Mēs, latvieši, esam iecienījuši aukstās biešu zupas – visērtāk tās pagatavojamas ar marinētām, jau gabaliņos sagrieztām vai sarīvētām bietēm. Maigāku garšu cienītāji izmanto vārītas vai tvaicētas bietes, taču savs šarms slēpjas tajā, ka zupa iegūst mazliet pikantuma no marinādē esošā etiķa. Asāku izjūtu cienītāji nevilcinās aukstajai zupai pievienot arī pa kādai saspiestai ķiploka daiviņai vai krietnai karotei stipru klasisko sinepju.
Atsevišķas debates mēdz izvērsties ne vien par to, kādi gurķi un vai vispār tie aukstajā zupā jāliek. Te sava vaļa iztēlei katram – svaigs gurķis, marinēts, mazsālīts, sālīts, skābēts… Un neaizmirsīsim arī par gaļu! Aukstajā zupā nereti paslēpti doktordesas kubiņi, vistas girosa gabaliņi vai cita veida gaļa sātīgumam. Un kur nu bez bāzītes – visdrošākais variants ir kefīrs. Vēl var nesmādēt arī paniņas vai rūgušpienu, bet šķēpus laužam arī par to, vai tā skaitās īsta aukstā zupa, ja gatavota no ūdens un skābā krējuma.
Kraukšķīgumam un garnēšanai aukstā zupa iegūst ne vien no redīsiem, kamēr tie vēl pavasara nogalē priecē, bet arī krietna saišķa diļļu un lociņu. Vārīta ola? Protams, ka jāpieliek! Vārīti kartupeļi? Kas mēs kādi lietuvieši! (Bet sirdī esam, jo arī vārītus vai vārīti ceptus kartupeļus ne vienā vien kafejnīcā pie aukstās zupas bļodiņas pasniedz.) Vēl var iedvesmoties no bulgāriem un aukstai zupai pievienot, piemēram, sasmalcinātus valriekstus.
Paejot nostāk no latviešu iecienītajām bietēm, noteikti nevajadzētu otrajā plānā atstāt ā dēvētās "baltās" aukstās zupas. Kefīram lielā grāpī bietes nevajag, lai izdotos tiešām garda un veldzējoša zupa. Noderēs kā vārīti kartupeļi, tā gurķīši, sasmalcinātas salātlapas un pat biešu un redīsu lapiņas.
Aizceļojot mazliet uz Eiropas dienvidiem, iedvesmu varam smelties arī no spāņu virtuves un viņu leģendārā, izcili gardā gaspačo. Tas ir piedzīvojums, ne aukstā zupa! Sākot ar kvalitatīvu sastāvdaļu izvēlēšanos (laba olīveļļa, sulīgi tomāti, kraukšķīga baltmaize) un beidzot ar gatavošanas procesu, kad šķietami nesavienojamais pārvēršas par tiešām atsvaidzinošas garšas zupu.
Esi gatavs pilnvērtīgai auksto zupu sezonai? Zemāk atradīsi varenplašu izlasi ar receptēm no mūsu virtuālās pavārgrāmatas – tik tiešām pietiks garšu ceļojumam visas vasaras garumā!
Aukstā biešu zupa ar mazsālītiem gurķiem un ķiplokiem
Nekas tā neatveldzē karstā dienā kā aukstā zupa! Šoreiz klasiskā marinēto biešu aukstā zupa papildināta ar mazsālītiem gurķīšiem un svaigi spiestu ķiploku pikantākai garšai. Recepti iesaka Aina Pitrāne no "Aina Gatavo".
Sezonas pēdējā. Aukstā zupa ar skābētiem gurķiem un ķiplociņu
Sezonas pēdējai aukstajai zupai jāpaliek garšas atmiņā! Tāpēc tā jāgatavo gana stipra, aromātiska un sātīga. Kas zina, kad atkal sagribēsies, jo visam savs laiks. Pat aukstajai zupai!
