Pamatskolā man bija klasesbiedrs Uldis. Džeks kā džeks, foršs, bet nekas īpašs. Es savā kladē nepiemērīju viņa uzvārdu savējam, kā to darīju ar klasesbiedra Andra uzvārdu. Tiku uzaicināta uz Ulda desmito dzimšanas dienu, kur viņš viesus cienāja ar paša ceptiem burkānu cepumiem!
Atkārtoju: paša – ceptiem – burkānu – cepumiem! Tas tik bija kaut kas! Pirmkārt, puisis, kurš gatavo! Un gatavo izcili! Otrkārt, no burkāniem var uztaisīt kaut ko tik gardu! Man burkāni līdz šai dzimšanas dienai bija zupu, salātu un nereti arī pankūku (tas bija tad, kad tika spiesta sula, čagas tad iecepa pankūkās) sastāvdaļa. Taču tie cepumi! Ieraudzīju Uldi citā gaismā un domās piemērīju viņa uzvārdu. Cepumus viņš deva līdzi arī atnākušajiem draugiem un mani pavadīja uz pieturu, nesot manu somu! Viss! Man bija skaidrs, ka esmu iemīlējusies – cepumos, Uldī un situācijā!
Burkāni ir kā Uldis – it kā ierasti un pierasti, paredzami, bet, ja uz tiem paskatās radošāk, tad pārsteigumi garantēti. Patiesībā nav ēdiena, ko nevarētu pagatavot no burkāniem! Esmu baudījusi gan ķīseli, gan halvu, gan sukādes.
Burkāns vegānu virtuvē kļūst par burkānlasi, kārumnieki to iecep kēksos, kūkās un cepumos, burkās bāzēji rīvē un vāra vīriešu zaptes, šķēlē un marinē!
Šņik – šņak un saldētavā iekšā!
Ja saldētavā vieta atļauj, tad to vajag piepildīt ar maisiņiem, kas sapildīti ar ripiņās, kubiņos vai rīvētā veidā uzpildītiem burkāniem. Šādi burkāni, jo sevišķi pavasarī, būs krietni gardāki un ietaupīs laiku, gatavojot zupas un sautējumus.
Divi vienā
Apēst 5 – 6 burkānus vienā paņēmienā ir samērā darb- un laikietilpīgi, bet šie paši burkāni, izspiesti sulā, aiziet vienā paņēmienā. Tiesa, sulu spiede jāsaliek, jāizjauc, jāmazgā, bet kas gan tas ir, salīdzinot ar apziņu, ka esi savu organismu uzpildījis ar veselību?!
Pēc sulas spiešanas pāri palikušos burkāna biezumus gan nevajag steigties mest ārā vai pabarot kompostu, tie ļoti labi noder kā dažādu plāceņu, vafeļu, pankūku un cepumu pamats.
Sildoši sātīgā burkāna versija
Zupās burkāns jūtas komfortā – vienalga vai ir tur galvenais spēlētājs vai tikai līdzdalībnieks, vienalga – ripiņās un kubiņos vai sablendēts!
Starp citu, burkānu sula ir izcils buljons, kur vārīt citus dārzeņus – izteikta, intensīva garša. Burkāns labi der pārī ar ingveru un ķirbi!
Uz kārā zoba
"Burkānu gribi?"
"Nē!"
" Bet nomizotu un sagrieztu?"
"Dod šurp!"
Jā, viss atkarīgs no pasniegšanas veida! Burkāns ir izcila uzkoda, gan svaigā veidā (var grauzt tāpat var pamērcēt grēcīgi gardās mērcēs), gan pārstrādāts. Tas labi garšo arī sukādēs! Un neaizmirsīsim burkānu čipsus!
Burkānu salāti ir vieni no visātrākajiem salātiem – vajag rīvi, garšvielas un eļļu vai krējumu.
Ugunī un eļļā rūdītais
Burkāns mīl taukvielas. Droši var to konfitēt (lēni sutināt eļļā), var iemarinēt eļļā un garšvielās un likt uz grila! Tandēmā ar eļļu burkāna aromāts un garša uzplaukst pilnībā.
Sulīga našķa atslēga
Kādēļ burkāns ir tik iecienīta sastāvdaļa daudzos našķos? Iespējams, ka salduma un sulīguma pēc. Svaigs burkāns pats par sevi jau ir našķis! Ja papēta receptes, tad tādos visiem zināmos gardumos kā burkānu kūka vai kēkss burkāni patiesībā procentuāli ir pievienoti maz, bet savu darbu paveic izcili!
Nedrīkst aizmirst arī mūsu pašu kulināro lepnumu no Kurzemes – sklandrausi! Tur bez burkāniem nekā! Ja tie tiek aizstāti, tad jau tā vairs tikai tāda parafrāze par šo rausi sanāk! Sklandrausim vienaldzīgo nav – vai nu mīl vai nīst!
Ziemas krājumiem
Tātad, kad saldētava pilna, tad jāpiepilda burkas – ar vīriešu zaptēm, konserviem, salātiem. Marinēti, pasterizēti, ripiņās, rīvēti, kopā ar papriku un ķiplokiem un pilnīgā solo.
