Šī vasara, līdzīgi kā jebkura iepriekšējā, nesolās būt auksta, tāpēc vērts savlaicīgi padomāt par saldētavas krājumiem, kas palīdzētu pāris minūtēs uzburt gardu dzērienu. Vispirms jāatceras par ledu. Vai tavā saldētavā tā ir pietiekami? Ja nē, nenāks par ļaunu sasaldēt vairākas porcijas ledus kubiņu, kurus pēc saldēšanas nevis turēt veidnē, bet kādā saldētavā liekamā plastmasas traukā, lai veidotu krājumus.
Tālāk seko garšīgie ūdens, limonādes, ledus kafijas vai tējas papildinājumi. Ledus kubiņos vari iesaldēt vasaras ogas un garšaugus, piemēram, piparmētras, lai uzfrišinātais ūdens ilgāku laiku būtu auksts. Šis pats triks noderēs arī citiem dzērieniem – sasaldē kubiņos augļu sulu, tēju vai kafiju, un gatavo auksto dzērienu no tiem, lai dzēriens glāzē nekļūtu ūdeņains un nezaudētu izteiksmīgo garšu.
Lai dzēriena garša būtu vēl izteiksmīgāka, izmantotos augļus, ogas vai garšaugus saspaidi lielajā krūkā ar stampiņu. Piemēram, ja saberzīsi piparmētras, tās piešķirs aukstajam kokteilim intensīvāku garšu. Ja ļoti gribās kādu saldinātāju, tad pateicīgāka izvēle būs sīrups, nevis cukurgraudiņi, jo sīrups labāk izkusīs.
Karstumā gan nevajadzētu aizmirst par to, ka lai gan ledus lates dzeršana var šķist kārdinoša, vēlams lielākoties uzņemt tieši ūdeni. Tāpēc neaizraujies ar kafijas aukstajiem dzērieniem pārlieku, tā vietā labāk pagatavot mājas limonādi ar pavairāk ūdens vai ledus tēju, kurā nebūs kofeīna, kas var veicināt atūdeņošanos. Labs risinājums, lai reizē ar šķidrumu uzņemtu arī kādu enerģijai nepieciešamu kaloriju – sabērt dzērienā vairāk ogu, augļu vai pat dārzeņu, kas pašam garšo, lai starp padzeršanos var kāri arī uzkraukšķināt, piemēram, gurķa šķēlīti.
Zemāk atradīsi uz ledus kubiņiem lejamo dzērienu receptes – uzfrišinātos ūdeņus, limonādes, tējas un kafijas, kas palīdzēs ne tikai atvēsināties, bet izdarīt to garšīgi!
Atvēsinošais piparmētru ūdens ar ledū iesaldētām ogām
Šādi pagatavots dzēriens lieliski atsvaidzina un ilgāk paliek auksts, jo galvenokārt sastāv no ledus, kas ir ļoti patīkami vasaras karstajā laikā. Recepti iesaka pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone sadarbībā ar veikalu tīklu "Elvi".
Zemeņu un bazilika ledus kokteilis
Laikā, kad saule silda īpaši stipri, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar veikalu tīklu "Elvi" piedāvā veselīga un atspirdzinoša zemeņu un bazilika ledus kokteiļa recepti.
Ūdens ar avenēm un vaniļu
Izmanto aveņu laiku un pagatavo burvīgi atsvaidzinošo ūdeni ar avenēm un vaniļu.
Ūdens ar apelsīniem un kinzu
Atspirdzinošs dzēriens sanāks, ūdeni aromatizējot ar apelsīnu. Interesantākas garšas cienītāji papildus var pievienot dažas kinzas lapiņas.
Ūdens ar mellenēm un apelsīniem
Melleņu laikā noteikti jādzer tik veselīgais un atsvaidzinošais melleņu ūdens ar apelsīniem.
Ūdens ar apelsīniem, laimu un gurķiem
Smaržīgs un gards veldzējums karstai vasaras dienai. Gurķi ūdeni mīkstina, bet citrusi piešķir burvīgus aromātus.
Ūdens ar arbūziem un piparmētrām
Lielisku, atsvaidzinošu dzeramo ūdeni var pagatavot, to aromatizējot ar arbūzu un piparmētrām.
Ūdens ar zemenēm, citronu un baziliku
Aromātisks un atsvaidzinošs būs ūdens ar zemenēm, citronu un bazilika lapiņām. Atdzesē apmēram stundu, lai garšas sadraudzējas.
