"Dzērvenīt, kam tu mīti purviņā?
Lūdzu tev – iznāc meža maliņā.
Dzērvenīt, mana rūgtā sirsniņa,
Lūdzu tev – nāc man līdzi tautiņās," – tiek dziedāts lipīgā latviešu dziesmā "Dzērvenīte", pie kuras, iespējams, ne viens vien ir danci griezis, vai, sēžot tālsatiksmes autobusā, pukojies: "Atkal!" Vai tieši pretēji – nopriecājies: "Labi, ka "Dzērvenīte", ne "Zemenes"!"
Katrā ziņā man, ieraugot šīs ogas, tas lipīgais meldiņš šad un tad ieskanas galvā. Purvā gan es neraujos ogas vākt. Vienreiz pamēģināju – ļoti nepatika. Savukārt manai draudzenei Laurai dzērveņu lasīšana ir svēta lieta, hobijs, bauda un azarts vienlaicīgi. Nu, labi, viņai vispār patīk vākt jebkādas ogas. Man patīk tās gatavot! Iet purvā, zinot, ka tur ir akači, ņemot vērā, ka neesmu nekāda pūciņa, piedevām vēl ar grozu? Nē, paldies! Neatceros, kurš manā bērnībā gāja purvā lasīt dzērvenes, bet grozi mājās parādījās. Tad dzērvenes tika saliktas lielajās trīslitrenēs un noliktas pagrabā. Ik pa laikam burkas tika atnestas uz māju un nomainīts ūdens, lai nesaglumē. Starp citu, šāds dzērveņu glabāšanas veids – ūdenī – savu aktualitāti nav zaudējis arī šodien. Ne visiem ir tik lielas saldētavas, kur zemeņu, aveņu, sēņu un vēl dzērveņu krājumi. Starp citu, saldētava dara labu lietu tieši lielogu dzērvenēm, ko audzē uzņēmīgi zemnieki. Nav nemaz jāiet uz purvu!
Taču īstā – purva dzērveņu – garša tām parādās pēc atrašanās saldētavā, izņemot tās paliek mīkstas un sulīgas.
Man dzērvenes, pirmkārt, ir uzputenis milzu bļodā, kas izlikta dzesēties sniegā, otrkārt, kopā ar medu saspaidīta zapte, kas ēdama karotēm, piedzerot klāt karstu tēju. "Dabīgās antibiotikas un aspirīns," teica mana mamma, kad bērnībā deva man dzērvenes. Ar zālēm mūsmājās sevišķi neaizrāvās, jo ticēja, ka viss labais nāk no dabas. Tā nu man bija dzērveņu aspirīns un izgrebta rutka sulas un medus sīrups klepum.
Man pašai patika paslepeni izlikt kādu sauju dzērveņu sniegā aiz loga, lai tās sasalst, un tad skrimšķināt! Ak, vai, cik tās bija saldas un gardas! Protams, ar noteikumu, ja putni nebija apēduši pirms manis.
Taču dzērvenes nav tikai uzputenis un tējas piedeva. Dzērvenes ir vēlā rudens ogu karalienes! Tās ir ogas, ko Latvijas dzimšanas dienā var likt ap kaklu kā krelles, jo tās ir karoga krāsas sarkanumā. Ja šīs ogas vēl apviļā pūdercukurā, tad apēdams Latvijas karogs gatavs – ne, ko pielikt, ne atņemt!
Dzērvenes gatavas draudzēties gan ar cepešiem, gan pankūkām. Tās pārvēršas gan gardos ķīseļos, gan kēksos. Patiesībā dzērvenei pa spēkam ir viss tas pats, kas vasaras māsai zemenei, tikai ar stingrāku stāju! Dzērvene ēdienā nosaka raksturu un toni, ievārījumus un mērces padarot "kreptīgākus", kēksus un plātsmaizes sulīgākus, bet vienkārši dzeramo ūdeni kā skaistāku, tā gardāku! Un neba tikai ēdienos dzērvenes uzmirdz – no tām sanāk garda limonāde, stiprinātie dzērieni, piemēram uzlējumi un liķieri. Tiesa, uz Latvijas 104. jubileju liķieri vairs nevar paspēt, bet uz Ziemassvētkiem gan!
Dzērvene viennozīmīgi varētu pretendēt uz patriotiskākās ogas titulu un to arī iegūtu, jo novembris ir īstais laiks, kad šo Latvijas karoga sarkanā toņa ogu likt lietā. Vai tas būs gaisīgs uzputenis, sulīgi auzu pārslu cepumi ar dzērveņu noti, prāvs cepeša gabals, kam pāri pārlieta mērce vai kāds biezpiena deserts, jāizlemj pašam!
