Kas ir pirmais, ko iedomājies, izdzirdot vārdu "putra"? Lielu katlu ar pakšķošu miežu biezputru? Bērnudārza brokastis ar obligāto auzu pārslu putru? Varbūt tava putra ir omes vārītā mannas putra ar sviesta actiņu? Manā ēdienkartē ir putras un biezputras. Pirmās brokastīm, otrās dūšas piesiešanai pusdienās vai vakariņās.
Putras brokastīs es ēdu tajā posmā, kad mājās ir mazi bērni. Mazi, tas nozīmē līdz ģimnāzijai, jo tieši tik ilgi es putru no rīta vārīju savam lielajam dēlam. Parasti tā bija dažādu pārslu putra, kas papildināta ar zapti, līdz jaunietis izteica vēlmi, ka varētu klāt kaut ko stingrāku, tad vārīju cīsiņus vai sacepu bekonu. Mazajam brālim putra garšo tikai no auzu pārslām un tikai ar kanēli un ievārījumu. Savukārt māsa nesmādē nevienu putru.
Vissarežģītākā putra, ko esmu vārījusi un laikam tik drīz nevārīšu, ir karaliskā Gurjeva putra. Tā ir putra, kas 1. Pasaules izstādē Parīzē tika prezentēta Krievijas paviljonā, saņemot nedalītu sajūsmu. Šai putrai bija jāvāra saldais krējums un jāsmeļ nost plēvītes, kas ir svarīga putras sastāvdaļa, pareizā biezumā jāizvāra manna putra un jābagātina ar sviestu un olām, tad vēl žāvētie augļi un rieksti, bet noslēgumā – gatavošana cepeškrāsnī! Rezultāts – gards un sātīgs, bet vai tā vērts, lai pavadītu pusdienu virtuvē? Diez vai! Putrai tomēr jābūt vienkārši pagatavojamai!
10. oktobrī pasaulē atzīmē Putras dienu! Ja gribas to svinēt, bet galīgi nekārojas rīta putras, tad var šo dienu atzīmēt ar kādu sātīgu pusdienu putru.
Putru putra no Itālijas un to līdzinieki
Lūk, viena putra no Itālijas, kas "izsitusies" līdz restorānu līmenim! Rīsu putra ar saldo krējumu un sieru neskan diez ko cēli, bet ja nosauc to par risoto? Ohoho! Tā šī itāļu putra paliek uzreiz iekārojamāka! Putra kā putra, bet sautēta ar šļuku vīna, varbūt tāpēc tik kārdinoša, jo reibinoša?
Latviešu pavāriem ilgi nav jādomā – rīsu vietā latviskās grūbas un gruboto gatavs! Patiesībā rīsus var aizstāt ar jebkuriem citiem graudaugiem un pēc risoto receptes pagatavot tā līdziniekus.
Nacionālā biezputra
Izvārīti, sastampāti kartupeļu, bagātināti ar pienu, krējumu un sviestu ir godam pelnījuši vietu putras plejādē! Kāds to sauks par pirē vai biezeni, cits par stampātiem tupeņiem, taču termins "kartupeļu biezputra" ir tikpat ierasts, cik gards! Un, ja jāatzīmē Putras diena ar putru, kādēļ, lai tā nebūtu kartupeļu biezputra? Vēlams ar kotlešu ordeni un brūnās mērces apmetni!
Tāpat nevajadzētu aizmirst tādu biezputru smagsvaru kā šķeltos zirņus! Tie neliks vilties, gluži tāpat kā kartupeļi!
Gandrīz putra
Kas tad īsti ir plovs? Galvenā sastāvdaļa – rīsi – liecina, ka tā varētu būt putra, bet to konsistence, kur katrs graudiņš dzīvo savu neatkarīgu dzīvi, tomēr liek domāt, ka putra tā nav. Ja plovs ir nepieciešams Putras dienas atzīmēšanai, tad to droši var nodēvēt par nesalipušo putru un baudīt no sirds!
Lai liels katls un laba apetīte, jo putrās ir spēks!
Iereibusī itāļu biezputra – risoto
Vienkāršs un sātīgs. Tāds ir itāļu risoto. Šo recepti vērts ieviest savā ēdienkartē – gan remdēs izsalkumu, gan būsiet gastronomiski paceļojuši.
Foto recepte soli pa solim: krēmīgs sēņu risoto ar maigu trifeļu noti
"Gemoss" šefpavāre Ina Poliščenko "Tasty" gatavo sēņu risoto, kuram īpaši izsmalcinātu garšas noti un aromātu dod trifeļu pasta un trifeļu miziņas pulveris. Vajag pavisam nelielu trifeļu pieskārienu, lai krēmīgs, sulīgs un garšīgs mājās gatavots risoto kļūtu par izcila restorāna cienīgu ēdienu, ko baudīt klusā laimē, izgaršojot līdz beidzamajam rīsu graudiņam.
Krēmīgais gaileņu risoto
Kamēr dažviet sēņotāji nāk ārā no meža ar pilniem groziem baraviku, ne vienam vien nākas samierināties ar karstās vasaras sauso atlikumu – pāris saujām gaileņu. Lai defektu pārvērstu efektā, izmanto šo guvumu, lai pagatavotu krēmīgu gaileņu risoto.
