Zelta oga un indiāņu ābols, ķirbim dažādos laikos piedēvēja dažādus titulus! Par indiāņu ābolu to dēvēja eiropieši, kad pasaules apceļotājs Kolumbs to atgādāja uz Veco kontinentu. Ar šo milzu ogu varēja pabarot ne tikai visu ģimeni, arheoloģiskie izrakumi liecina, ka tā mizas tikušas izmantotas arī kā protezēšanas līdzeklis. Indiāņi ķirbjus izkaltēja saulē un gatavoja no tiem traukus, mūzikas instrumentus un pat plostus! Haiti salā ķirbis bija valūta, bet Ķīnā ķirbju sula tika servēta tikai īpašiem imperatora viesiem! Vārdu sakot, ķirbis ir karaļu karalis!
Lai arī mūsu platuma grādos ķirbja godināšana un grebšana nav sasniegusi tik gigantiskus apmērus kā Amerikā, arī mēs nedaudz ar to niekojamies. Protams, mums nav fermu, kur braukt izmeklēt grebšanas ķirbjus. "Delfi" foto redaktors Kārlis Dambrāns, ciemojoties Amerikā, tādā ķirbju izvēlē piedalījās. Par viņa piedzīvoto Halovīna priekšvakarā var lasīt šeit.
Taču ķirbji pie mums aug un, ja mājās ir bērni, tad viņi, visticamāk, arī izdīc izgrebt kādu ķirbi. Taupīgajam latvietim, izdzirdot šādu vēlmi, iespējams, raustās plakstiņš un atmiņā nāk omes teiktais: “Ar ēdienu nespēlējas!” Taču nav jāspēlējas! Ir jāizmanto no sēklas līdz pat mizai! Pelnrušķītes kariete ir apēdama un izmantojama līdz pēdējai stīdziņai!
Seriālu vakariem un smukumam
Stop! Nemet ārā sēklas un to ķēpīgo masu ap tām. Sēklas izkaltē, apgrauzdē un iegūsi labu labo uzkodu pie seriāla, un veselīgāka arī! Savukārt tas ķepīgais un staipīgais jāsablendē un jāliek uz sejas kā maska, jo seja taču arī jāpabaro!
Universālais biezenis
Izgrebtais mīkstums, vēlāk arī pāri palikusī ķirbju "gaļa" ar visu mizu jāliek cepeškrāsnī – vienkārši uz cepamās plāts un jācep, līdz mīksts. Masai ļauj atdzist, to sablendē un tālāk jau sākas neskaitāmi gardas iespējas – kūkas, pīrāgi, biezzupas, biezeņi un vēl, un vēl. Sablendēto biezeni, ja ķirbis bijis vareni liels, vajag sadalīt pa porcijām un sasaldēt. Pēcāk varēs vilkt ārā un izvēlēties, ko gatavot.
Spiežam, vārām, dzeram un saldējam!
Arī ķirbju sula savā pielietojumā daudz neatšķiras no biezeņa. Tikpat universāla un daudzveidīga! Var dzert svaigu, var pašķaidīt ar ābolu, burkānu vai kādu citu sulu, var parasto kafiju pārvērst pat ķirbju lati, var savārīt sīrupu, var pagatavot kokteiļus un smūtiju. Ja nevar visu patērēt – saldētavā iekšā un visu augšminēto atkārtot, kad luste un gribēšana!
Starp citu, ķirbju sula ir izcila zupas vārīšanai – nevāri dārzeņus ūdenī, bet ķirbju sulā! Pilnasinīga un intensīva garša!
Kaltējam un samaļam!
Brīdī, kad Helovīns pagājis, neļauj ķirbim sapūt! "Nokauj" līdz beigām! Izgriez bojātās vietas, sagriez šķēlēs, izkaltē un samal miltos! Miltus pievieno, cepot kūkas un cepumus, rīta jogurtam, putrai, izmanto kā mērču iebiezināmo materiālu vai izmanto rīvmaizes vietā panējot!
Cepam, vāram, sautējam!
Saprotama lieta, ka ķirbi var pārstrādāt pusdienās un vakariņās. Derēs kā zupas, tā sautējumi, cepti ķirbji, svaigi rīvēti, kūkas un cepumos, putrās un pankūkās. Rau, “Tasty.lv” ir atlasījis lērumu recepšu, ko izmēģināt. Starp tām savu atradīs pat tie, kuri saka, ka ķirbi neēd!
Lai labi garšo!
