Foto: Shutterstock
Par krāsainiem pavasara salātiem patiesi var teikt: "Vispirms jāēd ar acīm!" Koši un reizē skaisti salāti var ne tikai atsvaidzināt maltītes, bet arī ikvienu iemest pavasara "vaibā" jeb sajūtā, garā. Runājot par sezonas produktiem, nekas nevar pārspēt pavasari. Šeit atradīsi 30+ salātu receptes, kas līdz pārpilnībai ir piepildītas ar svaigiem sezonas dārzeņiem (un arī augļiem un ogām, jo neaizmirsīsim par to, ka svaigiem salātiem var pievienot arī, piemēram, zemenes).

Veikalu plauktos jau gozējas kraukšķīgi redīsi, sulīgi salāti, loki un citi pavasara gardumi, kas ir tieši tādi paši, kā šis gadalaiks – zaļi, viegli un svaigi!

Piekritīsiet, ka no visām pavasarīgajām receptēm visaizraujošākie ir tieši salāti? Aukstajā laikā kulinārijas ziņā valdīja karstas zupas, kartupeļu ēdieni, dažādi karstie sacepumi, tad pavasarī gluži kā svaigu elpu nes viegli un koši salāti. Tie ir tikpat gaidīti virtuvē kā pavasara sniegpulkstenītes, narcises un tulpes uz pusdienu galda.

Jau sen kā laiks atvadīties no drūmajām ziemas debesīm un tumšajiem vakariem un sveicināt dzīvīgumu un krāsas ar sauli debesīs un krāsainu ēdienu uz šķīvja, tāpēc paņem savu iecienītāko iepirkšanās somu (vēlams – auduma), iegriezies pie vietējā tirgotāja un pagatavo kādu no šīm gardajām receptēm.

Foto: Shutterstock

Vislabākais pavasara salātos ir to vieglums. No pavāra tie prasa pavisam maz. Pievieno nedaudz olīveļļas, piespied citrona sulu un pārber ar garšaugiem... Ja ir vēlme, pārber ar grauzdētiem riekstiem vai sieru, lai ar pavisam nelielām pūlēm ēdienam pievienotu vēl gardākas garšu nianses. Bet visa atslēga – vienkāršumā!

Mēs esam apkopojuši labākās salātu receptes, lai iedvesmotu tevi un parādītu, ka salātiem obligāti nav jābūt piedevai pie grildesiņām, šašlika, karbonādēm, bet tie var ieņemt savu vietu kā brokastu, pusdienu un vakariņu galvenā maltīte.

Un, lai atzīmētu šīs sezonas veltes, lūdzam lasītājus dalīties savos "sveicam pavasari" ēdienos, sūtot receptes ar fotogrāfiju uz receptes@delfi.lv!

Pavasara salāti ar lakšiem, olām un svaigu gurķi

Foto: Shutterstock

Īsts pavasara vitamīnu "sprādziens" piecās minūtēs pagatavojamu salātu veidolā!

Lasīt vairāk

Pavasara dārzeņu salāti ar kuskusu un sinepju mērcīti

Foto: Shutterstock

Kraukšķīgie pavasara salāti ar redīsiem, gurķiem un seleriju. Papildināti ar rūgteno rukolu un maigo kuskusu, bet asumiņam – sinepju mērcīte ar spirgtu laima sulu.

Lasīt vairāk

Pavasara salāti ar kvinoju, fetas sieru, redīsiem un to dīgstiem

Foto: Shutterstock

Spēcinošie pavasara salāti ar redīsiem, brokoļiem un svaigajiem redīsu dīgstiem. Salātu pamatā kvinojas vietā vari izvēlēties arī kuskusu vai bulguru, bet sātam papildini tos ar fetas siera gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Pavasara salāti ar papriku un zaļo pākšu pupiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ja arī tavs vēders ir izsalcis pēc svaigas un pavasarīgas maltītes, tad šie salāti būs kā radīti šī kārdinājuma remdināšanai. Viegli, veselīgi un pats galvenais – traki gardi!