Lai kraukšķīgi, saldi un gardi!
Burkānu sulā vārīta burkānzupa
Intensīvu un bagātīgu garšu biezzupai var iegūt ne tikai ar buljona palīdzību. Dod iespēju svaigi spiestām sulām! Garšas pastiprināšanai pievieno cidoniju sīrupu. Šādi pagatavotai dārzeņu biezzupai būs cits smeķis! Atlikumus no sulu spiešanas droši iecep vafelēs, plācenīšos vai gardā kēksā.
Brūnajā cukurā karamelizēti burkāni
Piekritīsi, ka bieži vien pieaugušie mēdz būt izvēlīgi? Un, ja runa ir par ēdienu – tad vēl jo vairāk! Ir tādi, kuriem (nez kāpēc?) negaršo daudzi dārzeņi, tāpēc, mēģinot ēdienreizēs iekļaut vairāk dārzeņu, nākas bieži vien atkal un atkal izmantot vienas un tās pašas sastāvdaļas. Ja tavās mājās burkāni ir viens no "apstiprinātajiem" dārzeņiem, tad pievieno ēdienreizēm dažādību, piemēram, izmēģini karamelizētus burkānus!
Burkānu un biezpiena plācenīši
Burkānu sula ir jādzer, īpaši tagad, kad burkāni ir tik svaigi sulīgi. Bet ko darīt ar biezumiem? Iecept gardos plācenīšos! Recepti iesaka Ieva Salmane no restorāna "Spināti un sviests".
Pikantā burkānu un tomātu zupa
Tomāti un burkāni aug griezdamies – jāizmanto, lai figūrai draudzīgi un garšīgi paēstu! Recepti, iedvesmojoties no Dīna Orniša grāmatas "Sirds veselībai", pagatavojusi un iesaka Vendija Karalkina savā "Instagram" kontā.
Aromātiskais burkānu-zirnīšu sautējums krējuma mērcītē
Mūsmājās šo sautējumu gatavo bieži, kā saka – "labs aizdars". To var baudīt ar kartupeļiem vai makaroniem, vai kotletītēm. Kad parastās mērces šķiet jau izmēģinātas, burkānu-zirnīšu sautējums ir garšīga izvēle.
Piknika salāti ar kāpostiem, burkāniem un selerijām
"Meklējot piemērotu recepti dārza pasākumam pie gaļas ēdieniem, ideju aizguvām no bloga "Lindas virtuve". Var dārzeņus jau iepriekš sagatavot, uzklāt pārtikas plēvi un ielikt ledusskapī iepriekšējā vakarā. Otrā dienā tikai atliks tos sajaukt ar majonēzi vai citu mērci un likt galdā. Ļoti ērta recepte, un arī ciemiņiem salāti garšoja. Noteikti recepti izmantošu arī turpmāk," teic kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autori.
Tikai 4 sastāvdaļas: svaigu burkānu salāti ar desu un konservētu kukurūzu
Sulīgi, gardi un ātri pagatavojami salāti no tikai četrām sastāvdaļām. Īsts glābiņš reizēs, kad pie durvīm negaidīti klauvē viesi.
Sulīgie burkānu kēksiņi ar krēmsiera krēmu
Burkāni kēksiņiem piešķirs īpašu sulīgumu, bet krēmsiera krēmā sagaršosi vaniļas notis. Bauda katrā kumosā! Recepti iesaka kulinārijas portāls "Cook.me".
Aromātiska burkānmaize ar sēkliņām
"Jā, recepte ir tieši tik vienkārša! Rezultāts ir ļoti labs, maize ir gana mitra un jūtams arī burkānu saldums," ar veiksmīgo cepienu dalās "Tasty" lasītāja Līva Immermane. Viņa iesaka ļauties eksperimentiem un citā reizē burkānus aizstāt ar batāti vai ķirbi.
Burkāni ar papriku un zaļumiem armēņu gaumē bez pasterizēšanas
Šie pikantie, garšām bagātie armēņu salāti garšos pat tiem, kas ar burkāniem ir uz "jūs".
Kāpostu-burkānu un paprikas salāti maigā marinādē
Šie sulīgie, vienkāršie dārzeņu salāti rudens un ziemas mēnešos ir labs veids, kā garšīgi uzņemt vitamīnus. Pagatavo lielāku daudzumu, sapildi tos burciņās un uzglabā ledusskapī, lai turpmākās pāris nedēļas nevajadzētu lauzīt galvu par to, kādus salātus sašņikāt pusdienām vai vakariņām. Recepti iesaka Antuanete.
Gardā burkānu kūka ar krēmsiera krēmu
Kūkas biskvītā valrieksti mijas ar rozīnēm, kokosriekstu skaidiņām un kanēli, bet rīvēti burkāni gādā par nepārspējamu sulīgumu. Jau tā kārdinošo garšu buķeti papildina maigs krēmsiera krēms, kas bagātīgi ziests starp biskvīta kārtām. Recepti iesaka Jeļena Kreismane.
