Vakariņās forele: no krāsnī ceptas līdz sildošā zupā peldošai
Tasty
Lasis, protams, ir klasika, bet nevajag aizmirst par tai līdzvērtīgo un reizēm pat maciņam draudzīgāko foreli, it īpaši, ja tā atpeldējusi aukstajā zivju vitrīnā brīdī, kad prātā iešāvies tik svarīgais jautājums "ko mēs šodien ēdīsim?". Var izcept veselu cepeškrāsnī, izfilēt un padarīt raibāku, uzlikt uz maizītēm vai izpeldināt kādā gardā zivju zupā – variantu ir daudz!
Ja izdevies tikt pie veselas foreles, kas vēl nav izfilēta, tad lieti noderēs šī te pamācība. Turklāt foreles galvu, asti un izgriezto vēdera daļu vari sasaldēt un izmantot zivju buljona pagatavošanai.
Kādas garšas sapārot ar foreli?
Tie, kuri ar zivīm ir uz jūs, noteikti nenošaus greizi, ja foreles pagatavošanai zivi pirms tam vienkārši apbērs kaut ar visvienkāršāko citronpiparu garšvielu maisījumu. Tīrākai garšai labi piestāvēs melnie pipari, jūras sāls, dažas citrona šķēlītes un olīveļļa.
Ja rokas vēlas paeksperimentēt, forelei piestāvēs kraukšķīga virskārtiņa, kas filejas gabaliņus padarīs interesantākus. Tam var izmantot sasmalcinātas mandeles, pekanriekstus, valriekstus vai ciedru riekstus, kas sajaukti kopā ar sarīvētu cieto sieru un mazliet sviesta istabas temperatūrā. Krāsnī ceptu zivi var papildināt ar svaigajiem salātiem, kuros sagriezts ābols, selerija un burkāni. Vēl šai zivij ļoti piestāv apelsīni un šalotes sīpoli, zina teikt foreles garšu pazinēji no izdevuma "Game & Fish".
Svarīgākais – zivi nepārcept vai nepārvārīt
Neatkarīgi no tā – foreli cep cepeškrāsnī, uz pannas vai vāra zupā, svarīgākais ir zivi nepārgatavot, un šis padoms attiecas uz jebkura veida zivīm. Ja cepeškrāsnī cep veselu foreli, tai pietiks vien ar 20 minūtēm, ja to gatavosi 220 grādu temperatūrā (200 grādu temperatūrā, ja izmanto režīmu ar ventilatoru). Gatavai zivij acis būs kļuvušas baltas, bet fileja mīksta.
Ja veselu mazāku (ap 700 gramu smagu) foreli cep pannā, jārēķinās, ka cepšanai būs nepieciešams līdz 15 minūtēm – zivi vispirms apcep 7 minūtes no vienas puses, tad tikpat ilgu laiku no otras puses. Zivs resnākajā daļā, kur tā visgaļīgākā, ar asu nazi var veikt slīpus iegriezumus – tas palīdzēs foreli pagatavot vienmērīgāk, iesaka "BBC Good Food" virtuves pazinēji.
Saglabāt mitrumu, cepot foreli vai, piemēram, lasi, var ar ietīšanu folijā vai cepampapīrā. Šo metodi kulinārijā no franču valodas dēvē par "en papilotte". "Paciņā" zivi pārlej ar šļuku baltvīna, citronu sulas vai uzber sauju garšaugu, aiztaisa ciet un ļauj zivij sutināties savās sulās.
Visvienkāršākā ir foreles filejas gabaliņu pagatavošana – krāsnī tas ir pavisam ātri, bet uz pannas vēl ātrāk. Cepeškrāsnī 100–150 gramus lielus filejas gabaliņus vai šķērsām sagrieztos steika gabalus cep uz pusi īsākā laikā nekā veselu foreli, vien 8–10 minūtes. Šī iemesla dēļ foreli necep reizē ar sakņu dārzeņiem vai citām piedevām, kurus nepieciešams gatavot krietni ilgāku laiku. Uz pannas cepti foreles gabaliņi būs gatavi 5–7 minūtēs, pamatā cepot no vienas puses, bet otrādi apgriežot vien pēdējo gatavošanas minūti.
Kas attiecas uz foreles pievienošanu zupai, ja vien iespējams, to pagatavo atsevišķi un zupas katlā saplucinātos zivs filejas gabaliņus liek pēdējā brīdī. Tāpat zivs buljona vārīšanai nekad neizmanto visu lielo lomu, bet gan nogrieztu galvu, vēdera daļu bez asakām un citus vērtīgos atgriezumus.
Ja līdz tavai virtuvei atpeldējusi forele, atliek vien izdomāt, ko kārojas pagatavot visvairāk – ceptu foreli, zupu vai mazsālītas vai svaigas foreles maizītes. Vari izvēlēties klasiskās garšu kombinācijas ar sāli, pipariem un citronu, pamēģināt foreli sapārot ar dzērvenēm vai biešu sulu, pagatavot sātīgu un krēmīgu zupu. Zemāk atradīsi lērumu recepšu, no kurām iedvesmoties saviem virtuves meistardarbiem, jāapsien vien priekšauts un jāķeras pie darba!