Ātri pagatavojami siltie salāti ar riekstu ķirbi
Brīdī, kad no dārziem un veikalu plauktiem uz virtuvēm sāk velties omulīgi apaļie ķirbji, katra pavāra svēts pienākums ir pagatavot vismaz vienu ķirbju ēdienu! Tādēļ pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar "Elvi" iesaka rudenīgus siltos salātus ar ķirbi, kas noteikti jāpagatavo šoruden.
'Pedro skūpsta Annu'. Trīs versijas par eksotisko ievārījumu
Katrs ievārījums kļūst par pāris procentiem gardāks, ja to personalizē un uzdāvina. Lūk, eksotisku augļu satikšanās ar vietējiem labumiem un top "Pedro skūpsta Annu". Ziemassvētki var nākt kaut rīt, jo dāvanas savārītas!
Zanes kanēļmaizītes ar krēmsiera glazūru un rudenīgu noslēpumu
Kad jaunā kūku entuziaste Kate, tobrīd divpadsmitgadniece, pērn pēc mazo kūku meistaru nometnes mammai sacīja, ka ceps kanēļmaizītes, viņa brīnījās – saldētavā taču vairs nav kārtainās mīklas! "Nē, mamma, es mīklu gatavošu pati, tu tikai raugu nopērc, lūdzu! Es žurnālā atradu labu recepti!" attrauca meita.
Viltotie ananasi
Ķirbis, kas garšo kā ananass? Jā! Tikai jāveic nelieli priekšdarbi – jāsapāro ar cidonijām, jāpiemet kāda krustnagliņa, jāieburko un jānopastarizē. Atliek tik celt galdā un lielīgi paziņot, ka dārzā šogad laba ananasu raža.
Trejkrāsu humoss
Austrumos dzimusī zirņu pastēte ir lieliska ēdmaņa – tā dod sātu, to vienlīdz augstu novērtē kā veģetārieši, tā visēdāji. Tā ir viegli pagatavojama un budžetā neiecērt dziļu un sāpīgu robu.
Sulīgs un pufīgs ābolu-ķirbju kēkss ar kļavu sīrupu
Ja krājumos vēl aizķēries ķirbis, tas mudina radošumu iedarbināt ar divtik lielu jaudu. To var pārstrādāt ne tikai zupās, viltoto ananasu burkās un sautējumos, bet iemānīt cepumos un kūkās. Lūk, viens no ķirbja pieveikšanas variantiem!
Ķirbja krēmzupa ar kokosriekstu pienu
Ķirbja krēmzupa ir maiga, garšīga un sātīga. Viena no rudens omulīgākajām zupām, kas sasilda un nomierina. Cilvēks kļūst laimīgs un apskaidrots. Ķirbju zupa ir kā tāds latviešu gastronomiskais "Ommm". Pareizām sakot, "ņammm".
Marinēts ķirbis ar kanēli, dzērvenēm, čili un citronu
Marinēts ķirbis ir klasika, un katrai saimniecei ir sava recepte un savi mazie specefekti. Šīs receptes autores Ieva Bergas slepenais ierocis ir kanēlis un krāsaini akcenti - katrai ķirbju burciņai savi!
Eksotiskais ķirbju sautējums ar lēcām un kokosriekstu pienu
Kad apnikusi ķirbju kūka, biezenis un cepti ķirbji, "Elvi" kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni iedvesmo jaunu ķirbju garšas nianšu atklājumiem un piedāvā recepti, kā šīs pasaulē lielākās ogas pārvērst gardā un eksotiskām garšām bagātā sautējumā.
Pannā cepts ķirbis ar sieru
Kā ātri pagatavot un garšīgi un skaisti pasniegt lielāko rudens ogu, iesaka "Maxima Latvija" vēstnesis un šefpavārs Raimonds Zommers.
Vistas gaļas un ķirbja karijs
Indijas garšu iedvesmots, vistas gaļas un ķirbju karijs – lieliska ideja ātrām vakariņām. Kokospiena krēmīgums piešķirs lielisku tekstūru un maigi saldenu garšu. Pateicoties saskaņotajām garšvielām, šis ēdiens būs ar meistarīgu asumiņu un mazliet jūtamu citrona noti.
Marinēts ķirbis ar kanēli un cidonijām
Marinētie ķirbji daudzās mājās ir iemīļota recepte ģimenes viesībās. Nereti tos ēd pat kopā ar rasolu, standartā – kā piedevu gaļai vai tāpat kā garšīgus salātiņus. Restorāna "Hercogs" šefpavāra Arta Upnera ieteiktā marinēto ķirbju recepte ir niansēta, izteiksmīga, svaiga.
