Baltmaize, cepti āboli
Foto: Shutterstock
Sestdienas pēcpusdiena ir labākai brīdis nedēļā. Šis tas jau padarīts dārzā un druvā, un vēl nav pat vakars, un rīt – svētdiena! Vēl burvīgāku šo pēcpusdienu var padarīt tikai kāds našķis, kas neprasa ilgu noņemšanos. Protams, no āboliem!

Vēl jau pat paši pirmie – baltie dzidrie – ir gardi un kraukšķīgi, bez lieka miltainuma, tā kā našķis ir ābols tāds pats, vēlams, tikko no koka! Bet gribas jau gribas vēl kaut ko garšīgu, kaut ko kraukšķīgu, kaut ko karstu no cepeškrāns, kaut ko saldu un sulīgu, kur iekosties... Ar noteikumu, ka viss notiek ātri!

Un ātri pagatavojamu ābolu laika našķu nudien ir kaudžu kaudzēm. Kaut vai pats vienkāršākais: āboli cepeškrāsnī. Te iespējamas visdažādākās variācijas. Daudziem mīļākā tā vienkāršākā – varbūt tāpēc, ka atgādina bērnību? Baltos dzidros vienkārši cepeškrāsnī izcep mīkstus – un tas notiek ātri – un tad, turot aiz kātiņa, karstus apvārta cukurā un ēd, cenšoties pārlieku neapsvilināt mēli. Bet gaidīt jau nav iespējams, vajag uzreiz un tieši tādus, karstus, tikko no cepeškrāsns nākušus!

Vispār jau ar āboliem var izrīkoties visvisādi – pildīt ar biezpienu, riekstiem, apbērt ar kanēli... Ābols ļauj ar sevi gardi rotaļāties!

Foto: Shutterstock

Bērnības gardums ir arī sviestā ceptas baltmaizes šķēles – tās var ēst ar ābolu zapti, uz tām var likt cukurā pacepinātas karamelizējušās ābolu šķēlītes... Kraukšķīgi izcepusies maizīte ar ābolu maigo, saldo mīkstumu garšo debešķīgi. Un, ja vēl tām pāri pārber kādu nieku brūkleņu, tad to rūgtumiņš kopā ar ābola saldo dzeltenumu sasniedz pilnīgus garšas debesu augstumus!

Foto: Shutterstock

Runājot par ātro, uzreiz apēdamo ābolu zapti, tāda, protams, ir obligāta visās mājās, kurās dzīvo kārumnieki. Ja mājās ir ābolu zapte, kārums ir nodrošināts jeburā brīdī – ēd kaut ar karoti no burkas, pienu piedzerot, liec uz maizes vai... vai pie pankūkām, ķerot tās karstas no pannas. (Tie lielie, augstie pankūku torņi fotogrāfijās izskatās tik skaisti un smalki, bet kuram tad pietiek pacietības tik ilgi cept un tik ilgi gaidīt? Visgardākās pankūkas, kā zināms, ir tās, ko, pirkstus apdedzinot, izdodas nočiept no pannas!)

Foto: Shutterstock

Ir daudz dažādu gardu lietu, ko var uzcept no āboliem ātri vien – ātrās kūkas no kefīra mīklas (kefīra mīkla nudien ir īsts glābējs – fiksi un ar garantiju!), visādi kārumi no gatavām mīklām (slava saldētajām mīklām!), kēksi, šarlotes un citi brīnumi.

Droši vien katrās mājās ir kāda recepte no zelta fondiem, kas nekad neapnīk. "Tasty" ātro ābolu kārumu kolekcijā ir gan no omītēm mantotas receptes, gan jauni veidi, kā ātri un gardi uzburt kārumu no pirmajiem sezonas āboliem. Lai saldi un gardi!