Lasīt vairāk

Vieglie un veselīgie pavasara salāti ar kazas sieru

Foto: Shutterstock

Tuvojoties gada siltajai sezonai, aktuāla kļūst fiziskās formas uzlabošana, kā arī organisma attīrīšana. Viens no efektīvākajiem veidiem, kā to paveikt, ir, pielāgojot ēdienkarti un ietverot tajā vairāk zaļumu un olbaltumvielu. Šai sakarā lieti noderēs veselīgu un pavasarīgu salātu recepte, kas ir piemērota gan vieglām pusdienām, gan sātīgām brokastīm.

Lasīt vairāk

Svaigie pavasara salāti ar gurķiem, redīsu dīgstiem un cieto sieru

Foto: Privātais arhīvs

Pavasarīgu salātu recepti iesaka "Tasty.lv" lasītāja Agnese Kvedere.

Lasīt vairāk

Pavasara kraukšķīgie salāti ar lazdu riekstiem

Pavasarī, kad sāk paradīties jaunie redīsi, kāposti un burkāni, un cukurzirņu pākstis, var pagatavot gardos, kraukšķīgos salātus. Tos papildini ar grauzdētiem riekstiem, žāvētu aprikožu plēksnītēm un pikanto ķiploku mērci.

Lasīt vairāk

Vieglie garneļu salāti ar ābolu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vieglām vakariņām vai svaigam dienas sākumam un jaunu garšu meklējumiem noderēs šī garneļu salātu recepte. Svaigi un ātri!

Lasīt vairāk

Pavisam vienkāršie salāti ar mājas sieru

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Kad ir pietiekami daudz cepts, vārīts, šmorēts un visādi citādi gatavots, pavisam vienkāršs, nesarežģīts un tīrs ēdiens šķiet kā laimes sala. Jo īpaši pavasarī, kad esam izslāpuši pēc svaiguma un vitamīnu krājumu papildinājuma. Šos vienkāršos, bet ļoti atsvaidzinošos salātiņus iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore.

Lasīt vairāk

Sarkano kāpostu salāti ar karija mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Brīnišķīga alternatīva zaļajiem salātiem. Šos salātus vari pasniegt gan ar gaļu, gan zivi, gan izmantot kā uzkodu starp ēdienreizēm. Salātiem vislabāk izmantot karija pastu, bet, ja tās nav, derēs arī sausā garšviela. Karijs ļoti labi sader ar nopietnajiem sarkanajiem kāpostiem, toties ābols salātiem piešķir tiem nepieciešamo saldskābo noti. Pārbaudi pēc garšas, vai nevēlies pievienot otru ābolu.

Lasīt vairāk

Dārzeņu salāti ar turku zirņiem un kūpinātu lasi

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Šie ātrie, svaigie un veselīgie dārzeņu salāti ir nobaudīšanas vērti.Sastāvdaļu attiecības nepavisam nav būtiskas. Ja gribi zaļākus, svaigākus salātus, pievieno vairāk dārzeņu, savukārt, ja prasās ko nedaudz sātīgāku - pievieno lielāku daudzumu turku zirņu. Lasi var aizstāt, piemēram, ar grilētu vistas fileju, kādu no mīkstajiem sieriem vai arī neko - jo arī tāpat šie salāti, ko iesaka kulinārijas bloga "Gards ka nenoēsties!" autore, būs gana gardi.

Lasīt vairāk

Brokoļu salāti ar bekonu

Veselīgi un gardi salāti, kurus spēs pagatavot ikviens, neatkarīgi no savām kulinārijas prasmēm. Brokoļu salāti ar bekonu ir pagatavojami vien 15 minūšu laikā un ir ideāla maltīte, ko baudīt brīvā dabā, palutinot sevi, piemēram, pārgājiena noslēgumā. Salātu recepti iesaka šefpavārs Dzintars Kristovskis, "Barbora" garšu eksperts.

