Vistas zupas nozīme cilvēka dzīvē nudien ir nenovērtējama. Tā ir visu zupu mamma, visu zupu esence. Tā ir zupa, kas izdara visu zupu darbus: sasilda miesu un dvēseli, pabaro, nomierina, iemidzina vai, tieši otrādi, uzmundrina un notur pie prāta un lietu kārtības. Galu galā – vistas zupa pat ārstē! Un, ja mājās ir karsta vistas zupa, tas nozīmē: kādam ir svarīgi, kā tu jūties, tā jau ir dievišķa sajūta. Ikona, ne zupa!
Protams, ne katram ir laime nokļūt pie kūpoša zupas šķīvja kā uz burvju mājiena. Tad zupīte jāvāra pašam, bet arī tā ir brīnišķīga apziņa: esmu pieaudzis un par sevi, visdārgāko un mīļoto, rūpējos. Mans nogurušais, visādiem izaicinājumiem pakļautais organisms tūlīt man visu piedos, un smadzenes atslābs un palaidīs visus dēmonus kosmosā – un ar katru karstas vistas zupiņas karoti notiks miesas un gara attīrīšana un spēcināšana. Tīrākā ezoterika, ne zupa! Var to saukt arī par placebo efektu, lai gan – kāds tur placebo, buljona barojošais spēks un vistas gaļas uzturvērtība ir uzturzinātnieku apstiprināti lielumi. Savukārt vistas zupas iespaidu uz dvēseli un cilvēka vispārējo labsajūtu var apstiprināt ikviens, kas to nobaudījis, te nekādi zinātniski apstiprinājumi nav vajadzīgi.
Vistas zupa tiešām ir spējīga uz visu: gan paust mīlestību, gan iedvesmot uz varoņdarbiem. Tā liek atkal noticēt sev un nomierināties pat brīžos, kad nekāda miera īsti nevar būt (piemēram, tagad). Kā viņa (zupa, ne vista) to spēj?
Vistas zupai ir dažādas receptes un versijas. Ir zupiņa ar dzidru, gandrīz caurspīdīgu buljonu, kurā visas nūdelītes, burkānu ripiņas un pētersīļus var saskaitīt. Klasika! Un klasika vienmēr nomierina. Nekādu negaidītu garšu un struktūru – viss kā bērnībā, viss kā vienmēr. Vistas zupa ir nemainīga vērtība, un sajūta, ka vismaz kaut kas šajā dzīvē ir nemainīgs, ir zelta vērta.
Ja gadās tikt pie vistas, kas dzimusi un dzīvojusi laukos labā maizē, turklāt gājusi zem cirvja pašā spēku plaukumā – tāda zupa pilsētniekam būs negaidīts baudījums. Vista var būt tāda, ka tauku kārtiņa virs zupas mirdzēt mirdzēs, un garša – kāda lauku vistas zupai ir garša! Spēcīga kā pati dzīve, pati pilnība!
Ja prāts nesas uz ko tumīgāku vai, ja buljons tiešām savārīts no vistas spārna un pēdējā klukstiena un tamdēļ tāds švakāks, puspaciņa – ai, lai iet visa, ies nu taupīt! – kausētā siera dara brīnumus. Tā joprojām ir vistas zupa, bet garša kļuvusi noapaļotāka, sieraināka un treknāka. Bet cilvēks, kurš nokļuvis dzīves posmā, kad gribas mierinošu un sātīgu vistas zupu, kalorijas neskaita.
Ak, un tad arī eksperimenti, jo neba nu no tīra vistas buljona visu mūžu barosies – un tad var mēģināt vistas zupu grieķu gaumē, ķīniešu gaumē, vjetnamiešu gaumē, gruzīnu gaumē un kādu tik vēl ne. Uz priekšu! Visas jaunas pieredzes un receptes tikai bagātina – gan zupu, gan mūs pašus! Galu galā atgriezties pie vecā, labā rokenrola un vistas zupas klasikas var vienmēr!
Tehniska rakstura atkāpe. Jā, taisnība, vistas gaļa kļūst dārgāka. Bet, ja vien nav jāpabaro saime, kas skaitāma padsmitos, neviens jau nespiež likt katlā veselu vistu! Jums, visticamāk, mājās nemaz nebūs tik liela katla. Labs, gana stiprs buljons sanāk arī no pusvistas vai no vistas, kuras filejas daļa un vēl kādi gabali atdalīti citām ēdienreizēm. Savureiz pat no vistas muguriņām vai vistas karkasa, kas palicis pāri no cepeša! Un, ja reiz mēs par to, tad te ir pāris pieredzes, ar ko dalījušās "Tasty" labi pazīstamas un tiešām viedas saimnieces: no vistas pašu vellu var dabūt gatavu, ne tikai zupu!
Atgriežoties pie vistas zupiņām, "Tasty" dalās ar dažām versijām: sākot no dzidro buljonu klasikas, beidzot ar dažādiem eksperimentiem un citu tautu recepšu variācijām. Lai garšīga un karsta mielošanās!