Kaislīgā makšķernieka foreles cepeškrāsnī
Šī ir ārkārtīgi viegla un ātra recepte, ar kuru iepriecināt visus mājiniekus. Foreles ne tikai izdosies gardas, un saglabās visas zivij vērtīgās īpašības, bet virtuvē nebūs jāpavada stundām ilgs laiks.
Sildoša, krēmīga un smeķīga zupa ir tas, kas sasilda drēgnās ziemas dienās. Ja garšas ziņā gribas ko interesantāku, pamēģini čauderu jeb kartupeļu biezzupu ar saldo krējumu, kas papildināta ar gardas foreles gabaliņiem un saulaino kukurūzu.
Ticējumi vēsta, ka Ziemassvētkos jāēd zivis, lai būtu nauda, un bietes, lai būtu veselība. Lai izpildītu šo tradīciju, vienlaikus domājot arī par to, ka Ziemassvētku galds būtu mūsdienīgs un svinētājiem nākamajā cienā nevajadzētu lūkot pēc kāda pārēšanās simptomus mazinoša medikamenta, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone un "Elvi" piedāvā jaunu versiju, kā pasniegt, piemēram, ierasto forelīti. Šajā receptē ir gan bietes, gan zivs.
Tik pazīstamo mazsālītās foreles garšu dzērveņu mērce paceļ jaunos augstumos. Recepti iesaka Ziemassvētku kulinārijas akadēmija, ko decembrī rīkoja "3 pavāru restorāns Tam labam būs augt" un "Boržomi".
Ūdenskrešu un foreles salāti ar krējuma-tomātu mērci
Gardi salāti, kas tā vien izdveš pavasarīgumu, un ir piemēroti baudīšanai vasaras gaidās. Iekļaujot foreli vai citas zivis savā ēdienkartē vismaz reizi nedēļā, parūpēsies, lai pastāvīgi tiktu uzņemta 'Omega 3', kas stiprina sirdsdarbību.
Krāsnī cepta foreles fileja ar dārzeņiem un mērcīti
Cepeškrāsnī folijā pagatavotā maltīte būs garda ne tikai ikdienas vakariņām, bet arī atbilstoša Ziemassvētku galdam gan bagātīgo sastāvdaļu, gan izskata un garšas dēļ. Klāt pievienotā mērcīte dos saldenu niansi. Recepti savā "Instagram" kontā "Prieks gatavot" iesaka Silva Kronberga.
Uzņemot ciemiņus, ir ierasts tos pacienāt ar kādiem gardumiem, un reizēm dzīves ātrais temps mums liek izvēlēties jau gatavas uzkodas, kas lielākoties nav veselīgas un vērtīgas. "Rimi" šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka pagatavot vērtīgām uzturvielām bagātas foreļmaizītes ar avokado krēmu.
Foto pamācība soli pa solim: kā tīrīt zivi un sagatavot fileju
Zivis garšo daudziem, bet, ja pašiem tās jāķidā un jātīra, no šī darbiņa atsakās. Tomēr reizēm pienāk tā pirmā reize, kad no ķēpīgā pienākuma neizvairīties. Lai nāktu talkā, esam sagatavojuši skaidrojošu materiālu ar fotogrāfijām, kā soli pa solim notīrīt un sagatavot svaigu zivi līdz brīdim, kad to var likt uz pannas.
Soli pa solim: kā pagatavot uhu – krievu virtuves leģendāro zivju zupu
Makšķerēšana – tā nav tikai izklaide, bet gan dvēseles stāvoklis un dzīvesveids. Un zivju zupa, nenoliedzami, ir makšķernieku kulta ēdiens, ko vislabāk gatavot no svaigi nocopētām zivīm brīvā dabā uz ugunskura liesmas. Un, ja vēl paveicas no kāda tuvākās apkaimes zemnieka sarunāt pāris kartupeļus, saišķīti jaunās ražas burkānu un bunti dārza zaļumu, tad karalisks garšu baudījums ir garantēts. Zinot pāris knifus, arī mājas apstākļos ir iespējams pagatavot varen gardu zivju zupu labākajās makšķernieku tradīcijās.
Kā mājas apstākļos pagatavot lasi vai foreli 'sous vide' tehnikā
Tā kā mājas virtuvēs aizvien biežāk ienāk aizvien modernākas ēst gatavošanas metodes, arī no franču kulinārijas pārņemtā "sous vide" jeb vakuuma lēnvārīšanas tehnika sen vairs nav smalko restorānu priekšrocība. Pieejot gatavošanai radoši un apbruņojoties ar dažiem plaši pieejamiem palīgrīkiem, katrs mājās var pagatavot perfektu "sous vide" laša vai foreles fileju. Kas nepieciešams, lai to paveiktu?
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit