!)
Ir daudz dažādu gardu lietu, ko var uzcept no āboliem ātri vien – ātrās kūkas no kefīra mīklas (kefīra mīkla nudien ir īsts glābējs – fiksi un ar garantiju!), visādi kārumi no gatavām mīklām (slava saldētajām mīklām!), kēksi, šarlotes un citi brīnumi.
Droši vien katrās mājās ir kāda recepte no zelta fondiem, kas nekad neapnīk. "Tasty" ātro ābolu kārumu kolekcijā ir gan no omītēm mantotas receptes, gan jauni veidi, kā ātri un gardi uzburt kārumu no pirmajiem sezonas āboliem. Lai saldi un gardi!
Ābolu un brūkleņu karstmaizītes
Kad gribas kaut ko garšīgu bez lielas jezgas, cepam krāsnī ābolmaizītes. Brūkleņu laikā tās kļūst par pavisam īpašu kārumu, jo brūkleņu sulīgais rūgtenums kopā ar krējumā, cukurā un kanēlī slīgstošo ābolu šķēlīšu maigumu veido īstu dārza un meža garšu simfoniju. Karstas, tikko no krāsns tās smaržo un garšo debešķīgi. Ak, šie mazie, svētdienīgie garšas prieki…
Ābolu-brūkleņu plātsmaize
Latvijas pirmā Vegānfestivāla gaidās, kas norisināsies jau šī gada 26. augustā K.K. fon Stricka villā, Madara un Toms no "Leaving Big" atklāj, kā pagatavot vegānisku ābolu-brūkleņu plātsmaizi.
Vijas Kilblokas 20 minūšu ābolkūka
Apgāda "Zvaigzne ABC" īpašniece Vija Kilbloka ir arī izcila kulināre un bieži lutina savējos. Taču Vija ar dāsnu roku arī dalās ar savu gardumu receptēm. Un te nu tā ir: sezonas pirmā ābolkūka! Vija saka: "Šoreiz knifiņš ir koriandrs un smukā "Gemosā" pirktā formīte, kuru es drošības labad tomēr ieeļļoju."
Ābolu pankūkas ar brūklenēm
"Latvijā audzis ābols ir viens no maniem mīļākajiem augļiem, tā neierobežotās pielietojamības dēļ. No āboliem iespējams pagatavot gandrīz jebkuru ēdienu, vai dzērienu, kā arī tos var izmantot kā kafijas aizvietotu, jo tie palīdz aizgaiņāt nogurumu, kā arī uzmundrina prātu aktīvai domāšanai," stāsta ēdināšanas uzņēmuma Lido šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot vienu no saviem iecienītākajiem ābolu ēdieniem - ābolu un brūkleņu pankūkas.
Fiksais ābolu rausis ar krējuma mērci
Vienkāršais un fiksais ābolu rausis ar krējuma mērci darbdienu kārumam vai svētkiem.
Ābolu ievārījums ar iebiezināto pienu
Ābolu ievārījumiem pagatavošanas iespējas ir daudz un dažādas, bet šī ir ''Tasty'' pārbaudīta un ļoti iecienīta. Kaut kas starp ievārījum un ābolu biezeni – ideāli piestāv vafelēm, pankūkām, kūkām un visai labi iet iekšā karotēm vien.
Cepti āboli ar kanēli vecmāmiņas gaumē
Cepti āboli ar kanēli - vienkārši ātri un gardi.
Ābolu rausis bez olām
Kad slinkums iet uz veikalu, bet gribas kaut ko garšīgu, tad jāpārskata savi krājumi. Parasti kūku pagatavošanā jāizmanto olas, bet arī to man nebija, toties pārējās sastāvdaļas gan. Tā tapa ābolu kūka bez olām!
Dienas kārums – ābolu plātsmaize ar kefīra mīklas pamatni
Smaržīga, tikko no plīts izņemta, mutē kūstoša un kārdinoša ābolu plātsmaize, ko vari veikli pagatavot darbdienā, lai iepriecinātu ģimeni. Saldā ābolmaize ar karsti kūpošu tēju vai kakao piemērota baudīšanai. Recepti iesaka gardēde Veronika Ļevša.
Ātrā ābolkūka cepeškrāsnī
Ātrā kūka cepeškrāsnī ar āboliem, kā arī rozīnēm vai riekstiem pēc izvēles.
Franču klasiskā ābolmaizīte
Ābolmaizīti var cept kā vienu lielu tarti vai kā vairākas nelielas kūciņas. Ja cep atsevišķas maizītes, no mīklas izgriež vēlamā lieluma apli, paceļot uz augšu nelielas maliņas.
Ātrie ābolu cepumi
Ābolu laiks pašlaik rit pilnā sparā – spēj tik noēsties! No tiem var taisīt ne tikai debešķīgi gardas ābolu plātsmaizes, bet arī kārdinošus cepumiņus un citus ēdienus. Ātro ābolu cepumu recepti iesaka Santa no garšīgās recepšu lapas "Santas saldā virtuve".
Krāsnī cepti āboli ar mandelēm, rozīnēm un saldējumu
Krāsnī cepti āboli, īpaši gardi ar vaniļas saldējumu.
Rudens ābolu našķis
Rudenim piestāv smaržīgi, cepti āboli un silta kanēļa smarža. Karlīna Latsone, bloga "Ir.Bene" autore, piedāvā vienkāršu kāruma recepti, kas priecēs mājiniekus un patīkami pārsteigs ciemiņus. "Mans pēdējā laika labākais atklājums ir āboli, kas pildīti ar šķiedrvielām un proteīna bagātu musli," stāsta Latsone. "Cepšanai iesaku izvēlēties pašmāju ābolus, turklāt – pēc iespējas skābākus. Liesāka alternatīva saldajam krējumam ir bezpiedevu jogurts, savukārt medus vietā var lietot kļavu vai agaves sīrupu."
