Pamata lietas, kas jāatceras, gatavojot svaigos salātus – nevar izlīdzēties tikai un vienīgi ar lapu salātiem un dārzeņiem. Tad maltīte uztura ziņā nebūs pilnvērtīga. Vienmēr padomā, lai salātos būtu arī kāds olbaltumvielu un ogļhidrātu avots, jo tas radīs sāta sajūtu. Atsvaidzināt atmiņas par sabalansēta un pilnvērtīga uztura šķīvi palīdzēs šis raksts.
Ja gatavojot tev patīk improvizēt, berot salātu bļodā katru reizi kaut ko citu, bet apstājies pie tā, ka vienmēr salātiem mērces vietā pielej vien ēdamkaroti olīveļļas, tad zini, ka neesi tāds vienīgais. Kaut patiesībā arī ar mērcēm ir pavisam vienkārši improvizēt – vien jāatceras par saldā, sāļā un mazliet skābenā balansu.
Olīveļļai var piepilināt mazliet citronu sulas, pavisam mazu šķipsniņu cukura vai naža galu medus un mērcīte iegūs svaigāku un interesantāku garšu. Vai zināji, ka salātu mērcei vari pievienot arī kādu tējkaroti ievārījuma? Tā iegūsi interesantu garšas noti bez pārmērīgiem pūliņiem.
Runājot par ogļhidrātiem salātos, ļoti pateicīga bāze ir ātri pagatavojamais kuskuss. Bieži vien to nepieciešams vien apliet ar verdošu ūdeni un ļaut uzbriest piecas minūtes. Papildini ar pārējām sastāvdaļām un salāti būs pilnvērtīgāki. Vēl viens labs graudaugu produkts ir bulgurs – arī to var uzvārīt vien desmit minūšu laikā. Ja zini, ka tveicīgajās dienās ēdīsi lielākoties salātus, vari novārīt kādu daudzumu graudaugu un uzglabāt ledusskapī – tad atliks pa saujai vien iejaukt salātu porcijā.
Savukārt no olbaltumvielām, šķiet, visērtāk vasarīgiem salātiem ir pievienot konservētus turku zirņus vai kādu citu pākšaugu no bundžiņas, novārītu vai plaucētu olu, viegli apceptas vai jau iepriekš novārītas garneles, kā arī žigli apceptus vistas gabaliņus. Un nepiemirsīsim par maz novērtēto tunci no bundžiņas! Tāpat nevar aizmirst sezonas augļus un ogas – arī šie abi elementi lieliski papildina salātus, it īpaši zemenes, ar kurām mielojamies lielāko daļu vasaras.
Nicas, Lionas varbūt Cēzara salāti? Izvēlies, kas kārojas visvairāk, aplūkojot kādu no receptēm zemāk – tev noteikti izdosies gardi!
Zemeņu un sparģeļu spirdzinošie salāti
Jāņu laikā notiek divas gastronomiski svarīgas lietas, ko vērts garšīgi nosvinēt. Latvijas sparģeļi aiziet no ēdienkartes, Latvijas zemenes – ienāk. Nav jau tā, ka sparģeļi uzreiz pazudīs – tomēr vispārzināma prakse ir pēc Jāņiem sparģeļus vairs nevākt, jo tie sāk zaudēt tvirto kraukšķīgumu un kļūst kokaini. Toties vietējās zemenes tikai tagad sāk savu sulīgo, krāšņo uznācienu. Tāpēc tieši laikā ap Jāņiem jāpagūst savienot divas vietējās garšas: sparģeļus un zemenes. Spirdzinoši, sulīgi, kraukšķīgi un sātīgi sparģeļu un zemeņu salāti ir īsts vasaras baudījums gan acīm, gan vēderam. Ātri, vienkārši, garšīgi un efektīgi!
Sulīgie un sātīgie arbūza, melleņu un fetas siera salāti
Vai iespējams vēl vienkāršāk, vēl ātrāk, vēl svaigāk un vēl garšīgāk? Lai izbaudītu pilnībā, arbūzam, mellenēm un sieram vajadzētu būt atdzesētam. Mērcīti jācenšas pagatavot attiecīgajās proporcijās – mērcītēm iesakām uzticēties! Tieši dažādas, šķietami vienkāršas mērcītes vienkārši sagrieztus augļus un ogas bieži vien padara par salātiem – harmonisku garšu kopumu. Arī sāls un pipari palīdzēs izbaudīt šo sulīgo, bagātīgo salātu garšas nianses.
