Ja tiktu rīkotas sacīkstes par dārza augli un izcilnieku, kur finālisti būtu divi – ābols un bumbieris, kurš būtu uzvarētājs? Saprotams, ka šie abi ir nopietni smagsvari, katram ir sava sava stiprā puse, kas pretiniekam savukārt vājāka.
Ja svaru kausos liek izturību un uzglabāšanas iespējas, tad ābols iekabina bumbierim. Jā, ir ziemas bumbieri, kas labi glabājas, bet āboli tomēr labāk. Salduma disciplīnā, kā arī izturībā pret sabrūnēšanu pēc mizošanas uzvar bumbieri. Ābols par mizas noņemšanu ātri apskaišas un kļūst brūns, bet bumbieris to visu tver vieglāk. Krāsas ziņā spilgtāki ir āboli, bet bumbieri paņem ar savām niansētām pasteļkrāsām. Brīdī, kad nonākam virtuves disciplīnā, rezultāts ir neizšķirts – visu, kas pa spēkam ābolam, spēj arī bumbieris. Ar ābolu līdzdalību gatavotais ir ņiprāks, ar bumbieriem – maigāks.
Stop! Tomēr neliels pārsvars bumbierim ir – tas, atšķirībā no sava sulīgā radinieka, labi jūtas dažādās siera un gaļas platēs, kur ābols tomēr ir rets viesis.
Ko tad gatavot no bumbieriem? Patiesībā jebkuru receptē minētu ābolu var un drīkst aizstāt ar bumbieri, iegūstot jaunu recepti. Taču ir receptes, kur bumbieris izceļas visā savā maigajā krāšņumā.
Maigais uzkodu karalis
Plāna, sulīga, vasaras un rudens saules piesūcināta bumbiera šķēlīte salātos ir kā flautas solo skaņdarbā. Tu, cilvēk, ēd salātus un te – kaut kas tik maigs, kas kopējo garšu papildina izcili! Pateicoties savai maigajai dabai, bumbieris sadzīvo ar raksturā nikniem sieriem, sevišķi ar tiem, kam pelējums. Taču ar vienlīdz labām sekmēm tas sader arī ar maigiem svaigajiem sieriem. Var bumbieri likt uz uzkodu plates, plānās šķēlītēs uzgriezt uz grauzdiņa, ieģērbt prušuto mētelītī un var arī sapildīt ar sieru, garšaugiem un – cepeškrāsnī iekšā. Sātīga uzkoda gatava! Ar tādiem pašiem panākumiem var gatavot arī siltās uzkodas – bumbierim izgriež serdi, sapilda ar medu, riekstiem vai žāvētiem augļiem un – atkal krāsnī iekšā. Var arī nepildīt, var vienkārši izcept vai uzgrilēt un mieloties, papildinot ar saldējumu.
Ar zupām uz "tu"
Bumbieris ir atvērts arī dažādiem zupu piedāvājumiem. Viņš ir gatavs būt par zupas pamatu, laipni sevī uzņemot siera un riekstu laivas vai arī pats kļūst par laivu, piemēram biešu krēmzupā, kopā ar zilo sieru.
Iereibušais skaistulis
Sarkanvīnā sutināti bumbieri, iespējams, ir visbiežāk uzņemtā bumbieru recepšu fotogrāfija, jo skaisti izskatās. Cēli izskatās! Gardi izskatās! Vēl blakus saldējumu vai kādu krēmu un bilde sauktin sauc: "Apēd mani, sniegšu baudījumu!" Pati sautēšana vīnā arī nemaz nav tik sarežģīta, kā sākumā šķiet. Un neba sarkanvīnā vien var sautēt – var to darīt saldā desertvīnā vai pat brendijā. Ar vienlīdz labiem panākumiem sautēšanu var izveikt arī vienkāršā sīrupā un iegūt gan tumši lillā (upenes), gan oranžus (smiltsērkšķi) bumbierus.
Kēksu daiļlēcējs
Saprotama lieta, ka bumbieris iederas arī dažādos kēksos, kēksiņos, smalkmaizītēs un kliņģeros. Bumbieri, starp citu, droši var ielecināt dažādos kēksos un kūkās veselu – viņš prot labi uzvesties arī nesagriezts, lai pasniegšanas brīdī saņemtu uzslavas: "O! Cik labi izskatās! Mmm, kā smaržo! Un tiešām vesels izcepies?"
Uz pusēm ar ābolu
Plātsmaizes, tartes, klafuti un krambli ir našķi, kas pa spēkam kā ābolam, tā bumbierim, vēl vairāk – tos var abus likt kopā. Ar drumstalām vai bez, mandeļu skaidiņām un kanēļa piedevu – tā garšo un smaržo rudens!
Putras sabiedrotais
Tie, kas ir "putru cilvēki", jau zina, ka putra ir lieliska platforma, kur izcelties dažādām garšām. Taču tie, kas putras neēd, varētu izdarīt izņēmumu, lai nobaudītu to kopā ar kādu no bumbiera agregātstāvokļiem – derēs gan ripiņās sagriezts svaigs bumbieris, gan sviestā un medū pasutinātas daiviņas, gan kāds bumbieru ievārījums.
Saldas atmiņas ziemai
Ņemot vērā, ka bumbieri nav tik uzglabāšanas izturīgi kā āboli, tos vajag sastrādāt ievārījumos, biezeņos, čatnijos un kompotos un tad ziemas spelgoni, baudot no burkas maigo saldumu, gaidīt bumbierziedu laiku.
'Kabatiņas' ar bumbieru un cidoniju pildījumu
Ierasts, ka "kabatiņas" tiek pildītas ar biezpienu vai gaļu, bet tās var pildīt arī ar rudens veltēm – āboliem un cidonijām. Recepti iesaka Ilze Eglīte, kura ar šo našķi startē "Tasty" recepšu konkursā.
Bumbieri sarkanvīnā ar putukrējumu
Sarkanvīnā vārīti bumbieri ir deserts ar izteiktu Ziemassvētku garšu. Kārumu var pagatavot iepriekšējā dienā pirms svētku mielasta un glabāt ledusskapī. Labi garšo kopā ar vaniļas saldējumu vai putukrējumu. Vēl izteiktākai Ziemassvētku noskaņai var papildināt ar piparkūku krēmu!
Bumbieru un kakao krēma pīrāgs
Pārsteidz un iepriecini ģimeni svētkos ar gardu saldo pīrāgu, kas pildīts ar bumbieriem un kakao krēmu.
Kūpināta laša salāti ar augļiem un sarkanajiem ikriem
Neparastie kūpināta laša salāti ar augļiem un sarkanajiem ikriem.
Avokado un bumbieru kūka
Lieliska alternatīva treknajai, tomēr ne pārāk veselīgajai siera kūkai!
Saldais divu sieru sacepums ar bumbieriem
Gatavojoties pavasara sirsnīgākiem svētkiem – Māmiņu dienai, veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis aicina mammu svētkos pārsteigt ar pašu gatavotu, gardu kūku, piemēram, šo sieru sacepumu. Tas ne tikai būs īpašs pārsteigums mammai, bet arī patīkams našķis ikvienam svētku viesim.
Siera salāti ar bumbieriem un papriku
Gardie bumbieru - siera salāti ar tomātu un papriku.
Ātrā bumbieru kūka
Ātrā bumbieru kūka ar kakao un riekstiem.
Ātrā kefīra mīklas bumbieru plātsmaize
Bumbieru plātsmaize, kuru var pagatavot 40 minūtēs.
Lapu salāti ar bumbieri, valriekstiem un zilo sieru
Lapu salātos ar bumbieri, valriekstiem un zilo sieru ne vien apvienojas lieliskas garšas, tie ir tik krāšņi, ka ar savu klātbūtni rotās jebkuru galda klājumu.
Krāsnī cepti bumbieri, āboli un avenes ar drumstalu cepurīti
Viegla un garda recepte, kas ideāli piestāv sniegotajām kupenām aiz loga – karstie "pīrāga" bumbieri, āboli un avenes sasildīs ēdāju. Lieliski tiem, kuriem patīk eksperimentēt ar augļu un ogu pildījumiem, pa virsu uzliekot bērnības ābolkūkas drumstalas.
Šokolādes kūka ar bumbieriem
Krēmīga, bagāta, grēcīgi salda šokolādes kūka, kuras pagatavošanai izmanto šokolādes lazdu krēmu, piemēram, Nutella vai kādu citu līdzīgu. Bumbieri līdzsvaro šokolādes saldumu, turklāt tie izskatās ļoti apetelīgi un atraktīvi. Piemērotākie būs apaļās formas bumbieri.
Bumbieru smūtijs ar ingveru un zīdkoka ogām
Kā iesaka veselīgā dzīvesveida piekritējas no bloga Keepitsimpleandfit.com, smūtijs ir ne tikai ļoti garšīgs dzēriens, bet arī lielisks veids kā parūpēties par savu imunitāti un cīnīties pret nogurumu! Sastāvā esošais ingvers ir vērtīgs vitamīnu, minerālvielu un aminoskābju avots. Saldās un avenēm līdzīgās zīdkoka ogas samazina nogurumu un nespēku, jo ir dabisks dzelzs un kalcija avots. Baudi to pēc rīta skrējiena vai kopā ar draugiem nesteidzīgā maltītē!
Bumbieru, rukolas un zilā siera salāti
Kaut kas citādāks tavai ēdienkartei – medū apcepti bumbieri, kas pasniegti kopā ar gardajiem rukolas salātiem. Tam visam klāt lieliski iekļaujas arī kraukšķīgie ciedru rieksti un pikantais zilais siers. Vieglai pēcpusdienas maltītei!
Grilēta kazas siera un bumbieru salāti ar valriekstiem
Kā zināms, sieri izcili sader ar dažādiem augļiem, tā ir daudzu iecienīta kombinācija desertiem un uzkodām. Bet tikpat labi šo savienību var izmantot arī salātos kā, piemēram, šajā receptē.
Kūpinātas vistas salāti ar spinātiem, bumbieri un zilo sieru
Kūpinātas vistas salāti ar spinātiem, bumbieri un zilo sieru – īstam garšu baudījumam.
Zaļie ziemas salāti ar granātāboliem un saldskābo mērci
Spinātu lapiņas, paprika, avokado, āboli un granātāboli – garšīgu salātu pamats. Ja vēl papildināti ar kraukšķīgiem riekstiem un saldeni skābenu mērcīti, tie būs patiesi izdevušies. Recepti piedāvā uztura speciāliste un pavāre Jevgēnija Jansone.
Bumbieru salāti ar fetas sieru, tomātiem un olīvām
Ziemā veikalos pieejami īpaši sulīgi un saldi bumbieri, kas piemēroti ne tikai kūkām un apēšanai svaigā veidā. Izmēģini tos sakombinēt ar krēmīgu sieru, spirgtiem tomātiem un kreptīgiem sīpolu gredzeniem.
Krostini ar bumbieri, zilo sieru un prošuto šķiņķi
Prošuto šķiņkis labi sader ne vien ar meloni, bet lieliski papildina arī bumbiera maigo aromātu. Iesakām šo savienību izbaudīt uz grauzdētas bagetes šķēles, turklāt kombinācijā ar zilo sieru.
Bumbieru-kazas siera salāti ar spinātiem
Vasarīgi svaigu un ātri pagatavojamu salātu recepti piedāvā uztura speciāliste un pavāre Jevgēnija Jansone kopā ar veikalu tīklu "Elvi".
Bumbieru šarlote bez piena produktiem
Veselības labad izslēdzot no ēdienkartes piena produktus, nebūt nav jāatsakās no našķēšanās ar kūkām un plātsmaizēm. Sulīgā bumbieru šarlote ir tam garšīgs pierādījums. Recepti iesaka mūsu lasītāja Eva Brauna.
Kārtainās mīklas tarte ar sīrupā karsētiem bumbieriem un marcipāna krēmu
Ja saldētavā aizķērusies paciņa kārtainās mīklas, pārsteidz mājiniekus vai negaidīti ciemos pieteikušos draugus, pagatavojot restorāna ēdienkartes cienīgu desertu – kārtainās mīklas tarti ar sīrupā karsētiem bumbieriem un maigu marcipāna krēmu.
Ābolu, bumbieru un dzērveņu kēkss
Dzērvenes satur tanīnus, tādēļ spēj pasargāt cilvēka organismu no infekcijām. Šo ogu sastāvā ir ne mazums citu veselības stiprināšanai vērtīgu vielu un vitamīnu. "Rimi" gardēdis Normunds Baranovskis iesaka garda ābolu, bumbieru un dzērveņu kēksa recepti, ko izmēģināt šoruden.
Kefīra vafeles ar karamelizētiem bumbieriem
Vafeles ir viens no tiem kārumiem, kas no galda pazūd vienā acumirklī! Ja vēl pārlietas ar iebiezināto pienu vai šokolādes mērci, papildinātas ar ogām vai saldējuma bumbu... tad vispār mēli var norīt! Vafeļu recepti iesaka kulinārā bloga saimniece Una no "Virtuvē ar Unu".
Auzu pārslu putra ar karamelizētiem bumbieriem, avenēm un lazdu riekstu karameli
Putrai nav jābūt garlaicīgai! Lai iedvesmotu tevi dažādot veselīgas brokastu maltītes, kulinārijas bloga "Upene.lv" autore Annija Mihelsone un "Dobeles dzirnavnieks" iesaka recepti ātri pagatavojamai auzu pārslu putrai – ar karamelizētiem bumbieriem, avenēm un lazdu riekstu karameli
Ātrā drumstalkūka ar bumbieriem, medu un mandelēm
Kad ābolkūkas apnikušas, iepriecini garšas kārpiņas, laiks likt lietā aromātiskos bumbierus! Pavisam vienkārši pagatavojamas bumbieru drumstalkūkas recepti iesaka kulinārijas blogere Betija Kalēja.
Cukuroti bumbieri ar vafelēm un karameļu mērci
Tas, ka vīriešiem mīlestība iet caur vēderu, ir neapstrīdams fakts, turklāt daudzi stiprā dzimuma pārstāvji ir īsteni saldummīļi. Ņem to vērā un pārsteidz kādu īpašu vīrieti Tēva dienā, pagatavojot šo vienkāršo un gardo desertu, kur vafeļu kraukšķīgums mijas ar bumbieru sulīgumu.
Žāvētu augļu, bumbieru un sarkanvīna tarte svētkiem
Bagātīga žāvētu augļu, saldētu ogu un bumbieru karstvīna tarte svētku galdam. To var pasniegt uzreiz, pildījumu necepot, vai uzsildīt pirms piedāvāšanas viesiem.
Bumbieru un riekstu ievārījums
Īpaši gardais bumbieru un riekstu ievārījums. Izteiksmīgākai garšai pievieno mazliet rumu un vaniļu.
Bumbieru ievārījums ar safrānu un čili
Bumbieru ievārījums ar safrānu un čili ļoti labi garšo kopā ar sieru vai grauzdiņu.
Šokolādes 'Pavlova' ar medū ceptiem bumbieriem
Recepte, ar kuras palīdzību pagatavotā 'Pavlova' būs skaista un atgādinās marmora gabaliņu. Bet šokolādes garša, kuru kūkai piešķir kakao, patīkami kontrastēs ar medū apceptajiem bumbieriem.