Pērļu grūbu risoto jeb gruboto ar bietēm un mocarellas bumbiņām
Kad dabā krāsas ir devušās ziemas miegā, tās ikdienā jāienes caur košu apģērbu un ēdienu. Siltais grūbu paēdiens piesies dūšu, tā spilgtā krāsa pamielos acis, bet baltās siera bumbiņas īpaši patiks bērniem.
Gaileņu un baraviku risoto
Latvijas pirmā Vegānfestivāla gaidās, kas norisināsies jau šī gada 26.augustā K.K. fon Stricka villā, Madara un Toms no "Leaving Big" piedāvā pagatavot vegānisku risoto versiju ar pašmāju gailenēm un baravikām.
Risoto ar tītara gaļu un ceptiem kastaņiem
Neparastām garšām pilns risoto, ko var pagatavot uzreiz pēc svētkiem – no pāri palikušā tītara cepeša un neapēstajiem ceptajiem kastaņiem. Ja mājās pēc svētkiem palicis vien tītars, bez kastaņiem vari arī iztikt.
Pērļu grūbu risoto jeb gruboto ar bietēm un bumbieriem
"Pērļu grūbas un arī parastās grūbas esmu iemācījusi ēst savējiem visdažādākajos veidos. Vispazīstamākā recepte ir pienā vārītas grūbas, kam beigās tiek pievienoti sīpoli ar kūpinātu gaļu," raksta Nataša Rogova savā Tasty.lv "Ātro vakariņu" konkursa pieteikumā. Nataša piedāvā ļoti interesantu pērļu gruboto variāciju.
Saulainais risoto ar safrānu
Pavasaris un košums vienā šķīvī – risoto ar baltvīnu un šķipsniņu aromātiskā safrāna. Šī maltīte būs lielisks veids, kā kulināri iepazīties ar vērtīgo garšvielu. Recepti piedāvā "Rimi" šefpavārs Normunds Baranovskis.
Risoto ar sēnēm un bekonu
Sātīga pusdienu vai vakariņu maltīte diviem – risoto ar mīksti kraukšķīgiem rīsiem, mazliet bekona un sēnēm. Nedaudz asumiņa un aromāta maltītei piešķirs svaigi malti melnie pipari.
'Gruboto' ar pesto, parmezānu un saulē kaltētiem tomātiem
Latvisko grūbu glaunāka variācija, kas būs lieliska piedeva jebkuram svētku cepetim. Ņem vērā - jo ilgāk gruboto ievilksies, jo irdenāks tas būs. Turklāt tas lieliski garšos arī nākamajā dienā, kad varēsi pasniegt bagātīgo gruboto kā piedevu viegliem, atsvaidzinošiem zaļajiem salātiem. Recepti Tasty.lv iesūtījusi Agnese, kura piedalās Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursā.
Rīsu putra ar karamelizētiem apelsīniem
Garda, ar citrusaugļu smaržu un garšu bagāta rīsu maltīte. Šī rīsu putra būs lielisks brokastu ēdiens vai deserts svinīgām reizēm. Apelsīnus receptē ziemas sezonā var aizvietot ar mandarīniem.
Risoto plācenīši ar diviem sieriem
Gardi rīsu plācenīši, kurus var pagatavot no "pārpalikumu" risoto. "Kotletēs" paslēpušies divi sieri, pētersīļi un citi gardumi. Maltīte būs lieliska pusdienām vai vieglām vakariņām.
Biešu risoto ar mārrutkiem
Iespējams, nedaudz neparasta risoto versija, tomēr galvojam - ļoti garšīgi, turklāt - figūrai draudzīgi!
Gruboto - grūbu 'risoto'
Grūbu risoto jau sen gribēju izmēģināt, taču nekad līdz tam netiku. Kādurīt beidzot cēlos ar skaidru domu, ka ir īstā diena, kad to gatavot! Izpētīju receptes internetā un nolēmu, ehh... gatavošu pēc "čujs ņuhs un poņa" principa. Galarezultāts sanāca sātīgs un gards. Jaunākais bērns noēda 3 (!!!) porcijas. Kur tas mazajā puncītī sarūmējās, to nevaicājiet!
Krēmīgs citronu risoto
Šis krēmīgais citronu risoto pilnīgi noteikti ir izmēģināšanas vērts. Tā samtainā konsistence patīkami harmonē ar citrona spirdzinošo raksturu, radot ēdienu, kurš piestāvēs gan ģimeniskām vakariņām, gan gardēžu maltītei.
Krēmīga kartupeļu biezputra ar spinātiem un grauzdētiem riekstiem
Ikdienišķā kartupeļu biezputra kļūs par restorāna cienīgu ēdienu, ja pievienosi tai olu dzeltenumus, kādu sauju spinātu un grauzdētos, kraukšķīgos riekstu gabaliņus.