Ūdens ar zemenēm, laimu un gurķi
Ūdeni dzeršanai var aromatizēt ar jebkādiem augļiem. Piedāvājam ūdeni ar zemenēm, laimu un gurķiem. Pievienotais gurķis ūdeni padara mīkstu, bet zemenes un laims uzburs glāzē vasaru.
Atspirdzinošs rabarberu morss ar apelsīnu sulu
Skābenie rabarberu kāti gan jau paspēti izmantot plātsmaizes cepšanā, ķīseļa vārīšanā un gaļas marinēšanā. Laiks pagatavot veldzējošu padzērienu, kur pašmāju rabarbers sastopas ar eksotisko apelsīnu.
Ar alkoholu un bez: divu veidu augļu boles
Augļu bole ir vasaras cienīgs dzēriens, kas, pareizi pagatavots, garšos gan lieliem, gan maziem.
Mājās gatavota limonāde
Mājās gatavota limonāde, lai bērni nedīc pēc Sprite vai Kolas.
Mājas limonāde 'Tarhūns'
Kaut mūsdienās veikalu plauktos plašā izvēlē pieejami dažādi atspirdzinoši dzērieni, tomēr ne viens vien ar siltām jūtām atceras koši zaļo "Tarhūnu" – to īsto, no bērnības. Mājās gatavots "Tarhūns", protams, nevarēs lepoties ar tik jiftīgu krāsu, tomēr, ja vēlies atsaukt atmiņā bērnības garšu un pagatavot gardu un veselīgu spirdzinājumu, tev šī recepte noteikti ir jāizmēģina.
Atspirdzinošais rabarberu un gurķu ūdens
Ūdens, kas papildināts ar skābeniem rabarberu kātiem, svaigām gurķu šķēlēm un piparmētru lapiņām, garšos divtik labi.
Mājas ķiršu limonāde
"Mamma, šī limonāde ir tā kā ķiršu kola!" nogaršojuši šo dzērienu, izsaucās bērni. Un viņiem taisnība, jo šefpavārs Lauris Aleksejevs, kurš esot šīs receptes autors, tieši tā arī nosaucis. Izmēģinājām un atzinām par labu esam. Noteikti atkārtosim vēl, jo ķiršu vēl daudz. Tiesa, atkāpāmies no receptes oriģināla, samazinot cukura daudzumu, jo šķita – būs par daudz.
Rabarberu un zemeņu dzēriens
Viegls vasaras dzēriens, kas garšos gan lieliem, gan maziem.
Mājās gatavota ingvera limonāde
Atspirdzinoša, turklāt ļoti veselīga ingvera limonādes recepte.
Persiku ledus tēja ar medu un salviju
Vienkārši pagatavojama, vitamīniem bagāta ledus tēja, kas veldzēs slāpes karstumā. Recepti iesaka pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone.
Aromātiskā ceriņziedu ledus tēja
"Ledus tējas pagatavošanai izmantojamos ceriņziedus ieteicams ievākt ārpus apdzīvotām vietām un ceļmalām ar intensīvu satiksmi," skaidro receptes autore, kulinārijas bloga "Latvian Eats" saimniece Līva Ulmane.
Ledus tēja ar saldētas sulas kubiņiem
Taisot ledus tēju vienmēr ņem divreiz vairāk tējas biezumu, nekā parastajai tējai. Ņem vērā -jo sīkākas ir tējas lapiņas, jo stiprāka ir tēja un jo mazāk tējas biezumu vajag.
Klasiskā ledus tēja
Klasiskā ledus tēja karstai vasaras dienai.
Recepte no grāmatas: tonizējošā kafija ar saldo krējumu un kokakolu
Ja mīli kafijas dzērienus un nesmādē ledusaukstu kafiju, tad vienmēr vērts pamēģināt ko jaunu. Siltās dienās īpaši atspirdzinoša un uzmundrinoša būs kafija, kas papildināta ar ledu, kokakolu un saldo krējumu.
Šampētera frappe
Grieķijā nošpikota, Latvijā atkārtota, saņēmusi stāvovācijas un iekārtojusies manā Šampētera virtuvē uz palikšanu. Šī ir viena no aukstās kafijas versijām, bet tās ir tikpat dažādas kā kafijas dzērāji.
Aukstais šokolādes un kafijas dzēriens
Uzmundrinošs kofeīna lādiņš labākai dienai. Putukrējuma vietā dzērienam var pievienot vaniļas, vai vēl labāk, kafijas saldējuma bumbiņu. Gatavošanas process - ilgs, tomēr rezultāts ir pūliņu un gaidīšanas vērts. Izbaudi!