Mēs, "Tasty.lv", esam atlasījuši gandrīz pussimtu dažādu recepšu, atliek vien izvēlēties un lēnām sākt gatavoties Latvijas dzimšanas dienai, jo šajā dienā dzērvenes uz galda piestāv!
Dzērveņu jogurta želeja
Laba ideja 18.novembra svētku galdam - tradicionāli ēdieni Latvijas karoga krāsās. Iesaka Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.
Dzērveņu mērce
Dzērveņu mērce – labs papildinājums dažādiem desertiem.
Veselīgais dzērveņu kompots
Visbiežāk par vitamīniem cilvēki atminas jau tad, kad klāt pirmās rudens iesnas un klepus. Un tad tiek steidzīgi lūkots pēc dažādiem dabas līdzekļiem saaukstēšanās ārstēšanai. Saldenieces Ainas Mušas stends rudens tirdziņos ir ļoti iemīļots, jo blakus rindojas gan medus burciņas, gan svaigas lielogu dzērvenes un dažādi dzērveņu pārstrādes produkti.
Dzērveņu ievārījums ar kanēli
Dzērveņu ievārījums ar kanēli - gardums ziemas garumā.
Mājās gatavotas sukādes – kā veiksmīgi uztaisīt pašam
Saldo, vitamīniem bagātīgo un salīdzinoši veselīgo našķi – sukādes – itin viegli vari pagatavot mājās pats. Atliek vien sasmelties pacietību, atrast vajadzīgās izejvielas un ķerties pie darba. Kā mājās pagatavot sukādes, ar ko našķēties tad, kad vasara jau aiz kalniem, bet gribas notvert vēl tās garšu?
Dzērveņu un ābolu mērce cepetim
Burvīga dzērveņu un ābolu mērce, ko pasniegt ar cepešiem. Šādu mērci var laicīgi sagatavot, iepildīt nelielās, glītās burciņās un pasniegt draugiem kā Ziemassvētku dāvaniņu.
Ābolu, dzērveņu un sīpolu zapte
Visai netipiska ābolu, sīpolu un dzērveņu zapte jeb ievārījums ar krietnu devu garšvielu un sarkanvīna etiķi. Iesaiņo to skaistās burciņās, pieliec šiltīti, apsien ar burvīgu lenti un pasniedz kā dāvanu svētkos tuviniekiem, draugiem vai darba kolēģiem.
Dzērveņu krēms lazdu riekstu groziņā
Burvīga dzērveņu krēma kūka visiem kārumniekiem, arī tiem, kas nedrīkst ēst kviešu miltu izstrādājumus, jo kūkas pamatnei tiek izmantoti lazdu rieksti un rīsi. No dotā produktu daudzuma iznāks viena, apmēram 22 cm diametrā, apaļā kūka.
Krāsnī ceptas butes ar dzērveņu čatniju
Vienkārša cepta bute ir visgaršīgākā, to praktiski nav iespējams sabojāt (ja vienīgi pārcepot)!
Dzērveņu kokteilis 'Puansetija'
Ziemassvētku kokteilis, draugu sagaidīšanas dzēriens, kuru pasniegt atnākušajiem viesiem. Un ballīte var sākties.
Karstais dzērveņu un zaļās tējas dzēriens
Karsts dzērveņu dzēriens, kas sasildīs vēsā ziemas dienā. Ja zaļā tēja netīk, to var aizstāt ar vieglu melno tēju vai piparmētru tēju.
Dzērveņu kēkss ar ābolu sulu
Rudenīgais dzērveņu kēkss ar ābolu sulu - gards kārums pie tējas.
Auzu pārslu un mandeļu cepumi ar šokolādes noti
Auzu pārslu cepumi ir našķis, kas ļoti labprāt padodas improvizācijai. Galvenais, lai tev virtuvē atrodas cukurs, auzu pārslas un sviests. Viss pārējais jau ir katra gardēža pārziņā. Viens pievienos riekstus, cits žāvētus augļus, vēl kāds cits šokolādi. Protams, ir daži pamatprincipi, ko vērts atcerēties.
Aromātiskie ingvera un medus cepumi
Domājot par pašu sarūpētām, ēdamām dāvanām Ziemassvētkos, daudziem prātā nāk dažāda veida saldumi. Un patiesi – tas ir viens no virzieniem, kuru izvēlēties, it īpaši, ja zināt, ka dāvaniņas saņēmējs ir šādu gardumu cienītājs.