Ābolu un brūkleņu karstmaizītes

Foto: Ieva Raiskuma

Kad gribas kaut ko garšīgu bez lielas jezgas, cepam krāsnī ābolmaizītes. Brūkleņu laikā tās kļūst par pavisam īpašu kārumu, jo brūkleņu sulīgais rūgtenums kopā ar krējumā, cukurā un kanēlī slīgstošo ābolu šķēlīšu maigumu veido īstu dārza un meža garšu simfoniju. Karstas, tikko no krāsns tās smaržo un garšo debešķīgi. Ak, šie mazie, svētdienīgie garšas prieki…

Lasīt vairāk

Ābolu-brūkleņu plātsmaize

Foto: Leaving Big

Latvijas pirmā Vegānfestivāla gaidās, kas norisināsies jau šī gada 26. augustā K.K. fon Stricka villā, Madara un Toms no "Leaving Big" atklāj, kā pagatavot vegānisku ābolu-brūkleņu plātsmaizi.

Lasīt vairāk

Vijas Kilblokas 20 minūšu ābolkūka

Foto: Vija Kilbloka

Apgāda "Zvaigzne ABC" īpašniece Vija Kilbloka ir arī izcila kulināre un bieži lutina savējos. Taču Vija ar dāsnu roku arī dalās ar savu gardumu receptēm. Un te nu tā ir: sezonas pirmā ābolkūka! Vija saka: "Šoreiz knifiņš ir koriandrs un smukā "Gemosā" pirktā formīte, kuru es drošības labad tomēr ieeļļoju."

Lasīt vairāk

Ābolu pankūkas ar brūklenēm

Foto: Shutterstock

"Latvijā audzis ābols ir viens no maniem mīļākajiem augļiem, tā neierobežotās pielietojamības dēļ. No āboliem iespējams pagatavot gandrīz jebkuru ēdienu, vai dzērienu, kā arī tos var izmantot kā kafijas aizvietotu, jo tie palīdz aizgaiņāt nogurumu, kā arī uzmundrina prātu aktīvai domāšanai," stāsta ēdināšanas uzņēmuma Lido šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot vienu no saviem iecienītākajiem ābolu ēdieniem - ābolu un brūkleņu pankūkas.

Lasīt vairāk

Fiksais ābolu rausis ar krējuma mērci

Foto: Shutterstock

Vienkāršais un fiksais ābolu rausis ar krējuma mērci darbdienu kārumam vai svētkiem.

Lasīt vairāk

Ābolu ievārījums ar iebiezināto pienu

Foto: Shutterstock

Ābolu ievārījumiem pagatavošanas iespējas ir daudz un dažādas, bet šī ir ''Tasty'' pārbaudīta un ļoti iecienīta. Kaut kas starp ievārījum un ābolu biezeni – ideāli piestāv vafelēm, pankūkām, kūkām un visai labi iet iekšā karotēm vien.

Lasīt vairāk

Cepti āboli ar kanēli vecmāmiņas gaumē

Foto: Shutterstock

Cepti āboli ar kanēli - vienkārši ātri un gardi.

Lasīt vairāk

Ābolu rausis bez olām

Foto: DELFI

Kad slinkums iet uz veikalu, bet gribas kaut ko garšīgu, tad jāpārskata savi krājumi. Parasti kūku pagatavošanā jāizmanto olas, bet arī to man nebija, toties pārējās sastāvdaļas gan. Tā tapa ābolu kūka bez olām!

Lasīt vairāk

Dienas kārums – ābolu plātsmaize ar kefīra mīklas pamatni

Foto: Privātais arhīvs

Smaržīga, tikko no plīts izņemta, mutē kūstoša un kārdinoša ābolu plātsmaize, ko vari veikli pagatavot darbdienā, lai iepriecinātu ģimeni. Saldā ābolmaize ar karsti kūpošu tēju vai kakao piemērota baudīšanai. Recepti iesaka gardēde Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Ātrā ābolkūka cepeškrāsnī

Foto: Shutterstock

Ātrā kūka cepeškrāsnī ar āboliem, kā arī rozīnēm vai riekstiem pēc izvēles.

Lasīt vairāk

Franču klasiskā ābolmaizīte

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ābolmaizīti var cept kā vienu lielu tarti vai kā vairākas nelielas kūciņas. Ja cep atsevišķas maizītes, no mīklas izgriež vēlamā lieluma apli, paceļot uz augšu nelielas maliņas.