Košais ķirbju un biezpiena rausis
Spilgtā plātsmaize sacenšas ar rudens lapu dzeltenajām krāsām. Lai gan ķirbis un biezpiens šķiet neparasts salikums, plātsmaizes garša izdodas veiksmīga un rauša baudītāji būs sajūsmas pilni. Apelsīns plātsmaizei piešķir svaigumu. Sulīgā rauša recepti iesaka kūku cepēja Agnese Bunka.
Vistas gaļas un dārzeņu kotletes
Puse uz pusi – tāda ir gaļas un dārzeņu attiecība šajās kotletītēs. Konkrētajā gadījumā tika izmantots kabacis, bet itin labi šajā kombinācijā derēs arī ķirbis vai patisons – kas nu tajā brīdī "prasās uz utilizāciju". Recepti iesaka Kate.
Pildīts ķirbis ugunskura oglēs
Sākoties rudens sezonai, daudzi pārtrauc doties piknikos un baudīt maltītes dabā, lai arī joprojām labprāt pavadām laiku svaigā gaisā. Pavārs Renārs Purmalis piedāvā rudenīgu un bagātīgu pildīta ķirbja recepti, lai tu izbaudītu gatavošanas prieku brīvā dabā arī dzestrākos laikapstākļos.
Kā pagatavot ķirbju sukādes – marmelādīgas un mīkstas
Pašgatavotas ķirbju sukādes ir lielisks veids, kā izmantot lielo, saulaini oranžo ogu našķim, kas noteikti ir labāka alternatīva veikala konfektēm. Karsēšana un pēc tam atdzesēšana sīrupā ļauj ķirbju gabaliņiem uzsūkt vairāk sīrupa, tādēļ sukādes iznāk marmelādīgas un mīkstas.
Ķirbju pankūkas ar rudens svētku garšvielām
"Es nezinu, kā ir ar cāļiem, bet ķirbjus patiešām skaita rudenī. Agrāk labas ražas gados ķirbji mums atņēma lielu daļu grīdas, bet tagad, kad esam tikuši pie mājas ar rožu dobēm, ķirbji pie mums biežāk atripo draugu dāvināti. Tā nu kaut kā sanāk, ka rudenī mājās vienmēr kāds ķirbis ir, un, kur ķirbis, tur jādomā receptes, jo neba nu ēdīsi ķirbju krēmzupu visu nedēļu. Var jau gan arī tā darīt, bet tad sestdienā jāuzcep pankūkas. Ar ķirbi, protams."
Ķirbju brilē krēms bez cukura
Ķirbju "creme-brûlée", iespējams, ir pati radošākā recepte desertam no rudens skaistuļa ķirbja. To noteikti ir vērts pamēģināt pat tiem, kas šaubās, vai francūžu iecienītais deserts parastā latvieša virtuvē vispār ir pagatavojams?! Izdosies!
Foto recepte: ķirbju krēmzupa ar dārzeņiem un kausēto sieru
Ražas laiks ir perfekts, lai no dažādiem dārzeņiem pagatavotu gardu biezzupu, kas acumirklī piepildīs punčus. Ja vēl tai tiks pievienoti kraukšķīgi grauzdiņi – mēli varēs norīt!
Sulīgie ķirbju kēksiņi bez glutēna
Vienkārši pagatavojami kēksiņi bez kviešu miltiem un cukura. Ķirbis tiem piešķir īpašu sulīgumu un skaisti saulainu krāsu. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta "Tasty For Me" saimniece Sandra.
Ķirbju un saldā kartupeļa krēmzupa ar ceptām sēnēm vai vistas fileju
Veģetārajā variantā šo krēmzupu pasniedz ar ceptām sēnēm, bet var izmantot arī apceptas vistas filejas gabaliņus. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta "Tasty For Me" saimniece Sandra.
Pilngraudu pica ar ķirbi, bekonu un spinātiem
Šo gribas dēvēt par rudens un ziemas sezonas picu, jo uz sātīgās pilngraudu pamatnes saulainais ķirbis satiekas ar sīvo sīpolu un kraukšķīgām bekona šķēlēm, bet ierasto tomātu mērci aizstāj pikantā čili mērcīte.
Ķirbju kēkss bez glutēna
Sulīgs kēkss, kas smaržo pēc Ziemassvētkiem. Nezinātājs pat nesapratīs, ka kēksā ir ķirbis – turklāt šo drīkst arī tie, kam glutēnu saturoši produkti ir liegti.