Cepti āboli ar kanēli un krējumu
Cepti āboli ar krējumu - un saldais ēdiens top ātri gatavs.
Cepti āboli ar mandeļu skaidiņām un saldējumu
Zaļo mauriņu dārzos pārklāj ābolu segas, tāpēc sārtvaidži jāliek lietā, spiežot sulu un gatavojot kārdinošus desertus. Šis ir debešķīgi aromātisks, viegli pagatavojams un gards deserts, kas piepildīs visu māju, liekot kārumniekiem uzreiz steigties uz virtuvi. Šī ir mana bērnības garša, kurā vēlos dalīties arī ar jums, lasītāji!
Apgāztā ābolkūka jeb 'tarte tartin' Šampētera versijā
Apmainot vietām saskaitāmos, summa nemainās, vēsta matemātika. Tāpat ir ar ābolu tarti – vēkšpēdus vai klasiski – garša dievīga! Un āboli pieejami visu gadu.
Vienkāršā ievārījuma kūka ar āboliem
Reizēm ražas laikā mēdzam pārcensties ar ievārījumu gatavošanu, kā rezultātā ik gadu paliek pāri kāda pērnā gada ievārījuma burciņa, kurai neviens negrib skarties klāt. Lai tā neietu postā – var uzcept elementāru kūku... ar āboliem, jo tagad dārzos to ir pa pilnam!
Vecmāmiņas ābolkūka ar cukurotu garoziņu
Fantastiski gardu ābolkūku ar cukurotu mīklas garoziņu no vecmāmiņas recepšu pūralādes iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.
Beramā ābolkūka 'Četras glāzes'
Ātrā ābolkūka bez liekām sastāvdaļām, bez mīklas iejaukšanas un rullēšanas. Ābolus receptē var aizstāt ar dzērvenēm vai brūklenēm. Šī kūka garšos lieliski gan karsta, pasniegta ar saldējuma bumbu, gan arī atdzisusi. Recepti iesaka mūsu lasītāja Baiba Kalniņa.
Ābolkūka no ātrās kārtainās mīklas
Ābolkūka no ātrās kārtainās mīklas ikdienas našķim vai svētku reizei.
Kefīra - ābolu kūka ar mannu
Garda kefīra - ābolu kūka ar mannu gardam našķim rudens noskaņās.
Vienkāršs apgāztais ābolu kēkss
Āpgāztais ābolu kēkss – sulīgs, pūdercukurots kārums, kas kusīs mutē, baudot ar tasi aromātiskas tējas vai kafijas.
Ātrā ābolkūka ar īrisa karameļu mērci jeb 'tarte tatin'
Ātrā, apgāztā ābolkūka jeb "tarte tatin" ar gardu karameļu mērci, kuru būs pa spēkam pagatavot pat iesācējam virtuvē.
Fiksā kefīra mīklas ābolkūka
Ābolkūka steidzīgajiem – gardums pie tējas, kafijas vai piena glāzes.
Ātrā franču ābolkūka ar vaniļas pudiņa un marcipāna pildījumu
Ātrā franču ābolkūka ar vaniļas pudiņa un marcipāna pildījumu.
Superātrā ābolkūka
Superātrā ābolkūka gatava 30 minūtēs.
Ātrās mīklas ābolkūka
Ābolu kūka no 'Ātrās mīklas' ikdienas gardumam pie tējas, kafijas vai piena glāzes.
Ābolu deserts ar riekstu drumstalām
Ziemas deserts ar gardajiem āboliem – to, cik salds vai skābens tas būs, noteiks tas, no kādiem āboliem saldais ēdiens tiks gatavots. Receptes autore Ance Anna Šternberga norāda, ka ābolu vietā var izmantot arī bumbierus, vai pusi ābolu un pusi bumbieru. Šo un citas receptes meklē nesen izdotajā grāmatā "Topi vesels. Pavārgrāmata".
Karamelizēti āboli ar riekstu pildījumu
Saldākam vakaram pagatavo gardus brūnajā cukurā un sviestā karamelizētus ābolus, kuri pildīti ar valriekstiem. Viss, kas jāizdara – veselos ābolos jāizgrebj viducis, jāsapilda ar sastāvdaļām un jāizcep. Baudi kopā ar tasi smaržīgas tējas.
Pildīti āboli ar cepumiem
Pildītus ābolus ar cepumiem var pasniegt gan siltā, gan aukstā veidā ar pienu, vaniļas vai dzērveņu mērci (ļoti saldiem āboliem), puskusušu plombīra saldējumu, putukrējumu utt.
Ātrā biezpiena torte ar 'Selgas' cepumiem
Ātrajām cepumu tortēm ir neskaitāmi daudz garšu variāciju. Pārbaudītu recepti iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Ātrā kārtainās mīklas ābolmaizīte tikai no trim sastāvdaļām
Ja mājās ir tikai saldētas kārtainās mīklas paciņa, divi āboli un mazliet ābolu ievārījuma, arī no šīm trim sastāvdaļām sanāks lielisks deserts. Ātri, vienkārši un ļoti garšīgi!
Viegli saldais ābolu ievārījums
Šādu ābolu ievārījumu var izvārīt jebkurā brīdī, vārot nelielu daudzumu un noglabājot burciņu ledusskapī un, kad burciņa izēsta, vāra nākamo porciju.
Ābolu ievārījums
Ābolu ievārījums - dažādiem desertiem un kūkām vai tāpat vien ar mazi un pienu.
Ābolmaizītes no saldētas kārtainās mīklas
Ābolmaizītes no saldētas kārtainās mīklas pavisam vienkāršā izpildījumā.