Lasīt vairāk

Kuskusa salāti grieķu stilā

Runā, ka, baudot šo maltīti ar aizvērtām acīm, var sajusties kā īstā grieķu tavernā! Viegli un ātri pagatavojami, taču sātīgi salāti baudīšanai brīvā dabā kādā saulainā rudens pēcpusdienā. Recepti iesaka šefpavārs Dzintars Kristovskis, "Barbora" garšas eksperts.

Lasīt vairāk

Apelsīnu salāti ar fenheli un variāciju

Atspirdzinošais fenhelis un piparmētra ar augļiem un fetas sieru – savienojums, kas šoruden jāpagaršo katram. Recepti īpaši pārgājieniem iesaka šefpavārs Dzintars Kristovskis, "Barbora" garšas eksperts.

Lasīt vairāk

Svaigie salāti ar vistas fileju un sinepju mērci

Foto: Vida Press

Salāti, kas piemēroti reizēm, kad gribas ko vieglu un svaigu, bet reizē ar nedaudz asumiņu. Konkrētajā receptē izmantotas svaigās kukurūzas vālīte, bet tās var aizstāt arī ar konservēto kukurūzu no bundžām.

Lasīt vairāk

Tradicionālie vasaras salāti ar vārītiem kartupeļiem

"Darbdiena bieži paiet tik ātri, ka neizdodas atlicināt laiku ēšanai un jābrauc mājās ar rūcošu vēderu. Reizēm rūkoņa tāda, ka nevar saprast, kas rūc skaļāk – mašīnas motors vai vēders? Tirdziņā sapirkti produkti plānotajām vakariņām neliek mieru. Parēķinu laiku līdz mājām, uzzvanu meitenēm, lai mizo katupeļus un liek vārīties. Rūkšana neizturama, pagriežu radio skaļāk, beidzot nekas nerūc," ar lirisku ievadu latviešu virtuves vasaras klasiku piesaka mūsu lasītājs Uldis Grīnbergs.

Lasīt vairāk

Tomātu un avokado salāti ar papriku un kukurūzu

Foto: Shutterstock

Vasarīgi, svaigi salāti, kuriem avokado piešķir patīkami krēmīgu struktūru. Tā kā sastāvdaļas iepriekš nav ne jācep, ne jāvāra, tad salāti būs gatavi jau 10 minūšu laikā. Tos var baudīt gan kā pamatēdienu, gan izmantot kā piedevu dažādiem grila ēdieniem.

Lasīt vairāk

Pavasarīgie kāpostu salāti ar mango un eļļas–apelsīnu mērci

Foto: DELFI

Koši, krāsaini un pavasarīgi svaigi salāti, kur kāpostu kraukšķīgums mijas ar eksotisko mango un spirgtu eļļas–apelsīnu mērces skābumiņu. Garšos lieliski gan kā viegla maltīte, gan kā piedeva dažādiem gaļas vai zivju ēdieniem.

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar jogurta mērci

Foto: Shutterstock

Svaigi salāti, kas piemēroti karstai vasaras dienai

Lasīt vairāk

Cukīni, redīsu un rukolas salāti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārši, ātri pagatavojami un gardi salāti vieglām pusdienām – cukīni strēmeles ar pavasarīgajiem redīsiem un rūgteno rukolu. Salātus izkārto uz šķīvja tāpat vai sajauc visu kopā lielā bļodā, ja tāda vēlēšanās.

Lasīt vairāk

Svaigie lapu salāti ar āboliem, sinepju un medus mērci un cieto sieru

Svaigam dienas sākumam vai uzmundrinoši vieglām pusdienām – lapu salāti ar saldskābiem āboliem, kraukšķīgām sēkliņām un rīvētu sieru pikantumam.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie redīsu–gurķu salāti ar konservētiem turku zirņiem

Foto: Shutterstock

Zibenīgi pagatavojami salāti, kas izceļas ne vien ar savu košo krāsu paleti, bet arī ar nepārspējamu kraukšķīgumu, savukārt turku zirņi tiem piešķir sātīgumu. Tieši tas, kas vajadzīgs pavasarīgi vieglai maltītei!

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar fetas sieru, zemenēm un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojami un ļoti vasarīgi salāti. Veselīgajiem spinātiem lieliski piestāvēs sulīgās un saldās zemenes, bet maltīti papildinās fetas siers un valrieksti.