Kukurūzas aukstā zupa
"Tavas acis tik zaļas kā kukurūza,
Tavas plaukstas tik mazas kā kukurūza.
Tik stingrās formās kā Kārlim Krūzam
Ap tavu māju aug kukurūza.
Tu ej uz aku ar zaļo krūzi,
Uz krūzes stāv rakstīts "Kukurūza"."
Avokado gaspačo ar nektarīna jumtiņu
Ja plīti darbināt negribas un rozā aukstā zupa mazliet jau apnikusi, nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni aicina izmēģināt netradicionālāku auksto zupu, kas garšas kārpiņām būs patīkams pārsteigums.
Baltā aukstā zupa bez kartupeļiem un desas
Kurš teicis, ka aukstajai zupai jābūt 50 rozā nokrāsās? Kurš teicis, ka eksistē vienīgā un pareizā aukstās zupas recepte? Tiesa gan – aukstā zupa spēj izraisīt gandrīz tikpat karstus karus, kā vienīgā un pareizā rasola recepte. Daudziem no mums ir sava, vienīgās īstās un pareizās aukstās zupas recepte, par kuru stāvēt un krist. Bet labāk ir nevis karot, bet apmainīties ar receptēm un pieredzēm, vai ne?
Zibenīgais gaspačo ar asumiņu
Ideālais veids, kā izlietot piebriedušos atvasaras tomātus, – sablendēt tos ārkārtīgi gardā aukstajā gaspačo zupā. Garšu dažādībai klāt pievieno arī kādu no lauka atnestu gurķi, palielu sarkano sīpolu un pieber šķipsniņu kajēnas piparu.
Zaļā dārzeņu aukstā zupa ar garnelēm
Svaigas vēsmas auksto zupu modē. Kraukšķīgi gurķi un redīsi, krēmīgi avokado gabaliņi, aromātiski dārza zaļumi un kāda ķiploka daiviņa pikantumam – visi šie labumi kombinācijā ar kefīru veido lielisku garšu saspēli. Pilnai laimei – zupu pasniedz ar vārītām vai apceptām garnelēm un paipalu olu pusītēm. Recepti iesaka mūsu lasītāja Oļesja Gabora.
Spirdzinoša dārzeņu aukstā zupa ar tomātu sulu
Aukstā zupa ir vienīgais ēdiens, uz ko nesas prāts tveicīgās vasaras dienās. Pavisam ātri pagatavojamas dārzeņu un tomātu sulas zupas recepti iesaka garšīgās "Instagram" lapas button_food autore Ērika Siliņa.
Aukstā zupa kaloriju skaitītājiem
"Pēc karstas dienas pie jūras aukstā zupa ir tas ēdiens, ko visvairāk kārojas nobaudīt. Un, kurš gan neprot to pagatavot! Tomēr katram ir sava mīļākā recepte. Manā nav ne desas, ne gaļas, ne kartupeļu," tā recepti kaloriju skaitītājiem iesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.
Spirdzinoša aukstā gurķu biezzupa ar zaļumiem un ķiplokiem
Gatavojot šo zupu, nenāksies lieki nopūlēties, tērējot pēdējos spēkus, kas vēl atlikuši pēc lustīgas līgošanas, jo lielāko daļu darba tavā vietā paveiks blenderis. Ja vēlies, lai zupa būtu atvēsināta jau uzreiz pēc pagatavošanas, ūdeni aizstāj ar ledus kubiņiem.
Biešu aukstā zupa ar konservētiem zaļajiem zirnīšiem
Izrādās, konservēti zaļie zirnīši piestāv ne tikai rasolam, bet arī aukstajai zupai. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Fiksā gurķu aukstā zupa ar ķiplokiem un grieķu jogurtu
Šī ir nudien ātri pagatavojama un atsvaidzinoša zupiņa, kas ies pie dūšas tiem, kuri meklē garšīgu biešu aukstās zupas alternatīvu. Olas gādās par sātīgumu, ķiploki piešķirs asumiņu, gurķi – svaigumu, bet grieķu jogurts maigi "saprecinās" visas garšas, godam aizstājot karstajās dienās no veikalu plauktiem pazudušo kefīru.
Novadu garšas: Kolkas stragnams jeb aukstā zupa ar siļķi un skābētiem gurķiem
Kā piedienas īstai lībiešu receptei, šeit nav norādīts precīzs izejvielu daudzums, jo tas atkarīgs no ēdāju skaita un viņu apetītes, kā arī saimnieces uzskatiem, vai zupai jābūt biezai vai šķidrai. Pēc Baibas Dambergas receptes gatavotu stragnamu Lībiešu mājas kafejnīcu dienu ietvaros 1. un 2. jūnijā varēs nobaudīt mājas kafejnīcā "Santa tubā" Kolkā.
Lietuvas garšas: Šaltibarščiai jeb aukstā zupa
Uzskata, ka Lietuvā auksto biešu zupu vēsturiski sāka gatavot karstajā vasaras darbu sezonā, kad ēdiena gatavošanai nebija vaļas. Veldzējoši aukstā zupa bija ideāls paēdiens siena laikā: dārzeņus pievienoja vitamīnu dēļ, rūgušpiens – lai atvēsinātu, bet ūdeni – lai remdētu slāpes. Šo iemeslu dēļ aukstā biešu zupa Lietuvā joprojām ir īpaši iecienīts ēdiens pavasara un vasaras sezonā. Tradicionāli to pasniedz ar vārītiem vai ceptiem kartupeļiem.
Vegāniskā aukstā zupa
"Šādi es gatavoju auksto zupu. Sanāk vienmēr un ļoti garšo," savas iecienītās vasaras veldzes recepti komentē vegānisko recepšu bloga "Mr. Magpie" autore Ieva.
Kartupeļu, gurķu un redīsu aukstā zupa ar kūpinātu jūras asari
Ja tev neceļas roka aukstajai zupai griezt klāt nenosakāmas izcelsmes desu, izmēģini jaunas vēsmas - auksto zupu ar kūpinātu jūras asari.
Neparasta aukstā biešu zupa vien pāris minūtēs
Biešu aukstā zupa vien pāris minūtēs? Šī recepte pierāda, ka tas ir iespējams. Liec sastāvdaļas katlā, sablendē un baudi! Ņamm...Recepti piedāvā "Stirna&avocado".
Vakariņas 5 minūtēs: gaspačo jeb tomātu aukstā zupa
Kad termometra stabiņš sasniedz vai pat pārsniedz 30 grādu atzīmi, darbināt cepeškrāsni nav prāta darbs, tādēļ labāk baudīt tādus ēdienus, ko iespējams pagatavot bez termiskas apstrādes. Vien piecu minūšu laikā pagatavojama aukstā zupa būs ideāls risinājums gardai maltītei uz ātru roku. Pagatavo lielo katlu, lai ar gardo zupu varētu mieloties arī nākamajā dienā!
Ātra aukstās zupas alternatīva – kefīra un gurķu kokteilis
Atvēsinošs, ātri pagatavojams un svaigs kefīra kokteilis – ideāla maltītei tveicīgā dienā, kas garšo kā aukstā zupa, tikai citā formā.
Kartupeļu un gurķu aukstā zupa ar kefīru un sinepēm
Ne vien veldzējošas, bet arī ļoti sātīgas kartupeļu aukstās zupas recepti iesaka Linda Lindoku.
Ar rupjmaizes 'ķieģelīti' iebiezināta biešu aukstā zupa
Ja tev ierasts, ēdot biešu auksto zupu, piekost klāt rupjmaizes "ķieģelīša" šķēli, tad tev noteikti jāizmēģina šī recepte, jo ar skābenās maizītes drupačām iebiezināta aukstā zupiņa garšo tiešām lieliski.
Skābeņu aukstā zupa ar lakšiem un olām
Spirdzinoša skābeņu zupa, kurā sagaršojamas sinepju un mārrutku pikantās notis. Īpašu aromātu zupiņai piešķir ķiplokotie lakši, bet rīvētas olas nodrošina sāta sajūtu.