Gaisīgais vaniļas krēms ar dzērveņu mērci
Izcils deserts ziemas sezonai. Svētkos ne vienmēr ir jāēd kūkas, tās var aizstāt ar šādu maigu vaniļas krēmu, papildinot ar skābāku ogu mērci.
Trauslie pekanriekstu cepumi ar dzērvenēm
Trausli un izsmalcināti cepumi skaistām nedēļas nogales kafijas pauzēm. Skaistums izglābs pasauli! Un cepumi. Recepti iesaka Ieva Berga.
Krēmīga lauku torte ar ievārījumu
"Šo kūku gatavojot, atgriežos bērnībā. Vienmēr sēdēju blakus mammai, kad viņa cepa pasūtījumu tortes. Gaidīju, kad biskvītam tiks apgrieztas maliņas un krēms paliks pāri, – tās ir manas jaukākās atmiņas. Agrāk tik bieži nebija iespējas tikt pie gardumiem, tad šis bija mans!" stāsta gardēde Mārīte Eglīte, kura patiku gatavot ēst mantojusi no māmiņas. Šo lauku torti cep divās 28 centimetru lielās formās. Ievārījumu vari gatavot no sezonas ogām.
Kārdinošā medus kūka ar maskarpone sieru un dzērvenēm
"Kūka ir klasiskās medus kūkas otrās pakāpes māsīca," tā par šo gardumu saka Malda Rozentāle, kurai klasiskās medus kūkas recepte šķiet par daudz sarežģīta. Kūka pagatavojama ļoti ātri un tikpat ātri tā pazūd no šķīvja. Maskarpone siers piešķir tai bagātīgumu. Kārumnieki novērtēs.
Pikantā dzērveņu salsa
Pavisam ātri un vienkārši uztapināmo dzērveņu salsu mājas ballītēs vari pasniegt gan kā atsvaidzinošu piedevu gaļas ēdieniem, gan arī izmantot to kā pikantu uzkodu kombinācijā ar sāļajiem krekeriem, kā arī kartupeļu vai kukurūzas čipsiem. Īpaši lieliskai garšu kombinācijai bļodiņā liec bezpiedevu krēmsieru un devīgi pārber to ar salsu, jo abi šie produkti lieliski papildinās viens otru.
Tradicionālais dzērveņu uzputenis
Dzērveņu uzputenis pēc tradicionālās receptes. Gaisīgs un ļoti gards!
Biešu-dzērveņu kēksiņi ar iebiezinātā piena krēmu
Sulīgie kēksiņi ar maigo sviesta krēmu kusīs mutē kumosu pa kumosam. Recepti iesaka kulinārijas bloga "Našķoties" saimniece Zane Ozoliņa sadarbībā ar "Dobeles dzirnavnieks".
Vienkāršais kakao krēms ar dzērveņu ķīseli
"Padomju laiku ēdnīcas garša – kakao krēms. Var redzēt, ka neizturēju, jo stūrītī jau "iekampos" un nogaršoju – sanāca "verī gut"!", tā recepti piesaka Guntis Drevinskis.
Čagana debesmanna ar aukstu pienu
Čaganas debesmannas pagatavošanai, protams, var izmantot svaigas ogas, bet šis ir lielisks veids, kā likt lietā saldētavas krājumus, lai atbrīvotu vietu jaunajai ogu ražai.
Dzērveņu uzpūtenis ar pienu
Klasiskais dzērveņu uzpūtenis ikdienas saldēdienam.
Īstākā šokolādes kūka
Sulīgas šokolādes kūkas recepti piedāvā saldumu zīmols "Laima" sadarbībā ar kulinārijas blogu "Našķoties".
Kandavas novada garša – saldais 'Abavas sniegs'
Kandavas iedzīvotāji ir ļoti priviliģēti, jo viņiem nav jāgaida ziema, lai baudītu sniegu – vieglu, debešķīgi gaisīgu un bezgala garšīgu "Abavas sniegu" iespējams izbaudīt jebkurā gadalaikā.
Sulīgā biezpiena kūka ar āboliem un paukšķošu bezē
Kraukšķīga pamatne, sulīgs biezpiena pildījums ar skābenām ogām un gaisīga bezē virskārta, kas kūku pārvērš par pašu pilnību.
Maigais buberts ar skābenu dzērveņu mērci
Vienkārši, bet ļoti gardi - buberts ar skābenu dzērveņu mērci.
Dzērveņu muss
Rudens ogu – dzērveņu – musu ar vaniļas pienu, ko iesaka "Rimi" gardēdis Normunds Baranovskis, vislabāk nobaudīt savienojumā ar patīkami saldenu šampanieti.