Deserta salāti ar rikotas sieru un avenēm
Šo salātu sastāvdaļas veido ļoti īpašu un tiešām neparastu garšas kombināciju – šķīvī mīsies rikota, avenes un pat zaļie lapu salātiņi. Turklāt maltīte ir ļoti viegli un ātri pagatavojama!
Jauno kāpostu salāti ar redīsiem un rabarberiem
Pavisam pavasarīgi un mazliet neparasti salāti, kuros satiekas jaunie kāposti, burkāns, pavasara vēstneši – redīsi un sulīgi skābenie rabarberi. Recepti iesaka Aina Pitrāne no "Aina Gatavo".
Dārza salāti ar redīsiem un kefīru aizdaram
Vasaras sākuma garša – sulīgi un koši zaļi dārza lapu salāti ar makaniem redīsiem un kefīriņu aizdaram. Ideāli pasniegšanai pie grilētiem gaļas ēdieniem, vārītiem jaunajiem kartupelīšiem vai vienkārši ikdienišķām maltītēm.
Dženiferas Anistones salāti – ar bulguru, turku zirņiem un pistācijām
Kad pāris cilvēki ķēra pie rokas un teica: "Tev ir jāpagatavo tie Dženiferas Anistones salāti!" nācās palūkoties, kas tad tam lācītim vēderā. Interneta dzīlēs var atrast neskaitāmas receptes, visas ļoti līdzīgas, jo pamats viens. Izrādās, seriāla "Draugi" ("Friends") zvaigzne iecienījusi ļoti neparastu, tekstūrām un garšām bagātīgu kombināciju – bulgurs, gurķi, sarkanais sīpols, turku zirņi, pētersīļi, piparmētras, pistācijas, fetas siers un citronu mērcīte. Tas viss savijas sātīgos, gardos un vienkāršos salātos. Pamēģini arī tu!
Burratas salāti ar kraukšķīgu šķiņķi un mango-čili mērci
Ja esi liels salātu mīlis, bet vēl neesi paspējis pagatavot pirmos pavasara salātus, tad varam ieteikt izveidot "Pavasaru salātu" sēriju. Proti, piemēram, reizi nedēļā (noteikumus izdomā pats!) izmēģini kādu līdz šim nebaudītu salātu recepti. Un, ja nav ideju, tad pirmo pavasara salātu pagatavošanai vari izmantot tieši šo recepti! Tā kā burrata ir tik īpašs siers, mūsuprāt, tas ir pelnījis arī īpašus salātus. Turklāt – šo salātu pagatavošana nevarētu būt vienkāršāka.
Turku zirņu salāti ar olīvām un saulē kaltētiem tomātiem
Salāti ar šķipsnu Gruzijas garšas – kad turku zirņi satiek svaigi sakapātu kinzu, bet salātu bļodā sastāvdaļām pievienojas olīvas un saulē kaltētie tomāti, veidojas pavisam multikulturāla maltīte. Ātri, barojoši un atsvaidzinoši gardi!
Perfekti salāti vasarai. Lionas salāti
Francijas pilsētas Lionas vārdu nesošie salāti ir ideāla vasaras maltīte, kas labi iederas kā brokastīs, tā vakariņās. Svaigi un sātīgi. Tieši tādi, lai nepārēstos, bet lai remdētu izsalkumu. Salāti parūpējas par svaigumu, ola ar bekonu par dūšas piesiešanu.
Sātīgie kvinojas salāti
Kvinojas salātu šarms slēpjas tajā, ka tos var pagatavot gan veģetāri, gan ar gaļu. Abos gadījumos galarezultāts ielīksmos ēdājus un sniegs sāta sajūtu.
'TikTok' fenomens: Zaļie dievietes salāti
Veselīgas ēšanas mērķis vai ne, bet 2022. gadā šie veselīgie salāti ir skatīti "TikTok" platformā vairāk nekā 20 miljonus reižu! Tas nozīmē tikai vienu – tie ir obligāti jāizmēģina. Tie ir ļoti viegli pagatavojami, turklāt šis ir tas gada laiks, kad vairums no mums ir noteikuši mērķi – pievērsties veselīgiem ēšanas paradumiem. Lūk, šis ir tas ar ko vari sākt!