Pikanta aukstā zupa ar balto redīsu un mārrutkiem
Vasarīgam laikam - atvēsinošā, pikanta un ātri pagatavojama aukstā zupa.
Soli pa solim: biešu aukstā zupa ar rukolu
Šis varētu būt vasarā visātrāk pagatavojamais ēdiens, kas izdosies arī tiem, kas nemēdz ilgi uzturēties virtuvē. Šķiet, ka nav vērts iemest aci receptē, viss tikai jāsamet katlā un jāpārlej ar kefīru. Tomēr atļausimies publicēt fotorecepti, tā teikt, iedvesmai!
Liesa skābeņu aukstā zupa
Ja stirnas dārzā nav paspējušas nograuzt gardo skābeņu puduri, pagatavo atsvaidzinošu auksto zupu. Kefīra vietā izmantojot vien dažas karotes liesa skābā krējuma, zupas katls nebūs kaloriju bumba un pludmales sezonu varēsi sagaidīt izcilā formā. Droši var eksperimentēt ar zaļumiem un saplucināt arī rukolu vai kreses.
Aukstā zupa ar paniņām un kečupu
Ātri pagatavojama un liesa aukstā zupa uz paniņu bāzes. Tā izceļas ar bagātīgu garšu, ko zupai piešķir ar mārrutkiem, franču sinepēm un kečupu satrīti zaļumi.
Aukstā zupa ar āboliem, redīsiem un piparmētrām
Pavasarī organisms ir izslāpis pēc svaigām, vieglām un jaunām garšām. Izmēģini ļoti atsvaidzinošu aukstās zupas versiju – ar gurķiem, āboliem, redīsiem un piparmētrām, kas papildināta ar ķiploka asumiņu.
Spirdzinoša griķu-gurķu aukstā zupa ar ķiplokiem
Kad vasarīgi laikapstākļi vēl turpina priecēt un gribas sevi palutināt ar ko spirdzinoši svaigu, bet visas iespējamās aukstās zupas variācijas jau ir apnikušas, laiks izmēģināt ko neparastāku. Kaut gan griķi un aukstā zupa iesākumā var šķist neiespējams salikums, tomēr ir vērts vismaz vienreiz ļauties eksperimentam, lai secinātu, ka tas ir garšīgi. Ļoti garšīgi!
Pikantais gaspačo
Mazliet pikanta gaspačo aukstā zupa no dārzeņu sulas, dārzeņiem un čili mērces asumam. Recepti piedāvā "Rimi" gardēde Ilze Jurkāne.
Atdzesētais borščs ar mārrutkiem
Atdzesētais borščs jeb klasiskā biešu zupa, kas pielāgota tveicīgā laika pusdienām vai vakariņām. Ja zupu gribas īpaši vēsu, beigās pievieno kādu ledus gabaliņu.
Fiksā tomātu un redīsu aukstā zupa
Aukstā zupa no tomātiem, redīsiem un gurķiem, ko varēsi pagatavot zibenīgi. Neatņemams virtuves palīgs šīs zupas pagatavošanai būs blenderis – ar to tad arī gatavo zupu, cik krēmīgu vien katram tīk.
Gurķu un piparmētru aukstā zupa
Veldzējoša svaigo gurķu zupa ar piparmētrām un pētersīļiem. Auksto zupu pirms ēšanas ieteicams noturēt ledusskapī, bet, lai zupas konsistence nebūtu pārāk vienmuļa, ēd to kopā ar riekstiem vai kādu grauzdiņu.
Aukstā zupa bulgāru gaumē ar ķiplokiem un valriekstiem
Bulgāru aukstā zupa "tarator", ko gatavo no jogurta, ķiplokiem, gurķiem un valriekstiem. Patiks jaunu garšu meklētājiem un tiem, kas vēlas atveldzēties karstākā vasaras dienā.