Lasīt vairāk

Ātrie ābolu cepumi

Foto: Santas saldā virtuve

Ābolu laiks pašlaik rit pilnā sparā – spēj tik noēsties! No tiem var taisīt ne tikai debešķīgi gardas ābolu plātsmaizes, bet arī kārdinošus cepumiņus un citus ēdienus. Ātro ābolu cepumu recepti iesaka Santa no garšīgās recepšu lapas "Santas saldā virtuve".

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti āboli ar mandelēm, rozīnēm un saldējumu

Foto: Shutterstock

Krāsnī cepti āboli, īpaši gardi ar vaniļas saldējumu.

Lasīt vairāk

Rudens ābolu našķis

Foto: Karlīna Latsone

Rudenim piestāv smaržīgi, cepti āboli un silta kanēļa smarža. Karlīna Latsone, bloga "Ir.Bene" autore, piedāvā vienkāršu kāruma recepti, kas priecēs mājiniekus un patīkami pārsteigs ciemiņus. "Mans pēdējā laika labākais atklājums ir āboli, kas pildīti ar šķiedrvielām un proteīna bagātu musli," stāsta Latsone. "Cepšanai iesaku izvēlēties pašmāju ābolus, turklāt – pēc iespējas skābākus. Liesāka alternatīva saldajam krējumam ir bezpiedevu jogurts, savukārt medus vietā var lietot kļavu vai agaves sīrupu."

Lasīt vairāk

Cepti āboli ar kanēli un krējumu

Foto: Shutterstock

Cepti āboli ar krējumu - un saldais ēdiens top ātri gatavs.

Lasīt vairāk

Cepti āboli ar mandeļu skaidiņām un saldējumu

Foto: DELFI

Zaļo mauriņu dārzos pārklāj ābolu segas, tāpēc sārtvaidži jāliek lietā, spiežot sulu un gatavojot kārdinošus desertus. Šis ir debešķīgi aromātisks, viegli pagatavojams un gards deserts, kas piepildīs visu māju, liekot kārumniekiem uzreiz steigties uz virtuvi. Šī ir mana bērnības garša, kurā vēlos dalīties arī ar jums, lasītāji!

Lasīt vairāk

Apgāztā ābolkūka jeb 'tarte tartin' Šampētera versijā

Foto: Shutterstock

Apmainot vietām saskaitāmos, summa nemainās, vēsta matemātika. Tāpat ir ar ābolu tarti – vēkšpēdus vai klasiski – garša dievīga! Un āboli pieejami visu gadu.

Lasīt vairāk

Vienkāršā ievārījuma kūka ar āboliem

Foto: DELFI

Reizēm ražas laikā mēdzam pārcensties ar ievārījumu gatavošanu, kā rezultātā ik gadu paliek pāri kāda pērnā gada ievārījuma burciņa, kurai neviens negrib skarties klāt. Lai tā neietu postā – var uzcept elementāru kūku... ar āboliem, jo tagad dārzos to ir pa pilnam!

Lasīt vairāk

Vecmāmiņas ābolkūka ar cukurotu garoziņu

Foto: Privātais arhīvs

Fantastiski gardu ābolkūku ar cukurotu mīklas garoziņu no vecmāmiņas recepšu pūralādes iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.

Lasīt vairāk

Beramā ābolkūka 'Četras glāzes'

Foto: Privātais arhīvs

Ātrā ābolkūka bez liekām sastāvdaļām, bez mīklas iejaukšanas un rullēšanas. Ābolus receptē var aizstāt ar dzērvenēm vai brūklenēm. Šī kūka garšos lieliski gan karsta, pasniegta ar saldējuma bumbu, gan arī atdzisusi. Recepti iesaka mūsu lasītāja Baiba Kalniņa.

Lasīt vairāk

Ābolkūka no ātrās kārtainās mīklas

Ābolkūka no ātrās kārtainās mīklas ikdienas našķim vai svētku reizei.