Rudenīgie riekstu ķirbja salāti
Riekstu ķirbi "saprecinot" vienā šķīvī ar rukolu, baravikām, cieto sieru un paipalu olām, gardais iznākums pārliecinās pat tos, kuri apgalvo, ka ar ķirbjiem ir uz "jūs". Recepti sagatavojusi Linda Vilmansone-Virbule "Fiskars" rīkotajās kopā gatavošanas brokastīs.
Zeltainās spageti ķirbja pankūkas
"Ja iepriekšējās dienas vakariņās krāsnī smaržojis spageti ķirbis, bet ēdājiem nav bijis dukas notiesāt to līdz galam, tad "sausais atlikums" jāliek lietā arī nākamajā dienā. Šoreiz ilgi nebija jālauza galva, ar ko pusdienās pacienāt savu viengadnieci un, protams, arī sevi pašu."
Ar sieru, sēnēm un pupiņām pildīti ķirbji
“Es dievinu ķirbjus, dievinu to dažādību un iespējas no tiem pagatavot visu, ko vien vēlies. Šajā receptē jāņem tāds ķirbis, lai, to sadalot divās daļās, ar vienu daļu pietiek vienam cilvēkam. Jāatceras, ka ķirbis būs piepildīts, līdz ar to būs sātīgi. Pagatavojams tagad, kad ir baravikas vai gailenes, bet visu ziemu to var gatavot ar saldētām sēnēm,” atklāj garšu eksperte un "Rimi" gardēde Signe Meirāne.
Riekstu ķirbja un desiņu sacepums ar olu
Sacepums ir viens no vieglāk pagatavojamiem ēdieniem, kas neprasa daudz sagatavošanās darbus, taču rezultātā tiek iegūts vesels trauks gardas maltītes, ko var pietaupīt arī nākamās dienas ēdienreizei. Šajā receptē ierasto kartupeļu vietā ir ķirbis, bet sātīgumam pievienotas pikantas desiņas.
Sviesta ķirbja un saldās kukurūzas zupa
Maiga zupa, kurā ir visgardākais ķirbis no visiem, kura garšā ir vieglas riekstu notis. To visu papildina saldā kukurūza, bet muskatrieksts piešķir bagātīgu garšu.
Sulīga ķirbju kūka ar iebiezināto pienu
Ķirbju kūka ar iebiezināto pienu - garšos pat tiem, kas ķirbjus neēd.
Cepta ķirbja salāti ar rukolu un fetas sieru
Vēl viena ideja, kā pagatavot ķirbi - ātri, sātīgi un veselīgi!
Ābolu un ķirbju salāti ar jāņogu želeju
Ābolu - ķirbju salāti ar jāņogu želejas mērcīti.
Ātrais ķirbju karijs
Ķirbis kokosriekstu pienā ar pistācijām, papildināts ar aromātiskām indiešu garšvielām, patīkami pārsteigs pat tos, kuri ar šo lielo, oranžo ogu ir uz "jūs".
Ķirbju mango čatnijs ar rozā pipariem un baziliku
Attīstoties ēst gatavošanas kultūrai Latvijā, arī tradicionālajā virtuvē ienāk jaunas dvesmas. Pareizi kombinējot jau pazīstamus produktus, iespējams iegūt jaunas garšu nianses. "Ķirbis ir piemērots produkts dažādiem ēdienu eksperimentiem, jo izceļas ne tikai ar uzturvērtību, bet arī neitrālo garšu un zeltaini dzelteno krāsu, tādēļ pareiza tā izmantošana ēst gatavošanā spēj ēdienam piedot neaizmirstamu garšu un vizuālo baudījumu," stāsta "Lido" šefpavāre Ilga Joma, iesakot no ķirbja pagatavot svaigu, garšīgu, pikantu mērci - čatniju, kuru ieteicams ēst pie putnu gaļas ēdieniem un sieriem.
Spageti krēmīgā ķirbju mērcē ar kūpinātu gaļu
Ķirbis labi sader ar kūpinātu vistu, bekonu, šķiņķi un citiem kūpinājumiem. Recepti piedāvā kulinārijas bloga lindasvirtuve.lv autore Linda Tellgrena.
Ātrā ķirbju–piena zupa ar mannu
Veselīga un ātri pagatavojama ķirbja zupa ar mannu - garšīgs veids, kā mazos kārumniekus iepazīstināt ar lielo, oranžo ogu. Ja vēlies, vari zupai pievienot nedaudz sviesta - tas garšu padarīs īpaši bagātīgu.
Spageti krēmīgā ķirbja mērcē ar vistas fileju un valriekstiem
Šinī ēdienā ķirbis kombinācijā ar ķiplokiem, saldo krējumu un čili veido zīdaini krēmīgu mērci, kas ļoti "piestāv" vistas filejai. Valrieksti un timiāns spageti piešķir rudenīgas garšas nianses.
Pikantā ķirbju – ābolu zupa
Garda un sezonāla recepte nedēļas nogales ēdienkartei no lauku labumiem, kas iegādāti sestdienas Berga bazāra zemnieku tirdziņā.
Ķirbju maize
Ķirbju maize - kārtīgs maizes kukulis, pēc konsistences atgādina itāļu ciabata maizi.
Ķirbju - apelsīnu ievārījums
Ļoti gards un vienkārši pagatavojams ķirbju - apelsīnu ievārījums.
Liellopa gaļas un ķirbja sautējums ar kariju
Ķirbju laiks klāt! Ja domā, kā pārstrādāt pašu vai lauku radu dārzā nobriedušo milzu ogu, un garšo karijs, šī ir recepte, kas jāizmēģina! Vēl gardāks būs, ja izmantosi sviesta ķirbi.
Ķirbju kēkss ar plūmēm
Ķirbju kēkss ar plūmēm svētkus darīs gardākus arī tiem, kam ikdienā ļoti jāseko līdzi cukura līmenim asinīs, proti, cukura diabēta slimniekiem. Recepti iesaka uztura speciāliste Liene Sondore.
Pannā cepti ķirbji
Apceptos ķirbjus var pasniegt tūdaļ karstus no pannas, lai saglabātu zeltaino garoziņu. Pirms pasniegšanas var pārliet ar krējumu, pievienot svaigo sieru vai pārkaisīt ar zaļumiem.
Ar malto gaļu, rīsiem un fetas siera drumstalām pildīts ķirbis
Īpaši sulīgs un kārdinošs veids, kā pagatavot rudens ražas karali – ķirbi. Maltā gaļa ar dažādām piedevām labi sader ne vien ar papriku vai kabačiem, bet to var pildīt arī nelielos ķirbīšos, īpašam sulīgumam pievienojot pildījumam arī fetas siera drumstalas.
Gruboto ar ķirbi un zilo sieru
Tuvojoties Latvijas dzimšanas dienai, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu "Elvi" piedāvā latviska gruboto recepti ar ķirbja gabaliņiem. Īpaši labi krēmīgā grūbu putra garšos, ja pasniegsi to ar cepta bekona kraukšķīšiem un gorgonzolas sieru.
Krāsnī cepts ķirbis ar zilo sieru, tomātiem un valriekstiem
Krāsnī ceptas ķirbja šķēles vislabāk garšos vēl karstas, bet lielās, saulainās ogas fani labprāt šo ēdienu baudīs arī aukstu.
Ķirbju krēms ar svaigo sieru un putukrējumu
Maigs un gaisīgs deserts, kas gan nesader ar apņemšanos šogad beidzot notievēt. Ja skapjaugšā aizķēries kāds ķirbis, griez to pušu un pēc krēma pagatavošanas izmanto atlikušo ogu un iebiezināto pienu sulīgas kūkas pagatavošanā.
Ķirbja krēms
Maigs ķirbja krēms desertam. Var pasniegt tāpat vai ar putukrējumu un riekstiem.
Ķirbju sacepums ar sieru Provansas gaumē
Izsmalcinātu garšu cienītājiem - ķirbju sacepums Provansas gaumē ar krēmīgu pildījumu un zeltainu siera garoziņu.
'Penne' pasta krēmīgā ķirbju mērcē
Īsta ģimenes maltīte, jo ar krēmīgo mērci pat nemanot arī mazajiem var "iemānīt" brīžam ne vienmēr mīlēto ķirbi. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore un "Dobeles dzirnavnieks".
Vienkāršais ķirbju pīrāgs amerikāņu gaumē
Šis vienkārši pagatavojamais pīrāgs ar kraukšķīgo mīklas pamatni un krēmīgu, sulīgu pildījumu īpaši labi garšos ar tasi kūpošas tējas.
Riekstu jeb sviesta ķirbja un fetas siera tartaletes
Kārtainās mīklas smalkmaizītes citādā pagriezienā – ceptas ar riekstu jeb sviesta ķirbi un fetas sieru. Aromātu un garšas notis šoreiz piešķir arī pikantais čili un smaržīgais timiāns.
Burkānu biezzupa ar ingveru, kas silda un aizgaiņā saaukstēšanos
Ja jūti – kaklā kaut kas kņudinās un deguns niez kā pirms iesnām, bet pašam sajūta kā pārgurušam zirgam, kurš bez apstājas uzaris vairākus hektārus zemes, tad šī būs zupa, kas visu augšminēto aizgaiņās.