Aukstā avokado zupa
Jūs noteikti zināt, ka vislabākās receptes top tad, kad to vismazāk gaida. Arī šis nav izņēmums, jo draudzenes vadīta, izmēģināt auksto zupu ar avokado un kefīru, vadījos pēc intuīcijas un radīju kaut ko tik gardu, ko būtu vērts izmēģināt arī Tasty.lv lasītājiem. Tā kā klasiskā biešu aukstā zupa nu jau ir nedaudz apnikusi, šī ir lieliska alternatīva, ar ko sevi palutināt karstajās vasaras dienās. Turklāt ēdiens ir gana kreptīgs, lai remdinātu izsalkumu pat sātīgāko ēdienu cienītājiem.
Okroška ar kefīru un kvasu
Svaiga un viegla aukstā zupa ar nelielu pikantumu - salami desas gabaliņiem. Daudz ātrāk zupu varēs pagatavot, ja kartupeļi un olas būs jau novārīti.
Okroška ar kvasu
Aukstā zupa - okroška ar kvasu ir atsvaidzinoša, saldeni pikanta, kas dos uzmundrinājumu karstā laikā. Galvenais izvēlēties kvasu, kas nav ļoti salds, bet dabīgi saldens.
Aukstā zupa itāļu gaumē
Atsvaidzinoša aukstā zupa ar bagātīgi pievienotām piparmētrām, gatavota uz jogurta bāzes.
Zaļais gaspačo
Dzīvespriecīga un krāsaina aukstā zupa. Pirms zupas sablenderēšanas, zaļās paprikas karstā cepeškrāsnī izcep, lai pēc tam varētu novilkt paprikām miziņu.
Aukstā zupa ar gurķiem un redīsiem
Atvēsinoša un veldzējoša aukstā zupa ar kraukšķīgiem redīsu un gurķu gabaliņiem. Pasniedz ar ķiploku grauzdiņiem.
Aukstā zupa ar girosu
Kefīra un marinētu biešu aukstā zupa ar girosu - sātīgākām vasaras pusdienām vai vakariņām.
Zemeņu gaspačo
Pavisam neparasta aukstā zupa, kurai saknes meklējamas Spānijas virtuvē.
Cukīni vai jauno kabacīšu aukstā zupa - zaļais gaspačo
Kad es vēl biju pavisam maza, manai mammai bija milzīgs sakņudārzs, kurā auga zaļie salāti, tomāti, ķirbji, pupiņas, pipari un daudzi citi dārzeņi. Mana mamma ir apbrīnojama dārzniece un īpaši labi viņai padevās cukini. Ražas laikā it visur bija cukini - viņa gatavoja cukīni maizi, pankūkas, kēksiņus.
Sātīgā aukstā zupa ar biešu novārījumu
Nedaudz sarežģītāka aukstās biešu zupas versija, tomēr pūles ir tā vērtas - zupa ir ļoti sātīga un interesanta!
Biešu lapu aukstā zupa ar liellopa gaļu
Biešu lapu aukstā zupa ar vārītu liellopa gaļu karstas dienas pavalgam.
Baltā aukstā zupa ar kefīru
Baltā aukstā zupa ar kefīru, kartupeļiem, gurķiem un olām.
Klasiska aukstā zupa ar etiķi
Aukstā zupa ar etiķi jūs lieliski atveldzēs karstā vasaras dienā.
Biešu aukstā zupa ar mārrutkiem un ziedkāpostu 'rīsiem'
12 minūtēs pagatavojama aukstā biešu zupa ar kefīru, kurai patīkamu kraukšķīgumu, tumīgumu un lielisku garšu piešķirs mārrutki un ziedkāpostu "rīsi".
Aukstā kefīra zupa ar redīsiem un gurķiem
Ātri pagatavojama un vienkārša aukstā zupa ar redīsiem un gurķiem, kas veldzēs tveicīgākā dienā.
Skābeņu - biešu lapu aukstā zupa
Skābeņu - biešu lapu aukstā zupa spirdzinājums karstai vasaras dienai.
