Foto: Publicitātes foto
Kad termometra stabiņš nepārprotami uzsver – vasara ir ieradusies – tad lielākā tveicē par ēšanu grūti padomāt, par stāvēšanu pie plīts nemaz nerunājot. Tādos brīžos prāts un ķermenis prasa tikai vienu – kārtīgi padzerties! Veldzēšanos ar aukstu ūdens glāzi var padarīt par krietni gardāku pasākumu, ja lielā krūzē saber ledu, pievieno kādu augli, ogas, smaržīgus garšaugus un citus papildinājumus. Lai nebūtu jāiztiek ar ierasto citronpiparmētrūdeņa kombināciju, apkopojām kaudzīti atvēsinošu un ļoti gardu recepšu, lai saulainās dienas var aizvadīt patīkamāk.

Šī vasara, līdzīgi kā jebkura iepriekšējā, nesolās būt auksta, tāpēc vērts savlaicīgi padomāt par saldētavas krājumiem, kas palīdzētu pāris minūtēs uzburt gardu dzērienu. Vispirms jāatceras par ledu. Vai tavā saldētavā tā ir pietiekami? Ja nē, nenāks par ļaunu sasaldēt vairākas porcijas ledus kubiņu, kurus pēc saldēšanas nevis turēt veidnē, bet kādā saldētavā liekamā plastmasas traukā, lai veidotu krājumus.

Tālāk seko garšīgie ūdens, limonādes, ledus kafijas vai tējas papildinājumi. Ledus kubiņos vari iesaldēt vasaras ogas un garšaugus, piemēram, piparmētras, lai uzfrišinātais ūdens ilgāku laiku būtu auksts. Šis pats triks noderēs arī citiem dzērieniem – sasaldē kubiņos augļu sulu, tēju vai kafiju, un gatavo auksto dzērienu no tiem, lai dzēriens glāzē nekļūtu ūdeņains un nezaudētu izteiksmīgo garšu.

Lai dzēriena garša būtu vēl izteiksmīgāka, izmantotos augļus, ogas vai garšaugus saspaidi lielajā krūkā ar stampiņu. Piemēram, ja saberzīsi piparmētras, tās piešķirs aukstajam kokteilim intensīvāku garšu. Ja ļoti gribās kādu saldinātāju, tad pateicīgāka izvēle būs sīrups, nevis cukurgraudiņi, jo sīrups labāk izkusīs.

Karstumā gan nevajadzētu aizmirst par to, ka lai gan ledus lates dzeršana var šķist kārdinoša, vēlams lielākoties uzņemt tieši ūdeni. Tāpēc neaizraujies ar kafijas aukstajiem dzērieniem pārlieku, tā vietā labāk pagatavot mājas limonādi ar pavairāk ūdens vai ledus tēju, kurā nebūs kofeīna, kas var veicināt atūdeņošanos. Labs risinājums, lai reizē ar šķidrumu uzņemtu arī kādu enerģijai nepieciešamu kaloriju – sabērt dzērienā vairāk ogu, augļu vai pat dārzeņu, kas pašam garšo, lai starp padzeršanos var kāri arī uzkraukšķināt, piemēram, gurķa šķēlīti.

Zemāk atradīsi uz ledus kubiņiem lejamo dzērienu receptes – uzfrišinātos ūdeņus, limonādes, tējas un kafijas, kas palīdzēs ne tikai atvēsināties, bet izdarīt to garšīgi!

Atvēsinošais piparmētru ūdens ar ledū iesaldētām ogām

Foto: Publicitātes foto

Šādi pagatavots dzēriens lieliski atsvaidzina un ilgāk paliek auksts, jo galvenokārt sastāv no ledus, kas ir ļoti patīkami vasaras karstajā laikā. Recepti iesaka pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone sadarbībā ar veikalu tīklu "Elvi".

Lasīt vairāk

Zemeņu un bazilika ledus kokteilis

Foto: Publicitātes foto

Laikā, kad saule silda īpaši stipri, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar veikalu tīklu "Elvi" piedāvā veselīga un atspirdzinoša zemeņu un bazilika ledus kokteiļa recepti.

Lasīt vairāk

Ūdens ar avenēm un vaniļu

Foto: Shutterstock

Izmanto aveņu laiku un pagatavo burvīgi atsvaidzinošo ūdeni ar avenēm un vaniļu.

Lasīt vairāk

Ūdens ar apelsīniem un kinzu

Foto: Shutterstock

Atspirdzinošs dzēriens sanāks, ūdeni aromatizējot ar apelsīnu. Interesantākas garšas cienītāji papildus var pievienot dažas kinzas lapiņas.

Lasīt vairāk

Ūdens ar mellenēm un apelsīniem

Foto: Shutterstock

Melleņu laikā noteikti jādzer tik veselīgais un atsvaidzinošais melleņu ūdens ar apelsīniem.

Lasīt vairāk

Ūdens ar apelsīniem, laimu un gurķiem

Foto: Shutterstock

Smaržīgs un gards veldzējums karstai vasaras dienai. Gurķi ūdeni mīkstina, bet citrusi piešķir burvīgus aromātus.

Lasīt vairāk

Ūdens ar arbūziem un piparmētrām

Foto: Shutterstock

Lielisku, atsvaidzinošu dzeramo ūdeni var pagatavot, to aromatizējot ar arbūzu un piparmētrām.

Lasīt vairāk

Ūdens ar zemenēm, citronu un baziliku

Foto: Shutterstock

Aromātisks un atsvaidzinošs būs ūdens ar zemenēm, citronu un bazilika lapiņām. Atdzesē apmēram stundu, lai garšas sadraudzējas.