Lasīt vairāk

Kefīra - ābolu kūka ar mannu

Foto: Shutterstock

Garda kefīra - ābolu kūka ar mannu gardam našķim rudens noskaņās.

Lasīt vairāk

Vienkāršs apgāztais ābolu kēkss

Foto: Shutterstock

Āpgāztais ābolu kēkss – sulīgs, pūdercukurots kārums, kas kusīs mutē, baudot ar tasi aromātiskas tējas vai kafijas.

Lasīt vairāk

Ātrā ābolkūka ar īrisa karameļu mērci jeb 'tarte tatin'

Foto: Shutterstock

Ātrā, apgāztā ābolkūka jeb "tarte tatin" ar gardu karameļu mērci, kuru būs pa spēkam pagatavot pat iesācējam virtuvē.

Lasīt vairāk

Fiksā kefīra mīklas ābolkūka

Foto: Shutterstock

Ābolkūka steidzīgajiem – gardums pie tējas, kafijas vai piena glāzes.

Lasīt vairāk

Ātrā franču ābolkūka ar vaniļas pudiņa un marcipāna pildījumu

Foto: Shutterstock

Ātrā franču ābolkūka ar vaniļas pudiņa un marcipāna pildījumu.

Lasīt vairāk

Superātrā ābolkūka

Foto: Shutterstock

Superātrā ābolkūka gatava 30 minūtēs.

Lasīt vairāk

Ātrās mīklas ābolkūka

Foto: Shutterstock

Ābolu kūka no 'Ātrās mīklas' ikdienas gardumam pie tējas, kafijas vai piena glāzes.

Lasīt vairāk

Ābolu deserts ar riekstu drumstalām

Ziemas deserts ar gardajiem āboliem – to, cik salds vai skābens tas būs, noteiks tas, no kādiem āboliem saldais ēdiens tiks gatavots. Receptes autore Ance Anna Šternberga norāda, ka ābolu vietā var izmantot arī bumbierus, vai pusi ābolu un pusi bumbieru. Šo un citas receptes meklē nesen izdotajā grāmatā "Topi vesels. Pavārgrāmata".

Lasīt vairāk

Karamelizēti āboli ar riekstu pildījumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Saldākam vakaram pagatavo gardus brūnajā cukurā un sviestā karamelizētus ābolus, kuri pildīti ar valriekstiem. Viss, kas jāizdara – veselos ābolos jāizgrebj viducis, jāsapilda ar sastāvdaļām un jāizcep. Baudi kopā ar tasi smaržīgas tējas.

Lasīt vairāk

Pildīti āboli ar cepumiem

Foto: Shutterstock

Pildītus ābolus ar cepumiem var pasniegt gan siltā, gan aukstā veidā ar pienu, vaniļas vai dzērveņu mērci (ļoti saldiem āboliem), puskusušu plombīra saldējumu, putukrējumu utt.

Lasīt vairāk

Ātrā biezpiena torte ar 'Selgas' cepumiem

Ātrajām cepumu tortēm ir neskaitāmi daudz garšu variāciju. Pārbaudītu recepti iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Ātrā kārtainās mīklas ābolmaizīte tikai no trim sastāvdaļām

Foto: Shutterstock

Ja mājās ir tikai saldētas kārtainās mīklas paciņa, divi āboli un mazliet ābolu ievārījuma, arī no šīm trim sastāvdaļām sanāks lielisks deserts. Ātri, vienkārši un ļoti garšīgi!

Lasīt vairāk

Viegli saldais ābolu ievārījums

Foto: Shutterstock

Šādu ābolu ievārījumu var izvārīt jebkurā brīdī, vārot nelielu daudzumu un noglabājot burciņu ledusskapī un, kad burciņa izēsta, vāra nākamo porciju.

Lasīt vairāk

Ābolu ievārījums

Foto: Shutterstock

Ābolu ievārījums - dažādiem desertiem un kūkām vai tāpat vien ar mazi un pienu.

Lasīt vairāk

Ābolmaizītes no saldētas kārtainās mīklas

Foto: Shutterstock

Ābolmaizītes no saldētas kārtainās mīklas pavisam vienkāršā izpildījumā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!