Aukstā zupa ar desu un marinētām bietēm
Vienkārši pagatavojama marinētu biešu aukstā zupa ar kefīru.
Vistas okroška
Vistas okroška - ieteicama vasarā, līdzīga kā aukstā zupa, taču garšo savādāk.
Aukstā tomātu zupa uz tomātu sulas bāzes
Aukstā tomātu zupa - karstas vasaras dienas glābiņš.
Atsvaidzinošā gurķu zupa 10 minūtēs
Aukstās zupas variācijas ir nebeidzamas. Izmēģini auksto zupu pagatavot blenderī tikai ar divām sastāvdaļām. Blendēšana padara zupu maigi putainu un viendabīgu, un skābēto gurķu un zaļumu papildinājums sniedz bagātīgu garšu un aromātu buķeti. Skaistas un garšīgas vasaras pusdienas 10 minūtēs!
Aukstā skābeņu zupa ar zirnīšiem un marinētām bietēm
Tuvojoties svētkiem, jaunu garšu meklējumos mūsu ceļš aizveda līdz restorānam "Bibliotēka Nr.1" un šīs vietas šefpavāram Mārim Jansonam, kurš nu "Tasty.lv" lasītājiem piedāvā atspirdzinošu auksto zupu ar svaigām skābenēm un kefīru. Aukstās zupas pamatu sagatavo atsevišķi no piedevām, abas daļas sajaucot pirms pasniegšanas. Ja marinētas bietes būs jau gatavas, zupu varēs pagatavot ļoti ātri.
Aukstā zaļo zirnīšu krēmzupa
Tuvojoties vasaras sezonai, vairums no mums jau nepacietīgi gaida aukstās zupas baudīšanu, taču, atkāpjoties no klasiskām vērtībām, ir vērts izmēģināt arī šo auksto zaļo zirnīšu krēmzupu. Zupas krāsa, garša un tekstūra pilnībā atbilst pavasarim, turklāt tās pasniegšanas veids itin labi piestāv arī svētkiem.
Aukstā tomātu zupa ar arbūzu un Tabasko piešprici
Šī zupa ir parafrāze par spāņu lepnumu – gaspačo. Receptē ir apvienotas divas dažādas receptes. Galvenie spēlētāji šeit ir tomāti, kas savieno garšu virpulī gan sīpolus, gan arbūzus, un vēl bariņā pieķer Tabasko mērci. Rezultāts neliek vilties!
Aukstā dārzeņu zupa ar ķiplociņu
Vienkāršāku zupu tu vēl nebūsi gatavojis, jo visas sastāvdaļas jāsamet blenderī un jāļauj tam darboties. Krēmīgā zupa ļaus notiesāt tomātu un gurķu ražu, neraizējoties par veselīgā dzīvesveida principu pārkāpšanu.
Aukstais borščs uz ātru roku
Veldzējošs aukstais borščs, kas iejaucams vien pāris minūtēs bez vārīšanas un laikietilpīgas produktu smalcināšanas – viens, divi, un zupa ir gatava! Ja nespēj savu dzīvi iedomāties bez gaļas, pilnai laimei pierīvē klāt gabaliņu vārītās desas.
Baltā gaspačo zupa latviešu gaumē
Spānijā iecienīto gaspačo zupu ir ierasts iebiezināt ar sakaltušas maizes šķēlēm. Es aizņēmos šo ideju, lai, liekot lietā izdomu, no ledusskapī atrastajiem produktiem pagatavotu balto gaspačo latviešu gaumē. Eksperimenta rezultāts bija varen garšīgs un atspirdzinošs.
Jāņu mātes vasaras tomātu zupa - gaspačo
Netradicionāla, garšīga un veselīga recepte Līgo svētku galdam, kas piemērota arī tiem, kuru ikdiena ir cukura diabēts. Receptes autore - uztura speciāliste Liene Sondore.
Andalūzijas gaspačo recepte
Andalūzijas gaspačo - tradicionālā recepte spāņu aukstajai tomātu zupai.