Lasīt vairāk

Grilēts siers ar svaigajiem fenheļa salātiem un apelsīnu kuskusu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Veģetārieši noteikti nespēj iedomāties savu ēdienkarti bez siera, jo tas maltītēm piešķir sātīgumu un patīkamu sāļumu, tāpēc šī recepte būs labs papildinājums ikdienas maltītēm. Grilēts halumi siers kombinācijā ar svaigajiem dārzeņiem rada lieliski sabalansētu garšu buķeti, ko noteikti novērtēs arī veģetāro ēdienu skeptiķi.

Lasīt vairāk

Jauno kartupelīšu, sparģeļu un zaļo pupiņu salāti ar olām un gardu pētersīļu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Burvīgi dārzeņu salāti ar asumiņu! Novārītie jaunie kartupeļi, kopā ar zaļo pupiņu pākstīm, sparģeļiem un olām apslacīti ar graudaino Dižonas sinepju mērci.

Lasīt vairāk

Pavasarīgie lapu salāti ar redīsiem un meža ķiplokiem

Foto: DELFI

Vienkārši, svaigi un ļoti garšīgi lapu salāti ar redīsiem. Tā kā aprīlī jau sācies meža ķiploku jeb lakšu laiks, tie lieliski piestāvēs redīsiem. Ja ir vēlēšanās, salātiem pievieno arī dilles vai lociņus, taču var iztikt arī bez tiem, jo sīvumu piešķirs lakši.

Lasīt vairāk

Kartupeļu salāti ar krēmīgu avokado mērci

Foto: Shutterstock

Varen gardi kartupeļu salāti. Avokado tiem piešķir krēmīgumu, zaļumi rūpējas par svaigumu, bet etiķis un sinepes - par asumiņu.

Lasīt vairāk

Svaigie pupiņu salāti burciņā

Foto: Shutterstock

Salātiem ne vienmēr jāatrodas lielā bļodā – tie būs vēl garšīgāki, pasniegti, piemēram, stikla burciņā. Saliec kārtu kārtās visas sastāvdaļas, pārlej ar mērcīti un noslēdz vāciņu. Burciņu vari ņemt līdzi uz darbu vai kādā pavasarīgā piknikā parkā.

Lasīt vairāk

Svaigie salāti ar redīsiem, paipalu olām un dīgstiem

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojami un viegli pusdienu salāti, kas būs gatavi dažās minūtēs. Paipalu oliņas nāksies vārīt krietni īsāku laiku nekā parastās, bet garšos vēl jo labāk.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un redīsu salāti ar olu un lociņiem

Foto: Shutterstock

Vienkārša, viegla, bet tajā pašā pietiekami vērtīga pavasara maltīte ar kraukšķīgiem redīsiem un lociņiem. Salātu aizdaram – skābajam krējumam – pievieno mazliet, mazliet cukura, lai tas saspēlētos ar ņiprajiem redīsiem un sīvajiem sīpollokiem. Noderēs kā pamatēdiens vai piedeva gaļas ēdienam, ja ēdāju vairāk.

Lasīt vairāk

Redīsu salāti ar āboliem, bietēm un burkāniem

Foto: Shutterstock

Pavasarī, kad vēl tikai gaidām pirmos zaļumus izdīgstam no dārza dobēm, tā vien kārojas uzkost ko kraukšķīgu, svaigu un veselīgu. Vienkārši pagatavojamos redīsu salātus ar āboliem un burkāniem var baudīt gan kā vieglu un krāsām bagātu uzkodu, gan kā piedevu gaļas vai zivju ēdieniem.

Lasīt vairāk

Svaigie redīsu salāti ar Ķīnas kāpostu

Foto: Shutterstock

Ķīnas kāposta - redīsu salāti gardai piedevai pie otrā ēdiena.

Lasīt vairāk

Gurķu un redīsu salāti

Foto: Shutterstock

Svaigi un kraukšķīgi gurķu un redīsu salāti.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!