Dzērveņu un panetones ātrais sacepums
Ja pēc svētku mielasta palikusi itāliešu Ziemassvētku saldā maize panetone un mazliet dzērveņu, no tām var pagatavot saldu pēcsvētku ātro sacepumu. Tas līdzināsies angļu maizes pudiņiem/šarlotēm.
Mafini ar žāvētām dzērvenēm un kanēli
Ideālais kārums pie tējas vai kafijas tases – mīksti mafini ar žāvētām dzērvenēm un aromātisko kanēli.
Ābolu pankūkas ar dzērveņu mērci
Saldeni skābas ābolu pankūkas, kam pāri pārlieta karsta dzērveņu mērcīte – īstens gardums! Recepti piedāvā "Tasty" brokastu recepšu konkursa dalībniece Lita.
Dzērveņu un apelsīnu mērce ar putukrējumu un cukurotām dzērvenēm
Tik kārdinošs un mājīgs ziemas deserts – dzērveņu un apelsīnu mērce ar putukrējumu un cukurotām dzērvenēm. Tās vari nopirkt gatavas vai iepriekšējā dienā pagatavot mājās, izmantojot šo recepti dzērvenēm pūdercukurā.
Cepts kamambērs ar dzērveņu mērci
Kamambērs ar dzērvenēm un pistācijām greznos ikvienu svinību galdu. Vai kalpos kā garda uzkoda vakaram divvientulībā kamīna priekšā. Katrā ziņā aukstos ziemas mēnešus grūti iedomāties bez šī grēcīgi krēmīgā un aromātiskā ceptā siera.
Dzērveņu deserta suflē
Maigs, gaisīgs un netverams. Pasniedzams uzreiz, tiklīdz izņemts no krāsns. Tādēļ visu ēdāju uzmanībai ir jābūt veltītai suflē. Nekādas runas vairs! Suflē var pasniegt ar sakultu putukrējumu vai saldējumu.
Dzērvenes pūdercukurā
Lielisks veids kā saglabāt ilgākam laikam dzērvenes, kuras var ēst kā konfektes, greznot ar tām kūkas vai iesaiņot tās jaukā dāvaniņā.
Rupjmaizes kūka ar dzērvenēm
Rupjmaizes biskvīta kūka ar putukrējumu un dzērvenēm lieliski iederēsies svētku galdā - gan 18. novembrī, gan citos godos. Visas sastāvdaļas norādītas kūkai, kas cepta 20-22 cm diametra veidnē.
Dzērveņu maizītes
Salda maizīte pie tējas vai kafijas, kas bagātīgi papildināta ar svaigām dzērvenēm un aromatizēta ar apelsīnu miziņu.
Dzērveņu un ābolu drumstalkūka
Rudenīgs kārums ar dzērvenēm un āboliem, papildināts ar trauslajām sviesta un auzu pārslu drupačām. Var izmantot gan svaigas, gan saldētas dzērvenes, kā arī to vietā var izmantot brūklenes.
Dzērveņu cepumiņi
Piedāvājam smaržīgus un ļoti gardus dzērveņu cepumiņus. Cepumu mīkla ar dzērveņu pildījumu tiek tīta kā rulete un, griežot mīklu šķēlēs, veidojas priecīgas, sarkanas dzērveņu spirāles.
Karstais dzērveņu kokteilis, kas aizdzen saaukstēšanos
Ja ļoti, ļoti negribas saaukstēties, mēs vispirms atceramies par dabiskajiem līdzekļiem dzērvenēm un medu. Turklāt sarkanās, skābenās ogas lieliski noder ar uzmundrinoša karstā kokteiļa pagatavošanai. Īpašu akcentu dzērienam var piešķirt, to papildinot ar austrumnieciski spīvo ingvera sulu.
Ziemīgais rīsu krēms ar dzērveņu un ābolu mērci
Meklējot saldēdienu idejas, noteikti vērts izmēģināt šo ziemīgo rīsu krēmu. Pagatavošana itin vienkārša, bet rezultāts - izcils!
Dzērveņu uzputenis ar mannu
Dzērveņu uzputenis ar mannu, kuru vislabāk baudīt ar aukstu pienu.
Burkānu salāti ar dzērvenēm un saulespuķu sēklām
Burkāni ar saulespuķu sēklām, dzērvenēm un īpaši gardo mērcīti.
Maizes zupa ar žāvētiem augļiem un svaigiem āboliem
Vissaldākā, sātīgā un latviskākā no zupām – maizes zupa! Latviešu iecienītā rupjmaize šajā gadījumā nodemonstrē, ka tai pa spēkam ir apvienot žāvētus un svaigus augļus, putukrējumu, rezultātā radot gardu desertu.