Vasarīgie un aromātiskie kuskusa salāti libāņu gaumē
Iepazīstieties: viegli kuskusa salāti tveicīgai vasarai no libāņu virtuves – tabulē. Šos salātus dažādās versijās gatavo gandrīz visās Tuvo Austrumu zemēs. Tabulē iesaka Iveta Rutkovska – recepti viņa iemācījusies no libāņu kolēģiem, dzīvojot un strādājot Beļģijā.
Svaigie salāti ar vistas fileju un sinepju mērci
Salāti, kas piemēroti reizēm, kad gribas ko vieglu un svaigu, bet reizē ar nedaudz asumiņu. Konkrētajā receptē izmantotas svaigās kukurūzas vālīte, bet tās var aizstāt arī ar konservēto kukurūzu no bundžām.
Vasarīgi Cēzara salāti ar grilētu vistu un grauzdiņiem baudīšanai dārzā
Siltai kopābūšanai piemājas terasē vai pagalmā piestāv uz grila gatavots ēdiens. Vai zināji, ka uz grila var pagatavot arī Cēzara salātiem nepieciešamos grauzdiņus? Uzgrilē vistu, maizīti grauzdiņiem, un liec salātus kārtu kārtās!
Svaigie salāti ar kūpinātu jūras asari un mārrutku mērcīti skandināvu gaumē
Ja ģimenē ir kaislīgs makšķernieks, kurš paspējis izbaudīt pēdējo ziemas copi Zviedrijā un mājās pārved makanus jūras asarus, kurus vēl pēc tam nokūpina, tad uzskatiet, ka esat lutināti. Protams, kūpināta zivtiņa izcili garda ir arī pati par sevi, bet to noteikti vajag pamēģināt svaigajos salātus. Skandināvi mīl kūpinātas zivis salātos baudīt ar dillēm un ņiprām mērcēm, īpaši mārrutkiem. Pamēģini rukolai pārbērt novārītas lēcas, smalki sagrieztu burkānu, mazliet sarkanā sīpola, kūpināta asara gabaliņus un to visu aizdarīt ar olīveļļas mērcīti, kurā iemaisīti ņiprie un arī latviskajai virtuvei tik tuvie mārrutki. De-be-šķī-gi!
Cēzara salāti ar kraukšķīgiem tofu gabaliņiem
Šādu Cēzara salātu variāciju tu vēl nebūsi baudījis – sulīgās romiešu salātu lapas šķīvī papildinās kraukšķīga, pannā cepta tofu gabaliņi. Bet visam pāri – nedaudz citāda, vegāniska mērcīte no Indijas riekstiem.
Atsvaidzinošie tomātu un arbūza salāti ar fetas sieru
Atsvaidzinoši un sulīgi tomātu un arbūza salāti. Sātīgumam pievieno arī nedaudz fetas sieru!
Lapu salāti ar vārītu olu un jogurta-sinepju mērci
"Lapu salātus vasarā es varētu apēst daudz, bet ar nosacījumu - pēc iespējas dažādākus, un šad tad arī sātīgākus. Sātīgumam viens no ātrākajiem un vienkāršākajiem variantiem ir vārīta ola, bet dažādībai – katru reizi citādāka salātu mērce. Šī ir mana iecienītākā – jogurta un sinepju. Sāli katrs pievieno pēc savas garšas, manai to nevajag," stāsta bloga "Absolūts Ēd" autore, bioloģiskā lauksaimniece Ilze Lipska.
Recepte no grāmatas: salāti no Nicas
Kā visātrāk un drošāk sajusties kā šefpavāram? Gatavot pēc bērniem paredzētās pavārgrāmatas! Viss priekšā uzrakstīts un uzzīmēts! Savukārt, kad jāizvēlas no drošajām receptēm visdrošākā, tad vislabāk sākt ar salātiem un sviestmaizēm.
Elegantie garneļu un avokado salāti Ilzes Jurkānes gaumē
Pavasarī ir laiks aizmirst par ziemas rasoliem un izvēlēties salātus no viegliem un veselīgiem produktiem, lai uzmundrinātu ķermeni un prātu, kas mostas no ziemas miega. Pievienojot svaigiem produktiem gaļu vai jūras veltes, salāti var aizstāt pilnvērtīgu pusdienu maltīti, skaidro "Rimi" gardēde Ilze Jurkāne.
Lionas salāti ar plaucētu olu
Brokastu salāti, kuru dzimtene ir dienvidnieciskā Liona. To galvenais akcents ir plaucēta ola.