Īpaši veselīgs citrusu–burkānu kokteilis ar ingveru
Šis kokteilis būs ideāla vitamīnu un antioksidantu “bumba”, kas organismam palīdzēs atkopties pēc garā ziemas perioda un nodrošinās imunitāti pret pavasara vīrusiem! Smūtijā esošie citrusaugļi nodrošinās ķermeni ar C vitamīnu (C vitamīna daudzums šajā dzērienā pat nedaudz pārsniedz dienas devu).
Burkānu kēkss
Tā kā mūsu mājās ir ieviests jauns noteikums – nekādu veikalā pirkto našķu, bet vakarā pie tējas sagribējās kaut ko gardu, tad nācās sadomāt kaut ko ātri un vienkārši pagatavojamu. Manuprāt, mafini un kēksi ir vismazāk laikietilpīgie un visvairāk adaptējamie mājās pagatavojamie našķi.
Burkānu salāti ar dzērvenēm un saulespuķu sēklām
Burkāni ar saulespuķu sēklām, dzērvenēm un īpaši gardo mērcīti.
Burkānu-ābolu salāti ar kolrābjiem un mārrutkiem
Svaigai, gardai, pikantai piedevai pie otrā ēdiena der burkānu - ābolu salāti ar kolrābjiem un mārrutkiem.
Burkānu sautējums ar žāvētām plūmēm
Dārzeņu sautējuma recepti gavēņa ēdienkartes paplašināšanai iesaka "Lido" šefpavāre Ilga Joma.
Burkānu un zaļo zirnīšu sautējums
Vienkārša un sātīga ideja vakariņām - burkānu - zaļo zirnīšu sautējums.
Burkānu salāti korejiešu gaumē
Korejas burkāni - pikanti un veselīgi. Tie izceļas ar raksturīgo koreandra-ķiploku garšu salikumu un ir lieliska piedeva gaļas ēdieniem. Ja vēlies atpūsties no gaļas, Korejas burkāni piešķirs jaunas garšas kartupeļiem un rīsiem.
Burkānu un tomātu zupa ar kokosriekstu pienu
Saulaina rudens zupa, kas sildīs vēsākās dienās. Tasty.lv "Zupu konkursam" to iesūtījusi lasītāja Ilze Liepiņa. Viņas ģimenei tā ir iecienīta zupa visas aukstās sezonas garumā.
Burkānu salāti ar koriandru un laimu
Ātri pagatavojami burkānu salāti ar spirgto laimu un sakapātu koriandru. Ja salātus gribas nedaudz asākus, tiem var pievienot smalki sagrieztu čili.
Burkānu biezenis ar vistas suflē
"Burkāns un apelsīns ļoti labi sader kopā. Apelsīna aromāts samazina vēlēšanos pēc sāls pievienošanas, jo biezenis nešķiet bezgaršīgs," par savu veikumu raksta Nataša. Šī recepte piedalās Tasty.lv "Ātro vakariņu" recepšu konkursā.
Krāsnī ceptu burkānu krēmzupa ar ingveru un turku zirņiem
Karsta, krēmīga un patīkami sildoša krēmzupa no burkāniem, kurai pievienots nedaudz asais ingvers. Garšu kombinācija radīs patīkamus kontrastus – saldais mīsies ar pikanto katrā apēstajā karotē. Lai maltīti padarītu vēl patīkamāku, zupai pievieno apceptus turku zirņus, dzērveņu pusītes un sezama sēkliņas. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā blogere Brigita Dambe.
Ķirbju un burkānu krēmzupa maizes kukulītī
"Ķirbju krēmzupa ir mans top rudens ēdiens, turklāt to var gatavot tik dažādās variācijās, ka tā nekad neapnīk," par savu zupu stāsta Zane. Konkursam viņa piedāvā ļoti sātīgu (tas nav pārspīlēti teikts, jo, pēc autores vārdiem, pat zupas skeptiķi bija labi paēduši) ķirbju krēmzupu, kas pasniegta kraukšķīgā maizes kukulītī, ko pēc tam gardu muti notiesāt. Starp citu, pagatavojot šo zupiņu, nebūs arī trauki jāsmērē!
Burkānu čatnijs
Burkānu čatnijs - pikanta piedeva burciņā.
Burkānu zupa ar pupiņām
Vienkārša un ļoti garda burkānu krēmzupa, kurā iemaisītas konservētās pupiņas. Zupai svaiguma noti piešķirs svaigā citronu sula.
Cepti pikantie burkāni
Ātrs un garšīgs veids, kā veselīgos burkānus notiesāt pusdienās kopā ar kādu gaļas maltīti. Burkānu garšu izcels ne vien pievienotās garšvielas, bet arī svaigā citrona sula un pētersīļi.
Burkānu salāti ar rozīnēm, valriekstiem un ingvera mērci
Gardi burkānu salāti ar pikantu ingvera un citrusaugļu mērci. Salātos paslēpušās rozīnes un valrieksti, taču tās var aizvietot ar svaiga ābola gabaliņiem, bet valriekstu vietā izmantot jebkurus citus riekstus.