Lasīt vairāk

Ūdens ar zemenēm, laimu un gurķi

Foto: Shutterstock

Ūdeni dzeršanai var aromatizēt ar jebkādiem augļiem. Piedāvājam ūdeni ar zemenēm, laimu un gurķiem. Pievienotais gurķis ūdeni padara mīkstu, bet zemenes un laims uzburs glāzē vasaru.

Lasīt vairāk

Atspirdzinošs rabarberu morss ar apelsīnu sulu

Foto: DELFI

Skābenie rabarberu kāti gan jau paspēti izmantot plātsmaizes cepšanā, ķīseļa vārīšanā un gaļas marinēšanā. Laiks pagatavot veldzējošu padzērienu, kur pašmāju rabarbers sastopas ar eksotisko apelsīnu.

Lasīt vairāk

Ar alkoholu un bez: divu veidu augļu boles

Foto: DELFI

Augļu bole ir vasaras cienīgs dzēriens, kas, pareizi pagatavots, garšos gan lieliem, gan maziem.

Lasīt vairāk

Mājās gatavota limonāde

Foto: Shutterstock

Mājās gatavota limonāde, lai bērni nedīc pēc Sprite vai Kolas.

Lasīt vairāk

Mājas limonāde 'Tarhūns'

Foto: Shutterstock

Kaut mūsdienās veikalu plauktos plašā izvēlē pieejami dažādi atspirdzinoši dzērieni, tomēr ne viens vien ar siltām jūtām atceras koši zaļo "Tarhūnu" – to īsto, no bērnības. Mājās gatavots "Tarhūns", protams, nevarēs lepoties ar tik jiftīgu krāsu, tomēr, ja vēlies atsaukt atmiņā bērnības garšu un pagatavot gardu un veselīgu spirdzinājumu, tev šī recepte noteikti ir jāizmēģina.

Lasīt vairāk

Atspirdzinošais rabarberu un gurķu ūdens

Foto: DELFI

Ūdens, kas papildināts ar skābeniem rabarberu kātiem, svaigām gurķu šķēlēm un piparmētru lapiņām, garšos divtik labi.

Lasīt vairāk

Mājas ķiršu limonāde

Foto: DELFI

"Mamma, šī limonāde ir tā kā ķiršu kola!" nogaršojuši šo dzērienu, izsaucās bērni. Un viņiem taisnība, jo šefpavārs Lauris Aleksejevs, kurš esot šīs receptes autors, tieši tā arī nosaucis. Izmēģinājām un atzinām par labu esam. Noteikti atkārtosim vēl, jo ķiršu vēl daudz. Tiesa, atkāpāmies no receptes oriģināla, samazinot cukura daudzumu, jo šķita – būs par daudz.

Lasīt vairāk

Rabarberu un zemeņu dzēriens

Foto: Shutterstock

Viegls vasaras dzēriens, kas garšos gan lieliem, gan maziem.

Lasīt vairāk

Mājās gatavota ingvera limonāde

Foto: Shutterstock

Atspirdzinoša, turklāt ļoti veselīga ingvera limonādes recepte.

Lasīt vairāk

Persiku ledus tēja ar medu un salviju

Foto: Publicitātes foto

Vienkārši pagatavojama, vitamīniem bagāta ledus tēja, kas veldzēs slāpes karstumā. Recepti iesaka pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone.

Lasīt vairāk

Aromātiskā ceriņziedu ledus tēja

Foto: Latvian Eats publicitātes foto

"Ledus tējas pagatavošanai izmantojamos ceriņziedus ieteicams ievākt ārpus apdzīvotām vietām un ceļmalām ar intensīvu satiksmi," skaidro receptes autore, kulinārijas bloga "Latvian Eats" saimniece Līva Ulmane.

Lasīt vairāk

Ledus tēja ar saldētas sulas kubiņiem

Foto: Shutterstock

Taisot ledus tēju vienmēr ņem divreiz vairāk tējas biezumu, nekā parastajai tējai. Ņem vērā -jo sīkākas ir tējas lapiņas, jo stiprāka ir tēja un jo mazāk tējas biezumu vajag.

Lasīt vairāk

Klasiskā ledus tēja

Foto: Shutterstock

Klasiskā ledus tēja karstai vasaras dienai.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: tonizējošā kafija ar saldo krējumu un kokakolu

Foto: DELFI

Ja mīli kafijas dzērienus un nesmādē ledusaukstu kafiju, tad vienmēr vērts pamēģināt ko jaunu. Siltās dienās īpaši atspirdzinoša un uzmundrinoša būs kafija, kas papildināta ar ledu, kokakolu un saldo krējumu.

Lasīt vairāk

Šampētera frappe

Foto: DELFI

Grieķijā nošpikota, Latvijā atkārtota, saņēmusi stāvovācijas un iekārtojusies manā Šampētera virtuvē uz palikšanu. Šī ir viena no aukstās kafijas versijām, bet tās ir tikpat dažādas kā kafijas dzērāji.

Lasīt vairāk

Aukstais šokolādes un kafijas dzēriens

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Uzmundrinošs kofeīna lādiņš labākai dienai. Putukrējuma vietā dzērienam var pievienot vaniļas, vai vēl labāk, kafijas saldējuma bumbiņu. Gatavošanas process - ilgs, tomēr rezultāts ir pūliņu un gaidīšanas vērts. Izbaudi!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!