Bērnības klasika – vistas zupa ar makaroniem
Kad bērnības atmiņas uzvirmo, siltuma sajūta parādās, bilde ir un garša arī tepat vien uz mēles galiņa stāv, tad atliek vien zvans omei ar vārdiem: "Lūdzu, pastāsti, kā pagatavot makaronu zupiņu." Tad ir garā nopūta, ka tas jau tik ātri izstāstāms nemaz nav, bet, lai es ņemot papīru un rakstot. Skaidrs ir tas, ka šī zupiņa ir visu pūļu vērta – gan, lai klausītos omītes instrukcijā teju stundu, gan, lai pagatavotu pašgatavotu buljonu.
Vienkāršā vistas zupa ar dārzeņiem un rīsu nūdelēm
Aromātiska vistas zupa ar burkāniem, puraviem, selerijām un rīsu nūdelēm, turklāt no pašu vārīta buljona. Kā teiktu Mārtiņš Rītiņš, kas var būt labāks par šo?
Nebūs melots, sakot, ka vistas zupa ir iecienīta visā pasaulē – katrā valstī ir savi šī ēdiena gatavošanas knifi. Šoreiz skaidrosim, kā mājās pagatavot "avgolemono" – krēmīgu, sātīgu un ļoti gardu vistas virumu grieķu gaumē.
Šo gardo zupiņu varēsi pagatavot mazāk kā stundas laikā, iztiekot bez laikietilpīgas buljona vārīšanas un lieku trauku smērēšanas - produktu apcepšanai un vārīšanai būs nepieciešams tikai katls.
Sildoša un maiga vistas zupa gruzīnu gaumē – čihirtma
Čihirtma – tā Gruzijas austrumos dēvē maigu un krēmīgu vistas zupu, kas papildināta ar zaļumiem, sviestu, citronu sulu un sakultām olām. Šķipsniņa kanēļa šai zupai piešķir ļoti patīkamu un sildošu aromātu, tādēļ čikirtma būs īpaši piemērota ziemīgai, bet vieglai maltītei.
Gardas un ātri pagatavojamas vistas zupas recepti "Tasty" izsludinātajam konkursam, kura galvenā balva ir virtuves piederumu komplekts konservēšanai, piesaka Kristīne.
Grieķu versija par visiem tik mīļo vistas zupiņu ir vienkāršā, spēcinoša un ļoti aromātiska. Viņi iesaka zupu papildināt ar krēmīgiem olu dzeltenumiem, spirdzinošu citronu skābumiņu un šķipsnu sildoša kanēļa. Garšīgi!
Divi ēdieni vienā: ātrā orzo pasta vai zupa ar vistu un baziliku
Orzo pasta ir īpaši piemērota ātrām maltītēm. Tās graudiņi līdzinās rīsiem, bet pasta ir ātrāk pagatavojama, turklāt bez riska, ka tā varētu saķept, veidojot nebaudāmu biezputru. Sekojot receptes norādījumiem, mazāk kā pusstundas laikā varēsi pagatavot gan aromātisku pamatēdienu, gan – pievienojot lielāku buljona vai ūdens daudzumu – arī gardu un spēcinošu vistas zupiņu Itālijas garšu noskaņās.
Īpaši pikanta un neparasta vistas zupa vjetnamiešu gaumē. Buljonu nepieciešams vairākas reizes uzkarsēt, lai tas iegūtu īpašu garšu. Pasniedz to tradicionāli – pievienojot karstajai zupai svaigas sastāvdaļas.
"Šī viistas buljonzupas un klimpu recepte varbūt šķiet nedaudz ķēpīga, tomēr tā ir salīdzinoši ātri pagatavojama, turklāt ļoti spēcinoša. Laiku pa laikam mēdzam vakariņās tādu uzvārīt," par gardo zupu stāsta Tasty.lvvakariņu recepšu konkursa dalībniece Inga.
Vienkārša sēņu zupa ar vistas gaļu. Var izmantot gan svaigos šampinjonus, gan vasarā gatavotos sēņu krājumus. Šajā zupā brīnišķīgi iederēsies savvaļas rīsi.
Vistas zupa Taizemes gaumē ar kariju, mango un koriandru
Bezgala aromātiska un sātīga zupa, kuras bagātīgo garšu buķeti maigāku padara kokosriekstu piens. Improvizē ar sastāvdaļām, jo zupa ir viegli pielāgojama teju katra ledusskapja saturam.
Nav universālāka un mīļāka ēdiena par vistas zupu. Katram sava versija par to, kam jābūt īstā vistas zupā, vieniem tās ir smalkās nūdeles un burkāniņi, citiem - dažādi dārzeņi, bet vēl citiem - rīsi, noteikti rīsi! Šai reizei - vistas zupas recepte ar puraviem, selerijām un, protams, rīsiem! Pārmaiņas pēc zupa top dziļā pannā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit