pīlādžu zapte
Foto: Shutterstock
Ne tikai vasara, bet arī rudens ir ogu laiks. Ķiršus un plūmes nomaina krietni sīkākas un ņiprākas ogas – rudās pīlādžogas un smiltsērkšķi, un tumšās aronijas, un melnām pērlītēm līdzīgās plūškoka ogas. Ko ar šo rudens bagātību iesākt?

Visām rudens ogām ir vienojošais elements – tās ir stipri skābas un, atšķirībā no saldiem ķiršiem, ko gribas mest mutē vienu ogu pēc otras, pīlādžogu vai smiltsērkšķi tāpat vien našķu vietā neēdīs. Taču zari lūzt no ogu bagātības un, lai ogas nepārvērstos par kompostu, vērts padomāt par pārstrādi.

Visvienkāršākais veids visām rudens ogām ir iztvaicēt sulā. Ko tālāk? Saldēt, pasterizēt, vārīt sīrupā – to katrs pēc iespējām un lustes. Ogas būs izcilas kā ziemas krājumiem, tā tūlītējai apēšanai – kūkās, cepumos, mafinos, ķīseļos, mērcēs... Faktiski rudens vējos rūdītās ogas gatavas visam! Un gatavas arī pārsteigt!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!