Kartupeļu biezenis ar timiānu un kraukšķīgiem brokoļu gabaliņiem
Kaut šķiet, ka kartupeļu biezenis ir pavisam ikdienišķs ēdiens, papildinot to ar koši zaļiem un kraukšķīgiem blanšētu brokoļu gabaliņiem un sauju koši sārtu dzērveņu, krēmīgā putra būs izcila piedeva svētku cepetim.
Kartupeļu biezputra ar zaļumiem un sieru
Lai izdotos izcila kartupeļu biezputra, klasiskajā variantā svarīgi kārtīgi izmīcīt, pievienot sviestu, pienu un muskatriekstu. Piedāvājam papildināt tik ierasto garšu ar rīvētu cieto sieru – biezputra, varbūt nebūs tik gaisīga, kā ierasts, taču siers piešķirs ļoti izteiksmīgu noti, ko gribēsi baudīt vēl un vēl.
Kartupeļu biezputra ar zaļumiem
Reizēm viss garšīgais ir patiesi vienkāršs – atliek vien pagatavot kartupeļu biezputru un sātīga maltīte gatava. Pamēģini samīcītajos kartupeļos iemaisīt siltas paniņas, tās biezputru padarīs kreptīgāku.
Griķu biezputra ar vistas fileju un dārzeņiem
Garda un krēmīga griķu biezputra ar maigajiem vistas filejas gabaliņiem un dārzeņiem. Aromātisks un vienkāršs vakariņu ēdiens, kas turklāt būs gatavs vienā mirklī.
Klasiska šķelto zirņu biezputra ar žāvētas gaļas mērci
Šķelto zirņu biezputras pagatavošana sākotnēji būs diezgan ilgs process, jo paies pāris stundas, kad zirņi uzbriedīs, bet gala rezultāts būs tā vērts – katlā kūpēs ļoti sātīgs un gards ēdiens, kas spēs remdēt izsalkušos vēderus vienā mirklī.
Kolkanons jeb sātīga kartupeļu biezputra 'īru modē'
Vai maz ir kāds, kuram negaršo kartupeļu biezputra? Bet, ja vēl tā tiek dāsni aizdarīta ar maigu saldo krējumu, sviestu, zeltainām bekona šķēlītēm un kraukšķīgiem kāpostu gabaliņiem kā to iecienījuši darīt īri, tad rezultāts ir tik zīdaini krēmīgs un grēcīgi gards, ka no tā gluži vienkārši nav iespējams atteikties. Dietologiem neatliks nekas cits, kā bezpalīdzībā nolaist rokas un saldsērīgi nopūsties, jo šis ir rudenīgi drūmām dienām nevainojami piemērots paēdiens.
Gardā prosas biezputra ar medu un sviestu
Prosas biezputra veselīgām brokastīm vai launagam. Karsto putru pasniedz ar aukstu sviestiņu vai saldenu medu.
Zirņu biezputra ar apceptu bekonu
Zirņu biezputra bija viens no galvenajiem ēdieniem viduslaikos. Smalkos namos, to vārot, tika pievienotas dārgas un aromātiskas garšvielas: safrāns, kanēlis, muskatrieksts, ingvers un melnie pipari, tās visas samaisot kopā ar cukuru. Šādu maisījumu izmantoja gan gaļas ēdieniem, gan dārzeņiem, gan desertiem. Šoreiz cukurs pievienots biezputrai vārīšanas procesā, bet garšvielas tiek pārkaisītas, biezputru pasniedzot.
Klasiskā kukurūzas biezputra - polenta
Polenta ar gardu garšvielu sviesta piedevu.
Sildošais ziemas plovs
Šis ir garšām un smaržām bagāts un ļoti sildošs ēdiens. Jo vairāk garšvielu, jo plovs būs sildošāks un piedos dzīvei mazliet asumiņa. Recepti iesaka Ieva Berga.
Ātrais plovs ar atkaulotiem vistu šķiņķīšiem
Plovs no atkaulotiem vistu šķiņķīšiem bez ādas - ātri pagatavojams, sātīgs un varen gards.
Cūkgaļas plovs
Vienkārši pagatavojams cūkgaļas plovs.
Plovs - visbagātīgākais un īstākais
Plovs - visbagātīgākais un īstākais vislabāk garšos pasniedzot ar balto redīsu, rutku vai tomātu salātiem.
Azerbaidžāņu plovs ar govurmu vai sebzi mērci
Šis nav parasts plovs, pie kāda mēs visi esam pieraduši. Šo plovu gatavo citādāk. Vispirms īpaši sagatavo rīsus, bet pēc tam - pārējās ēdiena sastāvdaļas, kas ir kā piedeva ēdiena karalim - plovam. Kā gatavot īstu azerbaidžāņu plovu, "Tasty.lv" stāsta restorāna "Baku" šefpavārs Čeļabi Pašajevs.
Saldkrējuma līdaka ar puraviem. Talcinieki būs sajūsmā
Malkas talkas, kartupeļu talkas, ābolu talkas – ja tev ir dārzs, lauks un krāsnis, tad tas visticamāk ir tavas aktualitātes. Tāpat kā pabarot talciniekus. Līdaka ir labs variants, kā pateikt paldies!